Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Illyés Edith

0 bejegyzést írt és 703 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
...azért, mert némi "külső" segítséggel kevés ember is óriási rombolást tud véghez vinni a társadalmainkban. Ilyesmiről írtak már sokan, de a köztudatba sosem jutott el, és úgy sejtem az én cikkem sem fogja meghozni ezt az áttörést, dehát tegyen meg mindenki amennyit tud, aztán bízzunk a felsőbb…..
Több helyen visszaköszönt a napokban egy szűk 12 perces videó, mely „Orvosok: a hús okozza a rákot és a diabéteszt” címmel fut. Komoly erőfeszítéseket téve végignéztem a filmecskét. Gyakorlatilag órákig lehetne elemezni, cáfolni a videó kijelentéseit, így csak a legfontosabb megcsúszásokból…..
Illyés Edith 2018.06.26 07:06:01
@Meleg Sándor: Nekem sokkal. Ha oroszlán lennék, akkor meg biztos fintorognék a szamócára.

Én nem mondom, hogy ki mit ne egyen. Ha valakinek a tehéntej gusztusos, etikailag elfogadható, és szerinte egészséges, hát hajrá.
Illyés Edith 2018.06.26 09:47:36
Illyés Edith 2018.06.26 10:35:28
@bugenhagen: "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes."

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

(Ez volt itt az utolsó kommentem, több időm most nincs erre, viszlát!)
  Ez a svájci pénzrendszeres népszavazás megint erős jelképe annak, hogy a világ irányítói mennyire nem képesek értelmesen beszélni, és elmagyarázni népüknek, mi hogyan s miért úgy működik a világban, amit irányítanak. Mely kommunikációs impotencia aztán magasba…..
Deansdale Az év legfontosabb híre 2018.05.27 20:13:14
Korea atomtalanítása lópikula, a terrortámadások lényegtelenek - ami most fontos, és mégis elsiklik a tömegek ingerküszöbe alatt: Tommy Robinsont letartóztatták és bebörtönözték, mert a politikai véleménye nem tetszett az angol kormánynak. Az utcáról vitték el a rendőrök, holott semmi illegálisat…..
Illyés Edith 2018.05.30 17:49:20
@Aurelius Respectus: Gondolom az lesz a cél, hogy összegereblyézzenek mindenkit a jobb szélen egy ernyő alá. MIÉP, Erő és Elszántság (Betyársereg + Identitesz), Toroczkai, Novák és neje, Magyar Önvédelmi Mozgalom, Gárda-maradványok, vörösbarnák, stb. Szerintem ez alsó hangon 10%-ot ér. Kérdés, hogy Orbán meddig hagyja őket nőni. Lehet, hogy amint túllépik az 5%-ot a közvéleménykutatásokban, megindul a fideszes gépezet ellenük. Orbánnak egy 4,9%-os párt kell a jobbszélen, ami gyengíti a Jobbikot, neki meg nem kerül semmibe.
Illyés Edith 2018.06.01 13:09:34
@Mia and me: Az ukránok egyelőre Lengyelországba mennek. Ha megtelik, akkor talán hozzánk. Kivéve IT szektor, ahol angol az alapnyelv, már most sok ukrán van nálunk.
Ezért: Magyar nők! Magyar hölgyek! Segítsünk Orbán Viktornak! Mert cinikus, destruktív, pökhendi gyűlölködők, akik komoly problémákat is szemberöhögnek, sőt, a megoldásukat mellébeszéléssel szabotálják, csak hogy egy gagyi netes cikkben odamondogathassanak Orbán főellenség bácsinak. Mert ha szóba…..
Illyés Edith 2018.04.21 18:36:10
Illyés Edith 2018.04.21 18:41:54
@-JzK-: "a bécsi udvar az általános választójogot is bevezette volna 1906-ban, ha ezt a magyar országgyűlés és vármegye meg nem hiúsítja hősi ellenállással"

Ez konkrétan nem így volt, hanem inkább fordítva, de az igaz, hogy a Habsburgok, miközben sok vonatkozásban csontkonzervatívak voltak, sikeresen átverték a modernizáció számos hasznos vívmányát. Ilyet a Fidesz is csinál, pl. az adók beszedésének automatizálása (NAV-hoz bekötött számlázóprogramok), csipszadó, stb.
Illyés Edith 2018.04.21 19:25:24
@Aurelius Respectus: Fordítva. Az országban teljes káosz volt, a kormány pedig ígéretekkel próbálta leszerelni a szabadkőműves-baloldali ellenzéket, csak hogy elkerülje a polgárháborút. De nem akarom szétoffolni a témát, csak annyit akartam írni, hogy attól, hogy valamit erővel felülről vezetnek be, még nem biztos, hogy rossz.
Nem az a bajom a "szkeptikus média" eme üdvöskéjével, hogy olyanokról nyilatkozik amikhez nem ért, hanem hogy ezt olyan tömény rosszindulattal és arroganciával teszi, amiért kulturáltabb helyeken kiközösítenék. Azt képzeli a szerencsétlen, hogy mivel van egy doktorátusa biológiából, ezért ő…..
Illyés Edith 2018.04.03 07:02:13
@yotta: Csak úgy, hátha valaki erre jár, és érdekesnek találja. Hagyd figyelmen kívül, nem neked való.
Illyés Edith 2018.04.03 12:54:22
@Deansdale: Gyakorlatilag nem eszem állati eredetű élelmiszert (WFPB diet). Hüvelyesek, krumpli nálam alapvető élelmiszer.

