Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sakti

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt három évben elég sok posztnál kommenteltem a homoszexualitás kérdésében. Melegblogon támadtam az érvelésüket, ahol támadták a melegeket, ott meg kiálltam mellettük. Szóval van bennem egy kettősség a témával kapcsolatban. Konkrétan még nem mertem állást foglalni.…..
Sefatias Punk és a kereszténység 2015.11.21 07:14:24
Aki ismer, az tudja, hogy jobbára punk zenét hallgatok. De vajon keresztényként ez helyes? Brátán Jani barátom mutatta az alábbi érdekes videót. Egy görög katolikus papnövendék mondja el a véleményét a punk zenéről. Vajon össze lehet hangolni a kereszténységet és a punkot? ..
Levelet küldött az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke - egyben az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora és a Szent Adalbert Központ vezetője - a SzemLélek blognak, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlök. A krízishelyzet A Közel Keleten és Észak-Afrikában az utóbbi…..
Ablonczy Bálint a Heti Válasz munkatársa publicisztikájában megszólította liberális jogvédő barátját. A virtuális címzett megszólal: Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvéd munkatársa válaszol. Kedves Bálint! Remélem, nem haragszol meg a tegeződés miatt, de a…..
sakti 2015.07.03 08:37:56
Ah! Már megint sárgaborsó? Ezt kérdezném meg magamtól, ha magammal élnék. Mivel magam élek, így ez a mondat ebben a formában biztos, hogy nem hangozhatna el. Nem okozok meglepetést a sárgaborsó iránt érzett rajongásommal, hiszen aki ismeri a blogot az tudhatja, hogy valami furcsa…..
A Viasat History-n tegnap bemutatott film egy az indiai-tibeti határon álló kunyhóban látható, a környékbeliek által szentként tisztelt múmia sorsát kutatta. Megállapították, hogy semmilyen tartósító szer nem található rajta, vagy benne, röntgenes átvilágítással azt is, hogy…..
Biró Borbála talajbiológus, terresztris ökológus jegyzete a média által most felkapott csoda-kerti rendszerről.A vízkultúrás zöldségtermesztés talajbiológus szemmelA növénytermesztés új divatos módja manapság a vízkultúrás (hidropóniás) eljárás, ahol a növényeket…..
  Realitás-e az ökofalu? – vitairat Avagy: van-e létjogosultsága ma Magyarországon egy ökofalu létrehozásának?   Rögtön az elején kijelentem: nincs.  Persze ez csak attól függ, mit nevezünk ökofalunak, hol húzzuk meg a határt. Az ökofalu számomra nem…..
Hazalátogatván abba a városba, ahol felnőttem, egyik kedvenc versem refrénje jutott eszembe: Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld. Miért? Az őszi választások óta tart a képviselőtestület és polgármester immár valóságos állóháborúba torkolt konfliktusa. Kinek van igaza és kinek nincs,…..
sakti 2011.06.19 00:47:31
Esztergomban élek.
Mi esztergomiak tudjuk jól, hogy a helyzet gócpontjában egy végtelenül ellentmondásos személyiség áll. Egy ember, egyetlen ember, egy esztergomi fiú.
Kísért egy vissza-visszatérő kép, egy vízió.
Éber álmomban elmegyek a fogadóórájára és megkérdezem: Hogy vagy? Nem a politikushoz jöttem, hanem hozzád, az esztergomi fiúhoz.
Nem csodálkozik azon, hogy eljöttem, hiszen ő idézett meg engem, az ismeretlent.
Elhívom egy esztergomi sétára. Vajon mikor sétált utoljára Esztergomban fényes nappal?
Tudom, hogy fél… csak a félelem tudja így sarokba szorítani az embert…. De azt is biztosan érzem, hogy most képes vagyok őt megvédeni, és álmomban ezt ő is elhiszi, így hát elindulunk.
Szótlanul járjuk az utcákat, az emberek döbbenten nézik a hihetetlen jelenetet, megállnak, mintha valami jelenést látnának, de nem szólítanak meg minket, érzik, hogy valami olyan dolog történik, ami a szavakon túli. Végigmegyünk a ’piacon, az ’áttörésen, a ’sétányon, a ’torzók előtt elhaladva át a ’hídon és a túlpartról nézünk vissza, ahonnan teljességében látszik a gyönyörűséges kép: törékeny szépségében a kicsi városka.
A fiú csak hallgat, szülővárosát látja, gyermekkora helyszínét, sikerének és kudarcának nem csupán díszletei a házak, az utcák, az ölelő zöld hegykoszorú. Könnyezni kezd, immár a száműzött férfi könnyei gördülnek le arcán.
Csak ekkor szólalok meg: Nézd, a te városod! Engedd el, hogy megtarthasd!
Esztergom adósságrendezési eljárás alatt áll. A hitelezői egyezségek megkötésének idejére, a törvényben szabályozott módon, válságköltségvetést kell elfogadnia a testületnek. Ennek hiányában a bíróság elrendelheti a vagyonfelosztást. Az elfogadás végső határideje:…..
sakti 2011.02.06 20:36:40
Lenn a téren egy törékeny nő halk szavára figyeltek a polgárok. Feszült figyelemmel hallgatták, hallgattuk hiszen fontos volt számunkra minden szó, ami ott elhangzott. Fontos volt, mert súlya volt minden kimondott szónak, értelme minden egyszerű, szívhez szóló mondatnak. Emlékszem a választás estéjére, ahogy ugyanezen a téren ugyanezek a polgárok énekelni kezdték a Székely himnuszt …. Annyian annyifélék vagyunk, hát annyiféleképpen jött a hang a torkunkra … Éva előre lépett, határozott mozdulattal leintette a ’kart, és tiszta, csengő hangon megadta a helyes kezdőhangot. Éppen olyan magasságban, hogy mindenki ki tudja énekelni. Messze önmagán túlmutató volt ez a jelenet!

