Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PintérTamás

355 bejegyzést írt és 942 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kókay László doberdói naplója egy 18 éves szegedi piarista diák I. világháborús frontélményeinek a rendkívül részletes leírása. A naplóíró a gimnáziumi padból vonult be katonának és került ki szülővárosa háziezredéhez a Nagy Háború egyik legvéresebb hadszínterére, az olasz frontra, az Isonzó folyó…..
PintérTamás 2021.03.29 21:33:04
@Hoffer Róbert: Az 1918-as montellói harcok időszakában írt napló nyomtatásban még nem jelent meg. Ellenben itt a blogon olvasható. A piavei átkelésről szóló részt az események 100. évfordulóján adtuk közre. A leírás itt kezdődik: nagyhaboru.blog.hu/2018/06/15/atkeles_a_piaven

Kókay László a cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred egyik rohamszakaszát vezette, s ők kelet felől támadták a Montellót. A nagybátyja alakulata, a cs. és kir. budapesti 32. gyalogezred északról kelt át a folyón és indult a Montello ellen. Ezek a 2019 őszi fotóink azon a területen készültek: www.facebook.com/media/set/?vanity=NagyHaboruBlog&set=a.3168955203146548
A különböző honvédezredeknél, majd a Székely Hadosztályban teljesített szolgálatával ismertté vált Gombos Zoltán az osztrák–magyar kiegyezés évében, 1867. augusztus 3-án látta meg a napvilágot. A hivatalos iratokban születési helyéül Zentát jelölték meg, valójában Csantavéren tartották keresztvíz…..
PintérTamás 2021.01.07 23:57:31
@Sigismundus: Így igaz, a jelentés nagyon érdekes kordokumentum. Külön poszt is lehetne...
A Nagy Háború Vajon találkoztak? 2020.12.31 09:00:00
Egy vasutas század emlékirata Jónéhány évvel ezelőtt egy tanítványomtól ajándékba kaptam egy bekeretezett szöveget. Gépelt írás és aláírások egy megsárgult papíron. Számos katona kézjegye, akik arra tettek fogadalmat, hogy a háború után együtt ünneplik a szilvesztert 1920. december 31-én…..
PintérTamás 2020.12.31 13:11:15
@Sigismundus: Szerkesztőségünk és a szerző minden ezzel kapcsolatos információt örömmel fogad! :)
PintérTamás 2021.01.03 20:35:52
@BálintFerenc: A háború alatt is sok hasonló "emlékirat", "fogadalom" keletkezett. A blogon is közöltünk korábban már ilyet, s az érintettről azt is tudjuk, hogy nem élte meg a kitűzött találkozó időpontját:

nagyhaboru.blog.hu/2017/09/29/talalkozzunk_1921_augusztus_15-en_a_metropol_kavehazban
Hat évvel ezelőtti sorozatunkban bemutattuk a Motörhead, az Iron Maiden és a Metallica együttesek egy-egy első világháborúról szóló dalát és már akkor tanácsolták az olvasók, hogy foglalkozzunk a svéd Sabaton együttes munkásságával is. Valóban, ők is többször énekelnek a Nagy Háborúról – 2019-ben…..
Hegedős Károly harctéri emlékei – 6. rész Hősünk lassanként megismerkedik bajtársaival, akik a legkülönbözőbb társadalmi háttérrel érkeztek az önkéntes iskolába. A tanulók a sok gyakorlás következtében egyre ügyesebbé válnak a lovon és az alaki gyakorlatokon egyaránt, bár a kimaradás előtti…..
PintérTamás 2020.11.19 00:17:58
@bloggerman77: @Sigismundus: Hegedős Károly világnézetének egyes elemei ma, joggal, megütközést kelthetnek az olvasóban, azonban ezek a korszak egy jelentős társadalmi csoportjának a szemléletét tükrözik, a korszak lenyomatának tekinthetők. A közreadó és a szerkesztőségünk számára is dilemmát jelentettek ezek a részek, s ez a szemlélet, amelyekkel nem tud azonosulni, azonban ezek nélkül csonka lenne a napló, s a korszakról és a szereplőiről kialakuló kép, ezért szerkesztőségünk a csonkítatlan közlés mellett döntött.
Hegedős Károly harctéri emlékei – 1. rész Új sorozat indul a Nagy Háború Blogon. Hegedős Károly építész (1895–1972) hosszú éveken keresztül írta összesen több ezer oldalt kitevő, gazdagon illusztrált emlékiratát, amelyet fiának szánt tanulságul. Az egész életét felölelő írás egyik kötete a Nagy…..
PintérTamás 2020.10.16 21:59:29
@THorváthAttila: Köszönjük, Attila az üzenet tolmácsolását! Nagyszerű érzés mindig ilyet olvasni, s értelmet ad a sok-sok befektetett munkának!
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 15. rész Hősünknek a fogságban sok gondot okoznak a csehek: szerinte kárörvendőek, szemtelenek, rossz hírét terjesztik a magyaroknak, de legfőképpen árulók! Ez az, amiért Szakraida elhatározza, otthagyja a közös hadsereget (amelynek tisztikara 2/3…..
PintérTamás 2020.09.27 14:59:43
@BartókBéla: Horváth Jenő írás a blogunkon az olaszországi csehszlovák légió szervezéséről: nagyhaboru.blog.hu/2018/09/27/a_csehszlovak_legio_olaszorszagban
PintérTamás 2020.09.27 21:06:14
@PollmannFerenc: Tudom, csak Béla a légiót említette, s ezért javasoltam neki Horváth Jenő korábbi írását.