Kb. 80% szénhidrát, 10% fehérje, 10% zsír (bár nem a makró a lényeg, hanem a WFP).

Szerintem ez így nem paleó. Vagy valamit nagyon félreértettem. De tudtommal a paleó az low carb, és sok benne a halott állat.
Illyés Edith 2018.04.04 07:10:44
@yotta: A 6-os villamos kígyógyomrában elég kevés WFPB személyt láthatsz.

A vegán és a WFPB két különböző dolog (az étolajban sült krumpli is vegán), de jellemzően a vegánok is high carb étrenden élnek, jobb híján lehet használni keresőben, pl. "vegan meat-eater bmi". Kattints át a képkeresőre a grafikonokért. Meg fogsz lepődni.

Egyébként a fölös szénhidrátnak csak néhány %-a konvertálódik zsírrá, kalóriatöbbletben az elfogyasztott zsírokat raktározzuk (pl. meg lehet mondani a fenekedről vett mintából, hogy milyen zsírokat fogyasztasz, oliva vagy szalonna). Izotópos vizsgálatok is szépen mutatják, mi hova megy: a zsír elraktározódik, a szénhidrátot elégetjük, kilélegezzük, kiürítjük. Nem linkelek, mindenkinek ott a Google.
Alimento Növényi omega-3 2018.02.19 18:17:54
Egy omega-3 bevitellel kapcsolatos cikk apropóján támadt néhány gondolatom a vegán étrendek témájában. Lehet(ne) érvelni a vegán étrend mellett, de nem árt, hogy ha az érvek megalapozottak és túlmutatnak a hangulatkeltésen...
Illyés Edith 2018.02.20 17:57:31
@Meleg Sándor: "Én annyi állatkínzós videót egy helyen még sosem láttam, mint a vega oldalakon." Nem kell vega oldalakat látogatni. Ki kényszeríti, hogy oda kattintson?
Illyés Edith 2018.02.20 19:48:53
@Meleg Sándor: Én konkrétan azért kattintottam, mert azt hittem, az algából kivont növényi omega-3-ról lesz szó (amit én is szedtem, amíg el nem kezdtem Cronometerben vezetni a bevitt tápanyagokat, és kiderült, hogy felesleges).

Blikk? Ez most egy érv akart lenni a Garth Davis könyvben hivatkozott kutatások ellen? Na jó, én itt abbahagyom.
Illyés Edith 2018.02.20 19:50:23
   1, Nézzük meg a meghívót, vajon milyen dress code, azaz javasolt ruházat ajánlott az eseményre. Amennyiben az invitáláson SEMI-FORMAL vagy EVENING DRESS szerepel, úgy viselhetünk alkalmi kosztümöt, kisestélyit vagy az örök kis feketét. Ha BLACK TIE szerepel a meghívón, akkor a kis feketéhez…..
Valahol szomorú azt látni, amit a nemzeti(bb) oldal produkál népességfogyási kérdésben. Az egyik részről szingli adó, népesedési biztos meg a jó ég tudja mi, a másikról pedig a "szüljük tele a Kárpát-medencét" és "azé a haza, aki teleszüli" felkiáltású parancssorok hangzanak el leggyakrabban -…..
Deansdale Háború 2015.11.14 12:15:48
A párizsi eseményekre reagálva annyit tudok mondani: legyen ebből minél hamarabb nyílt háború, mert úgyis az lesz, ha akarjuk, ha nem, de minél később kezdődik el, annál rosszabb lesz az európai nemzeteknek. Naponta érkeznek az újabb ellenséges katonák vonaton, repülőn, hajón,…..
Előszó: Ez a cikk szövegfal spirituális jellegű eszmefuttatásokat tartalmaz - akinek az ilyesmi nem inge, az ne is fáradjon az olvasással. Vicces módon írás közben véletlenül bukkantam Szendi Gábor hasonló témájú cikkére, de ő "csak az igaz ami bizonyított" gondolkodásmódú…..
Sárga a Kossuth tér, kopasz a Szabadság tér, kínosan kockás az Erzsébet tér. Budapest nem a díszburkolat lerakásában igazán tehetségtelen, hanem a gyep gondozásában. Hiába a füvesítés, az automata locsolórendszer, a végeredmény ugyanaz: csapadékos május után már június…..
Idén lesz 10 éve, hogy pékséget nyitottunk az Európai Unióban. (Kisújszállás: Fidesz-iroda és Európa Pékség - saját fotó, 2013 december) ...Illetve akkor még cukrászdáról volt szó. Azóta ömlik hozzánk a német, holland, osztrák és svéd adófizetők pénze. És most ez…..
Illyés Edith 2014.01.15 15:59:56
@Alfőmérnök: Szokás szerint nem olvastad el a linkelt anyagot. Ha elolvastad volna, láthatnád, hogy Drábik csak ismerteti "Varga István, Bogár László, Lóránt Károly, Z. Kárpát Dániel, Zágrábi László, Tellér Gyula, és mások" elemzését.

Egyébként van valami érdemi cáfolatod pl. a kieső adóbevételek vonatkozásában? Vagy csak bedobod a "megkattanni" szót, hátha megtapad? Én a helyedben nagyon elszégyellném magam.
isolde Még mindig nem játék 2013.11.10 18:22:05
"A nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik." Köszi. Bombera Krisztina cikke. Szerinte nem várható el, hogy az általános tájékozottságú állampolgár képben legyen olyan…..
Illyés Edith 2013.11.12 20:30:04
@teevee: "Te meg a mondat második felét felejtetted le. Miért vajon?"

