Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Félédes Zweigelt

0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
Félédes Zweigelt 2011.12.06 11:06:43
@akov: "Kéne valaki, aki megint jó Badacsonyban."

Van azért, csak hát nem óriásiak.

albertgazda.blog.hu/2011/09/14/nemeth_ambrozia_olaszrizling_2008
A palack mérgezi a légkört, fokozza a globális felmelegedést, foltot ejt a lelkiismereten. Gondolkodj globálisan, igyál helyben, ezzel is a bolygónkat véded! Andrew Jefford jó angol módjára ugyan nem von le ennyire radikális következtetéseket, de abból, amit mond könnyen…..
Félédes Zweigelt 2011.10.27 13:34:19
@shiraz:
"az olcsó tömegbort nem kell messzire szállítgatni, a helyit kell inkább fogyasztani"

Igen, de ezt elérni nem könnyű feladat.

Mi mindennek kell ahhoz összejönnie (minőségben, termelékenységben, marketingben, logisztikában, fogyasztói szokásban, piaci szabályozásban), hogy a helyi tömegbor vonzóbb/olcsóbb legyen, mint a chilei, spanyol, stb. 1-2-3-4 eurós? Nálunk egyelőre még a hazait választja a legtöbb fogyasztó, de meddig?

És mi lesz mondjuk 20 év múlva, amikor már Kínából fog jönni a tömegbor, mondjuk féleurós fogyasztói áron?
A Művelt Alkoholista Borbefőtt 2011.07.30 06:03:00
A mindig érdekes Dr. Vinón ezúttal is érdekes poszt- és kommentváltás alakult ki arról, hogy az átlagfogyasztó virágos jókedvét nem a dugósság és nem is a borhamisítás fenyegeti a leginkább, hanem a tűző napon álló, cammogó légkondicionálatlan rakterű teherautókban…..
Félédes Zweigelt 2011.08.01 11:01:33
Csatlakozva @nick:: -hez, sajnos az egyik kedvenc borkereskedésem is árnyékolatlan déli fekvésű ablak mögött aszalja a borokat, esnek is széjjel, többször, mint szeretném.

Pozitív példa, hogy azért van magyar borász, aki hűtött konténerben exportál.
A Művelt Alkoholista Nemzeti kincs 2011.07.25 07:40:00
"Az ünnep legemelkedettebb pillanatában a degeszre zabált társaság valamely házigazda beosztású tagja kisettenkedik a spájzba, és onnét egy palack tokajit hoz elő, amelyet a népes társaság a legnagyobb áhítattal fogyaszt, a nők még nyelvüket is öltögetik, belenyalunk,…..
Az idősebb Franz Hirtzberger volt Wachau újjászületésének egyik atyja, borászatuk pedig kétségtelenül a legismertebbek és legjobbak közé tartozik a borvidéken. Dűlőszelektált smaragd rizlingjeik közül presztízsben a Hochrain közvetlenül a Singerriedel után jön, egyébként a…..
Félédes Zweigelt 2011.05.13 20:57:58
Kevés olyan fajta akad, amely esetében gondolkozás nélkül meg tudom nevezni a kedvenc boromat. Talán az egyetlen, amiben egészen biztos vagyok, az a kadarka: a görbesorosi tételnél jobban még semmi nem fogott meg. A Buttler számomra egy talány, két hasonló karakterű évjárattal…..
Van az az elméletünk/fantazmagóriánk/hülyeségünk Albert Gazdával (és nagyon úgy tűnik, hogy Alföldi Merlot sem bontja ezt a csodás egységet), hogy az olaszrizling lehetne a mi grüner veltlinerünk, potenciális popsztárunk, ami talán még a világpiacon is arathatna…..
Félédes Zweigelt 2011.04.21 23:49:59
@AG 2.0: Ha sikerül bevezetnünk rá egy angolul kimondható, két vagy nem sokkal több betűs nevet, akkor tényleg lehet az OR (vagy mi) az új GV.

