Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shiraz

0 bejegyzést írt és 874 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az igen hosszúra nyúlt sherry-sorozat levezetéseképp a Bodeges Tio Pepénél tett látogatásról írok. Az idők folyamán hatalmasra duzzasztott Gonzalez Byass csoporthoz tartozó pincészet a borvidék legnagyobb és legismertebb termelője. A világ számos országában megtalálható brand mögött Jerez szőlőtermő…..
shiraz 2013.05.23 11:55:00
@rszabi:
a prosecco történet tényleg mélyen szomorú. a héten találkoztam egy ottani termelővel, aki semmilyen formában nem kívánja használni a prosecco nevet, mert szerinte is szégyen és átverés ami történik egy történelmi borvidékkel.
ő nem is degorzsál ahogyan a nagyapja sem tette. fantasztikus volt a pezsgője.
Hosszabb ideje készülődtem már philadelphia-i és new york-i borbarátaimnak magyar vörösborokat mutatni. Újdonságot nem mondok vele, hogy nehezebb dolgom volt a borok kiválasztásánál, mint tavaly a fehérek esetében. A koncepcióm az volt, hogy próbálok néhány magyar fajtából…..
shiraz 2013.05.13 09:16:51
@szenvedély S.:
elérhető:
http://www.terroirclub.hu/index.php?data[mid]=26&data[page]=2
Magyarország legdrágább száraz fehérborának öt évjáratával, barátokkal és blogger kollégákkal ültünk egy asztalhoz. Nagyon kíváncsiak voltunk hogyan teljesít és érik Szepsy István emblematikus Szent Tamása. A kíváncsiságba azért némi félelem is vegyült, hiszen a…..
shiraz 2013.05.03 16:57:04
@akov: a sorközre gondoltam.
shiraz 2013.05.03 17:12:19
@akov: ok
A múltkori bombasztikusan jó Languedoc-kóstoló után várható volt, hogy ebben a témában fognak még történni kalandozások. A lenti borokat nem egyszerre, hanem egy jó hónap leforgása alatt kóstoltam, ebben a posztban pedig rendszereztem a tapasztalatokat. A képen Terrasses du…..
Didier Barral mondhatni egy különutas fenegyerek. Borait egyaránt lehet kedvelni és elvből elutasítani, mindkettőre tudnék indokot felhozni. Az 1993-ban alapított birtok radikálisan biodinamikus szemlélettel dolgozik, összesen harminc hektár területet művelnek a Franciaország…..
shiraz 2013.04.24 12:01:08
@zoli:
egyetértek, ha borhibát érzünk, vissza kell vinni oda hol vettük a palackot.
shiraz 2013.04.27 10:45:25
@117: te döntöd el mit viszel vissza és mit nem.
én ha problémát érzek, jelzem ott ahol vettem.
Egy ideje tartogattam két palack Hollóvár 2008-as furmintot, de nem pont ugyanabból. Takács Lajos ugyanis  a tétel egy kisebbik részét szűretlenül palackozta, ez a verzió csak a pincénél volt kóstolható és vásárolható. A kereskedelmi változat szűrés után lett letöltve.…..
shiraz 2013.04.22 22:50:11
@akov: hogyan mutatják ezt a 11-es borok?
shiraz 2013.04.22 23:07:06
@akov: örülök, h beláttad, h van áztatás :)
a 10-esekhez képest érezted a változást?
shiraz 2013.04.23 10:36:47
@akov: ha te úgy érzed, h előtte nagyobb volt az áztatás hatása, legyen úgy :)
A Szerbiába szakadt Hajdújárásról, a Szabadka-Horgosi borvidékről származik ez a kadarka, amelyet egy 1880-ban telepített ültetvényről készített Maurer Oszkár. A hátcímke szerint „Tudomásunk szerint a világ legidősebb kadarka szőlőültetvényének a termése a palackban…..
shiraz 2013.04.04 11:23:36
@akov: persze, átjött.
az is szégyen ahogyan a vegyszeres szőlőből készült plasztikázott borokat simán kézműves terméknek adják el egyesek...
de manapság csak az a lényeg, hogy finom a bor és minden rendben, ahogyan egy hirdetésben láttam.
shiraz 2013.04.04 14:27:38
@drbarta: mi hiányzik Neked belőle?
Krisztusi korba lépvén úgy határoztam, hogy egy impozánsabb édes-sorral lepem meg a szűk borklubot. Különösebb koncepció nem volt, csak annyi, hogy lehetőleg nagyon fincsi dolgokat igyunk. Schloss Lieser: Riesling  Niederberg Helden Auslese Lange Goldkapsel 2011 Melegebb…..
shiraz 2013.04.03 15:37:40
Angela Muir háborgó mesterkurzusa után Julia Harding MW ritka szőlőfajtákat boncolgató előadásával erősítettem. Julia Harding – aki nem ismerné – Jancis Robinsonnal dolgozik. Rövid bevezetőjében bemutatta a nemzetközileg ismert „szőlő-nyomozóval”, José Vouillamoz-szal…..
shiraz 2013.03.29 13:46:44
@akov:
szerintem többet láttál bele a mondataimba mint amennyit valójában írtam. :)
hűtés: szándékosan írtam TÚLhűtésről és nem csak hűtésről. vannak fokozatok!
sem pinceépítésről sem amfora földbeásásáról NEM írtam és NEM is gondoltam. fogalmam sincs hogy miért írsz ilyeneket.
de ezentúl visszafogom magam, ha ennyire ugrasz olyan dolgokra amikkel nem vagy nem teljesen értesz egyet.