Várjuk a csehek szerepéről, megítéléséről a posztot! :)
Üdvözlet a torpedó bootról Az I. világháborúból fennmaradt nagy mennyiségű emlékanyagnak csak egy nagyon kis részét teszik ki a Császári és Királyi Haditengerészetnél szolgált magyar katonák tárgyai, dokumentumai. Dr. Katona József háborús magángyűjteményének magját saját családi emlékei jelentik.…..
Az Amerikai Egyesült Államok hadba lépését követően a Selective Service Act hatalmazta fel a Wilson-adminisztrációt, hogy sorozással növelje megfelelő létszámúra az Egyesült Államok katonai erejét. Ennek eredményeképp 1917. június 5. és 1918. szeptember 12. között minden 18 és 45 éves kor közötti…..
PintérTamás 2020.07.25 01:20:49
@BartókBéla: Nekem is épp ez jutott eszembe a cikket először olvasva. Milyen jó kis források lennének ezek a mi kis Monarchiánkon belüli vizsgálatra is...

Ugyanígy persze az USA esetében a Monarchia többi kivándorló csoportjával összehasonlítva is érdekes lenne a vizsgálat, hogy kikben milyen hajlandóság mutatkozott az "anyaországuk" ellen harcolni, vagy épp milyen indokkal akartak kimaradni.
A Fossalta Maggiore-i osztrák–magyar katonai temető története 2019. október 12-én az olaszországi Fossalta Maggiore településen megindító nemzetközi megemlékezés zajlott. A Piave keleti partján található faluban állomásozott 1918-ban Szombathely házi ezrede, a cs. és kir. 83. és a részben ebből…..
PintérTamás 2020.07.18 10:30:51
@BartókBéla: Nekem azért is nagy öröm ez az írás, mert egy helyben élő olasz történész írta meg a számunkra. Nagyon érdekes volt olvasni, hogy neki, nekik mit jelent ez az emlékmű, mi az ő viszonyulásuk a 100 évvel ezelőtt ott történtekről, s az ő mai emlékezetükben hol van a helye ezeknek.

Az írás nagyon jól visszaadja ezt. Azt gondolom, hogy a terület tulajdonosának és a családjának a hozzáállásán és tettein túl, a környék történészének a tevékenysége és az írása is példaértékű és szívet melengető a számunkra...

