Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sörös Edit

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szembe köpte-e a Magyar Orvosi Kamara a tudományt a homeopátiával kapcsolatos állásfoglalásával? Először is nézzük meg mi bolygatta fel az állóvizet homeopátia témakörben. Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC (a szervezet tagjai az összes EU-ország, plusz Norvégia és Svájc…..
Sörös Edit 2017.10.12 16:47:37
@apotéker: Korrekt vélemény és hozzáállás. Az allopátiás gyógyszerek egy része nem hasalna el, ha a gyógyszervizsgálatok korrektek, elfogulatlanok lennének?
Sörös Edit 2017.10.30 11:49:49
@A tudomány sosem téved!: A legtöbb mellékhatás- botrány nem kerül nyilvánosságra, a gyártó általában peren kívül megegyezik a károsultakkal és fizet. A mellékhatás szót is megtiltanám. Egy szernek csak hatása van. A szervezet szempontjából kedvező vagy kedvezőtlen. A mellékhatás szó bagatellizálja a káros hatásokat...azok nem olyan fontosak.
Ezt az írást az hívta életre, hogy a közelmúltban gyermekünk születése kapcsán sajnos én is kapcsolatba kerültem a magyar egészségüggyel, még ha csak érintőlegesen is. Eddig az egyetlen anomália ami feltűnt, az az volt csupán, hogy egy 2500 fős településen, ahol több idős rokonunk él, mindössze egy…..
Sörös Edit 2017.04.08 17:38:59
Gyógyszerész vagyok, gyógyszertáram van. Ha államosítani akartok, ám legyen, sok terhet levennétek a vállamról, legalább a nyugdíjig lenne pár nyugodtabb évem. Gyógyszerészként dolgoztam a rendszerváltás előtt is, és most is. Azt kell mondjam , tedd össze a 2 kezed, és adj hálát, hogy most nem állami kézben vannak a patikák. A lehető legkedvezőbb áron kapod meg a gyógyszereidet. Ügyeletben akár fogkefét is vehetsz, gyógyszerész áll rendelkezésedre, hogy megkaphass bármit. Nem kell ajtóig álló sorokba beállnod, ha gyógyszer kell, akár egy kistelepülésen is megkapod, ami szükséges. Minőségileg ugyanolyan gyógyszereket vehetsz, mint a legfejlettebb nyugati országokban. Ha kell, laboratóriumban neked egyedileg készítjük el az orvos által felírt készítményt. Nincsenek ellátási gondok. A legérdekesebb számomra az összehasonlításod a dohányárudákkal. Míg a dohányboltok árréstömege 16,5 milliárd, a gyógyszereké legyen 90 milliárd (összeadtam az általad írt 50,3 milliárdot a vény nélküli gyógyszerek kb. 20%-os árréstömegével). 5,5x több a gyógyszerek árréstömege. Egy trafik elég, ha 20 m2, és elég minimálbért fizetni 1 dolgozónak. Egy gyógyszertárnak legalább 100m2-nek kell lennie , jogszabály írja elő, hogy hány gyógyszerészt KELL alkalmaznia, nyitva tartástól függően, és hány expediáló szakasszisztenst. Egy labor fenntartása annyi pénzbe kerül (bevizsgáláshoz szükséges reagensek, steril és aszeptikus eszközök, mérlegek és súlyok hitelesítése, a laboratóriumi munkavégzéshez szükséges munkabér, stb), hogy bőven nem fedezi a költségeket a készítendő gyógyszerekért elszámolható árréstömeg és készítési díj. De megcsináljuk, elkészítjük, megkapod (nagy valószínűséggel a 600 Ft-os popsikrémed is ilyen, holott vehetnél 2-3000-ért gyárilag készítettet ). Éjjel-nappal a rendelkezésedre állunk, az ügyeletet is illik megfizetni. Mi 300 Ft-ért kivisszük neked házhoz a gyógyszereidet a településünkön belül, hogy ne legyenek a belvárosban parkolási gondjaid, ne kelljen időt fecsérelned egy patikában, vagy ne kelljen nehéz tápszereket és pelenkákat cipelned. Elvégzünk olyan méréseket, mint vércukor, koleszterin, vérzsír, testtömeg index. Mindezt a tesztcsíkok 300-500 Ft-os áráért, hogy ne kelljen egy orvosi rendelőben fél napot eltöltened. Eljárunk olyan továbbképzésekre mint pl. homeopátia, amire senki nem kötelez, de elmegyünk, kifizetjük a 20-50 ezer Ft-os továbbképzési díjakat, az utazás és szállás költségét, hogy a hatástalannak tartott homeopátiás készítményekről is korrekt felvilágosítást kaphass. Remélem kicsit elszégyelled magad, hogy a patikai munkát és beruházást a trafikokkal hasonlítottad össze.
