Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gesell

14 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w A kocka el van vetve 2009.06.04 00:45:00
Seres Mária ötszázezer aláírást szedett össze a képviselői költségtérítésről szóló népszavazáshoz. Az azért már koppan, amikor az asztalra csapják: ennyit a szociális népszavazásnak se kalapoztak, pedig az aztán... szociális volt. Még súlyosabban koppan attól, hogy nem…..
Gesell 2009.06.04 09:21:05
Az elútasító szavazás valóban hiányzik.

Az amerikai 2008-as elnökválasztáson Ron Paul jelölt is felvetette a problémát.
www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=sacra&cikk=2#cikk

Ámbár ez a lehetőség most is létezeik. Csak EL KELL TUDNI ENGEDNI ezt rajtunk élősködő hatalmat. Más szóval bízni kell abban, hogy a másik oldalra szavazó honfitársaink is egyszer csakcsak eljutnak odáig, hogy a fenébe is csak akkor szavazzon ha valóban arra akar szavazni és ne azért, hogy a KEVÉSBÉ ROSSZ jusson be.
Gesell 2009.06.04 09:27:42
@Ipari Hulladék:
Látom te a kisebbik rossz megválasztását racionálisabbnak tartod.
Szerintem ezt téves gondolat.
Nézd csak meg mit mond ez az ember
www.youtube.com/watch?v=c1LMoWqXrE4

Valójában pont azzal legitimáljuk a politikát, hogy nem vagyunk eléggé bátrak elengedni a hatalmat, valósággal kapaszkodunk belé.
Mert az emberek nem merik rábízni a döntést honfitársaikra, hogy előbb utóbb csak rájönnek ők is és inkább nem szavaznak.
Ha meg nem jönnek rá, akkor meg kapják be, megérdemlik amit kapnak.
A Világgazdaság cikke szerint "kiemelkedően magasak Magyarországon a béreket terhelő adók és járulékok, és a legtöbb fejlett országgal ellentétben a családosok sem számíthatnak kedvezményekre. Ezt erősíti meg a Mercer globális személyzeti tanácsadó cég legfrissebb…..
Gesell 2007.11.22 10:30:27
Az is igaz amit te írtál.

Szóval két lényeges dologról van itt szó egyszerre. Valójában egyszerre kell tudni beszélni mindkettőről.
Egyrészt arról a túlfogyasztásról amikor az ember minden fedezet nélkül próbál hozzájutni fogyasztási luxuscikkekhez. Nyilván azért eshet a hitel csapdájába mert nem ismeri a pénzrendszer mechanizmusait, néha még olyan körülmények között is képtelen kiszámolni, mit is jelent az hogy valamit vissza kell fizetni kamatostul, ha nem volna pénzromlás és gazdasági válságciklusok!
Másfelől létezik a pénzrendszerben egy vezérelt ciklikus folyamat, amely összességében brutális inflációs formában alaposan "megadóztatja" a bérből és fizetésből élőket és a kis és középvállalkozókat. Minél kisebb a gazdasági ereje valakinek annál inkább nem tud védekezni az inflációs pénzromlás ellen. Ezt a ciklikus folyamatot ráadásul teljesen félremagyarázza a neoklasszikus közgazdaságtan, minek következményeként a hitelfelvevők nem tudják bekalkulálni így a visszafizethetőség számítása nemhogy hétköznapi emberek számára kivitelezhetetlen, de még közgazdászok sem tudják pontosan előrejelezni a pénzügyi válságok hullámainak hatásait.

Tehát a két probléma egymásra hatással van, azonban aki tanulmányozta az osztrák közgazdaságtant az tudja, hogy a jelenlegi pénzrendszerbe szervesen kódolt (valójában vezérelt) ciklikus fellendülés és a rákövetkező válság az sokkal erősebb.

Nálunk az a probléma, hogy a kis emberek túlfogyasztását ostorozzák, hisz az adót növeli a kormány, már most mérhetetlenül nagy, de ahogy elnézem mehet ez az adóigény akár 100% fölé is, amit ugye nem lesz ki fizessen már. Hogy egy ilyesmit finanszírozni lehessen, ahhoz háborút kellene indítani és újabb területeket kifosztani. Mivel ilyenre már nincs lehetőség, ezért megindult a háború a belső kifosztás irányába, vagyis mára már az ellenség a nép.

