Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gefraiter

0 bejegyzést írt és 124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A montenegrói Sutomorén töltött nyári vakációnk során ismerőseinktől hallottuk, hogy „valamilyen romos vár” található az öböl feletti sziklán. Az alábbi rövid írás és néhány kép a hír hallatára tett felfedező utunkon fellelt emlékeket örökíti…..
A minap, egy antikváriumban nézelődve megakadt a szemem egy kisméretű, vékonyka kiadványon, amelynek a címe Vitéz Kókay István dalai. Igazából a rajta szereplő „vitéz … dalai” szókapcsolat volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsivá tett, hogy miről énekelhet…..
Gefraiter 2013.09.08 16:22:18
@M. Szilvia: Az Első Világháborús Albumok Facebook oldalán láttam az ajánlást. Szerintem is nagyon érdekes és kerek írás a nótás vitézről.

Az meg csak egy slusszpoén, hogy gyerekkoromban falusi lagzi nem múlt el úgy, hogy a "Messze van a nyíregyházi kaszárnya" című opust a banda el ne húzza. Most már azt is tudom ki, hogy a szerzője...
Kiállítás-ajánló „Falunk krónikájának nem azért kell fennmaradnia, mintha ott világra szóló dolgok történtek volna. Csak volt egy saját kis világunk – ami persze nem volt a „világok legjobbika” – mégis, olyan kis világ, amely számunkra az élet körforgását, a…..
A Nagy Háború Emberi sors 2012.05.16 07:44:00
Babs71 amellett, hogy rendszeresen városnéző sétákat ír le és hirdet meg Pétervár kevéssé ismert műemlékeihez, szenvedélyesen gyűjti ócskapiacon és az ismerősöktől a régi képeslapokat, dokumentumokat és fotókat. Az alábbi képek egyetlen valamikori családi fotóalbum…..
Húsvétkor tettük közzé egy Slapák Mihály nevű tüzér Rozman Mariskához írt fényképes üdvözlőlapját . A harctéri fotón tíz katona látható, pihenőben. Nem csak az olvasókat, engem is foglalkoztatott, hogy vajon melyikük lehet Mihály.    Melyikük lehet Slapák…..
Gefraiter 2012.05.04 21:59:31
@Brájen: Azért egy bajusz szépségversenyen a 9-es versenyző is jó eséllyel indulna! :)

A többieké elmosódottabb, de azok között is van még egy-két különleges.
A Turistaság és alpinizmus 1918. november-decemberi számából:  ..
Vajon a XX. században egy vagy két világháborúról beszélhetünk? Az alábbiakban dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész-muzeológus írásának közreadásával „kitekintünk a Nagy Háború lövészárkaiból”, és szélesebb összefüggésekbe próbáljuk helyezni az…..
Gefraiter 2012.03.02 11:15:00
@PollmannFerenc: Én azt gondolom, hogy a történészek többnyire utólag alkotnak fogalmakat és alkalmaznak visszamenőleg a vizsgált eseményekre. Szerencsés esetben ez egybe esik a kortársak által is alkalmazottal, ha egyáltalán alkalmaztak már fogalmakat a saját korszakuk eseményeire, pl. az őskor embere esetén ez kevésbé valószínű, de a későbbi koroknál is ez talán sokáig kevésbé jellemző! :)

