Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sárfehér

0 bejegyzést írt és 775 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Makacsul tartja magát a szóbeszéd, hogy a pancsolt italoktól végleges vakság is kialakulhat. Utána jártunk a sztorinak!..
Sárfehér 2022.09.23 21:35:02
Az erjesztett italokban keletkező metanollal való riogatást a francia borászok kezdték. Ti. a filoxéra-járvány után félő volt, hogy az amerikai szőlőfajták teljesen kiszorítják a hagyományos európaiakat. Ezért kezdték azt terjeszteni, hogy a direkttermő szőlőfajták (pl. Noah) borától meghülyül az ember. Mára már ez az állítás megdőlt, néhány direkttermő szőlőfajtát már rehabilitáltak is.
Az égetett szeszesitalok házi előállításával is hasonló a helyzet, kimondottan a szakma hivatásos részének álhírterjesztéséről van szó. Az igazság az, hogy erjesztéssel veszélyes mennyiségű metanolt előállítani nem lehet. A metanol nagy része a gyümölcs pektintartalmából keletkezik, de ez is csak kb. 1%-a a keletkező etanol mennyiségének, nagyon pektines gyümölcsöknél ez fölmehet 2%-ra is. Az, hogy a desztilláció során szétválasztható lenne a metanol az etanoltól, szintén hamis információ, a desztilláció során az etanol/metanol arány kb. végig állandó. Vagyis az, hogy az előpárlat etanolra vonatkoztatva több metanolt tartalmazna, mint a többi frakció, egyáltalán nem igaz. A hivatásos szakma mégis mind a mai napig hangsúlyozza ezt az álhírt (nyilván saját önös érdeküknek megfelelően), holott a tankönyvekben (pl. Sólyom Lajos: Pálinkafőzés) világosan le van írva, hogy ez nem igaz. A forráspontok különbsége a tiszta, egynemű fázisokra vonatkozik, az, hogy a különböző összetételű keverékekből milyen sorrendben távoznak az egyes komponensek gőzei, egy sokkal bonyolultabb kérdés, nem magyarázható egyszerűen a tiszta fázisok forráspontjával.
Egészégügyi szempontból pedig más a helyzet, ha valaki tiszta metanolt fogyaszt, vagy az etanol mellett egy kevés metanolt is tartalmazó italt. Ugyanis nem a metanol mérgez, hanem a hangyasav, amit az alkohol-dehidrogenáz enzim készít a metanolból. Igen ám, de ha etanol is jelen van, akkor az etanol leköti ennek az enzimnek a nagy részét, és így csak lassan, kis koncentrációjú hangyasav keletkezik, amit a máj képes lebontani. Éppen ezért metanol mérgezés esetén az elsősegély abból áll, hogy etanolt (bort) itatnak a mérgezettel. Vagyis ha pálinkaként fogyasztunk egy kis metanolt, annak sokkal kisebb a hatása, mintha azonos mennyiségű metanolt innánk etanol nélkül.
A földdel szennyezett, rohadt gyümölcsből készült cefrében keletkezhet egyéb mérgező komponenes, így a talajlakó vajsavbaktériumok kis mennyiségben vajsavat, butanolt gyárthatnak. Ez a mennyiség akut mérgezést nem okoz, de tartós fogyasztása egészségkárosodást okoz. Az ilyen cefrét amúgy a hivatásás bérfőzdék is simán lefőzik. Ami meglehetősen ritkán fordul elő, de nagyon mérgező, az szintén egy talajlakó baktérium által előállított akrolein. Ennek viszont olyan szúrós, átható szaga van, hogy könnyű felismerni, és amúgy sem inná meg senki, és a bérfőzdék is kötelezően megsemmisítik az ilyen párlatot.
Vagyis ha tiszta, egészséges gyümölcsből készítünk cefrét, és otthon pároljuk le, metanolmérgezést nem tudunk elérni. Alkoholmérgezést igen, mert ne felejtsük el, az etanol, bizony, méreg.
Az autóduda használata a mindennapos autóvezetői rutin része, a nagy kérdés, hogy általánosságban az indulatok vagy inkább a tudatosság határozza-e meg a mozdulatot, amikor lezser eleganciával, vagy éppen vérben forgó szemekkel rátenyerelünk a kormány közepére. Nehéz persze nem megértőnek lenni,…..
Már évek óta létezik ez a szépen kiépített tanösvény, itt van a lakóhelyem közvetlen közelében, és mégsem látogattam meg még sohasem! Mindig hosszabb túrákra indultam és arra gondoltam, ezt a tanösvényt majd akkor fogom felkeresni, amikor éppen csak egy fél napnyi szabadidőm lesz. Ez a pillanat most…..
Többen kiírták a közösségi oldalukra, hogy még sosem jártak a Gundel étteremben... Nos, egy pillanatra már szinte különlegesnek érezhettem magam, mert - hála nagyapám bohémságának - én egyszer már voltam! Igaz, még gyerekként, a hetvenes években... Rokonokat kísértünk a Vidám Parkba és az…..
Sárfehér 2019.01.10 16:18:22
@ételizésítő: Nézz utána.
Sárfehér 2019.01.10 17:17:44
@Attilajukkaja:
Igen, nálunk is egy kicsit drágább a menza, nyilván ez egy olcsó menza, kétség kívül. De ezek a kérdések, amit először tisztázni kell, utána lehet vitatkozni a továbbiakról.

