Regisztráció Blogot indítok
Adatok
$pi$

4 bejegyzést írt és 11998 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Bár a cím a Jelenések könyvéből való, jómagam nem ott találtam rá, hanem még egy annál is szörnyűbb műben, Tóth Tihamér A tiszta férfiúság című munkájában. Nem mai darabról van szó, ez a borzalom - mely tizenhat nyelvre lefordítva komoly nemzetközi karriert futott be - kereken száz évvel ezelőtt…..
$pi$ 2019.05.03 13:39:20
@Ad Dio: az ovszer nem 90%-os vedettseget jelent a nem kivant terhessegre es nem alkalmankent szamoljak. Butasagokat beszelsz, mar szoltam, ennek ellenere hazudozol.
$pi$ 2019.05.03 13:41:11
@Andy73: pilatus es a fopapok sehol sem voltsk ott. Ez megint csak butasag. Egy buta kifogas.
$pi$ 2019.05.03 13:44:07
@Andy73: a "palfordulas" egy legenda arra mint tortenelmi tenyre hivatkozni olyan, mintha kirk kapitanytol ideznel egy tortenelmi vitaban.
Ideje visszaállítani a racionális és kulturált vitát a magyar politikai közbeszédben. Ezért mostantól rendszeresen politikai szereplők érvelési hibáit veszem sorra blogom új rovatában.  Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője tegnap a Sargentini-jelentés kapcsán az magyar jogállamiságról szóló vitában…..
Eddig csak a Fideszt tartották hatalomban. Mostanra annyira kontraszelektált lett a rendszer, hogy a magyar társadalom ellen fordultak...
$pi$ 2019.01.30 10:09:17
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Ja, és voltak szabad választások, leválthattuk a maszop kormányt. Mára ezekből semmi se maradt, diktatúra van."

Nem, nem így van. Ma is leválthatod a maszop kormányt, minden választáson meg is tesszük. :D
$pi$ 2019.01.30 12:01:02
@látjátok feleim szümtükkel: "hogy lyuk volt a rendszeren, és ha egy ilyen lyuk mellett nem kell sem megsérteni, sem kijtászani a védelmi rendszert,"

Nincs olyan a jogban, hogy "nagyon könnyű volt, ezért nem is kijátszás". Nyilvánvalóan megvolt a szándékosság, bármilyen egyszerű is volt amit tett azt annak szándékával tette, hogy megkerüljön az egyébként igen primitív védelmet.
$pi$ 2019.01.30 14:14:47
@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ha egy nyitva hagyott autóba beülsz, nem loptad el."

Ha elhajtasz vele, akkor sem, kivéve, ha meg is akarod tartani. :)

www.vidakovics.hu/jarmu-onkenyes-elvetele-btk-380/
Tegnap olvashattuk, hogy Varga Mihály Moszkvába készül, hogy újratárgyalják a paksi hitelt Putyinékkal. De hogy is jutottunk idáig? Hogyan lett az „évszázad beruházásából” a rendszerváltás utáni Magyarország legkínosabb gazdasági kudarca? Egy biztos: 14-ben Orbán tényleg a semmibe ugrott fejest…..
$pi$ 2019.01.28 11:18:43
@Wildhunt: "Az ideálisan környezettudatos energiaellátás úgy működne, hogy vannak csak alaperőművek, lehetőleg atom, és minden fogyasztó folyamatosan ugyanannyi energiát használ fel, pufferként akkumulátorokat telepítve,"

Az akkumulátorok iszonyatosan drágák, az energia harmada elveszik, és iszonyatosan környezetszennyezőek.

"vagyis mikor az erőmű túltermel feltölt, mikor csúcsidő van, az akkukból vesszük ki."
Aha. Mutass egy 12 GWh-os aksit. Valahol a világon. Bárhol. Valakiket, akik olyan ostobák voltak, hogy ilyet építettek. Erőműre aksit kötni egy agyrém. Azaz akkora erőműre, amiről itt beszélünk.
$pi$ 2019.01.28 11:36:04
@Lajos Csánó: "Mindent elmond a tudásodról amit a sugárzó anyagokról írtál!"