ködpiszkáló jog és józan ész 2016.12.16 11:40:55
A blogon többször volt már szó a homeopátiáról. A jelenlegi írás vendégposzt, Deák Ferenc írása - elgondolkodtató és tanulságos történet a jog és józan ész útvesztőjében: 2016 februárjától várt elbírálásra az a törvényességi vizsgálati kérelem, melyet az Alapvető Jogok Biztosi Hivatalánál…..
Sörös Edit 2016.12.21 00:02:38
@fordulo_bogyo 1. Azért csináltam a rögtönzött tesztet, hogy megtudjam, valóban tudatlanságból, megtévesztésből szedik-e az emberek.. Az én értelmezésem szerint, mivel tisztában vannak vele, hogy az orvostudomány nem ismeri el hatásos gyógymódnak, ezért megtévesztésről nincs szó. A hp-t választók kb harmada hatásosnak tartja, 14,5%-a nem bízik a szintetikus gyógyszerekben, a többség pedig kipróbálásra vásárolja.
2.Hiszek abban, hogy sokkal jobb és hatásosabb a hp a placebonál. Gyógyszerész vagyok, materialistának tartom magam, de az orvostudomány ma még nem tud mindenre választ adni. Először én is kiröhögtem a hp-t. De a hp-t választó betegek előtt nem állhatunk úgy, mint egy szamár, aki semmit nem tud hozzászólni a témához, ezért elküldtem egy kolléganőt hp továbbképzésre. Ez a kolléganő ezután hp szerekkel kezdte gyógyítani a családját. A következő továbbképzésekre már több jelentkező is volt. A vége az lett, hogy nálunk a legtöbb gyógyszerész és asszisztens először hp-t választ. A saját tapasztalatom is pozitív . A vérnyomásomat szintetikus gyógyszerrel kezelem, de a derékfájásomat, ami sajnos pár évente előjön, kizárólag homeopátiás szerrel, mert ott a szintetikus gyógyszer nem használt. Soha nem beszéltem rá beteget homeopátiás szerre, és soha nem beszéltem le beteget szintetikus gyógyszerről. Nem végeztem hp továbbképzést, csak a legszükségesebb információkat tudom ezekről a szerekről.
Nem hiszek a rezgésekben, nem védem a hp gyógyszergyárakat sem (egyik kutya másik eb). A saját tapasztalatom alapján, a környezetemben élők és a betegeink visszajelzéséből azt szűrtem le, hogy ezeknek a szereknek a hatása több, mint placebo hatás .
Viszont értetlenül állok az előtt, hogy a hp ellenzői mire képesek. Olyan negatív vélemények, fenyegető megjegyzések áradtak a facebook oldalunkra, hogy hihetetlen. A teszt statisztikájából is tisztán ki lehetett szűrni, mikor jelentek meg a trollok, akik tönkre akarták tenni az eredményeket. Deák Fernec írásából is azt olvastam ki, hogy annak örülne, ha beszántanák a homeopátiát, és sóval behintenék a helyét. Szeretném megtudni ennek a szörnyű ellenérzésnek az okát. Miért nem lehet békében egymás mellet a hp és a többi gyógyszer? Kinek áll érdekében a homeopátia eltüntetése?
Sörös Edit 2016.12.22 12:43:39
@fordulo_bogyo:
1. vannak hatástani tanulmányok a hp szerekről. Még állatokon (pl. halakon!) is leírtak javulást. A felmérésből is látszó arány (4:1 = hp ellenes: hp hívő) a tudományos körökben is megvan. Ezért 1 hp tanulmányra születik 4 ellenző, azt megcáfoló vagy lejárató cikk. Arról is jelent meg írás , hogy az állatoknál is fellép placebo hatás :)
Ezzel nem azt mondom, hogy a hp tanulmányoknak hiszek, a többinek nem, hanem hogy én nem tudom eldönteni, mi az igazság.

