Regisztráció Blogot indítok
Adatok
martonlistar

91 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dél keresztje Végszó 2011.09.24 23:26:00
Amikor elindultam, csak egy nagy vonalakban lévő terv létezett a fejemben. Adva volt egy London-Fokváros-Buenos Aires-London repülőjegy és ebből kellett kihozni a lehető legtöbbet. Eleinte még benne volt a pakliban az is, hogy nyugati irányban hagyom el Dél-Amerikát, azonban pár hét után…..
Dél keresztje Élmények 2011.09.22 10:59:00
Nem szeretem a toplistákat, legfőképpen azért, mert semmi értelmük nincsen. Éppen ezért nem is lesz semmiféle toplista a blogban, az utolsó előtti bejegyzés olyan élményekről és pilanatokról fog szólni, amelyek meghatározták ezt az egész utazást. Felsorolásszerűen, bármiféle sorrend és tematizálás…..
Az út kezdetén egyetlen olyan kritérium volt, amihez mindenképpen ragaszkodtam: ahol csak lehet, a felszíni közlekedést preferálom a légi helyett. Ennek egyébként semmilyen különleges oka nem volt, úgy mint repülésfóbia vagy rigorózus spórolás, egyszerűen csak úgy gondoltam, hogy busszal utazni…..
Túlzás nélkül állítható, hogy a brazil-paraguayi határvidék legérdekesebb emberi alkotása az Itaipu erőmű. Ez pedig gáz, mert egy város, vagy legalább egy templom csak lehetne a környéken, ami nagyobb elismerést vált ki az emberből, mint az a néhány millió köbméter beton. De nincs, tényleg nincs. Az…..
Dél keresztje Itaipu 2011.09.17 15:36:00
Az Iguazú-vízesés majdnem a brazil-argentin-paraguay-i hármashatárnál fekszik, de szerencsére ott van az a majdnem és Paraguay nem kapott belőle. Azt hiszem, mindenki jobban járt így, de legfőképpen a turisták, akik Brazíliának és Argentínának hála élvezhetik az európai értelemben vett…..
Gyerekként, a zászlórajzolgatós korszakomban, mindig Brazília zászlójának lerajzolása jelentette a legtöbb gondot. Algéria után persze. Sok csillag, minek annyi, meg amúgy is, hova kell őket rajzolni. Most már tudom, fölösleges a para, nincs az a brazil graffitiművész, aki pontosan le tudná rajzolni…..
- Milyen lesz nálatok az idei termés? - Átlagos. - Hogyhogy átlagos? - Hát úgy, hogy rosszabb, mint tavaly volt, de jobb, mint jövőre lesz. Ez az ismert vicc még a 60-as évekből származik állítólag, de valójában az elmúlt húsz év magyarországi történéseire is gond nélkül alkalmazható. Túl sokat az…..
Az út végére maradt a kontinens harmadik nagyágyúja. Nehéz eldönteni, hogy a Torres del Paine-Machu Picchu-Iguazú trióból melyik a kontinens legszebb helye, annyire különböző mindhárom. Olyan, mintha a mákostésztát hasonlítanánk össze a lecsóval. Bár az Iguazú-vízesés…..
Dél keresztje Megalopolisz 2011.09.03 16:44:00
Nehéz írni egy akkora városról, aminek pontosan kétszer annyi lakosa van, mint Magyarországnak. A 20 milliós São Paulo Brazília és egyben a kontinens, sőt az egész déli félteke legnagyobb városa. A világranglistán pedig az előkelő hetedik helyet foglalja el. Teljesen evidens volt,…..
Dél keresztje Rocinha 2011.08.31 23:50:00
Az előző bejegyzésben annyi szépet és jót írtam Rióról, hogy már-már azt hihetné a gyanútlan olvasó, hogy tényleg igaza van Lukács Lacinak, azaz mindig kék a tenger és sohasem éhesek a cápák. Pedig erről szó sincs, cápából nagyon is sok van Rióban és nagyon is éhesek…..
Dél keresztje Január folyója 2011.08.29 02:30:00
Rio de Janeiroról mindenki csak szuperlatívuszokban tud beszélni, akár a kellemes, akár a kellemetlen oldaláról van szó. A konklúzió azonban szinte mindig ugyanaz: Rio egy jó hely, sőt Rio egy fantasztikus hely. Az egykor szebb napokat is látott város úgy tűnik, mit sem vesztett a…..
Dél keresztje Simcity 1960 2011.08.23 02:36:00
Milyen érzés lehet úgy simcityzni, hogy a megálmodott várost később fel is építik, ráadásul pénz szinte korlátlanul rendelkezésre áll és a fantázia is szabadon szárnyalhat? Ezt élhette át 1956-ban Brazília elnöke, Juscelino Kubitchek is, miután egyszer reggeli közben elgurult…..