Van valami érved is?
$pi$ 2019.01.28 11:44:13
@chrisred: "Amelyik parlamenti összetételről már 2006 őszén tudtuk, hogy megbukott, két és fél éve illegitimnek számított."

Nem a parlament bukott meg, csak a kormánypárok. A paks2 bővítést viszont az ellenzék is megszavazta.
Na, szóval. Képzeljünk el egy nyitott úszómedencét az 1940-es években, mondjuk, vidáman fürdőző urakkal:  S most gondoljuk el azt, hogy ez Auschwitzban volt.    Megy?  Ha nem, ne tördeljük ujjainkat képzeletünk bántó szűkössége miatt, mert a Halál és Szenvedés Táborát összetársítani ezzel az…..
$pi$ 2019.01.25 15:56:50
@flash.gordon: "A történelemkönyv valóban nem az de, akik megírták bizonyíték alapján írták azt, amit tehát az ő kutatásaikat kellene górcső alá venni és lehetne cáfolni. "

A legtöbb történelemkönyv úgy születik, hogy a szerző elolvas pár másik történelemkönyvet és ír belőlük egy újat. Olyan emberek írkálnak a náci németországról, akik nem is tudnak németül. Mégis szerinted mit csinálnak, a német levéltárakat túrják?
$pi$ 2019.01.25 16:14:21
@Sir Galahad: "Az, hogy mit mond a jog a holokausztról, nem történettudományi ténymegállapítás."

Természetesen csak egy példa volt. A történelem ettől még nem lesz tudomány. A diplomájukra rá van írva, hogy "MA" azaz "Master of Arts". Az enyémre az van írva, hogy "MSc", azaz "Master of Sciences".
$pi$ 2019.01.25 16:21:16
@Thomas Dantes: "Szóval úgy lényegében: a kurva anyátok ti holokausztatagadó náci szarok."

Tehát konzekvensen megtagadod, hogy bármilyen bizonyítékot is hozz bármelyik állításodra és kizárólag arra szorítkozol, hogy azokat gyalázod, akik érvek hiányában nem hiszik el az állításaidat.

Gyűlölködő, gusztustalan, beteg ember vagy, kizárólag mocskolódni vagy képes.

"Lehetne arról beszélni ha nem volt holokauszt, hova lettek az emberek?"

A holokauszttagadók nem állítják, hogy "nem volt holokauszt". Neked még arról sincs fogalmad, hogy mivel vitatkozol. Nagy ember vagy, gratulálok.
$pi$ 2019.01.25 08:07:48
@ubermeister: "A CSOK csak az építőiparnak segített, és feleslegesen felverte az árakat "

Legenda.
profitline.hu/ny/irattar/2018-09-17/117682899_N1fx54tX.png
  "Nem vagyok a magam ura..." - hajtogatja Victome de Valmont a kultikus Veszedelmes viszonyok című filmben, miközben brutális ridegséggel tapos Madame de Tourvel lelkébe. A John Malkovich által zseniálisan megformált szívtipró természetesen mellébeszél, ahogyan mi is tesszük oly gyakran. Elég csak…..
$pi$ 2019.01.24 15:31:51
@MAXVAL bircaman közíró: "Viszont ebből vagy az következik, hogy a "szép" az olyan, mint a "sárkány", azaz képzeletbeli, vagy az, hogy a "szép" értelmetlen halandzsa."

Attól még, hogy valami képzeletbeli miért lenne halandzsa? A matematika úgy ahogy van képzeletbeli, mégsem mondanánk, hogy bármi módon kisebb vagy rosszabb lenne ettől.

Persze ha elkezdesz beszélni a matematikához vagy mondjuk imádkozol hozzá, esetleg azt állítod, hogy a matematika eljött hozzád szerdán látogatóba, akkor furán fognak nézni rád. Képzeletbeli dolgok nem szoktak válaszolni vagy személyes találkozókon megjelenni, ha ilyet gondol valaki, akkor nem tudja megkülönböztetni a képzeletbeli és a valóságban létező dolgokat.

