Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sronti

0 bejegyzést írt és 250 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Heves érzelmeket váltott ki legutóbbi, az iskolai szegregáció-integráció kérdéséről szóló cikkünk. A kommentek alapján sajnos a cikk üzenetét sokan félreértették, ami valószínűleg a mi hibánk is. Fussunk neki a témának még egyszer, különösen, mert a kommentekben új…..
sronti 2014.11.22 18:37:59
Logikus és jószándékú írás, mégis összességében borzasztóan káros. A kortárs csoport nyomását nem fogják tudni ellensúlyozni az akármilyen jól kiképzett tanárok, azt, hogy az otthon látott mintákat látják maguk körül a hátrányosabb helyzetűek az iskolákban is, az végtelenül káros. Nem találsz olyan elfogadott tudományosan nem cáfolt pedagógia irányzatot, ami nem ezt mondja.
A görögkatolikus suli minden jószándék mellett nagyon behatárolt lehetőségekkel bír. Érdemes összehasonlítani például a Kürt által támogatott hejőkeresztúri (?) sulival, ahol tényleges integráció, nem deszegregáció van. Sokkal szimpatikusabb az utóbbi rendszer és az eredményei is jobbak.
A tanárok kulcsszerepében is igazad van, de nem mész elég messzire, a most pályán lévők szelekciójára, továbbképzésére és a teljesen alkalmatlanok kiszűrésére is nagyon nagy szükség lenne és nevetséges, hogy csak kifejezetten a hátrányos helyzetűekkel foglalkozóknak kellene eszközeiknek lennie a különböző hátrányos helyzetű, vagy kulturálisana többségtől eltérő gyerekek oktatására. Ennek minden pedagógus képzés alapjának kéne lennie. Ahhoz persze, hogy ténylegesen ilyen módszereket lehessen alkalmazni, gyökeresen kéne átalakítani az oktatást a tantermek elrendezésétől a frontális elemek arányán át a bemagolandó adatok nagyságáig. Mondjuk az amúgy sem lenne baj,ert a mostani rendszer már a nyolcvanas években elavult volt. Mindegy, úgyis visszafelé megyünk az időben ilyen szempontból is.
Kb. öt éve nagyon könnyen meg lehetett volna győzni arról amit mondasz, azóta sokat vitatkoztam és olvastam erről, neked is ezt javaslom, és lehetőleg angol nyelvű tudományos munkákkal kezdd.
Hogy milyen lesz a logója, az még kérdéses, de hogy jövő márciusra elindul a 4-es metró, az tuti. Nagy blama lenne, ha mégsem. Mint minden komolyabb közlekedésfejlesztés, ez is belepiszkál kicsit az ingatlanárakba. Hogy pontosan hogyan, az derül ki az OTP Ingatlanpont…..
Az egyébként is zsúfolt déli Belvárosban hamarosan közel hatvan parkolóhellyel lesz kevesebb. A hibás forgalomszervezés miatt az itt lakók helykeresgélése a kiskörút forgalmának felesleges növekedését okozhatja. Elkészült az V. kerületi vagyonkezelő cég a „Déli-Belváros…..
sronti 2013.07.19 18:28:43
@vak komondor is talál szemet: A parkolóhelyeket a lakók számára kéne drágítani, nem a behajtóknak. Számukra már szerintem elég drága, hogy elkerüljék a megállást, ha tehetik. Parkolóházat a helyiek tudnának fenntartani, de nekik még mindig túl vonzó a havi ezer forintos díj, még ha fél órákat kell is keringeni a helytaláláshoz. Az ötödik kerületben csak az ott lakóknak több kvázi ingyenes jegy van kiadva, mint ahány parkolóhely egyáltalán van a kerületben. A reális olyan húsz-harmincezer lenne a helyi bérletért, akkor a kocaautósoknak nem érné meg ott állni, és ugrásszerűen javulna a helyzet.