2. Ne keseredj el. Nekünk tudatlan és megtévesztett embereknek megfelel ez az állapot, jól érezzük magunkat.
Nem készíthetünk hp szereket, csak kiszereltet forgalmazhatunk. De ha lehetne sem készítenénk.

3. Igazad van, az én tudásom alapján is hülyeség a hp, nem tudom megmagyarázni. Bizonyos hígítás fölött egyetlen molekula sem lehet benne a hatóanyagból. Nem hiszek a rezgések átadásában sem, vagy van benne igazság, vagy nincs, talán inkább nincs. Remélem egyszer egy okos ember megfejti a rejtélyt. Az intelligens számítógépek és az agy-számítógép inreface-k rohamos fejlődését látva biztos vagyok benne, hogy hamar eljön az idő, amikor a tudományos kísérletekből teljesen ki lehet iktatni a placebo hatást, a tudósok szubjektivitását, a statisztikai adatok téves értelmezését.

4. a pozitív tapasztalat nálam azt jelenti, (és itt válaszolnék Deák Ferencnek is), hogy ha észreveszem, hogy piros zokni felhúzásánál elmúlik a fejfájásom, akkor legközelebb figyelni fogom, mennyire igaz a meglátásom. És ha sorozatosan azt tapasztalom, hogy piros zokniban nem fáj a fejem, más színűben pedig igen, akkor pirosat fogok hordani. Sőt, ha ezt a tapasztalatomat a környezetemben mások is alátámasztják, hogy igen, nekik is jó volt a piros zokni fejfájás ellen, akkor nagyon elkeserednék , ha a zöldzokni gyártók hadjáratot indítanak a piroszokni gyártók ellen. követelve a piros zoknik betiltását.

A javasolt kísérletet nem tudom vállalni, mert szerencsére ritkán van szükségem hp-re.

Az Aranyhajó Patika facebook oldalát természetesen megnézheted, sajnos nincs rá időm, nagyon unalmas oldal.

Deák Ferencnek: Nem akadnék ki, ha szintetikus gyógyszer forgalomba kerülne úgy, hogy hatásosságáról és kockázatairól nincsen tudományosan "megbízható" adat. Amíg a hatástani vizsgálatokat azok pénzelik, akiknek a forgalmazás elemi érdeke, addig nem vagyok meggyőződve ezen vizsgálatok abszolút korrektségéről. (ezzel nem azt mondtam, hogy a tudományos vizsgálatok hamisak!) A kockázatok nagyobb része pedig a forgalomba kerülés után derül ki, mikor nagy tömegben lehet tesztelni. Nem egy példa van rá, hogy gyógyszert kivontak a forgalomból, mert a mellékhatások súlyossága meghaladta a terápiás hatás előnyét.

A kérdés az, kell-e gyámkodnunk, akaratunkat rákényszeríteni a tudatlan emberekre, vagy mindenkinek jogában áll hite szerint irányítani saját sorsát, egészségét. Te a tudományt tökéletesnek és tévedhetetlennek tartod, és szeretnéd, ha ezt mindenki elfogadná. Én nem vagyok hajlandó leborulni a tudományos eredmények előtt minden esetben, mert nem egyszer tapasztaltam, hogy a tudomány területén belül is vannak tévedések, sőt hibák.
Nem tudom, van-e kanalad benne, hogy minket is feljelentéssel fenyegettek. Azt látom az írásodból, hogy büszke vagy rá, hogy milliós bírságokat szabtak ki miattad. A harcod módszereit sem vitathatom ez is ízlés dolga. Zacher Gábor előadása jutott eszembe . Ő azt mondta, a kábítószer elleni harcban nem a forgalmazókat és gyártókat kellene büntetni, hanem a felvevőpiacot szűkíteni minimumra. Én is célravezetőbbnek tartom az emberek tudatlansága ellen munkálkodni.
ködpiszkáló köldökgyertya 2016.05.22 09:15:41
Van egy kis fölösleges pénze? Javaslom, ajánlja fel valamilyen jótékony célra. Persze van, aki nem ezt teszi: a papírpénz meg is gyújtható, sőt, a WC-n is le lehet húzni. De ami még jobb: teljesen haszontalan temékeket is vehetünk belőle. Sokakat ez nagyobb elégedettséggel tölt el, mintha tábortüzet…..
