Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemor

0 bejegyzést írt és 302 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Na, akkor a tegnapi havas kitérő után következzen a már hétfőn belengetett (és általatok megszavazott) írországi párposzt, azaz Kisrumpf férjének írása az érem másik (nem túl fényes, inkább rozsdás) feléről. Lássuk tehát, mi az, ami idegesítő Írországban! (A képeket köszönöm Kisrumpfnak, aki ezzel…..
nemor 2017.12.14 00:04:38
@fhdgy: apabohóc
Győrből Milánóba vezet a mai történet, ráadásul tele leszünk kulisszatitkokkal, hiszen Zsófi nem csak a divatvilágba kóstolt bele, hanem az olasz város dómjában is dolgozott. Nem rövid a mai poszt, de nem fogtok unatkozni, ennyit ígérhetek!..
Greg öt éve él Frankfurtban, ám mai írása nem Németországról, hanem térben is időben is teljesen másról szól. (Vagy talán mégsem teljesen, de az majd a végén derül ki, miért írom ezt.) Mindenesetre a történet gerince egy nagy időugrás, az is hamarosan kiderül, miért. (A…..
nemor 2016.09.19 09:26:22
A múlt héten elkezdtünk beszélgetni arról, milyen is az élet egy vegyespáros tagjaként, a mai poszt is erről szól, méghozzá egy olyasvalaki szemszögéből, aki nyolc év alatt négy kontinensen élt, ráadásul mindezt amerikai férjjel – szóval ha valakinek, akkor neki van tapasztalata a kultúrák…..
nemor 2016.05.04 23:29:48
@Zsuzsi65: mi ugyanoda járhattunk iskolába, mert mi is az MNB-be jártunk lőni :)
Egész jól ment, pedig már akkor is szemüveges voltam.
nemor 2016.05.05 07:32:36
@Zsuzsi65: na mondom én :)))
Határátkelő Vegyespáros 2016.04.28 06:41:00
Aki egyedül költözik külföldre (és elég sokáig marad), az jó eséllyel ott is talál majd párt magának, ami a sok pozitívum mellett azért érdekes helyzeteket és buktatókat is hozhat magával. Az elmúlt napokban már láthattatok egy felhívást a posztok alján, melyben (a…..
nemor 2016.04.28 22:25:48
@Mirjam2: Arany János :)
A határátkelés egy különleges válfaja az óceánjárós munka, hiszen az ember ilyenkor nem egyetlen országban él, hanem folyamatos mozgásban van, ráadásul összezárva több ezer emberrel. A munkakörülményeket pedig nyilván meg lehet szokni, de azért elég húzós egy nap. Ez derül…..
nemor 2016.04.27 13:11:15
@mojyo: így van, egy nagyobb célra meghatározott idő alatt "könnyen" össze lehet gyűjteni a pénzt, értsd nagyon sok munkával, de kb. nulla költség mellett élhetsz, amíg ott dolgozol. Van egy kollégám, aki iskola után csinálta ezt talán másfél-két évig. Nagyon szerette, sokat fejlődött a nyelvtudása, és abból vettek házat itthon, amikor abbahagyta. Megnézte egy- vagy párnapos kirándulás keretében az összes országot, ahol jártak (Amerika teljes hosszában ment föl és alá a hajó), a két kedvence (persze:-)) Jamaica és Kanada volt.
Izland egy egészen különleges hely, már csak méretei, és viszonylag kis lélekszáma miatt is. Itt töltött el fél évet Edina, és írta meg benyomásait, melyek közül talán a legérdekesebb, hogy mennyire közösségként működik az ország. Mindemellé fotókat is küldött, amiért…..
nemor 2016.04.18 22:44:41
@mojyo: értelme semmi, de demagógiának kiváló, ami valami csodával határos módon hagyományozódik egyes körökben Rákosi pajtás óta. Előtte korokban becsülete volt mindenféle munkának az utcaseprőtől a mesterembereken és parasztokon keresztül a humán és műszaki értelmiségen át a művészekig. Nála lett kizárólag az a munka, amitől nagyon fáj a derék meg a kar, és ingyenélés minden egyéb :S
Hogy ez a szánalmas világkép hogy tud továbbélni ennyi ideig, azt fel nem foghatom [de].
nemor 2016.04.19 06:44:04
@mojyo: igen persze, osztályharcoljunk!!!