A viccet félretéve, mindig egy új nézőpont, különleges megközelítés, s ennek természetes velejárójaként ennek az új fogalmi rendszere, s az erről kibontakozó vita vitte előre a világ folyását. Ilyen szempontból ez is egy ilyen felvetés, s érdekes a róla kibontakozó vita is!
  Az Érdekes Újság 1916-os hirdetésének szkenneléséért köszönet Dinyés Lászlónak és a Magyar Monte Grappa Baráti Kör Egyesületnek. ..
Triboulet notesza „Dilettánsabban még soha nem szabadítottak el háborút, mint 1914 júliusában a Szerbia ellenit” – fogalmaz egészen kendőzetlen nyíltsággal Fritz Fellner, az egyik legtekintélyesebb osztrák történész, és véleményét sok szakember is hajlamos…..
Gefraiter 2012.01.05 20:20:23
@PollmannFerenc: @PintérTamás: A felemlegetett Szarajevói variációkban anno hosszasan elrágódtunk a "mi lett volna, ha" kérdéskörével. Itt is feltehetnénk a kérdést, hogy mi változott volna, ha Putnikot tényleg elfogjuk? Menetből simán levertük volna a szerbeket, s mi nyerjük a háborút? Tudatosan sarkítottan fogalmaztam. :)
Gefraiter 2012.01.07 23:38:09
@PollmannFerenc: Potioreket cserébe oda kellett volna adni a szerbeknek... S így? :)
Gefraiter 2012.01.08 19:40:57
@PintérTamás: @PollmannFerenc: Na, ugye, ezért kellett volna Putnikot lovagiasság ide, vagy oda, mégis csak letartóztatni! A Monarchia nem ismerte az ő korábbi szerepét? Nem működött a hírszerzés??? Vagy ennyit ért?
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 46. rész El a vad hegyek közül [1915.] július 2-án, ahogy a fa tövében felébredtem, semmit sem hallok semmiről. Felszedelőzködtem, s mentem a raktárhoz. Ott egy szakácson kívül egy lélek sem volt. A szakács adott felvilágosítást, hogy…..
1918. november 11-én, délelőtt 11 órakor lépett életbe az antant és Németország képviselői által az észak-franciaországi Compiègne mellett aláírt fegyverszverszünet, ezzel a világháború véget ért a nyugati fronton. A XX. század első nagy világégésében közel 10 millió katona és ugyanennyi civil…..
Gefraiter 2011.11.11 12:53:34
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 45. rész Menekülés a halál torkából [1915.] június 29-én, reggel 8 órakor a tiszti szakács ideadott nékem egy rövid zsákban félvékányi forma durva cvibakot, hogy azzal menjek a patak mentén felfelé, ott találok egy vízimalmot és a…..
Gefraiter 2011.11.08 22:16:28
@PintérTamás: @MTi: Isten nem ver bottal, csak nehéz gránáttal? A káros szenvedélyek büntetése?
Kabaréjelenet a pjescsankai hadifogolytáborból „Kinek volt kedve ott a hadifogságban nevetni, mulatni, amikor támasz nélkül maradt itthon felesége, gyereke, apja-anyja, menyasszonya, – és talán minden férfi hozzátartozója tovább küzdött a frontokon? Pedig így volt: néha…..
Gefraiter 2011.11.01 00:23:31
@Natasa Gajdarova: Köszönöm, nagyon szórakoztatóan ír, akárki volt is. Szívesen olvasnánk még ilyeneket! :)
Tavasszal tettük közzé Nagy György budapesti olvasónk családi fotóit, amelyekből többek között megismerhettük Popov Pál – Gefraiter kommentjét idézve – gyermeki és zord katona arcát. Ennél sokkal többet nem is tudunk róla: be kell érnünk annyival, amit a képek…..
1922. július 23-án a Pesti Hírlap „Magyar tisztek borzalmas lemészárlása” címmel közölt cikket a csóti leszerelőtábor helyszíni tudósítója, Benda Jenő tollából. Benda, mint a lap kiküldött munkatársa, alaposan kikérdezte az oroszországi körülményekről a…..
Gefraiter 2011.10.12 21:31:15
