Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nekemtene

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2020. február 5-én jelent meg egy miniszteri sajtóközlemény, amiben egy mondat elég hangos felzúdulást keltett – pedig talán épp itt nem kellett volna. A kérdéses mondat így hangzott: "a rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas…..
Tudományos körökben is vitatott kérdést boncolgatnék..   Amit általánosságban tudnak erről a „hétköznapi” emberek, az sajnos rendkívül kevés, így muszáj róla beszélni. A Terminátor filmek félelmei egyre közelebbivé válnak napjainkban az MI, azaz a Mesterséges Intelligencia fejlesztésével. A…..
A miniszterelnök egy minapi beszédében szomorkodott azon, hogy a németek ötször annyit keresnek, mint a magyarok. Pontosabban nem szomorkodott, hanem ennek fényében szemtelenségnek nevezte, hogy Schulz szocdem kancellárjelölt nem akar pénzt adni Orbán kerítésére. Mielőtt odajutunk négy év múlva,…..
nekemtene 2017.09.10 15:26:50
@Willkommenskultur: "A politikai vezetőkön nem sok múlik, ha a 8osztályos debil sulc lesz a német kancellár akkor is Németország lesz az EU vezető gazdasága"
 
Nem gondoltad át. Ha évtizedekig egy debil vezeti őket, ők is leamortizálódnak majd. Nyilván a változás nem egyik napról a másikra jön, se ott se itt, pláne ha nagy az előny vagy a hátrány induláskor, de azért 8-10 év alatt már sokat lehet rombolni. Építeni nem, de nem is kell, csak hagyni az embereket.
Írásos bizonyítékok cáfolják az állítását. Összedőlt az összeesküvéselmélete...
Egy olyan Magyarországban élünk, ahol a kormány pontosan eltervezve szít feszültséget a nép között. Miért? Mert a megosztottság nekik kedvez. A társadalom pedig készségesen ráharap a csontokra, de közben látnunk kell azt is, hogy nem azok a folyamatosan megtévesztett, kisemmizett és tudatlanul…..
Akart a tököm ünneprontó lenni, de mintha kiveszett volna a realitásérzék az agyakból az úgynevezett ellenzéki oldalon. Csupa lelkes tudósítást lehetett olvasni arról, hogy mennyire megalázó a rezsimnek, hogy a tüntetők hülyét csinálnak belőle, hogy a túltolt propaganda ellen milyen frappáns…..
nekemtene 2017.04.19 17:08:31
@Ockham63: "Nincs olyan választási rendszer, amely szerint 2010-ben vagy 2014-ben ne a Fidesz nyert volna."
 
Rosszul gondolod, vagy én nem értem hogy miért jelentene győzelmet egy kormányalakításra alkalmatlan 44%-os "többség" elérése.
Épp ideje volt, hogy a civil tiltakozók végre a rendszer lényegével, a politikai elnyomással kezdjenek el foglalkozni, és a felszínt karcolgató fel-le vonulások után tartós mozgalmat szervezzenek. Aligha lehet erre alkalmasabb ember, mint az elmúlt években komoly kockázatok árán jelentős erkölcsi…..
nekemtene 2017.04.17 15:11:07
@Felagund: Miért faszság? Miért természetes, hogy egy kétharmados parlamenti többséghez egyáltalán nem kell még megközelítőleg se kétharmados támogatás?
 
Ha csak egyéni helyek lennének, egy 2%-os támogatottásgú pártnak is lehetne 100% többsége, ha rajta kívül csak 1%-os pártok vannak. Ez aligha egészséges. Több a logika abban, hogy annyi szava legyen egy oldalnak a parlamentben, amennyi a parlamenten kívül.
nekemtene 2017.04.18 02:07:03
@Laci A Lakli: "Ez a rendszer egyértelműen a győztesnek kedvez"
 
Gondold át újra. Nem a győztesnek, hanem a legnagyobb pártnak. Aki lehet koalíciós szempontból totál bukott helyzetben is. Még a Fidesznek se lett volna könnyű - teljes hátszélben lebonyolított választás után! - a 44%-ával, ha koalícióra kényszerült volna... De hát neki nem is kell többséget szereznie, elég ha az ellenzéket feldarabolja. Később sem kell választást nyerniük, csak vigyázni hogy a tényleges nyertes oldal ne egy listán induljon.

