Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vdkvdkvdk

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az őskorról szóló írásban sokan hiányolták a természeti népeket. A paleolit étrend második pillére ugyanis a természeti népek étrendje és életmódja. Mivel ez a terület a paleolit kori viszonyainál sokkal objektívebben vizsgálható, ennek nagyságrendekkel több értelmét látom. Most nézzük meg, hogyan…..
vdkvdkvdk 2014.01.30 12:56:17
@Meleg Sándor:
Zabkorpa (meg egyéb marginális részletek) ide vagy oda, de a lényeg - a fővonulat - ugyanaz, mint a paleonál: sok zöldséget és gyümölcsöt ajánl, minél "nyersebben" fogyasztva, hús mehet bőséggel, sok hal javalt, gabonafélékből, tésztából, keményító tartalmú élelmi anyagokból, cukroból magas GI-es alapanyagokból minél kevesebbet, hüvelyesekkel óvatosan, tejterméket csak azok fogyasszák, akik nem érzékenyek rá. Élelmiszeripari késztermékektől, transzzsíroktól is óv. Javasolja, hogy együnk sokszor keveset, sok folyadékot vigyünk a szervezetbe főleg víz, tea, gyümölcslé formájában és mozogjunk sokat.

Ezek - igaz szigorúbban (= keveset fogyassz helyett, semmit se fogyassz) - a paleónak is részei, és az én kérdésem az, hogy ezek alapvetően helyes ajánlások-e egy dietetikus szemszögéből?

Szerintem ugyanis nem szabadna túlságosan elveszni a részletekben, egy étreni ajánlás néhány - a mai tudományos állás szerinti - melléfogása miatt nem szabad elítélni az egészet, ha annak alapkövei 80-90%-ban amúgy helyesek.

Ha arra várunk, hogy kitaláljuk a tökéletes, tudományosan megcáfolhatatlan és bizonyítottan helyes diétát (ami természetesen csak egy illúzió), és a különféle napról-napra szárbaszökő, nyílván nem tökéletesen átgondolt étrendi ajánlásokat folyamatosan kritizáljuk néhány feltételezetten vagy bizonyítottan hibás harmadrangú fontosságú ajánlása miatt, akkor még jó sok generáción keresztül milliók halnak meg vagy élnek szarabb életet, mert nem tud eligazodni a nagy kavalkádban. Ez hasonló ugyanis a politikában alkalmazott karaktergyilkossághoz, ahhol egy kitűnő , 30 éven keresztül már bizonyított és sok hasznot produkáló közszereplőt (most ne feltétlenül a megyar politikára gondoljunk) egy piszlicsáré félrelépés miatt egyik napról a másikra elküldenek a búsba.

Sokkal hasznosabb lenne, ha a szakértők az egyes étrendek pozitívumaival foglalkoznának és nem a felnagyított, de alapvetően harmadlagos részletkérdések kritizálásával folytatnának vérig menő hitvitákat. Ha megtalálnánk azt a bizonyos közös halmazt vagy közös többszöröst, amivel ugyan nem oldjuk meg 100%-osan a táplálkozási gondokat, de mondjuk 20-30-40-50 (!)%-al csökkenthetnénk, a helytelen táplálkozás okozta betegségeket, akkor hatalmas eredményeket könyvelhetnénk el. Nem?

Kérdés tehát az, a paleó, vagy a belinkelt étrendi ajánlások ez utóbbi célt elérik???
Az előző írásomban már jeleztem, hogy nehéz dolog a paleolit étrendet egységes rendszerként kezelni, mert valójában mindenféle elmélet tarkabarka összessége, ami még folyamatosan változásban van. Ennek megfelelően a következőkben olvasható kritikai gondolatok is csak korlátozottan általánosíthatóak.…..
vdkvdkvdk 2014.01.19 15:19:11
@Meleg Sándor:
"Az én gondom ilyenkor mindig az, hogy nem tudhatom pontosan ki mit csinál paleo alatt."

