Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daddy21

545 bejegyzést írt és 235 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Föld napján ötlött föl bennem, hogy kellene egy – vagyis két – „Szülőföld napjá”-t is tartani minden évben. (Tehát inkább "Szülőföld napok"-at.) Ezeken a napokon mindenki ellátogatna a szülőfalujába/városába, vinne egy szál virágot a főtéren erre a célra kialakított díszhelyre, és mesélne,…..
  Irwin Shaw regényét olvastam a legutóbbi áramszünet alatt - a legjobb könyvet a második világháborúról. Nálam a legjobb háborús regény címért is versenyben van a „Csendes Don”-nal, és ahogy ez utóbbi Nobel díjat ért szerzőjének, Solohovnak, Irwin Shaw eposza is megérdemelte volna. Hatalmasan…..
  Az oroszországi terrortámadások kapcsán jutott eszembe Graham Greene ilyen című regénye. Ennek egyik kulcsjelenete az a robbantásos merénylet Saigonban, amelynek a kommunista gerillák elleni hangulatkeltés a célja.  Vietnám ekkor még – 1952 – francia gyarmat, de a Viet Minh, a vietnámi…..
  Egyelőre nem igazán tartom valószínűnek. Még úgy sem, hogy az igaz: Ha Macron valóba francia regulárisokat vezényelne Oroszország ellen, aligha maradna sokáig egyedül. Emlékezzünk: Kezdetben Németország csak jelképes fegyverszállításokra volt hajlandó, most viszont már majd minden típusú…..
(Hogy miért jutott eszembe? Mert most is "ádáz Erynnis lelke uralkodik", egyelőre "csak" a szomszédunkban, meg a Közel-Keleten, de bármikor eljöhet az újabb - az utolsó? - Nagy Háború...) Huszár volt. Három év volt a kötelező katonai szolgálat ideje, két héttel lejárta előtt tört ki a Nagy Háború,…..
Daddy21 2024.03.18 17:16:45
:)
vannak nálunk. Kb. fél éve, rendszeresen. Van, hogy négyszer is egy hónapban, de általában kettő. Az elmúlt hónapban csak egy – a falu északi felében, ahol én is lakom (két külön „áramkör” van), de a „délieknél” talán kettő vagy talán három is volt. (Működtek az aggregátorok, amikor a boltban…..
  Olvasom (National Geographic), hogy a spanyolok talán mégsem túloztak olyan nagyon, amikor az azték emberáldozatokról írtak. „A régészek a nemrég megtalált leleteket követően most már nem azon vitatkoznak, hogy vajon az aztékoknál és a majáknál volt-e emberáldozat vagy kannibalizmus, hanem azon,…..
Nem mindennapi napló Utazók 2024.01.25 17:43:47
  Láttam egy scifi filmet: Egy nagyon-nagyon távoli új világba mentek az utazók. Soha nem fognak visszatérni, mert nincs értelme: több, mint 100 év az út csak oda. Persze „hibernált” állapotban utaznak, nem öregednek és halnak meg az út során, elvileg vissza is térhetnének a Földre ugyanígy, de…..
  Már ahol – nálunk pl. nincs. De épp az előbb hallottam a hírekben, hogy Spanyolország és Franciaország is katasztrofális méretű aszállyal küzd, pedig számukra lenne megoldás: a tengervíz-sótalanítás. Izraelben 6 óriási sótalanító üzem annyi édesvizet állít elő a tengervízből, hogy még az…..
Leesett a tollam. Miközben fölvettem, eszembe jutott az az egy évvel ezelőtti eset, amikor nem tudtam fölvenni a tollamat. A számítógépes asztalról löktem le véletlenül, és akkor valamiért nagyon fölment bennem a pumpa egy pillanatra – és ez elég volt ahhoz, hogy a toll eltűnjön. Nem elgurult – nem…..
  Kis cápák lakmároznak vígan, aztán megjelenik egy nagy hal - az óriássügér - és hamm! Soha nem láttam még hasonlót...  ..
Amazóniában. Bár óriásvidrákról van szó, nehéz elhinni - amíg nem látod -, hogy képesek elbánni egy ilyen csúcsragadozóval,de a kiváló reflexek és a csapatmunka csodára képes:  ..
Luke Aikins, aki a 30x30 méteres speciális, rugalmas hálót nem is láthatta abból a magasságból, GPS-t használt a célba találáshoz és két ejtőernyős kollégája is segítette a 2 perces zuhanás nagy részén. Rutinos ejtőernyősként (18 ezer ugrással) jól ismerte az ernyő kinyitása nélküli manőverezés…..
ebben az új-zélandi barlangban: A mennyezeten világító/villogó lárvák ezrei szolgáltatják a díszkivilágítást. A látványnak a barlangba tévedt rovarok sem tudnak ellenállni: velük táplálkoznak ezek a szentjánosbogár-féleségek. (Ragadós selyemszálak lógnak a fényforrás körül, ezzel fogják a…..
Na nem barátságból, csak véletlenül, de azért mégis illik hálával gondolnunk rá, akármilyen nehezünkre esik is: a történelem egyik - ha nem a - legkegyetlenebb hadvezére volt. Azoknak a városoknak a lakosságát, amelyek földühítették túlságosan makacs ellenállásukkal - hosszú ostromra kényszerítették…..
Daddy21 2019.11.03 08:38:58
@Jani22: Lehet, hogy erről a könyvről van szó: www.antikvarium.hu/konyv/harold-lamb-tamerlan-527250?utm_source=moly.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=moly.hu