Addig viszont pont olyan vicces lesz a művelt alkoholista külvilágnak, mint nekünk a Svatovavřinecké.
Félédes Zweigelt 2011.04.22 08:36:29
@AG 2.0: @hegyaljai: @Belcsuj:
Szerintem egyetértünk. A félig vicces megjegyzésem nem arra utalt, hogy a legsürgősebb feladat bebrandingelni a fajtát, hanem ha már az elengedhetetlen fröccsbortól a csúcsborig minden szinten meg lesznek a jó borok, megfelelő mennyiségben és választékban - na akkor nem tekinthetünk el attól szép és nagyon kihívó marketingfeladattól, hogy bevezessük nemzetközileg.

Mellékszál, de ami pedig a marketinget illeti, egyáltalán nem tartom lehetetlen feladatnak, csak valódi, nemzetközi színvonalú hozzáértéssel, konzisztensen és elég pénzzel kell csinálni. Visszanézve persze könnyű az osztrákoknak, mert GV, meg Gru-Ve, ugye. Visszanézve Raúl is nagyon könnyen vitte el a labdát Júlio César mellett.

Részemről egyébként a világ meghódításától el is tekinthetünk, de hazai fogyasztásra el kéne érni, hogy az 2-10-20 (és a 60 eurós) olasz is biztosan jó vétel legyen. Igazából ez az, amit az osztrákoktól igazán irigylek.
Hétfőn borbemutató volt viszonteladók részére a Kézműves Borok Házában, ahová olyan léhűtők is bejuthatnak, mint jómagam és Albert Gazda is ott volt, persze, hogy villámgyorsan megírta, ráadásul sok mindent úgy érzett, ahogy én, így gondolkodóba is estem, érdemes-e…..
Félédes Zweigelt 2011.03.30 09:41:09
A mai eresztésbe két „luxusolasz” is jutott, amelyek árban Szepsy István és Demeter Zoltán presztízsépítő dűlős próbálkozásaihoz közelítenek (az egyik minőségben is). És két biztos befutónak látszó best buy-jelöltet is kipróbáltam, de a 2009-es Szászi Szent…..
Félédes Zweigelt 2011.03.04 14:21:43
@Kürti Zsó: @Tóth Ferenc:
A Gut Oggau is házasít olaszt veltelinivel a Fertő-tó mellett, biodinamikusan - finom is.
Ettől persze még van nekik hatvaneurós szuperveltelinijük is.
A sajtóközlemény annyira veretes magyarsággal íródott, hogy nem volt szívem a lényeget újrafogalmazni, inkább az eredeti szövegből metszettem ki részleteket: "A bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kereste az MTA elnöke által felkért, hivatásos…..
Rengeteg vitát váltott ki az új adórendszer, mert egyértelműen a magas keresetűek járnak jól az egységes 16%-os adókulccsal. A legfőbb mellette szóló érv azonban az, hogy a gyermekeseket támogatja, anyagilag segítve őket a jövő felnevelésében. Egy és két gyerek után az…..
Félédes Zweigelt 2011.02.16 21:31:09
@zero:
Skacok, utána kéne nézni a témának, mielőtt írtok róla.
Az egyszerű magyarázat annyi, hogy sokkkkal olcsóbb egy családi napközis férőhelyet létrehozni, mint egy bölcsődeit. Bölcsit építeni kell, és felvenni stábot, családi napközinél megvan hely, megvan, aki működtetni, csak el kell vele végeztetni a megfelelő tanfolyamokat, kiváltatni az engedélyeket.

Tehát, ha az állam a tragikus bölcsődei férőhely-helyzeten segíteni akar, akkor olcsóbb, jobb és gyorsabb a családi napköziket (is) támogatni.

Pl. úgy, hogy a családi napközi is megkapja a bölcsi normatívát egy gyerek után.

Most egyébként nem a gazdagok járatják magánbölcsibe a gyerekeiket, hanem egy kicsit többen, mert egyszerűen nincs hely. Aki meg nem tudja megfizetni, az most nem tud dolgozni, és pénzt keresni. Aztán, ha már jóóó sokat volt otthon, persze, hogy nem veszi vissza az amúgy sem működő munkapiac.

