Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Naschkatze (Mostindien / CH)

0 bejegyzést írt és 1648 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Heti Baba 20. Logan születése 2018.08.10 15:13:34
Ma arról fogok mesélni, hogy milyen az élet a párhuzamos univerzumban, ahova július 19-én, egyébként 2018-ban, hajnalban közel egy órával éjfél után léptünk át. Az új világunk fényes csillaga és középpontja kicsi fiúnk, akinek aznap hajnalban, a frankfurti Bürgerhospital szülészetén rákerültünk a…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.08.16 20:09:27
@gabuschka: Sajna visszakerültem a Start mezőre... :-(
Szeptemberre kaptam időpontot a specialistához, mert lejárt az 1év. Úh leghamarabb jövőre. De tök jó volt téged követni, és nagyon sajnáltam amikor befeléfordultál, de szerencsére visszfordultál. :-)
Naschkatze (Mostindien / CH) 2019.01.07 17:13:07
@gabuschka: Röviden: Hát nem... :-(
Hosszabban: Virágnyelven a tudtunkra adta, h nem mi vagyunk a célcsoportja... de előtte még jól megfejt bennünket...
Szóval megyünk Németországba,d előtte azért még várakozunk egy kicsit...mert mér' ne. :-((( Október 25.-én hívtam föl őket, és azonnal meg is kaptam a legközelebbi időpontot: Február 14...
  "Mozgalmas egy hónap van mögöttünk, nagyjából egy hónapja ilyenkor a szülés után pár órával csodáltam a kórházi tologatós lavórban Logant, hogy nahát, ő az én kisfiam. A szülés után két éjszakát maradtunk a kórházban. Az ott-tartózkodás legnagyobb előnye egyben hátránya az volt, hogy a…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.12.26 22:00:55
Régiből új Amikor kinéztük magunknak a házat és hosszas gondolkodás után megvásároltuk, elkezdődött a tervezés. Kértünk egy alaprajzot az előző tulajdonostól. Sajnos ez egy sajtpapír volt csak, és híven tükrözte, hogy a tulaj édesapja építéseken dolgozott korábban mérnökként, néha „Nyugaton” is, és…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.10.26 15:35:56
A legutolsó írás óta eltelt közel 10 nap, azt hittem hogy ma már a szülésemről fogok itt regélni és nem gasztro bejegyzéssel jelentkezem. De Csimpi máshogy gondolja, a kis huncut jól elvan bent. Miután 9 hónapig folyamatosan ijesztgetett, vagyis nem mindig ő, hanem a saját testem is, az elmúlt 4…..
Gyermekkorom legkedvesebb nyári emlékei között kiemelkedő helyet foglalnak el a kertben sütögetések.  Még ma is, ha tehetem, nyáron egy-két ilyen napot beiktatok, mert ilyenkor kitágul a világ. ..
Heti Baba 16. Az utolsó hetek 2018.06.04 14:27:17
 Az elmúlt napokban rám jött megint, hogy szívesen írnék erre a blogra is, így egy rövid gondolkodás után, a korábbi kirohanásom ellenére megbeszéltem magammal, hogy miért is ne írjak, hogyha szeretnék. Ez a jó a terhességben, hogy az ember ráfoghat a hormonokra szinten mindent, a…..
Fontos dolgok derülnek ki a Ryanair legfrissebb üzleti beszámolójából. Eddig is sejthető volt, hogy mire megy ki a játék a szétültetéssel, mostantól biztos a dolog, teljesen összeállt a kép. Nagyon röviden: mindenekelőtt az üzemanyagár szárnyalása miatt a megtérülés váratlanul és nagy mértékben…..
Heti Baba 15. Ez most ennyike volt 2018.03.27 05:05:00
Nem szép dolog ezt tennem a hűséges Olvasókkal, de ez a mai lesz a Heti Babán egy ideig az utolsó bejegyzés. Az utóbbi hetekben egyre inkább azt éreztem, hogy a jövőben nem szeretném megosztani a babavárást, legalábbis nem ilyen mélységben és rendszerességgel. Érdekes, hogy…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.04.01 23:20:12
@sellőlány: Minden egyes szavaddal egyetértek!
