Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bertie.Wooster

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az állam államosítaná a babakötvényeket:  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/10/a_kormany_a_babakotvenyt_is_allamositana/ . Miről is szól röviden a babakötvény történet? Van egy nagyon korrekt kezdeményezés, miszerint minden újszülött gyermek után ad az állam egy fix…..
Bertie.Wooster 2012.04.12 00:20:39
@hafu:
Előre szólok, nem vagyok egy finom lélek, ha szakmai marhaságokat hallok, olvasok, kikelek magamból és kiosztom az illetőt...

Nos, láthatóan azt sem tudod mi a különbség a részvény és a köszvény között (hogy egy "klasszikust" idézzek, szabadon... Tudod honnan?).

(Kezdésnek azért legyen világos: nemcsak nem vagyok üzletkötő, de nem is tudnám rávenni magam arra a munkára, de attól még az is egy tisztességes és elég nehéz foglalkozás, nem úgy mint a baromságok firkálása bloggerkedés címszó alatt... Ingyen hírnév baromságokért.)

NO, SZEDJÜK CSAK ÍZEIRE AMIKET TE ÍRSZ, no csak a fontosabbakat:

a részvénybefektetés jellemzően inkább stock és nem flow típusú befektetés. Azaz nem az a jellemző, hogy az emberek a havi kis 20 ezrüket viszik a brókercégükhöz havonta(folyamatos tőkeadagolásos ráadásnak "mikró" befektetés egyszerűen nem a tőzsde világa) és veszik az általad annyira preferált MTelekomot. Pláne, hogy minden alkalommal más-más árfolyamon. A tőkeadagolásos eljárás ismert befektetési eljárás a tőzsdén is, de nem havonta 4-5 éven át és nem 20 ezrével csinálják. (S ha mégis arra gyűjtenek, akkor vagy fél évig gyűjtögetnek aztán jellemzően egyben elkótyavetyélik rossz befektetéseken szegények. Mert néhány okostojás bepalizza őket, hogy mennyit lehet nyerni ezzel vagy azzal a részvénnyel... az osztalékon és vagy az árfolyamon... vajon akkor miért nem pl. euró milliomos már fél Magyarország...?)

Az azért ugye tudod, hogy csak MOST 7,5% a Malacpersely kamatlába? Az szokott változni. Nemrég még csak 7% volt, de egy-két év és nem az 5-6% sem.

Jellemzően az alapkamat alakulása függvényében változik ráta, de ennél azért kissé összetettebb a képlet, ha véletlen banki szakterületen (is) végezett közgazdász lennél, lenne valami halvány fogalmad arról mire is utalok ebben a mondatban.
De nincs, mert képes vagy leírni azt, hogy a lakástakarék kamatlábak (itt ugyebár a betéti kamatokról beszélünk) az alapkamat függvényében változnak.

Hogy mekkora egy kretén vagy! Lófasz változik nem a lakástakarék kamatláb. Ezt sem tudod? Ha megkötöttél egy szerződést azt kapod fixen amire leszerződtél.

Legalább egy halovány szakmai ismereted lehetne, ez azért elvárható volna, ha már ennyire beleokoskodsz olyanba (pénzügyek, befektetések), amiről sikít, hogy nem érted, nem ismered.

A Malacperselynél pedig MÍNUSZ 16% adó!!!!!

Mi lenne, ha akár egy ilyen elméleti vitásban is figyelembe vennéd az alapvető tényeket? (Hol megteszed, hol meg nem.)

Miközben a lakástakarék megtakarítások adómentesek, nyilvánvaló oka, mert fontos lakáspolitikai eszköz, sőt jelenleg az egyetlen komoly állami lakáshoz jutást támogató forma.

