Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ríl

4 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rick Rescorla élete  Akadnak férfiak, akik a legembertpróbálóbb helyzetek közepette érzik csak magukat igazán elemükben, megalkuvást nem ismernek, és ha kell, akár idegen zászló alá is beállnak, hogy küzdjenek azért, amiben hisznek. Az ilyen népmesébe illő alakok közé tartozott egy rettenthetetlen…..
Richard Marcinko élete A SEAL-ek kapcsán már bemutattam Roy Boehm nem mindennapi élettörténetét, de ha már itt tartunk, sort kerítek egy másik, hasonlóan híres-hírhedt tengerészkommandósra is, akinek nevét regényeinek köszönhetően hazánkban is ismerik… Marcinko az 1990-es években..
A vietnami háború Az első SEAL 2021.11.22 00:01:00
Roy Boehm élete Az amerikai flotta SEAL-alakulata történetének legfontosabb nevei között az egyik első Roy Boehmé, akit az egység alapítójaként ismernek. Egy sokat látott tengeri medve volt, aki több háborúból is kivette a részét, mielőtt Vietnámba ért volna.  Roy Boehm 30 éves szolgálata végén..
Ríl 2021.11.24 09:40:40
Az Ashenbrenneres sztori leírása Dick Marcinko kapitány visszaemlékezéseként:

Jött egyszer hozzánk egy nagydarab, hordómellű, fiatal coloradói tengerész, hogy ő tengerészkommandós akar lenni. Harold Aschenbrennernek hívták. Addig szívózott, míg be nem osztották egy alapfokú víz alatti robbantós kiképzésre, akkoriban így nevezték ezt a műsort.
Little Creekben kerítettek sort a felvételi vizsgára. Ez akkoriban abból állt, hogy a delikvensnek kezébe nyomtak két kövekkel teli vödröt, azzal kellett beugrania egy huszonöt méteres medencébe, azon a végén, ahol mély volt a víz. Az elképzelés az volt, hogy a jelölt a medence fenekén elengedi a vödröket, felmegy levegőért, megragadja a vödröket, vonszolja őket, amíg bírja, akkor megint fölmegy levegőért, megint lebukik a vödrökért, vonszol… és így tovább, míg át nem ér a medence túlsó, sekély végébe. A kiképzők ezzel a módszerrel vizsgálták a jelölt kitartását és úszni tudását.
Na, jött Ash, fogta a vödröket, beugrott velük. De nem bukkant fel. A kiképzők guvadt szemekkel nézték, amint a jelölt a vödrök fülét markolva elszántan végigtalpal a medence fenekén, anélkül, hogy közben akár egyszer is kidugná a fejét a víz alól.
A medence túlsó végén egy Roy Boehm nevezetű masszív, nyers tengerészgyalogos hadnagy várta, az, aki később a SEAL Team Two első parancsnoka lett.
– Maga meg mi a jó büdös francot csinál, bassza meg?! – ordította a nagyokat köpködve, zihálva felbukkanó Aschenbrennerre.
– Nem tudok úszni – vont vállat Ash.
– Úszni?! Na, akkor jól van, bassza meg, úszni azt meg tudjuk tanítani! – mondta erre Boehm, aki végigcsinálta a második világháborút, és mielőtt tiszt lett, hosszú évekig fedélzetmesterként szolgált. Az ilyen régi motorosok tudják értékelni a teljesítményt, és szarnak a stílusra. – Isten hozta a kommandósok között.

