Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chain-Q

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rengeteg komment és észrevétel érkezett a Jack Tramiel-nekrológhoz, köszönjük mindenkinek (még sosem volt ezerlájkos posztunk). Sokan leírták, hogy a Commodore gépek révén lett belőlük programozó, Biga fedőnevű kommentelőnket ezek a hozzászólások egy cikk megírására…..
Kíváncsi voltam már egy ideje arra, hogy mikor fejlődött dinamikusabban a Mac. A régi, PPC-s időkben, amit a hardcore Apple-hívők aranykornak hívnak, vagy azután, hogy Intelre váltottak, és a Mac hardverelemeit tekintve elkezdett egy pc-re hasonlítani? Sokan árulásként tekintenek…..
Pénteken megígértem az Imperium Galactica-cikkben, hogy külön posztot kaptok arról, miért nem készült el az Imperium Galactica III, illetve hogy miért volt helyette két másik űrstratégia három fejlesztőcégtől. A történet tanulságos, és egyik szereplője sem lehet büszke rá.…..
Chain-Q 2011.03.28 10:32:41
@Dir81: A DR mai napig megvan, valami online trutymót fejlesztenek, ha jól rémlik. Legalábbis több ismerősöm állítja, hogy ott dolgozik. A rossz nyelvek szerint egyébként a pornóiparral összefüggő befektetőből van pénzük... :)

Többiek: A Most Wanted Entertainment még létezik (ugye végül ők adták ki a JTF-et) és pár év kézikonzolos/mobil fejlesztések után most újra nagyobb gépekre tolják, azt csicseregték a madarak. Valamint a Cryteknek is van magyar fejlesztőstúdiója (vicces módon a JTF-et az MWE-nél befejező csapat jórésze most a Crytek Hungary-nál van). Még az Invictus is létezik, bár ők debreceniek, ha jól rémlik, ezért mindig kicsit kiestek a nagy pesti stúdiók versenyéből. Meg volt mégegy cég, akik meg valami nyomdagáztéshuss autóversenyt fejlesztettek PC/konzolra úgy egy-másfél éve, de a nevükre sem emlékszem, nem tudom végül mi lett belőlük. Ja meg persze ott a Perpetuum, a magyar fejlesztesu sci-fi MMORPG, és az ahhoz tartozó csapat, ez utóbbi játéknak nem rég volt a rilize és azóta is működik.

De ezen kívül is van még jópár magyar cégecske, de szinte mindenki bérfejleszt, vagy ha van is saját projektje, az kézigépes (DS/PSP) casual játék, ill. újabban nyilván iPhone/Android. Ezek a cégek többnyire nem is verik nagydobra magukat, a kiadott játékokról itthon alig tudnak, bekerülnek a szokványos AppStore/Market eladási csatornákba és gyakorlatilag semmi nem utal rá, hogy idehaza készültek.
Chain-Q 2011.03.28 10:46:43
@Ríl: A magyar szoftverfejlesztőcégek tele vannak ex-játékfejlesztőkkel... De a fentebb említett kis csapatok is egy-egy nagy fejlesztőstúdió szétesése után keltek önálló életre.

Bár a kép azért nem ilyen fekete-fehér, talán átjön, hogy a postban is írt nagy elkúrások többnyire a management nevéhez fűződnek. Azok a fejlesztők, akikbe szorult némi management és marketing érzék is, így könnyen megtalálják a számításuk egy ilyen kis csapatban, amelyik bejáratott terjesztési csatornákra fejleszt (lásd smartphone-ok ugye), mert így a management és a kiadó nevű vízfejre felettük kvázi nincs szükség. A többiek ma is dolgoznak, csak másik cégben, vagy szoftver fejlesztenek ugyan, de nem játékot.

A programozókon kívül pedig rengeteg művészt elszívott az egyéb vizuális designok (pl. a web berobbanása ugye), és más egyéb grafikai/zenészi terület. Ezt felfoghatjuk szakmaváltásnak, de azért ez nem ugyanaz, mintha mondjuk elmentek volna ácsnak vagy péknek. :D
A DigiTimes szerint az Apple lecseréli régi partnerét, a Samsungot, és a most is gyártott Apple A4-es processzort, valamint a lap szerint a Cortex-A9-es architektúrára épülő Apple A5-öt is a TSMC-vel készítteti majd el. Jelenleg a Samsung gyártja az A4-eket az Apple-nek, ahogy az…..
Chain-Q 2011.02.16 10:50:31
@applecuccok.com: Nyugi, mivel az ARM processzorokhoz senki sem ért, ezért ciánozzák a népek inkább egymást, a cikk kommentezése helyett. És persze frusztráltak is, mert megint elmaradt a jó kis Intel vs. AMD vs. PowerPC vs. bármi más flame. :)