Különben CSAK annak ajánlanék nem Fundamentát, hanem általában lakástakarék megtakarítást, aki
1. LAKÁSCÉLLAL AKAR FÉLRETENNI PÉNZT (mivel erről van szó ugyebár...),
2. akinek biztos, fix hozam kell (mert ugye ha rendesen takarít meg az ügyfél, akkor fix az állami támogatás és fix a betéti kamat is,
3. akinek forint alapú hitel kell mert forintban képződik a jövedelme (közgazdasági ökölszabályról beszélek, ha érted...),
4. akinek pl. 3,9%-os vagy 4,5%-os forint alapú lakáshitel kamat kell a megtakarítási időszak után.
5. A minimum 4-5 éves kötöttség pedig nem teljesen feloldhatatlan, hiszen ha előbb kell kölcsön akkor van rá lehetőség mindegyik lakástakaréknál. Igaz, magasabb a kamata, mintha a megtakarítási idő után kérsz hitelt, de a gyors pénznek ez az ára, de még is így sem drágábbak, mint egy átlag banki jelzáloghitel (Ezt véletlen pontosan tudom. Ahogy a tőzsdéről is nagyjából 42-szer annyit mint szeretnéd, hogy tudjak... (Miért 42? Vajon? Érted a poént?). Ugyanakkor, ha lejár a megtakarítási idő akkor a magas kamatú hitel átvált az alacsony pl. a 3,9%-os kamatozású kölcsönbe. Akkor mindebben mi a rossz?

Elég indok ez általában egy lakástakarék termék mellett?

De még azoknak a kedves barátainknak is merném ajánlani, akiknek 4 lakásuk van ebből 3 bérbe adva, mert előbb-utóbb fel kell majd újítaniuk, vagy vesznek egy újabbat, vagy abból, amiben jelenleg laknak nagyobba költöznének, hogy a gyerekeiknek több terük, kis kertjük legyen.

Általánosan azonban akiknek nem lakáscélra kell, de csak havi10-50 ezrük van nem ajánlanék jó szívvel semmiféle kockázatos befektetést, nem csak részvényt nem, de ETF-et, vagy befalap jegyeket sem, ahogy az opciós és határidős tőzsdei instrumentumokat sem, sőt az árutőzsdét sem, mielőtt megkérded.

Az meg nem csak arrogancia, de tőzsdei befektető szemmel is nevetséges baromság, hogy fixre 10 százalékra veszünk egy részvényosztalékot, akár előre a folyó évre, akár ezt a feltételezést extrapolálva a távoli jövőre...

No, de legyen, a kedvedért, ha ebből, ahogy írod levonjuk az adót, akkor nem az általad írt "megközelítőleg 6%-os hozam" marad, hanem a jelenlegi szabályok szerint 8,4%. Ha már a magyar piacról van szó (külföld: más az osztalékadó és azt a külföldi szabályok szerint vonják le, nem a magyar szerint, jó ha tudod - úgy tűnik lassan átváltok oktató üzemmódba, de a tököm sem akarja ezt itt és ingyen csinálni, úgyhogy nem is nagyon fogom... Tessék megfizetni egy megfelelő egyetemen a tudást és tanulni, éveket, aztán tapasztalatot szerezni, utána belepofázni a dolgokba... Nemde? Ja, nem, ez ma már nem divat, de okoskodni és hangzatos butaságokat írni szakismeret nélkül az menő...)

DE mi van, ha közben a részvényed árfolyama esik mondjuk csak keveset, pl. szintén 10%-ot és ki kell szállnod a befektetésből? Akkor mi a helyzet? Osztalék ide vagy oda, MÁRIS BUKTÁL! Márpedig az árfolyam nem évente, s még csak nem is naponta, hanem naponta ezerszer vagyis annál is többször változik. NO EEEEEZ KOCKÁZAT!!

S mi van, ha az MTelekom 1-5%-ra viszi le a jövőben az osztalékrátát? S közben beüt egy jó kis tartós tőzsdei visszaesés? Láttál már olyat? Én már többet is. Élő egyenesben, a Bloomberg és/vagy a BÉT terminál előtt...

Ismerős, Bloomberg és BÉT terminál? Vagy ezekről sem hallottál még?

A 30% pedig nem hozam - ahogy Te azt állítod - a lakástakarékoknál, hanem az az állami támogatás.

Komoly szakértő lehetsz, ha még ezeket a fogalmakat is kevered.

Állami támogatás + betéti kamat, ez esetben ez adja a hozamot. Rémlik? Nem? Nem csoda...

Érted. Nem? Nem lep meg.

