Regisztráció Blogot indítok
Adatok
paska

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Melyik európai uniós, nem posztszocialista országban tudjátok elképzelni, hogy a) egy demokratikus kormány belügyminisztere a szélsőjobboldal vezérével nyilvánosan vitatkozzon b) az egyik legjobb állami egyetemen, amelyet c) az ország legismertebb politikai elemzője vezényel,…..
 Az Oxford Today című igencsak reprezentatív kiállítású lap minden volt oxfordi diáknak jár.        Így én is rendszeresen kapom, mint alumnus. A legutóbbi szám témája: Whither the Humanities? Uncovering a global crisis in our midst.…..
paska 2011.11.03 15:03:11
@Hörcher Ferenc: Teljesen lenyegtelen ugy, de a cikkben nincs olyan informacio, amely megalapozna a Nussbaum-ra mint oxfordi filozofusra valo hivatkozast. Ilyen alapon finn filozofusnak is nevezhetnenk, mert permanent fellow a Helsinki Collegium for Advanced Studies-ban.

A konyvet kulonben nem olvastam. Gyanakvassal szemlelem az olyan szerzoket (Nemeretol Nussbaumig), akik egy-ket evente 800 oldalas konyvekkel rukkolnak elo. Ezert, valamint a TLS review alapjan ugy iteltem meg, hogy nem erdemes elolvasni. De persze ez egy ex ante hasznossagi kalkulacio volt: lehet, hogy irto jo konyv. (Szinten lenyegtelen: azert az egy igen gyenge erv egy konyv elolvasasara, hogy lam, sokan vitatkoznak rola. Nem akarnek olcso lenni, de most akkor ennek alapjan el kellene olvasnom a Mein Kampf-ot, Csurka es Lenin muveit cover-to-cover?)

A lenyeg: Ha az Nussbaum fo tezise, hogy a human diszciplinakra szukseg van, akkor tokeletesen egyetertek vele. Ha viszont erre az Nussbaum fo erve, hogy ez azert van igy, mert a human diszciplinak nem ertekelhetoek anyagi, utilitarista, stb. szempontok alapjan, akkor ez egy rossz erv egy egyebkent helyes konkluzio mellett.
  Tizenhárom évvel ezelőtt Nagy-Britannia, Észak-Írország és Írország képviselői aláírták a Nagypénteki Egyezményt, amely több évtizedes/évszázados etnikai feszültség és polgárháborúzás után pontot tett az észak-ír konfliktusra. Egy-egy robbantás azóta is…..
paska 2011.04.22 19:46:53
@rajcsányi.gellért (ergé): "Egy: a roma közösségnek szembe kell néznie bűnöző életmódot folytató tagjainak felelősségével." Ez bizony egy rasszista mondat. Miert kellene egy nem bunozo romanak szembenezni azzal, hogy van olyan roma, aki bunozo? Miert kellene Rajcsanyi Gellertnek szembeneznie azza, hogy van olyan magyar, aki bunozo?
  Nem is olyan régen még azt írtuk az LMP-ről: a párt olyan, mint a hajnali húgymerevség – tulajdonképpen egész kellemes, de túl sok értelme nincs. Kénytelenek vagyunk revideálni nézetünket, mert most már kifejezetten kurva kellemetlen jelenségnek tartjuk a magyar…..
[A lista közben elavult kicsit, megszűnt a Lukács, és bejött új szereplőnek például az Erdős és fiai, a Levendula és a Fragola.] Éppen tegnap volt a fagyikehely (sundae) születésnapja, amit a Google is megünnepelt. 119 év szép kor, hozzá ez a tavaszi idő, ideje kicsit ünnepelni…..
paska 2011.04.04 09:58:21
@világevő: A Desszertszalon fagyija kaphato a budai Bagatelle-ben is. Ott is remek.