Pár éve többször közös munkában együtt dolgoztam Évával. Egyszerre könnyű és ugyanakkor bizonyos értelemben nehéz is volt vele együtt dolgozni. Úgy adódott, hogy ő volt a munka felelős vezetője, én pedig kvázi beosztott. Soha nem utasítgatott, nem éreztette vitathatatlan fölényét, de munkát adott – a szó minden értelmében. Felvázolta az elképzelését (megadta a tiszta hangot), aztán szabad kezet adott a megoldásban …és itt kezdődött a munka fentebb említett nehéz része, hiszen nekem önállóan, felnőttként, nem pedig felelőtlen beosztottként kellett a munkához látnom. Az önállóság pedig a kreativitás kibontakoztatására sarkallt. Aki próbált már feladatot maga-magában megoldani, az tudja, hogy milyen lelki és fizikai munka, milyen erőbedobást kíván az egyszerű, beosztotti munkavégzéshez képest! Ha megakadtam, bármikor segített bölcsen, okos, kevés, csendes szóval. Keményen követelte a precizitást, a pontos határidőket, de sohasem durván. Nemigen kellett kétszer kérnie. Ha jól oldottam meg a problémát, olyan tapintatosan tudta elismerni az embert, hogy nem tűnt az szembe dicséretnek, ellenben szárnyakat adott. A munkánk bérét pedig (senki mástól nem tapasztalható nagyvonalúsággal) úgy osztotta meg velem, mint valóban egyenrangú partnerrel. Tétényi Évával számomra mindig megtiszteltetés és –túlzás nélkül- élmény volt egy csapatban dolgozni!

Nos ezek után én tapasztalatból és meggyőződésből mondhatom, hogy aki vele nem tud együtt dolgozni ….. hát annak nagyon sürgősen el kell gondolkodnia saját, bármilyen munkára való alkalmasságán. Hiszen még a legis-legegyszerűbb munkához is kell egy kis önállóság, kis kreativitás, némi felelősségérzet, no meg szemernyi pozitív hozzáállás, morzsányi erőlködésre való hajlandóság! Egyetértenek velem kedves –túlnyomó többségében- bérből és fizetésből, tisztességes munkából élő Esztergomi Polgárok?

Ha valaki, valakik nem veszik észre, hogy Esztergom rátalált az egyetlen emberre, aki minden gusztustalan cinikusságon és gáncsoskodáson képes felülemelkedni, újra és újra, mindenek ellenére jól nevelten, úrinőként, közszereplőhöz és nagy formátumú közösségi emberhez méltóan nap mint nap képes új esélyt adni munkatársainak, az bizony eget-rengető politikai alkalmatlanságra utal!

Mert Éva mindenek ellenére még mindig munkatársakat, partnereket lát a testület tagjaiban. Újra és újra nyújtja kezét, hogy hozzátehesse a közös munkához azt, amire csak ő képes: a tiszta hangot! Amire csak ő képes: együttműködésre és fegyelemre felhívni és ösztönözni az esztergomiakat!

Ahogy belőlem újra és újra kihozta a legjobb teljesítményt azzal, hogy nem lenyomott, hanem felelősségemre, felnőttségemre hatott, úgy képes most az egész közösséget ha kell, csendre inteni e súlyos helyzetben. Vajon ki volna még képes erre? Hiszen oly gyakran hallani a városban: nem értem hogy bírja cérnával, én bizony már rég ráborítottam volna az asztalt a …. (mondjuk szépen ’kerék kötőkre!

Most a téren egy szóval figyelmet kért és kapott. Nem cukkolta a megjelenteket, tudja jól, könnyű érzelmeiben felkorbácsolni egy tömeget, bármely tömeget… de az érzelmileg túlhangolt sokaság tombol és - rombol…. Nem ez Tétényi Éva célja, nem a rombolás, hanem hivatásához méltóan az építés! A város tiszteletre méltó polgáraihoz szólt, okosan és bölcsen. A felelős, felnőtt embereket szólította meg és szava elért mindannyiunk lelkéhez. Nem randalírozó horda, hanem egy megrendült tömeg távozott a térről csendesen.

Mert megrendítő volt ennek a filigrán nőnek a leírhatatlan lelki ereje, ahogy - felvállalva mindőnk terhét- dacol a beteg, cinikus gőg korbácsolta félelmetes ostobasággal.

A legkevesebb az, hogy mellette állunk! A legkevesebb az, hogy ha más nem, hát mi partnerei leszünk a közös munkában: felelősen és felnőttként keressük, mi magunk mit tehetünk közösségünkért, amelyre éppen most, igen éppen most a bajban rátalálunk!