Igencsak eltérő fogalmak. Fasza volna, ha megismerkednél a közgazdasági tartalmukkal!

Amiket írsz azzal megvágnálak egy vizsgán, hogy repülnél mint egy Concord...!!! Ha a beosztottam lennél ezek után még annál is gyorsabban repülnél... (Frászt, fel sem vennélek ilyen káosszal a fejedben.)
Bertie.Wooster 2012.04.12 11:28:30
@hafu: A vége tréfás volt, el kell ismernem. Sumákum laude. :-) Muhaha! Azért te is szerezhetnél egy diplomát... Vagy kettőt.

...és igen, arrogáns vagyok, ahogy Te is, csak én még durva is.

(...és ha felhúzom magam, akkor sokszor elgépelek ezt-azt a szövegben. :-))

Nem, nem tudnék értékesítő lenni, nem olyan a habitusom. Mit tegyek. Inkább szakértő/vezető típus vagyok, de nem értékesítő. Ez van.

Mellesleg soha nem állítottam, hogy minden tojást egy kosárba. Dehogy.

Az MTelekom a te vesszőparipád. Másról sem igazán írsz. Na, jó, most a deviza... OK, nem rossz, de mondd, lakáscélra abba tennéd a pénzed? Kinek van ideje a dolgozó emberek közül olyan aktívan kezelni a befektetéseit, amit a tőzsdézés megkíván, pláne devizával keverve?

Én is itt tolom el az időm, ami azzal jár, hogy estébe nyúlik majd ma is a munkám... Ezért nem fórumozok és kommentlenek rendszeresen már vagy 6 éve. Korábban arra voltam rápattanva, irodalmi fórumokon, ilyenen blogokon szakmai ügyekre, stb.,
de ez még több idő, mint a tőzsdézés. Úgyhogy ezzel a kommenttel be is fejezem. Nem éri meg a fáradtságot...

...és igen, nekem is sokféle instrumentumból állt/áll a befektetési palettám. Nem tegnap kezdtem.

De nem is havi 20 ezer forintról van szó, könyörgöm!

Eredetileg arról beszélgetünk, hogy ha lakáscélra akar valaki gyűjteni - akinek kis pénze van -, biztonságosan jó hozam majdan pedig jó hitelkamatláb érdekében annak megfelelő sőt remek lehetőség a lakástakarék, de pattanj már le a Fundamentáról, van egy másik nagy (OTP Ltp) és egy új még kicsi is (Erste Ltp).

Mindegy melyiket választja, a termék a jogszabályi környezet miatt nagyon hasonló.

Akinek havi 10-20 ezre van és lakáscélra tenné félre, annak jó a lakástakarék.

Akinek NEM lakáscélra kell ez a kis összeg, annak
ott a bankbetét, lakossági állampapír, vagy egyéb hitelintézetek által értékesített termékek.

Akinek ez a pénz nyugdíjra kell ott az önkéntes pénztár.

Akinek egyéb életcélra, biztonságra, annak meg pl. a díjtartalékos életbiztosítás.

Akinek pedig sokkal több pénze van az akár befjeggyel, közvetlen tőzsdei befektetéssel is vállalhat magasabb kockázatot.

De értsd már meg nem az a lényeg, hogy most milyen jó az MTelekom, abból hosszú távra előre nem lehet így következtetést levonni.

Korábban foglalkoztam tőzsdei elemzésekkel is, de az nem ilyen egyszerű, s lásd be az, hogy Te sikeres befektetéseket hajtasz végre - ahogy arra utalsz - az nem jelenti, hogy Győrtől Miskolcig Pécstől Egerig mindenkinek sikerül ez pl. havi 20 ezerből, hogy aztán eltőzsdézze a lakáscélra NEHEZEN MEGKERESETT FORINTJAIT.

Az élet nem játék, talán már így középkorúan lettem túl konzervatív, de a fiatalabbak, pl. az Audinál vagy a Suzukinál dolgozó 25 éves szerelő, vagy a Picknél dolgozó 30 éves hentes nem hiszem, hogy tőzsdei kockázatokra vágyik miközben az otthonteremtés vagy a nagyobb lakás, vagy a meglévő háza hőszigetelése jár a fejében, amire félre tud tenni havi 10-50 ezer forintot...