/Richard Marcinko: Tűzvonal/
SEAL-ek Vietnámban A Vietnámban megfordult amerikai különleges alakulatok közül minden bizonnyal a haditengerészet SEAL-csoportjai számítottak a leghatékonyabbnak. Az 1962-ben megalapított egység egyes tagjai már abban az esztendőben megjelentek Délkelet-Ázsiában, és szakaszaik további tíz éven át…..
Őserdő. Első hallásra nem feltétlenül a Kárpátok havasai vagy a lengyel erdőségek jutnak eszünkbe, de nem is a Kékes – holott Európában is sok helyen találunk ősi, emberi beavatkozás nélkül fennmaradt ökoszisztémákat, „eredeti erdőket” (primary forests). Nemrégiben térképre tették, hogy hol vannak…..
Ríl 2020.06.26 19:21:53
@Öregtölgy: Amennyire én tudom, egy pár száz év érintetlenség után vissza tud állni a civilizáció megjelenése előtti ökoszisztéma. Ha úgy definiáljuk az őserdőt, hogy oda még ember nem tette be a lábát, akkor ilyen sehol nincs a bolygón. Ha viszont úgy, hogy az emberi beavatkozasnak nincs nyoma, akkor az említett helyek védelme esetén ez már kb röpke 400 év múlva igaz lesz.
A csapatrepülők mindennapjai A helikopterháború gépi főszereplőit már ismertettük, de hasonlóan fontos, hogy az ezeken szolgáló legénységet, hátterüket, kiképzésüket és mindennapjaikat is megismerjük. (Ezúttal is elsősorban a szárazföldi haderő csapatrepülőiről lesz szó, bár időnként kitérek majd a…..
Hadrend A bevezetés és a típusismertető után tekintsük most át, miből állt össze a vietnami háború idején egy légimozgékonyságú hadosztály, illetve a hagyományos szárazföldi egységek csapatrepülő-egységei, továbbá a tengerészgyalogság hasonló alakulatai. Az 1. lovassági hadosztály An Khe-i…..
Ríl 2020.04.15 11:43:54
@Buchhalter: Ezekre nem lehet röviden válaszolni, de ha a blog többi cikkét is nyomon követted korábban, akkor nagyjából lehet érteni a miértéket. Ha még nem, akkor ajánlom elolvasásra! :)
Tegnap töltötte be a nyolcvanat az egyik legnépszerűbb és legkultikusabb akciósztár, Chuck Norris. A legenda - ahogy a róla készült egysorosok is bizonyítják - a megállíthatatlanságáról (is) ismert, persze ez az attitűd, vagy egy-két nevesebb filmje beszivárgott a zenei köztudatba is, ezek közül a…..
A harmadik esztendő végén esedékes számvetés szerencsére ezúttal is szép eredményeket mutat. Új rovatokkal ugyan nem jelentkeztem, de a posztok megjelenési gyakoriságára nem lehetett panasz, a Tet-offenzíva évfordulója folytán pedig némileg az átlagot is megjavítottam...
Zuglóban, egész pontosan a Bosnyák téren található Remíz Burger már egy ideje a listámon figyelt, egy zuglói barátom tanácsolta annak idején, hogy valamikor mindenképp tegyek egy próbát. Nemrégiben sikerült is összehozni egy közös tesztet a már tapasztalt cimborával, egy kis megelőző sörözgetést…..
Csapdák és aknák A vietnami háború harcászati megoldásai között mindenképp be kell mutatnunk a Vietkong által használt csapdákat is, melyek alkalmazása szerves részét képezte a helyi gerilla-hadviselésnek. A partizánok komoly tapasztalatokkal bírtak ezek felállításában (őseik a korábbi konfliktusok…..
Ríl 2017.05.02 11:20:00
Ha már külön sorozatot szentelek a Nemzeti Felszabadítási Frontnak, illene egy vonatkozó visszaemlékezést is kiemelnem. Következzen tehát egy vietkong gerillanő memoárja. Tran Thi Gung a már sokat emlegetett Vasháromszög egyik falucskájából származott. Sok bajtársától eltérően megérte a háború…..
Lám, iskoláskorba került a blog... Ez az életkor fontos változásokat hoz az ember életében, de úgy tűnik, itt sem volt ez másképp, mert jelentősen nőtt az olvasottság - a cikk-ellátottság ezzel szemben nagyjából maradt ugyanazon a szinten, de a tapasztalatok szerint ez jól is van…..
Véres valóságshow A nyolcvanas évek végén látott, magánúton másolt és persze hangalámondásos külföldi filmek közül kiemelkedett egy 1987-es darab. Akciófilm volt ugyan, de abból a fajtából, amire még jóanyám is azt mondta, hogy érdekes és van üzenete. Akkoriban persze még hírből sem ismertük a…..
Monty blogja FILM: A holnap határa 2014.06.02 00:33:00
Csillagközi invázió, de idétlen időkig Jó látni, hogy a katonai sci-fi műfaja reneszánszát éli (és azt hiszem, ebben John Scalzi Vének háborúja-univerzumának is van némi szerepe). A jelek szerint pedig a távoli Japánban is népszerű ez a témakör, hiszen A holnap határa…..
Jobb szabadon meghalni, mint láncokban élniEgy évvel a harmadik széria után meg is érkezett a STARZ ókori sorozatának záróévadja. Nem haboztam sokat, hanem nekiültem, hogy lássam, a forgatókönyvírók ezúttal hogyan próbálják a maguk javára fordítani (vagy inkább ferdíteni) a történelmi tényeket, és…..
Ríl 2013.04.25 12:09:48
Szerintem nagyon jó sorozat volt ez, amiket írsz az mind igaz, ennek ellenére nekem legalább annyira tetszett mint a korábbiak, bizonyos tekintetben még jobban.
Azt az egyet sajnálom, hogy valahol nem úgy záródott, hogy kielégítse az ember igazságérzetét, amit mondjuk a történelmi tények fényében nehéz is lett volna mondjuk, de azért ennél jobban megoldható.
(Pl talán kicsit szentimentális, de mondjuk ha lett volna utalás h. ha akár Laeta akár Sibyl várandós Spartacustól/Gannicustól akkor az valamennyire helyretette volna a dolgokat (ez pl. a Rettenthetlenben is benne volt)). Vagy jobban érzékeltetik hogy a rómaiaknak milyen fájó volt ez az egész.
Gannicus nekem is az egyik kedvencem, az ő végzete nem tetszett, méltóbb lett volna ha tényleg az utolsó lehelletéig küzd, amikor körbevették, és még félholtan is leöl egy tucat rómait.