szép húsvétot.
shiraz 2013.03.29 14:11:05
@akov:
no worries :)
igyál sok igaz bort :)
A Borrajongó Nikolaihof premier 2013.03.25 06:00:00
Ausztria legöregebb borászata és egyben a világ talán legrégebben biodinamikus szőlőművelést gyakorló birtoka végre megérkezett Magyarországra. Wachau kiemelkedő és egyedi termelőjeként számon tartott Nikolaihof boraival ezentúl a Terroir Club jóvoltából találkozhatunk. A…..
shiraz 2013.03.25 11:24:51
FYI

David Schildknecht a Nikolaihof-ról:

Best of 2012
My three estates and wines of the year ...
If I have to (as I was asked) single-out just three estates, collections, and wines that most thrilled me in 2012, what a contrast from one another these three turn out to represent! I've spent so much time over the years at one of them that although I swear (as tasting notes are my witness ;-) I never drop my critical stance while tasting, I still have to resist a temptation to imagine I'm family, because that's how the Saahses would like to treat me. I visited another for the first time this year, and if you'd asked me prior to January, 2011 whether I would ever meet its legend-in-his-own-time proprietor, I'd have said "not likely." I've never been even remotely close to (i.e. on the same island with) – much less visited – the last of my trio.
Nikolaihof
Every visit since my first in 1996 has been memorable, but it took me a couple of years to really acquire ... well, I think it would be more elucidative to call it an "ear" than a nose, palate, or taste for their wines. It's not snobbism or a ridiculous flight of metaphoric fancy (or at least, that's what I'd like you to believe;-) when I say that one must be a quiet place and listen carefully to the at times stark polyphony of Nikolaihof Rieslings. The site of a Roman garrison and the last mission of St Severin (who planted the first Wachau vineyards), its courtyard incorporating a Gothic chapel, the Nikolaihof still utilizes (or, to be more precise, reactivated after a mere 19 year lapse) a 40 foot long 17th Century press crafted from a tree that must have sprouted in the late Middle Ages. Not only does the Saahs family – staunchly biodynamic since long before "bio" was a fashion statement – bottle and release their wines at a leisurely pace, they also subject a select few to a decade or more in cask. (Even a century ago, 2-3 years in fuder was the Germanic norm.) Such Nikolaihof "Vinothek" releases can reach a rarefaction of flavors as well as reach into a place in one's sensory black box (dare I say "soul"?) that few wines even remotely approach.
The most recent collection here – tasted this month – was among my most memorable, encompassing superb releases from multiple vintages. Words nearly (! ;-) failed when faced with their recently-bottled 1995 Riesling Vinothek. Among things that astonished me about this goosebump- and saliva-inducing libation from St. Severin's own legendary Im Weingebirge was that although Nikolaihof wines – including this one – seldom dazzle in aroma, the palate effect in this instance was somehow uncannily akin to an endless floral suffusion and inhalation. And when I say "endless" ... well, F. X. Pichler had the chutzpa to name one of his Rieslings "Unendlich" (and it’s a wine whose instantiations have sometimes raised gooseflesh on these arms, too), but this Nikolaihof Riesling stole my sense of time.
Ausztriai síelésünk alkalmával érdekes fogásra bukkantam. Nézegetve szállodánk itallapját feltűnt, hogy a legolcsóbb palackos bor épp egy komolynak számító botritiszes édes bor, egy ruster ausbruch, mégpedig a régió egyik legnevesebb termelőjétől a Feiler–Artinger-től. Konkrétan 8 Euroért kínáltak…..
shiraz 2013.03.03 19:11:58
@töppedt: sőt még a chardonnay is pinot fajta, sokáig pinot chardonnay volt a neve
shiraz 2013.03.04 12:32:52
@töppedt: @drbarta:
RV és SY nem.
A Neuburgerrről arra emlékszem, h Pinot blanc x Sylvaner keresztezés, tehát annak van köze a Pinot családhoz :)
A Furmint Február még mindig dübörög. Egyszer azonban minden jónak vége lesz, hamarosan elzárják a csapokat és meg nem áll ugyan, de lassabban csordogál majd a furmint. Február utolsó napjait számlálgatva érdemes volt tehát igyekezni, ha szerettünk volna még egyszer a furmintban…..
A Borrajongó Méreg a borban 2013.02.20 06:00:00
A világ egyik legismertebb laboratóriuma, az Excell, egy nagyon érdekes vizsgálat eredményét közölte a napokban. Összesen 300 francia bort teszteltek növényvédő szerekre a 2009-es és 2010-es évjáratokból Bordeaux, Rhone, Madiran és más délnyugat franciaországi borvidékekről. A…..
shiraz 2013.02.22 10:23:56
@zoli:
egy pillanatig sem gondoltam, h a vegyszerlobbi pártján állsz.
én is a saját gondolataimat tolmácsolom. az érdekeltség, ha már így nevezed, abból adódik, h sok évvel ezelőtt beláttam, h csak olyan terméket (bort) közvetítek más irányába, amit én is otthon meginnék és nem szeretnám, ha akár csak minimálisan is veszélyeztetném a saját vagy más emberek jövőbeni egészségét. ezt etikus magatartásnak hívják.
a stílusod pedig csak Téged minősít, ezért nem is reagálok a minősítgetésedre.
shiraz 2013.02.22 18:01:25
@zoli:
még szerencse, hogy csak a Te szemedben szegtem meg az etikus magatartást.
fogalmam sincs amúgy milyen alaptalan gyanúsítgatásokról beszélsz...
de látom nem csak velem van bajod...
shiraz 2013.02.24 21:52:30
@zoli: Tőled minden jelzőt bóknak veszek :)
A Borrajongó Húsz éves Smaragd 2013.02.21 06:00:00
Elnézést már, hogy egy rieslinges poszt után máris újabb rieslinges poszt jön. Akár bele is préselhettem volna ezt a bort is a tegnapelőtti gyűjtőcikkbe, de úgy éreztem a kuriozum mivolta miatt csak megérdemelne egy önálló bejegyzést. Csak ritkán iszik az emberfia húsz éves…..
shiraz 2013.02.21 12:46:45
@drbarta: ezek szvsz alap dolgok kell legyenek egy magát komolyan vevő borkereskedésben :)