Mindenek mögött ott rejtőzik a pénzszivattyú mechanizmus, ami a szupergazdagok globális birodalmait automatikusan duzzasztja az uzsorakamat által, a pénzelőállítás monopólumának birtoklása fejében és nem a reálgazdasági teljesítmény által.
Egyiket sem! Az elit bűne? 2007.11.06 10:45:00
Látni kell azt, hogy azért az élet ebben az országban nem feltétlenül az elit miatt olyan, amilyen, hogy miért szorul össze a gyomrunk, ha pl. ügyet akarunk intézni. Ezek bizony mi vagyunk, választópolgárok, a szomszéd Józsi, meg ott szemben a Mariska, tudod, az okmányirodában…..
Gesell 2007.11.06 11:20:51
"Fogjuk munkára az úgynevezett elitet, takarítsanak ki maguk alatt."

Csak az a baj, hogy jelen államközpontos irányítású modellben maga a nép van az elit alá rendelve.
Mellesleg most is azt csinálják, erőszakkal próbálnak elérni valamit. Maguk sem tudják, hogy mit. A mostanság uralkodó globalokomprádor elit csupán a kamatkapitalista új világrend lokális helytartói. Immáron egy évszázada eltértek minden etikus, morális szabályrendszertől, csak az erőszakban hisznek. De a kommunista kisérletben is csődött mondott az irányításuk. A magántulajdonhoz való jogot alapjaiban megsértették azzal, hogy a kommunizmus nevében erőszakkal magához ragadta az állam, majd most ingyen kiszolgáltatják, piratizálják lényegében ugyanazok.

A felszínen rendszerváltást szimuláló, ám háttérből jól megszervezett hatalmi elit valójában csak egy másik kifosztási formába mentették át magukat. Amíg nem történik egy becsületes elszámoltatás, addig ugyanaz a minden etikát nélkülöző, képmutató magatartás fog uralkodni.

Maguktól ezt sosem fogják megtenni. Sem erőszakkal nem lehet ezt megváltoztatni. Azonban ha a többség értené az elrejtett kulcsfontosságú részleteket (amiről egyik parlamenti politikai párt sem említ egy szót sem, de a probléma létezik, néhányan ismerik), akkor talán volna cél is, hogy miből mibe kellene eljutni.
Nem véletlen, hogy mindaddig a csőcselékezés, az egymást megbélyegző acsarkodásokat fogja az uralkodó elit bevetni.
Forrás: http://rrr100.wikispaces.com/PenzTeremtes Új pénz akkor keletkezik, amikor hitelt vesz fel valaki ! Tegyük fel, hogy Józsi bankszámlájára 1 milla pénz érkezik, a bank +950eFt "excess reserve"-el (felesleges tartalékkal) fog rendelkezni, mert csak 5% a…..
Gesell 2007.10.22 19:34:06
Még nem kerek. Nem érintettük a hatalmasra duzzadt körbetartozást.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi a forgalomban levő pénz mennyisége, ugyanis éppen ezzel a monetáris politikával hozzák létre a
en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Theory_of_the_Business_Cycle
ami végül is szépen romba dönti a középosztályt, a lecsúszott rétegekről meg nem is beszélve.

Minden állam elképesztő módon el van adósodva, ha azt feltételeznénk, hogy ki kellene fizetni, akkor kiderül, hogy nincs is annyi pénz amivel ki lehetne egyenlíteni az adósságokat. Amennyivel a pénz mennyisége nagyobbra nő mint a munkával fedezett rész, akkor az inflációs adót be kell vetni ugye, hogy azzal is látszólagos stabilitást színleljünk. De ennek a stabilitásnak az ára nagyon nagy, ugyanis mesterségesen olyan ütemmel felnyomta az árakat, hogy mára már egy fiatal csakis eladósodva juthat lakáshoz. Bár sokan nem értik a rendszer működését, de amikor az előbb említett Business Cycle azon fázisában, amikor beöntik az olcsó "fiat-money" hiteleket, akkor mindenki igyekszik megragadni az alkalmat és felveszi a hitelt. Aztán következik az a fázis amikor felemelkedik a törlesztőrészlet annyira, hogy sokan nem tudják kifizetni. Sajnos az a baj, hogy a mechanizmus exponenciálisan teremti meg azt a helyzetet, hogy pénzhez jutni már csak hitelből lehet. S akkor a féreg neokonok és neoliberálisok még vádolják is a jónépet, hogy "Túl sokat költöttetek!". S, mivel a jónép nem érti a rendszer működését, azt hiszi, hogy tényleg mindenki csak annak az áldozata, hogy esztelenül sokat költött. A valóság az, hogy a kimutatható kifosztási ráta egyre növekszik, tehát mára már a minimális létfeltételekhez is csak reménytelenül eladósodva juthatunk pénzhez. És a folyamat ráadásul nem lineáris, vagyis egyre nehezebb lesz.