Csak manapság blogkomment nevű fegyverrel :D
nemor 2016.04.19 06:48:44
@A nagy kékség: téves. A törzs legmegbecsültebb tagja a varázsló volt. A kisujját se kellett felemelnie. Sőt, valaki még Altamirát is telerajzolta. A rohadék ingyenélő. Ahelyett, hogy elment volna rendesen vadászni.
A minap egy poszt alatt kialakult beszélgetés kapcsán jutott eszembe, milyen érdekes lenne kicsit körbenézni, miként nevelik a gyerekeket a nagyvilágban. Nyilván nagyon nehéz általánosítani, hiszen alapvetően minden család más és más, ugyanakkor azt gondolom, talán vannak olyan kulturális alapok,…..
nemor 2016.04.09 18:48:40
@svájci sapka (ch): szintén :)
Ma kedvenc sorozatom folytatódik, azaz megint bepillanthatunk valakinek egy napjába. Ráadásul a helyszín és Kati munkája is különleges, hiszen meglehetősen ritkán érkezik poszt Izraelből, pláne olyan, aminek a szerzője napjai egy részét a Jad Vasem központban, másik részét pedig…..
nemor 2016.03.22 09:09:16
@Taxomükke (UK): máshogy fontos.
nemor 2016.03.22 11:45:30
@Taxomükke (UK): Persze. Csak ez nem vagylagos, ment vagy fordít. Amikor fordít, akkor ment más.
A legtöbb ember életében van egy korszak, amikor rocksztár szeretne lenni, aztán ez vagy elmúlik, vagy nem. A mai, finoman fogalmazva is rendkívül sajátos hangulatú poszt (ez egyben figyelmeztetés is…) szerzője, Big Joe sokáig úgy gondolta, Angliában kellene rocksztárrá lenni…..
nemor 2016.03.19 19:42:16
@geegee: óóóó a trabantos kalandok :))) hármat szaggattam el, mire (relatíve) rendes autóm lett.

Az egyik egyszer megállt a semmi közepén, hátam mögött másfél éves gyerek. Mint kiderült, áthúzott az egyik gyertya. Tanakodásomat a kiskorú (akit kiraktam az út szélére homokozni, amíg "szerelek") szakította félbe azzal, hogy felém nyújtott egy különlegesen szép kavicsot. Beraktam a gyertyapipa alá, ami annyira bevált, hogy azzal jártam közel egy évig (akkor valami rejtélyes módon elveszett:-)).
Ha egyszer egy üzlet beindul… Hosszú évek után úgy egy hónappal ezelőtt jelentkezett új poszttal Svájcból Attila, aki hála istennek most megint írt, méghozzá egy egyszerre vicces és elgondolkodtató kalauzt, és bár bevezetőjében azt írja, hogy e 15 pont főleg a multis…..
nemor 2016.03.17 11:55:18
@Kövérmadár [swe]: nekem a legtöbb kollégám ilyen:-) 23 éve dolgozom multinál.

Szerintem ez a munka lényege, bárhol is dolgozunk: tudjuk elvégezni a munkánkat úgy, hogy büszkék lehessünk rá, majd elvonulunk a privát szféránkba, aminek vagy van közös metszete a munkahellyel, vagy nincs (úgy látom, egész fiatalon még sok van, aztán egyre kevesebb). Mindegyik helyen lojálisnak kell lenni és dolgosnak, ennyi.

A multik általában nagyok*, ezért van szükség gyakran idegtépő szervezeti berendezkedésekre/szabályozottságra. Ez mindenkit zavar, de máshogy nem lehet működtetni ekkora szervezeteket.