Szélsőségeket kerülöm, tejterméket, cukrot, pékárut, krumplit, tésztát nem (vagy alig) fogyasztok. Élelmi anyagokat a lehető legegyszerűbb, legkevésbé feldolgozott formájában fogyasztom: zöldséget nyersen vagy párolva, gyümölcsöt nyersen, húst minimális olivaolajban gyorsan sütve vagy grillezve. Heti 2x hal, napi 2,5 liter zöld vagy fekete tea (kis szteviával vagy a nélkül), alkohol szinte 0. Amit tudok a környékbeli ismert termelőtől vásárolok (tojás, hús, zöldség és gyümölcs egy része) Fast food kizárva. Ennyi.

Vagy a fentiek már szélsőségesnek számítanak?

"Ez nagyon pozitív, csak azt sajnálom, hogy ehhez a paleo kell(ett). Szeretném megérteni, hogy hagyományos egészségügy miért nem tud erre motiválni..."

2 nagyon jó barátom a faluból tért át a paleóra és én is kipróbáltam a pozitív hatások láttán..

"a teljes lefikázása és kigúnyolása badarság

Szó sincs erről."

Itt természetesen nem Önre gondoltam, hanem a mamutozókra :-)
vdkvdkvdk 2014.01.21 08:56:04
Totál laikusként (kertészként) szólok a témához. Paleósként (brrr) nagyon érdekel a téma és örülök, ha szakmai (és nem felszínes vagdalkozós hit) vita zajlik a témáról.

Még is azt gondolom, hogy a blogszerző minden törekvése és pozitív hozzáállása ellenére a vita nem fog eredményhez vezetni. És ennek oka az, hogy a táplálkozás olyan komplex, a különböző típusú, minőségű élelmi anyagok szervezetbe bevitele olyan sok (=végtelen) variációs lehetőséget képez, hogy a hatásmechanizmus (ok okozati összefüggés) vizsgálata gyakorlatilag lehetetlen, vagy a feltételek minimális változása akár homlokegyenesen más eredményhez vezet.

Épp ezért a laikus pógár ugyanarról a témáról, akár neves szakemberektől is homlokegyenesen ellenkező eredményeket, ajánlásokat, tiltásokat olvashat, ami ahhoz vezet, hogy ezek a "tudományos" eredmények értéküket vesztik, senki sem hisz már el semmit belőlük. Két lehetősége marad a földi halandónak: sz@rik az egészre és nem törődik a táplálkozásával (ez a többség) vagy egy-egy irányzatot azért mégis kipróbál, azaz önmagával kísérletezik. Ezek a kísérletek - lássuk be - veszélyesek, de azért a siker lehetőségét is tartalmazzák. Én 3 év paleó étrend után teljes sikerként tekintek a kísérletemre, mert korábbi panaszaim elmúltak, életminőségem jelentősen javult, új panaszom, betegségem nem alakult ki, rendszeresen vizsgált értékeim kitűnőek, semmilyen gyógyszert nem szedek. A paleó étrend teljesen természetessé vált számomra, ennek betartása már nem okoz gondot, lemondást. Persze a bevásárlás jóval nehezebb, a táplálkozás költségesebb és a családi, baráti nagy zabálásokból (és szinte minden összejövetel főleg erről szól) nem veszem ki részem, ezért különcnek tartanak, de már ez is megszokottá vált.

Ilyen személyes megtapasztalás mellett bizony mosolygok magamban a paleót érő heves támadások láttán és bizony nehéz komolyan venni a mégoly tudományosnak tűnő érvrendszereket pro és kontra. A többé kevésbé absztrakt "tudományos eredmények" nem tudják felülírni a tartósan megélt saját tapasztalatokat.