Ha el kell tűrni, hát eltűrtük a sötétséget, ha havat kellett lapátolni, hát lapátoltuk, ha takarítanunk kell portánk környékén a közterületet, hát olyan rend lesz, mint soha! Mert van valaki, aki képes megadni a tiszta hangot, képes lecsendesíteni a több ezres tömeget, képes együttműködésre bírni a szélsőségeket – hát csak higgyék el nekem Tisztelt Uraim, képes lesz munkára bírni Önöket is!!!! Mert még megmenteni is csak azt lehet aki legalább annyit hajlandó megtenni magáért, hogy belekapaszkodik a megmentésére nyújtott kézbe!

Ne féljenek Uraim, nem fog fájni! Beteget jelenteni lehet, aki beteg –mert van, aki beteg-, aki nem bírja, az menjen szépen haza! Aki férfi, az pedig legyen ott végre a gáton! Igaz férfihoz méltóbb beismerni, hogy tévedtek, mint majd leforrázva elkullogni a végső napon…
Tétényi Éva Brüsszelből 2010.12.04 18:01:00
A Magyar Építész Kamara 2008-ban jelölhetett először tagot az Európai Építészeti Tanács (ACE – Architects' Council of Europe) vezetőségébe, és engem kértek fel erre a tisztségre. Az ACE 480 000 építész szakmapolitikai érdekeit hangolja össze. Ezek közé tartozik többek…..
sakti 2010.12.08 16:14:10
Igen, én is körbejárom a kedves kis városi boltokat, és csak akkor ülök autóba, ha végképp nem találom meg itthon amit keresek.
Nem gondolom, hogy ki kéne kiáltani a multik ellen valamiféle kategorikus elutasítást, de szerintem valamelyest is érzékeny embernek nem szükséges ecsetelni, hogy itt és most, mi magunk tartjuk fenn egymás "üzletét", legyen az bár kereskedelem, szolgáltatás, oktatás, hivatal vagy éppen kultúra.

Magam, ha csak időm, energiám, egészségem engedi gyalog vagy kerékpárral megyek a városba. Esztergom keresztül-kasul is csak vagy 8 km, tehát aki 2-3 km-es körön belül lakik, annak a belváros megközelítésére reális lehetőség a lábbusz és a drótszamár. Legalább több hely marad a távolabb lakóknak és a látogatóknak a parkolásra. Örülök, hogy én megengedhetem magamnak a gyaloglást és a kerekezést. Ez az én személyes válaszom a parkolási gondokra.

Egyébként szerintem nem kellene végletekben gondolkodni. Ingyenes vagy méregdrága legyen-e a parkolás? Egy jó középút lehet, hogy a központ, 'belváros peremén lévő utcákban lehessen a felfestett helyeken ingyen parkolni, tényleg 5-6 perces gyaloglással el lehessen érni az üzleteket. A nagy forgalmú és szűkös belvárosi részen pedig ám pörögjön a parkoló óra és térüljön forduljon az autós is dolga végeztével, ne érje meg bennfeledkezni, hogy más is hozzáférjen a helyekhez. Ez a kereskedőknek is érdeke szerintem. Azt a túlzást kéne csak normalizálni, hogy minden talpalatnyi hely a városban fizetős legyen, és talán az ebbéli túlzás áldozataivá vált fákból is vissza lehetne párat ültetni, még ha pár parkolóhely "feláldozásával is".

Ha már a helyi értékek megbecsülésénél tartunk, akkor érdemes elgondolkozni az orrunk előtt heverő lehetőségek további körének 'újra felfedezésén is. Zöldség-gyümölcs idényben nekem a hét fénypontja a szombat reggeli piac-kör, ki nem hagynám. Ott is előszeretettel a helyben termelt árukra repülök rá. Egyébként szívesen vásárolok a 'hokedli árusoknál is, a kiskapukba kitett, környékbeli hegyoldalakon termett gyümölcs és zöldség igazi unikum, értékét nem lehet eléggé magasztalni! Nemcsak utolérhetetlenül finom, friss, de ökológiailag vitán felül álló, hiszen nem igényel szállítást, 'bio szempontból az ajánlott 40 km-es körön belülről származik, és nem utolsó sorban némi bevételhez segíti azt a szorgalmas esztergomit, aki nem rest megtermelni és szeretettel kínálni nekünk.

A városkörnyéki domboldalakon hajdan virágzó, mára letűnőben lévő kertkultúra felvirágoztatásáért emelnék most szót, talán a 24. órában. Elérhetetlen idea lenne tejjel-mézzel-friss gyümölccsel, helyben termelt áruval kényeztetni magunkat? Ehhez azonban stabil hűséges és -valljuk be- fegyelmezett vásárlóközönségként, kiszámítható keresletet kell mutatnunk, hogy jó pár esztergomi meg tudjon élni ebből! Üzenem is e helyütt mindenkinek, aki bármit tehet azért, hogy újra helyben termelt friss zöldséggel legyenek tele az esztergomi polcok és érdemes legyen akár egzisztenciát is alapozni a helyben termelésre: Potenciális és végtelenül hálás vevőként vásárlásra jelentkezem!

Aki hallja, adja át! : )
A képre kattintva megtekintheti a felvételt..
sakti 2010.11.09 16:48:51
Érdekes egybehangzásra lettem figyelmes „köreimben”. Az elmúlt hetekben sorozatosan köszön vissza két mondat, ha barátaimmal beszélgetek. Feltűnően számosan és jellemzően.