Mert a kérdésem szempontjából nem releváns.
Illyés Edith 2013.11.12 20:30:06
@Kóci: Ez egy fordulópont volt az életemben annak idején (1999), akkor jöttem rá, mekkora átverés az egész feminizmus. :)
Illyés Edith 2013.11.13 07:36:48
@isolde: Kivel azonosultam és mire jöttem rá?
isolde A medve nem játék 2013.11.09 20:44:08
Egyébként pedig fel vagyok háborodva ezen a Balogh József-ügyön. Nem azon, hogy nem mondott le BJ, azt én teljesen megértem, minek is mondott volna le, ha nem muszáj. Azon vagyok felháborodva, hogy ezt itt így meg lehet csinálni: hogy nincs közfelháborodás. Hogyhogy nem…..
Illyés Edith 2013.11.11 08:26:46
@isolde: Nem tudom miért "kötekedés" az, ha elvárjuk, hogy ha valaki nyilvánosan állít valamit, azt támassza alá adatokkal. Abba én önmagában nem kötnék bele, ha valaki angol adatokat idéz, de azért azt sem fogom lekötekedőzni, aki ebbe beleköt. Soros György és a Magyar Állam elég komoly összegekkel tömi a feminista szervezeteket, nem anyagi oka van, hogy angol adatokkal kell példálózni.

Amit belinkeltél:

Első forrás: "The study used a sample of 335 women (mean age 45.5 years) recruited from the Royal Brisbane Hospital Emergency Department."

Második forrás, ránézésre komolyabb: "The lifetime prevalence of partner violence against women in the general UK population ranged from 13% to 31%, and in clinical populations it was 13-35%. The 1-year prevalence ranged from 4.2% to 6% in the general population."

Megjegyezném, hogy a "bántalmaznak", jelen időben, ahogy írtad, és a lifetime prevalence a fenti szövegben, az két különböző dolog.

Viszont a Free full text link nem működik, így nem tudok alaposabban belenézni.

Pár éve elszórakoztam azzal, hogy forrásokat kértem a témából élő szervezektől, kaptam mindenféle linkeket, ezeken végigmentem, alábbi eshetőségek voltak:

1. Nincs semmiféle kutatás, csak valaki a hasára ütött, benyögött egy számot, aztán óriási médiahátszéllel bevitték a köztudatba. Az egyik egyesület "minden harmadik nőt" c. médiasztorijára egy olyan linket kaptam, ami egy olyan linkre hivatkozott, ami egy olyan kutatásra hivatkozott, ami a szub-szaharai Afrikában HIV-pozitív nőkkel dolgozó szociális munkások által végzett felmérésre hivatkozott. LOL.

2. Van kutatás, de szakmailag hibás. Banális statisztikai számítási és értelmezési hibák, stb. Kevésbé látványos, de nagyon jellemző, hogy a bántalmazás különböző formáit és kontextusait nem elemzi, az is bántalmazás, ha a férfi meglöki a nőt (akkor is, ha a lökdösődés kölcsönös volt)... meg az is, amikor agyonveri. Ez így értelmezhetetlen. Szintén nem ad lakóhely, iskolai végzettség, jövedelem szerinti bontást, feltételezésem szerint azért, mert abból kiderülne, hogy pl. nőbántalmazás témában egyes etnikai kisebbségek felülreprezentáltak.

3. Van kutatás, módszertanilag rendben, de a levont következtetések egyáltalán nem következnek az adatokból.

4. Van kutatás, módszertanilag rendben, a levont következtetések rendben, de a rá hivatkozó médiamunkások teljesen hibásan idézik, a kutatás valójában nem azt az eredményt hozta, amit neki tulajdonítanak.

(Egyébként nem vitatom a bántalmazás létezését, láttam jópár esetet. 90%-ban alkoholizmus állt a háttérben. Nem, ez az adat sem reprezentatív.)
Illyés Edith 2013.11.11 11:06:22
@isolde: "két nemzetközi felmérést linkeltem be, de linkelhetnék huszat is, mindenhol az jön ki, hogy élete során minden negyedik nőt bántalmaznak."

Egy is elég lenne, bármelyik európai országból, ami nyilvánosan hozzáférhető, reprezentatív, nem meta-elemzés, módszertanilag rendben van, nem tartalmaz alapszintű statisztikai hibákat, és tényleg bizonyítja, hogy minden 4. nőt bántalmaznak, vagy akár azt, hogy élete során valamikor bántalmazták... ezt az egyet keresem már évek óta, kérem mindenféle feminista szervezetektől, de csak nem akar előkerülni. Már ott tartok, hogy még a bántalmazás feminista gumi-definícióját is elfogadnám, jó, legyen bántalmazás minden, amit a nő sérelmesnek talál, csak ne legyenek már benne módszertani és számítási hibák.

Egyébként érdekes az élet, a ma reggelt azzal töltöttem, hogy végighallgattam egy ismerős nőt, aki éppen menekül a bántalmazója elől. Meggyőződésem, hogy tényleg bántalmazzák, nem csak hisztizik, például nagyon józanul elismeri a férfi érdemeit is, mennyiszer segített neki, mellette állt a bajban, stb.

