Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabi957

34 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Imádok a Lidliben shoppingolni, és nem csak azért, mert a heti akcióknak köszönhetően minden alkalom igazi kaland, hiszen a bolt középen található kincses szigetekben mindig pompás új cuccokat lehet vadászni. Van itt minden Jézuskától géppuskáig, olyan jutányosan ráadásul,…..
Gabi957 2015.05.06 16:26:02
@törökmonika: Mondja meg nekem valaki, mi a bánatért kérdés a WC ülőke? Neki felhajtva, nekem lehajtva.....ha fent van, lehajtom, ha lent van felhajtja....bár nekem szerencsém van a pasimmal, mert otthon ülve végzi a dolgát, így nem rondítja el a felfreccsenő pisi az egész WC-t :) És én a férjemmel igazán jól tudok vásárolni. Órákat elszöszölünk a boltban. Mindketten imádunk nézegetni, olvasni, próbálni, megnézni, megfogdosni....:) Ő 63 én 57 :) Lehet, hogy mi kivételek vagyunk? :)
Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy…..
Amolyan igazi megérkezés utáni első poszt a mai, szerzője, Tamás, Svájcban kezdi meg egyetemi tanulmányait és ígérete szerint több beszámolót is küld majd az élményeiről. Az elsőből kiderül, hogy ma már nem akkora bravúr kijutni külföldi egyetemre, és az is, hogy Tamás…..
Gabi957 2012.09.20 09:35:35
@Dr. derelye vágó: Egyet értek. Ha még csak néhány napja volt ott, amikor írta, talán még elfogadható. Az idő és a tapasztalat, meg a kor :) józanabb gondolatokat is fogan majd......Remélem! Erre felé az emberek nagy része nem így gondolkodik.
Gabi957 2012.09.20 11:36:52
@PapTamas: Tamás, becsüllek, hogy neved adod a gondolataidhoz! Én 2 éve vagyok itt, lányom alig fél éve. Most dolgozik ezerrel, hogy jövőre elkezdhesse a mesterképzést, amivel otthon hitegették a saját egyetemén, majd a TF-en meghirdették az államilag dotált gyógytesi szakot és a sikeres felvételi után közölték, nem indul. :( Így döntött amellett, hogy itt folytatja...Remélem neki is szerencséje lesz! Várom a tapasztalataidat!
Ma Svájcba visz utunk, ahonnan Flow küldte el tapasztalatait (a Facebookon, mert hát így is lehet, ugye...). Írása (mely remélem, csak első a sorban) nem túl hosszú, de érdekes információkat tartalmaz. Hát lássuk! TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj…..
Gabi957 2012.08.26 11:41:02
@Vittore.: Ez nem olyan nagy fizetés! Betanított munkára 4000 netto is jár. Havonta. De egy multinál a raktárban a raklapra pakolásért 3000 nettot adnak. Szerintem 3000 netto fizetésből itt német területen meg lehet szerényen élni. 1000-ből megvan a lakás mindenestől, ha szerencséje van valakinek. Igaz, nincs erkélye és mosogató gépe :) de 2,5. Az étkezés elintézhető az Aldiban és Lidlben, vannak olcsó boltok, ahonnan a lakás is berendezhető. A Brockenhaus -kék kereszt hálózatban nagyon olcsón teljes lakásberendezés megvásárolható. /szó szerint!!!/
Szóval ha az ember az elején szerényen él, egy év alatt akár több ezer frankot megspórolhat, amivel aztán feljebb is léphet minden szinten. Ha még a munkában is sikerül a ranglétrán feljebb haladni, az már szuper!
A nyelvtudás nagyon fontos, de több példát is tudnék a közvetlen közelemből mondani, hogy 0 tudással is van munkájuk. Ez persze nem általános.
Két éve vagyok kint, de korábban is jártam a férjemhez, aki 5 éve dolgozik már itt. Korábban könnyebb volt munkát találni, kicsit az albérletek is olcsóbbak voltak.