Egyébként meg BlackBerry foreva!!!111 :D
IDDQD Adios, Amiga! 2010.11.03 11:21:39
Eladó a húsz évvel ezelőtt (huhh, belegondolni is rettenetes) minden gémer vágyálmának számított Amiga gépek márkaneve. A maga idején igen népszerű, és magyar pénztárcához mérten rettentő drága gép évekkel előzte meg a korát, olyan dolgokat tudott már a nyolcvanas évek…..
Chain-Q 2010.11.04 00:06:33
"az Amiga márkanevet a német Escom vette meg, ami nem nagyon kezdett vele semmit"

Ehhez képest az Escom gyártott Amigát, nekem két gépem is van, ami nem Commodore, hanem Escom gyártású Amiga (egy 1200-as és egy 4000T). Mindkettőn szerepel az Escom mint gyártó és nincs rajtuk C= logó...

Egyébként mielőtt durván nekiálljuk temetni az Amigát, azt azért tudjuk, hogy ez az Amino nevű rakás szerencsétlenség az utóbbi 11 évben azon kívül, hogy nem létező termékeket jelentgetett be és megpróbált keresztbe tenni kb. mindenkinek, aki az Amigával (mint gépcsaláddal, ill. a technológiai örökséggel) érdemben akart még kezdeni valamit, sok mindent nem csinált. Kevesen fognak sírni utána.

Az Amiga technológiai örökségét viszont 3 ún. "next-gen" OS projekt, a Hyperion által írt AmigaOS4 (Google it), a független fejlesztők által írt, PowerPC-s gépeken futó MorphOS (
www.morphos-team.net) és a nyílt forrású AROS (aros.org) mellett rengeteg kisebb-nagyobb hardver projekt (ACube Sam series, AmigaOne X1000, Natami, Minimig, stb.) is tovább viszi. És akkor az emulátorokról, a classic OS-disztribekről (AmigaSys, AmiKit, Amiga Forever), a régi gépekhez való hardverprojektekről (Indivision, CPU kártyák, ZorRAM) és sok más egyébről még nem is beszéltünk. És persze a régi gépek sem álltak meg hirtelen...

Összegezve, a fénykor már nagyon messze van, de halotti tort azért még ne tartsunk, köszi.
Nem fogunk minden egyes célba ért nyereménytárgyról külön posztban megemlékezni, de a C64 DTV-ről muszáj. Ezt az eBay-nyereményjátékunkon nyerte András, akit nagyon irigyeltünk ezért. A cucc ma már szinte beszerezhetetlen, András példánya (ami ráadásul bontatlan példány volt)…..
Lordvico fedőnevű kommentelőnk küldte el a The Company nevű lengyel csapat weboldalának a címét, és napokra ott ragadtam. Az oldalon az EXE menüpont ugyanis olyan amigás klasszikusokat rejt, amikre C64-tulajdonosként csak csorgathattam a nyálam kb. húsz évvel ezelőtt. Egy újabb…..
Chain-Q 2010.10.13 17:55:36
@BushDoctor: Bizony, ez így van. Más kérdés, hogy amilyen arcok kóvályognak manapság jogtulajdonos címszóval az Amiga név körül, kicsit sem jobbak, mint az 576-os arc. Szóval ultimate "mindenki bekaphatja" megoldásként másolt verzióban kell használni az Amiga Classicsot. :)))
Chain-Q 2010.10.14 10:13:04
@Mózsi bá: Pinball Fantasies konkrétan rossz példa, mert az van PC-re is, ráadásul egész tűrhetően ment egy 25Mhz körüli 286-oson egy akármilyen fostelep VGA kártyával és még a 4ch MOD zenéket is letolta mellé a PC Speakeren. Szóval a PF pont rossz példa (volt Pinball Dreams 1/2 is). Azon kevés játékok közül valók ezek, amelyek használják a VGA kártya hardverscroll funkcióját, meg a hozzávaló planar trükköket, nyilván anélkül nem menne...

