Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az Alkoholisták

411 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez egy ikerposzt második tagja, az első belinkelve elérhető, és mellé olvasandó. Jelen poszt szerzője, Bob az alábbi előkével indította az önismétlésbe: "2007-et írtunk. Kipirult arcú és csillogó szemű naivitással hittük, hogy a borokról való nyilvános írás…..
A Művelt Alkoholista Villány 2012.06.06 13:00:00
Ez a poszt 2006 óta őrzi a szavatosságát. Ahogyan Albert gazda az önismétlés alkalmára írott bevezetőjében is jelzi, a valóság csak nem akar kifutni a poszt alól. "Hat év telt el azóta, hogy megírtam, Villány útelágazkodáshoz érkezett. Nagyon sok minden nem történt…..
Ez a poszt 2005 utolsó napjaiban jelent meg. Szepsy Istvánt akkor még minimum Tokaj és a magyar bor arcának láttuk, maximum vallásalapítónak, új Prométheusznak. Az arccal a száraznak program még éppen csak elkezdődött, Tokaj aszút, szamorodnit és késői szüretet jelentett. A…..
Az adatbázisunk szerint A Művelt Alkoholista első posztja. Hogy valóban így volt-e, tudja a bánat, de egy biztos, én máig büszke vagyok rá, még akkor is, ha minden elismerés Steven Shapint és közvetve Robert Parkert illet. Az egy bekezdésre jutó elgondolkodtató gondolat, idézhető…..
A Művelt Alkoholista Rövidzárlat 2012.06.04 06:00:00
A Művelt Alkoholista nagyjából hét évvel ezelőtt indult, és most véget ér. Sem meghatódásra, sem elkeseredésre nincs ok (az örömet sem akartam kifelejteni), mindössze annyi történik, hogy rugalmasan elszakadunk A Művelt Alkoholistától, és rövid akkutöltés után máshol, más…..
Véget ért a 2012-es Pannon Bormustra. Az 50 csúcsbor és a különdíjasok kiválóságához nem férhet kétség, és ezek a magyar bor egészségét és dinamizmusát bizonyítják. Szintén örömteli, hogy a legjobb borok készítői között a régi favoritok mellett – Oremus, St.…..
Ezt a palackot 2010-ben a borászatnál vásároltam. Inkább a kíváncsiság hajtott, mint a hedonizmus: a saját ízlésemnek Szepsy hárslevelűi többnyire kissé túlsúlyosak, az alkohol is magas. Annak idején a 2006-osról is ez volt a véleményem. Nem mintha egyedi problémáról volna…..
Ismét egy könnyű tokaji. Mint korábban jeleztem felemás érzéseket táplálok a könnyebb stílusú tokajiak iránt, és a kételyeimet ez a bor sem oszlatta el. Van egy mondás miszerint “Hős, aki az első szem sós mogyoró után meg tud állni”. Márpedig ha tokajiakról van…..
A borászok megválasztották a Borászok Borászát. Idén ezt a címet Györgykovács Imre, a somlói fárosz kapta. Györgykovács Imrét mi is a magyar borászat kiemelkedő alakjának, Somló élő legendájának tartjuk, és őszintén örülünk, hogy elismerik a munkásságát. Kortalan és…..
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. Így kezdődött az előző kiadás, és kezdődhetett volna az első is, mert a cél mindig az volt, hogy a borba indulók lába alá mozgólépcsőt adjunk, a…..
Wojciech Bońkowski, lengyel vendégszerzőnk, a Polish Wine Guide blog nemzetközi tekintélyű szerzője februárban végigkóstolta a toszkán évjáratbemutatókat, és tíz pontban összegezte a tapasztalatait. Toszkána a magyar gasztroturisták számára is az egyik legnépszerűbb úti cél,…..
Ki tudja miért, az utóbbi időben alig ittam elzászi borokat. Talán csak azért, mert a borosomnál hátul vannak, egy alsó polcon, vagy mert nem tetszik az a hülye hosszukás üveg, ami nem fér be a hűtőajtó alsó polcára. Legutóbb azonban valami nagyobb testű fehéret kerestem, és…..