Rengeteg nagy felfedezés alapult azon, hogy a feltaláló magán kísérletezett.
vdkvdkvdk 2014.01.21 11:06:36
@okoskodó fórumlakó:

Na ez az, amit nem tudnék csinálni. Én ugyanis egyáltalán nem mondtam le az evés okozta örömökről. Csodás steakeket, érlelt és nem füstölt sonkát, finom tengeri halat és herkentyűket, ízletes gyümölcsöket eszem, megszerettem a korábban mellőzött natúr zöldségeket, újakat fedeztem fel. Sikerült végre elérnem a családban, hogy a főzés nem azzal kezdődik, hogy 1 dl olcsó étolajba belevágok 3 fej hagymát és belerakok 2 evőkanál paprikát, a főzelékekből mellőztük a rántást (de inkább pároljuk vagy wokban hirtelen pirítjuk a zöldséget), a húst nem panírozzuk, hanem grillezzük, a salátákból teljesen elhagytuk a mindent egyen ízűvé tevő ecetet, visszafogtuk a fűszerezést és élvezem, ha a jó minőségű alapanyag eredeti zamatát és nem a fűszer és só ízét érzem. Kristálycukrot nem veszünk, édesítésre szteviát használok (ez sem olcsó) stb.

Korábban rengeteg tejet ittam (napi min. fél liter), imádtam a tejfölt, nem is értem, hogyan tudtam egyik napról a másikra és ilyen könnyen leszokni róla. Teljesen rendbejött a székletem, de amikor már 3-4 hónapja nem fogyasztottam semmi tejterméket, akkor a legkisebb mennyiségű tej is nagyon meghajtott, most már ezt nem tapasztalom, és érlelt sajtokat is eszem.

Az édességet (csoki, süti) nehéz egyedül megállni, ezt sok gyümölcs evéssel próbálom ellensúlyozni és ritkán engedek magamnak némi 70-80% kakaót tartalmazó étcsokit. Élelmiszeripari késztermékeket nem veszünk, hanem csak alapanyagokat vásárolunk lehetőleg termelőtől (húsra, a legtöbb gyümölcsre és zöldségre, tojásra megvan a becsületes termelői forrás, 15 km-es körzetben (ezekért el kell menni).

Évi 50.000 km-t autózok és korábban sokszor ettem a benzinkutak választékából, ma a benzinkúton egy dolgot tudok vásárolni: ásványvizet.

A fentiek alapján már gondolom világos, hogy miért drágább számomra a paleó.
Igyekszem félreérthetetlen lenni: NEM támogatom semmiféle alanyi jogon járó alapjövedelem bevezetését. Megítélésem szerint egy alacsony hatékonyságú, korrupt, államelvű politikai kultúrában, mint a magyar, ez még egy lépést jelentene a szakadék felé. De ez csak a hab a…..
TComment Rossz neked, ha letolsz 2013.12.18 06:34:04
Magyarországon a törvény azokat védi, akik a belső sávban félemlítik meg a többi közlekedőt. Elég, ezen változtatni kell. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
vdkvdkvdk 2013.12.18 09:20:25
@Olmütz:

Nagyon egyetértek Veled!
vdkvdkvdk 2013.12.18 10:08:03
@Schütii:
A 36. § 4. bekezdése a lakott területen történő párhuzamos közlekedésre vonatkozik, nem az autópályára.
Itt még minden előttünk volt. A hetvenötezer forintért vásárolt Vespa PK-t imádtam és még ma is imádom, de képtelen vagyok együtt élni a hülyeségeivel. Azért remélem, lesz egyszer még Vespám Két év kitartó szenvedés után, nyár végén elengedtem a Vespát. Levantóban,…..
Az Égéstér 98. adásának kommentposztja. Direktlink a letöltéshez...
Új formátummal jelentkezik a Totalcar, fogadják szeretettel. Vagy ha nem tetszik, mondják meg nyugodtan, hogy ez ebben a formában hülyeség. Először is hetek óta lógunk egy Égéstérrel. Két órás Égésteret nem akarunk csinálni, mert elég belőle egy óra – hogy a hallgatók azt…..
vdkvdkvdk 2013.06.21 18:42:51
Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban eltűnt, írta az index/SportGéza. Ami személyes tragédia mindkét hegymászó számára. Csak teljesen felesleges. A 8000 méter feletti magasságokra hegymászó…..
Mai Égéstér-adásunk kommentposztja.Direktlink a letöltéshez...
Ma dél körül rohamtempóban elkezdték körbekordonozni a Parlament épületét. Nem tudjuk, hogy a térfelújítási munkák miatt teszik-e mindezt, vagy egyéb okokból kifolyólag. A kordon elhelyezkedése és kinézete kiköpött mása a Gyurcsány-kormány által használtnak, melyet a…..
vdkvdkvdk 2013.04.04 10:35:43
@Nap Pali:

Gyerekek, minden ilyen mocskolódással csak az jut kifejezésre, hogy nagyon komoly az elkeseredettség az összefogni nem tudó, népszerűségét folyamatosan elvesztő ellenzék köreiben.

