Regisztráció Blogot indítok
Adatok
68nyara

0 bejegyzést írt és 1308 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alig több mint 60 éve ért véget a madarak és három másik faj ellen hirdetett téboly a kommunista Kínában. A Négy Kártevő Kampányban a legyek, a szúnyogok, a patkányok mellett a szerencsétlen veréb is bekerült az irtandó fajok közé. De amíg az irdatlan populációjú legyeket, szúnyogokat vagy a hasznot…..
68nyara 2021.04.14 15:09:49
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Akkor most helyettesítsd be ezt azzal, hgy a holokauszt csak egy ostoba döntés volt, és nem a nemzetiszocializmus bűne. Nem, kedves vezértroll, ez IS a kommunizmus egyik bűne volt. Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy kik vitelezték ki ezt a tökéletes népírtást, mert az maga a relativizálása a bűnnek, amit más esetekben szerettek oly lelkesen támadni. Az a frázis, amit úton útfélen lehet olvasni és hallani, hogy ez, vagy az a bűn, vagy hiba, az nem a kommunizmus/szocializmus bűne volt, mert az adott helyen és időben nem is az volt, mert Marx, Engels meg persze Lenin eredetileg nem is így értették, nem is így írták le az elméleti szocializmust/kommunizmust az egy ordas nagy hazugság, mert ezek bizony mind a létező szocializmus/kommunizmus hibái és bűnei voltak. Nincs olyan, hogy elméleti kommunizmus, ami valami elvont és elérhetetlen állapot, mint Buddha, és az összes hiba az csak a megvalósításból fakad. Nem, már az elv is hibás. Maga a kommunizmus (és szelidített verziója a szocializmus, amit meg lehetett etetni a balos nyugati ifjúsűggal 68-ban) egy utópia, amiben egyetlen kicsiny dologgal nem számoltak az emberrel. Erről könyveket lehetne írni (és írtak is) de egyszerűbb ha csak szimplán megnézed Az Ember Tragédiáját. Mert minden ember egyenlő és egyforma, ja a borotváló gép után, mint az ismert viccből tudjuk.

Nincs tökéletes rendszer, sem a kapitalizmus (pláne nem a feudalizmus, stb.) sem a liberalizmus nem az, mint ahogy ennek bármilyen kombinciója, a demokrácia minden formája rejt hibákat, de a kommunizmus, nemzetiszocializmus, fasizmus mind az emberiség elleni bűntettek (igen az emberiesség ellen is vétenek, amit oly sokszor összekevernek az előbbivel). Aki pedig mentegeti ezek bármelyikét, az ugyan úgy részes ezekben a bűnökben.
1864. november. A William T. Sherman tábornok vezette északi csapatok vasútvonalat rongálnak meg Atlanta térségében, hogy nehezítsék a déliek ellátását..
68nyara 2021.02.08 14:16:20
@Csokis: Megelőztél. Nem is tudtam róla, most meg elkapott a nosztalgia. Mennyiszer kajáltunk ott! Ott halászott ki egyszer az egyik hallgatótársam egy fél zacskót a zöldborsófőzelékéből. :) És megy a V2 is a levesbe? Ne már.
A spanyol konyhaművészetnek római, mór és zsidó gyökerei vannak, melyet az amerikai kontinensen történt hódítások során szerzett zöldségekkel bővítettek. Mivel az ország nagy részét körbeöleli a tenger, így gyakori alapanyagok a halak, és a különböző tenger gyümölcsei, de sok húst is fogyasztanak.…..
A két hete kezdett sorozatot a Nemzeti Múzeum fotógyűjteményéből folytatom tovább, hiszen a múlt héten nagy többséggel megszavaztátok. De hogy a hagyományos random válogatás híveit se hagyjam pácban, jövő héttől megint lesz néhány belőlük, aztán hamarosan ilyen összeállítást is láthattok majd újra…..
68nyara 2020.12.08 08:54:01
A Tabánhoz még pár gondolat. A világon soha nem épül(t) úgy városrész, hogy az eleve egy lepusztult, felszámolandó valami lesz. (Na kkor rögtön cáfolom is magam, mert mondjuk egy Brazil favela az nem igazán erre példa, de most hagyjuk a kihajtogatott olajoshordókból összedobott nyomornegyedeket.) Minden település(rész) funkcionálisan épül fel, ahogy az történt eredetileg a Tabánnal is. Aztán eljár felette az idő, és pár (száz) év múlva valaki jön és azt mondja, hogy ez már nem alkalmas lakhatásra. Na, ilyenkor lehet választani, hogy felújítunk, vagy bontunk. A Tabán esetében nem nagyon volt választás, mert irgalmatlan pénzért elő lehetett volna állítani egy óriás skanzent, ahol senki nem akart volna lakni igazán. Ráadásul az már akkor sem az lett volna amiért egyesek emlékeiben az a vadromantizmus netovábbjaként élt. Mert addig OK, hogy kiköltözteted a bent lakókat. Majd 10(20-30) év alatt felújítod, majd eladod a lakásokat akkor már jó sok pénzért, kinek is? Az nem megy, hogy rahedli pénzt ráköltesz, aztán kiadod mondjuk olcsó bérlakásként. Mondjuk akkor garantáltan tíz éven belül ugyan ott fogsz tartani mint előtte, lesz egy lerohadt, szlömösödő kerületed. Ha meg el akarod adni azoknak akik a "romantikus Tabánt" álmodták oda, akkor azok nem fognak odaköltözni, mert egy dolog a romantikát kívülről szemlélni, de megint más egy gyakorlatilag lakhatatlan területen lakni. Mert az utak szűkek, mert gyakorlatilag a bútoraidat nem lehet odaszállítani, mert nem tudsz az autóddal behajtani, parkolni. Ma persze azt mondjuk, hogy milyen jó is ez, mert minek autó, de ez a gyakorlatban azért nem így néz ki.