*nem minden nagy multi (ezt elég gyakran és elég sokan keverik)
Az utóbbi hetekben elég sok téveszme keringett a neten az új személyi igazolvánnyal kapcsolatban, én több helyen is olvastam, hogy a „külföldi cím” feliratot viselő (értelemszerűen a határátkelők esetében elterjedt) változat nem teljes értékű darab, például az EU-n…..
nemor 2016.03.15 22:01:54
nemor 2016.03.15 22:39:16
@geegee: azok, akiknek serelme van es ez mar nagyon sok kulonbozo csoport
nemor 2016.03.15 22:41:43
@nemor: bocs rossz helyre ment
A mai posztot kéretik nem komolyan venni, hiszen egy paródiáról van szó, melyet Marci küldött, én pedig arra gondoltam, egy tavaszi szombatra jó móka lesz. Az írás a manapság rendkívül népszerű travelbloggereket csipkedi meg kicsit, és persze akinek nem inge… Jó szórakozást!..
nemor 2016.03.13 14:03:48
@mojyo: mert te tudsz nevetni :)))
az pedig nagy adomány.
nemor 2016.03.13 18:28:59
@swfla: nagyon jó... köszi:)
A határátkelés után el kell tennie pár hónapnak, mire véget ér a kezdeti rózsaszín időszak, az ember lassan belezökken a hétköznapokba – ez történt a Grafoterápia blog szerzőjével is, érdekes látni, mennyire ír másként most, mint egy hónappal ezelőtt. De nem csak ez a…..
nemor 2016.03.13 12:34:16
@P.Elliot: azért az más, hogy akkor egész nap az a dolgom, vagy hogy munkából késő este hazaesve kell nekiállni. De szerintem a nyitja annyi, hogy azt önként csinálom és lelkesen, ezt meg kényszerből és elvárásra. Magyarul, nekem se tetszik a magyar önköszöntős rendszer.
nemor 2016.03.13 12:48:48
@Dragonlady (Bp, Hun): sok boldogságot :)
nemor 2016.03.13 13:18:19
@P.Elliot: neked is HBD :)
Azzal kezdeném, hogy nem így terveztem a pénteket, de a sors (pontosabban Orbán Viktor miniszterelnök) közbeszólt. Szó szerint. A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén ugyanis mondott egy olyat, amit még mindig nem tudok értelmezni, de majd ti talán segítetek...
nemor 2016.03.11 09:12:18
@Sanyi9: sőt!! még olyan is van, aki a kommentelőkről ír kommentet :D
nemor 2016.03.12 11:44:49
@egysmás: láttál te már élő gyereket? Elhajtani se tudnád, annyira szeretné csinálni azt, amit a felnőttek. És ez így van rendjén. Minden iskolában a karbantartó a legnépszerűbb tanár (ha nem mogorva).
nemor 2016.03.12 18:07:32
@egysmás: kár, hogy nem mindjárt emberölést és rablást írtál a helyes kis csúsztatásodba :S
A mai posztban egy érdekes időugrást hajtunk végre (amúgy Tarantino módjára, ha már a napokban volt az Oscar-gála), hiszen a múlt héten már olvashattátok Tamás írását arról, miként élte meg az első tíz napot Los Angelesben. A mai poszt arról szól, hogyan jutott el egyáltalán odáig, hogy felmerüljön…..
nemor 2016.03.03 19:22:26
@adg: ez azért nem jó, mert a jegy és a gyűrű mindegyike értemes önálló szó, míg az ész igen, viszont olyan szó nincs, hogy szerű, tehát ez nem összetett szó lesz, hanem képzett szó, ami meg hasonul(t eddig). Mármint a múlt századi szabályok szerint.
Én passzív ellenállásba kezdek :)

Érdekes, hogy kinevettük nagypapát, aki azt írta, utcza (Ferencz volt a neve). A gyerekei között volt olyan, aki uccának tanulta. (Mostani szabályok logikája szerint gondolom, megint ez lenne a helyes.) Mi meg felsőbbrendűen utcáztunk és csak most szégyelltem el magam utólag.