Az ilyen utálkozás a jelenlegi kormányzás alternatíváját kereső normális (azaz nem szélsőséges) emberek számára teljesen lejáratja a kormányt leváltani szándékozó ellenzéket, ez már olyan primitív és lealacsonyító szint, hogy ennél már a részeg bedrogozott focihulligánok rigmusai is intelligensebbek. A blogok világa az ellenzék egyik fontos plattformjának tűnt pár hónapja, ahol az ellenzék feltárhatta a visszásságokat, de mára a fórumok lealacsonyodtak egymás kurvaanyázására, mindenütt fröcsög a gyűlölet, az ész nélküli vagdalkozás és így ez az eszköz elveszni látszik az ellenzék számára. Kár...
Komolyan nem hittem volna, hogy egyszer még egy buszsáv pár méteres tologatásával barikádokra lehet hívni az embereket, de hát ennek is eljött az ideje. Szóval alig néhány perccel azután, hogy egy kedves tájépítész összefoglalta a helyzetet az Urbanistán, azonnal meg is…..
  Már a hétfő rádiófelvételen is állandó téma volt a Sadia által felfedezett új látványterv a Ferenciek tere átalakításáról, melyet aztán végigrágtak a Budapest-bloggerek, majd végül az Index is felfigyelt rá. Már igazán illett volna nekem is alakítanom róla valamit, de…..
Az Égéstér mai adásának kommentposztja. Letöltené az egészet? Erre találja a Direktlinket. Gróf Miklós első cikke a Totalbike-on. ..
vdkvdkvdk 2013.02.15 11:11:06
Szerintem érdekes figura Gróf Miklós,intelligens, jól beszél, igazi különc (ami mindig együtt jár egy kis sznobsággal), sok érdekes élménnyel rendelkezik, amit mi normál halandók sosem fogunk átélni, ezért érdemes 1x meghallgatni. Nem bántásiból, de azért kár lenne, ha az égéstérben a jövőben túl sok szerepet kapna, mert ezt az embert egyszerűen le se lehet lőni. Egy igazi rutinos szófosó, aki lubickol a gyönyörtől, amikor újra és újra elmondhatja - néha öntömjénezésbe is áthajló - történeteit, kifundált elméleteit. Mondjuk, az elbeszéléséből itélve, sok mindent átélt, ezért -tegyük a szivünkre a kezünket - lehet is benne egy kis büszkeség, az biztos.

Még Dani se jutott szóhoz mellette, pedig ő is szeret beszélni, ő se a frappáns rövid mondatairól híres, hanem sokkal inkább a túlkomplikált és túlrészletezett, már-már hivataloskodó, soha véget nem érő, cirkalmas barokk körmondatairól. Amikor már mindenki érti a dolgot, akkor ő még újabb és újabb részletekkel untatja a hallgatóságot, így ha egyszer magához ragadja a szót, akkor abból általában egy min. 10 perces statement lesz. Most nem lett. Nekem néha Karotta is bőbeszédű, de izlések és pofonok..

Persze iszonyú jó fejek és egyéniségek azért mind, nem akarom egyáltalán kritizálni őket, sőt nagyon örülök, hogy veszik a fáradságot és lazán beszélgetnek nekünk különféle autós témákról.

Szerintem akkor jó az égéstér, ha nem monológok vannak benne, hanem tényleges beszélgetés, sok-sok témáról. Ezért jó lenne, ha kijelölnének egy beszélgetés-vezetőt, aki figyel az egyensúlyra, jelez a monologizálónak, hogy zárja rövidre mondanivalóját, mert különben ellaposodik a műsor.