Tiborulról: Személyesen ismerem, azt hiszem valamennyire barátomnak mondhatom, bár évek óta nem beszéltünk. Azt hiszem kicsit elengedte ezt az egész blog dolgot a könyvek után. Talán kicsit belefáradt. Amit megértek valahol. Remélem egyébként jól van, és egészségben átvészeli ezt a vírus dolgot, mert azért már ő sem fiatal. Bár vannak akik soha nem öregszenek meg.
68nyara 2020.12.10 07:19:28
@David Bowman: Már milyen értelemben hoztad fel példaként?
A magyar és a lengyel költségvetési vétó után hirtelen fenyegető közelségbe került ennek a két országnak a kiebrudalása az EU-ból, ami sokmillió magyar és lengyel ember számára elkeserítő fejlemény. Sokan még mindig a homokba dugják a fejüket, azt állítva, hogy ez nem fordulhat elő, de sajnos nagyon…..
68nyara 2020.11.23 12:01:16
@citrix: Norvégia ugyan de facto nem tgja az EU-nak, de pont a piachoz való hozzáférés és a szabad munkaerőáramlás tekintetében mégiscsak az.
68nyara 2020.11.23 12:09:23
@citrix: Komplett K-EUrópa nem zárkózott fel a fizetésekben az EU nyugati feléhez, vagy, jobban mondva a nagy "elszívó" államokhoz, mint Németorszég, Ausztria, UK, Norvégia, stb.

Ami a lopást illeti: Nem tagadom, hogy van, volt is mindig, lehet az arányokról is vitatkozni, de egyszer már pontosítani kellene, hogy ki mennyit lopott, mert a "minden pénzt ellopnak" nyilvánvalóan nem igaz, mert az, hogy a gázszerelő cége nyeri a közbeszerzést, nem jelenti azt, hogy akkor az egészet ellopják, mert akkor nem épülne egy centi út, stadion, stb. sem. De épül, tehát nyilvánvaló, hogy nem az egészet. Na most jön a fogós ravasz kérdés, hogy akkor mennyit? 10%, 5% (ezek is hatalmas összegek), vagy 50% (ez meg még nagyobb, csak nem valós. Szóval ok, hogy O1G, meg mindent ellopnak, de mi az a minden?

A jogállamiságot meg akkor lehet számonkérni, ha leírják, hogy pontosan mi számít annak. Ez olyan, hogy holnap bemész dolgozni, és azt mondja a nagyfőnököd, hogy bocsi, harmadolják a fizetésed, mert nem felelsz meg a vállalati erkölcsi szabályoknak. Ha meg visszakérdezel, hogy milyen szabálynak nem feleltél meg, akkor rávágják, hogy hát az erkölcsi szabályoknak. Az ok, hogy csaltad a feleséged, de egyrészt ehhez mi közük, másrészt sehol nem volt leírva, hogy nem teheted, harmadrészt, csak sejtheted, hogy ez volt az ok, de soha nem mondták meg neked, hogy mi is volt az?