Bár csak mindenütt ezzel találkoznánk! Ezért is adtuk közre nagy örömmel mindkét nyelven.
PintérTamás 2020.07.18 12:06:39
@BartókBéla: Ez így igaz, a tulajdonosok figyelmének a felkeltésében nagy szerepe volt az érdeklődő magyar civileknek, s mindenképp ki kell emelni név szerint is az általad is említett Fülöp Andrást, aki a társaival újra "felfedezte" az emlékművet. Én külön megemlítem még itt Deák Szonja nevét, akinek nagy szerepe van a környékbeli olasz hagyományőrző szervezetekkel a kapcsolat ápolásában, s akivel még az információs tábla 2019. július 13-án történt állítása, s az azt követő beszélgetés során sikerült Christian Patresst, a terület első világháborús történetének a kutatóját rávennünk a cikk megírására.
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 4. rész Szerencsés felépülését követően Szakraida hadnagy szinte számolatlanul írja és küldi haza a leveleket, ám otthonról sokáig semmi hírt nem kap. A szerb újságok csupa győzelemről írnak, amikor mégsem, akkor a hadifoglyok tudják, hogy valami…..
A Nagy Háború állásharcai számos új eszköz és taktika kifejlesztését idézték elő, a harci gázok, a tankok vagy a rohamharcászat mind a megmerevedett vonalak ellen keresett megoldásként jelent meg. Bár a tűz alkalmazása egyike a legősibb harcászati módszereknek, az I. világháborúban a használatát…..
Mai posztunkban a császári és királyi esztergomi 26. gyalogezred történetéről kapunk áttekintést. Megismerhetjük azt is, hogy milyen tervek készültek a nagy múltú ezred háborús emlékművének az elkészítésére és végül az miért nem valósult meg.   1867. január 9-én…..
PintérTamás 2012.03.15 15:39:01
@MTi: Várjuk, a huszárezred történetével együtt! A korábbi időszakban, gondolom, semmiféle lehetőség nem volt hasonló kezdeményezésekre?

Sallay Gergely tavaly nagyon jó előadást tartott a Hátország Nagy Háborúja konferencián a világháborút követően elszakadt területek alakulatai részére a Hadimúzeumban emelt emléktáblák történetéről, reméljük majd egyszer írásban is hozzáférhető lesz.
Angliából, a magyar születésű Stephen I. Pogany úrtól, a University of Warwick professor emeritusától kaptuk az alábbi fotót, amelyen egy testvérpárt, a professzor úr nagyapját, Platschek Lajost (balra) és öccsét, Dezsőt láthatjuk az első világháború idején. A kép mellé még néhány információt…..
PintérTamás 2020.06.13 00:33:56
@BartókBéla: S van akinek tudnak és sajnos van, akinek nem... Itt Kajon Árpádnak köszönhetően sok információval tudtunk szolgálni és a professzor úr nagyon hálás is volt érte. A szövegben is említett édesapja, George Pogany megírta a család történetét, ami magyarul is megjelent, de az apjuk, illetve nagyapjuk, Platschek Lajos és öccse első világháborús történetéről semmit sem tudtak, csak ezt a fotót őrizgették. Lajos állítólag soha sem beszélt az első világháborúban átélt élményeiről a fiának...

A magyarul is olvasható családtörténet: www.libri.hu/konyv/george_pogany.oly-korban-eltem-en-1.html?fbclid=IwAR33yIkK0YSTZ_tYLQ-j5d44RKSP9tzH9vsJxH__wHYYWF15JTql93iOG-o
PintérTamás 2020.06.15 23:01:42
@BartókBéla: @KajonÁrpád: A 125. gyalogezred utolsó harcainak a helyszínéről (kiemelten a 60/II. zászlóalj történetével) Pásztor Levente posztját ajánlom a figyelmetekbe:

nagyhaboru.blog.hu/2017/04/07/egri_hatvanas_geppuskasok_a_monte_di_val_bellan

Valahol errefelé eshetett francia hadifogságba Platschek Dezső is.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 41. rész 1914. december 11-én a szabácsi hídra jutás előtt még a hídfőparancsnok tábornok is vallatóra fogja hősünket a hadtestüket tudakolva, aki végtelenül kellemetlen helyzetbe kerül, de ezt is sikeresen megoldja. Még egy magyar honvéd főhadnagy…..
PintérTamás 2020.06.01 20:52:37
@PollmannFerenc: S ha győzött volna, még lehet, hogy meg is bocsátja neki az utókor. De így...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 40. rész 1914. december 11-én reggel 8 órakor ezredorvosunk vezetésével megérkezik a „cirkusz” a régóta vágyott Szabácsra, ahol örömkönnyek gyűlnek a szemükbe. A Száva túloldalán már látják Magyarországot. Megtudják azonban, hogy az itteni hídon csak…..
A Nagy Háború A bileki halálmars 2020.05.21 07:00:00
1904. augusztus 30-án, a boszniai Bilek (ma Bileća, Bosznia–Hercegovina) temetőjében szomorú ceremóniára gyűlt össze a komáromi cs. és kir. 12. „Schmidt táborszernagy” gyalogezred állománya. Ezen a napon egy emlékművet szenteltek fel, amelyen tizenöt katona neve sorakozott – valamennyien legénységi…..
PintérTamás 2020.05.24 22:30:00
@BartókBéla: Vártam már a jelentkezésed, s mint akinek Boszniában szolgált anno az őse, illik is! :)

A halottak névsora a tanulmányban szépen benne van táblázatos formában. Már csak ezért is érdemes azt is megnéznie mindenkinek, akit érdekel a téma.