Az egyik mondat: „Soha életemben nem politizáltam és nem is szándékozom, számomra Tétényi Évát támogatni nem politikai kérdés.”

Jelentem tehát: itt vagyunk! Csendben, anélkül, hogy a „politikához” vagy éppen annak magyarázgatásához hozzá akarnánk szólni, de itt vagyunk a háttérben, csendesen.

A másik mondat, valahogy így: „Folyamatosan figyelemmel kísérem a történéseket és imádkozom Éváért, szeretettel és tisztelettel gondolok rá, ahogy próbálja végezni a feladatát, rendületlenül megőrizve bámulatos higgadtságát és bölcsességét.”

Ezek az imák és pozitív gondolatok pedig elérik a címzettet! Vagyunk egy páran, akik számára ez a valóság szerves része, neveztessék bár idealizmusnak. Jó szó, jó gondolat: érték.

Talán éppen ez Tétényi Éva személyének egyik legnagyobb érdeme, hogy ezeket a rejtett erőket aktiválni tudta: a szeretet és a remény erejét.

Az ember lehet százezres tömegben is végtelenül egyedül - és megtestesítheti fizikailag egyszál egymaga állva a reflektorfényben a közösség választottját, tízezrek támogatásának biztos tudatában!

Vannak persze olyan hangok is, hogy politikusabb lenne egy polgármesternek agresszívebben reagálnia a cinikus akciókra…. Igen, valóban ’politikusabb. Olyan elöljárót láttunk már, aki ledorongolta maga körül, maga alá gyűrte a „népet”…. De abból a stílusból köszönjük szépen már nem kérünk!

Mi a higgadtságra, bölcsességre szavaztunk. Meghozza az majd gyümölcsét hosszú távon!

Ismerem Évát, tudom, hogy meg tudja oldani a helyzeteket. Igen, úgy általában, hogy ne mondjam biankó. Egyszerűen bízom benne, hiszek a lelki erejében, a lélekjelenlétében!

Hmmm…ez jó érzés! Engem is emel, meg azt is, akire irányul..…
….és vajon hogy vannak azok, akik a gyűlölködés barikádjai mögé szorultak?
El Mondo blog A nagy csend 2008.07.04 14:16:00
Csend. Csönd. Csend. Csend. Csönd. Csend legyen! Rájöttem, hogy nekem ez a két szó nem ugyanazt jelenti. Talán eddig is sejtettem, de A nagy csend című film után lappangó benyomásom bizonyosságá vált. Része lehet a dologban, hogy kiskunsági születésű vagyok, és bár sohasem…..
Tétényi Éva Szakmai önéletrajz 2010.07.28 20:43:00
Munkahelyek Archicon stúdió bt. vezető tervezője 2009 - Budapesti Városvédő Egyesület ügyvezető titkára 2007 - 2008. Magyar Építész Kamara titkára 2006 - 2007. Győr-Moson-Sopron megye főépítésze 2004 - 2006. Budapest Terézváros főépítésze 1999 - 2004. Archicon stúdió bt.…..
Tétényi Éva Mérlegelés 2010.09.18 17:34:00
Közeleg október első vasárnapja, amikor szavazhatunk. Mérlegelünk, fontolgatunk. A kampány legnehezebb hete következik. Felkészültem, hogy sok(k) hatás ér majd. Bár nem lehet eléggé felkészülni. Régi ismerősök csak biccentenek felém, pedig máskor hangosan üdvözöltek.…..
sakti 2010.09.20 23:17:16
Ki is sajátíthatná ki a „jó érzésű emberek” kategóriáját? A kérdésfeltevés persze nagyon is jogos! Köszönöm Petrovics úr figyelmeztetését, és - elfogadom! Egy olyan városban, ahol majd szeretünk élni, ahol jól érezzük magunkat, egy egyszerű négyévenkénti választás nem szólhat arról, hogy aki nem a mi jelöltünkre szavaz, az már tán nem is lehet „jó érzésű” ember. Elnézést kérek mindazoktól, akik számára bántó volt előzőekben e fordulat! Valóban ne szóljon eztánl a közélet kiközösítésről, gyűlölködésről!

Az etika írott és íratlan szabályairól beszélgetünk itt…. Erről beszélgetni bárhol és bármikor időszerű, akár konkrétum kapcsán, akár általánosságban.

A blog írásnak is vannak szabályai, elfogadott fordulatai. Egyik ezek közül az anonimitás intézménye. Lehet a hozzászóló itt névtelen, és amíg ez nem azt jelenti, hogy a felelősség vállalás ódiuma nélkül, cinikusan, bántóan nyilvánul meg, addig ez igazán jó szívvel vállalható is.

Ez abból a szempontból még vitán felül álló is lehet, hogy a névtelenségbe burkolózva az ember anélkül elmondhat jó dolgokat másokról, hogy a hízelgés „bűnébe” esne …így szó nem lehet arról például, hogy egy névtelen támogató a választás után „benyújtaná a számlát” a győztesnek. ; )

Névtelenül, arctalanul az embernek igazán emberként kell léteznie, hiszen számot adni végül csak önmagának kényszerül. Így nem számít nem, kor, rang, tekintély, származás: csak a gondolat marad pőrén, no meg a stílus. A stílus pedig – amint mondják – maga az ember. A gondolat, a szó ereje marad csupán és hitelt a szavaknak csak az olvasó saját bölcsessége ad.

