Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Measurer

0 bejegyzést írt és 1125 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A súlyosbodó ellentétek ősrégiek. A Repubblica a 19.századi irodalomban, ezen belül Nyikolaj Gogol műveiben kers rájuk magyarázatot. A revizor, az Egy őrült naplója, a Holt lelkek szerzője 1809-ben született az ukrajnai Szorocsinciben, kisnemesi családban. Írói pályáját szülőföldjéről írt…..
Még 2020-ban volt téma a blogon Cseszneky Gyula. Már abban a bejegyzésben is jeleztem, hogy lesz belőle második bejegyzés, ugyanis a történet nem olyan kerek, ahogyan az látszódik...
Meglehetősen irracionális társadalmi rendszer épül ki nálunk. A kormány élelmiszerár stopja az önkény nyilvánvaló jeleit mutatja, és sok sebből vérzik. 1.Nem olyanok hozták a rendeletet, akik járnak bevásárolni Én pedig szoktam járni, minthogy más családtagokkal szemben jelenleg nincsenek…..
Measurer 2022.01.15 21:46:10
@ulpius66: Hogy készíted el?
Measurer 2022.01.15 22:04:50
@rögzített árú farhát: A többségnek túl drága Abbázia
A magyar származású, evangélikus vallású tábornok, az Abaúj vármegyei Csákányban született 1802. július 2-án egy ősi nemesi család sarjaként. Kassán és Eperjesen tanult, majd 18 éves korában a császári hadsereg Radetzky huszárezredébe került kadétnak. Később a tüzérezred aknászaihoz, majd újra a…..
Az első magyar tévékészülék, az Orion AT501-es prototípusa, 1955. augusztusában készült el. Sorozatgyártása 1956-ban kezdődött, ezzel párhuzamosan a Magyar Televízió kísérleti adásai is elindultak. A 35 kilós, 17 colos (43 cm) képátmérőjű szerkezet szekrénye valódi diófa volt és két csatornát tudott…..
A fekete himlő hosszú évezredekig emberek millióit ölte meg, s már ie. 10 000 körül megjelent, s az egyiptomi múmiák némelyikében már vannak a himlőre emlékeztető elváltozások. Járványos betegségek a múltban - a fekete himlő, a kolera, a lepra, a pestis és a tífusz Európába a középkor kezdetén…..
A lehető legrosszabb időjárási körülmények között zajlott a III. kerületi TVE–Honvéd mérkőzés a Magyar kupában, a plusz két fokban kitartóan áztató eső mellé még egy kis szél hiányzott... Ennek ellenére a kezdésre már összejött 30-35 ember a Hévízi úti kerítéseknél, az érdeklődés tehát megvolt...
Éppen 193 éve született a tudományos-fantasztikus regény (egyik) atyja Jules Gabriel Verne, vagy ahogyan gyermekkorunkban megismertük, Verne Gyula. Apai nyomásra ügyvédnek tanult, de előbb (nagyapja után) hajós, aztán költő szeretett volna lenni, így lett színházi titkár, majd tőzsdei ügynök, aki…..
Measurer 2021.02.07 21:13:05
@odamondó: ráadásul,
Négy nagy magyar tárgyú regénye van: a Sándor Mátyás (1885), Várkastély a Kárpátokban (1892): A dunai hajós (1906); Wilhelm Storitz titka (1924)
BLE: A "Sándor Mátyás" forrásai, Magyar Nemzet, 1981-01-09 / 7. szám
Nagy kérdés, hogy leírni vagy kimondani nehezebb Albuquerque nevét, mondjuk olyan nagyon nincs is miért, kivéve persze, hogy az új-mexikói városban van a legendás 66-os út egyik vége és akad még egy nevezetessége is. Mindenesetre mostanság nem nagyon tervezzük, hogy ellátogatunk az államba, kész…..
Measurer 2021.01.24 20:03:43
@FutureFry: persze az "új államok" már régebben az USA fennhatósága alá kerültek.