Ja és Miklós nekem kicsit Yamaha-szagú, jó adag marketing is van azért szerintem a háttérben.
A Totalcar Hátsóülés-rovata ismét egy kéretlen videóval jelentkezik. Természetesen ezúttal is az aktuális ebéd-utat jártuk meg oda-vissza két konkurens típussal. És nem lettünk okosabbak. Illetve igen, hamarosan olvashatják. ..
Ez az egész rezsicsökkentés ügy jól megmutatta, mennyire igaza van Viktorunknak, amikor a legócskább, leghitványabb, legértelmetlenebb lépésekkel áll elő a nép boldogulását megsegítendő. Januártól csökkennek a rezsidíjak tíz százalékkal, aztán áprilisban (meg szeptemberben…..
vdkvdkvdk 2013.01.04 09:43:04
Zöldterület-fenntartásban tevékenykedem cégeknek, önkormányzatoknak éves szerződések alapján. Árainkat az elmúlt 6 évben még az infláció mértékében sem tudtuk megemelni. Az elmúlt 2-3 évben pedig torkunkra tették egyes megrendelők a kést és évről évre 4-5% csökkentést értek el. Ma tehát a 8 évvel ezelőtti árakon vagyunk kénytelenek dolgozni. Ahol igazi verseny van, ott tehát évek óta nem lehet árat emelni, sőt csökkenteni kell, hogy az embernek legyen munkája, a gépeit ki tudja használni. Sok fájó lépést, racionalizálást, leépítést kellett végrehajtani, és a nyereseség csökkenését elfogadni, egyes fejlesztéseket elhalasztani, de összehúzva magunkat túléltünk, működünk és bizakodunk.
Számomra hihetetlen, hogy a monopol helyzetben levő közműcégeknek még ilyen válságos időszakban még mindig természetes a folyamatos és feltartózhatatlan áremelés. Elképesztő látni, hogy vannak olyan emberek, akik a kormány utálata miatt annak drukkolnak, hogy továbbra is egyre többet kelljen fizetniük és nem értékelik azt, hogy végre valaki megpróbál ennek egy icipicit gátat szabni (még ha ez időszakos is).

Aki félti a szolgáltatókat annak néhány KSH adat:
Átlagkereset 2001: 103e Ft
Átlagkereset 2011: 213e Ft
azaz kb duplázódás 10 év alatt

lakossági gázár 2001: 3,19 Eur/Gigajoul
lakossági gázár 2011: 12,45 Eur/Gigajoul
azaz kb. megnégyszereződés

(egyébként ugyanebben az időszakba a cégeknek 4-ről 8,2- euróra nőtt a gázár, és a KSH adatai szerint kevesebbet fizetnek mit a lakosság.)
vdkvdkvdk 2013.01.04 10:04:55
@laci0011:

????
Budapest, csakúgy, mint a zsúfolt nagyvárosok többsége zöldhiányban szenved, főleg a legsűrűbben lakott belvárosi részeket tekintve. Ezekben a kerületekben minden fa, minden talpalatnyi fű kincsnek számít, még értékesebbek azok a placcok, ahol le is lehet ülni egy szusszanásra,…..
Játsszunk egyet!Négy európai várost rejtettünk el a képeken: A négy európai város közül az egyik nem kíván befektetni egy magas nyomású mosóba (44 ezer HUF) és közmunkásba (havi 47 ezer HUF), aki minden reggel lemosná a lépcsőket, és összeszedné a szemetet (éves…..
vdkvdkvdk 2012.06.21 12:54:37
" befektetni egy magas nyomású mosóba (44 ezer HUF) és közmunkásba (havi 47 ezer HUF), aki minden reggel lemosná a lépcsőket, és összeszedné a szemetet (éves költség: kb. 600 ezer HUF)."

Ebből már látszik, hogy halvány lila fingod sincs, hogy mibe kerül egy ilyen lépcső tisztítása. De ezt most nem fejteném ki.

