Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Indiana Jonescu

0 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben a paksi bővítésért felelős kormánybiztos november közepén részletezte a paksi atomerőmű-bővítés ütemtervét, az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen Paks II. miatt. Az Európai Bizottság azért indított eljárást Magyarország…..
Indiana Jonescu 2015.12.01 00:19:05
@Thibor: A rendkívül példamutató németeknél a beépített erőművi kapacitások 70%-a megújuló energiára támaszkodik. Ezzel a 70% erőművi kapacitással a megtermelt energia 7%-át állítják elő. Mivel Fukushima után leállítottak több atomerőművet (Merkel: "Wir schaffen das!"), ezért fosszilis üzemű erőművekkel kell pótolni azok teljesítményét. (ugye, még 93% energiát valahol meg kell termelni, mert a megújulók csak 7%-ra képesek). Németország CO-kibocsátása Fukushima óta éppen ezért jelentősen megnövekedett. Semmi nincs ingyen.

A több kicsi kapacitásnak ott van értelme, ahol az elektromosáram-fogyasztás rugalmasan változó része van. Paks alaperőmű, ami azt jelenti, hogy megtermeli azt az energiamennyiséget (illetve annak csak egy részét), amelyre az országnak állandóan szüksége van. Ez az országban megtermelt áram 40%-a kb. a maradék 60% megtermelésében szerephez juthat mindenféle kicsi erőmű, lassan és gyorsan indítható, megújuló forrást használó és fosszilis alapú egyaránt.

Nemcsak térben kell diverzifikálni, hanem az előállítás módjában is. Emlékszem én azokra a szélcsendes, szmogos nyári estékre, amikor mindenki bekapcsolná a légkondit, de egy kanyi áramot nem adnak a szélkerekek és a napcellák.
Indiana Jonescu 2015.12.01 00:28:26
@Thibor: Az a probléma a zöldenergiával, hogy:
-egyrészt nem is olyan zöld, hiszen pl. a napcellák előállítása rendkívül környezetszennyező, csak a környezetet Kínában szennyezik, nem itt (az pedig az álságos zöldpártiaknak nem fáj, pedig Kína ugyanúgy a Föld nevű bolygón van, mint Magyarország)
- másrészt a zöldenergia Magyarországon jellemzően kiaknázható fajtái (nap, szél) nem megbízhatóak - ld. még a fentebbi kommentemet: Németország erőművi kapacitásainak 70%-a megújuló energiaforrásra támaszkodik, és ezek a kapacitások a megtermelt energia 7%-át képesek megtermelni, azt is jórészt térben és időben megjósolhatatlanul
- emiatt óriási kiegyenlítő kapacitásokat kell fenntartani baromi drágán
- a megújuló forrásokkal megtermelt energia jelenleg gazdaságosan nem tárolható. A világ összes akkumulátora együtt a Föld fogyasztását kb. 10 percig tudná fedezni. Vannak ugyan energiatárolásra használható egyéb módszerek (pl. szivattyús erőmű, hegytetőn tárolt, oda fogyasztási völgyidőszakokban felpumpált vízzel), de egyrészt az alkalmas helyek korlátos számúak (különösen az alföldekben rendkívül gazdag Magyarországon), másrészt ezelk kialakítása is óriási beavatkozást jelent a környezetbe, ráadásul igen drágán épthetők, és rontják az egész rendszer hatásfokát (a hegytetőre szivattyúzás több energiát igényel, mint amennyi energiát meg tudunk termelni a felszivattyúzott víz leengedéséből).
Nem vizsgálja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Bukovics-ügyet, a főtitkár szerint nem üti meg a mércéjüket az ügy, nem indul belső vizsgálat. Mint megírtuk, Pintér Sándor korábbi főtanácsadója, tűzoltóként a Wesley János Lelkészképzőn lett kalandos úton egyetemi tanár,…..
Indiana Jonescu 2014.08.12 02:39:38
Indiana Jonescu 2014.10.04 22:43:34
@Átlátszó Oktatás: De a doktori iskolákat és a doktori programokat akkor is egyenként kell akkreditálni, azon nem megy át helyből attól, hogy egyetemi tanár.
         " Az eddigieket összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az ily módon bevezetett taxonómia az indikátor-relációból származtatott Galois-hálóra vonatkozik, más szóval, hogy egy szünkategorematikus rendszertaxonómiát, röviden Galois-taxonómiát definiáltunk (részlet…..
Totális ökológiai katasztrófa egyetlen emberöltő alatt Egyszer volt, hol nem volt, volt valaha egy meseszép tó Kazahsztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán határvidékén. A tavat két bővízű folyam táplálta, az Amu Darja délről és a Szir Darja keletről. Területe 68 000 négyzetkilométer volt, és ezzel a…..
Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a „győztes kompenzáció” intézményét és ezzel a választási eredményt, amely részben a választók akaratából, részben azonban az új választási rendszernek köszönhető módon lett olyan amilyen. Érdemes nemzetközi összehasonlításban is…..
Napra pontosan egy hónappal az eredetileg tervezett átadás előtt halasztotta el a kormány a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű kivitelezési határidejét. Aki abban reménykedik, hogy a halasztás az építkezés elmaradását jelenti, nagyon téved: egyszerűen csak nem lehet…..
Vendégszerzőnk, Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet szerkesztőjének írása. * Elgondolkodtató a Facebook üzenőfalain olvasni az ukrán barikádokért lelkesedő magyar ismerőseim bejegyzéseit. Elgondolkodtató e kinyilatkoztatásokat olvasni azoktól, akik 2006-ban…..
Indiana Jonescu 2014.02.20 20:01:45
@Bloodscalp: jobb nekik az oroszokkal kiegyensúlyozott egységes ukrán állam mint a románnál két klasszissal keményebb ukrán nacionalizmus.