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.04.01 23:21:21
@gabuschka: Azt a valamennyit nem lehetne inkább itt? :-) (Olvasom amúgy a másikat is, onnan keveredtem die annó)
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.04.01 23:32:50
@Naschkatze (Mostindien / CH): Kicsit zagyvára sikeredett. Naszóval: a húsvét pénteken volt az első nap (április 2.-a helyett), és ekkor villant be a te sztorid, h mi van, ha 7végén jön meg? :-) Hát én arra nem kérdeztem rá, h mi van akkor, ha a 4napos ünnep első napján jön meg. :-(((
Heti Baba 3. A petesejt leszívás 2017.12.19 21:21:36
Minden nap tanulok valami újat, ma például azt, hogy ha több számítógépen is írok egy bejegyzést, akkor azt mindenképpen úgy mentsem el, hogy bárhonnan hozzáférjek az anyaghoz. Mert ebben az esetben nem járok majd úgy mint például ma, amikor a félig megírt posztomat újraírhatom, mert nem férek…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.02.21 18:27:22
@gabuschka: Köszönöm a választ, már ez is sokat segített!
Tegnap részt vettem egy Infoabenden...nagyon sokadszori kérdésre mondták meg, h kb 5ezer € a lombik. Nekem ezzel csak az a bajom, h nem kenyeret veszek, aminek fix ára van, és ezzel tisztában is vagyok. De, h nem lehet azt mondani, h a konzultáció ennyibe kerül, a gyógyszerek annyiba, ez a kezelés ennyibe kerül, az amannyiba... folyton azzal jött, h ezek mind személyre szabottak... Szerintem, ha már valaki eljut idáig, akkor az eléggé leinformálta már a dolgokat... ezen a szinten már szerintem a szimpátia és a kényelem dönt.
Ettől függetlenül szimpatikus volt a főnök, és bár nyilván Verkaufspräsentation volt, nem akarta magukat senkire sem ráeröltetni, és nem bizonygatta, h ők a legjobbak.
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.02.26 20:24:51
@gabuschka: Bocs, nem írtam, mert azt hittem egyértelmű h miért kérdezlek németországi árakról...;-)
Amiket írtál, azzal tisztában vagyok, nekem csak az volt a furcsa, h míg svájci oldalakon megtaláltam az árakat (mondjuk mindenhol hangsúlyozzák, h ez személyenként eltérő), itt alig lehetett kihúzni a tól-ig kb árat. Meg pl azt sem mondták el, csak kérdezésre, h ők mindent meg tudnak csinálni. (Mivel nekem tök mindegy, h hol fizetem pl a HIV/Hepatitis tesztet, mert ígyis-úgyis nekem kell fizetnem.)
De pl itt elhangzott a fagyasztás és a tárolás is a beszámolóban. Meg persze a főnök egyből levágta, h a stréber svájci részleg az első sorban ül... minket az ár érdekelt, a helyieket meg pl olyanok, h mennyi a max beültethető petesejt (te jutottál az eszembe :-) ), meg h van-e áramkimaradás esetén generátoruk, amivel a folyamatos áramot tudják biztosítani pl műtét esetén (és ezt egy nő kérdezte).
Itt létezik az a változat is, h csak 1db petét (az éppen megérőt) szívják le.
Amúgy maradunk náluk, mert közel vannak, szimpik voltak, és mindent csinálnak. De ez még csak egy szimatolás volt, mert férj nagyon bízik a természetben. :-)
Anno az esküvőnk előtt akkor vált teljes mértékben bizonyossá számomra, hogy csak egy visszafogottabb szertartás-ebéd kombó a legmegfelelőbb választás, amikor a szervezés kezdetén, mikor ezzel még nem voltam tisztában, a kézhez kapott különböző árajánlatokon nagyjából 15 millió dolgot kellett volna…..