Miért "vastagbőr", ha ezen változtatni akarnak?
Mostanáig vártam Tóth István válaszára, de elszakadt a cérna, zárul a sorozat. A végére két egri és egy kósza balatoni pince maradt, három nagyon különböző történet, de a maga módján mindegyik fontos. A válaszokból kirajzolódó összkép meglepetést már nem okoz:…..
Félédes Zweigelt 2011.01.09 12:13:10
@pg2:
"a zvájgelt félédes szok lenni, legföllebb félszáraz"
Friedrich Zweigelt forog a sírjában, (bár Magyarországon ez még mindig igaz).

@insert random:
"Magyarországon a '60-as évek óta kapható."
Aszongya a wiki, hogyaszongya 1975 óta hívják a rotburgert zweigeltnek.
Ekkora reklámot még talán még sosem kapott a Tokaji aszú. De hogy ilyen profit, és ilyen olcsót nem, az holtbiztos, és ezen még a háttérzaj sem változtat. Aki még sosem hallott Tokajról, néhány mondatban megkapja a lényeget, történelem, puttonyszám, satöbbi, hiszen fontos a…..
Félédes Zweigelt 2010.11.01 13:09:56
@A fogyasztó:
"tokaji valószínűleg [...] közkedvelt lesz nyugaton. [...] ebből mi magyarok mit fogunk profitálni [...] az ára a magyar szőlőbirtokok külföldi kézbe kerülése"

Szerintem ez egyrészt túlegyszerűsítés, mivel nem hiszem, hogy egész Tokaj megvennék a külföldiek, meg azt sem hogy csak ők értenek a marketinghez, és csak nekik lehet rá pénzük.

Másrészt pedig nem a világ vége egy-két külföldi tulajdonos.
Kérdezzünk meg mondjuk néhány portugált, szeretné-e ha portói portugál kézben lenne tök ismeretlen, meg nem értett bor.
Az elég nagy gazdasági világválság elég nagy maflást kent le a borágazatnak globálisan (tavaly 3,6 százalékos volt a visszaesés), így annál feltűnőbb a hír, hogy 2010 első felében jelentősen nőtt az osztrák borexport értéke. Pontosan 10 százalékkal az előző év azonos…..
Félédes Zweigelt 2010.09.22 09:21:49
@kisrizling:
A hibátlan összefoglalót kiegészíteném egy-két dologgal:

- a letisztult fajtaválaszték (veltelini, rizling) megvan, főleg a három húzófehérborvidéken és főleg exportban, de ettől még van diverzitás is: Wachauban is majdnem mindenhol ott a fehérburgundi, a sárgamuskotály, a neuburger - de megvannak a borvidékekre jellemző fajták is (pl. Thermenregion: cirfandli, rotgipfler, vagy a nostanában menő stájer sav.blanc), és vannak, akik kisebb fajtákkal kísérleteznek, pl. pirosveltelini, vagy pirosmuskotály (!).

- korrekt ár/érték arányú tömegborok: engem Ausztriában az nyűgözött le, hogy a fröccsbortól 20-30-60 euróig jó az ár-érték arány

- nemzeti színű csavarzár + bormarketing: igen, de ők nem csak nemzeti szinten nyomják jobban, hanem a borvidékek is sokkal átgondoltabban, összefogottabban, profibban menedzselik magukat.

- nem volt negatív attitűd külföldön a boraikkal szemben: dehogynem, az egész a nyolcvanas évek etilénglikol-botrányai után kezdődött!
Ha hihetünk a borgenealógiának, az LBV (Late Bottled Vintage ~ késői palackozású évjáratos portói) mint fajta éppúgy a véletlennek köszönheti létét, mint maga a faj, a portói. Valamikor a 60-as évek elején történhetett, hogy az eredetileg Vintage Portnak szánt tételeket …..
Gábor vagyok, alkoholista. Ezekkel a szavakkal kezdtem életem első olyan borkóstolóját, amin nekem kellett beszélnem a borokról. A figyelmet a kezdő mondat után megkaptam, mondani sem kell. Művelt alkoholista, magyarázkodtam. Nevettek. Majd előre mosakodtam kicsit a borsor miatt. A…..
Félédes Zweigelt 2010.02.23 10:35:39
@vörös és fehér:
Köszönjük az eddigieket, minden jót és tényleg nem szabad stresszesen borozni.