Mondjuk néha nem könnyű. Pér száz évvel ezelőtt még nem nagyon tudtuk, hogy a sárkányok léteznek -e vagy képzeletbeliek, ma tudjuk, hogy nem léteznek bár könnyű összekeverni őket a dinoszauruszokkal, amik meg létezőek. Azaz már azok sem... :D
$pi$ 2019.01.24 15:43:23
@MAXVAL bircaman közíró: "Csak akkor ez az "anyag" fogalmának relativizálása. Ezen az alapom az álmom is anyag."

Csak te beszélsz arról, hogy "anyag" csak a te világképedben van kitüntetett szerepe annak, hogy mi anyag és mi nem az. Az én egyetlen állításom sem függ attól, hogy mi anyag és mi nem az, mert én semmit sem állítottam, amiben az "anyag" szerepelt volna.
Úgy határoztam erőt veszek végre magamon és megosztom a világgal, hogy milyen is egy asperger-szindrómával élő nő élete. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg hasonló (és talán hasznosabb) blog, weboldal létezik a témával kapcsolatban, amelyekkel én is sok mindenben tudok azonosulni, viszont egyik…..
$pi$ 2019.01.24 07:59:01
@kalandfereg: "Az emberek minimum 75%-a egyenlőrét is egyelőre helyett, de én pl. szinte sose érzem, hogy edukálnom kellene emiatt."

1) A kijelentésedet semmit sem bizonyítja, nyilván könnyű ilyen "X százalék" kijelenéseket tenni, de ha nincs ésszerű okod rá, ha nincs bizonyítékod, akkor felesleges.

2) Nem az emberekről úgy általában volt szó, hanem arról, hogy mondhatja -e valaki, hogy jó nyelvérzéke van, ha az anyanyelvének szavait öszekeveri.

3) A mondatodból hiányzik egy ige, egy másik szóra pedig egyszerűen nem jutott eszedbe magyar megfelelő (oktat, kioktat). Ezek után nem hiszem, hogy mérvadó lehet a véleményed arról, hogy kinek van jó nyelvérzéke és kinek nincs.

4) Nincs bajom azzal, aki összekeveri az egyelőre és egyenlőre szavakat. Ha utána azt mondják, hogy ők bizony nyelvzsenik, akkor jelzem, hogy ez valószínűleg tévedés. Nem "edukáltam", hanem érveltem.
$pi$ 2019.01.24 11:08:22
@szepipiktor: "Egyszerűen nem érted!"

Tökéletesen értem, az érzelmeid alapján írsz.

"OK, a poszter NEM nyelvzsni.
ÉS????
Most ezzel mit igazoltál?"

Azt, amit állítottam.

"Ő a speciális problémájáról írt, ha te itt leugatod, akkor nincsenek meg ezek?"

Nem, nem ugattam le, egyáltalán nem ugattam. Nem vagyok állat, tettem egy állítást, amivel te egyetértesz, de szerinted valamiért mégis egy állat vagyok.

"Te a mai igazi "együttérző" magyar vagy, aki mindenkire szarik, az utcán átlépi az eleső embereket."

Nem, nem vagyok az. Ez persze egy üres sértés volt, tudom, de miért tartasz rosszabbnak magadnál,az nem világos. Én a bloggerre semmi sértőt nem mondtam, te meg gyalázkodsz. Állatnak nevezel, együttárzésre képtelennek...

"Neked hazudik a szomszéd 80 éves néni, mert azr mondja, nehezen tud járni, de te láttad, hogy tegnap is le tudott mászni kenyérért és órákig mászott vissza az emeletre. Tehát hazudik, tud járni!"

Hibás a logikád. Én ilyen buutasáfit soha nem mondanék.

"Föl sem fogod a poszt lényegét!"
Nem írtam semmit a poszt lényegéről, nem tudod, hogy mit tudok felfogni és mit nem. Ez megint csak egy üres sértés.
A naperőművek mindenféle szennyezéstől mentes, tiszta, megújuló energiaforrásaink, amelyek térhódítását az állam is támogatja. De nem mindegy, hogy miként. Most éppen kifejezetten racionális változások zajlanak.  A napenergiát tényleg mindenki szereti. Szép, tiszta, nincsenek rejtett veszélyei,…..
Philip K. Dick, a Szárnyas Fejvadász, a Különvélemény és az Emlékmás írója ötven évvel ezelőtt egy olyan világot jövendölt meg ... ami akár be is következhet?..
A youtube-on böngészve egy érdekes videóra bukkantam Elméletek az emberiség eredetéről címmel. A Református Tananyagfejlesztő Csoport csatornáján található videóban Márkus Gábor, a Református Pedagógiai Intézet címzetes igazgatója, történelem szakos tanár, lelkész történelemórát tart elsős…..
$pi$ 2019.01.18 07:39:03
@Jakab.gipsz: ""A bizonyíték nemléte nem azonos a nemlét bizonyítékával." ez egy alapszabály ! "