kóstoltad már a Nikolaihof 93-as GV-jét vagy 95-ös Rieslingjét?
shiraz 2013.02.21 13:34:17
@drbarta:
érdekes vélemény a Nhof borokról. Az dícséret ha nem tudtad megállapítani melyik a 3 éves melyik a 10 éves, ezek szerint sokáig tartják magukat :)
márciusban Bp-en is lehet majd találkozni velük :)
Dom. du Vieux Télégraphe: Chateauneuf du Pape La Crau 2003 Híres birtok Chateuneuf du Pape-ban. Nekem mindig is nagyon tetszett a neve, a címkéje, de most volt csak először alkalmam kóstolni a borukat. A birtok jelenlegi központjának a helyén a 19. század első felében valóban egy…..
Tombol a Furmint Február, ideje is már valami témába vágó bejegyzés, így szinte kapóra is jön, hogy eddig még nem sikerült megírni ezt a már bő hónapja tartott, egyébként elég prémium furmint-sort. Képzeletben tehát utazzunk vissza január elejére, amikoris Norbi barátunk…..
shiraz 2013.02.10 13:02:33
@pecz:
egy komoly bor 2 éves korában is komoly meg 12 éves korában is.
egy nikolaihof ha már wachaunál tartottunk tujda ezt.
shiraz 2013.02.11 11:29:20
@Szomjas Gödény:
szerintem minden boruk kiváló, de íme két ajánlat:
Gruner Federspiel In Weingebirge 2011
Riesling Smaragd Vom Stein 2009
majd mesélj ha kóstoltad őket :)
A Borrajongó Csopaki Best Buy 2013.01.08 06:00:00
Szent Donát Pince: Kishegy Olaszrizling 2011 80 éves tőkékről, tisztán acéltartályt látott tétel. Eleinte kicsit fülledtnek ható illat, ami elég gyorsan kiszellőzik. Mellette jelentős ásványosság, köves-sós hangulat, de találunk némi almás-barackos gyümölcsösséget is, illetve a jellegzetes fehér…..
shiraz 2013.01.09 10:56:18
@kisrizling:
"Mi tisztán a fajtát és a termőhelyet kívánjuk megmutatni borainkban és véleményem szerint a nagy test mindkettőnek ellensége."
ezt a véleményed megindokolnád?
shiraz 2013.01.09 17:22:12
@kisrizling:
köszi a választ :)
gondolom az évjáratok különbözőségeit figyelembe veszitek a szüreti időpont megválasztásánál. nem mindig esz a sav 6g 20 fok mellett :)
a savat nem méritek a szüret meghatározásához?