Ez sokkal nagyobb gáz, mint hogy 1-2 egyéni képviselő nem jutna be arányos esetben (amire egyébként van megoldás).
A legtöbb közgazdász a deflációval riogat, de miért lenne rossz az áresés? A Bloomberg elemzői nemrég nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, miszerint Horvátországot és még hét európai államot az idén defláció fog sújtani. A kőolaj árzuhanása „kiábrándítóan” hat…..
A devizahiteleseket nem lehet megmenteni - legalábbis úgy biztosan nem, ahogyan a kormány nekiállt. Sem a végtörlesztés, sem az árfolyamgát egy-kettő nem jelentett megoldást, a kedvezményes forinthitelre váltáson pedig összességében csak röhögni lehet. És teljesen mindegy, hogy…..
nekemtene 2013.01.16 13:32:42
@mákospacal: "A legegyszerűbb a devizahitelest hibáztatni és nevetséges, hogy a forinthitelesek a mellüket döngetik, hogy bezzeg ők 12%-os thm-mel vettek fel hitelt. Ez komoly? Szerintem inkább az a béna, aki ilyen rettenetesen drága forinthitelt vett fel."

Egy 12%-os forinthitel olcsóbb mint egy 7%-os frankhitel - kisebb a reálkamata. Ha levonod az inflációt, a 12% forintból marad néhány százalék, a 7% frankból viszont majdnem az egész, mint reálkamat.
A minimálbér emelésének ellentmondásossága egy egyszerű példán keresztül is megközelíthető. Tegyük fel, hogy a magyar sárgabarackot a régió legerősebb és legelismertebb barackjává szeretnénk tenni. Vajon ésszerű lépés lenne, ha a magyar barack nívójának emelésére…..
nekemtene 2012.07.19 19:21:14
A mai összevissza idiótaságban már nagyon gyorsan tűnnek el a munkahelyek, veszítik el az állásukat az emberek. Egy minimálbér-duplázás pl. csak ugyanezt a folyamatot gyorsítaná tovább. (Ugyanez a hatásirány a kisebb emeléssel.)

Hogy mennyit ér vkinek a munkája, azt úgyis a piac határozza meg. Ha nem termel a cégnek dupla minimálbérnyi hasznot (a bérre rakódó adókra), akkor nem fogják neki kifizetni a minimálbért, itt nincs apelláta. A döntés abban lehet, hogy dolgozhasson-e kevesebbért, vagy mindenképp az utcára kerüljön.

A "kizsákmányolás" az lenne, ha a termelt haszon töredékét fizetnék csak ki bérként. Ezen könnyű lenne segíteni: az állam belépne a piacra, állami cégek korrektebb béreket kínálnának (és még így is nyereségesek lennének), így megszűnne a kartell-lehetőség.

Csakhogy a mai és a jövőbeli gond nem ebben van. A cégek (pár kivétellel) nem vágnak zsebre extraprofitot, hanem inkább mennek csődbe.

Ráadásul a válságtól függetlenül is az egyre bonyolultabbá váló, egyre jobban gépesített világban egyre inkább csak speciális tudásra lesz szükség. Így mind többen lesznek akik tényleg nem tudnak olyan értékes munkát végezni, amiből meg lehetne élni. Itt az államra és a szociális rendszerre növekvő teher fog hárulni. Ezért (is) kéne hagyni a gazdaságot minél jobban működni, hogy legalább adóbevétel legyen amiből majd a gondokat enyhíteni lehet.
Nívós szerzőtársam alaposan belemarkolt a darázsfészekbe minapi nyugdíjakkal foglalkozó cikkével. Mivel nekem is van mondanivalóm a témában, ezt most én is örömest megteszem. Egyszersmind reflektálni is szeretnék a sok száz hozzászólás között vissza-visszatérő…..
nekemtene 2012.06.17 15:32:32
@knausz: "Aki életében mindig fizetett járulékot, azt levonták ugyebár a fizetéséből és ezt az összeget az állam megőrizte s mint jó gazda beforgatta, kamatoztatta.