Volt rendőrségi ügy is, a sürgősségin az orvos hivatalból tett feljelentést. Többször próbált elmenekülni, erőszakkal visszavitték. Félti az életét, meg már attól is fél, hogy a végén ő tesz erőszakkal pontot a kapcsolat végére.

Kérdeztem, milyen konkrét segítséget igényel, mi az, ami valóban megoldaná a helyzetét. Elmondta, hogy korábban már egyszer majdnem sikerült elmenekülnie, de a vidéki város krízisszállóján csak 1 hónapig maradhatott, és nem volt lakcímbejelentője, emiatt nem kapott állást. (Ez pl. egy olyan ügy, amit el lehetne intézni, tudtommal nemrégen a hajléktalanok lakcímkártya-ügye is elég hamar megoldódott, amikor egy civil szervezet úgy döntött, hogy nem konferenciát meg tüntetést szervez A Hajléktalanság ellen, hanem megoldja a problémát.)

Jelen pillanatban pedig 50.000 Ft-ra lenne szüksége a nőnek, hogy szobát tudjon bérelni, meg a következő fizetésig tudjon enni, mert a szállókon megtalálják, a pénze pedig fogytán. Holnaptól van munkája.

Ajánlottam neki, hogy segítek felvenni a kapcsolatot a nővédelmi szervezetekkel. Ismeri őket, azt mondta, érdemben nem csinálnak semmit.

(Ha esetleg valaki mégis, akkor név és cím nálam, a blog.hu-n keresztül lehet üzenetet küldeni.)

A pszichológus, akihez korábban járt azt mondta neki, hogy bevonzza a pszichopata férfiakat. Ez már a sokadik ilyen kapcsolata. Feltételezi, hogy a beteg férfiak kiszimatolják, hogy egyedül van, család és pénz nélkül, könnyű préda.

Hosszabb távon csak az lesz a megoldás, ha ő maga megtanulja elkerülni az ilyen alakokat. A mostaniról is tudta már az elején, hogy nem kellene vele összeállni. Nagyon reálisan gondolkozó nő, úgy gondolom, lenne esélye talpra állni, feltéve, hogy túléli a következő 3 hónapot.
Illyés Edith 2013.11.12 20:30:20
@ABC123456: "Mert ezek ott pénzért ülnek, míg a feminista a szabadidejében tüntet, ingyér."

Százmilliós nagyságrendben kaptak Soros- és Norvég Alap-pénzeket tavaly a feminista szervezetek, személyek. Állami támogatást is kapnak, nem tudni, mennyit. Két-háromszáz főről van szó, akik kiválóan megélnek a feminizmusból. Ha te ingyen, meggyőződésből jársz tüntetni, az nagyon szép. :)
Jé, nem gondoltam, hogy felháborodást kelt majd az alábbi idézet. Azért elmondom, mit gondolok. Először is, kontextus: a regény az ötvenes években játszódik Amerikában. Mira egy okos lány, elvégzi a főiskolát és szívesen tovább menne egyetemre, de aztán férjhez megy Normhoz,…..
Van ez a sztori a köztiszteletben álló apukáról, már többször belefutottam az interneten. Úgy tűnik, mintha mindenki tudná, kiről van szó, nekem halvány fogalmam sincsen. Mindegy, a történet kb. annyi, hogy befolyásos férj bántalmazza feleségét, készül látlelet is, válnak,…..
Illyés Edith 2013.10.03 14:01:55
@isolde: Rá kell bízni az emberekre, hogy akarnak-e megfelelni a hagyományos szerepeknek, vagy sem. Ha például egy nő azért megy segítőhöz, mert úgy érzi, a férje nem felel meg az elvárt férfiszerepnek (igazságos-állandóságot nyújtó-védelmező), akkor ennek a helyzetnek a megoldásában kell neki (és a férjnek) segíteni, nem pedig győzködni arról, hogy a szerepleosztás a problémád, alakíts ki "valami újat és működőképeset". A szerepeket látta működni a családjában több generációra visszamenőleg, ha neki megfelel, akkor nem kell agresszíven téríteni. Főleg a nők nagyon befolyásolhatók, lehet, hogy három beszélgetés után már ő lesz a leghangosabb feminista - csak nem biztos, hogy a szíve mélyén valójában erre vágyik, és ha nem erre vágyik, akkor a szerepekből való kiugrás, főleg a saját szerepével való szembefordulás nem fogja tartósan rendezni az életét, csak újabb, immár más jellegű feszültségek forrása lesz. Egyik problémát jelentős érzelmi, anyagi, stb. költséggel lecseréltük egy másikra. (Erre nagyon sok példát látok mostanában.)

"bizonyos embercsoportoknak a matriarchátus jött be"

Az ismert történelem során kb. az emberiség 0,000001%-a élt matriarchátusban - jellemzően nem fejlett civilizációjú népek, hogy polkorrekten fogalmazzak -, és még ez is vitatott. Margaret Mead kutatásait ma már többen gyakorlatilag értéktelennek minősítik.