Az emlékmű és a környezetének a helyreállítása, ahol egyébként első világháborús sírok is vannak, a terveink között szerepel. Ha nincs ez a járványhelyzet, akkor idén valószínűleg meg is történt volna. Reméljük jövőre sikerülni fog...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 39. rész 1914. december 10-én éjjel a Sabác felé vezető út mellett Sopotnál néhány órát pihen Kemény doktor egészségügyi csapata. Az országútról is igyekszik a zászlóalj maradékát összegyűjteni, ami oly jól sikerül, hogy félő, nagyobb oszlopban már…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 38. rész 1914. december 10-én Koceljeva faluban a megáradt Tamnava patak keskeny hídjánál egymást tapossák a visszavonuló csapatok. Tábornokok, tisztek, közkatonák egyaránt a tömegben préselődnek, hogy átjussanak a túloldalra. Eközben egyesek továbbra…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 37. rész 1914. december 9-én a Valjevó felől Sabác irányába visszavonuló osztrák–magyar 6. hadsereg soraiban menetel Kemény doktor maroknyi csapata is. Elhagyott felszerelés, döglött lovak szegélyezik a megvert éhező sereg útját, s a nyomukban az…..
40 éve, 1980. május 4-én – 88 évesen, műtét utáni szövődmények következtében – hunyt el Ljubljanában Josip Broz Tito, a szocialista Jugoszlávia örökös államelnöke, amelynek élén 35 évig állt. Kevésbé ismert, hogy Broz az első világháború során a Monarchia katonájaként szolgált.   A kis Jože…..
PintérTamás 2020.04.30 17:30:24
@Helmut von Offenburg: Az utódállamok némelyikében a mai napig nagyon népszerű...
PintérTamás 2020.05.01 21:11:18
@BartókBéla: Köszönjük! Mik vannak, horvát film is készült ezek szerint a témában?
PintérTamás 2020.05.02 10:31:12
@BartókBéla: Körbe járt a dögcédula... Érdekes, hogy a horvátok pont erről a fikciós történetről készítettek első világháborús filmet. A trailer alapján talán nem is rosszat...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 36. rész A Valjevó körüli harcok során, 1914. december 9-én 8 órakor megindul a szerbek támadása a védekező osztrák–magyar csapatok ellen. A hősünk zászlóalja mögött elhelyezett magyar kezelőszemélyzetű „Kína haubitzok” is beavatkoznak a küzdelembe,…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 35. rész 1914. december 7-én és 8-án hősünk zászlóalja Valjevón túl, a város fölött a 255-ös magaslaton ássa be magát, és a szemük előtt zajlik le a város kiürítése, majd a szerbek általi visszafoglalása. A visszavonuló osztrák–magyar csapatok…..
PintérTamás 2020.04.20 20:56:24
@MTi: Olvasni is az, milyen lehetett mindezt átélni?
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 34. rész 1914. december 7-én kora hajnalban hősünk visszavonuló zászlóaljának a maradéka bevonul Valjevóba. A Kolubara hídja mellett tanakodó tisztekre lecsap a 3. hegyi dandár parancsnoka, és haragos szigorú parancsban jelöli ki számukra a védelmi…..
PintérTamás 2020.04.13 12:36:23
@MTi: @PollmannFerenc: Emberségből, bátorságból, kreatív problémamegoldásból példát mutat mindenki előtt. Sokadszor...
PintérTamás 2020.04.13 14:16:17
@PollmannFerenc: Így igaz. A többiek elég hitvány emberek. Nincs is itt igazi társa, barátja. Majd az Isonzónál lesz, Hary József, s abból egy életre szóló barátság születik.
PintérTamás 2020.04.14 10:51:52
@PollmannFerenc: Kiélezett léthelyzetekben látható igazán, hogy ki milyen ember, hogy ki tud "ember maradni az embertelenségben" is. Itt most a tiszttársainak nem sikerült...