És akkor jönnek a neokonok itt azzal a hülyítéssel, hogy az államnak márpedig el kell adósodnia. Mondjuk annyiban helyes a megállapítás, hogy ebben a fasiszta pénzrendszerben nincs más létezési mód. Kérdés, hogy mit akarunk kezdeni vele.
"Az orvos szerint eltorzult a közszolgálatmirigyem, és kétoldali erkölcssorvadásom van." Ford Perfect, Galaxis Útikalauz stopposoknak Szanyi Tibor rendkívül cinikus nyilatkozata kapcsán fogalmazódott meg bennem ennek a posztnak az…..
Gesell 2007.10.08 12:17:24
"Nem lehetett volna Hitlert odatolni, ha a német népnek nem imponál a faji felsőbbrendűség elmélete, és nem tartja tökéletesen elfogadhatónak az alacsonyabb rendű fajok háttérbe szorítását és elpusztítását."

Honnan tudjátok, hogy a faji felsőbbrendűséggel kampányolt, vagyis azzal imponált a népnek?!

---- idézet Drábik Jánostól ------

A Hálózat és Hitler

Hitler sosem került volna hatalomra a Versailles-i béke alapján megalakult rendszer nélkül, amelyet elsõsorban a Hálózat érdekei szerint alakítottak ki. A jóvátétel feltételei egyszerûen lehetetlenné tették Németország normális fejlõdését. Az 1929-es gazdasági válság tovább rontotta a helyzetet. A Hálózat "erõs embert" akart Németország élére, aki az országot stabilizálja és teljesíti a jóvátételt. A Hálózat Hitler uralomra kerülését könnyen megakadályozhatta volna. Ehelyett olyan helyzetet teremtett, amely a német bankrendszer és Németország összeomlásához vezetett.

Ennek a válságnak kialakulásában az amerikai Morgan-bankház és Montague Norman, az angol központi bank elnöke játszották a fõszerepet. E két bank 1930-tól hitel-embargót szervezett meg Németország ellen. Montague Norman és Benjamin Strong, a FED elnöke, a Lautenbach tervet is megakadályozták, amely a német gazdasági életet pénzügyileg a váltók nagyobb szerepével akarta megélénkíteni. Hitler hatalomra jutása után éppen ezt szorgalmazták.

Hjalmar Schacht, aki Montague Norman barátja volt és magas rangú szabadkõmûves, 1930-ban leköszönt a Reichsbank elnöki tisztérõl, megakadályozandó, hogy egy svéd bankár Németországnak áthidalási hitelt nyújtson. A svéd bankár egy párizsi hotelszobában halt meg rejtélyes körülmények között.

Hitlert a legmagasabb angol körök is támogatták. Így pl. Chamberlain miniszterelnök és tanácsadója Lord Lothian, aki a Cecil Rhodes által alapított Round Table társaság vezetõje volt, Lord Beaverbrook és sajtóimpériuma, VIII. Edward, akit ugyanazon a napon koronáztak királlyá, mint amelyiken az angol szabadkõmûvesek nagymesterévé vált.

Alfred Rosenberget Hjalmar Schacht már 1924-ben bemutatta Montague Normannak. Rosenberg a londoni Schroeder bank elnökével is tárgyalt. Ez a bank szoros kapcsolatban állt Kurt von Schroeder báró kölni bankjával és a New York-i Bankhaus Schroeder-rel. Amikor Schroeder és Schacht a német iparbárókat felszólították Hitler támogatására, ezek csak azt kérdezték, hogy vajon Montague Norman támogatná-e Hitler kormányát. 1932. január 4-én Hitler és von Papen elõször találkoztak Schroeder kölni villájában. Ekkor Schroeder már finanszírozta a náci pártot. Amikor pontosan egy évvel késõbb ugyanott találkoztak, elhatározták, hogy megdöntik a Schleicher kormányt.