Namost. A nyugdíjas nem segélyt kér, hanem a saját pénzét kéri vissza, havi lebontásban, amit ő befizetett!"

Mennyivel jogosabb ezt visszakérni, mint az adónak azt a részét amiből utat építettek, vagy kórházat működtettek? Az ember a munkájáért bért kap, az az ő haszna és nem más. Az állam pedig adót szed, az meg az ő bevétele.

Nyugdíjra persze szükség van, főleg mert a legtöbb ember nem képes megtakarítani és öregkorára éhezhetne, de ez szociális kérdés és nem tulajdon vagy jogosultság kérdése.
nekemtene 2012.06.17 15:55:44
"Mennyivel jogosabb ezt visszakérni, mint az adónak azt a részét amiből utat építettek, vagy kórházat működtettek?"

@knausz: (és Mariann19)
Érv helyett az állítást ismétlitek meg.

"Amit nyugdíjra fizetek be, azt pontosan nyugdíjra és nem egyébre."

"A levont nyugdíjjárulékot úgy kell felfogni, mint a bruttó munkabér egy részét, melyet nem adtak át a jogosultnak,hanem levonás útján az állam a nyugdíjjogosultság idejéig birtokolta és használta"

Ti így fogjátok fel, ehhez jogotok van. De miért KELL így felfogni? Az állam nem így működik. (!) Egyetlen érv lehet, hogy ezt pontosan ebben a tudatban fizette be az adózó, de ez sztem nem igaz.

A legtöbb ember talán meg sem tudná mondani, hogy összegszerűen mennyi volt az adójából a nyugdíjjárulék-rész. És még ha tudná is, a nyugdíjszabályok változtak és változnak, soha nem volt formális kötelezettségvállalás, hogy az ő járuléka pontosan mennyi nyugdíjra fogja jogosítani.

Végül pedig, mivel a régi rendszer tarthatatlan, még formális kötelezettségvállalás után is jelenthetne csődöt az állam erre a kötelezettségére.
nekemtene 2012.06.17 16:38:20
@nekemtene: ...

Még egy érv az egyéni számlás, "saját pénzüket kérik vissza" felfogás ellen: maga a nyugdíjas sem így gondolja, még Ti magatok is vérig sértődnétek, ha - adja isten - véletlenül 90-100 évet érnétek meg, és cserébe feleannyi lenne a havi járandóság (vagy 70 év felett elapadna), mint aki csak 70 évet fog megérni.

Az állami nyugdíjnak épp azért van létjogosultsága (az elemi szociális érzékenységen kívül), mert a nyugdíj NEM csak megtakarítás kérdése, egyfajta életkor-biztosítás is.

Persze a saját megtakarítás ettől függetlenül kívánatos (de ahhoz semmi szükség az államra).
sorok között Az IMF alkonya 2012.04.22 12:58:00
Az IMF führer Christine Lagarde elégedetten nyugtázta, hogy összejött a nagy feltőkésítési akció, sikerült összetarhálni azt a 430 milliárd dollárt amit Európa megmentéséhez tartanak szükségesnek. Gyűlnek az ígéretek, és a felajánlások a páncélszekrényben. Európát nem…..
Az elmúlt időszakban - a svájci frank drámai árfolyam-emelkedését követően - több olyan vélemény fogalmazódott meg, amely szerint az árfolyam változásaival a bankok extraporiftra tesznek szert. Ezen véleményeket egyes politikai elemzők is átvették, s a miniszterelnök is…..
nekemtene 2011.08.27 00:19:00
@duncan: Svájcban a svájciak vesznek fel piaci alapon hitelt. Erről tudni lehet, hogy kb. korrekt, piaci költségszámítással megy - jó viszonyítási alap. Ezért írtam hogy a nálunk felvett frankhitel mindig drágább, mint a piaci realitás (miközben a támogatott forinthitel kb. reális áron ment, ott a bankok csak a támogatást lopták el). És minél zavarosabb a víz, annál jobban lehet nyerészkedni - a frankhitel meg mindig átláthatatlanabb.