Van még ezer másik: Ott főznek-e, vagy hozzák az ételt? Ha ott főznek, benne van-e a bérleti díjban a konyhaeszközök bérlete, benne van-e a rezsi (gáz, villany), takarítás, stb. Adnak-e reggelit, vacsorát? Ugyanők üzemeltetik-e a büfét, és annak milyenek az árai?

Nyilván ezt itt a hozzászólásokban nem tudjuk tisztázni.

Azzal egyetértek, hogy önmagában a menza árai valószínűleg nem tartalmaznak nyereséget.

Csak egy megjegyzés: a mikrózott mirelit zöldség nem jó kaja, kétségkívül egyszerű és gyors, de egyáltalán nem olcsó.
Sárfehér 2019.01.10 17:34:33
@ételizésítő: Mi az, hogy a Gundel főz? Van a Gundel alkalmazásában egy sztárséf, aki elegáns ételeket főz egy elegáns étteremben, ennek van egy ára. Az ár nagy részét a kiszolgálás és az étterem elegáns volta teszi ki, nem az étel önköltsége. Van a cég alkalmazásában egy másik szakács, aki menzakaját főz egy önkiszolgáló menza számára, ennek tök más ára van. Mi köze van a kettőnek egymáshoz?

Azt persze elismerem, hogy ez egy olcsó menza. Én is szeretném, ha a munkahelyemnek lenne olyan tárgyalási pozíciója a menzaszolgáltatókkal, mint a Miniszterelnöki Hivatalnak, de nincs.
Egy balesetet hajlamosak vagyunk a véletlenek gonosz összjátékának tekinteni. Ezzel felmentjük a felelősöket, és semmit sem tanulunk az esetből, hiszen a véletlen kifürkészhetetlen. A 2003-as paksi üzemzavar egyáltalán nem volt véletlen. Konkrét emberi hibák sorozata okozta a bajt, ezzel rámutatva…..
Sárfehér 2018.05.03 11:11:41
A történet messzebbről indul. Volt u.i. egy kis lerakódás a hőcserélőben, ami rontotta a hőátadást, és ezért egy savas dekontamináció történ. A savas kezelés után nem sikerült jól a hőcserélő anyagának a visszapassziválása, ezért egy kis mennyiségű vas beleoldódott a primer hűtővízbe, amitől aztán a kazettákon egy vékony vasoxid réteg keletkezett. Ez szintén rontotta az erőmű hatásfokát, ezt kellett eltávolítani.

Amit nem szoktunk tudomásul venni, hogy az ember igenis része ezeknek a rendszereknek, és amíg ember él, addig hibázni is fog. Aki füvet nyír, abban, aki operál, abban, aki meg atomerőművet üzemeltet, abban.Ezért nincs soha sehol 100% biztonság, akárki akármit is mond. Meg kell hogy mondjam, a paksi mérnökök igen gondosak és aggályosak tudnak lenni (nagyon helyesen), és sokszorosan túlbiztosított szabványok és rendszabályok védik a biztonságot. Ennek ellenére megtörténhetett ez a súlyos baleset. Egyébként amikor egy ilyen kényes művelet folyik egy atomerőműben, akkor igenis a főmérnök és az igazgató legyen a legelejétől a legvégéig személyesen jelen, és aggódják szét magukat. Ez botrány, hogy nem volt így.

Magam igen zöld vagyok, ezért az a a véleményem, hogy egyfajta zöld energia létezik, és ez az, amit nem termeltünk meg. Hogy úgy mondjam, az utóbbi ötven évben példátlan módon pancsikolunk az energiában, és ezt természetesnek vesszük. A megoldás a fajlagos energiafelhasználásunk drasztikus csökkentése lenne. Példátlan sok energia jut az embereknek, pedig nem jár - hogy megfordítsam az ősöreg viccet.