1933. január 33-án Hitler birodalmi kancellár lett. Hitler hatalomra kerülése után az angol központi bank újból nyújtott hiteleket Németországnak. Montague Norman 1934-ben személyesen Berlinbe látogatott, hogy hitelekkel konszolidálja az új kormányt. A hálás Hitler Montague barátját, Hjalmar Schacht-ot nemcsak a Reichsbank elnökének nevezte ki újra, hanem pénzügyminiszterré is.

50 évvel késõbb David Stirling megállapította: "A legnagyobb hiba, amit az angolok elkövettek, az a feltételezés volt, hogy kijátszhatják egymás ellen a német birodalmat és a Szovjetuniót, és e harcban mindketten elvéreznek majd."

------------------------------------

Attól függetlenül, hogy most Drábik János valódi információkat szedett össze vagy sem, még egy fontos szempont a kollektív bűnösség alkalmazása.
Eggyé tenni Hitlert a német néppel az nem más mint fasisztának kikiáltani egy népet a kollektív bűnösség elve alapján!
Na éppen ez volt az érdeke a Hálózatnak!
Ne essetek ti is ebbe a hibába, amelybe sajnos elég sokan beleesnek kis hazánkban, mert aztán a németek után következik a többi "kapcsolható" nép vagy csoport.

Minden diktatúrában a benne levő emberek a pszichológiai nyomás hatására csatlakoznak az erősebbhez, a gyáva túlélési ösztön miatt. (Egy nagyon kicsi csoport van akinek elég erősek az elvei, hogy nemet mondjanak.) Így aztán miután Hitler megerősödött, nem volt túl nehéz magával rántani a népet is.
Miért, itt nálunk olyan bátrak az emberek, hogy ha valami nincs rendben, akkor mindenki felemeli a szavát és tesz ellene valami? Dehogyis!... lapítunk.
John Kerry szenátor beszédet tartott a Floridai egyetemen. Egyik diák lehetőséget kapott kérdéseket feltenni a szenátornak. Többek között a 2004-es választással kapcsolatosan tett fel kérdéseket, megkérdőjelezve annak tisztaságát. A diák egyre jobban felhúzta magát és egyre…..
Az amerikai jelzálogpiac összeomlása miatt óriási áresés az európai tőzsdéken. Németországban két nap alatt öt százalékkal csökkent a tőzsdeindex. Tegnap a befektetők 3 százalékos árfolyamesést könyvelhettek el. Mindeközben újabb megvesztegetési ügyek kerültek…..
Gesell 2007.08.18 09:57:12
Megpróbáltam keresni egy magyar nyelven is idézhető írást
naput.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=718&Itemid=28&limit=1&limitstart=7
melyben Dr. prof. Eberhard Hamer érthetővé teszi a jegybankok közötti összefonódást.

„Az, hogy ez a gátlástalan dollárszaporítás már régen nem vezetett dollárzuhanáshoz, és a dollár elutasításához az ügyfelek részéről, az okos rendezésnek és a zsarolásnak köszönhető: az amerikai pénzhatalom, és az amerikai kormányzat évek óta arra kényszeríti gazdaságilag és politikailag a világ fontos jegybankjait (Eurobank, Japán, Kína és mások), hogy tartsák meg a náluk az exportnyereségekért vagy az anyagi javak felvásárlásáért felgyülemlő, értéktelen dollárt, és mint állítólagosan értékálló devizatartalékot őrizzék. Gyakorlatilag ez azt jelenti: Kína,. Japán és Európa jegybankjai polgáraik anyagi javakban történt szállításaiért, egyre nagyobb állományban gyűjtenek be dollárt, mint állítólagosan értékálló devizatartalékot.
….
a dollárt egyre nagyobb mértékben (az Eurobank 90%-ban) fogadják el devizatartalékként. A többi pénznem, mint például az euró, értékében tehát 90%-ban az értéktelen, csak az amerikai pénzhatalom erejével és akaratával tartott dollárpapírokon nyugszik.”

Ha odaát a pénzrendszer valahogy vissza tudja hárítani a begyűrűzés eszkalálódását és csak a jelzálog piac válságban lesznek vesztesek, akkor az EU-t is most közvetlenül csak annyiban fogja érinteni, amennyi tőkével vesz részt az ottani jelzálogpiacon.

