Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nick the nick

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
Nick the nick 2012.09.01 16:50:41
@váj mí:

Nem tudom mire akarsz a "csak" Hochdeutsch-csal utalni, az ugyanis É-Németo. helyi dialektusa, és NEM iskolai német, amit még a tanárok sem beszélnek normális kiejtéssel sokszor. Több dialektusban semmi értelme jól tudni, utánozni meg tudok egy párat.
Általában képes vagyok egy nyelv hangjait ha csak pár mondat erejéig is, de hihetően reprodukálni, ami néha azzal jár, hogy mosolyogva öntik rám a választ (mondjuk norvégül), amiből alig értek valamit.

Nekem bőven elég a Hochdeutsch. Ez annyit jelent, hogy Hamburgban vagy Hannoverben abszolúte nem lógok ki, ami szleng kell ott, azt bírom. A svábok, bajorok, szászok, osztrákok, svájciak lazán é-németnek néznek, még a kinézetem is alátámasztja ezt. Rajtad esetleg meghallják?

És... nekem bőven elég ha egy német elhiszi, hogy német vagyok, és ez X-szer megtörtént. Sőt az is megesik, hogy hallanak angolokkal brit angolul, németekkel meg németül beszélni, és totál összezavarodva megkérdik, hogy de akkor most melyik az anyanyelvem. Ez van, ha tetszik, ha nem. Egyszer a hazai Merci gyár egyik vezetője megkérdezte, hogy akkor német vagyok aki magyarul tud, vagy fordítva. Münchenben egy angol-német szinkronon gratuláltak a minőségért, és nem tudták előre és később sem, hogy magyar vagyok (értsd: nem úgy kezdték, hogy állat, DE mi ez az érdekes kiejtés). És és és...

"ez nem baj, csak mondom" - önértékelési gondjaid vannak? Te azt hiszed vetítek, és zavar, mert talán (és komolyan bocs ha tévedek) neked ez nem sikerült. Hát ez itt az igazság. A fraction of it. Was dagegen?
Nick the nick 2012.09.01 17:54:47
@váj mí: teljesen komolyan, a "nem baj, csak mondom" (bár nem látom, ahogy mondod) tapasztalataim szerint pont az ellenkezőjét jelenti, és már rég gazdag lennék ha minden ilyen helyes megérzésem után kaptam volna 1 Ft-ot.
Nem olvastam végig az összes kommentedet, de megteszem.

Echte magyar tulajdonság nem hinni, kételkedni, beszólni, panaszkodni, irigykedni. Ha van valami ami ebből az országból lelépésre késztet, az a fejekben uralkodó abszolút káosz. Most nem rád gondolok konkrétan.
Lomb Kató irdatlan mennyiségű nyelvet beszélt nem túl jól. Ez nekem nem célom, valsz nem lenne lehetetlen, de fölöslegesnek érzem. De lehet hogy élvezném. Inkább kevesebbet, de akkor azt közel anyanyelvi szinten. De mivel dolgozom, és fenn kell tartanom 2 idegen nyelvet, az összes többire kevesebb idő marad.

Mellesleg a tolmácsok között sincs sok olyan, aki pont azt tudja, mint én. Sokkal általánosabb sok nyelvből anyanyelvre/1 másikra tolmácsolni (Brüsszel is ezt támogatja), és én nem tudok 8 nyelvből magyarra tolmácsolni (vannak ilyenek is...). Jól tolmácsolni lehet nem autentikus nyelvtudással is, de nagyon sokat dob, ha az is megy.
Egyébként teljesen komolyan nagyon kíváncsi vagyok hogy a fenébe működnek ezek a dolgok, amiket csinálok. Addig is élvezem őket.

De ez már nagyon off-topic, hagyom is. A külföldi munkához nem kell ez a szint, de aki megüti, az 100%, hogy jobb esélyekkel indul, és boldogabb lesz kint. Különben a pszichológus elmehet ápolónak, a mérnök sofőrnek, a bankos meg kasszásnak, és csak elszigetelve érzi magát. A fontos az, hogy te magad tudj lenni a másik nyelven, és ezt meg is tudd mutatni.
Nick the nick 2012.09.03 20:16:30
@eMJe: A vidék az Székesfehérvár volt nekem.
Az angol tanárnőm azt hiszem már nem annyira aktív, bár nagyon rég nem beszéltem vele. Gimiben volt tanárom (angol spec), aztán privát is. valahogy jól működtünk együtt, megkedveltük egymást. Ha földrajzilag stimmel, akkor megpróbálom lenyomozni az elérhetőségét, ha gondolod.