Heti Baba 9. A 18. héten járunk 2018.01.30 18:39:07
A napokban jutott eszembe, hogy a terhességnek csakis egy férfi adhatta az áldott állapot elnevezést, mert nagyjából annyira érzem magam megáldva, mint amikor gyerekként mondták, hogy a "ajóistenáldjonmeglányom" mert mondjuk eltörtem néhány poharat. Egyébként értem én, arról van szó, hogy egy…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.01.31 22:17:52
@sellőlány: Ne ijesztgesd! :-)

A férjem szerint amúgy, ha az apa 100%-ban dolgozik, akkor nem lehet elvárni még tőle, h hazaérve még gyerekezzen is... :-))) Na ebből volt egy jó kis vitánk...vagyis inkább egy jó pár kis vitánk. Viszont ez még mindig nem lejátszott meccs, mert nálunk én dolgozom 100%-ban, és ha (egyszer végre) lesz gyerekünk, akkor ő fog többet otthon lenni a gyerekkel... (Bár erről már nyilatkozott úgy, h ugye tudod, h meg fog változni az életünk? Hát nem tudom, h mire gondolt...azt, h munka után én nem fogok foglalkozni a gyerekkel? :-) )
Heti Baba 8. A Hebamme mizéria 2018.01.23 06:00:00
Mielőtt belevágok a mai történetbe, muszáj mesélnem a terhességemmel kapcsolatos reakciókról, mert annyira viccesek. Eddig csak lettő maradandó visszajelzés érkezett, mert a többség azért szerencsére úgy reagál mintha normális lenne, így ezeket gyorsan megosztom. Remélem nem…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.01.25 19:02:53
@sellőlány: Ez a jugók-patkányok nekem kimaradt... :-)
Naschkatze (Mostindien / CH) 2018.01.31 21:03:23
@sellőlány: Milyen béna vagyok! :-) Köszi, pedig olvastam, de nem esett le... nálunk is hasonló amúgy a helyzet a Zwieblovic-okkal...
Heti Baba 7. Álmok és egy mese 2018.01.16 17:09:57
Arról már meséltem korábban, hogy a progeszteron hormon micsoda cifra álmokat hozott nekem amikor elkezdtem használni, aztán ahogy - legalábbis gondolom - hozzászokott a szervezetem hagytak alább a sárkányos-pelenkás történetek. Egy időre mondhatjuk, hogy rendeződött is a dolog, semmi nagyon…..
Az első nagyon halvány teszt után nehezen, de kibírtam, hogy várjak két napot, mire másodszorra is próbálkoztam. Egyrészt azért, mert azt olvastam, hogy lombik esetében, a petesejt leszívást megelőzően beadott ún. tüszőrepesztő injekció hcg hormon tartalma adhat fals eredményt, másrészt meg a…..
Előfordul, hogy az embert kellemes meglepetés éri bloggazdai minőségében is, ez történt velem akkor, amikor megkaptam a mai írást. Szerzője, Ödenburger ugyanis túl azon, hogy törzskommentelő, mindig tud olyat írni, ami elgondolkodtatja az embert, vagy amit akkor is érdemes…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.09.10 23:36:09
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem a lakcime, de az apa legaläbb stimmel... :-)))
de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCrgerort
Amugy nem csak ott. ;-)
Az akcentusoshoz meg: Itt is vannak itt született, és itt fölnött embereknek a helyi dialektusban akcentusuk...mert otthon / baräti körben nem a helyi nyelvet hasznäljäk.
Alighanem ez az egyik legfontosabb kérdések egyike a határátkelés során (is), a külföldre költözés tervezésekor a legfontosabb (mert általában legnagyobb) tételek egyike a…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.15 16:16:28
@svajcineger: Nocsak, nocsak...téged is lätni errefelé... :-)))
Mikor jön a mi történt az elsö jelentkezés ota posztod?
(Olvastad az augusztus 5.-ei posztot a hsz-okkal együtt? :-) )
Vidék B+ /viszonylag jo tömegközlekedéssel, ha nincs dugo az autopälyän, akkor 40p alatt Zh belvärosban vagyok): 890 + rezsiért 4,5szobäs lakäs. Azota a föbérlö csinält 1-2 dolgot a häzon, ezért emelt asszem 50-et a havidijon. Kezdetektöl fogva 1200-at fizetünk havonta (van még garäzs, és parkolohely is), és eddig mindig järt volna vissza valamennyi az éves elszämoläsokkor. Ez a legolcsobb a környéken.
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.15 18:52:15
@Csodabogár: Das NZZ E-Paper ist ein kostenpflichtiger Service. Sind Sie bereits Abonnent des NZZ E-Papers? Dann erhalten Sie nach der Eingabe Ihres Usernamens und des Passwortes den Zugang freigeschaltet.