Dél keresztje Salvador 2011.08.18 00:32:00
Többször feltűnt már az út során, hogy Dél-Amerikában nem éppen fukarkodnak a nevekkel, ha el kell nevezni valamit, legyen az ember, város vagy akármi más. Brazília viszont minden bizonnyal nemcsak a fociban, hanem névadásban is a kontinens legjobbja. Ha már foci, álljon itt…..
Dél keresztje Dűne 2011.08.15 18:17:00
A bolíviai Salar de Uyuni után ismét egy hasonlóan kietlen, ám semmivel sem kevésbé mesebeli táj következik, ezúttal Brazíliából. A Lençóis Maranhenses Nemzeti Park Maranhão szövetségi állam északkeleti részén található a tengerparton. 1550 km²-es területével ugyan…..
Dél keresztje Csempeváros 2011.08.11 01:50:00
Belém nem bizonyult egy túl izgalmas helynek, bár küldetését kétségkívül száz százalékosan teljesítette: visszazökkenni a civilizációba. Jókat enni, inni, ágyban aludni, tiszta fürdőszobában tusolni. Szép volt és jó volt, de ami ennél is jobban érdekelt, az az innen egy…..
Amazóniában minden a vízről szól és ez alól a közlekedés sem jelent kivételt. Az amazonaszi hajóutazás Manaus és Belém között szintén előkelő helyen szerepelt az abszolválandó dolgok szűk listáján, még a tervezési fázisban. Mondjuk nagyon más opció nincs is, mert…..
Dél keresztje A manausi operaház 2011.08.03 00:26:00
Kulturális rovatunk következik ismét csak, két kaland közé lapjával beillesztve. Amazónia elsősorban hatalmas esőerdőiről és élővilágáról ismert, fővárosa azonban nem is állhatna nagyobb kontrasztban ezzel az idealizált képpel. Manaus egy ízig-vérig modern iparváros közel…..
Dél keresztje Vizek találkozása 2011.07.31 22:27:00
Egy érdekes és fölöttébb látványos geológiai jelenségről lesz szó az alábbiakban, amely nem mellesleg Manaus egyik legnagyobb attrakciója is. A dzsungeltúra kapcsán volt már róla szó, hogy nem mindegy, Manausból melyik irányba indul el az ember, röviden most arról is szó lesz,…..
A vártnál nehezebb volt lelépni Venezuelából, annál nagyobb öröm volt megérkezni Brazíliába. Még ha szó szerint a semmi közepén is léptem be az országba, az északi szomszédhoz képest a különbség több, mint szembetűnő volt: működő ATM-ek, kultúrált bánásmód a…..
A határátlépésekkel mindeddig szerencsém volt, pedig Dél-Amerikában az országok között utazgatva ez is egy komoly rizikótényezőnek számít. Korrupt és hatalmukkal visszaélő vámosok, kábítószercsempészek, vagy egyszerűen mezei lopás a nagy felfordulásban, hogy csak a három…..
Ha lehet, akkor inkább egyik sem, Venezuelában azonban ez a kérdés nagyon is a mindennapok része. Ezt a nem éppen szívderítő szlogent az ország elnöke és egyben a kontinens bohóca, Hugo Chávez vette át kubai kollégájától Fidel Castrotól. Ez még nem is lett volna baj, ha nem…..
A világ második legmagasabb vízesésével Dél-Afrikában nem volt szerencsénk, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem volt benne víz. Azóta tudom, hogy száraz évszak közepén egy vízesést felkeresni nem éppen a legszerencsésebb ötlet. A 850 méteres sziklafal persze így is impresszív…..
Dél keresztje A venezuelai pampák 2011.07.12 02:23:00
Kolumbiát elhagyva az út jubileumi, tizedik országa megtisztelő címet Venezuela nyerte el. Akárcsak az embereknél, az első benyomás mindig nagyon fontos egy új országban, különösen ha egy olyan bonyolult helyről van szó, mint Chavez országa. Az első megálló egy éjszakai…..
Dél keresztje A legszebb arepák 2011.07.07 02:16:00
Kolumbiában eredetileg csak három hetet terveztem eltölteni, aztán két hónap lett belőle. Ez szerintem sokat elárul arról, mennyire fantasztikus hely, ha úgy tetszik, az út eddigi részének legnagyobb pozitív meglepetése. A problémák ellenére Kolumbia egy sokkal élhetőbb jobban…..
Le fognak lőni. El fognak rabolni. Minek mész te oda? Ezek voltak az első reakciók az út kolumbiai részével kapcsolatban, amit én már akkor is viccesnek találtam, amikor még távol jártam Kolumbiától. Főleg miután ezt olyan emberek szájából hallottam, akik minden estéjüket…..