Hogy Magda valóban a szerencse lánya-e, azt majd mindenki eldönti magának e rendkívül érdekes stílusban megírt posztnak a végére, az biztos, hogy a történet, és a hangulat nem a megszokott. Bevallom őszintén, az első furcsálkodás után engem megfogott a stílus is és a történet…..
Aki a határátkelésre adja a fejét, az alighanem tisztában van azzal (vagy ha még nincs, majd megtanulja), hogy az alkalmazkodás, a váltás, változás képessége egyike a legfontosabb tulajdonságoknak. Emellett tanácsokat olvashatnak az Ausztriába készülők és az is kiderül, mitől…..
nemor 2016.02.28 14:48:43
@diggerdriver: én voltam olyan gyárban, ahol az órákat állították be. Alapból 10%-kal alulkalibrálják mindet. Addig is +10%-kal vezettem, de azóta teljesen nyugodtan teszem :)
nemor 2016.02.28 17:24:22
@Herr Géza: hát nem tudom, ott nem ezt láttam és nem is ezt mondták, több hitetlenkedő kérdésünkre válaszul, mindenesetre ezen a tartományon belül még soha nem büntettek meg (az 1 km-es példa nem az enyém volt).
nemor 2016.02.28 17:40:00
@Herr Géza: most látom, hogy félreérthetően fogalmaztam: az óra nem kevesebbet mutat, hanem többet => mehetsz 10%-kal gyorsabban, akkor mész jól.
Nem hétköznapi történet következik ma, hiszen Tímea és szép nagy családja komoly hányattatások után jutott el oda, hogy ma már mindannyian Németországban élnek. Ami nekem nagyon szimpatikus a történetükben az az állandó tanulásvágy és előretekintés, ami a legnehezebb…..
nemor 2016.02.16 22:12:38
@pappito: értem. De a szülők döntésétől tennéd függővé a gyerek támogatását, ha jól értem - pl. a tízgyerekes szülők 10 gyermeke nem kapna támogatást. Az 10 éhes, koszos, fázós, tanulatlan, neveletlen gyerek, és egyikük se tehet róla, hogy lett,és hogy az lett.
Ha félreértettelek, elnézést.
nemor 2016.02.16 22:28:31
@pappito: nem, semmi belemagyarázós kedvem nincs, ez ahhoz túl komoly dolog, tényleg így értettem. peace:)
nemor 2016.02.18 09:50:29
@midnight coder: miért, már most jobban állnak, nem? megmaradt a lakásuk (-aik), és megvan a megélhetésük, miközben ki tudnak fizetni további két lakásbérletet. ha pedig végeznek, rendes keresetük lesz, nem segély.
Az eheti válogatásban ellátogatunk Ausztráliába, Indonéziába, miközben foglalkozunk egy kicsit azzal, hogy miért adnak egyre kevesebb állampolgárságot a svájciak, az ajánlottak között van két új blog is – szóval remélem, elég változatos étlapot tudok kínálni nektek!..
nemor 2016.02.15 18:06:22
@ladyamerica: [[[én pacalt]]] [halkan súgja]

(életemben először. azt nem mondom, hogy utoljára is, de azt bátran kijelentem, hogy pont olyan szörnyű élmény volt, mint amilyennek elképzeltem :S)
nemor 2016.02.15 22:12:43
@ladyamerica: így van :)
Én csokifondüt kaptam:)))
Mondtam is az este, és erre bocs, de ti se cáfoltok rá, hogy tényleg elképesztően gasztrocentrikus nép vagyunk :)))
Igazán sajátos a mai poszt, hiszen Digger az angliai létnek elsősorban az őt leginkább zavaró elemeit emelte ki. Szó lesz hát (tömeg)közlekedésről, parkolásról, vásárlásról, és a legendás brit munkabiztonsági előírásokról (tessék megguglizni azt, hogy health & safety…..