Ez ilyen egyszerű.
A főváros 25,8 milliárdért kívánja fejleszteni a Margitszigetet. A Jamrik-projekt által nem csak szebb lenne a sziget, hanem milliárdokkal kevesebb közpénzbe is kerülne. Az 1907-óta működő Európa hírű margitszigeti Parisien Grill Mulató (Grafika: Vogel Eric, Fotó: Ganimedes.lib.unideb.hu)..
Indiana Jonescu 2013.09.05 16:37:04
Miközben Hoffmann Rózsa boci szemekkel magyarázza, hogy de hát értsük meg, hogy a költségvetésbe nem férnek bele az „extrém” bérek, ezért 4500 pedagógus jár rosszabbul fizetésileg , aközben Viktor úgy döntött , hogy szükséges még egy stadion építése. Mert jaj Úr Isten…..
Indiana Jonescu 2013.08.29 16:12:05
@DezInf: Ismerem a tankerületet, ahol ez az eset megesett.

Vissza a kérdésemre. Hogy lehet havi 100 túlórát normálisan megtartani?
Indiana Jonescu 2013.08.29 16:12:55
@horgi1: Te vagy tájékozatlan, sajnos. Válaszolsz is az eredeti kérdésemre?
Indiana Jonescu 2013.08.29 19:56:15
@DezInf: Aham. Nem középiskoláról van szó.

De az ilyen, reggel 7-től este 8-ig tartó tanítást rendező középiskolák nyilván eddig is alkalmasak voltak a minőségi munkára.
Salha Omár írása Ebben a Bajnaiban egy (másodosztályú) Orbánviktor veszett el. Mond jó nagyokat, szép kereket, amikor meg kormányon van, mindez hirtelen kimegy a fejéből, aztán meg ellenzékből az megy ki a fejéből, ami kormányon volt benne. És így tovább. Olyan is van, hogy…..
Indiana Jonescu 2013.08.15 01:35:43
@csikarcsi: Felvette azt a pénzt máshogy. Pl. a Hajdú-Bét csődbevitelével.
Sokaknak feltűnt, hogy a Horn-temetésen az első sorban ülő kormányfőkről készült fotóról hiányzik Németh Miklós, a diktatúra utolsó, a köztársaság első miniszterelnöke (hivatali idő: 1988. november 24. – 1990. május 23.). Hamar kiderült, Németh nem csupán a fotón nincs…..
Nem volt még olyan kormánya Magyarországnak, amelyik ennyire nyíltan vállalta volna az Európai Unió intézményeivel való konfliktust, mint a második Orbán-kormány. Az EU-hoz való csatlakozás előtt aszimmetrikus erőviszony volt Magyarország, és az Unió között, hiszen a magyar…..
Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét nyilván sokan és sokféle megközelítésből fogják elemezni. Engedtessék meg, hogy mi egyetlen gondolatot ragadjunk ki belőle, nevezetesen ezt (HVG): Orbán fontosnak nevezte, hogy végre vannak "nemzeti tőkések". Itt…..
A népszavazással elfogadandó új alkotmány jogvédő fókuszú, védi -- ebben a hierarchikus rendben -- mindenekelőtt a szabadságjogokat, másodsorban a polgári jogokat, harmadsorban az individuumok által alkotott önkéntes és természetes társulásokat és közösségeket, negyedsorban…..
Indiana Jonescu 2013.07.18 13:27:48
@Ezténírtam:

"Ezért javaslom az alkotmányban rögzíteni:

- Az állam alapvető feladata gazdasági értelemben garantálni,hogy minden állampolgár,függetlenül attól,hogy fizet-e adót,bármely életszakaszában olyan alapvető ellátást kapjon,ami lehetővé teszi az életben maradását."