Egyébként a tipikus frankhitel már a futamidő fele előtt túlfordul a forinthitel törlesztőjén, a végére meg messze túllépi. Hosszú távon nincs menekvés az elől, hogy a forint évente majd 10%-ot gyengül, a frank meg nem. Hogy most maga a frank is erősödik, az már csak hab a tortán.
nekemtene 2011.08.27 02:38:23
@MikeBoy: "Ez esetben volt egy olyan Ft alapú hitel, amit több mint 10%-kal magasabban kamattal kínált a bank ahhoz az FT alapú hitelhez képest amit CHF-nek hazudott. Ennek aztán rohadt sok értelme van."

Van bizony. A "chf-nek hazudás" ha mást nem is, eltérő elszámolást jelent. Az alacsonyabb (-nak tűnő) kamatod FRANK-KAMAT lesz.

Egy 7% frank-kamat (thm) nagyon más mint egy 7% forint-kamat. Egyszerűen nem lehet összehasonlítani eltérő devizanemek kamatait, vagy ha muszáj, akkor a REÁLKAMATOT kell összehasonlítani (thm mínusz infláció).

Amúgy a valós különbség nem 10% volt csak 5% körül (7% frank thm, 11-12% (támogatott) forint thm). Így pedig a forint volt az olcsóbb.
nekemtene 2011.08.29 01:08:15
@MikeBoy: (és Alvarez)

"
100-99 Biztos a Ft hitel a jobb
.
100-50 ???
.
100-1 Biztos a CHF a jobb

Áruld el nekem! Hol van a forduló pont abban a sorba itt fent??? Úgy a reális gondolkodás jegyében... ;-)))"

Pontos érték nem adható meg, mivel az árfolyam véletlenszerűen szóródik egy középérték körül. De triviális és viszonylag jó közelítést lehet találni - ha a mindenkori árfolyamot a várható értékén veszed figyelembe. Ez pedig az infláció-arányból kijön (pl. ha a forint inflációja 8%, a franké 0 körül, akkor a legvalószűbb esetben szűk 10 évente duplázódik a frankárfolyam).

A kamatkockázat amúgy mindkét esetben megvan, a forintnál a nagyobb szóródás, az átláthatatlanabb franknál meg a bank könnyebb nyerészkedése miatt.

"Még egyszer a kérdésem: Bemész bankba és tudod, hogy van Ft hitel amit felvennél, de 100 a törlesztője és azt mondják van helyette CHF.
De még nem nézted meg annak a törlesztőjét.
Tudod, hogy 100-100 Ft/CHF esetén nem a CHF-et választod. Tudod, hogy 100-1 Ft/CHF esetén a CHF-et választod.
Most akkor kezdj el szépen lépegetni egyesével (100-1, 100-2, 100-3) és mondd meg nekem, mikor vált a Ft hitel CHF-be?"

Ezt látod meg tudom mondani. Nem csak a kezdőtörlesztőt teszik ugyanis eléd, hanem a thm-et is. Abból viszonylag könnyen ki tudom vonni az inflációt, és látom hogy reálértékben mennyit kell fizetnem (reálkamat). Egy 7% frank-kamat nagyrészt valódi költség, egy 12% forintkamat nagyobbik része viszont csak az inflációt fedezi.