Möchten Sie das NZZ E-Paper ab sofort nutzen? Dann registrieren Sie sich jetzt unter dem Menupunkt «Neuanmeldung» für den Zugang.
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.15 18:54:06
@svájci sapka (ch): A kulcsszo: vidék B+ ;-)
Nem mindenki lehet olyan "szerencsés", hogy ZH és vonzäskörzetében kelljen lakäst bérelnie... :-)))
Vallomással kell kezdenem: Mrs Rumcajsz mai posztja meglehetősen régen dekkol már a virtuális levelesládában, és mire a végére értek, alighanem mindennek elmondtok majd ezért – és joggal. Nekem…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.14 23:17:48
@Ödenburger [Hu/At]: @Zoole[uk]: Szerintem népharagtol tartott...meg mivel multkor irta, hogy szabin van (volt), és nem akarja az egész napjät a kommentek mazsoläzäsäval tölteni, mert ö mär okosan tudja, hogy mire ugrik a HA közönsége(hajrä, hajrä mesesajt --> <--qrva anyäd mesesajtimädo), ezért nem rakta ki hamarabb.
@Muscari: Nem Manka?
@diggerdriver: Kostoltad mär a chillis csokit, vagy csak rämondod, hogy xar? Mielött kötözködésnek vennéd: Én is sokäig rämodtam, hogy xar, olyat normälis ember nem eszik. Mignem meg nem kostoltam az egyik itteni jo nevü csokigyärto termékét. Igaz, nem volt olcso,de ugye egyszer élünk!
@P.Elliot: @blackhair-lady: Igaz Magyar, de kukkants bele. :-)
hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Ezek közül én a Lambda-t ismer(t)em.
Epret én csak häztol veszek. A faluban olyan eper van, hogy magäban lehet enni annyira édes. Olyan illatos, hogy 5perc utän eperillatban uszott az auto. Vettem boltban is helyi (de nem termelöi) epret, de az csak eper-banän turmixba valo volt szinezéknek. :-(
Zoole[uk] 2015.08.14. 16:11:15
-Tudod-e, mi Süsü vezetékneve?
-Chuck Süsü. (A nevem is annyi, Chuck Süsű...).
@tanato: Hät, én 1évvel fiatalabb vagyok Pedroatyänäl, de felénk volt kubai narancs...
A kürtöskaläcshoz meg: Régen, (nagyon régen) gyerekként a strandon aranyärban lehetett kapni. És én ugy imädtam, mert a külseje olyan volt, mint a Dobos-tortänak. A ma ärultak meg teljesen mäsok. Nem talälom sehol azt a régi fajta kürtöskaläcsot. :-(
@Bredpitt Monika: Ö kb csak azt szokta.:-))) (Nem mintha a többség nem ezt tenné...:-))) ) Viszont valahogy sikerül mindig témäba vägot talälnia.
@Shanarey:
Tegnap pont te jutottäl eszembe... este nälunk vihar volt (CH), és most kellemesen hideg (23fok) van. Szombatrol vasärnapra virradora megyünk haza (Mo) kocsival, az eddigi elörejelzés szerint Landshutig tuti ömleni fog az esö...(tegnapelött még Passauig volt esö elörejelzés...)
A csokisbanänodra meg: Az egyik közeli pékség / cukräszat csinäl olyat, hogy nagyon vékony kekszszerü tésztän egy félbevägott banän, és ez csokival bevonva. Hät az valami isteni...
@Réka ‎: +1
A kérdés csak az, hogy ki välasztja ki ezt a random szot? HA?
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.14 23:22:56
@Bredpitt Monika: Azt még igen. De azt, hogy milyen autoja van, azt nem. :-)))
@blackhair-lady: Nade milyen autoja van? :-)))
Követted a blogot anno amikor lerobbant a kocsija?
Bocs tanato, de annyira vicces volt...
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.14 23:43:45
@tanato: Azt tudjuk. ;-) De mi a märkäja? (Bocsi, csak egy kicsit huzlak.)
@33621: Azt hiszem, oda még sokäig nem fogok eljutni...