Fogyni kívánó emberek mindig voltak és lesznek, így az őket megcélzó termékek újra s újra meggazdagodást jelentenek az ügyes vállalkozóknak. Az USÁ-ban se szeri, se száma a jobbnál jobb módszereknek, és a legtöbb fogyókúrás termék is tőlük indul világhódító…..
Sörös Edit 2013.08.28 10:14:23
Kedves Vincente,
amit a gyógyszergyár maffia büntetlenül megtehetett éveken keresztül, azért most az étrend-kiegészítő gyártókat pellengérezzük ki? Mi az oka annak, hogy a gyógyszerként forgalomba hozott fogyasztószerek eltűntek a piacról? Netán károsak voltak az egészségre? Netán már tudtak is róla, de bizonyos országokban nem volt tiltva, ezért gyorsan, reklámköltséget nem kímélve eladtak még egy tetemes mennyiséget?
Az étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók ellen mostanában olyan propaganda folyik, ami eleve gyanús. Természetesen ha nem megengedett szereket (vagy a csomagoláson fel nem tüntetett anyagot) tesznek bele a készítményeikbe, be kell tiltani. De a koffein ilyen anyag lenne? És az energia italok? Magasabb a koffein tartalmuk, mint a tablettáknak. Én úgy látom, hogy a gyógyszer maffia nem bírja elviselni, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak a szintetikus kacatjaikban, és egyre többen fordulnak a természetes anyagok felé. Ezért adminisztratív eszközökkel és lejárató propagandával próbálják korlátozni az étrend-kiegészítők forgalmazását. Első lépésként betiltották, hogy egy étrend-kiegészítőnek gyógyhatást lehessen tulajdonítani, sőt megszüntették azt a kategóriát, hogy "gyógyhatású készítmény" (ez egy külön blogot megérne, annyira felháborító és emberellenes). Ide értve a teákat és teakeverékeket is. Mi még tudjuk, hogy a kamilla tea gyulladáscsökkentő külsőleg-belsőleg egyaránt, a hársfa tea jó meghűlésre, stb. De a gyerekeink már csak azt fogják látni, hogy a Tesco polcon ott a Neo-citrán, és csak ezen olvasható , hogy a "megfázás tüneteinek kezelésére". Nem az étrend-kiegészítő forgalmazókkal, hanem a gyógyszer vonalon kellene kezdeni a rendrakást. Milyen dolog az, hogy egy világelső gyógyszergyár génmódosított szóját tartalmazó multivitamint hozhatott egész Európában forgalomba, és mikor kiderült, annyi volt a szankció, hogy kivonták a forgalomból. Hallott erről a vásárlóközönség? Nem! Még a szakmabeliek is csak pletykaszinten értesülhettek a a kivonás okáról. Egyenlőtlenek az esélyek! Miért nem lehet ráírni egy kálcium tartalmú étrend-kiegészítőre ugyanazokat a javallatokat, amit egy kálcium tartalmú gyógyszerre? Mert a gyógyszer maffia abban érdekelt, hogy a gyógyszert vedd meg! Többszörös áron. Persze ők sérthetetlenek, világmaffia, kormányokat mozgatnak. Az étrend-kiegészítők gyártói általában kis cégek. Azokat lehet büntetni, becsukni, bezárni, eltaposni. Hozzáteszem, nem vagyok jobban érdekelt az egyéb termékek forgalmazásában, mint a gyógyszerekében.
Sörös Edit 2013.09.02 16:00:54
@Vincente82:
Kedves Kolléga ,
azt hiszem egy hajóban evezünk, de különböző irányba szeretnénk haladni.
Egyetlen szóval sem mondtam, hogy minden gyógyszer szintetikus, és minden természtes anyag jó. Az, hogy ma már nem kerül sor gyomorfekély műtétre, néhány szintetikus gyógyszernek köszönhető. 20 évvel ezelőtt ezeknek a betegeknek kivágták a fél vagy az egész gyomrát. Elismerem, hogy vannak jó gyógyszerek. Ami engem felháborít, a gyógytermékek kiszorítása a forgalom-
ból adminisztratív eszközökkel, mert a vásárlók igénye folyamatosan nő ezen termékek iránt.
1. valóban nincs ma Magyarországon gyógyhatású készítmény, ez a kategória megszűnt. Az ide tartozó szerek vagy gyógyszerek, vagy étrend-kiegészítők
lettek (esetleg CE számos orvostechikai eszközök). Április 1. után nem forgalmazhatók gyógyhatású termékek, a meglévő készleteket ki kellett
dobni!!!!!