Zöldként semmiképpen nem tartom helyesnek az energia atomerőművel történő hosszútávú biztosítását. Zöldként ugyanakkor azt mondom, hogy ha már elk.rtunk egy területet azzal, hogy atomerőművet építettünk rá, akkor azt használjuk azt a teljes életciklusának a végéig.
A Supergirl 2. évadának 10. részében Miss Martiant kínozzák a marsiak nem is akárhogy, hanem magyarul. Az első évad óta jelenlévő Martian Manhunter is beleavatkozik a jelenetben, tisztán érthetően rászól a nőre, hogy “Fejezd be!”. Vagyis inkább azt mondja, hogy Fegyézd bé! Mondjuk inkább olyan a…..
Sárfehér 2017.02.02 20:25:23
Komoly botrányt okozott nemrégiben az a videó, amit a Washington Post bányászott elő Donald Trumpról, és melyen a republikánus elnökjelölt becsmérlő megjegyzéseket tesz a nőkre. A politikus később elnézést kért és azzal védekezett, hogy ez csak amolyan „öltözői…..
Vajon mi lenne egy szlovák-magyar A válogatottak közötti mérkőzés végeredménye, merül fel gyakran a kérdés Magyarországon és Szlovákiában is, nos a kérdés megválaszolása egyelőre még várat magára, azt viszont már tudhatjuk, mi történik, ha korosztályos szinten engedjük…..
Sárfehér 2015.11.23 10:53:06
@Csehszlovák Kém: Szerencsére valamilyen oknál fogva az M4 internetes adása működött, bár néha egy kicsit akadt. Az első meccset a szállodai szobában láttam, a másodikat viszont a Krkonošéban. Na, ott kicsit jobban akadt a net, pont Priskin góljáról lemaradtam. Egyébként a bennszülötteket nem érdekelte, különösen a Fed Cup győzelem után. (Az is jó volt.) Aztán persze láttam a 3:1-es lengyel-csehet is. Bocs, de persze a lengyeleknek szurkoltam.
Ugye, milyen szép? Reitter Ferenc 1867-ben akadémiai székfoglalójában ismertette talán legjelentősebb, mégis méltatlanul elfeledett elképzelését. A kiváló városépítész nem kevesebbet álmodott, mint hajózható csatornát a mai Nagykörút helyére. Itt az ideje megvalósítani a…..
Lement négy forduló, már csak három száz százalékos csapat maradt állva: a szlovákok és a csehek meg a hülye angolok. Négy mérkőzés, négy győzelem és a tabella élén a spanyolok előtt. Ilyen szenzációs rajtot selejtezők során még soha nem vett a szlovák válogatott.…..
Az évtized mérkőzésén győzték le a spanyol csillagokat a Tátra alatt! Szlovákiában véget ért a spanyol futball uralma a világon Spanyolország selejtezők során 2006-ban kapott ki utoljára Svédországtól A szlovák csapat 150 ezer euró (cca. 45 millió forint) jutalmat kap a…..
Szélsőjobboldali konferencia a Krímen. Magyarországot a Jobbik képviseli. Miközben az Eu-s vezetők semmitmondó nyilatkozatokat tettek a hétvégén Brüsszelben, augusztus 29-én és 30-án egy másik konferenciát is tartanak a Krímben. Pénteken és szombaton a Hotel…..
Ismerd meg a mai napon 70 évvel ezelőtt kirobbant, Magyarországon ismeretlen antifasiszta ellenállás történetét.  Ismeritek azt a viccet, hogy a szlovákok több hónappal, a csehek egy nappal a második világháború vége előtt keltek fel a nácik ellen, a magyarok pedig…..
Sárfehér 2014.09.01 08:24:01
Imádunk a történelemben is sztereotip kategóriákban gondolkodni. Eszerint a partizán az magától kel fel, meggyőződésből és önállóan harcol . Ha sorozott partizánokról hallunk (mint a Szovjetunióban), akiket ledobnak valahol, ahol a sorozott partizánok további partizánokat soroznak maguk közé, akkor valahova másfelé szokás nézni, mert ez nem felel meg a sztereotip elképzeléseknek. Nyilván persze a sorozott partizán, akit a háború után kitüntetnek, befogja a száját. Ha adnak, fogadd el.

Magyarországon is voltak szórványos fegyveres ellenálló csoportok, ezeket - Szlovákiával és Jugoszláviával szemben - nem támogatták a szovjetek, sőt, a front áthaladtával kivégezték, megkínozták, a donyecki medencébe vitték őket kényszermunkára. Az egyik országban elhallgatják, a másikban legendát csinálnak belőle.

Való igaz, persze, hogy egy katonailag alig vagy nem megszállt hegyvidéken jóval könnyebb ellenállni, mint a medencében, ami 44-ben éppen a második világháború fő hadszintere. (Erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.) Másrészt a német típusú nemzeti szocializmus után a szovjet típusú nemzeti szocializmussal csöbörből vödörbe estünk, ezt mindenki előre tudta. Tényleg más lett volna a helyzet, ha az revizionista-irredenta Sztálin nem dönti el előre, hogy M.o.-t be akarja kebelezni, és engedi az angolszászok balkáni partraszállását.

