Regisztráció Blogot indítok
Adatok
picpaca

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi poszt az au pair-lét sötétebbik oldalát mutatta be, az egyensúly kedvéért ma egy sokkal szerencsésebb történet következik. Főszereplője, Nika megjárta Franciaországot és Szlovákiát, mielőtt visszatért volna Finnországba, ahol szíve szerint most már hosszabb távon…..
picpaca 2013.04.25 19:41:25
@tanato: még gondolkodom, hogy megéri-e megírni egy újabb posztot, nem biztos, hogy szeretném kitenni magam annak, hogy szétcincáljanak a kommentekben. Ha van rajtam sapka, azért, ha nincs, akkor azért....mert ugye aki au pair, az úgysem dolgozik (de, én pl heti 40 órát biztos)....egyelőre várom az egyetemi felvételi eredményét :)
picpaca 2013.04.25 22:26:25
@tanato: megfontolom, ígérem. Érdekes volt az elmúlt egy év, az biztos. Míg Finnországból rossz emlékekkel és "soha többé au pair munka" érzéssel mentem haza, négy hónappal később már a repülőn ültem idefelé. És kiderült, hogy nem is olyan rossz ez az egész (mondjuk szerintem a dánok jóval egyenrangúbb félként kezelik az au pairt, mint a finnek, de ez ugye saját tapasztalat).

Erre az ekézésre visszatérve: már rég rájöttem, hogy mindig vannak, akik okosabbak másoknál, és akik pontosan tudják, hogy másoknak hogy kellene élni az életüket. Ez számomra mondjuk új szemlélet, hogy az au pair az q.rva lenne...én ilyet még nem hallottam. Olyat már többet is, hogy feleségül mennek európai férfiakhoz, de ez is inkább az ázsiai lányokra jellemző (és főként azért, hogy az EU-ban maradhassanak. De ez megint más történet).

Amit pedig a posztoló írt: szerintem a mai világban egyáltalán nem kell egy társadalmi elvárás szerint élni. Más országokban élni, tanulni, fejlődni mindig jó dolog. És miért is kellene huszonévesen biztosan tudni, mit akarunk a világtól? mások negyven felett sem tudják. Új országban új életet kezdeni pedig így is lehet. Szerintem ezzel nincs gond. Vagy talán az irigység szól azokból, akik ezt nem merik megtenni...
picpaca 2013.04.26 07:33:18
@Din Serpahis: Ha valaki vette a fáradtságot, és elolvasta a posztoló hozzászólásait, jól látja, hogy számára is mostanra tisztult a helyzet: finn egyetemen kíván tovább tanulni. ez a célja és ezzel jóval előrébb tart, mint sok hozzá hasonló 22 éves. Spec. nekem a régi otthon maradt "baráti" társaságomból közel a harminchoz senki nem tudja még, mihez kezdjen az életével. Van, akiket támogat a szülő, van, akik valamit dolgoznak, de mindegyik otthon él még. És csupán a hétvégi szórakozás élteti őket. Ez egy teljesen átlagos élet ma a fiatalok körében otthon is, miért azt kell kipécézni, aki külföldre megy azért, hogy így éljen? Ő legalább tanul is valamit.
te is írtad, neked is volt ilyen ismerősöd. Nos, nekem rengeteg van, ez egy teljesen elfogadott dolog ma Magyarországon. Úgyhogy szerintem ez egy eléggé lesarkított nézőpont, hogy azt kapjuk le a tíz körméről, aki 22 évesen keresi a helyét a világban. Legalább keresi. Amúgy meg teljesen az ő dolga. (és hány ember szájából halljuk, akik idősebbek, és követték a társadalmi normákat, "vadásztak", dolgoztak, gyereket neveltek stb., hogy bárcsak máshogy csináltam volna? Egy élete van mindenkinek, élje úgy, ahogy akarja.) Külföldre költözve pedig a legtöbb hazai tapasztalat nem sokat ér preferált szakma nélkül, senki nem fogja megkövezni Finnországban, hogy au pairként kezdte. Referenciát pedig fog kapni a szerződés végeztével. Máris előnnyel indul a helyi munkaerőpiacon egy olyannal szemben, aki csak mo-i munkatapasztalattal bír (ismétlem, kivételt képeznek a keresett szakmák, de ez megint más tészta)
Nem kapkodnak, de nem is lusták, csak a maguk tempójában élnek. A külföldieket elfogadják, de a távolságot azért nehéz áthidalni. A leírás alapján tippelhetnénk több északi országra is, mai célpontunk Dánia, ahonnan országfelelősünk, Marci küldött írást. (A fotón egy…..