A tudomány ilyen jellegű érvelést nem fogad el, ez nem alapszabály, ez egy közismert keresztény mantra. A negatív egzisztenciabizonyítás ennél sokkal bonyolultabb, de hasonló mantrával is megválaszolható:

"Amit bizonyíték nélkül feltételezel, azt bizonyíték nélkül elvethetünk."

Azaz a bizonyítékok nemlétére hivatkozni butaság.

"Más szófordulattal elmondva, a természet részeként nem állhatunk a természet felett. "

Senki sem mondta, hogy a természet felett állnánk, sőt, senki sem mondta, hogy bármiféle természetfeletti dolog létezne. Azazhogy igen, a vallás ezt állítja.

"Tehát nem elegendő csak kitalálni, hogyan működik az evolúció, arra is magyarázatot kell adni miért így működik. "

Butaság. Az evolúció nem "működik". A víz sem "működik" amikor felforr vagy megfagy, az eső sem "működik", amikor esik. A "miért" meg feltételezi, hogy valakinek valamiféle célja lenne az egésszel. Mi a célja az esőnek vagy bárkinek azzal, hogy az eső esik? Semmi, nincs senkinek célja, oka, terve, vágya, amiért az eső esne vagy az evolúció bekövetkezne.

"A körkörös érvelés pedig zsákutca, önmagunk létezését önmagunk létezésével nem magyarázhatjuk meg."

Az evolúció nem magyarázza önmagunk létezését önmagunk létezésével. Más kérdés, hogy a körkörös érvelés nem azt jelenti, hogy valamit "önmagával magyarázunk".
$pi$ 2019.01.18 12:46:26
@Jakab.gipsz: "Ilyen kijelentést NINCS joga tenni senkinek sem. "

Nincs jogod elvenni ezt a jogot tőlünk.
Vannak partnereink Európában, hogy elkérjük a céljainkat - dicsekedett a német szélsőjobb egyik vezére pártkongresszusuk után. Majd név szerint említette Orbánt és a Fideszt...
$pi$ 2019.01.17 06:35:18
@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: "Azt egyébként én sem értem, hogy az európai néppárt miért ragaszkodik egy törpepárthoz, össz-vissz 12 képviselőcskével a 751-ből. "

Törpe? A fidesz az egyik legnagyobb az EPP pártja közül, a 12 képviselőjével a hetedik a kb 26-ból. Ez mellément.
$pi$ 2019.01.17 06:37:41
@szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi: "hogy már nincsenek a 270 képviselő között ezek a szarfaszúak"

Az EPP-nek nincs 270 képviselője, 221 van. Nem csoda, hogy nem érted.
A fiatalok megjelenése a politikában egyre újszerű, néha úgy lesz az ember politikai témák főszereplője, hogy a véleményét hangoztatja. Ez történt Nagy Blankával, aki a kecskeméti ellenzéki tüntetés diákszónokaként szólalt fel még tavaly év végén. Ma jött a hír, hogy a propragandagépezet megtalálta…..
Kedves Viktor!  Konzultáljunk! Tegyük meg, mert ahogy látod kényszeredett mosolyod mögül, azért a helyzet nem rózsás!... Te is tudod, csak nem érted. Valószínüleg fogalmad sincs, hogy mi történhetett, miért durvult el némileg a népharag veled szemben, és miért vált a Te területed, az utca, másoké.…..
$pi$ 2019.01.09 12:14:43
@citrix: "Mindenki látja, tudja, érzi, minek ezt pénzért hirdetni ha egyszer világos mindenki számára."