Languedoc, megint. Volt már szó erről a feltörekvő borvidékről többször is, AM szerelmet vallott neki, én ballagást ünnepeltem vele, majd együtt kóstoltunk egy hatos mintát belőle. Mégis ismét előveszem a témát, mert a téma előkerült. Nagyon, de nagyon úgy tűnik, hogy…..
Ez az egyik kedvenc időszakom az évben: a pincében pár hét alatt olyan változások történnek a borokban, mint egyetlen más időszakban sem - kialakulnak a végleges ízek, illatok, rá sem lehet ismerni egy-egy nedűre. Őszintén sajnálom azokat a pincéket, ahol az anyagi kényszer vagy…..
Az előző pincenaplóban egy kicsit visszatekintettem az elmúlt tíz évre, és számot vetettem azzal, hogy honnan indultunk, és milyen úton jutottunk el idáig. A 2011-es év számunkra leginkább arról szólt, hogy még egyszer átgondoljuk és átszámoljuk: hol tartunk, mik a céljaink,…..
Attól tartok lassan elfelejtünk mindent. Mármint mi, ez a folytonosan futkosó, vásárló és a csillogó szabad akarattal megáldott földönfutó generáció. Tisztán emlékszem még léha fiatalságomban a teljesség felé megtett apró lépesekre. Mikor már majdnem kulminált az…..
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. A nyári kiadás óta vagy mi lettünk finnyásabbak, vagy kevesebbet ittunk, tudja az ég, de listánk tanúsága szerint az elmúlt félévben több best buy futott ki,…..
A Művelt Alkoholista Akció 2012.01.20 14:30:00
Ha valaki még nem látta volna: beindult a szokásos éveleji leárazás. A Radovin mindhárom üzletében 20 százalékos engedményt kínálnak a teljes készletre. A Bortársaságnál is 20 a nagyátlag, de akad 50 százalék fölötti kedvezmény. Az In Vino Veritas-nál az egyes tételekre…..
Kevés szavazat érkezett idén, a választópolgárok kevesebb mint négy százaléka adta le voksát, éppen ezért még inkább köszönjük azoknak, akik vették a fáradtságot. Negyvennégy árva szavazatból nem lehet nagy következtetéseket levonni, azonban néhány érdekesség így is…..
Az urnák továbbra is nyitva állnak, jövő hét szerdáig várjuk a szavazatokat!Minden évjárat és minden Művelt Alkoholista szavazás legalább egy kicsit más. Idén is megpróbáljuk és megkérjük a Kedves Olvasót, hogy válasszuk meg együtt az év borászát és az év legjobb borait.…..
Nem beszéltük meg előre, de úgy látszik, a válság begyűrűzött a mi fejünkbe is, mert bármennyire illik és jól esik karácsonykor nagyot ajándékozni, ünnepi vacsorához nagyot bontani, a mi ajánlásainkban akad bőven ésszel árazott bor. Persze aranyáron aranyat venni nem nagy…..
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
Vida Péter lett az Év Bortermelője díj nyertese 2011-ben. Ahogy azt már korábban hírül adtuk, idén az öt jelölt közül három szekszárdi volt. Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán mellett a tokaji Áts Károlyt és a kunsági Gálné Dignisz Évát előzte meg a győztes. Már érett az…..
A Művelt Alkoholista Szüret 2011 2011.11.30 19:45:00
Augusztusi "szürettel" Verjus-t készítettem. Az egyébként megsemmisülő zöldszüret eredményét próbálom a gasztronómia területén hasznosítani. Reménykeltőek az eredmények. Egy új (régi) lehetőség ételeink savanyítására. A szüretet szeptember 12-én kezdtem + 30…..
A Művelt Alkoholista Hárslevelű 2011.11.29 13:00:00
Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter. Kicsit olyan, mint egy legendás múltú arisztokrata család sarja, egy széplelkű hercegfiú, esetleg egy asszonyi szépségének teljében lévő királynő. Nemes és csodálatra méltó, ám valódi hatalom híján a tekintélyes mesebeli…..