Mielőtt jön Matyi, és kioszt, hogy mi vagyok, nem hiszem, hogy ez a jogállamiság netovábbja, csak ha azt mondjuk, hogy Magyarország, meg Lengyelország zsarolja az EU-t, akkor ez fordítva is igaz. Na most kezdhetünk azon vitatkozni, hogy ki kezdte.
Az 1935-től Kodachrome néven forgalmazott diapozitív (Európában pedig az Agfacolor) tette lehetővé a színes fotózás tömeges elterjedését. Az Egyesült Államokban a Kodaktól kapható film sajátos színvilága oly annyira jellemzővé vált a korszakra, hogy a korabeli színes képeken látható "mesevilág"…..
A Projekt 1444/Kirov osztályt bemutató sorozat újratördelése miatt az Urál a maga jól megérdemelt, külön posztjába került át, némi ráncfelvarrással kísérve. Rendszerint a Projekt 1144-esekkel együtt szokták említeni a Projekt 1941 szám alatti, Titan (Titán) névre keresztelt típust („nagy nukleáris…..
68nyara 2020.08.23 13:48:34
@Maga Lenin: Az elég kellemetlen lehetett, mert egyrészt vezetni is nehezebb így, másrészt lakni rajta sem öröm.
Folytatódik a Kirovok ismertetése, ezúttal a fegyverzettel. Az első rész itt érhető el.   A vízi és víz feletti célok elleni fegyverzet A korlátlan hatótáv mellett a 1144-esek legveszélyesebb tulajdonsága, hogy harci eszközök egész armadáját hordozzák, melyek révén nagyon komoly fenyegetést…..
68nyara 2020.08.14 20:05:21
@KGyST: Ez majdnem biztos, hogy a Miller páros könyve, csak ki van takarva az oldalszám, és a jobb felső sarokban a fejezetcím. Legalább is azzal betűre egyezik.
Sziasztok magyarok, mi több, véreim! Mondhatnám akár, hogy jó reggelt Vietnám, de az hazugság lenne. Há mi a fészkes fenét csináltok Ti itt kérem szépen?! Kiteszem a lábam a kies, de legalábbis földrajzi értelemben dimbes-dombos elsődlegeshazámból, erre Ti elássátok az indexet, meg hasonlók. Most…..
68nyara 2020.07.31 08:33:18
@midnightcoder2: Egyetértek, ha egyszerre mond fel 80 újságíró, akkor ott már megvan a hely ahova mennek. Nem tudom, hogy ez hol van, lehet 444, meg 24, de hogy valahol ez már le van zsírozva az szent. Pár hét múlva majd olvashatjuk, hogy hol jelentek meg.

Maga az Index sztori meg még csak nem is érdekes nagyon, van egy főszerkesztő, akit kirúgnak teljesen jogosan, van egy rettegés roham, aminek egyelőre semmi alapja. A csavar annyi, hogy szerintem, ez előre le volt sakkozva 444 felől. Ők leadják a szüveget Dull-tól, erre lesz reakció, amire kontra lesz a szerkesztőségi felmondás, ami után majd a szegény elárvult újságírók munkát keresnek és a jószívű 444 felajánlja a státuszokat nekik. Mindenki elégedett lesz, és a nép - az istenadta - szemében a 444 és az ex szerkesztőség lesz a jófiú. Régebben ezt puccsnak hívták. A moszkovita elvtársak szótárában a maszkirovka bekezdés környékén kell keresni.
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
68nyara 2020.07.06 10:27:15
@¿Qué tapas hay?: Köszi, amőgy teljesen igazad van abban amit leírtál. Ugyan ez nem egy ilyen blog keretei közé tartozik, de részben átfed azzal amiről te is írtál: a magyar felsőoktatás szervezeti alakulása eléggé sok értelmetlen és sokszor erőltetett összeolvasztást és szátválasztást hozott 1945-től (részben 1920-tól) napjainkig. Sokszor hamisan vesznek át "hagyományokat" , sokszor meg letagadják azt is ami ténylegesen a múltjukhoz tartozik. Mondjuk ez nem csak a felsőoktatásra vonatkozik, középfokon is tudok pár elég "érdekes" szituációt.
1930. Az első automata tőzsdei árfolyamkijelző-fal egy New York-i brókerházban..
68nyara 2020.06.30 09:34:28
Hopp, kicsit pontosabban innen származik a fotó: www.anp-archief.nl/page/222142/verkeer-drukte-wegeninformatiedienst