Nincs olyan, amit mindenki lát. Lám te sem látod.
$pi$ 2019.01.09 13:04:05
@citrix: "Nem látom. A csilliárdokért rendelt kormányhirdetés láttán azt gondolod elhiszem a hazugságot?"

Azt állítod, hogy amit a kormány mond, az nem igaz. Amit a KSH mond, az nem igaz. Amit az index mond, az nem igaz. Amit az EU statisztikák mutatnak, az nem igaz. Amit a hitelminősítők mondanak, az nem igaz.

Rendben. Mik az érveid? Eddig annyi érvet tudtál mondani, hogy:

1) Nem igaz, mert akkor nem lenne ráírva az óriásplakátokra.

2) Nem igaz, mert te nem érzed.

Mindkettő nyilvánvalóan elfogadhatatlan érv. Van valami más érved is?

"Hazudoztak éppen eleget a szocializmusban"

Független dolgok, abból, hogy harminc éve mások hasonlót mondtak és az nem volt igaz még nem következik, hogy most sem igaz.

"ilyeneket mint a fidesz, azt se hitte senki csak a bigott kommunisták."

Még egyszer! Az, hogy valamit sokan vagy kevesen hisznek el semmi sem jelent.

"Ők a sz@rt is élvezettel csócsálták."

Ez a fekáliával meg végbélnyílással kapcsolatos fikszáció kötelező az ellenzéknél? Vagy úgy van, hogy előbb jön a fekáliamánia, aztán meg ellenzékbe szorultok? :D
$pi$ 2019.01.09 18:10:01
@citrix: "Kár hogy nem előbb születtél, kiváló kommunista párttag lehettél"

Kifogytál az érvekből és maradt a sértegetés? Ciki.

Mondjuk látszik, hogy az érvek helyett az érzelmek vezérelnek. Nem szereted az orbánt és ebből azt a következtetést vonod le, hogy az országnak most nagyon sz@rul megy.

Én magam a tudományt részesítem előnyben, a tényeket, a számokat. Az, hogy kinek melyik párt a kedvence mellékes.
Az étterem gyorsan alkalmazkodott a NER-hez, és megszüntette az értékelés lehetőségét. ..
$pi$ 2019.01.09 13:22:33
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Utána kidobják a befogadott menekültet az utcára, mehet amerre lát. "

Hát persze, mert ha az ellenzék elérné, hogy tömegeket fogadjunk be, akkor nem az lenne a következő, hogy "de miért nem biztosít az állam lakhatást". :D
Futótűz Hajléktalan törvény. 2019.01.06 08:41:37
Hajléktalan törvény. Ez a törvény, egyértelműen megtiltotta, az életvitelszerűen folytatott utcai tartózkodást. Amit pénzbüntetéssel és börtönbüntetéssel súlyt az állam. Így az átmeneti szállókra hárul minden hajléktalanok törvényes életviteléről szóló lehetőség, ami az egyre bővülő hajléktalan…..
$pi$ 2019.01.08 12:59:57
@chrisred: "Amire Orbán azt mondta, teljes joggal, hogy puccsot követett el az ország jogrendje ellen, amikor kirohant Moszkvába aláírni a gázszerződést. "

Nem egészen értetted mi történt, ugye?

A gyurcsány kormány társadalmi elfogadottsága cirka 20% volt. Ez azt jelenti, hogy ha "egyeztettek" volna a választókkal, akkor le kellett volna mondaniuk, nem pedig nemzetközi szerződéseket aláírni az ország nevében.
$pi$ 2019.01.08 15:02:23
@chrisred: "Szokás szerint két dolgot zagyválsz össze."

Nem, nem zagyválok össze semmit.