@KabaEszter: Köszönöm! Azt lehet tudni, hogy ez az öt fő miért nem indult el a többiekkel? Úgy tűnik az események megörökítése szempontjából Rácz Ernő volt a "kulcsfigura". A kérdés valószínűleg költői, de vajon vele mi lett?
Gefraiter 2011.10.13 22:05:34
@KabaEszter: Kijevben kellene megkeresni az utódait... Más. Mi lehetett ennek a kegyetlenségnek az oka? Az nem derült ki a vallomásokból? A rablási szándék kevésbé lenne érthető, hisz éhező hadifoglyoktól, a ruhájukon kívül, mit lehet elrabolni?
Gefraiter 2011.10.14 15:05:19
@KabaEszter: Az osi történetnek nem lehetett szintén valami politikai motivációja is? A szártok hova húztak? Kik ellen "lázadtak"? A vörösök ellen?
B. Sárközy Gergely visszaemlékezése – 41. rész Elkeseredve az élettől Másnap, [1915. június] 18-án kora hajnalban keltünk. Lábaim nagyon fájtak, amit jelentettem a szakaszvezetőnek, és ő azt mondta, hogy adjam át a lovat egy másik fiúnak, kinek szintén egy lova volt, s ő…..
Dr. Serényi Jenőre emlékezve Az 1915. június 23-tól július 7-ig tartó 1. isonzói csatában a támadó olasz hadseregeknek nem sikerült áttörni az osztrák-magyar Isonzó arcvonalat. A Görztől délre húzódó Karsztvidéken az újabb támadások kivédésére, a védővonalak…..
 Tolnai Világlapja..
Gefraiter 2011.08.15 09:43:40
@Hatvanas: nem kell ahhoz "adalék", ezek szerint van benne így is :)
  Molnár Ferenc haditudósítói működéséről már esett szó a blogon. Az író 1915 júniusában megfordult a pár nappal korábban visszafoglalt Przemyślben is. A jelképes jelentőségűvé vált erőd és város visszavétele az előző hetekben itt is több bejegyzésben szóba került. Molnár részletesen beszámolt a…..
Gefraiter 2011.07.29 23:53:53
@Hatvanas: Ezek szerint a korszak sajátos szokása volt a pillanatnyi "hősök" részéről, hogy "beleraknak" zongorába? :)
Reklámhirdetés az Érdekes Újság egyik korabeli számából.  ..
Gefraiter 2011.07.02 20:33:55
@József a katona: ok, de hogy jön ide a Belga?
Gefraiter 2011.07.02 22:23:29
@József a katona: ja, megvilágosodtam! :)
meg egyébként is, ha már itt tartunk: "a franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen, a présen..."
Gefraiter 2011.07.18 12:13:44
@József a katona: kész szerencse, hogy a nők fejét nem itt és így zománcozták :-)
Csicsek Anna nagykanizsai olvasónk küldte be szerkesztőségünknek a nagyapjáról szóló alábbi írását. „A történetet részben nagyapámtól, szüleimtől, testvéreimtől, nagybátyámtól, nagynénémtől hallottak alapján, valamint a bécsi Kriegsarchiv…..
Az alábbi különleges repülőgépgyártás-történeti képsorozatot és az ehhez kapcsolódó kutatási beszámolót Hadnagy Attila kutatótársunk bocsátotta rendelkezésünkre. A fotók először a mi oldalunkon láthatóak. Az írás megjelentetésével a blog olvasói segítségét is…..
Gefraiter 2011.04.28 00:05:15
@József a katona: Osztom (bár azért eddig is voltak itt érdekességek)! Nagyon különleges és hangulatos képek egy szinte ismeretlen témáról. De jó, hogy megmaradtak!

Érdekes lenne kideríteni, hogy kik lehetnek a pilóták, s valóban vannak-e közöttük magyarok is.

Tiszta céhes ipar, ahogy itt még történik a gyártás...
Vajon hány millió fényképfelvétel készülhetett a Nagy Háború idején? És vajon mennyi maradt fenn belőlük? A történelem viharaiban vagy a természetes enyészet folytán jó részük bizonyára megsemmisült, ha pedig nem, akkor sok esetben feledésbe merült, mikor és hol…..
Gefraiter 2011.04.18 09:29:07
@Markgraf: Érdekes lenne ezeknek az érmeknek a történetét is megismerni a fotó mögé...