A német tanárom a Kodolányin volt tanár, és valsz most is az. Csak ajánlani tudom, szépen beszél németül. Hely és kontakt: lásd fent.

Egyébként ők leginkább a motiválásban voltak fontosak, és az első személyes jó élmények megszerzésében, mert azért az órák mellett otthon is sokat tanultam, és ezt nem lehet megúszni. Szerencsére szerettem mindig, könnyen tanulok, és mivel 10-11 évesen kezdtem mindkettőt (22 éve), az értelmi fejlődésemnek megfelelő volt a nyelvek fejlődése is. Vagyis soha nem kellett 20 évesen úgy beszélnem, mint egy angol/német ovisnak, és 18 éves fejjel a koromnak megfelelő könyveket tudtam már olvasni angolul (németül egy kicsit később). A nyelvekhez sok-sok idő kell, be kell épülniük a mindennapokba, semmi értelme nincs huszadik prioritásként csinálni őket. Ma már annyi multimédiás lehetőség van, hogy igazán csak az nem fér hozzá autentikus nyelvi anyagokhoz, aki nem akar. Mivel én már jó rég óta folyékonyan beszélek angolul és németül, bármit elolvasok (amiből mindig tanulok új dolgokat), szinte bármit megértek (vannak durva dialektusok és szakterületek, amiket kevésbé), ezért nem tudok tippet adni jó netes fejlesztő oldalakra. Ha kérdés van, persze igyekszem válaszolni, max stratégiákra.

Az biztos, hogy mondjuk huszonéves fejjel rövid idő alatt árnyalt, rugalmas, sokoldalú nyelvtudásra plusz szakmai nyelvtudásra szert tenni a puszta külföldi lét révén szerintem nem lehet. Rengeteget számít, de önmagában nem elégséges. Én a mai napig nem tudom megmagyarázni sok aspektusát a nyelvtanulásnak, rengeteg a változó, és az eredmény jó eséllyel ugyanazon körülmények között is mindenkinél más lesz.
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
Nick the nick 2012.08.29 14:04:41
@amerikai cegvezeto:
Nem te vagy az első aki kiakad, és nem is az utolsó.
Sok sikert...

Vállalkozó vagyok, a szakmám a nyelvek (tolmács vagyok), a nyelvtudás hiánya Magyarországon felsővezetői szinten is simán előfordul, nem hogy egy kamionsofőrnél.
Mivel szakmám miatt folyton külföldiekkel dolgozom, rengetegféle hozzáállást tapasztaltam itthon és külföldön hozzám és az országhoz, az itteni munkavállalókhoz is. Hallgatom a sztorikat kis hazánkból.

Vannak külföldi kizsákmányolók, akik talicskázzák ki innen pénzt, szart se fizetnek, és ez sokakban rossz reflexeket rögzít.

De azt kell mondjam, sokkal jobban szeretek külföldieknek dolgozni, mert hozzáállásuk nagy átlagban sokkal normálisabb, még igen magas politikai vagy céges szinten is. Elegem van a követelőző, cserébe semmit nem adó, kapzsi, sztárallűrökkel megáldott primadonna vezetőkből és vállalkozókból (néhány fordítóiroda is ilyen). Biztos vannak ilyenek máshol is, de túl sokat láttam már itthon, hogy azt higgyem, ez a kivétel.
A saját szakmámban is rengeteg olyan ember dolgozik, akinek a hozzáállása... hm. Szerencsére azért rengeteg olyan van akinek tényleg a helyén a szíve ÉS az esze. És persze a vezetők között is jócskán van itthon jó hozzáállású ember, akiket meg is becsülök, akiknek mindig adok a véleményére.

Az kicsit meglep, hogy a sima munkavállalók is ilyenek, de ugyanakkor a fentiek miatt, azért annyira mégsem lep meg.