Van még egy másik nagyon fontos dolog amire érdemes figyelni.
A pénzügyi elemzők a válság igazi okozójának a „mesterségesen ugyan de túl sok pénz”-t említik. Ez beindította a fogyasztást, amely fogyasztás nem ám a felelőtlen luxus az esetek többségben. A mainstream média folyton rámutat arra a fogyasztói rétegre, aki tényleg minden ismeretek nélkül még a fogyasztási cikkeket is hitelre szerzi be. De a jelzálogpiacon ugye lakást vesznek. (Egyik ismerősöm odaát is elképesztő módon meghúzta a nadrágszíjat magának, csakhogy csökkenő irányba tudja leszorítani az adósságát. Pedig ő is és a felesége is vezető pozícióban dolgoznak stabil állással és amúgy takarékosak.)

A válság oka a mesterségesen keletkezett túl sok pénz és most a pénzrendszer védelmében a jegybankok tűzoltásképpen „példátlan mennyiségű új pénzt fecskendeznek a pénzrendszerbe”.
Mindez arra jó, hogy a bankok a hitelfelvevőknek az adósság kiváltására újabb kölcsönt adhassanak. Na nem azért, mert hú de megsajnálták őket, hanem a rendszer fenntartására.
Ez ráadásul többszörösen is előnyös, mert az időközben hosszabb időre kitartott válságos időszak alatt egyre több reálértéket (ingatlan) kerül a hitelező tulajdonába.
Ha ügyesen elnyújtják a folyamatot, akkor még a pénz értékében vetett bizalom teljes elvesztéséig szépen átkonvertálják a fedezetlen pénzt reálértékre. Akkor már a pénzrendszer-ben indulhat egy új fejezet, vagyis egy újabb ciklus.
A pénzrendszerben arról szó sem lehet, mint a reálgazdaságban, hogy ha a szerződő felek közül az egyik fél becsődöl, akkor a szerződés megszűnik. Valahol az érem egyik oldalán a jegybankok biztosítják, hogy minél többen kivérezzenek még mielőtt egy hitelező lenne az első.

Valahol mindenki érdeke, hogy a pénzrendszer ne omoljon össze, így valamilyen szinten mindannyian részesei vagyunk a mátrixnak.
Gesell 2007.09.17 13:34:59
www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/09/17/nrock117.xml

www.origo.hu/uzletinegyed/befektetes/20070914-a-brit-jegybank-betett-a-reszvenyeknek.html

Nem kellett sok idő elteljen, hogy Európában is elinduljon a válság. Ráadásul a Northern Rock az egyik legnagyobb brit lakossági bank.
Az egyén ésszerűségéről a közgazdászok azzal az egyszerű felvetéssel érvelnek, melyet David Friedman a következőképpen összegez: Az egyéneknek elfogadhatóan egyszerű célkitűzésekkel rendelkeznek és arra hajlanak, hogy a helyes utat válasszák annak elérése érdekében.…..
Gusztustalan nagy szerencsének nevezte a jegybankelnök, hogy 2001 és 2006 között nem következett be egy olyan gazdasági válság Magyarországon, mint Latin-Amerika több országában. Simor András szerint ettől hazánk uniós csatlakozása mentette meg az országot. Az Amerikai…..
Egyiket sem! A rossz tulajdonos 2007.08.29 15:13:00
Ősztől tavaszig, az Országos Civil Fórum vitaestjein bebizonyosodott, szakpolitikai kérdésekben nincs elvi ellentét a jobb- és a baloldali - valamint az egyoldalúságot elutasító - gondolkodók között. A felszólalók többsége egyetértett abban, hogy az államháztartás kritikus…..
Az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöke egy egészségpénztár vezetőjével üzletel, írta az Index. Természetesen sem összeférhetetlenség nincs, se előnyös helyzetbe nem kerül az egészségpénztár a kapcsolat által. Az ezen a híren felháborodókat megnyugtatnám: a…..
Gesell 2007.08.26 10:40:15
Olyan méretű konszolidáció az egészségügyben nem lesz ami lehetővé tenni az általad említett berendezések beszerzését.
Még a választások előtt, Pécsen a közgázosoknak megmondta Kóka, hogy az egészségügy egy üres zseb, abba nem érdemes befektetni még akkor sem ha meglenne rá a pénz.
Ezek után most illene megmagyarázza, hogy miért éri meg mégis a magánbiztosítóknak, hogy ők viszont befektessenek sok pénzt az egészségügybe.