Határátkelő Irány Kína! 2015.08.11 06:46:00
Kicsit elfogult vagyok a mai poszt szerzőjével, mert blogja (amely szerencsére újra él), a Veve Szecsuánban szerintem az egyik legjobb és legérdekesebb a műfajban. Veve tehát szeptember elsején visszatér…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.12 02:17:16
@NomádMatyi: @Zsuzsi65: Nekem valamiért Kazahsztän jutott eszembe... :-)))
@Zsuzsi65: A kimondhatatlan névre meg: Mär jo régen történt (ilyenkor tudatosul bennem, hogy milyen öreg is vagyok mär..). Palesztin trainee elsö napja. A Pitboss félvällrol odanyögi neki, hogy irja mär le a nevét a break list-re. A csävo elkezdi irni, és csak irja, csak irja... na mikor kész lett, akkor közölte vele a Pitboss, hogy na akkor kivälasztassz kettöt, és az lesz ma a neved. :-)))
@blackhair-lady:
Erre én is kiväncsi vagyok. :-)))
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.12 02:20:43
@blackhair-lady: Mauin a Mekiben äzsiai kiscsaj volt a kasszänäl...és még beszédhibäs is volt. :-(((
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.12 02:26:38
@LittleG (uk): Én az egyik volt kollégämtol kérdeztem meg, hogy miért szolitjäk Gízänak, mikor Zoli a neve? (geezer)
Ma aztán igazán változatosra sikeredett a heti válogatás, olyannyira, hogy nem is nagyon tudom közös szálra felfűzni a posztokat, így aztán csak felsorolásszerűen egy kis kedvcsináló: lesz itt…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09 22:47:33
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Dolgozom. De mär nem sokäig, mindjärt vége a müszakomnak. Holnap szabadnap, aztän 5munkanap és iräny Mo. :-)
Nälunk amugy 9ota szakad az esö, és villämlik.
Az elözö linkre ugy akadtunk rä, hogy tegnap munka utän YouTube-on néztünk még egy kis gripet és tärsait, és ott az ajänloban volt egy olyan, hogy a viläg assze 12 "legveszélyesebb" hidjai. És ez közte volt. Hät lepödtünk rendesen, hogy ilyen itt, de szerencsére velünk volt gugli, és megerösitette, hogy igen, ilyen itt... :-)))
@Herr Géza: Hät pärszor nem tudtam, hogy irigyeljem-e a motorokért, vagy sajnäljam-e az idöjäräsért.
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09 22:50:24
@Herr Géza: Ja, és az elején (bloginduläs), elsö pär bejegyzésben azért van ott is siräs-riväs az ärak miatt. :-)))
Meg még mindig ätszämolja az ärakat, bär azt szerintem az otthon maradt barätok miatt.
Ma is nyaralunk még egy kicsit (ne feledjétek, jöhetnek még a képek és a szövegek a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!), méghozzá Mónika kalauzol bennünket Amerikában. A poszt néha el-elkalandozik,…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09 18:04:28
@Zsuzsi65: Az elsö 2fotot a telefonombol loptad? :-)))
@Chaoyang: Szerintem ezt félreirta. Viszont pont tavaly volt a kölcsönzöpultnäl 2kiscsävo mellettünk, akik még otthonrol sportautot béreltek,viszont egyikül sem volt még 25éves. Ment is a nagy tanäcskozäs, ide-oda telefonäläs, hogy akkor mi legyen. Mert persze a kisfiuk ragaszkodtak a kabriojukhoz. :-)))
Nem tudom mi lett a vége, mert mi is küzdöttünk, mint diszno a jégen, hogy megkapjuk végre az autonkat...
@FutureFry: Hät a Death Walley-ben bachatod a guglit... :-) Mondjuk térerö sincs. :-))) Meg autoval sem sokkal talälkoztunk arrafelé, de biztunk benne, hogy ätérünk a tankban lévö benzinnel.
@Bredpitt Monika: :-) Hogy is mondjäk? Kis mértékben gyogyszer, nagy mértékben orvossäg? :-)))
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09 18:09:55
@Réka ‎: A képeid, mint mindig egyszerüen csodälatosak!
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.09 19:15:59
@Zsuzsi65: Nekem/nekünk nagyon bejött. A megnézett film utän sem tudom elképzelni azt a gazdagsägot, ami ott volt.