- most 2660 Ft-ért meg tudod szerezni újra.
Persze inkább fut - ha lelassulna, elsüllyedne. Ami nem okozna neki problémát: kiválóan úszik is, de így gyorsabban jut a túlpartra, akár ellenség elől menekül, akár zsákmány után fut. Egyelőre csak Közép-Amerikában találkozhatunk vele (a természetben), de ha így halad a globális fölmelegedés lehet,…..
Még ilyet! Tűzlétra az égbe 2019.06.03 17:22:51
2015-ös produkció, Kínából, de én csak most találtam rá a YT-on. Egy nagy meteorológiai ballonra függesztett 500 méter hosszú(!) drótlétra az alapja a meghökkentő pirotechnikai mutatványnak...  ..
Jókora képtelenségnek tűnik elsőre: a Szahara terméketlen sivatag, Afrikában, Amazónia meg a világ legbujább növényzetű területe, Dél-Amerikában – négyzetkilométerenként kb. 75000 féle fafajjal és 150000 egyéb növényfélével (!). Az állítás mégis igaz: A szaharai homok legfinomabb, legkönnyebb…..
  A felvételen látható fantasztikus kísérleteket 2000-ben végezték, de a videó csak most került föl a YouTube-ra és sokkal érthetőbbé teszi a „fényűrhajó” elvét, mint a szöveges beszámolók. Azt az elvet, miszerint a (kettős) kúp alakú űrhajó aljára…..
Daddy21 2016.10.26 10:16:03
@Szűcslaci:
A szökési sebesség elérése a Föld légkörében történik.
Bemásolom ide is, mit írtam, hátha itt sikerül elolvasnod: "Nem kell cipelni a szökési sebesség eléréséhez ma még szükséges üzemanyagtonnákat."

Mekkora f...ság úgy hőzöngeni, hogy el sem olvasod a szöveget?
Ha elolvastad, még rosszabb a helyzet...
Körülbelül 5 hónapja bombázza már Oroszország szakadatlanul a szíriai területeket. Mára több várost szinte földig romboltak, például a libanoni határ közelében fekvő Homsban egyetlen épen maradt lakóház sem maradt. Moszkva beavatkozása ugyanakkor jelentősen átrendezte a térségbeli erőviszonyokat is:…..
Daddy21 2016.02.22 15:29:15
@apacsek677:
Erről van szó. Törökország igenis egyedül (értsd: NATO támogatás nélkül) maradhat Oroszországgal szemben (és persze alulmarad), ha nem egyeztet az USA-val.
Az USA-nak pedig nem ér meg egy Oroszországgal való közvetlen konfliktust Szíria.(Még Asszad hatalmon maradását is inkább eltűrnék.)
Daddy21 2016.02.22 17:21:56
@Világpolitika: "ha Törökország komolyabb harcokat kezd Szíriában orosz csapatok ellen, az lépésekre készteti a NATO államokat és az USA -t is."

Persze, önmérsékletre szólítanak föl, közvetítenek, stb.
De Törökország oldalán beavatkozni nem fognak.

Már csak azért sem, mert Törökország partneri megbízhatósága egy ideje föltűnően, meredeken csökken a béka ülepe felé/alá ISIS-támogató és a kurdokat támadó tevékenysége miatt.

A tendencia az, hogy a hagyományos, de hullámzó erősségű orosz-ellenességet elég komolyan tompítja az erősödő iszlám-terrorizmus - ezen a fronton t.i. Moszkva szövetségesnek számít.
Még pár IS robbantás Európában és az USA-ban,
és Oroszország közelebb kerül a nyugathoz, mint az ISIS-szimpatizáns törökök...
Mogyorónyi aggyal(!), mert ez a világbajnok egy apró madár: a mogyorószajkó. Amikor a fehértörzsű fenyő tobozaiban megérnek a magok, a mogyorószajkó hozzálát a betakarításhoz. Szétbontja a tobozokat, a magokat a nyelve alatti kis zsákocskába gyűjti (akár 100-150 darabot is!), aztán…..
Frederick Forsyth 1970-ben megjelent első könyve, „A Sakál napja” óriási siker lett. Világszerte milliós példányszámban fogyott, film is készült belőle, szintén nagy sikerrel. A „Sakál napja” fikciós sztori: az OAS tényleg több sikertelen merényletet hajtott végre de Gaulle francia elnök ellen,…..
Ez a dal, amit észak-francia nyelven ad elő Owain Phyfe eredetileg dél-francia nyelven született a 12. században. A dal szép, de az igazi érdekessége az, hogy a szerző egy híres angol király: Oroszlánszívű Richárd! (A Robin Hood legenda jó királya, aki vitézül harcolt a Szentföldön, de hazatérőben…..
Tervező: D. Young...
Daddy21 2014.12.19 13:34:13
www.etsy.com/shop/obviousfront

Itt tudsz rendelni belőlük.
Még ilyet! Örökmozgó 2014.11.20 12:23:14
Úgy tűnik, megszületett. (Én legalábbis nem látok hibát az elvben.)   (Nézd végig! Amíg nem láttad az egészet, ne trollkodj, mert kitörlöm.)..