@Fluffer: kétheti nagybevásárláshoz a taxi sokkal jobban megéri, mint a saját kocsi.
sronti 2013.07.20 01:01:19
@lionking:
Igen én is azt láttam minden nyugati nagyvárosban, hogy a belvárosok kongtak az ürességtől, amikor elkezdték őket gyalogosbaráttá tenni. Ördögszekereket görgetett a szél a bezárt boltok között, mert nem volt elég parkolóhely. :DDDDDDDDDD
Nem gondoltuk volna, hogy épp a legprogresszívebb progresszívek mennek neki a progresszívek reménységének, Barack Obamának, de az amerikai elnök így járt az elmúlt napokban. Obama ugyanis bocsánatot kényszerült kérni azért, mert szépnek nevezett egy amerikai főügyésznőt, Kamala…..
sronti 2013.04.10 11:39:44
@rajcsányi.gellért (ergé):
Megnéztem, igazad van, tényleg van egy cikk a családon belüli erőszakról (jó gyenge, ilyen megállapításokkal, mint: "A magyar társadalom nem mentes az asszonyverés jelenségétől", de ez is valami), meg itt van még ez a nők és médiás is, ami már magasabb színvonal. Aztán van még vagy harminc poszt arról, hogy a feminizmus, hogy bomlasztja szét a hagyományos családi értékeket.
Ezek nagyon kemény arányok. Nem azt akarom mondani, hogy "arról miért nem írtok, hogy", de ha egyszer azt látom, hogy Magyarországon marginálisan van jelen a feminista kultúra (szerintem sajnos), miközben az alkoholista apa szétveri a családot, és a környezete nem tesz semmit, a köztévében időnként ilyeneket mondanak, különösebb botrány nélkül:
indavideo.hu/video/Verni_csak_pontosan_szepen
Magyarország pedig az egyik legjelentősebb prostituált exportőr Európában, és még így is nagy számban "dolgoznak" lányok itt is és az egész ellen nagyrészt mégis csak feminista szervezetek azok, akik legalább valamit próbálnak tenni, akkor jelentős aránytévesztésnek tartom a feminizmuson lovagolást.
Miként független értelmiségünk több tagja, nemrég Ara-Kovács Attila is megírta saját dicshimnuszát a nagypolitikával még csak most ismerkedő egyetemistákhoz: Kitől fél Orbán Viktor? című publicisztikájában egyértelművé tette, hogy a miniszterelnök nem egykori önmagától…..
A különféle, politikával foglalkozó sajtóorgánumok állami bevételei újra és újra előkerülnek, de jellemzően csak egy-egy kampányra, vagy egy-egy közpénzből működő szereplő hirdetési politikájára koncentrálva. Az érdeklődésben egy erős ciklikus jelleg is megfigyelhető:…..
Alternatíva Tarlós pártján 2013.02.04 11:14:43
2012 vége óta lehetett tudni, hogy a hajléktalanok visszakerülnek a budapesti utcákra és aluljárókba. A folyamat fokozatos felháborodást váltott ki a járókelőkből, a főpolgármester szemrehányást tett az Alkotmánybíróságnak és az ombudsmannak, ám a kialakult vitának mélyebb…..
sronti 2013.02.04 15:44:44
Ritkán olvasok erről az oldalról (Tarlós pártjáról) olyan posztot, ahol a szerző ennyi mindent összeolvasott, ami tök jó, de sajnos egy csomó mindenre nincs rálátása. Például a többség számára legfeltűnőbb hajléktalanok nagy része pszichiátriai beteg, valamilyen szerfüggő és/vagy krónikus beteg, akiknek egészségügyi intézményeknél lenne a helye, mielőtt bármi más történne, de az ilyen helyekről kirakják őket, mert nincs kapacitás rájuk. Ezeknek az embereknek nem hajléktalanspecifikus problémáik vannak, hanem olyanok, amiket más esetben, ahol van család, intézményes úton, vagy családilag kezelnek, ahol pedig ezek nincsenek, az intézményrendszer kilöki őket magából, így az utcára kerülnek.