És tisztább volt minden :(
Gabi957 2012.08.26 11:53:10
@Gabi957: a 2.5 a szoba akart lenni, bocs, lemaradt.
Régen jártunk már Svájcban, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy megnézzük, milyen is az iskolarendszer Zürich kantonban. Kalauzunk Muzsi, aki természetesen saját tapasztalatból beszél, mint gyakorló szülő. Olvassátok, nem minden tanulság nékül való, utána pedig jöhetnek a…..
Gabi957 2012.08.12 21:07:15
Egy ismerőstől tudom, hogy egy gyermekük volt, akkor 1600 frankot kellett volna fizetni az oviért SG kantonban. Most 3 van nekik, de nem érdeklődtek még, mert anyuka marad velük otthon. Egy keresetből megélnek 5-en.
Hazai iskolarendszer: ahol kreatív, haladó gondolkodású pedagógusok vannak, azok szintén az életre nevelnek. A NAT - Nemzeti Alaptanterv - műveltségi területeket jelöl meg, tehát hasonlóan, mint itt. Igaz, mi csak tanuljuk, próbáljuk a gyerekekkel együtt, de nálunk is egyre több a jó irányú oktatás-nevelés.
Igaz, 2. éve vagyok Svájcban és nem tudom, hogy az új kormány mit változtatott, de a törekvés a nyugati típusú oktatás-nevelés volt.
Egyelőre egy db testnevelés órára tudtam bemenni és hospitálni. Amit láttam, nagyon tetszett. Ez alapján nem tudom eldönteni, melyik rendszer a jobb, de az biztos, hogy teljesen más. Azt sem merem állítani, hogy a magyar rossz.....
Minden esetre mi 8 aranyat, 4 ezüstöt, 5 bronzot szereztünk az Olimpián, ezzel 9. helyen vagyunk az összesítésben a népességtől függetlenül, ahol a 2. helyen végeztünk, Svájc a 33. helyen 2 arany és 2 ezüsttel zárt. :) /Bocs, ezt nem tudtam kihagyni./
Igen, tudom, itt mégis többen sportolnak.....De nem hiszem, hogy kevesebb a kövér, lúdtalpas, rossz tartású gyerek!!!!!
Nem is kívánok vitát szítani. Mindössze igyekszem megismerni új hazám? és beilleszkedni. Ha sikerül még közelebb kerülnöm az oktatáshoz, akkor szívesen írok tapasztalataimról.
Egy volt testnevelő tanár
A slide.com, amelyen a képeim nagy része volt, a következő üzenetet küldte:  "A slide.com 2012. március 6-án bezárta kapuit és többé nem érhető el. Ha szeretne többet megtudni a változásokról, akkor kattintson ide! Köszönjük az évek során adott minden támogatását." A…..
Amikor április 17-én /!!!!/ ezt a címet adtam a következő fejezetnek, nem gondoltam, hogy lustaságom megint arra vezet, hónapok telnek el, amíg újra írásra bírom magam és ennél többet is ki tudok magamból hozni.Vicces a dolog, mert pár hete folytattam, de eltűnt....:)...Lassan…..
Új életem Svájcban Madár kaland 2011.04.17 19:24:00
Tegnap úgy döntöttem, hogy befejezem az erdei madarak etetését, mert már találnak természetes körülmények között is eledelt. Összesepertem a magokat, amit kiszórtak, Laci leszerelte az etetőt.Délután, vasalás közben óriási madár kiabálást hallottam. A bentiek nem lehettek,…..
Annácska Tavaszi képkavalkád 2011.04.07 11:34:00
Mesélni nem nagyon tudok, minden a szokott ütemben zajlik.:)De azért pár új képet hoztam a Kedves Olvasóknak.:)   ..
Autó, jogosítvány nélkül nem túl jók itt a kilátások. Főleg, ha dolgozni akar az ember. Szinte kötelező. Itt igen koros emberek is vezetnek. Úgy látom, sokkal biztonságosabb a közlekedés, mint otthon. Nem kultúráltabbak az itt élők, csak nagyon keményen büntetik a legapróbb…..