nemor 2016.02.12 21:16:16
@Zsuzsi65: ez nagyon jooooo :)
Határátkelő Finnországi kisokos 2016.02.11 06:47:00
Ma folytatódik az a sorozat, melyben egy-egy országról próbálom meg összeszedni mindazt, ami fontos lehet az oda indulóknak, reményeim szerint hasznos linkekkel, információkkal. (Az Elintézendő ügyeink eddig részeit itt találjátok.) Ma Finnország van soron, és ebben az esetben is a…..
nemor 2016.02.11 21:55:25
@diggerdriver: egészségedre! Sok boldogságot :)
Egy új sorozat indul útjára ma, melynek lényegét egyetlen kérdésben össze lehet foglalni: mai eszeddel mit tennél másként határátkelőként? Az ötletért Pamutot illeti a köszönet, én csak annyit tettem, hogy megkerestem pár rendszeres szerzőt / törzskommentelőt, hogy írják meg a tapasztalataikat – ami…..
nemor 2016.02.09 23:07:24
@Dragonlady (Bp, Hun): a múltkor volt ez a deskriptív-preskriptív vita. Előbbiek szerint ez is helyes, sőt dzerintük mindig is az volt (mivel nem értelemzavaró). Mondjuk ez engem is nagyon zavar, de belátom, hogy nem vagyok következetes :)
nemor 2016.02.09 23:13:06
@Th's child: meg kicsit megcselendzseled a mítingen a gájokat? ;)
nemor 2016.02.09 23:28:14
@Th's child: nálunk ez fordítva indult és nagyon furcsa volt. Az egyetemen az egyik angoltanárunk azt mondta (mert baromi gátlásosak voltunk megszólalni), hogy gyakoroljunk úgy, hogy magyar mondatokba beletesszük a már ismert angol szavakat. Aztán ez majd szaporodik. Gondoltuk nem százas. De mivel valahogy mégiscsak haladni kellett, annyira meg nem tudtunk még jól, elkezdtük magunk közt próbálgatni. Kb. ez lett belőle, mint amiket írsz, aztán később persze javult a helyzet, tényleg átfordult, de nem annyira a szókincs, mint inkább a bátorság növekedése miatt. Ami persze utóbb már inkább pofátlanság lett:))
A mai posztban nem lesznek számok, inkább kicsit elgondolkodtató írást küldött Zita, aki egy éve él Hollandiában, és mint írja, az ország átformálta, célokat, kihívásokat adott neki. A kérdés még sem ez, hanem az, hogy miért érezte úgy, el kell jönnie Magyarországról.…..
nemor 2016.02.09 07:23:27
@Praliné.: na ott szeretnék én is lakni :)
nemor 2016.02.09 07:25:19
@BircaHang Média: miként ez nem is volt az állítás része. Ennél ügyesebben szoktál csúsztatni.
nemor 2016.02.09 07:29:45
@BircaHang Média: meg lehetett belőle tudni, ténylegesen hányan engedték be a biztost. Azt nem, ezek közül hány kérdésre hányan mondtak igazat.
A feldolgozás körüli botrányokat meg hagyjuk is.
Noha az egyik mai ajánlott írás szerzője határozottan állítja, hogy semmilyen belső információja nincs a Volkswagen-botrányról, azért pár érdekes dolgot mégis megtudhatunk a wolfsburgi hétköznapokról, főleg, hogy Edit férje a gyárban dolgozik… Aztán megnézzük, tényleg…..
nemor 2016.02.07 13:53:44
@diggerdriver: most dobtuk ki a 240 literes, 21 éves Siemens hűtőnket, elromlott a fagyasztója. Nem sokkal előtte mértük ki, 0,8-0,9 kWh-t fogyasztott. Egész életében egyes fokozaton ment :)

Off.
Tojás + hideg sütő tippért örökre adósod vagyok. A geológus és a teológus a kettő közti különbség ;) Köszönöm!!
nemor 2016.02.07 20:54:57
@Herr Géza: Ezt nem tudtam, de tetszik: most a mosogatógép Siemens, a sütő Bosch. Ezek szerint ugyanaz:))
nemor 2016.02.07 22:21:53
@Csodabogár: én is feltétel nélküli híve maradtam a márkának.