A hajléktalanszállókkal az a gond, hogy ilyen esetek kezelésére képtelen, nem is ez a célja.
Vannak a másik csoportba tartozók, akik minden különösebb probléma nélkül képesek lennének önfenntartó életre, viszont a legtöbb, amit a rendszer kínál nekik, az a szálló, ahol nem lehet normális életre alkalmas körülményeket teremteni, nekik az út a szociális bérlakás-hálózat kialakítása lenne, mert minden egyébbel csak konzerváljuk a problémát, ráadásul roppant drágán, illetve egyre nagyobb valószínűséggel az ehhez a csoporthoz tartozókat az első csoport felé toljuk.
Nagyon hiányzik a hajléktalanság megelőzése is, ezen a téren gyakorlatilag nem történik semmi Magyarországon, és szerintem nem igazán olvastam még olyan véleménycikket, ami ezt felemlegette volna.
A Tarlós-Kocsis megoldás nem vezet sehová, a hajléktalanok nem fognak eltűnni, akármekkora bírsággal fenyegetik őket, vagy akármit kordonoznak össze.
Javaslom a Város Mindenkié oldalának böngészését, mert szerintem hozzátehet a hajléktalanokról szóló kép változásához.
Tisztelt Igazgató Kolléga! Az alábbi táblázatban összefoglaltuk azon leggyakoribb eseteket, amelyek mindennapi szakmai munkája során a munkaszervezési feladatának gyakorlásával összefüggésben megjelenhetnek. Kérjük, hogy az egyes ügytípusnak megfelelően szíveskedjék eljárni,…..
Alternatíva Realpolitik 101 2012.09.04 08:24:11
A reálpolitika egy pragmatikus, racionális, haszonelvű jelenség, ahol a hatalom és az érdekek a fő mozgatói a folyamatoknak. Ezeket az érdekeket természetesen el lehet, és el is kell fedni bármilyen ideológiával, propagandával, feltéve ha a „király nem akar meztelen lenni”, és…..
Blogunkban már többször foglalkoztunk az egykori Roosevelt, a mai Széchenyi, tér várható átalakításával. Az eredeti tervekben megszüntették volna a teljes alsó rakparti közúti ágat, telekövezték volna a térbelsőt, és erőteljesen visszavágták volna a Kossuth térrel…..
sronti 2012.09.03 10:37:07
@nickelbolha:
Azt ideje belátni, hogy ez _nem_ ugyanabból a kasszából megy, mint az új buszok beszerzése, vagy a villamospálya felújítása. Ezek olyan infrastrukturális EU-s pénzekből készülnek, amiket nem lehet buszvásárlásra, vagy sínfelújításra fordítani.
Az év vicckiállítása nyílt a Szépművészetiben címmel jelent meg az Indexen Földes András kritikája a még néhány napig látható kínai kiállításról, amely szándéka szerint a kínai képzőművészet 1978 utáni fejlődésébe ad betekintést. Mivel a szerző már cikke elején…..
Marton Péter Mi köze lehet egymáshoz az alábbi képen egymás mellett (balról jobbra) felsorakoztatott Szamír Kuntarnak, Julian Assange-nak és Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahinak? Mi közük lehet nekik, mindannyiuknak az azeri Ramil Szafarovhoz? Kicsit kanyargós lesz, de kifejtem. 1.…..
sronti 2012.09.02 17:17:57
@Link Elek: Ráadásul az a '83-as egyezmény, amire hivatkozva kiadtuk a baltást, explicit kimondva megengedi az elnöki kegyelem alkalmazását.
A hivatkozott példákból egy igazán releváns van, a líbiai terrorista esete, ott a britek tényleg gusztustalanul eladtak egy tömeggyilkost.
