Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PintérTamás

345 bejegyzést írt és 906 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elveszett tábornok – 3. rész italiano Heinrich Bolzano vezérőrnagy hosszas oroszországi frontszolgálata során jelentős karriert futott be, és kiváló vezetői képességekről tett tanúbizonyságot. Az osztrák–magyar tábornok pályafutását bemutató sorozatunk második része végigkövette eme pályafutás…..
PintérTamás 2020.03.29 13:04:03
@JuhászBalázs: Egy közkatona esetén még talán érthető is ez az eljárás, hisz nagyon zavaros, folyton változó viszonyok voltak, de egy tábornok esetén, akinek az "elfogására" ráadásul büszkék is voltak, s azért még kitüntetéseket is osztogattak, s akit a fotó szerint először jelölt sírba temettek, kevésbé.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 31. rész 1914. december 4-én a visszavonuló 3. hegyi dandár és ezen belül katonaorvosunk zászlóalja újra Branetićiben van, ahonnan néhány napja támadásra indultak a Takovo–Glavica-i megerősített szerb állások ellen. Itt sincs azonban megállás, a…..
PintérTamás 2020.03.24 15:16:40
@György Somosi: Túl sok jó biztos nem... Jobb esetben hadifogság, ha túlélték, halálmars, ha azt is, Asinara... Az esélyük nem volt túl nagy...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 30. rész A Dubava elleni sikertelen támadás, majd visszavonulás után vészesen leapad a 3. hegyi dandár, s ezen belül hősünk zászlóaljának a létszáma. 1914. december 3-án Valjevóból, a hadtest-parancsnokságról a beásásra és az utolsó emberig történő…..
PintérTamás 2020.03.17 22:00:14
@magyaros17: Köszönöm, hogy ezt felhoztad, pontosan így van. Az Isonzónál az olaszok elleni védekező harcokban már ragyogóan helytáll a Szerbiában teljesen szétzilált, de 1915 tavaszára újjászervezett, s feltöltött 3. hegyi dandár. S nem csak Szojka Kornélnál olvashatunk erről, de dr. Kemény Gyula olasz fronton írt naplójában is ugyanezek a zászlóaljak jelennek meg, sok itt emlegetett szereplő is felbukkan. Érdemes újra olvasni.
PintérTamás 2020.03.17 22:27:38
@magyaros17: Ne feledkezzünk meg a 3. hegyi dandár gyönyörű javorcai kápolnájáról sem, amiről itt a blogon is olvashattunk a környéket legjobban ismerő Négyesi Lajos jóvoltából: nagyhaboru.blog.hu/2016/07/14/a_javorcai_szentlelek_emlekkapolna_magyar_epitoje
A forradalom miniszterelnöke a Nagy Háborúban 2/2. rész Nagy Imre (1896–1958), miután megjárta Doberdó poklát egy sebesülést követően a hátországba került. Onnantól mindent elkövetett, hogy ne vigyék vissza a véráztatta sziklák közé. Az addig idealizált orosz front az olaszhoz képest nem jelentett…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 29. rész 1914. december 2-áról 3-ra virradó éjszaka ezredorvosunk zászlóaljának a Dubava hegy ellen kell támadnia, azonban körülöttük már mindenütt szerbek vannak. A segélyhely ismét veszélybe kerül, ezért Kemény doktor éjjel visszaküldi a…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 28. rész 1914. december 1-jén Branetićiből újra támadásra indul a 3. hegyi dandár, soraiban ezredorvosunk zászlóaljával. A Dubava hegyig nyomulnak előre, ahol az elsősegélyhely időlegesen elszakad a zászlóaljtól. Vészes közelségben tanyáznak a szerbek…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 27. rész 1914. november 30-án katonaorvosunk zászlóalja a 881-es magaslatról Branitići településre vonul, ahol négy nap táborozás és pihenő várna rájuk. A katonák sütnek-főznek, tetvetlenítenek, tisztálkodnak, elmélkednek a helyzetükről. Kemény doktor…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 26. rész 1914. november 30-án a 881-es magaslat elfoglalását követően hősünk megrázó képekben mutatja be a csatamező állapotát. Az öt napig vívott harcok után megfagyott halottak és súlyos sebesültek fekszenek mindenfelé. A temetés legalább olyan…..
PintérTamás 2020.02.17 20:01:39
@Rudolf Sedlar: A visszatérően ismétlődő esetek azt bizonyítják, hogy a mieink esetén ez magasabb szinten, s szervezetten nagyon nem jól működött...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 25. rész Valjevótól délkeletre a 3. hegyi dandár csapatai súlyos harcokat vívnak a Planenica településtől keletre húzódó magaslatok elfoglalásáért. 1914. november 28-án katonaorvosunk Mehán házcsoportnál tartalékban álló zászlóalját is bevetik a…..
PintérTamás 2020.02.10 22:01:22
@PollmannFerenc: Akkor jó, megerősített a vélekedésemben.