Néhány évvel ezelőtt a külföldre távozás még igencsak életképes ötlet volt.
Nekünk akik kiszabadultunk a kommunista kísérletből, szinte megkérdőjelezhetetlenül ott lebeg a nyugat mint az igéret földje.
Nehezen vesszük észre, hogy az utóbbi két évtizedben ott is lezajlott egy rendszerváltás, csak nem mondták be még a tévébe.
Most nulláról kezdeni valahol idegenben minden kapcsolatrendszer nélkül elég nagy meggondolatlanság.
Ha valaki mégis elszánja magát a továbblépésre, annak minimum anyit lehet tanácsolni, hogy komolyan nézzen a dolgok mögé, hogy mi is történt a nagyvilágban és milyen esélyek maradtak annak akik nulláról kell kezdjenek felépíteni egy új életet valahol.

A félelem igazi oka ott rejtőzik valahol az eladósodottság mértékében, vagyis mára már az adóbevétel majdnem teljes mértéke megy a kamattörlesztésre és nem marad szinte semmi az ember újratermelés legszükségesebb igényeinek fedezésére sem.
Sajnos a helyzet ugyan ilyen irányba igyekszik még az államokban is.
Illúzió mára már a jóléti állam a híres nyugati civilizációban is. Kis időeltolódással érik utól egymást a válságok terén.
Olvasó írja: "az lényegrül: figyu. nekem a cikkjeitekből eddig az jött le (a remek történelmi háttéranyagot leszámítva) hogy a kamatos kamat rossz. tönkreteszi a világot, végünk (lesz). a kamat magában is rossz. az emberek nem látják át az összefüggéseket, rossz. a…..
Gesell 2007.08.21 11:25:31
Kedves Zsan!
Nagyon jól ráéreztél a lényegre.

A globális fegyelmező hatalom úgy látszik elég sikeresen elhinti a túlfogyasztás okának téves kapszuláját.
Erről az egész blogról most még hiányzik ennek a túlfogyasztás okainak érintése.
Egyelőre csak egy helyen
egyiketsem.blog.hu/2007/08/17/a_jelzalogpiac_osszeomlasa_fenyeget#c708985
érintettem a fogyasztás öngerjesztő hatását, de ez még édeskevés.

Nemrég "Egyiketsem" betett egy linket
egyiketsem.blog.hu/2007/08/15/a_penzrendszerrol_egyszeruen_6_resz#c706267
de sajnos csak annyit mondott róla, hogy
"Itt egy érdekes cikk, a gazdagodási igényről."
Mondanom sem kell, meg is jött rá a nyugtázó bátorítás.

Így aztán én is egy kicsit elgondolkodtam magamban.
Vannak bizonyos szintek ami elválasztó vonalak.
Ezek megértését nem szabad kierőszakolni senkitől.
Kénytelen lettem várakozó állást elfoglalni és megvárni, hogy mit is értettünk az eddigiekből.
Történetesen a túlfogyasztás okainak az értelmezése teljes mértékben választ tud adni, hogy az eddigiekben elmondottak csak állítások voltak, vagy van annak mélyebbre ható értelme is amivel van mit kezdeni a saját életünkben.
Gesell 2007.08.21 12:34:06
Tényleg nem hipermély, sőt pehelykönnyű szinten vagyunk.
De mit is mondhatnék,
piroska.blog.hu/2007/08/17/title_9701#c709891 minden relatív. Van amit ugye össze sem kell mérni.

Tiszteletben tartom a blog-gazdát és az általa felvetett cikk elemzését nem venném el előlle.

Gesell 2007.08.21 21:30:18
Kedves Sámán,

Hamvas Béla - Scientia Sacra-ban arról ír, hogy időszámításunk előtt valahol 600-ban vett fordulatot a civilizáció és már attól kezdve indultak be a létrontás első jelei.
Nyilván nem csak a pénzrendszerről érdemes beszélni. Bár praktikus okok miatt, ha azt feltételezzük, hogy a racionális gondolkodás korszakában élünk, akkor legalább a pénzrendszer problémáinak megértése esélyesebb.
A pénzrendszer problémáiról nagyon jó történelmi filmet találunk itt
www.themoneymasters.com/ Ez a film is vissza megy időben, nemcsak a múlt századról beszél.

A felismerés nem egyik pillanatról a másikra történik. Ha valaki csak úgy szembesül vele, mert megmondták neki. Netán tényszerüen próbálták felsorolni a dolgokat, hát az még nem elég. Első reakció a vehemens elutasítás. Vannak akik saját éberségüknek köszönhetően kezdenek el fokozatosan feltárásba kezdeni.