Névtelenül adjuk majd voksainkat is október harmadikán. Kívánom, hogy mindenki ismerje fel akkor szívében - lelkében a bölcsesség halk szavát, és úgy döntsön jól, hogy e döntéssel elszámolni kizárólag önmaga előtt kell!
sakti 2010.09.19 21:36:31
A negatív, sárdobálós kampányt eddig valóban sikerült elkerülni, Tétényi Éva részéről mindenképpen. Ehhez külön gratulálunk! Az a néhány vértelen próbálkozás ami „zavarba hozását” célozta, inkább mosolyogtató volt és azonmód visszaszállt a feladóra : ) A továbbiakra nézve is végtelenül bizakodó vagyok!

Azokat az embereket, akik meglátva Évát lehajtják fejüket, nem ítélhetjük el! Ők már csak tudják, miért teszik ezt: őket már valószínűleg érte félreérthetetlen támadás, és nemcsak a szóbeszédtől félnek. Éppenséggel ez adjon a bátor jelöltnek továbbra is erőt a munkához, hiszen éppen ez a jelenség igazolja, hogy itt a közéleti magatartásnak minden szinten változnia KELL! Ez a kampány éppen ezekről a rettegő, tekintetüket a földre szegező emberekről szól, és értük, értünk történik!

Azt sem véletlenül írtam, hogy a közélet minden szintjén változás kell! Hallani találgatásokat – nem is ritkán – mi lesz majd a leköszönő polgármesterrel a választások után? Az őt már hivatali ideje alatt ért többszöri inzultus és atrocitások után legtöbben elég vészterhesnek látják a jövőt e tekintetben. Azt mondom, már most mindőnknek alaposan át kell értékelnünk a saját hozzáállásunkat!

Magam azt gondolom, hogy történjen bárhogyan is, az előtt az ember előtt, aki majd tíz éven át e nehéz hivatalt viselte bárhol találkozván vele, tisztelettel kalapot fogok emelni! Lehet, hogy nem volt tökéletes, lehet, hogy hibázott, még az is lehet, hogy sokszor sokakat megbántott, sőt még tán magam is hordozok sebeket, de ezekért mindenképpen megbocsátok.

Meggyes Tamás mandátuma, ideje lejárt, láthatóan megfáradt és ennyi idő alatt megérthető az is, hogy kiégett, hiszen a közélet csúcsán állva nem mindennapi terhelést kell elszenvednie annak, ki a polgármesteri tisztséget vállalja, legyen az illető bármilyen erős. Már csak ezért is ennyi év „szolgálat” után neki , amíg csak él, kijár a tisztelet, hasonlóképpen, mint a nyugállományú katonáknak, kiknek életük végéig kijár a megszerzett rangjuk szerinti megszólítás és tisztelet!

Tudom, hogy sokak számára talán furcsák vagy éppen döbbenetesek e szavak.

Október 3-án itt Esztergomban egy éra lezárul. Változást követelt minden jóérzésű ember és erre most a törvények lehetőséget is adnak. Ha élünk a lehetőséggel, akkor megváltozik a vezetés, megváltozik egy személy. De Esztergom nem egy személy, még ha a polgármester a törvények által felhatalmazást kap is választóitól arra, hogy a Esztergomot képviselje, a történetnek mégis ugyanúgy szereplői maradunk mi választók is!

A keleti bölcs azt mondja: Ha változást akarsz légy a változás te magad!

Ha tiszta közéletet akarunk, ha emelt fővel akarunk szeretett városunkban járni kelni, akkor nekünk magunknak is meg kell változnunk!

Azt kell tudnunk mondani a leköszönő polgármesternek: Polgármester Úr! Köszönjük az elmúlt tíz évet! Maradjon, éljen közöttünk továbbra is , segítse tovább hivatali utódja munkáját ezután is, ugyanúgy ahogy eddig munkatársként ő is segítette az Ön munkáját!

Csak ebben, és csakis ebben az esetben várhatunk a sorstól pozitív változást, ha az első lépést, lépéseket képesek vagyunk mi magunk megtenni!
Tétényi Éva Teremtésvédők 2010.09.07 16:00:00
Szeptember elsején különleges esemény színhelye volt Esztergom. A teremtett világ védelméért felelős európai püspökök és megbízottak innen indultak zarándokútra Szlovákián keresztül Mariazellbe. A résztvevőknek a Szentatya üzenetet küldött, amelyben hangsúlyozta a…..
sakti 2010.09.10 09:42:29
"...Esztergom jövője egy környezettudatos mintaváros kialakítása lehet"

Vagyunk itt egy páran, azt hiszem, akik szerint Esztergom a világ legszebb helye : ) !
A Természet bőven mérte itt mindazt, amitől egy tájat szépnek lát a szem. Itt 'lakhatni igazi jutalom a sorstól.

Beszéljünk bármely nyelvet, köszönjünk bárhogyan is: mind e hely "rabjai" vagyunk. Ki születése, ki szerencséje, ki saját döntése folytán, de itt és most mi e föld vendégei vagyunk ideig óráig.

Hatunk környezetünkre és környezetünk is visszahat ránk.