"a modern demokráciákban korlátozott és konszenzusos jellegű a hatalomgyakorlás"

Nem arról beszéltél, hanem a törvényalkotásról. A modern demokráciákban mindenütt a parlament alkotja a törvényeket és nem a civilek, nem az ellensúlyok, nem az aktivisták vagy az utca embere.
Igaz, hogy 20 évébe került, de Orbán elérte, amit akart már az első miniszterelnöksége idején is: a királyi várból nézhet le híveire, koronát téve ezzel a Horthy korszak restaurációjára.  Igaz, ehhez szét kellett barmolni a Városligetet (hogy legyen hova elpaterolni a múzeumokat), és a Várnegyedet…..
A birtokunkba került egy 26 évvel ezelőtt írt levél, melyet Yoko Ono írt Soros Györgynek, az őt ért magyarországi támadások miatt. Ono az írásban együttérzéséről biztosítja a milliárdost és felajánlja támogatását, hogy “csökkenjen a paranoia Magyarországon a külföldi befektetőkkel és pénzügyi…..
Számítok-e én? Előre leszögezem, hogy nincs tapasztalatom társadalmak megváltoztatásában. Viszont úgy gondolom, hogy jó helyen élünk a világban és szívesen csinálnék sokkal okosabb és jobb társadalmat hazánkból. Mivel ez a blog úgyis elmélkedésekről szól, hát elmélkedjünk. Tegyük fel, hogy van…..
Azt állítja a kormánypárt a legújabb agymenésében, hogy ma Magyarország a legbiztonságosabb ország szerte a nagyvilágon.  Mert hogy itt már nem kell félni este a nagymamát megevő migránstól, a kultúrát fenyegető menekülttől, arra ott a Bayer Zsolt és csapata, és hogy még Brazíliában is csodájára…..
$pi$ 2019.01.04 11:16:10
@pioneer2016: "szándékosan alultervezett infláció miatt kap"

Mi a lófene az a "szándékosan alultervezett infláció"?! :D

"Valamint az egy biteseknek biztosított közmunka és élelmiszer alamizsna csomag juttatással."

Én úgy tudtam, hogy a zorbán elnyomja a szegényeket, most meg azzal jössz, hogy azért van hatalmon, mert több alamizsnát ad mint az elődei?

"ezek a felsorolt dolgok nem mondanak semmit"

Szerintem te összekevered a "nem mond semmit" és a "nem hiszem el, amit az ellenzék mond" dolgokat.

"Kezd felébredni a nép gondolkodóbbik fele."

Ne fogd vissza magad, áruld el nekünk kire szavaznak ezek a "gondolkodóbbik" emberek? Hogy lehet, hogy egyre többen "ébrednek fel" a fidesz támogatottsága meg még nő is? :D
Halloween kapcsán egymást érték a keresztyén oldalak cikkei, amelyek az amerikai importünnep követésétől teljes joggal óvtak, főleg annak sötét erőkkel kacérkodó kapcsolódási pontjaira rávilágítva (pl. itt vagy itt). Kíváncsi vagyok, lesznek-e, akik tartalékoltak egy kis…..
Az egyetem egyik professzora azt mondta "épp a napokban" ellenőrzi a kormány, van-e CEU-nak amerikai képzése. Ez arra utal,  készülnek a korábbi álláspont felülvizsgálatára, és Orbán írásban garantálja, az egyetem törvényesen működik Magyarországon. ..
$pi$ 2019.01.01 13:21:54
@Etniez: "Az állítólagos igazságérzeteteket teszteltem, te elbuktál."

Buutaságokat beszélsz. Egyszerűen megprbáltál a "red herring" érvelési hibával trükközni, de egy pillanat alatt bebuktad.

"Neked mi a bajod a Mészáros családdal?"

Nem ismerem őket. Tudom, hogy sokat pletykáltok róluk, de engem ezek a pletykák nem érdekelnek. A felsőoktatás érdekel, a tudomány érdekel, a mészáros és egyéb celebek meg nem érdekelnek.
$pi$ 2019.01.01 13:29:09
@WTF???!!4!!44!!: "Az országot tönkre vágják. Most is. Helytelen a múlt idő. Az oktatást lenullázták, de hát nincs is rá szükség. Még a végén valaki gondolkodna."

Tehát fogadjuk el, hogy nem tudod az igekötőt meg az igét egybe kell írni, de az oktatás egészének állapotáról pontos információid vannak? :D

A magyar oktatásról úgy cuzámmen körülbelül 30 éve minden évben elmondják, hogy "na most vágták tönkre". Meg az egészségügyről is. Nagy magyar önostorozás, nálunk minden sz@r, másutt minden f@sza.
$pi$ 2019.01.01 13:30:33
@vénkujon: "itt ragadnám meg az alkalmat, hogy végre gratuláljak orby urnak, hogy beszüntette a tanszabadságot."