picpaca 2013.01.29 13:52:46
@marcidaniabol: elnézést kérek, figyelmetlen voltam, valóban, volt már egy cikk korábban Dániáról, nem tudtam, hogy annak is te voltál a szerzője. Megkövetlek :)
picpaca 2013.01.29 14:00:35
@TheRike: ha nem a diákmunkát nézzük, akkor az adó elég magas, többféle adónemet is meg kell fizetni. az eü hozzájárulás 6% (ezt mindenki fizeti, tudtommal még a diákok és au pairek is), az önkormányzati adó 26%, a munkaerő piaci hozzájárulás 8%, az áfa ugye 25%. Az egyik ismerősöm pl részmunkaidős állásra keres 12e koronát, abból kb 40%-ot adózik
picpaca 2013.01.29 16:29:21
@NIKI LAURA: ezt mondjuk elég rosszul tudod, már ami a dán éghajlatot illeti. A nyár hűvösebb ugyan, mint otthon, de ez pl azt jelenti, hogy olyan 25 fok körüli az idő, a tél pedig enyhébb, mint Mo-on. Nem tudom, kinek mi jön be, nekem ez ideális, utálom a hőséget....ja, és valóban, itt évente kb kétszer mennek a családok nyaralni, telelni. Ezzel sincs semmi bajom (a finn-norvég-svéd időjárás lényegesen cudarabb, itt viszont óceáni az éghajlat, hasonlóan Angliához)
Sajátos élethelyzet au pairnek lenni, hiszen az ember nem csak új országba költözik (ami már önmagában is lehet egy kultúrsokk), de egyből egy idegen család hétköznapjainak része lesz, első kézből tapasztalja meg az eltérő kultúrát, nevelési szokásokat, életmódot. Van,…..
picpaca 2012.10.27 14:20:54
@Karinette: nem vagy naiv, léteznek ilyen au pairek. Én most pont egy olyan családnál élek Dániában, akik nem is annyira a főnökeim, mint inkább a barátaim. Az első perctől kezdve meg van a közös hang, otthon érzem magam, és úgy kezelnek, mint egy családtagot. Van ilyen, csak kitartóan kell keresni! :) (az első családomnál nagyon sz.r volt, úgyhogy ez nem csak az au pairen múlik)
picpaca 2012.10.27 22:07:08
@Karinette: nem tévedtél, csak kitartónak kell lenni, és ne adj lejjebb az igényeidből. Igenis vannak olyan lányok (akik normálisak), akik rendes családhoz szeretnének kerülni. Egy jó tanácsot, ha megfogadsz (tapasztalatból, én tényleg a két végletet tapasztaltam meg eddig): rajtatok is sok minden múlik, de ha nincs meg az összhang az első perctől kezdve, akkor megette a fene az egészet
Biomama, Ökomama A kezdet... 2012.09.15 10:43:47
2012 Júliusában kezdődött. Négy napra összehívtak minket "ismerkedni", kapcsolatot építeni. Babázós, pelenkázós hétköznapokhoz szokott életünk új színt kapott, hiszen megtaláltuk őket, akik hasonlóan gondolkodnak, élnek, hasonló céljaik és álmaik vannak. Őket, magunkat,…..