Az Amigás persze így is jobb, meg nyilván tökéletesen ment a 7Mhz-s 500-ason, de ez más kérdés. :)
Belsőség Ha eljő a sweeper… 2010.08.28 14:40:00
Egy békés nyári este letámasztottam házunk előtt Doxát, hátsóm hóbortos ám hűséges és halhatatlan hordozóját. Mint minden este, most is álmában rozsdállt egy kicsit és megjelelölte területét egy apró olajpöttyel. Közben biztosan megint arról álmodozott, hogy bizony…..
Bigyóblog Az új Commodore 64 2010.08.27 11:33:00
A Commodore USA a piacra dob egy gépet Commodore PC64 néven. Intel Atom processzor lesz benne, 4GB RAM, 1TB merevlemez, HDMI kimenet és opcionáliosan választható hozzá dvd író vagy Blu-Ray olvasó is. Hogy hű legyen a nevéhez, pont úgy fog kinézni, mint az eredeti C64. Állítólag még…..
Chain-Q 2010.08.28 16:47:04
@ikri: Kazetta? Lemez? Én így 2010 táján a programokat CF kártyáról vagy USB-n keresztül töltöm a(z igazi, nem emulált) C64-embe: ide64.org
Chain-Q 2010.08.28 16:48:43
@T-akonypunpa: Szerintem is mindenért én vagyok a hibás, bár egyetlen téves karaktert sem ütöttem le. Köszönöm, hogy elmondhattam, elnézést, hogy létezem.
Valójában önök nem akarnak rákattintani a képre. Legyen elég annyi, ami látszik. lassan gyülekezünk, annak ellenére, hogy az eső mindent megtesz, hogy elvegye a kedvünket.Nem fog sikerülni. Gyertek, van még hely...
Ha egyszer a Lambrettád Lamborghini lett, sosem mosod le magadról a milliomos bélyegét. Vélemények az azonos című írásunkról...
Chain-Q 2010.08.25 10:51:10
@dextercapo: Nekem is el van írva a motorszámom. A műszakin azt mondták, ők ezzel nem tudnak mit csinálni, irassam át az okmányirodában. Az okmányirodában azt mondták, ők ezzel nem tudnak mit csinálni, műszakin kell. Gratulálok.

(Végül kiderítettem, a helyes eljárás adatlapra vizsgázni, majd az okmányirodában átírják. Éljen a gördülékeny ügyintézés.)
Chain-Q 2010.08.25 10:55:08
@Rigor Mortis: Ez tetszik! :) Egyébként így kell ezt csinálni, sajnos a saját térfelükön, az ő szabályaik szerint kell megszopatni őket, hogy komolyan vegyék az embert, a kinti világ és a józan ész szabályai hatástalanok. Gusztustalan.
Mindannyiunk bánatára Stöki szabadságon van, így leesne az aranygyűrű az ujjáról nincs most kedve a szerdai retróval bütykölni, de hogy ne vigyen el minket a népharag, kitaláltam valamit, amivel hozunk is ajándékot meg nem is, satöbbi.Szóval kivételesen nem egy régi játék…..
Chain-Q 2010.08.11 17:19:21
@mnmlst: Hja, ilyen nekem is volt. Első óra, tanár elkezdi magyarázni, hogy hát DOS meg command.com és írjuk, be hogy DIR. Én addigra már szinusz scrollert meg animáló négyzetet és ellipsziseket írtam TP7-tel, szigorúan BGI-vel persze. :D Az osztálytársak meg néztek, hogy mi a fasz. A tanerő meg kizavart óráról, hogy zavarom, és ha ennyire tudok, akkor következő órán felelek az éves anyagból. Feleltem. Ötös. Onnantól volt lyukasórám, kb. :D
Chain-Q 2010.08.11 17:21:37
@baloghao: Hja, anyám is megpróbálta kontroll alatt tartani a számítógépfüggési szokásaim, epic fail eredménnyel persze. Leadta a szomszédnak a tápkábelt meg a billentyűzetet, ha elment otthonról. Fél óra alatt szereztem másikat havertől, akinek volt tartalék. :D Az őseinek befüllentettük, hogy az enyémbe beleborult a kakaó és most nem működik, és nem tudunk most másikat venni. :D
Chain-Q 2010.08.11 17:54:39
@Matiz: caddys meghajtó alap :) A márkásabb SCSI-s meghajtók elég sokáig olyanok voltak, még a tálcás megoldás elterjedése után is.

Egy haveromnak olyan 1x-es(!) meghajtója volt, amin magát az egész meghajtót lehetett "kihúzni" mint egy fiókot, az 5,25"-os helyről, majd kinyitni a tetejét a "fióknak" mint afféle CD-playernél (ezalatt a zenei CD lejátszókat értem). Keménység volt.
Anarki kipakolta a padlást és kincsre bukkant. Egy ősrégi Toshiba laptopra, mely a Syatellite Pro névre hallgat. Nagyon vastag, brutál nehéz, billentyűzete azonban még így, sok év után is meglepően kényemes és nem hiányzik az irányító pöcök sem. Sajnos nem tudtuk bekapcsolni, a…..
Chain-Q 2010.08.06 14:49:50
@xstranger: A DOSBox-ban már van GUS emulátor egy ideje, szóval ha a demok nem is tűnnek el, de mégsem lesz ugyanaz. Az emulátor csak egy guminő. :)
Chain-Q 2010.08.06 15:11:13
@ern0: Úúú, Palmokat full elfelejtettem. Pedig van nekem is, m105, m130, m505. Asszem. :) Van amelyikhez bölcső is van. :)