Regisztráció Blogot indítok
Adatok
huangati

107 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az egyik pekingi kerületi bíróság 14 hónap börtönre ítélte azt a 42 éves kínai férfit, aki egy tintával teli üveget hajított Mao elnök óriás portréja felé, ami a Tiltott Város kapuján néz farkasszemet a kínai néppel. Az elmarasztaló ítélet nem azért született meg,…..
Idén is közzétette a Forbes a listáját a világ 2000 legnagyobb vállalatáról. A lista első négy helyezettje mind kínai cég, de sok amerikai cég is bekerült az első húszba. Az egy évvel korábbihoz képest nagy átrendeződések történtek, a Facebook több száz helyet ugrott…..
Van 27 millió kínai aki nagyon gazdag, még európai léptékkel mérve is gazdagnak számítanak. Ők vásárolják fel a világ luxustermékeinek csaknem egyharmadát, ezzel már 3 évvel ezelőtt megelőzték az USA szupergazdagjait. Mondjuk nem nehéz a matek: az 1,3 milliárd…..
Kína nem egyes országokkal, hanem magával az Afrikai Unióval kötött megállapodást, amelynek lényege, hogy egy olyan közlekedési hálózatot hoznak létra, amely Afrika összes fővárosát összeköti szárazföldön és légi úton is. Mindez azt jelenti, hogy autópályák fogják…..
1966-ban indult és 10 évig tartott a Mao Ce-tung által meghirdetett kínai kulturális forradalom, aminek eszköze a fanatizált fiatalság volt és célpontja a Mao által veszélyesnek ítélt vélt, lehetséges belső ellenfelei, a párt funkcionáriusai és a főiskolai, egyetemi tanárok, de úgy általában az…..
huangati 2015.02.06 21:54:07
Az a nagy büdös helyzet emberek, hogy "hivatalból":) kénytelen vagyok hozzászólni. Kínát nem lehet felületesen megérteni. Mao a mai napig ott "félmosolyog" a Tiltott Város bejáratánál, vajon miért? A kínaiak szemében Mao nemzeti hős. Kína sosem felejti el azt a 100 évet, amikor a nyugati hatalmak megalázták és a nyomorba taszították az országot (most a történelem ismertetésbe inkább nem mennék bele), a japánok a harmincas évektől kezdve kb. 30 millió embert irtottak ki. Az ország a negyvenes évek végén romokban hevert, ekkor jött Mao, aki úgy viselkedett, mint egy kínai császár. Mao kimentette Kínát annak az imperializmusnak a fogságából, amit a mai napig gyűlölnek Kínában. Ez egy olyan "imprint" a kínaiak lelkében, mint nekünk a rákosizmus. Bár a kínaiak is tudják, hogy Mao nem volt "egy ma született bárány", érdemei mégis nagyobbak, mint hibái és ezt a kínaiak többsége a mai napig így gondolja. A "Nagy Proletár Kulturális Forradalom" csak a hatalom természetének radikalizmusából adódik. Ma a Harvardon, Yale-en...stb. tanító kínai professzorok mesélték el, hogy mennyire hittek Maonak, mennyire úgy gondolták, hogy amit tesznek az jó, számukra Mao volt az Isten. Utólag könnyű ítélkezni. Abban a helyzetben mindenki hasonlóképpen cselekedett volna, mint ahogy kínaiak százmilliói is ugyanúgy gondolták. Ma, 2015 felől nézve az egész maoizmus valóban egy "szörnyűség", azonban a történelmet nem lehet a saját értékítéleteink szerint szemlélni, annál egy kicsit bonyolultabb. (Ritkán frissülő blogom: kinablog.blog.hu)
Kissé meglepődtem, amikor kiderült, hogy az RTL II-n új sajátgyártású műsor indul Nagyszám! néven, méghozzá magyar könnyűzenei témában. A 2000-es években kevés hálátlanabb téma van a zenénél, az ingyenes letöltések, a Youtube és a streamingszolgáltatások mellett egyre…..
Elérkeztünk a mindennapi Kína utálat egy jelentős toposzához. Mert az általános közvélekedés szerint Kínában kutyát esznek ebédre és vacsorára. (Tegyük hozzá a kutyahús evés más ázsiai országokban is létezik, sőt  dél-amerikai országokban is.) A dolog több oldalról…..
Kevés gyalázatosabb fejezet van a történelemben, mint az a borzalom, ami Nankingban történt. A japánok és kínaiak közötti rossz viszonynak többek között ez a sarokpontja. A következő sorokat csak erős idegzetűeknek ajánlom. (A brutális képek közlésétől ehelyütt…..