Amúgy az tényleg túlzás, hogy milyen szuperhősökként voltak ebben a szériában a gladiátorok bemutatva csata közben, ugyanakkor viszont az is érdekes, h. a valós történelemben jóval több (hadi) sikert értek el mint amit a sorozatban láttunk, tehát ha más értelemben is, de tényleg nagyon komoly arcok voltak.

És most talán nem leszek népszerű, de eszembe jutott egy hálivúdiasabb, de amúgy teljesen reális befejezés, ami lehetett volna a sorozatban epilógusként. Crassus ugyanis úgy végezte be 18 évvel később tudtommal, hogy a párthusok lemészárolták a seregét, neki pedig a szájába olvasztott aranyat öntöttek (mivel állítólag elég kapzsi volt (sok rossz tulajdonsága mellett ez sincs igazából ábrázolva a mostani szériában.))

Ja és még annyi, hogy igen kíváncsi lennék egy bodycountra mert szerintem ebben a szériában több vér folyik, mint az összes előzőben együttvéve.
Ríl 2013.04.26 09:28:42
@Monty H.: Én amúgy egy olyan folytatást tudnék elképzelni, (amire amúgy nem tudom van-e példa a filmek világából), hogy folytatásként egy új sorozat indulna Caesarról. Tehát a szereplők nagy része mondjuk lecserélődne de a történet és a képi világ megmaradna.
Caesar mint történelmi személy amúgy elég szimpatikus számomra, viszont ebben a sorozatban inkább ellenszenves volt, (még ha egyértelműen nem is ő volt a legsuttyóbb). Szóval egy jó kis jellemfejlődést lehetne rajta ábrázolni, ahogy innen eljut odáig, hogy elfoglalja a fél világot, és magához ragadja a hatalmat, majd végül kinyírják.
És itt megint vissza lehetne térni az intrikák világában, de tény h. ezt már meg kellett volna alapozni ebben a sorozatban számos római szereplővel.
(Nem is értem h. egy ilyen sikeres sorozatot miért zártak le, bár gondolom sokak számára ez a szimpatikus.)

Amúgy csak én éreztem úgy a film közben hogy Caesar (Todd Lasance) baromira hasonlít Brad Pittre?
Monty blogja FILM: Lopakodók 2013.01.04 00:05:00
Mindenki célpont...A kilencvenes évek közepén induló tendencia eredményeként az akciófilmekben megfigyelhető volt a fokozódó hitelesség. Úgy tűnt, a filmkészítők körében is megfogant az az igény, hogy továbblépjenek az izomagyú és golyóálló Chuck Norris-klónoknál. A…..
Fogalmunk sincs, pontosan mi történt ma reggel a Budai rakparton, amikor Varga Endre kerékpárjával át akart kelni egy kereszteződésnél. Az eddig mintegy hatezer Facebook-felhasználó által megosztott üzenetében ugyanis azt írja, egy szürke Suzuki Swift, melynek rendszáma 666-ra…..
A klasszikusok mindent visznek.Egy egyszerű alapötlet is nagyot üthet — de még mekkorát. Stallone valószínűleg ezzel a gondolattal kürtölte össze pár évvel ezelőtt a nyolcvanas-kilencvenes évek akcióhőseinek javát, és azt csinálta velük, amiben a legjobbak voltak: akciófilmet. Az ötlet pedig bevált,…..
Sokan beküldtétek a lenti képet, meg persze magunktól is rátaláltunk, de azt nem sikerült kiderítenem, hogy ki készítette. Mindenesetre az illető elég jól vágja a DOS-os játékokat, ezekből szedte össze a száz legjobbat egy szép listába. Látszik, hogy sok melóval, nagy…..
Ríl 2012.07.18 12:27:27
@Savior: Köszi, sajna ez sem az, de azt most megrendülve látom, hogy több igen jó játék is kimaradt az életemből.
Ríl 2012.07.18 12:39:35
@Palánta: 94-95 környékén játszottam vele, szóval annál korábbi lehetett.
Ríl 2012.07.18 14:12:49
@NullPointerException: Ezaz! Nyert! Köszi szépen, a Genesia volt az. Megfejtődött a nagy talány :D
Monty blogja ÉLETRAJZ: Benny Hill 2012.04.18 00:08:00
Ha van név, amit senkinek sem kell bemutatnom, az bizonyosan Benny Hillé. A világhíres angol komikus Charlie Chaplinnel, Stan és Pannal vagy épp Rowan Atkinsonnal egyenértékű hírnévre tett szert, és nem véletlenül. Hogy valójában milyen ember volt, már kevesebben tudják… A 20. század egyik…..