"In 1996 Martin Orans examined Mead's notes preserved at the Library of Congress, and credits her for leaving all of her recorded data available to the general public. Orans concludes that Freeman's basic criticisms, that Mead was duped by ceremonial virgin Fa'apua'a Fa'amu (who later swore to Freeman that she had played a joke on Mead) were false for several reasons: first, Mead was well aware of the forms and frequency of Samoan joking; second, she provided a careful account of the sexual restrictions on ceremonial virgins that correspond's to Fa'apua'a Fa'auma'a's account to Freeman, and third, that Mead's notes make clear that she had reached her conclusions about Samoan sexuality before meeting Fa'apua'a Fa'amu. He therefore concludes, contrary to Freeman, that Mead was never the victim of a hoax. As Orans points out Mead's data support several different conclusions, and that Mead's conclusions hinge on an interpretive, rather than positivist, approach to culture. Orans claims remains controversial though since there are still many who claims Mead was hoaxed, these include philosopher Peter Singer[27] and zoologist David Attenborough.[28] Evaluating Mead's work in Samoa from a positivist stance, Martin Orans' assessment of the controversy was that Mead did not formulate her research agenda in scientific terms, and that "her work may properly be damned with the harshest scientific criticism of all, that it is 'not even wrong'".[29]"

en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Mead

"ez nem olyan modell, amiben bármelyik nem képviselői agresszorok lehetnek a párjaikkal szemben"

Szerintem nincs épeszű ember, aki ezzel nem értene egyet. Ugyanakkor bizonyos mértékű agresszió minden emberi interakcióban jelen van, a kérdés nem az agresszió léte vagy nem léte, hanem az, hogy mit kezdünk vele, milyen korlátok közt, milyen mértékig engedünk szabad utat neki, tudjuk-e pl. alkotó energiává szublimálni, stb. De ez már messzire vezet.
Illyés Edith 2013.10.06 09:18:01
@passievrucht: edithillyes [csiga] gmail.com
Kiváló játék vasárnap délelőtti ébredezéshez vagy délutáni ejtőzéshez a Buzzfeed kvíze, amit a 444 idézett. Találd ki, hogy egy Kortárs Festőművész vagy egy óvodás alkotását látod-e a képen. Én 4/11 találati aránnyal szerénykedem, de lássuk a kommentekben, ki mennyire…..
Illyés Edith 2013.10.01 13:20:47
@Alfőmérnök: "Ahhoz, hogy valaki ÍGY tudjon nemrealista-nemfiguratív ódon festeni, előbb meg kell tanulnia a klasszikus tachnikákat."

Közepes rajztehetséggel, klasszikus képzettség nélkül is lehet nemrealista képeket festeni, ha van hozzá fej. Chagall nyilván nem volt teljesen botkezű, de semmi jele komolyabb rajztudásnak. (Ami egy konkrét, és jórészt elsajátítható képesség, mint az úszás, vagy a biciklizés. És aminek önmagában semmi köze a művészi kvalitáshoz.)

Chagall túl van hájpolva szerintem, bár kicsivel több van benne, mint a többi modernistában. Ilyen mezőnyben minimális teljesítménnyel is ki lehet emelkedni.
Illyés Edith 2013.10.02 00:36:46
@Alfőmérnök: Roerich! Az egyik legnagyobb.
Illyés Edith 2013.10.03 20:31:44
@Alfőmérnök: Cukiság: nol.hu/kult/20131002-lelekfejtes_nincs

Azért inkább a szürkemarhás képei, azok ütősek.
Mandiner blog A kommunistázásról 2013.09.30 15:31:00
„A kommunisták elleni harcba bele lehet halni, de belefáradni nem szabad.” (Mindszenty József) Történt, hogy a boldog emlékezetű '20-as években Malenkov elvtársat elküldték egy vidéki városba, hogy „tegyen rendet”. Forradalmi hevülettől áthatva az egész helyi…..
Illyés Edith 2013.10.01 22:38:44
@Alfőmérnök: A Habsburgok konkrétan nullát, amíg ki nem tört a polgárháború. Amiben aztán mindkét oldalon volt vérontás, ahogy szokott.

konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=152:magyar-szerb-haboru-es-etnikai-atrocitasok-az-1848-1849-es-forradalom-alatt&catid=16:esetek
Illyés Edith 2013.10.01 22:40:47
@Alfőmérnök: Egyébként a véralgebra mióta legitim érv jobb körökben? :)
Illyés Edith 2013.10.01 22:57:51
@Alfőmérnök: Alfi, ez nem színvonal. Olvasgass inkább Széchenről: www.tradicio.org/kvintesszencia/trad99szechena.htm

(Karakterkódolást állítsd át közép-európaira. Valószínű az Eszközök menü alatt van a böngésződben. )
Édesanyám könyörgött, hogy beszéljek az orvossal, vegyék le a gépet, de az orvos fel se vette a telefont, majd félre tette. Délben meghalt megfulladt... Tisztelt Praxis!Jó napot!Én panasszal élnék a deszki szanatóriummal szemben. Édesanyámat kezelték ott és a nagyon nem voltam…..
Illyés Edith 2013.09.28 22:34:30
@Braincelle: Ha visszautasítottam a kezelést, lekötözhetnek-e, erőszakkal kezelhetnek-e? Ez a kérdés, amire, a maga módján, a posztoló várja a reakciókat. Meg a laikus olvasók is.
Illyés Edith 2013.09.28 23:21:19
@Braincelle: Akkor még egyszer nekifutok:

1. Ki lehet-e mondani pszichiátriai szakvélemény és bírói ítélet nélkül valakiről, hogy nincs a belátási képességei birtokában, és ezért részéről a kezelés visszautasítása nem érvényes?

