Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sezlony

347 bejegyzést írt és 194 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt egy újabb mikrotörténet a jövőre megjelenő Mindig egyre több című regényemből. (Itt meg egy másik.) Ezek a kis mesék az egyik szereplő, Chloé kislánykorából származnak. Részben úgy jelennek meg, ahogy az édesapja mesélt neki az emberiség nagy kalandjáról, amely az Utu naprendszerébe vezette…..
Azt hiszem, inkább téli író vagyok, mint bármi egyéb. Mármint abban az értelemben, hogy akkor tudok a legjobban haladni a történeteimmel, de talán úgy is, hogy - bár erről nem vezetek statisztikát - több írásom játszódik télen, mint bármilyen más évszakban. Biztos van e mögött valami; a komor…..
[ lászló zoltán ] rólam 2020.09.01 08:55:00
László Zoltán 1977-ben születtem Hatvanban, hosszú ideje Budapesten élek, webszerkesztőként, újságíróként dolgozom. 1999 óta publikálok rendszeresen novellákat különböző folyóiratokban, antológiákban, regényeim több kiadónál láttak napvilágot. A fantasztikumon belül szívesen váltogatom témáimat és…..
A Mindig egyre több című új regényem a Földről új világokra kirajzott emberekről szól. Írás közben hosszú ideig különálló naprendszerekben, más-más csillagok körül létrejövő kolóniákban gondolkodtam, de egyre többször jutott az eszembe a TRAPPIST-1, az egyik legvalószínűtlenebb bolygórendszer,…..
Majdnem megfeledkeztem a nagy ünneplésről: idén lett húsz éve, hogy publikáló író vagyok. Az első novelláim 1999-ben jelentek meg nyomtatásban, és az eltelt időben - ha jól számolom - 25 novellát jegyeztem különféle folyóiratokban és antológiákban, illetve 6 regényem jelent meg (ha a Hiperballada…..
Kibámult a Tanács körút nyüzsgésére. A hó lassan szállingózott, és mivel előzőleg részleges víziót kért, a valós látványt észrevétlenül egészítették ki a Központ szimulált adalékai. A szikrázó karácsonyi fények között a közelgő újabb neves évforduló jegyében már felbukkant egy-két transzparens az út…..
Az év magyar science-fiction és fantasy novellái 2019., Gabo SFF Mikszáth találkozása az éghajlatváltozással. Ez a történet a gyorsháború utáni Budapesten játszódik, miután az ember létrehozta a saját jobb-szebb-okosabb alteregóit, majd háborúban űzte fel őket az égbe. Győzelme azonban egy…..
Ahogy legutóbb írtam, a Mindig egyre több vége optimista és borúsabb irányba is kifuthatott volna, el is szöszöltem vele egy ideig, amíg végül megtaláltam a megfelelő lezárást. Furcsa érzés a végére érni: kicsit mintha elvesztenék valamit, ami hosszú ideje kitöltötte a gondolataimat; fejben még…..
sezlony 2019.12.02 21:44:02
@blog.sancho.hu: Az még odébb van, javítgatom egy darabig, utána látja majd egyáltalán kiadó stb.
A jövő héten lesz egy éve, hogy az új regényen dolgozom. Sok részlet máshogy alakult, mint azt a tervezéskor képzeltem - többek között azt hittem, tavasszal kész leszek, vagy hogy megáll a teljes szöveg 400 ezer karakter alatt (nemrég hagytam magam mögött a félmilliót) - de az nem, hogy mit akarok…..
48 másképp - ifjúsági novellák a múltból. Móra,  2019.  Ha az ember az országot járja, szinte minden faluban emléktáblát talál arról, hogy Petőfi ott járt, eltöltött egy éjszakát vagy legalábbis látták a határban - az igazán menő települések pedig még egy-egy helyben született verset is fel tudnak…..
Szombaton megtartottuk az idei szerzőidéző szeánszunkat. Idén valahogy ijesztően megugrott az érdeklődés - talán túlpromóztuk; több, a FIOK vagy a Moly nagy olvasottságot kiváltó vitájában is előkerült, hogy létezik ez a lehetőség. Az eddigi rekordhoz képest is harmadával több nevezés érkezett, ami…..
Egészen véletlenül tudtam meg, hogy a Jazzy Rádió keddi Millásreggelijében Kántor Endre és Ács Gábor jó és rossz zsaruként sci-firől, és legfőképpen A Keringés című regényemről beszélgetett. Egyrészt egészen megdöbbentő szembesülni vele, hogy 12 éve jelent meg ez a regény (és még régebben írtam…..
Ha a novellánkat már tavaly megírtuk, éljünk egy évig abban a boldog tudatban, hogy a novella valójában nem pocsék és nem kell szinte újraírni, ha éppen a készülő regényünk végén tartunk, akkor halogassuk a lehető legtovább, hogy átváltsunk róla a novellára, mert mindig nehéz elengedni egy…..
Deres   Csúsztam. Ismét. Nem szóltam előre, mert minden nap volt egy olyan, háromórás ablak, amikor majdnem leülhettem, aztán meg nem. Kedd reggelre terveztem, vasárnap lett belőle. Sajnálom, és frusztrál, megértem, aki kurvaanyázik, de előre szólok, a jövő hetit csütörtök előtt tuti nem tudom…..
sezlony 2019.05.12 15:26:59
@rowi: Ha a Targaryenek trónlása a jogos, akkor már Robert Baratheon is trónbitorló volt, ergo a fia sem formálhat jogot a trónra.
sezlony 2019.05.12 18:31:59
@,,: Akkor szabad a gazda, indulhat az újabb harc a trónért, senkinek nem lenne bérelt helye rá.