Töredelmes vallomással tartozom: nem csak azért nem írtam mostanában, mert lusta vagyok, hanem mert más dolgokkal foglalkoztam. Például a Facebook játékaival sokat játszottam. /Farmolgattam..../Amíg ez nem következett be - :) - addig esténként, amíg az álmaimra vártam, blogot…..
Látszólag ez a blog bejegyzés korábbi, mint a bűnbánó, de nem! Amint a dátumból látszik, már neki futottam egyszer, de csak a címéig jutottam. Ez is március 18-án hajnali egy körül született. 2010. augusztus 1-e óta vagyok itt. Akárhogy is nézem, bőven eltelt a fél év. Nagyon…..
Ma kaptunk egy levelet, aminek első ránézésre is éreztem valami különlegességét. Ez egy hosszú borítékban érkezett. Banktól - mert onnan jött - nem szokott....Inkább magán levél, esetleg reklám, vagy névnapi stb...üdvözlet. Kibontottam és megrökönyödésemre a férjem…..
Az idei tél még lenyűgozőbb, mint a tavalyi volt. Itt különösen tartós.....Gyermekkorom legszebb teleit idézte. Ilyen csodás adventet már régen láttam.....   ..
Néhány képes összeállítás. Nézzétek!  Ősz az erkélyünkről:       Ez pedig egy kirakodó vásár.....vagy mi? Minden évben ilyenkor van. Majd utána nézek, hogy pontosan milyen esemény....   ..
Itt vagyok újra! :) Tavaszi, szép idő volt a múlt hét végén. Laci nem ment dolgozni szombaton, kis pihenőt tartott. Így több időnk volt egymásra. Elhoztuk az ajándék nappali bútort az ismerősünktől. Köszönet érte. Izgalommal raktuk össze, rendeztük be. Nagyon-nagyon örülök…..
Sok minden történt velem, de lusta vagyok írni. Ezért hallgatok. De nem sokára visszatérek és rendszeresen jegyzetelek. Ezer élmény ér nap, mint nap. Most álljon itt néhány fotó arról, ami örömet jelent..../a teljesség igénye nélkül/   ..
Sikerült otthon majdnem mindent elintéznem, amit beterveztem. Így nyugodtan jöttem vissza férjemhez. Persze nem ment ez sem simán. Laci nagyon szerette volna, ha pénteken indulok. Nekem azonban még kellett egy nap, hogy tiszta szívvel, a dolgaimat elintézve, menjek vissza. És persze, hogy…..
Az eddigi napok azzal teltek, amiért visszajöttem. Lakásom rendezgetése, a munkahelyemen az elmúlt másfél tanévben folytatott munkálatok miatt összecsomagolt dobozok egy részének kicsomagolása, helyre tétele. Amíg Svájcban voltam, sokszor gondoltam arra, milyen jó lenne a szép, új…..
Az ember könnyen megszokja a jót. Ez esetemben is beigazolódott. Az elmúlt két hónapban végre együtt voltam a férjemmel. Igazi háziasszony lehettem. Kényeztettem, levettem a válláról minden terhet, amit a közel 3 évben nem tehettem meg. A napjaim nyugodtan, kényelmesen teltek.…..
A hét végén sokat napoztam, sétáltunk. A két folyó összefolyásáról el is feledkeztünk, mert a ház előtt, az erkélyünk alatt egy út a sűrű erdőbe vezet. Ez már ideköltözésünk reggelétől izgat. Amikor valaki feljön, annyira szuszog, hogy elhatároztuk, ha lemgyünk,…..
Ma bementünk az itteni polgármesteri hivatalba, hogy bejelentkezzünk. Örömünkre az ügyintéző közölte, megérkezett a személyi igazolványom. Valahova a fényképemet elkeverték, ezért hazaszaladtunk, vittünk egy másikat.Kedvesen átadta az igazolványt egy dosszié kíséretében,…..