Nem volt ugyan hosszú életű, de mégis létrejött egy időre a fegyverszünet, s a "barátkozás", ráadásul a legádázabb ellenségek között. A doktorunkat is meglepték a történtek...
PintérTamás 2020.02.13 22:55:01
@NKristof: Az egyes ezredekkel kapcsolatban javaslom ezt az oldalt, ahol az ezredtörténeteik is fent vannak, ha készült nekik ilyen: nagyhaboru.blog.hu/2017/09/08/katonaosok_nyomaban
PintérTamás 2020.02.14 08:19:28
@PollmannFerenc: Mester úr, én is ezt javasoltam, csak a nálunk megjelent ismertetővel együtt. :)
Íme kezdetnek egy korántsem elméleti kérdés: lehetséges-e csinálni olyan háborús játékfilmet (azaz nem dokumentumfilmet), amit utána a hadtörténészek nem kezdenek el élesen kritizálni, sőt ócsárolni? Szinte pontosan három évvel ezelőtt szembesültem ugyanezzel a kérdéssel, amikor a Szürke senkik…..
PintérTamás 2020.02.10 21:52:38
@BartókBéla: Ha megtaláltad, oszd meg velünk is. :)

Az hogy pl. Flandriába hirtelen hogyan kerültek hegyek és sebes folyású hegyi patak, bizonyára nem nekik köszönhető. Ahogy az is teljesen érthetetlen, hogy a "front" egy gyönyörű zöld mezőben és teljesen steril környezetben kezdődő árok véggel indul, amin bemasírozva kezd el megváltozni a környezet, mint ha a háború csak azon a néhány méteren folyna... De hagyjuk is, mert csak felbosszantja az ember magát.

Peter Jackson általad is említett filmje teljesen más és hiteles képet ad a háborúról. Persze, igen, tudjuk, az egy dokumentumfilm. De bevezetésnek az első világháború valódi világába jó lett volna Mendesnek is...
PintérTamás 2020.02.11 22:36:56
@PollmannFerenc: @BartókBéla: Na és még eddig mindenki Mendest dicsérte, vagy hibáztatta, s tessék, nem is neki köszönhető a sztori, hanem szabad szájú skót hölgynek...