Ezzel a felhívással fordult plakátjain az Animals Asia Foundation a kínaiakhoz. A plakátok vasútállamásokon, buszmegállókban bukkannak elő 14 nagyvárosban. Az elsősorban Kína déli területein szokásos macska- és kutyahúsevés egy kulturális szokás, mondjuk inkább egy…..
WitStar névre hallgat, elektromos meghajtású, 9sec alatt van százon, max speed 160km/h. De a legjobb mégiscsak az akvárium benne, valószínűleg a magyar utakon használhatatlan lenne, mert ahhoz fel kéne találni azt a vizet, ami nem lötyög:-D ..
Xinjiang Kína legnyugatibb és legészakibb tartománya, ahol kb. 10 millió ujgur nemzetiségű, muszlim vallású ember él, akik rendszeresen kerülnek összeütközésbe a regnáló hatalommal, amely mindent meg is tesz azért, hogy ezek a konfrontációk állandósuljanak. A legújabb…..
Számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amely a tüdő szárazságára utalhat, magyarázza dr. Chen Zhen, a Pécsi Tudományegyetem professzora. A száraz tüdő komolyabb betegségek „előszobája” lehet, ami főként a gyengébb…..
A mocsárlázat a következő recepttel lehet gyógyítani: egy ló tetűlégy lábait és szárnyait tépd ki, hempergesd meg viaszban és hideg szesszel nyeld le. A mocsárlázat azonban a halottak szellemei, a rossz táplálkozás és a helyi éghajlat is okozhatják. A mágikus formuláknál…..
A kínaiak régóta küzdenek a korrupcióval, amióta kínai állam létezik, azóta vannak feljegyzéseink. A dolog tehát nem új. Az újdonság az az, hogy a kínai hatóságok nem teketóriáznak akkor, ha nagy hatalmú vagy magyar léptékkel felfoghatatlan vagyonnal rendelkező embereket kell…..
A legyező bizony nem kínai találmány, pedig sokan tippelnének erre. Az bizonyos, hogy az ókori Kínában használtak már legyezőket (mint minden más hajdani kultúrkörben), a kínaiak a pálmalevél ill. kerek formájú legyezőket preferálták, ám az általunk jobban ismert és…..
A kínai írásjegyek egy európai számára meglehetősen kaotikusnak tűnnek. Kriksz-kraksznak látjuk őket, pedig az esetek többségében van bennük logika. Az írás kialakulásának kezdetén a piktográfiák szinte utánozták a kínaiakat körülvevő világot, azonban az idők során ezek…..
Érdekes dolog ez a multikulti. Ugyebár itt van ez a Kína. ami köztudottan nem egy keresztény ország. De hát a karácsony mégiscsak érdekes és trendi dolog. Csináljunk vele valamit. A kínaiak szeretik a maguk képére formálni a világot, ezt csinálják már jó hosszú ideje. A…..
A kínai kertművészet hosszú évezredes hagyományai az európai kertkultúrára is hatással volt, pl. az angolkertek kialakulásában jelentős szerepet játszottak. Az angol kertművészet első könyvei szembeállították a francia kerteket a kínai kerttel, ez utóbbiakat rendetlennek és…..
A kínai családtervezési politika ma már széles körben ismert (erről majd egyszer később), viszont kevesen tudják, hogy az egyébként a kínaiak lakta Szingapúr már kicsiben eljátszotta azt, amit Kína nagyban és nem lett jó vége... A második világháború után Szingapúr…..
Mao: ez a név egyet jelent a fejlett nyugaton sok-sok millió ember halálával (20 és 70 millió közé teszik a történészek a Mao elnök tevékenysége eredményeképpen meghaltak számát) és azzal, hogy egy véres kezű diktátorként tatjuk számon valahol Hitler és Sztálin…..
Az index hozta le ezeket az elképesztő fotókat, egy regényt lehetne belőlük írni, de inkább beszéljenek a képek: http://index.hu/nagykep/2012/10/03/kina_63_a_rablogazdalkodo_nagyhatalom/..
Kevesen tudják, hogy Kínában nincs kommunizmus. Sőt szocializmus sincs. Szoktam mondani, hogy Kínánál kapitalistább ország kevés van a Földön. A Kínai Kommunista Párt a 18. kongresszusára készül. Ebben nincs semmi különös. A különösség az, ami mögötte van. A jelenlegi…..
huangati 2012.09.29 19:18:53
Jó poén, hogy a poszt kapcsán a kínai nyelv rejtelmeit kellene ecsetelni:)
A pinjin-t nem véletlenül találták ki, ui. az van, hogy az ún, népszerű magyar átírás nem pontos.
(lsd:
kbalazs.blog.hu/2010/09/21/a_pinyin_es_a_nepszeru_magyar_atiras)