Amúgy a lépcsőt nem zárják le, csak éjszakára, azaz napközben minden normálisan viselkedő ember kiücsörögheti magát. Az intézkedés a sötétség leple alatt ott garázdálkodó elemek kirekesztését szolgálja csupán. Helyesen.

Nem tudom kertes házban, vagy társas házban laksz-e, de kíváncsi volnék, mit tennél, ha házatok elé odaszokna csak egy 10 fős jópofi bulizós laza kis társaság (mert mondjuk van ott 2 kellemes pad egy árnyat adó fa alatt) és reggelente, amikor munkába mész, mindig az ő hugyukon, szarukon szemetükön kellene átgázolnod. Szerintem Te már 2 hét után elkerítenéd a területet.

Kicsit gáz amúgy, az építési kerítéses Bazilika fotó mellé berakni 3 olyan templom fotóját, ahol nincs kerítés, hisz Te is jól tudod, ezernyi olyan templom vagy műemlék fotóját be lehetne linkelni a világ bármely pontjáról, ahol 3 méter magas kerítés van, sőt csak biztonsági kapun át lehet a templom környékére bemenni. A Dohány utcai Zsinagóga kertje is milyen kellemes lenne egy kis esti böfögésre, sörözésre, milyen jól érezhetnék ott magukat a magyar és külföldi fiatalok! Nosza kezdeményezd a kerítés elbontását, had éljék ki magukat ezek a szerencsétlen fiatalok.

A posztolóba a legminimálisabb tolerancia, megértés nem szorult. Fel kellene fogni, hogy a hívők, akik sokat áldoznak templomaikra, szent helyként kezelik azokat és minimális intelligenciával belátható talán, hogy joggal dühösek és joggal kívánják megvédeni, ha ezt az objektumot minden kultúrát nélkülöző barmok napról-napra megbecstelenítik (és még nekik áll feljebb!) Akik a lépcsőn, az egyház magánterületén, szeretnének időzni, azok viselkedjenek vendégként, kegyeletteljesen, a vendéglátó tisztességét nem megsértve, szabályait betartva (de legalább az általános legegyszerűbb együttélési szabályokat, hisz a köztéri alkoholfogyasztás, szemetelés, hugyozás odaszarás nem csak a templomok mellett, hanem minden közterületen tilos). Ha ez nem megy, akkor mars.
vdkvdkvdk 2012.06.21 14:03:04
@Farkantoán Chatpartner:
Nekem vagy egy építési sarok telkem vidéken kb. 10 éve. A kedves gazdag szomszédok folyamatosan odahordják a kertjükből a lenyírt füvet, metszésből származó ágakat, néha még sittet is. Ha kijárok kaszálni, mindig nekem kell eltakarítani, ha ezt nem teszem, rövid időn belül a környék szemétlerakója lenne a telkemből. Ha az egyik szomszédot megkérdeztem, ki rakja le a szemetet, mindig azt mondta, hogy a másik hordja oda, a másik szerint meg az egyik. Ezek után bejelentettem levélben a jegyzőnek a dolgot (többször is), de azt mondták csak akkor tudnak lépni, ha a közterület-felügyelő tetten éri a szemetelőt. Erre persze sosem került sor. Mondtam, hogy nézzék meg: itt van a 2. szomszédnál 20 méter frissen vágott sövény, amiről egy fél teherautónyi ág frissen van levágva és az ott fekszik a telkemen (a dolog szerintem teljesen egyértelmű). De ez nem bizonyíték, csak a rajtakapás. Majd kiraktam 3 nagy udvarias és kedves táblát és kértem szomszédokat, hogy ne rakjanak le a telkemen semmit. Persze ez sem segített, a táblák 3 hónap után eltűntek ezért kénytelen voltam 400.000 ft-ért bekeríteni, pedig biztos olcsóbb lett volna havonta más szemetét összeszedni, gallyait elégetni. Most nálam rend van. Igaz most a szomszéd bekerítetlen telkére kerül a kosz, mert az 50 milliós házban lakó magyar "kultúrlény", sajnálja a saját szemetének elszállítását megfizetni. Te mit csináltál volna? Ez a magyar rögvalóság...