Vajon most így az Oscar-díj elmaradása után hogyan vélekednek? Mégis csak be kellett volna vonni ezeket a magyar hadtörténészeket, tessék, megfúrták a szobrunkat? :)
PintérTamás 2020.02.13 22:58:17
@MTi: Egész pontosan: igen. Ha keresik majd a főfúró mestert. :)
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 24. rész 1914. november 20-án véget ér a néhány napos Valjevo környéki táborozás, s a 3. hegyi dandárt a Goiginger-hadosztály támogatására vezénylik. A megfogyatkozott, lerongyolódott, mezítlábas, téli ruházat nélküli alakulat nagy hóban vánszorog…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 23. rész 1914. november 16-án katonaorvosunk zászlóalja az előző napokban elfoglalt Valjevo melletti Ugristje magaslaton táborozik. Másnap Bogatić falucskába vezénylik az alakulatot. Az állandóan szakadó hóban alig találnak alkalmas szálláshelyet,…..
PintérTamás 2020.01.28 22:23:20
@PollmannFerenc: Doktorunk naplója jól visszaadja ezeket az áldatlan állapotokat. S a folyótól keletre húzódó magaslatok bevétele elhúzódott... Ezért indul a 3. hegyidandár és benne Kemény doktor zászlóalja is gyorsan tovább. A ruházat, felszerelés pótlása, az élelmezés feljavítása nélkül...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 22. rész A Bejlevina magaslat elfoglalását követően, 1914. november 12-én hajnalban megindul katonaorvosunk alakulata a Valjevo felé hátráló szerbek után. Egyik havas hegytetőt a másik után másszák meg. A nagyváradi 37-es zászlóaljnak kell elfoglalni…..
Amerikai magyar katonák 3. Az első világháborúban harcoló magyar származású amerikai katonákat bemutató sorozat előző részében megismerkedhettünk Alex Arch, azaz Ács Sándor őrmesterrel, aki az első amerikai lövést leadó tüzérüteg parancsnoka volt. Ácsról azt írták, ő húzta meg a 75-ös ágyú…..
PintérTamás 2020.01.13 18:35:08
@Amblsz: Nem is gondolnám, hogy ilyet állítasz. ;)
Én sem mernék... :)

Mondjuk a névadás kérdése tényleg jó kis téma.

@BartókBéla kolléga, mint ex tüzér, bíbelődhetne vele, szeret ilyesmikkel (is) molyolni... :)
PintérTamás 2020.01.13 21:40:15
@BartókBéla: Valami magyarázata biztos volt a névválasztásoknak, de én nem misztifikálnám túl a kérdést, különösen a XX. században. Nem azt mondom, hogy azt adták, ami épp eszükbe jutott, de egyes esetekben még ezt is el tudom képzelni...
PintérTamás 2020.01.13 21:50:09
@BálintFerenc: Nekem úgy tűnt, hogy neked már több van! ;)
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 21. rész A Bejlevina magaslat oldalában teljes káoszban töltött 1914. november 10-ei éjszakát követően a világosban rendeződnek a 3. hegyi dandár zászlóaljai. A segélyhelyen lehet igazán érzékelni a fejetlen éjszakai támadás borzalmait. Egész nap,…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 20. rész Az 1914. november 7-ei sikeres drinai átkelést követően hamarosan megindul katonaorvosunk alakulata Szerbia belseje felé. Hadifoglyoktól értesülnek, hogy a szerb hatóságok a magyarok kegyetlenkedésének a hírét terjesztik, s menekülésre…..
Jankó Zsigmond szerelmes levelei a frontról 1999-ben a szlovéniai Szentlászlón egy régi romos házban több mint 400 levélre bukkantak fiatal kutatók és levéltárosok. A levelek önmagukban nem lettek volna különösek, ha nem olyan levelekről lett volna szó, amelyeket egy…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 19. rész 1914. november 6-áról 7-re virradóra Bratunac településnél a III. hegyi dandár drinai átkelését irányító Rizetti alezredes a számukra kijelölt, de a szerbek által belőtt helytől 400–500 lépésre délebbre irányítja a csapatokat. Az éj leple…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 18. rész 1914. november 6-án éjjel ezredorvosunk nagyváradi 37/IV-es zászlóalja a feldúlt boszniai Bratunac településen keresztül a Drina partjának a közelébe vonul. A hideg földön fekve lapuló alakulat mellett éjfél közeledtével utászok érkeznek és…..
A nők emancipációja, a férfiakkal való egyenjogúsága a szerbeknél az első világháború során a harctéren is igazolást nyert egy fiatal nő, Milunka Savić példáján, akit a franciák – nem ok nélkül – a szerb Jeanne D’arc-nak neveztek.   Milunka Savić 1890. vagy 1892. június 28-án, a Belgrádtól 220…..
PintérTamás 2019.12.20 22:33:26
@MTi: Keríts, Tibi, keríts! Látod, van itt érdeklődés rá! :)