2. Ha nyilvánvaló, hogy belátási képességeim birtokában vagyok, és visszautasítom a kezelést, lekötözhetnek-e?
Illyés Edith 2013.09.29 01:04:03
@Braincelle: Nem tudom, nem vagyok se jogász, se orvos. :) Csak már voltam egyszer olyan helyzetben, hogy veseköves roham esetén nem kaptam fájdalomcsillapítót, az éjszaka közepén el akartam menni a kórházi osztályról, ami le volt lakatolva (besurranó tolvajok miatt, gondolom), az éjszakás nővér meg közölte, hogy ha annyira mehetnékem van, repülhetek az ablakon keresztül, mert ő nem fogja a lakatot levenni.

Ügyeletes orvost sem volt hajlandó felébreszteni, de az egy másik téma.

Ami konkrétan ledöbbentett, hogy egy nővér gyakorlatilag fogva tarthat, nem mehetek ki egy kórházi osztályról, amikor akarok. Ezek szerint egy szakápoló saját hatáskörben le is kötözhet akár 16 órára... hát ez durva. :)
Ennyire nem lehet tekintettel lenni a másik emberre? Ennyire nem törődik még az orvos sem azzal, hogy kint már rosszul van egy betege? Egy szép reggel... Indulás egy kórházba. ”Csak” beutalókért… Szokásos. Nekem már az. Elindulunk, szép reggel van…hűvös, jól eső idő,…..
Illyés Edith 2013.09.27 14:08:39
@Braincelle: Uzsokiban például nincs. Nagyon jó ellátást kaptam ott, nem panaszképpen mondom. De vizsgálat után leraktak az előtérben, mint egy zsák krumplit, és fogalmam se volt, hogy most mire várunk, mit kell csinálnom, stb. Olyan állapotban, amikor a percek óráknak tűnnek, egy fél mondat nagyon hiányzott nekem. Kérdezni nem lehetett, mert ahhoz először is fel kellett volna állni és odamenni, azt meg nem tudtam.

Az én szakmámban (informatika) pár éve még a "júzer" (= felhasználó) kifejezés a hülye szinonímája volt. Ma már az a mantra, legalábbis a versenyszférában, hogy nincs hülye júzer, csak rosszul megtervezett felhasználói felület. Aki nem tudott fejben átállni erre, az elment zabot hegyezni, vagy munkanélküli lett. Az egészségügyben ez a munkaerőhiány miatt nem fog megtörténni. De akkor is jól felfogott érdeke lenne mindenkinek, hogy elkezdjen ezzel a kérdéssel foglalkozni. Ha például az orvos túlterhelt, de 10 betegből 5 nem jó helyen van, akkor ott valójában nem orvoshiány van, hanem rossz a felhasználói felület.

Ezeknek a problémáknak egy jelentős részét fillérekből meg lehet oldani. Tájékoztató feliratok, nyilak felfestése a falakra, esetleg pár elektromos jelző felszerelése. Vagy mondjuk internetes tájékoztatás: Dr. Fuksz Gizi nyit egy blogot, az asszisztense reggel beküld egy új blogbejegyzést, aminek a címe az adott napi dátum, és óránként beírja hozzászólásban, hogy most éppen hányan állnak sorban. És akkor Beteg Jolán nem megy oda huszonötödiknek, hanem akkor megy, amikor látja, hogy csak hárman várnak... Ehelyett valami iszonyú nagy dolognak van feltüntetve a normális folyamatszervezés, több milliárdos EU-s forrás kellene rá, meg hasonlók. Dehogy, egy picit át kellene gondolni, mi a probléma, és aztán nem az indokokat keresni, hogy miért nem lehet megoldani, hanem megkeresni a legegyszerűbb megoldást. Nem kell csilivili, nem kell bájologni a beteggel, egyszerűen működő, olcsó ötletekkel is sokat lehetne javítani a közérzeten.
Illyés Edith 2013.09.27 17:35:18
@Braincelle: Nem tudom, kinek a feladata, gondolom nem az orvosé, a nővéré, vagy a betegé. Kell erre specialista, de nem állandóan. Elég egyszer megtervezni, aztán kb. a következő világháborúig kitart. Félévente felülvizsgálni.

Nagy, komplex rendszerekben minden folyamat esetleges, éppen a komplexitás miatt állandó a krízis. Az esetlegességek kezelése a folyamatszervezés lényege.

Pénz... igen. De az se két fillér, hogy állandóan csikorog a rendszer a terhelés alatt. Általában nagyon egyszerű megoldásokkal meg lehet szüntetni mondjuk a szervezési problémák 50%-át. A fennmaradó 50% ilyenkor magától elpárolog, vagy legalább kezelhetővé válik. (És helyette új problémák jönnek elő, amiket eddig azért nem észleltünk, mert folyamatos volt a vészhelyzet.)

Nagyon ritka az a probléma, aminek a megoldására tényleg milliárdos EU-s projekt szükséges. A legmenőbb japán üzemszervezési módszerekhez többnyire csak színes filctollak kellenek, plusz 1 hozzáértő, akinek ez a szakmája. Ennyit szerintem még a kisebb kórházak, rendelőintézetek is ki tudnának fizetni mondjuk 1-2 hónapra.

Lehet, hogy ez az internetes dolog nem működik, nem tudom. Én a munkám során azt látom, hogy áttesszük a gombot a weblapon jobb oldalról balra, megváltoztatjuk a színét narancsról zöldre, és másnap 30%-kal növekszik az értékesítés, az ügyfélszolgálat leterheltsége pedig 50%-kal csökken. (Nem lesz nulla, mindig van hiba, és mindig van hisztis, irracionális ügyfél.) A kemény kérdések nem a programozási kérdések - már mindenre van standard megoldás, meg best practice - hanem a felhasználói felület.