A horribilis haszonkulcsokat is látom itthon, és úgy tűnik, az emberek benyelik egy szó nélkül, és simán lehet, hogy x alvállalkozón megy keresztül a dolog, és azért ekkora az összeg. Volt, hogy kiderült, hogy az én tolmácsolásomra egy ford.iroda 30%-os hasznot tett rá, mikor kb annyi dolga volt vele, hogy felhívott. Ez rontja a megítélését a szakmámnak, és indokolatlanul drágítja.
De sok más szakmába beleláttam, ott is előfordul az ilyesmi.
Viszont az is lehet, hogy a cég akiket megkerestél valóban más profilú, más "szinten" dolgozik általában, és nem vette a fáradságot, hogy alkalmazkodjon hozzád, mert ügyfél lennél. Ez is tipikus szolgáltatói hozzáállás itthon.
  Ezt a posztot egy volt orosz laktanyából kialakított lakás erkélyén írom, melyet valamikor a kilencvenes években csaptak hozzá az akkor már legalább húsz éves épülethez. (Lőttem róla expressz néhány fotót, hogy el tudjátok képzelni miről van szó.) Nem mondom, hogy…..
Nick the nick 2012.06.11 20:24:30
@hagyma: hát pont erre a saját lakásra vonatkozik ez a passzus, az erkély meg annak a része. Gondolom annak se örülne a ház, ha ipari füstölőt üzemeltetnék az erkélyen napi x-szer 10 percekre, mert épp ahhoz van kedvem... Vagy esetleg csak büdöset csinálnék, mert ez a heppem.

@hungarisztan: :-DDD Survivor Season 98723659287: Tetőterasz Edition

@Perillustris: itt az ideje rendbe tenni a dohányzás témát, ha egyszer sok pénzem lesz, és rám jön a társadalom megváltása hangulat, akkor belefogok. Van már sok eszköz (élen a nettel), van pár ismerősöm is, aki segíthet talán...
Most - lekopogom - nincs aki idefüstöljön. Gondolom olyan zavarba ejtően logikus kérdésekkel, mint "akkor ugye nem baj, ha a nyitott ablakod alatt tüzelem el a száraz leveleket?", vagy "rendeltem egy kis disznótrágyát, akkor ugye lerakathatom az ablakod alá?" minden dohányost ki tudnék akasztani. :-D Főleg akkor, ha meg is csinálom.
Nick the nick 2012.06.11 22:29:22
@zsákbanfutó:
1. Én egy szóval nem mondtam, hogy a békés együttélésnek a dohányzás az egyetlen megrontója, lásd. pl. az építészek vak(süket)foltját, a hangszigetelést. Erről tudnék mesélni...
2. Attól hogy más hülye, neked még nem kell annak lenni. Eléggé idegesítő példákat hozol. Engem egy fazon (!) próbált kukkolni egy albérletemben a szemközti házból, nulla sikerrel szerencsére (miután észrevettem, hogy jobb, ha a függöny be van húzva este, és az erkélyre csak szalonképesen megyek). Mondjuk a kutyapisit lehet, hogy a fentiek lábtörlőjével töröltem volna fel egy idő után (persze előbb józan érvek...).
3. Az általad említett eléggé elítélhető "megoldások" egyike sem károsítja mások egészségét közvetlenül, akármennyire is büdös vagy idegesítő (bár a tűzijáték lehet veszélyes)
4. X-szer mondtam, hogy nem vagyok az erőszak híve, először kedvesen szólok, másodszor kedvesen szólok.... tizedszer kedvesen szólok... és még soha nem kellett drasztikus lépésekre ragadtatnom magam, bár a határán már voltam.
5. Veled is biztosan meg tudnánk beszélni a dolgot, és abban is biztos lehetsz, hogy nagyon udvariasan megkérnélek, hogy úgy dohányozz, hogy azt senki ne szagolja, aki nem akarja, mert a füstöd rád tartozik, és semmi közöm hozzá (értsd ezt úgy is, hogy nem korlátozhatom a dohányzáshoz való jogod, te meg az én füstmentes levegőhöz való jogom). Csak remélem, hogy mint empatikus, érző és láthatóan intelligens ember, ennek azonnal maradéktalanul eleget is tennél. Érzek némi sértődöttséget, ami oly sok dohányos sajátja, és amit őszintén nem értek. Ha a dohányosok tényleg olyan empatikusak lennének, akkor eleve nem lenne miről beszélnünk, eddig el se jutunk. Még egyszer: nekem nem azzal van a bajom, aki te vagy, nem azonosítalak a szenvedélybetegségeddel (értsd ezt minden dohányosra). Ahogy az erkélyen izélő párocska is lehet, hogy teljesen kedves, csak hát más az elképzelésük az intimitásról.
Nick the nick 2012.06.12 12:35:54
@zsákbanfutó: A gerilla támadás nem lesz megoldás soha, és abszolút jogos a büntetőjogi fellépés.
De azért megkérdezem: amikor rágyújtasz az erkélyen akkor belegondolsz abba hányan szívják be akaratlanul a füstöd? Mert így rájuk erőlteted. Én komolyan úgy gondolnám, hogyha valami ennyire zavaró sokak számára, és ráadásul káros az egészségre, akkor előre meg kell kérdezni, hogy szabad-e. Ennek nagyon szoktak örülni a nemdohányosok (én is).
Szóval egy alapvető elvi szintre lecsupaszítva te csak ugyanazt csináltad, mint az olajbombás: műveltél valami kellemetlen csúnyaságot előzetes engedély nélkül. Ami ráadásul sokkal több embert érint, mint egy olajbomba az erkélyedre. Persze ez utóbbi abszolút büntetendő, a dohányzást meg valami szokásjog alapján nem büntetik. Pedig komolyan gondolom, hogy a társasházi törvény idézett passzusa arra is vonatkozik (de nem vagyok jogász).
Belvárosban nem jó lakni azoknak, akiket zavarhatnak az ideoda mászkáló, zajongó fiatalok, akik tavasszal előbújnak drogos sátraikból. Miután nem a kormány, hanem az EU előírásainak megfelelően kihajtották a szórakozóhelyekről a büdősöket, újabb móka vár a manuálisan…..
Nick the nick 2012.03.19 16:34:52
@Liliom08: A kocsmák alkoholt szolgálnak fel abból élnek. Az alkohol kis mennyiségben élvezet, nagy mennyiségben méreg, és súlyos gondokat okoz a társadalomban. Merném feltételezni, hogy a kocsmák pont azokat a fogyasztókat kedvelik, akik sokat isznak, és nem kevés minőségit, ill. adott esetben alkoholisták. Azt is merném feltételezni, hogy kiszolgálnak kiskorúakat is. Sajnálom, hogy bezár egy pár kocsma? Nem. Aki mások káros szokásainak/függőségének kiszolgálásából él, az inkább ne nyafogjon. Most nem a minőségibb műintézményekre gondolok, nyilván.
Családi ház: na ez az az eset, amikor rohadtul senkinek semmi köze a bagózásodhoz (néhány elvetemült környezetvédőt kivéve), ez a forma engem sem zavar.

