Regisztráció Blogot indítok
Adatok
petya1962

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan területre tévedtek a gondolataim, amelyben nem vagyok jártas. Ezért elnézést kérek mindazoktól, akik igen. Ez pedig a jog. Méghozzá az emberi jog. A Emberi Jogokat nem a Biblia alapján fogalmazták meg, de van köze a kettőnek egymáshoz. A kérdés számomra az, hogy az embernek van e joga Istennel…..
petya1962 2014.11.19 21:34:19
@sefatias: A galáciai gyülekezetben a testvéreknek nem "kognitiv disszonanciájuk" volt, hanem más módon akartak megigazulni, mint, ahogy azt Isten mondja. Pál a bűntől, a törvénytől való szabadságról beszél.
Az általad említett jelenség a varázslás, a befolyásolás bűne, amit a gyülekezetek emberek kontroll alatt tartására használnak. Még jó, hogy ez ellen felléptél:)

Jó éjszakát. Majd holnap folyt.
 Orbán Viktor a beszédében elmondta, hogy a Nokia Komárom Kft-t meg szeretné tartani Magyarországon. Egy családtagi kapcsolat alapján - aki a Nokiánál dolgozik - szereztem némi információt, amely a magyar nép tájékoztatásaképpen szolgálhat:     A gyár legnagyobb…..
2 Mózes 32:32„…törölj ki engem a könyvedből, amelyet írtál”. „ Mózes mondja ezt az Úrnak, mikor a nép bűnei megbocsátásáért könyörög, akik, amíg ő a hegyen volt az Úrral, bálványimádókká váltak. Az Úr válasza pedig: „Aki vétkezett ellenem, azt törlöm ki az…..
petya1962 2010.09.27 09:57:47
@stephy-alias:Nászta Katalin: **Tudod, nem félek, bár mégis félnem kell, tisztelnem kell, nem lehetek felelőtlenül szertelen és bohó, mint a világ fiai, vagy képmutatóan vallásos, hanem egyszerűen be kell vennem Isten beszédét, mint a táplálékot.**
Egyetértek: nem lehetek felelőtlen és bohó...
Nem értek egyet: ...mégis félnem kell...:
***1Ján 4:17-18 Abban lett teljessé a szeretet közöttünk, hogy bizalommal tekinthetünk az ítélet napja felé, mert ahogyan ő van, úgy vagyunk mi is ebben a világban. A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben.***
Én bizalommal tekintek az ítélet napja felé...

Ami pedig a Jel 3,5-öt illeti: adott egy gyülekezet sok taggal, s szétválasztó igeként elhangzik az "aki".

Vesd össze ezt az "akit" ezzel:

1Ján 3:6 Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látta őt, és nem is ismeri őt.

Tulajdonképpen egy összefüggő szövegkörnyezetként kell kezelni az 1jánost. Amit mondani akarok az az, hogy aki (tudatosan) vétkezik, az nem látta még az Istent. Ha nézel egy gyülekezetet látsz ilyen embert is, meg olyant is, azzal együtt, hogy hisszük, hogy a szívek vizsgálója az Isten. Nem fog üdvözülni mindenki egy gyülekezetből...

S végül írod:
***Igen, a sátán sokféle hazugsággal bombázza a fejemet, épp ezért keresem minden reggel az Urat. ***

Nagyon helyes:) tedd ezt, s teljesen bizonyos, hogy neved benne marad az élet könyvében.
petya1962 2010.10.29 11:32:22
Szép napot!

@Zolika1979: Ha ezen az alapon nézzük, akkor egy kis gond van ezzel:

Ef 1:4 Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.

Nem írja az ige, hogy valakiket meg "nem" választott ki.

Istenről azt olvassuk:

1Tim 2:3-4 Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.

A "minden" szerintem az Minden!

Róm 8:30 Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.

Az özönvíz után Istennek volt egy ígérete:

1Móz 8:21 Amikor az Úr megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem.