Magyarországon jelentős létszámú volt a partizánszövetség, u.i. két tanú (ajánló) kellett a belépéshez. Amikor már kezdett komédiába fulladni a dolog, a hatvanas évek közepén leállították.

Egyébként a tényleges ellenállóknak minden oldalon tisztelet.
Bejött-e a futballkártya alkalmazása Lengyelországban? A dotoho exkluzív interjúja Krzysztoffal, egy Prágában élő Legia drukkerrel. Fékezett habzású hiszti van kibontakozóban Magyarországon, nem lehet többé meccsre járni - írja a cink.hu. Már ha egyáltalán még valakit…..
Sárfehér 2014.08.15 01:12:57
@Csehszlovák Kém: Apám sose mondott Moszkva teret a Széll Kálmán tér helyett.
Hol találják ki a Ferencváros meccseinek jegyárait? A Cink megírta, a Ferencváros új stadionjának megnyitó ünnepségének várható programját: Gripenek, fehér galambok és heroikus film, Kormánybiztos Úr, az Elnök Úr, Miniszterelnök Úr, behánytam. 2008-ban már Prágában…..
Miközben a magyar politikusok többsége végleg belebolondult a 30 milliós Magyar Birodalomról szóló álomba, a magyar közvélemény Bosznia után már Szerbia és Bulgária elfoglalásáról álmodozott, addig Hungária szláv népei reménykedve várták a trónörökös hatalomra…..
Schiffer-jelenség: a velünk élő szocializmus. Megkezdődött a társadalom demokratikus maradékának felszámolása. Megnéztük múlt vasárnap a választási eredmények kihirdetését a tévében, majd elmentünk aludni. Másnap jött a hétfő, a szerencsésebbek munkába indultak.…..
Mintegy kétszáz lengyel fekete öves futballhuligán miatt majdnem idő előtt fejeződött be az egyébként színvonalas focit hozó cseh "Ferencváros-Diósgyőr" derbi. A Cseh Labdarúgó Szövetség most a külföldről érkező huligánok ellen próbálna intézkedéseket bevezetni. A…..
Sárfehér 2014.03.24 14:29:26
Kedves Kém, már megint egy teljesen fals értelmezését adod a történetnek. Ráadásul, akármennyire is deklarálod a nacionalizmus ellen való engesztelhetetlen harcodat, már megint egy indokolhatatlan, implicit nacionalista alapállásból indulsz ki, amikor "lengyel importszurkolókról" beszélsz. A te értelmezésed abból a faék egyszerűségű liberális-nacionalista dogmából ered, miszerint Lengyelországban lengyelek, a Cseh Köztársaságban csehek élnek.

Először is a magyar olvasók számára meg kell világítani a történelmi lengyel-cseh viszonyt - ez itthon kevéssé ismert. Amíg ugyanis a lengyel és a magyar két jóbarát, addig a csehek és a lengyelek messze nem azok. Ennek oka pedig éppen a gazdag Szilézia birtoklásáért folytatott több évszázados harc. A kedves és békés csehek még az első világháború végén is megtámadták a lengyeleket ezügyben. Végül a békeszerződés osztotta meg Sziléziát valamilyen módon a két ország között. A mai cseh címer is mutatja ezt az állapotot, a négyosztatú pajzsból kettőt a cseh ("bohém") oroszlán, egyet a morva, és egyet a sziléziai (kockás) sas foglal el. Természetesen van sziléz identitástudat is.

Ennek megfelelően a eset nem az egyszerű európia futballhuligán-exportról szól. Sokkal inkább arról, hogy a lengyelországi és a csehországi sziléz szurkolók együtt biztatták az ostravai (sziléz) csapatot a prágai csehek ellen.
Sárfehér 2014.04.08 22:31:43
@Свобода: Én is kiszúrtam a tévéközvetítésben a (nem létező) szilézek molinóját. :)

A cseh-lengyel ellentéteket (az okát nem) cseh barátaim emlegették, amikor a 90-es években együtt túráztunk a Jeseníkyben a lengyel-cseh határon (Kralický Sněžník környékén, ha jól írom). Konkrétan f.stak a lengyel határőröktől, mondván, hogy a lengyelek és a csehek nem igazán barátok.
Egy medencében fürdőző vaddisznóhoz hívták ki a hétvégén a tűzoltókat a jeseníki katonai gyógyfürdő munkatársai Csehországban. Úgy tűnik az állat zokon vette, hogy nem hagyják pancsolni, ahogy szilárd talaj került a lába alá, a mentést végző parancsnokra támadt, akit…..