Örülök, hogy ennyire jól szerepeltek a magyar fehérek. De azért abban még zárkóznunk kell az osztrákokhoz, hogy 10 euróért ne csak jó esélyünk legyen egy 5-6 pontos fehérre, de még nagy is legyen a választék.

Vicces, hogy mindkét osztrák fehér megvolt nekem is. Ilyenek a magyar vásárlási szokások: bemegyünk a wein&coba és letaroljuk az akcióspolcot. (és mennyire igazunk van)
Miután a borászok által a közösségi bormarketing céljára befizetett összegek fölött rendelkező Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. stábja testületileg felmondott, majd három hónapnyi interregnum után kihirdették az utód nevét, a szakma legjobbjainak egy csoportja tiltakozó…..
Félédes Zweigelt 2010.02.15 15:57:34
@egri Fehér: @CDX: @szorgalmas:
Megmég Ausztriában, Németországban, Svájcban, Nagy-Britanniában és még ki tudja hol nincs zéró tolerancia.

[...Igazi keleti specialitás, hogy ha nem tudunk betartatni egy ésszerü szabályozást, akkor az ésszerütlenségig szigorítjuk a szabályt (mivel felelötlen bunkónak tartjuk az állampolgárt, aki csak az agresszív tiltásból ért).
Pl. reggel 9 elött no alkohol a nyolcvanas évek végén, vagy mostanában a 30-cal megközelítendö zebrás próbálkozás...]

Szóval legyen ésszerüen pár ezrelék, és tartsuk/tartassuk be. Rengeteg müködö megoldás van, pl. van, ahol X ezrelék alatt lehet vezetni, de ha balesetet okozol, szigorúbb elbírálás alá esel, mintha egyáltalán nem ittál volna.

De szerintem ennél lényegesen fontosabb pontok is vannak a 12-böl, például az 5. alkalmi munkavállalás.
És az is lényeges, hogy mennyire erös az aláírók csapata.
Félédes Zweigelt 2010.02.16 21:26:52
@CDX:
Jó példa. Egész Ausztriában fél ezrelék a limit, nem csak Burgenlandban, tehát ott nem azért vezetnek többen ittasan, mert nincs 0 tolerancia. Azt is gondolom, hogy amikor ittas balesetokozásról van szó, akkor nem a fél ezrelék alattiak, hanem a felettiekkel van a gond. Ha valaki nem tartja be a szabályt és részegen vezet, azon nem a szabály szigorítása, hanem a szigorúbb betartatása segít.

Hasonló példák:
5. ponthoz: azért mert hidak és autópályák épülnek állami pénzből feketemunkával, nem biztos megoldja a problémát, ha az apósom adóbírságot kap, ha nála szüretelek.

11. ponthoz: csak azért mert valakik olajfinomító üzemméretben gyártanak petróleumból vodkát meg mezőgazdasági hulladékból bort, nem biztos, hogy megoldja a problémát, ha megtiltjuk a kis mennyiségű házi lepárlást vagy lehetetlenné tesszük a saját készítésű párlat értékesítését.

Én amúgy Alsó-Ausztriában lakom, tehát esküszöm, nem én tehetek a rossz burgenlandi statisztikákról...
Egy igazán barátságos borkóstolóra invitáltak a minap, ahol Váli Péter és a Janus Borház mutatták be boraikat. Gondolom a Váli borok felfedezésének örömére írt bejegyzéseimnek köszönhettem a meghívást, éltem vele, örömmel mentem. Az öröm amúgy visszatérő eleme volt a…..