Mondják, hogy a házastársak pár évtizednyi együttélés után elkezdenek hasonlítani egymásra, hiszen ugyanazt eszik, isszák, ugyanazok a sorselemek barázdálják arcukat, ugyanannyit sírnak és nevetnek....

A keleti bölcsesség pedig azt mondja, hogy a tágabb családod nemcsak a vér szerinti rokonságodból áll, hanem mindazokból, akikkel nap mint nap érintkezel: a szomszédok, munkatársak, útitársak a buszon, kertszomszédok - a város lakói.

Ha tovább tágítjuk a kört: a fák a parkokban, a környező erdőkben, az elvadut régi szőlőkben és gyümölcsösökben, amelyek a zöld gallért alkotják amerre a szem ellát, de még az itt élő madarak, a macskák, a kutyák, őzek, nyulak csigák pockok és mindenki, aki e földből-vízből-levegőből építi nap-mint nap önmagát.

Ugyanarra a tájra vetjük pillantásunkat, ugyanazok a kövek a város utcáin , az épületek, a romok, a hidak, a templomok amelyek látványa mindennapjaink díszlete akár tudatában vagyunk annak, hogy több a közös bennünk, mint a különböző, akár nem.

Környezettudatosnak lenni egyszerűen annyit tesz, hogy az ember megérzi: része az egésznek, ha úgy tetszik a "teremtett világnak".

Nem olyan szörnyű dolog az, hogy csoportok alakulnak, akik egymással különös módon megértik egymást, beszélgetnek, összetartozásukat önként vállalt módon kifejezik, ruházatban, nyelvezetben, köszönésben. Amíg jól megférnek egymás mellett és különösségük nem irányul bármely más csoport ellen, addig ez a térben és időben egykor élők önépítő, önszervező "játéka" éppen hogy emberlétünk egyik legszebb megnyilvánulása. Vannak mégis dolgok, amik mindezek fölött állnak és olyan alapvetők, olyan nyilvánvalók, hogy - ki tudja - tán pont ezért nem tudatosulnak bennünk.

Lassan talán észrevesszük, hogy él itt a környéken pár tízezer ember, akit éppen a környezet az, ami összeköt. Az ökológia az a tudományág, amely az egykoron, egy időben egymáshoz közel élő populációk egymásra és a környezetre gyakorolt kölcsönhatását vizsgálja. Ökologikusnak lenni, környezettudatosnak lenni igen magas szintje az emberségnek.

Vajon mi itt - negyvenezren : ) - mennyire vagyunk képesek önmagunkra a környezetünkkel és egymásra való kölcsönhatásainkkal együtt ráeszmélni?

Így e nagy közösségként felvállalni a tudatos környezethasználatot valóban mintaszerű lehet, méltó az "esztergomiság"-hoz!

Ráncainkat ugyanazon sorselemek barázdálják....
Tétényi Éva Függetlenség 2010.08.02 22:00:00
Többekben felmerült a kérdés, hogyan lehetek független jelölt? Magamat ismerve elég egyszerű a  válasz: úgy hogy hiszek a közös célokban. Különben meg nehezen. Manapság csak párt támogatással indulhatnak eséllyel a jelöltek. Most szembesülök azzal, hogy mi minden kell egy…..
sakti 2010.08.06 15:32:43
Évát nagyon különleges embernek tartom: az elmúlt 25 évben -amióta ismerem- nem hallottam tőle másokra rossz szót, negatív gondolatot, panaszkodást, siránkozást, pletykát.... Ellenben többször "összerakott" apró darabokból, emberi szóval, néha csak azzal, hogy meghallgatott és odafigyelt rám. Ezt azoknak mesélem, akik az emberi portréra kíváncsiak. Aki ismeri, most bólogatni fog, és megerősít. Gyakran láthattuk őt, egy szép napfényes délután valamelyik esztergomi 'szegleten, amint valakit figyelmesen hallgat, egy fiatalt, akinek sorsára odafigyelt és bátorító, okos szavakkal egyengette azt. Képe számomra így ivódott be az esztergomi látképbe.

Mi is indított arra, hogy ezt elmeséljem? Mert úgy gondolom, ahogy egy embernek, egy egyénnek van lelke, úgy van lelke egy városnak is, ami ezen lelkek összességéből áll össze. Ahogyan nemcsak házakból és utcákból áll egy város, úgy nemcsak azzal kell törődni, hogy szép nagy épületek, óriás beruházások fémjelezzék egy város "fejlődését" egy adott időszakban! Az a polgármester, aki képes egy város lelkületét is építeni, "emelni", azzal, hogy tiszta közéleti légkört teremt, amiben egyszerűen csak jól érezzük magunkat, mint állampolgárok, lehet, hogy többet tesz a közért, mint aki csak anyagi jellegű értékek mentén, gigantikus projektekben képes gondolkodni!