[ lászló zoltán ] 350 ezer 2019.04.04 10:05:45
A múlt héten rengeteg szabadidőm lett, úgyhogy sikerült a megszokotthoz képest tempósabban haladnom a regénnyel - kb. egyhavi szöveget írtam meg néhány nap alatt. Már közel a vége, az utolsó helyszínekre érkeznek a hőseink. 400 ezer leütés alá vártam a teljes nyers terjedelmet, de az már látszik,…..
Chloéval nincs minden rendben. Több és kevesebb is ő, mint az átlagos emberek, de állhatatosan halad előre célja felé; hazudik, lop, szerepeket ölt magára és hajít el épp olyan könnyen, ahogy a vonzásába kerülő emberekkel teszi. A célja pedig az, hogy megbüntesse édesapja gyilkosát - mert hogy…..
A Tama óceánja ott van fönt, a bolygó légkörében. Körbeveszi az embert, amikor szkafanderében megáll a süppedős felszínen, fülledten gomolyog a sisaklemezen túl, elmossa a tárgyak és más emberek körvonalait, lecsorog és elgőzölög minden pillanatban. Nem eső ez, hanem folytonosan lefelé zúduló,…..
Nem egészen úgy alakultak a dolgaim írásfronton, ahogy tavaly elterveztem, mégis egész termékeny év áll mögöttem. Például tavasszal újra novellát írtam. Régóta hanyagoltam a rövid műfajt, pedig sokáig közelebb állt a szívemhez, mint a regények: egy novella tömörsége erősebbé teszi az üzenetet,…..
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
sezlony 2018.11.15 12:19:16
@Brix: a fenti kb 100 komment azt fejtegeti, hogy nem olyan egyszerű az a kérdés, hogy akkor győz a jó és az igazságosság és most egy remek világban élünk...
- nem tudni, mennyire lett volna jó fej egy győztes kaiser
- nem tudhatjuk, mekkora lett volna a revansvágy az alternatív legyőzöttekben
- nem tudjuk, hogy a nacionalizusok 20. századában meddig lehetett volna még összetartani a soknemzetiségű birodalmakat, és benne a történelmi Magyarországot
- stb.
sezlony 2018.11.15 12:56:48
@Brix: Igen, ezt én is valószínűsítem, legalábbis számunkra a legrosszabb forgatókönyv volt az, hogy a régi Mo. egy háborús vereséggel egy időben bomlik fel.
Ugyanakkor meg mi lett volna, ha egy brit-német hidegháború bontakozik ki, és ez hozza el a nukleáris fegyverek korát? Hova dobták volna le az első atombombát?
sezlony 2018.11.15 17:04:30
@Célkereszt: Lehet, hogy arról lenne éppen szó, hogy mi lett volna, ha az antant nyeri a háborút. És okoskodnánk, hogy bizonyára jobban alakult volna a történelem: a nyugatnak nem érdeke egy etnikai feszültségekkel teli, kisállamokra zúzott közép-európa, így valamiképpen megtartanák-kibővítenék a KuK projektet nagyobb, balti-adriai gazdasági térséggé, amely hatékonyan ellensúlyozza a minden bizonnyal újra megerősödő Németországot és féken tartja Szovjet-oroszországot... :)
[ lászló zoltán ] világvégék 2018.10.04 13:32:41
Az év magyar science-fiction és fantasy novellái 2018., Gabo SFF Mindenki szuperhős lehet 15 percre - mondta Andy Warhol.  Jó, nem pont így mondta, de a novellám valami ilyesmiről szól: hogyan tekintenénk a szuperhősökre, ha képességeik csupán időszakosan jelentkeznének, majd a világ megmentése…..
Mindig örülök, amikor bármilyen tévéműsorban beszélhetek a SF-ről: mint mndenki, aki egy téma rajongója, szívesen veszem, ha legalább egy pillanatra felkelthetem az érdeklődést iránta. Most az M5-nek forgattunk egy műsort, ahol Kánai András és Brandon Hackett kollágákkal beszélhettünk egy kicsit a…..
A készülő Porba hullott istenek munkacímú regény fő karaktere Sigi, a púpos, sánta lány, akit nővére, a nagycsalád fejéhez feleségül ment Laida vitt magával új közösségébe. Csakhogy Laida férjét összeesküvés miatt száműzték. Sigi számára, aki mindig is csak megtűrt rokon volt az új családjában, nem…..
Az Avana Egyesület által gondozott Zsoldos Péter-díjat az általuk delegált zsűri ítélete alapján évente ítélik oda a legjobbnak tartott magyar SF regénynek és novellának. A díj történetéhez számos botrány kapcsolódik, és képtelen betölteni azt a funkciót, amelyet az Avana célul tűzött ki és amelyet…..
Idén kicsit csavartak a jelölési szabályokon, így már bárki jelölhet egy-egy művet, ha a köteles példányokat átadja a zsűrinek.  A nevezések mellé a nevezőnek gondoskodnia kell a nevezett műből 5 köteles példányról. (5 nyomtatott, vagy 3 nyomtatott és 2 elektronikus formátumban. A nevezett művek…..
Mindenki szuperhős lehet 15 percre - mondta egy híres ember. Jó, nem pont így mondta, de az új novellám valami ilyesmiről szól, meg Magyarországról, erről az egész őrületről, ami zajlik körülöttünk már évek óta. A zajt hallod meg először az Astoria felől, és kis…..