Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csikós Mihály

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hosszú repülőutak világában, ahol az idő elveszti jelentését, az egyik legnagyobb kihívás a jetlag, ez a modernkori átok, amely az alvást és az ébrenlétet egyaránt megzavarja. Én, aki életem meghatározó részét a világ különböző pontjai között ingázva töltöttem, szembesültem ezzel a problémával, és…..
Ahogy Gibraltár közelében zajlott az építkezés, hónapról hónapra visszatértem művezetni Andalúziába. Szokatlan dolgok megesnek új helyeken de ha az ember gyakran jár valahova hajlamos elfelejteni, hogy mindig idegen marad. És ez volt az a pont amikor ulolért a középkor...
A Mont Blanc lábához kellett tervezenem egy házat. Nem készültem fel eléggé arra ami az alpesi síparadicsoimban várt rám. A hatóságokkal olyan meglepő dolgokról kellett egyeztetnem amiről hosszú karrierem során még soha, pedig terveztem már földrengés övezetbe, dzsungelbe meg sivatagba is nem…..
Sokmindenre fel vagyok készülve, ha utazom. Ezért sem izgulok. Tudom, hogy fura helyzetekbe fogok kerülni, és azt is tudom, hogy meg fog oldódni így vagy úgy, bármibe is keveredek. De ahhoz nem vagyok hozzászokva, hogy sajátkezűleg kell bevetnem extrém sportokat munka közben...
Gyakran van az az érzésem, hogy egy Emir Kusturica filmben tévedtem el. De az autentikus csomagot egy hűvös, kora tavaszi 3 napos délszláv kirándulásom kaptam meg. Néha visszüt, hogy rutinból utazok. Nem igazán készülök rá, ha menni kell. Egy erősebb balkáni beöntést kaptam, amikor egy napon nem…..
Nem rég Erdélyben terveztünk egy öt csillagos szállodát, Szovátán. A telek közel van a híres szovátai Medve Tóhoz. Külföldi projekteknél, a jogszabályoknak megfelelően a tervek egy részének helyi adaptálását helyi kollégák végzik. A különlegesen lejtős terep és az adaptációs munkák miatt többször…..
A klasszikus arab ételek nagyon tartalmasak. Ez összefügg a sivatagi létezéssel, ahol régen nem volt biztos, hogy mindig, mindenki megfelelő mennyiségű táplálékhoz jut, ezért olyan ételek terjedtek el, amik, tartalékokat képezhettek a szervezetben...
Ez egy érzékeny téma. Az ember inkább nem is beszélne róla mert soha nem tudhatjuk, hogy most szabad e ezt vagy azt mondani erről. De néha kell. Mert az emberek bőrének a színe eltérő és ez olyan konzekvenciákkal jár amiket itt Európában mi nem érezhetjük. De mi van ha valahol a Te fehér bőröd az…..
Valójában Ázsiában az az izgalmas, hogy... nagyon izgalmas. Nagyon-nagyon sok az izgalom. Ezt azért hallomásból mindenki tudja de amikor a saját bőröd a tét és a hétköznapi valóság bekopog az ablakon akkor van, hogy végig fut az ember hátán a hideg akár csak így simán visszaemlékezve is...
Sok dolog Balin olyan, ami az egyszeri európai turistát egyik ámulatból a másikba ejti, mennyire más világba csöppent, hogy ami otthon elképzelhetetlen az itt létezik és virágzik. Pár apróbb de nem kevésbé érdekes dolgot gyűjtöttem össze ebben a bejegyzésben...
Az ázsiai utazások kapcsán mindig megrázó szembesülni a végletes szegénység és a végletes gazdagság kontrasztjával. Ahogy ez a két világ egymás mellett él vagy inkább egymáson létezik a mindennapokban...
Hát ez tényleg furcsa érzés. Mellbevágó és meghökkentő. Itt vagyok Dohában, Katar fővárosában a nemzetközi repülőtéren várom, hogy tovább repülhessek Ázsia felé. Sokszor jártam már itt. Legutóbb nem egész egy évvel ezelőtt töltöttem el 8 órát a kellemes VIP váróban a csatlakozásomra várva. Tehát…..