Amit az osztalékfizetésről írsz: igen,emelkedhet, de van egy határnap, amikor a részvény birtokában kell lenned, akkor kapsz osztalékot, addigra azonban csökkenhet is a kurzus, utána meg fog is.

Alapvetően részvényt ma már (azaz sokkal régebben) nem szelvényvagdosós céllal vesznek a befektetők, hanem árfolyamnyereségre hajtva. Az osztalék csak hab a tortán. Ez eltérő befektetési stratégia.

De gondolom láttad a 2008 előtti fellendülést és az azóta tartó lejtmenetet is. Akkor most mit mondasz azoknak, akiknek esetleg azt tanácsoltad akkor, hogy fektessék részvénybe a kis havi 20-40 ezrüket egyre emelkedő kurzus mellett (azaz szinte hónapról hónapra kevesebb részvényt tudnál venni az adott papírból, hiszen nőtt az árfolyama), majd az összeomlás elvitte a befektetésük 60-80%-át...

Sokaknak égett el a befektetése akkoriban (is), emlékezz!

Ezért nem mernék kispénzű embereknek kockázatos dolgokat ajánlani, egyszerűen felelőtlenség.

Én külföldi papírokkal is kereskedtem, azok sem különbek.
Egyszerűen a tőzsde nem a lakáscéllal, sokszor egyetlen otthonuk megtemetésén, vagy feljavításán dolgozó emberek világa, nekik biztonság, kiszámíthatóság kell.

Erre való a lakástakarék. Nézd a tehetős németeknél is előszeretettel teszik ilyenbe a pénzüket az emberek. LAKÁSCÉLLAL. Erről beszélünk. Ha Nekik jó, akkor nekünk sem lehet olyan rossz. Pedig ott nagyobb a pénzügyi műveltség, pénzügyi kultúra, s profibban kezeli a pénzét egy gyári munkás is, mint idehaza, mert abban nőtt fel. Nem csak arról van szó, hogy többet keres és több marad megtakarításra a magasabb költségei ellenére is.

Értsd meg, kérlek, nem más befektetés előnyeit-hátrányait vitatom, hanem azt, hogy a kis pénzek biztos, kiszámítható fialtatására, majd egy nagyon-nagyon kedvező kölcsönhöz jutáshoz a lakástakarék a biztos út.

Na, jó, talán nem Neked, ha gazdag vagy. Ha nem, akkor azonban Neked is - erről lentebb még írok majd.

Értsd meg, nem lehet mindenki gazdag, mint gondolom Te, aki bátran kockáztathat.

Azoknak a családoknak, ahol az egy főre eső havi jövedelem pl. 80 ezer forint és két kereső felnőtt és két gyerek van a családban az ne tőzsdézzen már el havi 20 vagy 40 ezer forintot sem, ha pl. nagyobb lakást szeretne vásárolni. Az apránként gyűjtse össze az önrészt állami támogatással, kis kamattal (de összességében nagy hozammal) aztán vegyen fel pl. 3,9%-os lakáshitelt és tudja biztonságban a megtakarításait és az otthonát, így a családját is (ez is része az anyagi biztonságnak).

Mert aki bőven tesz önrészt a hitel mellé azok kisebb eséllyel dőlnek be (erre is vannak bankrendszeri elemzések), mint akiknél nagy a tőkeáttétel az önrészhez képest.

Erről beszélünk, az otthonteremtésről és annak biztonságáról.

Nem vagyok gazdaságpolitikus, de ha az lennék soha nem adnék kamattámogatott hitelt, mert az csak segíti a túlzott eladósodást, inkább a lakástakarék rendszeren keresztül segíteném az embereket.

Azt pedig, hogy egy portfóliónak komplexnek kell lennie AZT IS JELENTI, hogy nem hagyja ki az ember a megfelelő célra igénybe vehető államilag támogatott, alanyi jogon járó befektetéseket sem.

OK, hogy Te a tőzsdében bízol, de a portfóliód "kockázatmentes" vagy alacsony kockázatú elemei közé miért ne férhetne be egy ilyen instrumentum is?