Dick Coersen készítette, 1963 secember 18-án Hágában és a nagy hó miatt éppen baromira elfoglalt "ANWB közúti információs osztályát" mutatja.
68nyara 2020.06.30 15:03:22
@gépzavar: A második térkép egyébként nagyjából az A12 (Arnhem környéke) és az Ems (A7) közti terület. A harmadikra már nem lehet jó találatot adni, mert az már nem látszik eléggé.
Vérző végtagok és félresiklott biológiai kísérletekről szóló szóbeszéd övezte a vándorkagylók megjelenését a Balatonban.  ..
  Ma március 15-öt írunk és én 2 hónapja még poénkodtam a koronavírussal. Ha valaki tüsszentett egyet az irodában, akkor röhögve kiáltottam oda neki, hogy „Korona, menj haza!”. A többiek is röhögtek. 3 hete még bőszen olvasgattam az Olaszországban élő magyar orvosoktól érkező Facebookon…..
68nyara 2020.03.16 13:08:20
@Laciii: Nem, nem hullanának ezrével, erre semmilyen adat nem utal. Az szimplán, hogy dohányos nem jelenti automatikusan, hogy intenzívre szorul. A 78 éves szívbeteg ÉS dohányos igen, meg az az COPD-s beteg aki dohányzik, az igen. Amúgy éppen a fent vázolt megoldás felé mozdult el pl. Nagy Britannia.
68nyara 2020.03.16 13:51:27
@Laciii: Nem, nem azért alacsony. A mortalitás 40 (60) alatt azért alacsony, mert kevésbé veszélyes a vírus a nem idős, nem legyengűlt immunrendszerű emberekre. Halálozási arány minden korosztályban van, még ha ez alacsony is. A kérdés az volt, hogy túlterhelné e az egésszágügyet pusztán a nem idősek kezelése, erre mondtam, hogy nem.

