Regisztráció Blogot indítok
Adatok
isiacus

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki az elmúlt pár évben Szombathelyen járva meg szerette volna nézni a híres-nevezetes római kori Iseumot, az csalódott. A szentély hosszú ideje nem látogatható, kezdetben egy régészeti ásatás, majd egy jelenleg is zajló építkezés miatt. Az elmúlt években eltűnt a…..
isiacus 2010.08.10 05:04:08
@csik jenő: köszönet a méltató sorokért. Az iseumi kövek nyersanyagait Zöldföldi Judit és Pintér Farkas (Tübingen), illetve Józsa Sándor (ELTE) vizsgálták petrográfiai szempontból. Az általunk javasolt homlokzati rekonstrukcióban szereplő fríz-elemek kétségtelenül összetartoznak. A három alakos Anubis-relief is. Az Ön hiányérzetet, ill. a nem odaillő voltának benyomását az okozhatja, hogy a domborműves kváder bal oldalát illetve alsó sávját még a római korban lefaragták és a kődarabot másodlagosan, de szintén kötőcsapos technikával egy másik (!!!) római kori szintén kötőcsapos kváder-technikával épült késő-római épülethez (talán éppen az Iseumtól délre ekkor épült gabonaraktárhoz (horreumhoz) használták fel. Innen ugyanis nagyon sok, az Iseum márványaihoz passzoló töredék került elő még Szentléleky Tihamér és Cserményi Vajk ásatásából a Képtár építését megelőzően.

Az szentélyudvart egykor három oldalról keretelő porticusok üveg-vas szerkezettel való ilyen módon való visszaidézése Mezős Tamás tervei alapján készült. Az építészeti tervre e tekintetben SEMMILYEN ráhatásunk nem volt. Az üvegfal léte természetesen nyilvánvalóan abból a kényszerből fakad, hogy az egykor nyitott oszlopcsarnokok helyén zárt, fűthető kiállítóteret kell létrehozni. A megoldás milyenségéről azonban lehet és kell is vitatkozni (ehhez lásd M M hozzászolására adott válaszom). Az persze már egy önálló poszt megírását indukálja.
isiacus 2010.08.10 05:21:09
@laconicum: A porticusról lásd fennt, CSÍK JENŐnek írt válaszom. A rondaság vélemény kérdése, ezt a véleményt speciel magam is osztom! Nagyobb baj az, amit a komment "Agyon fogja nyomni a szentélyt." mondata takar. Ez kétségtelenül így van, hiszen az üvegfalak síkjai a terv alapján túl közel kerültek a pódiumtemplom falához. Szerintem indokolatlanul közel. Az okok között szerepel(het) persze az is, hogy az amúgy meglehetősen keskeny porticusok csak egy szűk, csőszerű kiállítótér létesítésére adnak lehetőséget. Az üvegfalak minden bizonnyal a teret bővítendő kerültek az általunk feltárt és az udvart keretelő több mint két méteres alapfal belső szélére, holott a porticus oszlopai feltehetően beljebb, a vastag alapfalnak a külső, a cellasor felőli szélén állhattak.
isiacus 2010.08.10 05:22:38
@Anderkó Krisztián: Hát kedves Kriszián, vigasztalódjunk, csak vigasztalódjunk...!!!
„Amennyire halott az, aki itt van eltemetve, és ahogyan már nem tud beszélni, annyira legyen Rhodine is halott Marcus Licinius Faustus számára, és úgy ne tudjon beszélni...” „Ahogy ez az ólomdarab most a föld mélyére kerül, úgy kerüljön az alvilági istenekhez…..