Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mezoani

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezerkétszáz tanárral lesz kevesebb - olvasható az Indexen.Mintegy 1200 pedagógus-álláshely szűnik meg az új tanévben, derül ki az oktatásért felelős államtitkárság háttéranyagából, amiből a mai Magyar Nemzet közöl részleteket.Nincs egy éve még, hogy Pokorni Zoltán…..
mezoani 2010.08.28 10:34:31
Magam is bölcsész/nyelvtanárént végeztem, de nem éreztem azt, hogy szívvel-lélekkel tudnám a felnövekvő generációt okítani, így egészen más területen helyezkedtem el.
Amennyire belelátok a témába (szüleim mindketten tanárok, és nyilván jópár volt évfolyamtársam is), valóban van abban valami, hogy aki tanárként végez, az valamiért nehezen vált más területre, mégha abszolút alkalmatlan is a tanításra, emberekkel való foglalkozásra - ez tényleg nagy baj, sokan ebben a helyzetben/állásban elkényelmesednek, de nem látom, hogyan lehetne minden jelöltet pszichológiailag nyomon követni éveken keresztül...
Másrészt ott vannak azok is, akik ezt szeretnék, akarják csinálni, és jók is a szakmájukban - ők viszont komoly anyagi nehézségekkel küzdenek, és 30 év után sincs esélyük tisztességes fizetésre miközben rengeteg vénszivar-hoz hasonló emberformájút kell megpróbálniuk tanítani. Ma egy átlagos szakközépben szinte órát sem lehet tartani, nemhogy eszköze lenne a tanárnak a fegyelmezésre....a szülők meg tőlük várják, hogy neveljék meg helyettük a gyerekeiket....de azért ha csúnyán néznek, vagy Pistike 2-est kap, rögtön jelentik fel őket....

A 4 hónap szabi mese habbal, igaz a nyári szünetet én is irigylem alaphelyzetben :). Manapság azok a fiatalok, akiknek sikerül tanárként elhelyezkedniük, csak nagysokára kapnak lehetőséget a határozatlan idejű munkaviszonyra, azaz tanév végén megszűnik a szerződésük, és izgulhatnak, hogy augusztusban vajon megújítják-e? Értelemszerűen így nyáron nincs fizetés sem, tehát ez nem szabi....szerintem ez nagyon gáz.

Az ország jövőjének az alapja pedig igenis az oktatás, és nagyon sajnálom, ha valaki szerint "rendes" munkát csak a segédmunkások, szakmunkások és betanított munkások végeznek - milyen érdekes, én meg azt vettem észre, hogy azok, akiket én alkalmaztam pl. építkezésen, csak SÍRTAK, de munkájukat nem akarták és tudták elvégezni tisztességesen. Állítólag sok éves tapasztalattal a hátuk mögött még én többet tudtam a szakma újdonságairól, és még át is akartak verni milliós összegekkel. Még szerencse, hogy velük ellentétben én az iskolában megtanultam számolni.
Sztem igenis fejleszteni kéne az okatatást, mert jelenleg erősen leépülőben van....vagy ez volt a cél?
mezoani 2010.08.28 10:36:07