Lósz@rt mama, a tanszabadság soha nem jelentette, hogy az nyomtathat diplomát, aki akar.
Írolvasgondol Dobozba zárt nap 2018.12.28 06:02:00
  Évek óta próbálják a megújuló energia hívei a tiszta források tárulását megoldani. Most a MIT kutatói találtak fel egy rendszert,  amellyel raktározni lehet a napelemek által termelt energiát és véleményük szerint el tudná látni szükség esetén egy 100 ezer házból…..
$pi$ 2018.12.29 15:30:51
@abdul hackeem: "Nem tűnik rossz ötletnek, hogy az olvadt fém által kibocsátott fényt használják energiatermelésre, nyilván nagyon jól szigetelt körülmények között. Meglátjuk, mi jön ki belőle."

De igen, döbbenetesen rossz ötletnek tűnik. A meleg dolgok energiájuknak csak elenyésző részét sugározzák ki látható fényként, az energia elsöprő többsége nem a látható spektrumba esik. Ezért is nem használunk ma már meleg fémeket világításra.

Az izzólámpa hatásfoka 2-3%, ennek a fénynek körülbelül az ötödét tudjuk elektromos energiává alakítani, mert a napelem hatásfoka körülbelül 20%.

Azaz a forró fém elé tett napelem kevesebb mint 1%-os hatásfokú. A többi nagyobbrészt hő, amit nem fogsz tudni benn tartani a rendszerben, mert a szigetelés nem tökéletes.

És mégis hogyan fogod elválasztani a hőt a fénytől? Merthogy megsül a napelem ha iszonyatos mennyiségű forró szilíciummal világítod.

És hány négyzetméter lesz a napelem? Akkora mint amit atetőre szerelsz, de az mejd csak éjszaka megy, amikor csilíciummal világítasz?

Ez az egész annyira döbbenetesen rossz ötlet, hogy a mérnöki groteszk témakörébe esik.
$pi$ 2018.12.29 15:50:44
@nemecsekerno_007: "De ez így még nagyon kezdetleges, kérdés mennyire stabil a rendszer, milyen karbantartást igényel etc..."

Persze. Láttam sóval (konyhasóval) működő rendszert dokumentumfilmben. Nagyon pöpec volt, tükrökkel gyűjtötték össze a hőt, megolvasztották a sót, azzal később gőzt fejlesztettek.

Nekem nagyon tetszett, de a mérnökök akik fejlesztgetik azt mondták a filmben, hogy még nagyon sok bajuk van vele, még messze van az igazi ipari alkalmazástól.

Pedig az egy sokkal praktikusabb és ésszerűbb rendszer volt mint ez a szilíciumos agyrém.
$pi$ 2018.12.29 15:57:35
@szepipiktor: "Nincs átalakítgatás, és a sok pici önellátó fogyasztó meg országos szinten hatalmas megtakarítás..."

Miért lenne megtakarítás? Mikor volt megtakarítás, amikor kicsiben kezdtek el nagyipari helyett csinálni dolgokat?

"Ma még csak 100 W/nm körüli egy napelem kapacitása, előbb érik el az 1 kW/nm-t és az addigra tovább fejlődő akkumulátorokkal "

Az a csúcsbesugárzás, ami naponta fél órára jön össze kábé. És gyakorlatilag 100%-os hatásfok kellene hozzá, ami egy vicc. A nap felmelegíti a napelemet, elektromos ellenállása nő, még ha minden egy fotont elnyelne, akkor sem lenne 100%.

A hatásfok évtizek alatt érte el a 20%-ot, naivitás lenne azt hinni, hogy majd most begyorsul a fejlesztés és cél a csillagos ég. Sokkal inkább az történik, hogy egyre nehezebben lehet egyre kisebb és kisebb hatásfoknövekedést elérni.

"Gondoljunk bele, hogy nyáron nappal a klímák mennyit igényelnek!"

A napi csúcsfogyasztás este van, akkor, amikor a napelemek már nem termelnek. Az, hogy a napelem akkor termel, amikor a legnagyobb szükség van az elektromos energiára egy sima legenda.