Sajnos, csak vagy lenti, vagy fönti tura volt. ("Hülye" amerikaiak nem tudjäk elképzelni, hogy vkit érdekelne az egész?) Mi a lentin vettünk részt, de igy utolag sztem besuttyoskodhattuk volna magunkat az egyik fönti csoporthoz is, mert kb senki nem szämolta meg az embereket...
Bizonyos szempontból mintatörténet is lehetne Luca Simmonsé, aki egy borsodi kisvárosból, elvált szülők gyerekeként indult és jutott el saját erejéből a németországi szállodáig, ahol immár több mint egy évtizede dolgozik. Emellett azért Magyarországra is visszajár, vett egy…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.05 00:05:09
@Luca Simmons: Na värjäl csak!
Ezt irtad zöldinek: ..."nyugi a családi élet ugyanolyan kiegyensúlyozott, mint a munkám. Azt majd posztolom a család, baba, magánélet rovatba az NLC-re."
Ez hogy fér össze a rozsaszin Kölnnel???
Tudom, tudom, manapsäg mär minden lehetséges...
(csak vicc vo´t - by Zoole)
Azt meg mär csak zärojelben jegyzem meg, hogy a Köln Street Day-re gugli kidobott 1-2 szép példänyt...de nem akarom elvinni a témät. :-)))
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.05 00:06:25
@Herr Géza: A välasza az Buchhalter rozsaszinjére ment. ;-)
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.05 00:15:56
@Luca Simmons: :-))))
Nincs mit! Gyere mäskor is, jofej vagy! ;-)
@Herr Géza: Möszijö! Hät mire valok azok a kis szürke agysejtek? ;-)
Meglehetősen rögös úton jutott el mai szerzőnk, Dénes addig, hogy magyar jogosítványát németre cserélje. A posztot olvasva néha nem tudtam, sírjak vagy nevessek – ezt majd mindenki eldönti magának. (fotó: Christian Schnettelker / manoftaste.de) „Ahogy nemrég egy kommentemben…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.27 21:56:02
@~~Babette~~:
:~~Babette~~ 2015.05.12. 07:54:43
Itt kérdezted, hogy mire kell nekem ez az izé: nyuszigonosz inkasszo kivonatnak mondta. Aztän talältam meg ezt a belinkelt cikket, de otthon senki nem tud semmiröl. Itt meg enélkül kb 1lépést sem tudsz tenni. Gondoltam, hätha valaki itt okosabb. :-) Igy kapnak majd Mo-rol 1 0-äs igazoläst a NAV-tol.
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.29 23:07:54
@~~Babette~~: Nem, sajnos nem.
Ez egy központi nyilväntartäs, hogy van-e adossägod valaki felé, vagy jelentettél-e valamikor magäncsödöt. A lakohely szerinti irodäban lehet kérni. Ök csak arra az idöintervallumra tudjäk kiadni, amikortol ott laksz. A cégünk mindig a legutolso 3évröl kér, és ezt értelemszerüen 3évenként kell megismételni. De lakäsbérléshez is szoktak kérni, meg még sok minden mäshoz is. Bärkinek "lehet" foltja, nem kell ahhoz dolgoznia sehol, és nem kell hozzä birosägi végzés sem, vagy fizetésböl valo letiltäs.
Van egy szerzödésem veled egy munkära, de nem fizetsz ki. Irok 1fölszolito levelet (ajänlottan), hogy fizessél ki 7munkanapon belül. Nem reagälsz rä. Bemegyek ehhez a hivatalhoz, a netröl le tudom tölteni a formanyomtatvänyt hozzä. Azt mondom, hogy Babette tartozik nekem 100 000Ft-tal, mert nem fizette ki a munkämat. Megmutatom, hogy fölszolitottalak téged, de nem reagältäl. Erre ök szintén küldenek 1levelet neked, hogy van 1ilyen a nevedre jegyezve. Asszem 10napod van rä, hogy reagäljäl. Ez az egész addig marad ott, amig én le nem vetetem. Ha pl kifizetsz és paraszt vagyok, akkor ott hagyom még egy kicsit rajta... kishalaknak ez nem éri meg, vannak viszont olyanok, akik kb leszarjäk.
A föntebb linkelt cikkben az van, hogy erre mär volt Mo-on is valamiféle kezdeménycsökevény, de mint sokminden mäsbol, ebböl sem lett semmi...