Vagy, megfordítva, a fenti inflációkövető becslésből meg tudom saccolni, hogy a futamidő alatt meddig mehet fel az árfolyam, és összesen (összeadva a franktörlesztőket, felszorozva az akkori becsült árfolyammal) mennyit kell majd kifizetnem. Nem meglepő módon, ez kb. hasonló volt a (támogatott) forint és a frankhitelekre - a forint 2007 táján vmivel még olcsóbb is volt. És persze, az árfolyam szóródása is a chf ellen szólt.

Egyébként az egy jó kérdés, hogy a pszáf miért nem kötelezte a bankokat, hogy ilyen reál-thm-et is mutassanak az ügyfeleknek?
Proszektúra Uzsorások 2011.08.07 09:19:00
Mostanában egyre többet hallunk a falusi uzsorás-ügyekről. Például csak az ózdi rendőrkapitányság néhány hónap leforgása alatt hét akcióban huszonöt olyan embert leplezett le és fogott el, akik haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva a sértetteket…..
Hosszú, erőltetett menet ért véget tegnap este a Megasztár fináléjával, hét hónapig tartott a szerényen csak legendaként aposztrofált tehetségkutató. Szombatonként, az X-faktor ellen kezdte, majd pánikszerű menekülés után pénteken folytatta, ahol már simán hozta az elvárt…..
Akárhogy is nézzük, a svájci frank alapú lakáshitelek többségének a THM-je 6 és 8 százalék között mozog. Az euró hitelek THM-je valahol 8 százalék körül kezdődik, forintalapú piaci lakáshitel pedig nemigen létezik 10 százalékos TMH alatt, de még 11 százalék alatt is…..
nekemtene 2010.08.11 00:57:20
@Ben73: "szerintem az árfolyam hosszútávú változása leginkább az országok gazdasági eredményeitől függenek"

Nem, ez a rövid táv. Hosszú távon az infláció számít. Gondold meg: ha NEM követné az inflációs eltérést az árfolyam, akkor mondjuk 50 év múlva ugyanazért a forintért, amiért a közértben 1kg kenyeret veszel, frankra váltva a svájci közértben egy kamion kenyeret kapnál...

Egyébként meg az előttem szólók csakcsak rátapintottak a lényegre: a frankhitel nem önmagában rossz (még ha reálértéken nem is jobb feltétlen mint a forint). Egy svájci banknál felvett frankhitel valszeg (reálértékben) korrekt kamatozású lenne, még ha minden hónapban gyengülő forintból kellene is törleszteni. Csakhogy az itthoni bankok frankhitelei brutálisabbak voltak. A thm szabály is visszaütött, az emberek ugyanis azt hitték, hogy egy frankhitel thm-száma összehasonlítható egy forinthitelével...
nekemtene 2010.08.11 02:08:32
@Ben73: Én se vagyok igazi szaki, de sztem kevés fekete vagy fehér dolog létezik. A gazdaság, az előállított termékek nem függetlenek a banki számoktól meg befektetői hangulatoktól. Pl. délben kijön egy gdp-adat, miszerint többet bővült a "gazdaság" egy tizeddel mint várták, és megugrik a forint. Emögött valahol előállított termékek vannak (amennyire a gdpnek hinni lehet). Az elemzés meg annyi, hogy ha ezt előre tudod, kereshetsz rajta.

Az inflációs hatás sem mindenható: előfordulhat hogy évekig túl vagy alul van árazva egy pénznem - csak nem többszörös értékig. A hitelek 10-20 éve itt a rövid és hosszú táv határán lehet.

Egyébként az "erős" gazdaságok nem feltétlen rendelkeznek erős pénzzel - ott a jen pl. Az örökmozgós példádat pedig meg lehet nézni a gyakorlatban, pl. Kuvaitban.
nekemtene 2010.08.22 17:24:59
@bogancs: Még mindig a thm? :o Ez a hozzáállás játszott rá az egész hitelmizériára.

Egy frankhitel 7% thm-mel NAGYOBB reálkamat, mint egy forinthitel 10% thm-mel... (ha a frank inflációja max 2%, a forinté mondjuk 7%)