Ha valakinek először beszélsz ezekről, lehet azt fogja kérdezni, "Neked jó ez, hogy ezekre gondoltál?!" Bár már érteni véli, csak nem szereti.

Miután néhány könyvet átolvas az ember, lehetőleg különböző íróktól, aztán már nincs az a fura hatás, hogy teljes mértékben ki akarsz azonnal szállni a rendszerből. Rá fogsz jönni, hogy te magad is valamilyen része vagy a rendszernek. Valószínű ez az, ami miatt elvből teljes hitelfelvétel stop-ot fogadsz. Bár én azt mondom, ha valaki kérdi, hogy most akkor vegyen fel hitelt valamire vagy sem, bizony nem az a tanácsom, hogy semmiképpen.

Van az emberben egy nagyon fura dolog, ami miatt ha rá is ébred a rendszerproblémákra, mivel nem tudja azt egymaga megjavítani, emiatt elhatárolódik még a témába felvetésétől is.
Mivel úgy érzi, hogy ő is része a rendszernek, ezért fél attól, hogy ha ő megszólal a témában, akkor azonnal megkapja, "Meztelen a Király!"

Pedig nincs egységes nemzet, aki tiszta lenne. Nincs egy párt sem, aki tiszta lenne. Minél jobban haladsz mélyebbre, látod mint a fraktálban, ott megy mindenütt a két erő. Teljesen be van szőve minden szinten szinte minden.

Én azóta a leginkább az emberek ehhez való viszonyulását tartom a leg rejtelmesebbnek.
Egy dolog biztos történni fog, történik is. A beavatottak keresni fogják egymást.

Egyiket sem! Globális infláció 2007.08.21 09:14:00
Vajon milyen következménye van a társadalom szempontjából a megbecsülés elértéktelenedésének, tekintve a hétvégén megjutalmazottak névsorát? Dévényi Tibi bácsi. Aha. Azért örülök, hogy indokolni meg sem próbálták.Kormánypárti politikai kabaré szereplői - rendben,…..
Niccolo Machiavelli - A FEJEDELEM című művéből hozok egy részletet. A mű a következő központi kérdéssel foglalkozik: hogyan tudja egy uralkodó vagy uralkodásra készülő fejedelem a lehető legerősebb kormányt (kormányzást) létrehozni és megtartani – azaz, hogyan tegyen…..
Magyar szakemberek a korábbiaknál környezetkímélőbb üzemanyagot állítottak elő. Az új biodízel önmagában is képes a járművek működtetésére Új, az eddigieknél környezetkímélőbb üzemanyagot állítottak elő magyar szakemberek. Boros Béla gépészmérnök, Thész János…..
Nagyon jó kérdéseket tett fel egy olvasó, ezért inkább ebben a formában próbálok meg válaszolni. Kérdés: Kicsit utópisztikus ez a természetes gazdaság fogalom. (bár értem a problémád okát.) esetlen fejtsd ki konkrétabban. a 1300-as évekbeli pénzbeszolgáltatósdi, meg a kamat…..
A Szabad Európa Rádió nyugalmazott főszerkeszőjének, Drábik Jánosnak VILÁGDEMOKRATÚRA c.-könyvében olvasmányos és elgondolkodtató módon vázolja fel a közpénzrendszer megszűnésének kezdetét a középkorból. A cikk kapcsolódik az egyik frissen írt cikkemhez. A két cikk…..
Gesell 2007.08.14 17:53:49
"A kamat(os kamat) tilalma" fogalomban (ha van ilyen), nem a tilalom a lényeg. Annyi a baj vele, hogy pénzügyi lufikat produkál. Hogy ne pukkadjon ki, a növekedési kényszer látszólag segít. Azonban látjuk, hogy nincs olyan növekedés ami képes lenne versenyezni a számtani haladvánnyal, főleg akkor amikor már a számtani haladvány elkezdett a kilencven fokos irányba emelkedni (aszimtotikus közelítése a határnak).

Miért beszélhetünk a számtani haladvány (kamatos-kamat) kilencven fokos irányba történő fordulatáról? Mi a határ amit megközelít?