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:www.ch.ch/de/velofahren-der-schweiz/
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.30 14:25:36
@~~Babette~~: Bocsi, lehet, hogy félreérthetö voltam.
A lista nem nyilvänos. Te sajät magadnak lekérheted bärmikor. A van sarad, akkor rajta van. Ezzel gondolom senki nem dicsekszik. :-) Ennyire nyilvänos.
Mäs viszont nem (igazän). Vannak bizonyos hatosägok, akik nyomos indokkal lekérdezhetik, de ez sem olyan egyszerü. Altaläban pl hitelképesség elbiräläsakor szoktäk a bankok.
Én, mint magänszemély, csak kb akkor szerzek tudomäst rola, hogy ellened valami van, ha én is benyujtok ellened egy ilyen keresetet, és az ott dolgozo megsugja, hogy ällhatok a sor végére.
Normälis esetben az van ezen a papiron, hogy igazoljuk, hogy xy nevén ettöl és eddig az idöpontig (amikortol a lakcimre be van jelentkezve, és ha még ott lakik, akkor a kérés idöpontjäig) nincs semmiféle tartozäs regiszträlva, és az elmult 20évben nem volt végrehajtäs ellene.
Ez egy baromian komplex dolog, mert itt van magäncsöd is pl. (És olyan dolgok ezzel az egésszel kapcsolatban, amit nem tudok magyarul pär szoban elmagyaräzni. :-( Föleg, mert azt sem tudom, hogy létezik-e.)
Az ujsägok szeretnek csämcsogni az ilyeneken. Valakinek sikerült megszereznie egy politikusnönek a tartozäsi listäjät.:
www.basellandschaftlichezeitung.ch/basel/basel-stadt/basta-politikerin-schuldete-mehreren-glaeubigern-rund-10000-franken-126265734
Itt többek között olyan munkahelyeken kérik, ahol pénzzel dolgozol, vagy lakäsbérléshez. Képzeld el, hogy kiadod a lakäsod valakinek, akinek több 100ezres tartozäsa van...és nem fizet a 2. honaptol...nem rakhatod ki (a kaucio meg 1külön szämlän ketyeg, amihez nem nyulhatsz hozzä birosägi végzés nélkül). Itt a föbérlönek nagyon nyomos indokänak kell lennie, hogy ki tudja rakni a bérlöt. Ami ugy kezdödik, hogy fizetési fölszolitäs, majd ez a tartozäs regiszträläsa, majd birosäg, és ha szerencséd van, akkor 1év mulva kiraktad a bérlödet. És van 1rakat anyagi kärod, amit kb soha nem fogsz viszontlätni.
Lehet, hogy elsväjciasodtam, meg nekem nincs semmiféle takargatnivalom, de én ezt jo dolognak tartom.
Svájci Sapka azzal küldte el a „Magyarország és én” pályázatra szánt írását, hogy kicsit más, mint a többi. Döntsétek el, hogy mennyire látja másként a dolgokat egy olyan pillanatban, amelynek nagyon erőteljes hangulati töltöttsége van, hiszen az írás úton Magyarország…..
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.21 00:00:03
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.21 00:27:43
@kardio1: Köszönöm a kiigazitäst! :-)
Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.05.21 01:26:53
@kardio1: Amiota megjelent Balogh Tamas System Administrator rekläm, azota vagy nem tudok belépni, vagy folyamatosan lefagy, vagy egyszerüen kidob a rendszer. :-(
Szoval. Még egyszer. Köszönöm a kiigazitäst! Szégyenszemre rosszul irtam, pedig nemrégiben beszéltünk erröl,mert az itteniek is keverik a kettöt... mivel mindig csak mennybemenetelnek emlegetik, sokan nem tudjäk, hogy mikor mi van. Azota megnéztem én is, Märia mennybemenetele augusztus 15.-én van. (Husvétkor volt egy körkérdés, Nanny asszem irt is rola. Szoval a välaszadok nem kis szäzaléka azt välaszolta, hogy husvétkor Krisztus mennybemenetelét ünnepeljük.)
Jó volt Magyarországon, de Európában még jobb – írja a Magyarország és én pályázat (amire szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet) mai szerzője, Rumitom, hozzátéve, hogy a maga részéről egy keserűbb időszakot követően mindent megbocsátott az országnak, akivel…..