@janos900: Mondjuk a szerb mellet az angolszász értékelése is érdekes lenne!
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 17. rész Új fejezet indul katonaorvosunk balkáni naplójában: a Szerbia elleni hadjárat leírása, ami elé utólag egy rövid, visszaemlékező felvezetést és előszót is szerkesztett. Ebben hősünk erősen szpojlerezve leírja az offenzíva végkimenetelét is,…..
Részlet Ujházy Sándor most megjelenő emlékiratából Zúgott a Dnyeszter partja címmel Benkő Levente kolozsvári történész, szerkesztő gondozásában a jövő héten jelenik meg Ujházy Sándor emlékirata. Az erdélyi baróti Tortoma Könyvkiadó által a Hadinapló könyvek sorozatban megjelenő kötet szerzője Eger…..
PintérTamás 2019.11.24 21:36:49
@janos900: A maradékukat meg másnap intézte el a tüzérségünk, de annak a története majd csak a kötetből lesz megismerhető! ;)
PintérTamás 2019.12.12 22:02:53
@janos900: Nagyon szívesen! Várjuk a bővebb írást is a kötetről! :)

Ezért nem szoktuk mi a kísérő tanulmányt az elejére tenni...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 16. rész 1914. október 22-én a Boszniába betört, s a támadásuk hatására visszavonuló szerbek üldözésére indul doktorunk 3. hegyi dandár kötelékében harcoló zászlóalja. A bosnyákok ujjongva fogadják a „felszabadító” csapatokat. Az előrenyomulás közben…..
PintérTamás 2019.12.10 17:25:39
@PollmannFerenc: Köszönjük! Itt elérhető elektronikusan is a tanulmány: epa.oszk.hu/00000/00018/00002/pdf/01balla.pdf

A cikk szerint még 1914 augusztusában a németek három halottat és 23 sebesültet veszítettek itt a 954-es magaslat megrohanása során. 1914. augusztus 21-én rendelték haza a Scutari-különítmény részét képező német századot.
PintérTamás 2019.12.11 17:16:20
@PollmannFerenc: Ezért (is) szeretjük! :)
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 15. rész 1914. október 21-én a boszniai Romanija Planina hegyláncon védekező szerbek ellen indított támadás során teljesen kaotikussá válnak az események. A támadó csapatok egymásra lőnek, összekeverednek, majd a saját tüzérség is tűz alá veszi őket.…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 14. rész A szarajevói kellemes élet csak egyetlen napig tart. 1914. október 19-én a zászlóalj egy kombinált hadosztály részeként bekapcsolódik a Romanija Planina hegyláncon befészkelődő szerb–montenegrói csapatok elleni támadásba. A felvonulás során…..
PintérTamás 2019.11.25 20:47:18
@PollmannFerenc: Csodába illő módon... Ja és valószínűleg végül győzött a túlerő, sok lúd disznót győz, de ne szpojlerezzünk.
PintérTamás 2019.11.26 09:16:47
@magyaros17: Sok szempontból igazad van, Kemény doktor mindig a segélyhely felől látja az eseményeket, a saját veszteségekkel szembesül leginkább. S elég kritikus, önkritikus is, de úgy is mondhatnám, hogy nyílt őszinteséggel, reálisan örökíti meg a velük történteket. (Ettől nagyon jó egyébként a naplója.) Vagy legalábbis, amit ebből ő tapasztal. A szerb-montenegrói veszteségek elvétve jelennek meg a leírásában, de azért Bilek környékén is esett erről szó (pl. a montenegrói ágyú elfogása, vagy a tábor elfoglalása kapcsán), s itt is lesz majd szó a súlyos szerb veszteségekről is. Erre írtam leginkább, hogy nem akarok szpojlerezni.