a véleményed csak az olaszrizingre igaz?
A Borrajongó Burgundi-rovat III. 2013.01.09 06:00:00
Feltett szándékom rendszeresen gyűjteni burgundi tapasztalatokat. Sajnos a borok ára miatt ez messze nem tud olyan tempóban haladni, mint mondjuk a rieslingek esetében, de azért szép lassacskán gyűlnek ők is a gyűjteményben, és időről időre meglepem magam valami relatíve komolyabbal is. A következő…..
A „Természethű borkészítés Somlón” c. rendezvény Hollóvárt bemutató része után most jöjjön a nemrég Somlón is termelésbe fogó biodinamikus osztrák birtok, a Meinklang. A rendezvény vendége, Werner Michlits a hallgatóságot egy képekkel gazdagon illusztrált előadással…..
A Meinklang biodinamikus gazdaságot bemutató írásunk első része után most nézzük a borkészítés mozzanatait. A szőlészeti és pincemunkák természetesen a Hold- és bolygóállásokhoz igazodnak. A borok erjesztése vadélesztővel történik, a must ülepítéséhez és mozgatásához…..
shiraz 2012.11.11 08:55:20
@akov: jó utat a mondovinora :)
A Borrajongó Burgundi-szeminárium 2012.10.30 06:00:00
Ez a kóstoló olyan hirtelen jött össze, legalábbis nem mostanára terveztük. Aztán múlt heti esedékes találkozónkra többen nem tudtak volna eljönni, így az eredeti hosszabbra tervezett sort jobbnak láttuk elnapolni, helyette pedig inkább egy szűkebb körű szemináriumot ültünk.  Mivel a kis csapat egy…..
Borunkat az Etyeken található, szinte agyonhallgatott, bor blogokon és a sajtóban ritkán feltűnő Haraszty Vallejo pincészet készítette. Márciusban jártam náluk, végigkóstoltam az egész portfóliót és azt tudom mondani, hogy példaértékű munka folyik ott és már most több a pince puszta ígéretnél. A…..
shiraz 2012.10.11 14:17:28
@akov:
famentes ez jó vicc. :) vagy félfamentes :)
nem a fa a fontos, hanem az oxigént biztosító környezet, ami lehet akár beton is.
shiraz 2012.10.11 14:37:57
@akov: a jó HV borélményre én még várok...
shiraz 2012.10.12 09:49:25
@nana!: ízlések és pofonok, egészségedre :)
Várva várt tokaji hétvégénk első állomása Asztalos Zoltánhoz vezetett. Többször volt szerencsénk 2008-as boraihoz, a Vióka már több illusztris sorban is meglepően jól teljesített. Az újabb évjáratok viszont nem nagyon akarnak jönni, így a "távoli" fogyasztó szempontjából…..
shiraz 2012.09.24 21:13:02
@akov:
nekem is nem tetsző tapasztalataim voltak a viókákkal.
szvsz nem bírták a hordós érlelést, túloxidáltak lettek.
shiraz 2012.09.25 09:31:24
@drbarta: Dávid, a reszelt almánál, pontosítva a megbarnult (ergo oxidálódott) reszelt almáról van szó, csak rövidítve így szoktak rá utalni. A friss zöldalma illata azért más kategória, gondolom ez belátható.
shiraz 2012.09.25 12:17:09
@drbarta:
Dávid, mindenki azt iszik ami neki tetszik. Ezen nem veszünk össze :)
Az elmúlt hetek során különböző baráti társaságokban előkerült pár 2007-es Szepsy bor, ezeket gyűjtöttem most össze. Idézzük fel röviden a 2007-es évet. A borászok szinte egyöntetű véleménye alapján kiváló évjáratról beszélhetünk, amely – ennek ellenére – nem…..
shiraz 2012.09.07 10:43:57
@akov:
természetesen mindenki azt szeret, amit ő jónak tart :)
ha jó kereskedő lennék, mindenki vágyát kielégíteném :) így csak etikus maradok.
shiraz 2012.09.07 11:29:53
@akov:
érdekes következtetésre jutottál :) bár nem tudom ez hogyan következett abból amit írtam. szerintem sehogy.
csak azt adom a vevőimnek, amit én otthon megiszom.
shiraz 2012.09.07 11:43:47
@akov: ok, szívesen :)
A bevezető után térjünk vissza Quintanilla de Onésimo álmos, de kincsekkel kecsegtető kis falvába. Délután két óra körül érkezem a megadott helyre, ahol egy hófehér, diszkréten modern homlokzatú házat találok. Vágyott célom sem házszám, sem felirat nem jelzi. Az ajtó mellett több csengő, az egyiken…..
shiraz 2012.08.30 14:25:12
@akov:
András,
ha sok időm lenne, hosszabban írnék, így most csak röviden :)
ismerjük egymást én a Te szkeptikus véleményed is örömmel elfogadom.
(majd akér egyszer hosszabban ha legközelebb találkozunk)