Tegyük fel, hogy minden pénzvagyon egy tulajdonba kerül, akkor az egybe koncentrálódott tőke kamatigénye még nem fog kioltódni magától. Le kellene mondania a kamatról, de ez nehéz döntés, főleg a hatalom ilyen szintjén.
Ameddig egy tulajdon át tudja szivattyúzni a pénz egy másik tulajdonból, addig működik a rendszer. Egy tulajdon kezében semmi értelme nem lesz kamatot követeljen jobb kéz a bal kéztől, hiszen a növekményt saját magának már nincs honnan finanszírozni.
(Biztos erre mondják egyesek, hogy lesz egy Ezeréves Békebirodalom :) -- csak vicceltem)

Kamatos-kamat tilalma helyett beszéljünk egy természetes gazdasági rendszerről.
A magántulajdon, a vállalkozási szabadság és a természetes gazdasági rendszer együttesen nem összeférhetetlenek. Már elég sok le van írva belőlle. (ezért írogatok én is, nem a "kinek ugorjunk most rögtön neki" gondolat vezérel)

A kamatos-kamat pénzszivattyú mechanizmusa miatt természetellenes és megfolytja a tényleges vállalkozási szabadságot. Magántulajdonnal is minden rendben van.

(még sokat kell írni róla, s akkor egyre világosabb lesz -- amúgy meg olvasni is érdemes. Priviben szívesen adok tippet)
Mai napon kezembe vettem a HVG 2007. augusztus 11.-i számát és igen érdekes cikket találtam. A cikk címe "Pénzcsinálók". Ugyanott a HVG-ben van még egy cikk a fél évezredes Fugger alapítványokról, illetve az augsburgi Fugger házakról. Mindkét cikk nagyon érdekes, ám…..
Szeretnék visszatérni egy geometriai feladatra. Néhány napot visszatartottam a megoldást, hogy minél zavartalanabbul tudjon gondolkodni rajta az olvasó. A feladat újra itt van: Az alábbi ábrán kellene megfejteni a lyuk keletkezésének pontos okát. Előzetesen annyit lehet mondani, hogy…..
Gesell 2007.08.13 11:17:00
Mondod, hogy vigyázni kell a fogalmazással.
De ezt is a végtelenségig lehet fokozni, ugyanis mi az, hogy "tényleges korlátlanság"?

Ha van egy komplex rendszer, amiről többet kell mesélni a megértéshez mint csupán azonnal kimonadni egy szóval a konklúziót, akkor hogyan fogod kiválasztani a legpontosabb fogalmat, amit majd érteni is fognak. Nem-e arról van szó, hogy az egy szimbólum (fogalom) más és más ember számára különböző pontatlansággal tesz érthetővé valamit?

A tudományban folytonos a fejlődés, ezért nincs kizárva az, hogy a megértés növekedésével adott esetben újabb pontosítások születnek a szimbólumként használt fogalmakkal kapcsolatban.

A témában különböző tudással rendelkező emberekkel, különböző megközelítésekben lehet és talán kell is használni a szimbólumokat. Teljesen természetes és a probléma mélységeinek a megértését szolgálja az amikor a szimbólumként használt fogalmakat ütköztetjük.

Akinek ébersége már tovább jutott a megértésben az egyrészt ne feltételezze mindjárt azt, hogy mindenki aki még más megközelítésben beszél, az tudatlansággal megvádolható!
A vitaképes gondolkodó veszi a fáradságot és igyekszik megfogalmazni jobban a lényeget. Így működik a társadalom ahol még létezik a minimál én reflexszerű megnyilvánulásain túl is tudás.

Társadalmi jelenségek megértéséhez elkerülhetetlen a közösségben történő fejlődés.
Az ember hajlamos beleesni abba a tévedésbe, hogy az ő tudásával kapcsolatban minden a legnagyobb rendben van, kellőképpen körültekintő tud lenni bármilyen helyzetben. Tudati szinten kizárja, hogy őt nem érheti igazán megrázó meglepetés a mindennapi életben sem. Így aztán…..
Látva azt az eladósodási hullámot, amiben fetreng az ország, egyre jobban kezd felmerülni a gyanú, hogy már nagyon halvány fogalmaink is alig maradtak a pénz és a gazdaság működésével kapcsolatban.Van egy mondás - „Nekem mindig annyi pénzem van, amennyire épp szükségem…..
Egyiket sem! Intermezzo #6 2007.08.07 11:29:00
Amint látjátok átváltottam a három hasábos designre. A színe nem tetszik, de megpróbáltam kicsit áttekinthetővé és szervezettebbé tenni a blogot. A színekre még visszatérünk.....