A MTA 2005-06 környékén kötelezővé tette a pinjin átírást a szakirodalomban és szépen terjed, ma már a sajtóban is felbukkan.

Tessék megszokni, semelyik más nemzet nem írja le fonetikusan a saját nyelvére a kínait, csak mi. Egy kicsit nehéz, ezt elismerem, de egy-két perc gyakorlás és menni fog:)
huangati 2012.09.29 19:22:20
@kifordított nagyanyó: gazdaságilag a párt már nem nagyon irányít, a gazdaság 2/3-a abszolút magánszektor. A külföldi tőke el is menne a fenébe, ha valamelyik pártfunkci beszólna.

A kínai magánvállalatoknál vannak összefonódások, de az inkább a guanxi, mintsem a párt mindenható keze.

A párt ma már csak egy kirakat és arra szolgál, hogy ne legyen csúnya amerikai típusú demokrácia.
huangati 2012.10.02 16:25:50
@kifordított nagyanyó: nem arra nem, szép is lenne, ha a Shell kínai tulajdonba kerülne. Olyan előírások viszont vannak, hogy pl megszabják, hogy a Felügyelőbizottságban kell lennie kínainak. A kínaianak a tőke kell, meg a technológia. Előbb-utóbb lekoppintják és ők maguk fogják csinálni, lsd mobilpiac és hamarosan az autók.
Egy korábbi posztban volt már szó erről a jelenségről. Nincs új a Nap alatt. A tőkés profitot akar bármi áron. Jelenleg ezt Kínában megteheti. A kínai jól jár, mert 2x annyit is kereshet, mint a saját falujában. Ezért a kínai odamegy, a családjának is jobb lesz így.…..
Az állam "titkait" minden ország védelmezi. Nincs ez másképp Kínában sem. Ez idáig rendben van. A baj csak az, hogy túl sokszor húzzák elő a kalapból az államtitok sértés vádját... Az, hogy Kínában politikai szempontból diktatúra van, azt leginkább az emberi jogok területén…..
  Kezdődik. Elfogták Bándy Kata (egyik?) gyilkosát, aki beismerte tettét. A különösen megrázó és nagy port kavaró bűncselekmények után szinte mindig akad valaki, aki előáll a Btk. szigorításával, vagy egyenesen az adu ásszal: a halálbüntetés visszaállításával. Nem…..