komposzt: én a preparátumokkal beoltott komposztot tartom igazán hazsnosnak, erről beszéltem

Joly-t minősítheted, ahogyan akarod, ez szíved joga, azt írni, hogy "teljesen értelmes bortermelőkkel minden szaron összeveszik." viszont én csak úgy tenném, ha soksok példával alá is támasztanám azonnal, különben nem tartozik a komoly beszélgetés tárgykörébe. (bor)bulvár hírből, oldalból, magazinból van elég.

1. örülük,h így gondolod
2. a tudományos bizonyíték miért fontos, nem elég ha én magam számára tapasztalatokkal rendelkezem?
3. itt is érdemes lett volna felsorolnod mire gondolsz, így én nem tudom értelmezni kijelentésedet
4. szerintem a biodinamikus gazdálkodó nem tagadja h kén v réztartalmú szert használ, fontosabb, h korlátozza a megengedhető mértékre őket. pont az organikusnak kell többet használnia, mert neki nincsenek katalizátor-segítségei a preparátumok formájában.
5. ha nem volt vizsgálva, akkor miért adsz hitelt "egyes becsléseknek"? és hol vannak ezek a becslések leírva?
azt honnan veszed h a biodinamikus gazdálkodás több permetezéssel jár mint a konvencionális?
6. a biodinamikus szőlészetek legnagyobb része Európában, azon belül is Franciao-ban és Németországban van (alátámasztásul érdemes megnézni a különböző borász-szervezetek taglistáit)
csapadékosabb klímán is simán működik a rendszer.
7. igazad van, sőt már marketingfrázissá is vált, múlt időben. a certfikáció egy megoldás erre. a komoly birtokok nem is tolják maguk előtt ezt a marketing védőpajzsot, nem használják a kommunikációban. számukra ez a természetes. és igen a borkészítési fázisra is sokkal szigorúbb szabályozás lenne szükség a Demeter International-nál is.
A Renaissance csoportnak ez megvan (lásd: Charter of Quality: return-to-terroir.com)

a szent dolgok úgyében: ki dönti el, hogy mi a szent és mi nem? az egyház a legviccesebb szervezet, amit a hatalom valaha kitalált a nép fékentartására. (és itt nem a hitről beszélek hanem a klerikális szervezetekről)

végezetül:
érdemes lenne a sok tévhit és hiedelem félreértés megvitatására összerakni egy tematikus estet.
javaslom egy találkozó és kóstolással egybekötött beszélgetés szervezését, ahol akár biodinmaikus gazd-t gyakorló embereknek lehetne dokumentáltan a kérdéseket, kételyeket nekiszegezni. (én vállalom a szervezést)

üdv :)
shiraz 2012.08.30 14:27:25
@akov:
érzékszervileg kiváló sok minden lehet.
kérdés hogyan készül el az illat és ízkompozíció? számomra nem mindegy mit viszek ételen-italon keresztül be a szervezetembe.
ugye az vagyok amit megeszem/megiszom, ebből épülnek fel a sejtjeim.
shiraz 2012.08.30 17:01:47
@akov:
azt hiszem tényleg az lesz a legjobb, ha szervezünk egy ilyen estét, mert megint sok félreértést írtál le.
az utolsó mondatod viszont ül :)