Az ilyen posztokból is mint ez, azt lenne jó kiszűrni, hogy valójában mi a probléma, amire itt panaszkodnak, és mit lehetne ezzel kezdeni. Bele lehet kötni a posztoló minden szavába, be lehet bizonyítani, hogy hülyeségeket beszél - én is minden ügyfélpanaszról be tudom bizonyítani, hogy hülyeség, még a Magyar Tudományos Akadémia elnökéről is, hogy nem tud egérrel kattintani. De ezzel nem leszünk előrébb.

A versenyszférában az ember rá van kényszerítve, hogy meglássa a hisztiáradatban az érdemi problémát. A közszférában nincs ilyen külső kényszer, ott csak az működik, ha az egészségügyi dolgozó belátja, hogy ez a fajta gondolkozás - mármint hogy a felhasználónak akkor is igaza van, ha konkrétan nincs igaza - a saját érdeke.

Bemegy rendelésre 20 beteg, meg kell kérdezni, hogyan jutottak el az ajtóig. Ki fog derülni, hogy nem látja a Google az intézmény honlapját, nincs kiírva, hogy milyen panasszal mikor hová kell menni - próbáld meg kideríteni, hogy kedden este fél 6-kor XXX. kerületi lakosként hasfájással hová kell menned -, a 20-ból 10 embert össze-vissza küldözgettek, mire idért. A hisztis betegek és az ide-oda küldözgetett betegek halmazai közt van egy jó 50%-os átfedés.

Tehát ha nem abból indulunk ki, hogy a beteg hülye és irreális elvárásai vannak, hanem "kakaóbiztosra" tervezzük a felhasználói felületet, ahol nem tud hülyeséget csinálni és nagyon nehéz irreálisanelvárni, akkor jó eséllyel felére csökkenhetne a rendelőbe belépő frusztráció mennyisége. Az ide-oda küldözgetés is terhelés a rendszeren, méghozzá improduktív, felesleges terhelés, ez megszűnne, felszabadulna orvosi kapacitás, stb. stb... Ez egy gondolkodásmód, és a gyakorlatban egy szakma. Tehát nem azt mondom, hogy az orvosok dolga, hanem azt, hogy valakié, és hamar betérülne a rá költött pénz is.
Illyés Edith 2013.09.28 00:41:24
@Braincelle: Nekem voltak nagyon jó és nagyon rossz tapasztalataim is a magyar egészségügyben, elhiszek kb. mindent és mindennek az ellenkezőjét.

Szubjektíve teljesen érthető, amit írsz. De nem tudod átnevelni a társadalmat, nem beszélve az emberi természet megváltoztatásáról. Itt szerintem csak azt lehet csinálni, hogy az ilyen eseteket, bármennyire is nehéz, komolyan vesszük, és megpróbáljuk az összes szereplőt beszorítani olyan eljárásokba, rutinokba, folyosókba, ahol nem tud mást tenni, mint ami helyes és ésszerű.

Ha előírás, hogy az orvos mutatkozzon be a rangjával együtt, ha ki van írva, hogy a kék szalagosok várakozási ideje 4 óra, akkor a legtöbb ember követni fogja az utat, amit kijelöltünk a számára: nem fog foghegyről tárgyalni a beteggel, nem fog 2 óra után elkezdeni hisztizni, stb.

Természetesen mindig lesz pár olyan, akire ez sem hat. De akkor már - és ez a lényeg - csak mondjuk feleannyi a hisztis beteg, mint kék szalag és tájékoztató tábla nélkül. Tehát neked több időd, lelki energiád marad a megmaradó hisztisekre, és nem harcolnak le annyira a nap végére. (Erre írtam korábban azt, hogy ha a problémák 50%-át megoldjuk, akkor a fennmaradó 50% megszűnik, vagy legalábbis kezelhetővé válik.)

Másik oldalról, ha bementem két beutalóért, amit 2 perc alatt kiállítottak, de mégis elment vele majdnem egy teljes munkanapom, akkor viszont már minden bajom lesz, a fal színe is idegesíteni fog, nemhogy a morózus nővérek és a közömbös orvosok. De ha nem küldözgetnek össze-vissza, ha egy banális betegség nem viszi el több munkanapomat - ki az, aki kirúgás veszélye nélkül megengedhet magának évi 2 kisebb betegséget? -, ha csak minden ötödik orvos gorombáskodik velem, az már elviselhető, akkor már én például nem fogok kiborulni, velem nem lesz probléma, ennyivel is könnyebb mindkettőnk élete.

Ami a morális szempontjaidat illeti, alapvetően igazad van, de azért két megjegyzés: igen veszélyes dolog felvenni a morális felsőbbrendűség pozícióját, könnyen be lehet csúszni egy olyan helyzetbe, ahol már valójában nagyon nincs igazad, csak teljesen hozzászoktál, hogy a betegpanaszokat mindig visszakézből lesöpörd. Nem állítom, hogy nálad ez már megtörtént, csak azt, hogy ez egy reális veszély. (Főleg nők esetében, a nárcisztikus mazochizmus pl. egy jellegzetes női attitűd.)

Másik dolog, hogy ez egyáltalán nem produktív. A világ nem igazságos. Ennek a ténynek az elfogadása nem csak azt jelentheti, hogy én magam is egy szemét alakká válok. Van egy másik stratégia: do what you can with what you have from where you are. Tedd, amit megtehetsz, azokkal az eszközökkel, amelyek a rendelkezésedre állnak, abból a pontból kiindulva, ahol most vagy.