2. Az étrend-kiegészítőkről eleve feltételezed, hogy más van bennük, hogy becsapják a vásárlót, hogy ártalmasak, mert nincs semmiféle ellenőrzés. Vajon találkoztál-e már olyan gyógyszerrel, amiben más volt mint a feltüntetett, vagy esetleg egy oda nem illő anyagot (is) tartalmazott? Én igen. Csak ezeket az eseteket nem verik nagydobra, nem blogoznak emiatt, nem tájékoztatják a vásárlókat, szép csendben kivonják a forgalomból.
3. egy zöldkávé-kivonatot tartalmazó szernél miért kellene külön feltüntetni,
hogy koffeint is tartallmaz? A kávé eleve tartalmaz koffeint, így a kivonata is tartalmazhatja, és ezt a laikusok is tudják. (ezzel nem azt mondom, hogy
hiszek a zöldkávé fogyasztó hatásában!)
4. az étrend-kiegészítőkön is fel kell tüntetni az összetételt. A gyártó
minőségi tanusítványát is be kell nyújtani az OÉTI-nek a bejelentés során.
Az OÉTI bizonyos szinten ellenőrzi, hogy a terméken feltüntetett szöveg
megfelel-e a jogszabályoknak, és ha nem, nem kap "zöld pipát" a termék, így ellenőrzés során azonnal kiszúrható és a forgalmazása betiltható. Annyira
azért nem laza ez a vonal sem, mint ahogy írod.
5. nekem a slusszpoént a következő 2 mondatod adja:
"Mert BÁRMIT beletehetnek (és bele is tesznek) anélkül hogy azok káros vagy előnyös hatásairól tudnánk valamit" . Valamint : "...hatásosságát és kockázatát vizsgálták, feltérképezték, korrekt módon leírják...".
Emlékszel-e arra a gyulladáscsökkentő gyógyszerre, melyet azért kellett
kivonni a forgalomból, mert megnövelte az
infarktus előfordulását? Vagy ne menjünk messzire: az említett
fogyasztószer, melyet a súlyos mellékhatásai miatt vontak ki.
Most gyűrűzik az az eset, mikor kiderülni látszik, hogy az egyik legkorszerűbb diabétesz ellenes szer hasnyálmirigy rákot okoz. A gyógyszergyárak nem
diktálnak belénk olyan anyagokat, amelyek hatásáról/mellékhatásáról alig
tudnak valamit?
Itt hívnám fel az emberek figyelmét arra, hogy nem kell komolyan venni a gyógyszergyár reklámját, melyben azt állítja: TE vagy a legfontosabb.
A legfontosabb ebben a világban is az ÜZLET.
Szingapúrra jellemző a jól működő rendőrség és a kemény büntetések. Az 500 dolláros bírság szemetelésért, európai mércével irreálisan sok börtön lopásért, halál drogcsempészésért vagy lányok futtatásért többnyire eredményes visszatartó erőnek bizonyulnak. Az Arab…..
Sörös Edit 2010.10.17 18:14:18
Gege Szingapúrban Tiomanon 2010.08.30 08:40:00
Michallal, az új lengyel és Jaromirral, a nem annyira új cseh szobatársammal a maláj Tioman-szigeten töltöttük a hétvégét. A srácok rengeteg jó fotót csináltak, így legalább nem kell annyit írnom. Épp elég volt őket egyesével feltöltögetni :)   ..
Sörös Edit 2010.09.26 16:16:22
Gege Szingapúrban Technosokk 2010.09.08 08:29:01
Végre el tudtam lőni ezt a Markovics Botondi kifejezést Régóta érlelődik bennem ez a bejegyzés. Eddig nem mertem megírni, hátha még nem ismertem ki eléggé szingapúri viszonyokat. Talán így is van, de már viszketnek az ujjaim.  - Elektromos kütyük és szórakoztató…..
Sörös Edit 2010.09.26 16:11:04
A július havi bejegyzések itt láthatók: gegeinsingapore.blogspot.comAmazt kissé körülményes volt szerkeszteni és nem sikerült videót beágyaznom (bár lehet, hogy csak én voltam béna).Ha lesz egy unalmas órám, összefésülöm a kettőt. De valószínűbb, hogy megnézek egy…..