Új-Mexikó 1850, a mexikóval folytatott háború lezárása után amerikai igazgatású volt.
Ha az előző évre gondolsz, akkor azért. Ha a következőre, akkor azért. Ha volt, akkor azért. Ha van, akkor azért. Ha lesz, akkor azért. Volt? Van? Lesz? Ilyenkor az év elején mindenki értékel – ha csak hallgatólagosan is – hogy milyen volt az előző. Megfogalmaz terveket a jövőre nézve. De lehet e…..
Több mint 80 civil halt meg a legutóbbi támadás során Etiópia nyugati részén, ahol az utóbbi hónapokban ismétlődően történnek erőszakos cselekmények - közölte szerdán a nemzeti emberi jogi bizottság. A támadást reggel 5 és 7 között követték el, az áldozatok életkora kettő és 45 év közötti…..
Hanna lassan hét éve él Olaszországban, ahová voltaképpen egy szerencsés véletlennek köszönhetően került. Aki követi a blogot, az talán emlékszik még rá, hogy körülbelül két éve megírta már történetét, miként sikerült elkezdeni operaházakban rendezőasszisztensként dolgozni. Most arról mesélt, miként…..
Az előző bejegyzésben azt a kérdést tettem fel, hogy mi a gátja annak, hogy népegyházként működjenek ma Magyarországon a nagyegyházak, miközben az „infrastrukturális” feltételek (intézmények, anyagiak, támogatások, stb.) erre többnyire adottak. Felvetődik egy olyan válaszlehetőség, hogy a…..
Measurer 2021.01.12 17:12:35
A "szekuláris, racionális, szubjektivista, individualista jegyek" minden közösségre rányomják bélyegüket.
A koronavírus Krisztus keresztrefeszítéséhez hasonló szenvedést, fulladásos halált okoz.
www.biola.edu/blogs/good-book-blog/2020/jesus-s-view-of-coronavirus
Ez a rosszaknak büntetés, a jóknak jutalom (?).

Meglátjuk majd, mennyivel lesznek az emberek érzékenyebbek, megértőbbek és segítőkészek embertársaik, egymás iránt a mostani tapasztalatok birtokában.
Milyen prioritások (!) alakulnak ki.
Measurer 2021.01.13 09:25:33
@TanNé: Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy ez a járvány lehetőséget ad arra, hogy megalázottan, kiszolgáltatottan, szeretteidtől elhagyatva világnézetedtől, felfogásodtól függetlenül megéld, vagy jó esetben átéld a krisztusi szenvedést.
Pszichésen a súlyemelő módszer is alkalmasnak tűnik: haragudni kell a súlyzóra.
Kisebb kihagyás után visszatérünk a Fülöp-szigetekre, felvenni Meték történetének december közepén elszakadt fonalát. Legutóbb ott tartottunk, hogy megérkeztek az új életükbe, ahol várta őket nem kevés meglepetés. Persze azért elkezdtek berendezkedni, egyrészt szó szerint a házban, másrészt…..
Megdöbbentő tapasztalat volt szembesülni egy-egy világi fesztivál után – ahová papokkal, lelkészekkel azért mentünk, hogy a vallástól, az egyháztól távol esőket Isten felé tereljük –, hogy a legtöbb kereső, a leginkább érdeklődő általában kiábrándult a vallásból és sokszor az ország valamelyik…..
Measurer 2021.01.05 16:21:40
Egy másik aspektus: az öntudatos (szavazó) állampolgárok között nagyobb a vallásos felnőttek aránya, mint ahogy e családokban most is nagyobb a vallásos fiatalok aránya.
www.pewresearch.org/fact-tank/2020/09/10/10-key-findings-about-the-religious-lives-of-u-s-teens-and-their-parents/
(Lásd még Obama csalódottságát a republikánusokra szavazó evangéliumi keresztyén latin szavazók miatt.)