Valahogy jobban el tudom hinni valakiről, hogy két ikon megfestése között a hely szelleméhez híven tud törődni az emberekkel, mint arról, aki ...... hm, szóval aki más foglalatossággal 'veri el az ...... - rossz az aki rosszra gondol- én az időre gondoltam : )))

Bár a polgármester "első az egyenlők között", mégis portréjának apró, de lényeges motívuma az a hétköznapi tény, hogy főz a családjának : )))), és megnyugtató körülmény, hogy ez a család mögötte áll és "elengedi", hogy idejét és erejét eztán ne csak a szűkebb értelemben vett családjáért múlassa, de kiterjessze gondoskodását a közösségre, amely bizalmat szavazott neki.
sakti 2010.08.17 23:06:01
Valójában nem kabaréba illő, hanem drámai, hogy olyan helyen élünk, ahol polgármester választáson indulni nagyon komoly bátorságról tesz tanúbizonyságot. Egyszerűen lesújtó. Bár valaki leírta itt, hogy "mindegy ki, csak ne a jelenlegi", de azért ez nem ennyire egyszerű. Akárkiért nem pezsdülne fel így ez a mélységes közéleti apátiába süllyedt város! : )
Van, hogy egy program lassan körvonalazódik, tán egy fél életút szakmai tapasztalatai alapján. Van, hogy már előzetese is olyan sokat mondó, hogy csupán tiszta, megfontolt stílusa elég az általános szimpátia kiváltásához. Hogy örömmel várjuk és kivárjuk, mert minőséget ígér. Jó munkához idő kell - mondják : ) Lám van, aki oly türelmetlenül várja, hogy több bejegyzést is szánt Jelöltünk sürgetésére, és csak csatlakozni tudunk várakozásához!
A jelenlegi első ember ellen pedig igazán felesleges lenne kampányolni. De tényleg. Jó pár év állt rendelkezésünkre, hogy tudomásul vegyük az önmagáról alkotott képet. No coment. Volt módja, volt ideje, hogy ezt alakítsa, kezében volt a helyi média, az óriásplakátok tucatjai, hogy közvetítse. Élt is a lehetőséggel. Méltatlan is lenne most -már csak önmagunkhoz is-, és felesleges ehhez most bármit hozzátenni. Ismerjük, tudjuk, hogy nem eszik embert, és azt is elhisszük, hogy "nem maga az ördög". Sőt! Merjük azt feltételezni róla, hogy amíg közéleti személyiség, addig -bármely pozícióból is- de latba veti városáért vitathatatlan politikusi képességeit! Ugye milyen szép volna? Miért is ne? : ) E helyütt szépet és jót mondani akár az ellenfélről -neveztessék bár ez "bájolgásnak"- talán szokatlan a közéleti kommunikáció palettáján....Lehet, hogy most elég udvariasan leírni, miért tartjuk Jelöltünket, Évát a polgármesteri feladatra érdemesnek? Mivel a városban valahogy nem fér el több plakát sehol sem : ))), ezért mi, esztergomiak, kénytelenek leszünk végre egymással BESZÉLGETNI. Csak úgy mondanám: már nem 'cikk Meggyest szidni! Lassan kimegy a divatból... Ma az a menő, hogy megkérdezzük: Tudtad, hogy akadt esélyes kihívója? Tétényi Évának hívják! Nem ismered? Komoly nő, építész, elég bátor és elég karakán ahhoz, hogy polgármesternek jelöltesse magát ott, ahol polgármester választáson indulni nagyon komoly bátorságról tesz tanúbizonyságot! : )
A választási program lassan összeáll. A főbb pontokat megosztom az érdeklődőkkel. Célom, hogy a mindennapi dolgok menjenek rendben. Ha a város jól működik, a közösség is gyarapodik. Polgármesteri programom vezérvonalát a Duna Stratégiára felfűzött értékalapú biztonság…..
sakti 2010.08.13 12:49:04
Tétényi Éva Az első hét 2010.07.29 22:36:00
Alig telt el egy hét és sok minden történt már. Emberekkel találkozom, akik bátorítanak. Ki nyíltan, ki a háttérből. A bátorítást köszönöm. Vannak, akik várják, hogy megismerhessék az város jövőjéről szóló elképzeléseimet. A kampányidőszak hivatalosan a jövő héten…..
sakti 2010.08.03 19:10:07
Természetesen nem szeretnék Éva helyett reagálni, nem vagyok a kampánystáb tagja sem és nem is egyeztettük a véleményünket. ’Tán nem is kell, hiszen ez itt egy nyílt fórum, „sakti” pedig csak egy hang a támogatók egyre népesebb táborából. (A szó „sakti” egyébként annyit jelent hindi nyelven, hogy erő. Azt tehát kijelenthetjük, hogy az ERŐ Tétényi Évával van! Talán ennyi kis mosoly belefér ebbe a komoly témába… : )))

Az persze nem árt, ha egy polgármester is szakértő - valamiben. A közigazgatás feladat rendszere viszont rendkívül szerteágazó, nem is várható el egy civil szférából érkező jelölttől, hogy omnipotens módon minden részterületen profiként mozogjon. Az építésigazgatás és a település üzemeltetés természetesen nagy és meghatározó terület, mondhatni a leglátványosabb rész. Mégis a polgármesternek magának –szerintem- nem kimondottan kell szakértőnek lennie bármely területen is, hiszen arra ott van az önkormányzat hivatala. Elég, ha „PM” megtestesít, megvalósít egy elvet, amit Éva meg is fogalmazott fentebb:
Az egyenlő elbánás elvét és szakszerű ügyintézést hirdeti és követeli meg gondosan megválasztott szakértő munkatársaitól - a „hűbéres” alapon felépülő apparátussal, protekcionista elvek szerint zajló eljárásokkal szemben.
A polgármester egy egészségesen működő közélet közegében a folyamatokat jellemzően inkább menedzseli, mediátori szerepet tölt be a helyi közügyekben, mintsem –egyedül üdvözítő igazságként- csak a saját igazát képes elfogadni, áthajtani bármi áron, autokrata hatalmi módszerekkel rákényszerítve azt mindenkire. Ez utóbbi persze már akár ki is meríti mind a hatalommal való visszaélés, mind a mentális torzulás különböző tudományterületeken megfogalmazott, de lényegében ugyanarról a jelenségről alkotott fogalmát.

