Regisztráció Blogot indítok
Adatok
semperist

14 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eh, jó is lenne, ha a Dallas legendás karaktere ugrana be egy crossoverre a kertvárosi háziasszonyok közé, lenne belőle ribillió. A valóság az, hogy Larry Hagman elvállalt egy mellékszerepet a nálunk is sikeres sorozatban, egészen pontosan Lynette (Felicity Huffman) anyjának (Polly…..
Breaking News!Jövő hét szerdán elkezdődik a tanév, most már az eddigiek után szinte hirtelennek tűnik a kezdés, de persze végre tudásszomjam oldhatik:)De a mai téma: Az EUR-negyed, hogy lássuk, Róma élő hely és ha nem is olyat, mint a halhatatlan elődök, azért valamit…..
Marci Rómában Róma, te csodás! 2010.10.16 00:47:00
További benyomásokItália délebbre van, mint Magyarország, így számítottam, hogy a dolgok másként mennek majd. De, hogy még mindig nincs tanítás, az azért meglepett volna... Ám egy hónap ittlét után már nem csodálkozom rajta. A tanárok sztrájkolnak a felsőoktatás…..
Kisebb szünet után visszatérek, méghozzá a San Pietro-val, ami a legeslegnagyobb kis sárgolyónkon. Turistalátványosságnak elsőrangú, aki hitéleti céllel keresi fel, az viszont csalódhat, mert a légkör nem alkalmas rá, hogy csendben megemlékezzünk az egyházalapító Szent…..
Marci Rómában Róma útvesztői 2010.10.03 00:36:00
A Város szívében szerencsére megmaradt a középkori (sőt, részben ókori) eredetű városszövet, csak a XIX. században nyúltak hozzá, a Corso Vittorio-Emanuele bevágásával, de ez korántsem volt olyan radikális, mint nálunk a Kossuth L. utca befűrészelése a pesti belvárosba,…..
Itt még szerencsére alig van felhő és 24-26 fok között mozog a napi max hőmérséklet, hallom otthon sajna már kissé hüvösebb van...De így lőttem pár képet a szikrázó napsütésben Orsiékkel a városban.A Római Magyar Akadémia épülete a Borromini tervezte Falconieri palota, az…..
... és még közel sincs vége.Ma megírtam az olasz szintfelmérőt, spanyol tudásommal mentem is valamire. Talán nem a legkezdőbbek közé tesznek, hétfőn meglátjuk.Sok a macska, mindenhol ott vannak. (Úgy tűnik mégsem eszik meg őket itt, vagy ez éppen…..
Mivel rég nem posztoltam, íme a következő, rögtön az esti képek után.Pár kép, merre jártam ma: Piazza della Repubblica, a Najádok kútjával (régi neve: Piazza dell' Esedra - Exedra tér, és télleg félkör alakú, forma utáni névadás, mint itthon az Oktogon…..
Marci Rómában Este 2010.09.27 23:00:00
Végre újra tudok fotózni. Az első napi képek után most jöjjön esti városnézés jelszóval az ugyanaz sötétben című fejezet.Alkony a Quirinalis domb fölött, no és San Pietro A Trevi kútnál mindig tömeg van, talán egyszer hajnalban kéne megnézni... Organikus…..
Nem több, mint 2 óra sorban állás/ülés után megkaptuk ESN kártyánkat végre. Ez szükséges az adókártyához, ami kell a menzakártyához (oh, te olasz bürokrácia).Apácák mindenhol, utcán, metrón, buszon. A katolikus egyház fellegvára címet bizony kiérdemli a Város!Az idő…..
Szikrázó napsütésre ébredhettünk ma itt. Ezt kihasználva délután elmentem megnézni a Lateráni Szent János bazilikát (San Giovanni  in Laterano), ami " minden templom anyja és feje", az ökumenikus anyaegyház. Mint megtudtam, régebbi és magasabb rangú, a Szent…..
Ma az egyetemi ügyintézés után végre elmentünk a Vatikánba is. Előtte azonban még képet kaphattunk az olasz bürokráciáról, szervezetlenségről. De valahogy úgy tűnik, itt ez természetes. A tanév kezdésének időpontját senki nem tudja, a mérnöki karon tanár-sztrájk…..
Marci Rómában Első benyomások 2010.09.16 20:06:00
TémákSok a motor az utakon. A parkolóhelyeket is sokszor nekik festik fel.A metróhálózat lepukkant, ehhez képest a mi piros metrónk tiszta Svájc.Építészet: hát igen, ezt nehéz leírni szavakkal, h milyen látni szakmánk toposzait, amiket folyton emelgetünk. Sóhajtoztam ma…..