Gondold végig! Lakáscélra ez jobb, mint az ezzel nagyjából összevethető állampapír vagy egyszerű bankbetét.

Különösen, hogy ez komplex termék és egyszerre lehet megtakarítási oldalon összevetni a hasonló kockázatú termékekkel és hitel oldalon a banki kölcsönökkel. Azért azt be kell látni, hogy nagyon-nagyon alacsony alapkamat kellene ahhoz, hogy 3,9%-on legyenek a banki jelzáloghitelek rátái.

Igaz?

Akkor tehát LAKÁSCÉLRA, kockázatmentes befektetésként és hiteloldalon is vajon mely megoldások versenyképesek havi mondjuk 10-20 ezer vagy két nagyobb szerződésnél 40 ezer forint megtakarítási lehetőség esetében???

No, erre adj korrekt választ, de ne nekem, önmagadnak és azon ismerőseidnek, akiket esetleg eltántorítasz a biztos pénztől a nagyobb tőzsdei hozam reményében, egyben sokkal nagyobb kockázatot rájuk tolva.

Akiknek ugyanis havi pl. 20-40 ezre van, de nem kell mind lakáscélra annak sem adnék más tanácsot, mint, hogy egy részéből lakástakarék szerződést kössön, egy részéből pedig bankbetétet képezzen, max. egy kis részéből vegyen állampapírt (de inkább ne), s tegyen félre keveset önkéntes pénztárba és/vagy sima, díjtartalékos életbiztosításba hosszú távra, stb.

De tőzsdézést (sőt még unit linked biztosítás sem) havi 20-40 ezer forintból senkinek nem ajánlanék, mert nem volna tisztességes.

Ha pedig tőzsde, akkor véletlen sem ragadnék le az MTelekomnál... ;-)

No, szerintem ennyi elég is, már csak mi beszélgetünk, úgyhogy elköszönök.

Üdv és vigyázz a befektetéseidre!
A régészeti lelőhelyeken rejlő ingó és ingatlan leletanyag nemzeti kincsünk, aminek védelme, őrzése, gondozása és kutatása a régészeti és örökségvédelmi intézmények feladata. Különösen az ingó leletanyag van veszélyben, korábban inkább a gondatlanság és felelőtlen…..
Bertie.Wooster 2010.07.27 21:02:06
Üdv! Igen érdekes tanulmány. Úgy gondolom a javadalmazás, s igény esetén a megtaláló kvázi "hírnévhez juttatása" valóban lehet csábító. Ám buvarkunddal és természetesen a szerző tanulmánya végén írtakkal egyetemben, úgy vélem: akik a valódi sírrablók, azok ellen úgysem a javadalmazás, hanem az elrettentés és a lelőhelyek védelme lehet megoldás.

A cikkel szembeni egyetlen kritikám: az eleje és a vége nagyon jó, közérthető, cikkszerű, a többi pedig bár nagyon szabatos jogi értekezés, de azt a cikk végére amolyan "Jogi háttértörténet és helyzetkép bemutatása" címén kellett volna megjelentetni.

Végtére is az a cél, hogy a sok műkedvelő (lásd: mint én, hiszen más területen szereztem a diplomáim) szívesen olvasson a problémáról.

Különben Krikarsotor (Hozzászólásodból gondolom Te lehetsz az admin.), ki nem tartotta be az udvariassági szabályokat?
Vagy azt a posztot már törölted?
Mert a fentiekben nem látok semmi kivetni valót, de remélem Te sem az enyémben! ;-)

Ez végtére is az internet..., egyedi etikai szabályokkal, amelyet egy értekezleten és sem fogadnék el a kollégáktól sem (!!), de hála az égnek, itt nem kell olyan merevnek lenni. Jobb szeretem a közvetlenséget, ami a net lényege és a szabad véleményalkotást/kritikát, ami nem csak a net sajátja (lásd: Hyde park... :)

Ugyanakkor, ahogy írtam, bizakodom, hogy nem lesz harag a kritikám miatt. ;-)

…és bocs’ a hosszúkás szövegért, de egy Berti Wooster nem aprózza el… :) :)