Egy település választópolgárai, amikor polgármestert választanak, egyben valamiféle képet is alkotnak a magukról. Vajon saját közügyeik intézésére milyen személyiséget tartanak alkalmasnak? Egy hatalmi pozícióból, diktatórikus módszerekkel, fenyegető stílusban fellépő vezetőt emelnek önmaguk, mint közösség fölé vagy elég felelősnek és felnőttnek érzik összességében ezt a közösséget arra, hogy egy emberi szóval és gesztusokkal kommunikáló, az embertársaiban –mint önmagában is- fegyelmezett és kulturált partnert látó humanistára bízzák azt, hogy közel s távol a nagyvilágban bárhol az „esztergomi polgárt”, Esztergom városát reprezentálja?

Ha a támogató pártok listájára hivatalosan nem is került fel a FIDESZ, de saját kis mikrokörnyezetem FIDESZ szimpatizánsai bizony most a „pártfegyelem” megsértésére készülnek a szavazófülke magányában…..

És miért is ne fordulhatna elő ITT és MOST, Esztergomban az a „csoda”, hogy egy személy, egy személyiség képes társadalmi méretekben, legalábbis egy kisvárosi léptékben megvalósítani a kulturált közéletiséget, a közmegegyezés intézményét – ha egyenlőre másként nem is, csupán a személyének bizalmat szavazó választók voksainak tükrében?
Tétényi Éva 50-es évek 2010.07.27 08:00:00
Na nem az életkoromra gondolok, hanem arra a közhangulatra, amit a városban tapasztalok. Meglett emberek suttogják el nekem, hogy mennyire örülnek egy alternatívát jelentő, a meglévő értékeket megbecsülő és továbbvivő független polgármester-jelöltnek, de nyíltan, értsem meg,…..
sakti 2010.07.29 16:55:06
Közfeladatot vállalni annyi, mint szolgálatot vállalni. A „köz szolgája” minket, polgárokat szolgál, a mi közügyeink terhét veszi magára. Rendkívül tiszteletre méltó dolog, nagy döntés.
Ezért a szolgálatért pedig most még bizonyítani is kell, hogy Te vagy az, aki élvezed Esztergom polgárainak bizalmát.

Szándékosan nem írtam, hogy harcolni kell a címért, mert remélem nem harc, hanem maximum vetélkedés, verseny lesz. Abban biztos vagyok, hogy Te képes leszel ugyanúgy méltósággal felülemelkedni a sárdobálós stíluson, ahogy eddig tetted, ahogy megismertelek, megismerhettünk. Bár megfogadva egy kommentelő tanácsát nem játszanám én sem itt a naivat, de azért én szavaznék most bizalmat a „címvédőnek” is, hogy a nemes és érdemes vetélytárshoz méltó stílust vesz fel! Tiszta versenyt kívánok! Tiszta versenyt, tartalmas párbeszédet, amelyből az derül ki, ki mit vállal az elkövetkező ciklusra. Koncepciót, jövőképet várok, várunk– erre kíváncsiak vagyunk, a sárra nem. Az jobban érdekel, hogy a jelölt miért jó, mint az, hogy a másik miért nem.

Magam programra, személyre, vezetői stílusra fogok szavazni, mintsem politikai irányzatra. Az ismeretségi köröm jó részével együtt.

Egy kiváló képességű, közéletben, városfejlesztésben és üzemeltetésben jártas, kiterjedt országos és nemzetközi közéleti és tudományos kapcsolatokkal rendelkező hölgyről nagyon is el tudom képzelni, hogy emberséggel, jó szóval, ha kell mégis erőteljesen tudja a képviselőtestület és hivatala munkáját segíteni, koordinálni, irányítani, ha éppen az kell. Aki nem vész el a részletekben, de képes kreatív gondolkodással és kiváló érzékkel a többség számára elfogadható megoldásokat találni az összetett problémákra is.

Ezt egy polgármesterjelölt a jó ízlés keretein belül, szemérmesen nyilván nem állíthatja magáról, de egy – talán megbocsátható módon elfogult - régi barát és munkatárs kijelentheti a jelöltről, ugye : ) ?

Örülök, hogy versenybe szállsz a polgármesteri feladatért! Sok sikert kívánok és én biztosan támogatlak!

Kedves Éva!
Ha „csak” a barátaid támogatnak, ha „csak” azok, akik szeretnek és tisztelnek, ha „csak” azok, akiken és akiknek eddig önzetlenül segítettél – az már önmagában egy szép tábort jelent. Őket senki meg nem ingathatja abban, hogy alkalmas vagy a feladatra, hiszen ők ismernek. Van, ki elegendő, ha „csak” önmagát adja! : )