Amit viszont a magyar kormány tett, az azért veszélyesebb, mert az örmények közvetlen provokációra használják egy évtizedek óta a háború szélén álló területen, az ilyen konfliktuszónákban kevesebbért is tört már ki háború. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy ennek felelősségét hogy merte Orbán felvállalni, ha pedig nem tájékoztatták egy ilyen lehetőségről, akkor mennyire lehet amatőr a környezete, illetve felmerül a kérdés, hogy az egész ügybe volt-e beleszólása a külügynek, vagy az egészet a Generlisszimusz maga agyalta ki.
Nagyon remélem, hogy az ostoba gazdaságpolitika szükségletei miatt folytatott ostoba külpolitikánk miatt nem fognak ártatlan emberek meghalni, az még ettől a kormánytól is újabb nemvárt mélység lenne.
sronti 2012.09.02 17:19:48
@sronti:
"örmények közvetlen provokációra használják"=azeriek közvetlen provokációra használják.
Ezért kéne mindig elolvasni elküldés előtt a kommenteket. :(
sronti 2012.09.02 17:25:46
@Marton Péter:
Addig nem lehet nagyon ugrálni, amíg az azeriek meg nem veszik a kötvényeket. Szerintem a következő lépés a részükről az lesz, hogy addig halogatják a vásárlást, amíg már késő lesz igazán helyteleníteni, aztán jön majd a hír, hogy vettek állampapírt egy millió euróért, a beígért hárommilliárd helyett. Vagy a másik lehetőség, hogy az EU, meg az USA rákényszerít a határozottabb kiállásra, és akkor erre hivatkozva táncolnak vissza.
Ezért jó diktátorokkal egyezkedni a népnyúzó IMF helyett.
Nagy vihart kavart a világ körül és itthon is az orosz punk-aktivista Pussy Riot akciója és a rá adott drasztikus hatósági, igazságszolgáltatási válasz. Úgy gondoltam, érdemes lenne a nemzetközi médiafelhajtáson és a hivatalos orosz sajtón átlépve egyenesen civil oroszokat…..
sronti 2012.08.27 10:06:50
@horsz:
www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/2010/nea/154472.htm
Miért gondolnák Szaúd-Arábiát demokratikusnak?
Augusztusban két, nemzetközi jelentőségű pszichedelikus fesztiválnak is otthont adott Magyarország: mind Ozora, mind a Kurultaj nagy sikerrel zárult. Mivel régi mániánk, hogy e két, egymástól távolinak tűnő szubkultúra meglepően sok ponton mutat átfedést egymással,…..
sronti 2012.08.19 14:37:05
@nyufika23:
"Mondjuk ezt mondhatnád a finneknek is, akiknek full skandináv génjeik vannak, "
Nope.
bigthink.com/strange-maps/306-the-genetic-map-of-europe
A Dotoho persze baromságokat ír erről is, ha valami jót akarsz olvasni ebből a témából, akkor ezt javaslom:
toriblog.blog.hu/2009/02/16/a_paleolitikumi_homo_sapiens_sapiens_genetikai_oroksege_a_ma_elo_europaiakban_az_apai_oroklodesu_y_k
Jött egy olvasói levél Facebookon:   A segítségeteket szeretném kérni . Jön vidékről 13 éves unokaöcsém és szeretném Budapesten pár érdekes helyre elvinni, ami biztos, hogy izgalmas lehet neki, légyszi javasoljatok pár helyet , maradandó élményt. Az állatkert,…..
(Kattintásra nagyobb)A teljes lista a Magyar Narancs nyomán...
sronti 2012.05.05 04:00:30
www.kreativ.hu/media/cikk/pumpaljak_a_penzt_a_publimontbol
valamiért úgy tűnt, ez passzol ide.
 „Sweden, a land where saying just about anything will get you into trouble” (via)   Valami fura drogot szedhetnek ott fenn, a skandináv északon a Svéd Királyságban: hiába a középjobb kormány, a több évtizedes szocdem rezsimnek köszönhetően még mindig fura…..
sronti 2012.04.19 18:50:23
Egyébként érdemes megjegyezni, hogy Svédországban az egy nőre jutó születések száma 1,7 körül van, és emelkedik.