Valamelyik nap az egyik fórumon egy lány (ki más) kérdését olvastam ami úgy hangzott, „ha figyelek a kalóriára és nem lépem túl az 1.200 kalóriát / nap akkor bármit ehetek?” A kérdés már önmagában is szomorú, de persze ilyenkor igen nagy számban megjelennek a nagy tudású…..
picpaca 2012.07.10 10:46:33
@biliczke: szia! itt időnként, heti egyszer van egy kisebb piac, de baromi drága. viszont az áruválaszték lenyűgöző az üzletekben :) én otthon is ittam a 0,1%-os tejet, és itt is azt fogyasztom. Szeretem, hogy a tejtermékek között van egy csomó alacsony zsír-és cukortartalmú (!) áru. A hentespult nekem is hiányzik, az ízetlen gyümikkel egyetértek. Engem még az zavar egy kicsit, hogy pl diabetikus termékeket nem nagyon lehet kapni (én legalábbis nem találtam), gondolok itt cappucinora, kekszre és hasonlókra. De az ezerféle kenyérválasztékot pl imádom :)
  Először nem tudtunk semmit, aztán megtudtunk valamit, de ettől még homályos marad a kép: ennyit képünk van eddig az EU-csúcsról, és főleg annak magyar vonatkozásairól. Orbán Viktorban újra a kurucos énje győzött - hogy az EU törekvései kapcsán csak átmenetileg vagy…..
red savina paprika április 28 2011.04.28 21:04:43
újabb lépések a fóliasátor felé.ma megvettük a fóliát. a helyi kertészáruházban nem volt nagy választék.albatross nevű cég terméke 2 méretben. lehetett válogatni. majd kiderül mit bír. hétvégén talán sikerül felrakni. utána megy a tesztüzem üresen milyen hőmérséklet…..
A február 6.-i második turnus nem maradt el, csak nem írtam róla, rendben elültettem a 13 darab magot, ugyanabban az arányban, melyben korábban is. Az első turnusból mindsszesen két narancssárga habanero-nak vélt mag kelt ki, a maradék 11 hallgat egyelőre. Nagy fájdalmamra a Jalapeno…..
picpaca 2011.03.04 19:41:51
@bratya:
szia!
kb. 6-8 magom volt, amit külföldről rendeltem, de még nem adom fel, végül is csak két és fél hét telt el az ültetés óta. A többi mag tescos jalapeno paprikából lett bányászva, ezek közül 0 db kelt ki. a külföldi magokból 3 palántám van eddig
A többi fajta paprikám viszont nagyon szépen kel, főleg a tabasco és a bhut jolokia szerepel szépen
Chili-vili blog Elvetődés 2011.01.31 11:52:00
Sokat rágódtam rajta, hogy milyen magokat vessek az idén, aztán tanulva a tavalyi tapasztalatokból, egyúttal bizakodva tekintve a jövőbe, ezek maradtak:  - 1. caribbean red (pepperworld.com, 3 db.) - 2. habanero (pepperworld.com, 3 db.) - 3. bhut jolokia (pepperworld.com, 3 db.) - 4.…..
Chili paprika Chili bonsai 2011.01.10 20:02:00
Idén nyáron megkaptam a feleségemtől Dave DeWitt és Paul W. Bosland: The Complete Chili Pepper Book című könyvét. Érdekes fejezetet találtam benne, amely a chili bonsairól szól. Évekkel ezelőtt elhoztam egy bonsai könyvet a szüleimtől és olvasgattam is kicsit a témában, de hamar…..
Chili-vili blog Photoshop helyett 2010.07.09 19:22:02
Kérdezte tommirra, hogy mi a titka a szép paprikáimnak. Hát először is az, hogy a korcs, megnyúlt, foltos növényeket nem fotózom le :) , másrészt a nevelésük során betartottam egy-két alapvető szabályt:- korán vetettem (a tescós thait és habanerót január, a többit február…..