A második mondatod teljesen értelmetlen, esetleg fejtsd ki mi az értelme, akkor tudok rá válaszolni.
68nyara 2020.03.16 18:19:00
@Laciii: Na még egyszer fussunk ennek neki: a 40 év alatti betegek elenyésző része szorul lélegeztető gépre. Nem azt mondtam, hogy NEM LEHET találni olyan beteget aki akár meghalt 36 de akár 21 évesen is a vírustól, de a számok bizony azt mutatják, hogy a 70 éven felüliek között kurva magas a halálozás (értsd 10-en százalék) a 20-30-40 éves korosztályban meg ennek a töredéke. Ahogy azt sem mondtam, hogy nem kell SEMMIT sem tenni, de az országot nem állíthatod le. Igen, lehet korlátozni a határátlépést, lehet korlátozni a tömegrendezvényeket, stb. De ha túl reagálod, akkor nem lesz hova visszamenned a home office-ból, mert nem lesz cég, nem két hétről van szó, hanem akár hónapokról. Arról nem is beszélve, hogy ha túlsgosan elhúzod a lefutását, akkor bizony megeshet, hogy a második hullám, ami esetleg jön a következő ősszel-télen, az sokkal magasabb csúccsal fog jelentkezni, mint ez volt. Lásd spanyolnátha 1919-20-ban.
Ilyen helyzetben bizony sokkal fontosabb lenne az igazán veszélyeztetett korosztály védelme, akik tényleg túl fogják terhelni az eü-t, főleg ha tömegesen jelennek ott meg. A 30-40 meg még fiatalabbak meg túl esnek rajta, természetesen nem zéró veszteséggel, és természetesen annak aki meghal ez szar ügy, a családjának meg még szarabb, de, ősszességében nézve mindenképpen lesz aki belehal, akkor is ha lassítod a lefutását, akkor is ha nem. Mert ez már rég nem arról szól, hogy teljesen megállítjuk a vírust, és mindenki megmenekül - végefőcím, főhős macsón néz a kamerába - hanem arról, hogy lassítjuk a terjedést. És ebben igen, szerepe van a karanténnak is. De nem az olyan túltolt rettegésnek mint ami a blogger szövegéből lejött. @midnight coder-nek ebben igaza van, valóban csökkenti a terjedést, ha aki teheti otthon marad, de ettől még ne pánikoljunk már ezerrel. Tegyünk meg mindent az idősekért és a veszélyeztetettekért, és nyugalom.
Megnyitott az Interconti és megérkezett a "pepsi-cola". Megkezdődött a gazdagréti lakótelep tervezése, és átadták az ország legnagyobb lakóházát. De kié volt az országban az első autó rendszám?..
68nyara 2020.01.04 13:58:28
@Weißkopf: A "Városháza" gyógyszertár a Rákóczi út 2. szám alatt állt, az 53-as villamos pedig pont ott közlekedett. Szerintem a kép megtévesztő, s az nem 55 hanem 53 (1950 előtt, mert utána az is változott). A gyógyszertár épületének helyén mai napig foghíj telek áll, csak ügyesen van "rejtve", van benne pár bolt.
68nyara 2020.01.04 14:00:44
@KissGecihuszár: Az nem az East-West-el szembeni oldal? Végül is mindegy. A lakótelepekkel és a budapesti vízfejjel kapcsolatban teljesen igazad van.
Carlo Pedersoli és Mario Girotti közös filmjeit talán sosem fogjuk megunni. Bármikor képes vagyok maratont tartani a legjobban sikerült filmjeikből. Bud Spencer és Terence Hill-duójának produkcióiról már a blog indulásának elején (2011), az első cikkek közt olvashattatok, s most, cirka egy…..
68nyara 2020.01.02 08:50:36
@A nép fia: Van egy rossz hírem, ha bármilyen filmet szakmabeliekkel nézel meg, akkor azok felfedeznek benne kismillió hibát. Csak éppen nem érdekli őket, ha csak kicsit is normális emberek. Nővéremmel néztük sokszor ezeket a filmeket és baromi jól szórakoztunk rajta. Pedig ő ales, rendőr... És képzeld én meg imádom a Csillagok háborúja filmeket, pedig fizikát (is) tanultam az egyetemen. Ja és lehet, hogy újat mondok: ezek nem dokumentumfilmek.
A Tízperc iskolablog immár hagyományosan kér fel neves oktatási szakembereket, hogy véleményezzék, elemezzék, mi történt az elmúlt egy évben az oktatás területén. 2019 sem volt éppen eseménytelen: a magántanulói státusz helyett egyéni tanrendet kell igényelni, szigorodik az beiskolázás 6 éves…..
68nyara 2019.12.28 10:08:59
gyongyi06: akkor most olvasd el még egyszer a cikket és próbáld meg értelmezni. A lózung pontosan az amit te írtál. NEM lehet csak a szülőre és a tanárra bízni az oktatás minőségi fejlesztését. A kimeneti teszt, mint értékmérő igenis működne, ha nem szabotálnák el a "hagyjunk mindent a tanárra és a szülőre" gondolkodás hívői. Minden gyerek egyéniség, ez igaz, csakhogy a későbbi munkáltatók nem "egyéniségeket" szeretnének látni, hanem felkészült dolgozókat. Hogy az interjúnál maradjunk, olyanokat akik használni is tudják azt a kalapácsot. Tehát, meg kell kérdezni az oktatás végén a gyerekeket, hogy tudják e használni azt? Ha nem, akkor vissza kell menni a tanárhoz és megnézni, hogy hol a hiba? Az nem vezet sehova, ha a tanár erre azt feleli, hogy ő azt és úgy tanít amit és ahogyan akar, és ennek semmilyen következménye nem lesz. Hogy kinek kell betartatni az oda vezető utat a tanárokkal? Az iskolaigazgatónak (és felette a rendszernek) akit ebben az esetben nem választhatnak a beosztottai, hiszen onnantól kezdve tőlük függ, ami ezzel ellentétes. Bizony, véget kell vetni a kényelmes "harminc éve ezt tanítom, minek változtassak" mentalitásnka, az "egyszer elvégeztem az egyetemet onnantól egy betűt nem tanultam" hozzáállásnak. Lehet sírni a tanároknak, csak egyre tarthatatlanabb az a helyzet, hogy ők sírnak, hogy milyen borzasztóan rossz nekik, de senki nem kérdezi meg tőlük, hogy ok, de hol vannak az eredmények? Ha kimagasló eredményeik lennének, akkor sokkal hitelesebb lenne a sírás is. Nem lehet mindig mindenki MÁS hibás, csak ők nem. Nagy lenne a száz tanárra jutó kirúgott tanárok száma? Igen. Ez már csak ilyen.
18+! Az 1970-ben alapított Vörös Hadsereg Frakció, kommunista, városi gerilla csoport volt és az európai baloldali terrorizmus legmeghatározóbb szervezetévé nőtte ki magát. Mi motiválta őket? Kik voltak, mit akartak? Most mindent megtudhatsz róluk dióhéjban...
68nyara 2019.12.05 04:42:06
@Donat Ella: Ebben tökéletesen igazad van. A probléma, hogy ettől még véleményt megfogalmaznak arról, hogy mi történik ezekben az országokban. A történelem ismerete nélkül, a nélkül, hogy az előzményeket és az okokat ismernék, nagyon nagy gond ha itélkeznek. Ez igaz az egész "keleti" blokkra ilyen szempontból.