Persze ez a tendencia egyes nyugat-európai országokban azt jelentheti, hogy a baloldal elvilágiasodott török, arab, stb. szavazókkal bővül ugyan, de az integrálódás fokozódásával a hívő mohamedánok inkább jobboldali szavazók lesznek.
A Bécsi Filharmonikusok első újévi koncertjét nem január elsején, hanem 1939. december 31-én tartották, a Musikverein Aranytermében. Az koncertnek több célja is volt, egyrészt támogatni akarták a rászorulókat fűtőanyaggal a hangverseny bevételéből, másrészt a Joseph Goebbels által vezetett…..
2020 december 26-án, szombaton, megérkezett Magyarországra az első, koronavírus elleni vakcinaszállítmány.A Pfizer ellenszere rendőri felvezetéssel, inkább propaganda célokat szolgáló felhajtással, katonai védelem biztosításával, miniszteri jelenléttel fűszerezve jelent meg a képernyőkön és az…..
Kevés olyan ember van a magyar történelemben, aki Magyarországon született, Magyarországon nőtt fel, majd egy másik ország uralkodója lett. Az egyik ilyen emberről lesz most szó, Cseszneky Gyuláról. ..
Measurer 2020.12.25 09:26:52
@nayzoli: sok sikert! érdeklődéssel várom.
Kína továbbra is gőzerővel fejleszti vasúthálózatát és szédületes sebességgel épülnek a hagyományos- és nagysebességű vonalszakaszok is. 2020 végén újabb átadások várhatóak, hiszen az építkezések ebben az évben sem álltak le. Jincsuan (Yinchuan) és Hszian (Xi'an) között is sikeresen lefektették a…..
Révész Sándor: Dobi István - Az elfeledett államfő Ki volt Dobi István? Nem könnyű eldönteni erről az ismerősnek tűnő, ám mégis az ismeretlenségbe süllyedt államfőről, hogy ki is volt valójában. Talán „a szegényember legkisebb fia”, aki megküzdött a szegénységgel, és névleg elnyerte a fél…..
Médanban, Párizstól 40 km-re észak-keletre 10 évi munka után újra kitárja kapuit Zola háza. Itt élt az író 1878-tól 1902-ben bekövetkezett haláláig. Az igazi hír azonban, hogy a házban lesz az első Dreyfus-múzeum is, mintegy összekapcsolva a két embernek az igazságért folytatott harcát. Zola,…..
Habsburg Ottónak hét gyermeke volt. Ebben a bejegyzésben az öt lányáról lesz szó, elsősorban a nyilvánosságban vállalt szerepeikről...
"- Milyen volt New Yorkban felnőni? - kérdeztem. - Milyen volt? Milyen volt... Tudod milyen az, amikor bármikor megverhetnek vagy megerőszakolhatnak csak azért, mert fekete vagy?" Még most, sok év távlatából is hallom a hangján, hogy freeze-ben van. Színtelenül, lassan, maga elé meredve beszélt.…..
Measurer 2020.06.04 10:26:55
A "fehér-fekete" sztereotipia azért sántit, mert legalább az egyik rendőr nem fehér volt.
www.refinery29.com/en-us/2020/06/9852715/george-floyd-officers-charged-murder-aiding-abetting
www.the-sun.com/news/929690/thomas-lane-j-alexander-kueng-george-floyd/
Inkább a "néger bünöző" sztereotipiáról beszélhetünk.
Aránytalan, rosszul megválasztott és rosszul kivitelezett rendőri intézkedésről van szó, amely tragikus módon asphylaxiával végződött.
Fojtás, lekötözés szakszerűtlen, huzamos ideig történő alkalmazása ilyen tragikus következménnyel járhat.
Egyébként Floyd büntetett előéletéről a híradások szerint az intézkedő rendőrök nem tudtak, kérdés, akkor hogy került ő képbe a hamis 20 dolláros miatt.