  Azt hiszem, sok más európai emberhez hasonlóan a Bakancs Lista című filmben hallottam először arról a kávéról ami irreálisan drága, szarból készült és mindenki ilyet akar. Ez így kevés információ volt ahhoz, hogy felkeltse igazán az érdeklődésemet de az idei Bali utazásomon nekem is volt…..
Azerbajdzsán egy feltörekvő kaukázusi állam, aki hatalmas olajkitermelési lázban égve komoly pénzeket mozgósít fővárosának reprezentációjára. A fővárosban találkozik a mediterrán lágysága a Közel-Kelet határozottságával, egy csipetnyi ázsiai alázattal és finomsággal. Ebből születik meg a…..
Amikor Balin építészekkel beszélgettem, akkor tettem fel a kérdést, hogy mik az építési szabályozók errefelé. Gond nélkül közölték, hogy azok bizony itt nincsenek. Hacsak nem az úttest közepére tervezed a házat, akkor nem szól bele se hatóság se más, hogy milyen az a ház.…..
Amikor úgy döntöttem, hogy Bali képzőművészetéről, közelebbről a festészetéről szeretnék írni, egyből 3 festmény ugrott be. Ezek a képek tökéletesen szimbolizálják a modern bali ember viszonyát a művészettel. Nem is az a legjellemzőbb, hogy mit és hogyan festett a…..
Amikor először terveztem Zsukovkára, az ügyfelem meginvitált a szalonjába és drága francia cognacot és armagnacot kínált. Egy idő után zavartan megkérdeztem, vodkája van-e? Akkor ő is zavartan nézett kicsit és azt mondta: most nincs. Az alkoholtól már ellazulva kérdeztem, hogy…..
Házak. Dolgok. Emberek. Zsukovka 2015.06.01 10:14:50
Moszkva peremén található Zsukovka, Oroszország legmenőbb kerülete. A két falgyűrűvel külső és belső körre osztott luxusnegyedbe vendégként is nagyon nehéz bejutni. Itt van Putyin háza, valamint Gorbacsov és Tupoljev unokájáé és még jó pár hírességé. Ide is terveztem…..
A kínai vitathatatlanul a legváltozatosabb konyha a világon. A wokban pillanatok alatt egy-két sercintéssel összedobható fogástól a hetekig készülő ételekig tart a skála és a legkülönbözőbb alapanyagok felhasználásával érik el ezt a tarkaságot. Sok ijesztő furcsasággal leptek már meg utazásaim során…..
Bali különleges világa mindig megrázó és megdöbbentő. De amikor helyi barátaim mondták, hogy van egy hely, ahol a hegy lábánál csak úgy kirakják a családok halott szeretteiket egy erdőben és ott is hagyják őket sorsukra úgy ahogy vannak, az nagyon megdöbbentett. Amikor pár…..
A németek majdnem mindenben precízek. Ha ivásra kerül a sor persze őket sem kell félteni de a hidegvérük akkor sem hagyj cserben őket amikor éppen ünnepileg is rendezetten szórakoznak és utána jön a hányógép.....
Ha egy országban 3000 éve kezdték az illemtant, akkor bármilyen viharos a történelme vagy bármilyen veszélyes is lehet egy beházasodott férfi élete, vannak olyan szabályok, amit nem törvény ír elő, mégis köteleznek. Ilyen Vietnámban az idősek tisztelete...
Elég nyilvánvaló fogalmaink vannak a családi házról, mint egységről itt Európában. Ezt bátran húzhatjuk le a WC-n amikor megérkezünk egy otthonba Balin. Itt a "szobák" különálló építmények, amiknek nem szükségszerűen van négy fala. Vagyis legtöbbször nincs. Ez a rendszer…..
Vietnám nagy része áthatolhatatlan dzsungel. 45 fok, 90 százalékos páratartalom és kígyó kígyó hátán. Állítólag itt az erdőben való tartózkodás élből életveszélyes. Elképzelni is hajmeresztő, hogy ez volt az a hely, ahol pár évtizede egy alig 18 éves amerikai fiatal váratlanul itt találhatta magát…..
Kambodzsa, akárcsak a Távol-Kelet, varázslatos hely egy európai számára. A bevezetőben írtam, hogy az ember lassan kebelezte be a természetet, ahogy fejlődött a civilizáció. Kísérteties élmény volt látni, hogy a földanya bizonyos területeket, hasonló szenvtelenséggel visszavesz. Lassan, apránként,…..