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
:-D A megmentő: - Helló világ! Meg akarlak menteni a kárhozattól. Világ: - Na húzzál a p.... :-D
Nick the nick 2012.03.19 18:58:43
@Liliom08: volt szerencsém nem csak itthon, hanem több országban is vidéki kocsmában járni, és tudom milyen fontos szociális szerepet tudnak betölteni. HA a közönség megfelelő. A falusi kocsma fogalom, és sokszor igazából nem is az ivás a lényeg, ahogy mondod, a kocsmáros meg a helyi hírügynökség szerepét tölti be. :-D De azért valljuk be, a legtöbb kocsma nem ilyen. A bagószag nekem semmihez se kell. Komolyan volt olyan, hogy fel kellett jönnöm egy pincében lévő bulihelyről, mert megtelt a hely füsttel (valsz a szellőzés se volt jó). Nem kaptam levegőt (magas vagyok, a tömegnyomorra nem foghatom). Azt az érzést inkább nem részletezném, tiszta pánik, és nem voltam egyedül. Egy kis borozáshoz nekem nem kell a cigifüst, a kávéhoz meg (kövezzenek meg) édeset szeretek enni. :-) Élénken emlékszem az időkre amikor még ennél is sokkal többet buliztam, és komolyan volt, hogy utána hajmosáskor olyan bűz áradt a hajamból, hogy majdnem rosszul lettem (NEM iszom sokat :-D), és a ruháimat a szag miatt nem tudtam bevinni a szobámba. Az, hogy berekedtem, köhögtem, és fekete kormot fújtam az orromból az már csak nyalánkság.
Nick the nick 2012.04.14 00:33:20
@Csigorin: Olvasd el már a kommenteket, ha kommentelsz.
Némileg furcsállom, hogy mások bűzére panaszkodsz, de az ellen semmi kifogásod, hogy a magad (egészségkárosító) bűzét másokra tukmáld. (ez gondolom nem tűnt fel)
Te is csak olyan vagy mint minden eddigi dohányos, aki itt felszólalt: szerfüggő vagy, szenvedélybeteg, nyavalyogsz, kirohanásokat intézel, de egy logikus érvet nem tudsz felhozni amellett, hogy miért lenne a dohányosoknak alapvető joga mások egészségét akárcsak a legkisebb mértékben is károsítani. De még mielőtt megpróbálnád, hadd ábrándítsalak ki: nem fog sikerülni.
Rombold magad, ahogy akarod, de másokat ne. Ugyanakkor meg remélem nem rohangálsz majd mindenhova segítségért, ha esetleg megbetegít a dohányzás, hanem szépen megoldod magad.
A magyar-angol online szótárakról szóló cikkünkben ajánlottunk ugyan szótár gyanánt használható fordítógépet, a MorphoLogicot, ezt leszámítva azonban keveset beszéltünk az online fordítógépekről. Ez nem véletlen. A fordítógépek ugyanis olyanok, mint a mesterséges…..
Nick the nick 2011.05.23 23:31:29
A Google Translate kb arra jó amit mondasz, de mondjuk el, hogy egymáshoz hasonló szerkezetű nyelveket jobban fordít. Pont az angol-magyar viszonylat gyenge, de ebben nincs semmi meglepő.

