Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sandokan22

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mert ugye egy kép többet mond ezer szónál. Két kép meg még annál is többet. MTV Híradó fél nyolc vs RTL Klub Híradó fél hét. Az MTV vagy egy másik tüntetésen járt, egy másik Operaház előtt, egy másik tér-idő kontinuumban, vagy inkább a köztévé pár sarokkal elvétette a…..
Sandokan22 2012.01.04 05:38:41
Mindig reménykedtem benne, hogy nem csak hatalom- és irányításmániás tanárok léteznek, olyanok, akiktől mást se hallunk, csak hogy milyen nehéz ez a szakma és mennyire nem becsüli meg őket senki, miközben mondjuk egy ’83-as kiadású földrajzkönyvből (amit nem átallnak…..
Sandokan22 2011.02.25 16:11:12
@mimindannyian: Hogyne lehetne - ha más nem, a bal oldalon a 'kommentek' doboz árulkodó lehet :)
Az valóban igaz, h a kommentelni csak bejelentkezés után lehet - de ez így van sok más helyen (pl. a Blog.hu-n is).
Emellett többször kifejezetten kértük a felhasználókat, h értékeljenek, kommenteljenek, írjanak saját kis-blogot a TanárBlog-on belül stb.
Ezt sokan megtették már (bár még nem mindannyian, úgy látszik).
Prievara Tibor
www.tanarblog.hu
Egy gyakorló nyelvtanár levélírónk posztja az iskolai nyelvoktatás problémáit tárja elénk. A hibákat nem elsősorban a diákok motiválatlanságában, hanem sokkal inkább a nyelvtanárok felkészületlenségében, illetve az alacsony óraszámban látja.Kedves Ellenőrző Blog,Gyakorló…..
Sandokan22 2010.08.18 10:28:47
Néhány dolog:
1. Heti 5 órában sok helyen lehet az első nyelvet tanulni. Ez bőven elég arra, h 4 év alatt jó (B2, akár C1 szintű) nyelvtudást szerezzenek a diákok.
2. Az érettségit nem védeném, de abba is bele kell gondolnunk, h mi van a nagyon rossz helyeken, nagyon rossz körülmények között tanulókkal. A minimum emelése vszleg rengeteg bukáshoz vezetne, ami már ugye politikai kérdés ... Meg azért, lássuk be, 0 éve is rengeteg makogós érettségi volt, meg kegyelemkettes stb. Ez nem a mostani rendszer jellemzője.
3. Igenis vannak jó nyelvvizsgák (angolból a First Certificate - FCE - vagy akár az EURO is, amelyek számomra szimpatikusan vannak összerakva. Vannak természetesen 'gagyi' vizsgák is, de hát azokat nem kellett volna akkreditálni a NYAK-nak, ugyebár. Egyébként egyre több helyen kérdeznek vissza, ha nyelvvizsgát mondasz. 'Melyik fajta? TELC? ECL?' Szutem kezdenek kikupálódni a HR-esek is , meg le tudják tesztelni a jelentkezőket egyébként is.
4. Külföldi tanárok: azt szeretném én is, ha minden iskolában lenne néhány profi, anyanyelvi tanár, az mondjuk érdekelne, h ki fizeti majd ki nekik azt a pénzt, amit otthon kapnának. Ráadásul kb. 1500 - 2000 ilyen ember kellene. Már csak a kiválasztásuk hatalmas munka lenne (plusz ki kellene rúgni uennyi magyar ('belföldi') angoltanárt, nyelvtanárt ... Szóval, good luck :-)
5. Imádom a dilettáns ötleteket (sajnos kormányzati szinten is sok van), pl.
"A szavak tanulásához nem kellene nyelvtanárt fizetni egy nyelvi órán. Rengeteg olyan erre specifikus játék, feladat van, amit akár egy pedagógus aszisztens ellenőrzésével is meg lehetne oldani."

Abba nem gondolunk ilyenkor bele, hogy 1. a szavak tanulását, tanítását illik nem leválasztani a nyelvtanítás egyéb összetevőitől. Ez ugye nonszensz! 2 Asszisztenseket alkalmazni jó ötlet, csak mennyit fizetnének neki? kiből lehetne ilyen, tudnia kellene-e a célnyelven, vagy mindenki minden nyelvet tanítana? bejönne az óra közepén, vagy lennének külön neki adott órák? honnan tudná, h milyen szavakat kellene tanítani? ő írna felafadokat minden nyelven, vagy a tanár? vagy feladjuk azt, h kontextusban tanítunk szavakat? És még sorolhatnám ... az ilyen zseniális újításokról derül ki, hogy ahhoz képest, amennyit rontanak az oktatás színvonalán, sokkal drágábbak, mint bármi egyéb.
Na, bocsi, megcsúszott a billentyűzet. Peace, out!
Sandokan22 2010.08.18 10:58:30
Sics, minden tiszteletem a sakkozóké, de az alábbiakat érdemes átgondolni:
1. szted az így megkapott pénzt nyelvtanításra költenék az emberek? Nem hiteltörlesztésre, plazamatévére, vagy - más körülmények esetén - kenyérre? Pont akkor, amikor 10000 Ft családi pótlék megléte, vagy nem megléte is hatalmas viharokat kavar. Csak hogy lássuk: egy 60 órás tanfolyam (csoportban) kb. 45-50 000 Ft, és ebből 6-7 kell a középfokig. Vagyis csak az első 'mérföldkőig' oda kellene adni 100 000 Ft-ot gyerekenként!
2. Szted ki tanítaná ezeket a gyerekeket? Sztem a a közoktatásból így elbocsátott tanárok. Attól hatékonyabb lenne, ha nem az iskolában tanítanának, hanem délután, nyelviskolában? Több pénzt nem keresnének, mert hatalmas lenne a túlkínálat (a nyelviskola lobbi megerősödéséről, több 10 000 közalkalmazotti státusz megszűnéséről, a nyelvtanárok vállalkozásokba kényszerítésétől, és a hatalmas nyelvtanár munkanélküliségtől eltekintve). Az, h akár fizessenek 'kézbe' tanároknak ... ezt nehéz kormányrendelettel támogatni :-)
3. Mint írtam, vannak jó nyelvvizsgák, amelyek (az korlátokon belül) viszonylag reálisan mérnek nyelvtudást. A valódi megoldás sztem ott van, h a szülők kezdenek el nyomást gyakorolni az iskolára ('Mikorra lesz a gyereknek középfokúja?' stb.), és egyre fontosabb lesz, h 18 éves korára mindenki kapjon használható nyelvtudást! Ezt nagyon sok szülő belátja, és tényleg van nyomás a tanárokon (sztem). Ettől nem lesz persze feltétlenül jobb a tanítás, de mégis természetes folyamat.