Nem tudjuk 100%-ban megoldani a problémákat, a reális cél az, hogy elviselhető, menedzselhető szintre csökkentsük őket. Szerintem ez lehetséges, ha úgy állunk hozzá, hogy EZ VAN, ez a feladat, ebből kell valamit kihozni. A gyógyításban ez megy az orvosoknak, gyógyszer nélkül, eszközök nélkül, minden nélkül is megoldják. De amint ki kellene tenni egy papírt a folyosó falára két sor szöveggel, akkor mintha megszűnne ez a jég-hátán-is-megélünk képességük, úgy viselkednek, mint egy átlagos kelletlenkedő közalkalmazott. Ami egyrészt jogos - nem az ő dolguk lenne, tényleg - de akkor meg legalább követeljék Szócskától, hogy fektessen be ebbe az egészségügyi rendszer, mert szükséges és enélkül nem lehet normálisan dolgozni.
Jobbegyenes Csoda 2013.09.18 18:12:31
Hét éve történt. Ott voltam. Nem, nem harcoltam az első sorban, nem másztam be az elsők között az épületbe, nem másztam fel a szovjet emlékműre. Azok közé a szürke ezrek közé tartoztam aznap este, akik tátott szájjal, elálló szívveréssel, ébredő reménnyel bámultuk – a…..
Illyés Edith 2013.09.19 21:37:57
@Cruzito76: _Konkrétan_ ezt akarta. Hogy átvitt értelemben mit akart, az más kérdés.

Ugyanilyen eset az "el lehet innen menni" félmondat, azt az érdekegyeztető tanácsban mondta a munkaadók (gyáriparosok) képviselőinek, akik azzal fenyegetőztek, hogy ha a kormány megemeli a járulékokat (hogy ki tudja fizetni a nyugdíjakat), akkor elmennek Szlovákiába.

Nem Gyurcsányt védem, az efféle kiforgatásokat - saját bevallása szerint - ő maga kezdte a "köteles beszéddel". De attól még a tény az tény: az öszödi beszédben arról beszélt, hogy abba kell hagyni a hazudozást, és nem mondta a magyar munkavállalóknak, hogy el lehet innen menni.
Illyés Edith 2013.09.20 23:14:54
@Dzsentrisvihák: Ha téged még annyira sem zavar a politikai hazudozás, mint Gyurcsányt, akkor mire fel tartod magad többre?
Temérdek érvet lehetne felhozni annak igazolására, miért közönyösek a mai fiatalok a közélet és a közösségi programok iránt: a technológiai fejlődés, a közösségi média térhódítása, az ifjúságellenes politika, az atomizálódó társadalom, stb… De ezek csak az okozatok.…..
Illyés Edith 2013.09.20 13:44:19
@Nemzetstratégia: "A horthy-rendszer különösen igazságtalan volt e tekintetben, amikor is családok tízezrei (trianoni menekültek) éltek vagonokban évtizedekig..."

Ezt melyik brosúrában olvastad? Dédnagyanyám hatgyerekes özvegyasszony volt, Trianon aláírásának másnapján a horvátok bevagonírozták és átlökték az új határon. Pár hétig voltak vagonban, utána kaptak szükséglakást. A csekély kis özvegyi nyugdíjából szépen felnevelte a gyerekeit, a fiúk diplomát szereztek, jó állásokba kerültek, a lányok érettségiztek és jól férhez mentek. Soha egy szóval sem panaszkodtak a gazdagabbakra vagy Horthyra.
Félreértés ne essék, amikor Illés Zoltán azt mondta: "attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos", akkor a mondata nem volt igazán okos. Elsőnek már csak azért sem, mert nyelvtanilag nem helyes, mert most vagy "attól", vagy "abból következik". És félreértés ne…..
Mi, vallásos keresztények, zsidók, más felekezetűek és ateisták mélyen elítéljük a Szent István Társulat negyedik osztályos tanulóknak szóló hittankönyvében megjelent, a homoszexualitást halálos bűnnek minősítő kijelentéseit. A szerző, Fülöpné Erdő Mária, az Apor…..
Illyés Edith 2013.09.14 14:47:00
@Braincelle: Ahogy fent már mások hozzászólásaimra írtam válaszul, én sem tartom szerencsésnek az iskolai hitoktatást. Helyette a bevett vallások hittételeit kellene ismertetni "objektíven", enélkül ugyanis nem érthető a történelem, nem értelmezhetőek a művészeti alkotások.

A Katolikus Egyház egyébként nincs elragadtatva attól, hogy berángatják a közszférába: nol.hu/belfold/20130913-a_biboros_ellenallt_semjennek?ref=sso

Az, hogy mi Isten akarata, szeretet, stb. szerintem nem tartozik a tárgyhoz, itt konkrétan a liberális értelmiségiek tiltakozó nyilatkozatáról beszélünk, meg a közoktatás-hitoktatás viszonyáról.
Illyés Edith 2013.09.14 14:50:41
@kanálwarrior: A bűn (terminus technicus!) a katolikus hit - és tudtommal az összes világvallás - szerint rongálja a világot. Még akkor is, ha nincs közvetlen sértettje.
Illyés Edith 2013.09.14 15:16:42
@Braincelle: Küldtem egy emailt magánban, hogy ne offoljuk szét a témát.