www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:SWE&dl=en&hl=en&q=sweden+fertility+rate

Biztos a hagyományos szerepek felbomlása, a család szétverése, és a nők munkába járása miatt.
Magyarországon, ami ilyen szempontból is eléggé le van maradva, ez a szám 1,3.
(Nem mintha egyetértenék azokkal, akik szerint a népességfogyás önmagában probléma, csak mondom.)
  Előbb Pozsgay Imrével, majd Szűrös Mátyással jelent meg interjú a Magyar Hírlapban: mindketten arról vallanak, hogy az előző rendszerben milyen megpróbáltatások érték őket. Az ember csak kapkodja a fejét, ha mindenki ekkora ellenálló volt, Bolgár…..
sronti 2012.04.13 14:01:47
@states1:
Így bezzeg nyomorognak szegények. :(( Nincs valami számlaszám, ahol adakozni lehet nekik? :(((

Kár, hogy ebből nem lett poszt:
konzanarch.tumblr.com/post/20958650902/az-mszmp-vezerkar-az-ellenallas-sejtje-volt
sronti 2012.04.13 14:12:24
Mandiner blog Megyek tüntetni! 2012.03.31 14:14:00
  2006-ban elvártam a liberális barátaimtól, hogy jöjjenek ki velem a Kossuth térre az őszödi beszéd után. Elvártam, de nem jöttek. Néhányan elítélték ugyan Gyurcsányt, de nem jöttek. Most magamtól és a 2006-ban velem együtt tiltakozó emberektől várom el, hogy…..
sronti 2012.03.31 15:52:29
@bbjnick: De ez klasszikus plágium. Szó szerint használattal idézőjel nélkül, teljes munkák kis kiegészítéssel saját néven használata = plágium. Persze lehetne jönni, hogy a középkorban ez fel se merült, meg az egyház mit gondolt erről 1524-ben de, ez nem mentesíti Plagit a lopás bűne alól.
@marko11:
:DDDDDDD
Ennél viccesebbet ritkán olvastam.
Nyilvánvalóan zene sokak fülének, hogy a pozitív diszkrimináció lassan, de biztosan vereséget szenved az Egyesült Államokban, ahonnan ered. A vereség tényénél azonban sokkal érdekesebb és fontosabb az, hogy miért és hogyan történik mindez. Mert nem egyszerű elvi vitáról van…..
sronti 2012.03.03 11:30:36
@RAMBO:
Az a baj, hogy nem az történne, amit leírsz, mert egy ilyen esetben a tanulást negatívan befolyásoló normák kerülnek előtérbe a kortárs csoportban, a források szükségszerűen a jobb érdekérvényesítési készségű szülők gyerekeinek iskolájába jutnak. Ez nem csak a cigány-gádzsó, de a szegény-gazdag szegregációra is igaz. A magyar iskolarendszer az OECD országain belül arról nevezetes a PISA tesztek szerint, hogy a leginkább ez őrzi meg az otthonról hozott hátrányokat az összes iskolarendszer közül.

beszelo.c3.hu/cikkek/ofelsege-az-allam

Ezt még szegregációval súlyosbítva (ami de facto már most is gyakrabban etnikai, mint teljesítményalapú), nagyon súlyos hiba. Mellesleg amilyen iskolákról te beszélsz, ott nem történt integráció, csak deszegregáció, ami egy hamis dilemma rossz megoldásaként került bevezetésre egy csomó magyar iskolában. Ahol valódi integrációval próbálkoztak, az kimondottan sikeres:

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tnnbJ8dyHMA

Ahol a tanároknak integrációt segítő eszközöket adtak a kezébe, az szignifikánsan sikeresebb, mint akár a szegregált iskolák, akár a deszegregáltak:

oktpolcafe.hu/papp-z-attila-roma-tanulok-az-altalanos-iskolaban-0422630
– Magyarországon túl sok az egyetemista. Minek annyi ingyenélő? – Először is tisztázzuk: nincs olyan, hogy egyetemista. Teljesen más életet élnek, más kilátásokkal és attitűdökkel rendelkeznek, eltérő mennyiségű és minőségű munkát végeznek az orvostanhallgatók,…..
sronti 2012.02.27 14:23:44
@KK&TT:
Nagyon jó poszt, egy csomó magyarázkodástól megkímélem majd magam a linkelésével. Köszi!
@TuRuL_2k2:
Kéne csinálni egy oktatói szégyenfalat, mondjuk ez alapján.
konzervatorium.blog.hu/2008/12/15/koklerek
konzervatorium.blog.hu/2009/01/03/koklerek_ii
Amíg mindenki tiszteletben tartja a status quo-t, nem mond neveket, addig változás nem lesz.
Hogy volt? A kezdetkor a Lágymányosi kampuszon olyan kis kedves amatőrszaga volt az egésznek, osztogattak feliratokat, meg bemelegítették a népet, azért voltak rigmust kiabálók, de egyáltalán nem mindenki, majd ilyen békés iskolai kirándulás jelleggel (tényleg kb. 300-an lehettünk,…..