Lélegeztetőgép...?
Mindent összevetve, minden külső kényszerítő erőt és belső feladatot beleszámolva, 50 éve nincsen ennyire rossz kormánya az országnak, mint az Orbáné. 1963-ban nagyjából véget ért az '56-os forradalmat követő megtorlás, megkezdődött a konszolidáció, amely ugyan tovább…..
Fotelforradalmár Gordon rage 2013.07.11 22:21:11
Gordon nekiment Schiffernek. De nagyon dulván! A történteket talán nem kell külön ecsetelni, mégis megteszem dióhéjban. Schifferrel készített interjút kedvenc heti fideszes lakájújságunk a Heti Válasz, amiben a rendkívül tehetséges riporter mindenáron az LMP társelnökének a szájába akarja adni,…..
Indiana Jonescu 2013.07.12 09:17:36
Nem tudjuk, hogy miért kell, hogy ki és mikor dönt róla, mennyibe kerül és ki fogja kifizetni. Megannyi tisztázatlan kérdés, amelynek részletei a kormányzat és a nukleáris ipar szerint nem tartoznak a nyilvánosságra. Korrupciós potenciál, kilincsbe vezetett áram és egyéb…..
Indiana Jonescu 2013.06.15 17:00:02
@tobeor: Én már láttam éjszakai szélcsendet is, erre varrjál gombot!
Amikor az LMP-ről beszélünk, nem kis elfogódottsággal tekintjük e rendhagyó parlamenti pártot, láttuk a legutóbbi amerikai elnökválasztást, a harmadik párt még csak el sem indulhatott a választásokon, mert nem volt elég pénzük. Totális cinizmus, az Occupy Wall Street-es jelölt…..
Döbbenetes hír, hogy több kormánytagot vettek őrizetbe Prágában a mai nap folyamán, valamint több vállalatnál házkutatásokat tartott a korrupcióellenes hatóság. Megtörténhet ez Magyarországon? Petr Necas, cseh miniszterelnök - még nem mond le Wikipedia - David…..
Indiana Jonescu 2013.06.13 23:13:03
@zobod: Te már láttad az aktákat, hogy ilyen biztosan ítélkezel?
„Nemzeti válogatott”-am Tekintettel arra, hogy a jelenlegi demokratikus ellenzéki pártok nem tudnak/nem akarnak/nem képesek egy listát közrebocsátani azokról a politikai pártokról, civil szervezetekről és független személyekről, akik jelképezik az összefogást, a szövetséget…..
Indiana Jonescu 2013.06.13 20:07:49
Az első 21 évvel ezelőtt történt. Az akkori francia liberális párt, az UDF ifjúsági szervezetének delegációját kalauzoltam körbe Budapesten, alkalmi tolmácsként, idegenvezetőként. A Liberális Internacionálénak két magyar tagszervezete volt abban az időben, az SzDSz és a…..
Indiana Jonescu 2013.05.26 13:54:48
Egyedül maradtál, Viktor. Legalábbis a világnak azon a felvilágosult felén egyedül, ahol az autokratizmus nem erény. Tudom én jól, hogy a hazai átlag fideszes és jobbikos vidáman visszaköltözik a vasfüggöny mögé ha te kijelented nekik, hogy oda mögé majd nem ugat be a világ,…..
Az lenne jó, ha sok magyar vállalkozás, "sok kis magyar Közgép” versengene, a közbeszerzések legalább kétharmadát magyar cégeknek kellene nyerniük, így piaci versenyben szorítanák ki a külföldi vállalatokat, ahogy az a bajoroknál vagy a franciáknál is történik – ezt mondta…..
Indiana Jonescu 2013.03.18 08:47:46
@nu pagagyí: Bizony, volt több nagy cég. Például a Vegyépszert 2002 után kellett kinyírni, mert a szociknak nem tetszett, hogy az első Orbán kormány alatt sok szerződéshez jutottak. Helyette az osztrák tulajdonú Strabag, Swietelski és Porr lett a kedvezményezett. Ők legalább kivitték a nyereséget az országból.
„A történelmet a győztesek írják. A mondákat a nép költi. Az írók képzelegnek. Bizonyos csak a halál.” (Danilo Kiš) Azt hinné az ember, hogy a szellem dolgai, lévén anyagtalanok és légiesek, könnyen és gyorsan képesek változni; míg az anyagi világ dolgai –…..
Indiana Jonescu 2013.02.27 08:19:20
@gwr: de Kesztió már inkább román, mint magyar, ahogy Cs.K. is inkább csehszlovák.