A vilagbajnoki cimek tenyleg nem szamitanak. Csak annyit meg arrol, hogy San Gimignano foteren is van egy ilyen vilagvero fagyizo. Tobbi vilagbajnoki cimuk van mint Phelps-nek, obligat fotok az ott nyalt hiressegekrol, kilometeres sorok, 100 fele fagyi, stb. Viszont a fagyi rossz. Kettovel odebb egy noname toszkannal is jobbat kaptunk. Ugyhogy nem tudom ezek a fagyi-vilagbajnoksagok hogy mennek. Ha igazan jo fagyit akarnak enni Olaszorszagban, akkor tessek elfaradni Nanninihez Sienaba vagy San Crispinohoz Romaba.
  „Goodness is something to be chosen” (Anthony Burgess: A Clockwork Orange) „fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba” (Részlet Gyurcsány Ferenc balatonőszödi…..
Semmi nem mutijja jobban országunk romlását (mert nemzetünk tudvalévőleg nincs), mint az, hogy a tanulatlan néptömegek nemhogy az Akadémia Filozófiai Kutatóintézetében történtekkel, hanem az Alkotmánybíróság felkent jogainak csorbításával sem törődnek. Mint az egyáltalán…..
paska 2010.11.21 09:26:01
@tölgy: "Ha kidugja az orrát az academic left köreiből, akkor a maga által említett alakokat a kutya sem ismeri." Ez viszont hazugsag. Lukacsot mindenki ismeri, aki tanult esztetikat vagy politikafilozofiat, foglalkozott Thomas Mann-nal, stb. Lakatost szinten mindenki, aki tudomanyfilozofianak, Karl Poppernek, Kuhnnak egyaltalan a kozelebe ment.

Polányi valoban kimaradt a listabol.

Viszont John Kekes, Thomas Molnár, Stanley Jaki... En meg emberrel nem talalkoztam kulfoldon, aki emlitette volna oket, soha egy konyvuket nem lattam kirakva egy konyvesboltban/antikvariumban.Es egy arva idezetre, labjegyzetre nem emlekszem. Ettol meg lehetnek remek gondolkodok, de az ismertseguk aligha hasonlithato Lukacshoz.

Es megint az aljas kis minosites, hogy "academic left...". Mindig azzal kell kezdeni, hogy valaki azert mondja, amit mond, mert valahova tartozik? Nem lehet, hogy szimplan igy gondolom?
paska 2010.11.21 10:41:23
@tölgy: Mannheimmel kapcsolatban egy kicsit komplexebb gondolatot probaltam megfogalmazni. Nem ment at. Megprobalom megegyszer: Szerintem, nem volt kommunista, plusz nem is erdekel, hogy az volt-e. Viszont azon kriteriumok alapjan, amit a jobbos kommentelok hasznalnak annak eldontesere, hogy valaki kommunista volt-e vagy nem, kommunista volt. A Tanacskoztarsasagban lett egyetemi tanar, Lukacs a tanara es a baratja volt, stb. Oszinten, ezek alapjan mondjuk egy "Husleves" szinvonalu kommentelo nem tartana kommunistanak?
Önöknek ilyen nincs és nem is lesz – mondta ma az ellenzéknek a kétharmados többségre utalva egy mérsékelt konzervatív politikustól talán szokatlan stílusban Navracsics Tibor az alkotmánymódosítás parlamenti vitájában. A Fidesz-KDNP az áprilisi választási győzelme óta…..
paska 2010.11.16 18:07:31
@VonS: Engem meglepett. Allandoan csititottam a rettegoket. Tudtam, hogy nem lesz nacceru, meg sok baj lesz, de ezt nem vartam. Marcsak azert sem, mert szerintem ez a viselkedes a Fidesz szempontjabol sem racionalis.
paska 2010.11.16 18:28:16
@VonS: Szerintem pedig itt mar maguk alatt vagjak a fat. A racionalis az lenne, ha tennenek gesztusokat ide-oda. Kadar modra. Most viszont olyan helyzetbe hoznak egy csomo embert, hogy mar nincs mit veszteniuk. Ha pedig nincs mit veszteniuk, neki fognak ugorni ennek a rezsimnek is. Az ellenzekisegnek nagy hagyomanyai vannak ebben az orszagban. A kormanyzasnak szinte semmilyenek.