Marci Rómában Benvenuto a Roma 2010.09.16 00:53:44
Ma (naptárilag tegnap) este 8-kor felszállt a gépünk, melyet kis híján lekéstünk. Ha költői akarnék lenni, azt mondanám, az utolsók közt szálltunk be, de igazából csak simán utolsóként. Viszont az út aztán rendben volt. A szállás is teljesen korrektnek tűnik. Mivel…..
Negyedik fázisú, áttételes gyógyíthatatlan Budapest-mániában szenvedek, ez köztudott. ...De pár óra múlva indulok Rómába, eltölteni egy félévet a Sapienza egyetemen. Ezen a blogon követhetitek majd kalandozásaimat, amit igyekszem naprakészen tartani, és minél átfogóbb…..
A Drezai királyi palota, a Residenzschloss. A kiégett épületet ma is restaurálják. Előtte épül a Neumarkt VIII. tömbje. Egy februári posztban már volt szó a drezdai belváros újjáépítéséről, de a téma azóta is előkerült a blogon, amióta a városban vagyok. A munkálatokat…..
semperist 2010.09.11 21:41:13
Bennem azért felmerült pár kérdés, dacára, hogy összességében helyeslem az egészet. Most az új „Szász Hotel” a helyén egykor volt 18. századi barokk épület másolata. Csak azt 1888-ban lebontották, és egy eklektikus bérpalotát építettek a helyére. Ez kissé ellentmond annak, hogy az egész építkezés legfőbb motivációja az a lélektani szempont, hogy szerettek volna visszakapni egy darabkát abból, ami a bombázásokban odalett. Ez persze jót tesz a tér egységének, de kevésbé hiteles. (Mondjuk a hitelesség kérdése e helyen többszörösen összetett...) Viszont ha még nem mentél volna el a Neumarkt Platz-i építkezés látogatóközpontjába (kis bódé a rendőrségi palota előtt kb.), akkor feltétlen ajánlom. Valamiféle civil városvédő szervezet székel benne, akik persze megépült dolgokon felbuzdulva elkészítették a maguk kis laikus de lelkes tervét kb. az egész város visszaépítésére... Ott tudtam meg, hogy sokat vitáztak és a jelenlegi (július) állás szerint a Neumarkt utolsó hiányzó térfalát adó ház nem épül meg. A látványterv csak az általad is említett társaság műve. Oda egy kortárs házat akartak, arra volt eredményes pályázat is, de egyelőre sem az, sem a barokk nem épül, megegyezés híján üresen hagynák. Szerintem butaság ennyi munka után nem befejezni a teret, nem lepődnék meg, ha ők is erre jutnának a végén. Btw remek poszt, én is sokat gondolkozom ezen mióta láttam közelről. Nekem a "jobb mint az eredeti" ugrott be a hő- és vízszigetelt barokk házakról... hiába német alaposság. De a téren a víznyelők, az már odab_szós (rem észrevetted te is).
semperist 2010.09.13 10:08:12
@aesculus: Hűha, most lebuktam. Igen épp új nick után kellet nézem, és ez akkor ad hoc adódott, aztán maradt. Tubusra is ezen a néven tettem fel a várról stóló videómat :). Mert hogy én abból TDKzom ... többek közt Drezdát is kitárgyalva, ahol (jójó Fr.kirche, Neumarkt blabla) számomra az operaház rekonstrukciójának módja a legérdekesebb. Több könyvet olvastam róla, de várom, mi újat mondasz még :) Úgyhogy csak hajrá!
semperist 2010.09.13 11:12:15
@aesculus: Húúú, most lebuktam, a nick ad hoc adódott, aztán maradt, de igen, onnan jött. Tubusra is e néven tettem fel a várról szóló videóm, én ugyanis abból TDKzom ... többek közt Drezdát is kitárgyalva, ahol számomra az operaház rekonstrukciójának módja a legérdekesebb, olvastam is róla pár könyvet, de persze várom, mi újat mondasz még :) úgyhogy hajrá!
Ha az X-helyre állunk, azt láthatjuk, amit Caneletto látott:) A város minden pontjára, ahol a híres festő egykor állt ilyen jópofa kereteket helyeztek. Belenézve láthatjuk, mennyit változott (vagy nem változott) a város. Drezda közmegegyezés szerint Németország legszebb…..
Fővárosi Blog Rejtvény 2010.07.28 07:00:00
Hol készült a kép?..
semperist 2010.07.30 13:55:24