Ami a papíralapú szótárakat illeti... elég vicces lenne, ha fordítóként ezeket forgatnánk (borzalmasan lassú), vagy szinkrontolmácsoláskor a fülkébe ilyennel vonulnánk be (borzalmasan nagy és lassú)... Szóval szótár igen, papíralap manapság nagyon ritkán. A neten is vannak jók, nekem pl. a
www.linguee.de nagy kedvencem (igaz, ez strictly speaking nem szótár), de az se tökéletes, nagyon kell tudni a használatához (fordítóknak hasznos).

Mellesleg nagyon sok idő kell még a tökéletes fordítógépek létrehozásához, de lehet hogy soha nem lesz olyan, amiben fenntartások nélkül bízhatunk. A tolmácsokat is igyekeznek gépekkel leváltani, és bár azt hiszem vannak már így-úgy működő rendszerek, nem hiszem, hogy egy gép valaha is le tudna verni egy profi szinkrontolmácsot. Azért hallottam már olyan sztorit, hogy az ügyfél ilyesmiben reménykedve megrendelte konferenciájára a tolmácsfülkét, de tolmácsot nem rendelt bele, és csodálkozott, mikor szóltak, hogy hát a fülke egyedül nem tud tolmácsolni. :-D
Amikor a nyelvtanulók váratlan nehézségekbe ütköznek, sokszor így sóhajtanak fel: „kár, hogy nincs nyelvérzékem!” - Érdemes kissé jobban megismerni a nyelvérzék fogalmát, hogy eloszlassunk néhány félreértést. Először is: nincs olyan, hogy valakinek nincs…..
Nick the nick 2011.05.20 11:56:35
@Bleay:
Right, of course.
DE! Nekem észak-angol volt a kiejtésem (lancashire-i útjaim miatt), de a tolmácsképzőben leszoktattak a "substandard" kiejtésről, aminek következtében szép művelt brit (angol) kiejtésem van, amit néha surrey-i kiejtésnek gondolnak, néha meg rájönnek, hogy nem vagyok angol, mert hogy "steril" a kiejtésem. (de ehhez hosszasan kell beszélgetnünk :-))
Ugyanakkor munkától függően az erős vidéki vagy cockney akcentus nem jó, mert lenézik (milyen lenne már egy erős palóc akcentus nálunk?). Nekem tolmácsként kifejezetten rossz ötlet. Lehetne művelt ír vagy skót akcentusom, de nem vidéki angol.
táj-kert "Időkapszulák"... 2011.05.20 00:30:00
Az egyik legszebb pesti "időkapszula": a Péterffy-palota. A városokat járva gyakran találkozhatunk "ottfelejtett házakkal", amik egy korábbi, gyakran egészen más léptékű beépítés maradványai-egyfajta időkapszulák. Ez a helyzet legtöbb esetben akkor jött…..
Nick the nick 2011.05.20 11:20:32
www.onelook.com

Quick definitions from WordNet (time capsule)

▸ noun: container for preserving historical records to be discovered at some future time

A cikk egyébként nagyon érdekes! Köszi!
A „10:23 – Nincs benne semmi!” kampány lényege ez volt: 2011. február 5-én (szombaton) 10:23-kor Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden homeopátiás túladagolást hajtottunk végre magunkon. Gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztottak el…..