4Móz 23:19 Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna. Mond-e olyat, amit meg ne tenne, ígér-e olyat, amit nem teljesít?

Szóval visszatérve Zolika mondatához: Igen, mindent megtehet, de ígérete ellen nem fog cselekedni, mert nem ember az Isten...
petya1962 2010.10.29 16:06:46
@Zolika1979: 1./ Isten azt ígérte mindenki üdvözülHET. Feltételes mód. Sőt ezt még szeretné is!
2./ Ám sajnos azt is tudjuk, hogy nem fog mindenki üdvözülni.
Bizonyos feltételeknek meg kell felelni.
(hit, szeretet, parancsok teljesítése)

1./
Én nem látok feltételes módot az Isten kiválasztásában. Ha feltételes mód van, az kizárólag abban van, hogy a megváltásra szorult ember vagy elfogadja a kegyelmet, vagy visszautasítja:

1Tim 2:3-4 Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.

...határozottan azt olvasom, hogy azt AKARJA.

A feltételesre pedig:

Jn 1:12-13 Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.

vagy a másik:

Jn 3:36 Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta."
Itt hitről olvasok, amely cselekvő jelenben örök élet birtokosává teszi az embert, vagy engedetlenségről olvasok, de nem Isten, hanem az ember részéről, ennek viszont a következménye szintén folyamatos ige: az Isten rajtamaradó haragja.

2./
A feltételek a fentiek, cselekedetekről pedig nincs szó:

Ef 2:8-9 Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.

S mondhatod a hit cselekedeteit, de azok már az üdvösség birtokában történnek.
Olvasgatva a különböző keresztény blogokat, az egyik bejegyzésben egy - számomra - érdekes gondolatot találtam."Igen, sokszor így érezzük: a baj közelebb van Istennél. A baj látható, Isten nem. A baj hamar bekövetkezik, Jézus pedig ráér, mint Lázár halálakor. Ilyenkor…..
petya1962 2010.10.29 12:02:34
Béke Veletek!

Számomra az nem kérdéses, hogy Istennek pontos rálátása van a világ eseményeire. Megteremtette a világot, benne az embert, s úgy nyilatkozott a teremtésről, hogy az jó (1Móz 1,4; 1,10; 1,12; 1,18; 1,21; 1,25), de az ember teremtésével kapcsolatosan a megfogalmazás "igen jó" (1Móz 1,31).
A bűnesetig az ember teljesen belesimult Isten akaratába, teljesen az történt, amit Isten akart.
A bűneset után is így van, csak a bűn törvényszerűségei érvényesülnek.

Nem gondolnám, legalábbis a Biblia nem erről győz meg, hogy Isten a teremtést követően hátradőlt volna a karosszékében, s pihenne, magára hagyva a földet, az embert.

Az egész Szentírás az ember megváltásának kimunkálásáról szól, ez nem egy tétlen Istennek a története.

A vitaindító történet ott Jézussal és Lázárral: Jézus nem késett el. Maga Jézus mondja:

Jn 11:14-15 Akkor azután Jézus nyíltan megmondta nekik: "Lázár meghalt, és örülök, hogy nem voltam ott: tiértetek, hogy higgyetek. De menjünk el hozzá!"

Az Úr Jézus tervébe pontosan beleilleszkedett Lázár halála. Valamire meg akarta tanítani a tanítványokat, a két gyászoló testvért.

Jn 11:25-26 Jézus ekkor ezt mondta neki: "Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?"

Még egy dologra reagálnék a Mi Atyánkkal kapcsolatosan:

A teremtett világ (ember) két csoportra van osztva: az egyik, aki az Istent Atyjának szólíthatja (apuci), s a másik aki nem. Isten "alapból" esőt ad:
Mt 5:45 hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.
De atyaként az Ő fiairól gondoskodik. (kötelességből, minősített apai feladat alapján)
Kik az Ő Fiai?
Jn 1:12-13 Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.

Ajánlom ezeket az Igéket továbbgondolásra!