Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PintérTamás

378 bejegyzést írt és 1035 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bilećai osztrák‒magyar katonai temető 2/1. rész A bosznia-hercegovinai Bileća, vagy ahogy akkoriban hívták, Bilek neve fogalomnak számított az Osztrák‒Magyar Monarchia területén belül, de még azon kívül is. A montenegrói határon fekvő város és katonai temetője azonban nem csak az 1903-as…..
PintérTamás 2024.07.26 11:32:30
@BartókBéla: Köszönöm, Béla, neked és még sokaknak komoly szerepe volt a kutatásokban, és a többi bosznia-hercegovinai temetőében is. Egy igazi csapatmunka volt, amire a cikk végén igyekeztem is felhívni a figyelmet.

Az ágyúk kapcsán: 1914 őszén lett is ebből problémájuk, amikor montenegróiak a hegyek közül lőtték őket az ostromágyújukkal, s az erődökből nem tudták viszonozni a tüzet a lőtávolság miatt... A cikkben is idézett dr. Kemény Gyula részletesen beszámol a 15 cm-es "Lange Tom" garázdálkodásáról. :)
Dr. Grynaeus András egy újságcikk hatására kezdett el érdeklődni az Isonzó völgyében található katonatemetők iránt. A téma nem hagyta nyugodni és azóta sokszor végigjárta a területet. Néhány sor kíséretében elküldte a Nagy Háború Blognak a temetők megtalálásához…..
PintérTamás 2012.08.06 00:27:31
@Vazeg: Kedves Ildikó, honnét származott a dédapja, s melyik alakulatban szolgált? Mikor esett el? Bileken a nagyváradi 37/IV-es zászlóalj állomásozott a háború előtt, amely alakulatról Kemény doktor visszaemlékezése is szól a blogon. Ők Tolmein/Tolmin környékén küzdöttek, majd 1917-ben a Monte Santón is megfordultak.
PintérTamás 2024.07.25 15:15:28
@Zsuzsanna Holló: Britof Grgar része napjainkban. Valószínűleg a grgari temetőben kell keresnie a dédapját:

www.thewalkofpeace.com/locations/grgar/
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 16. rész 1917 októberének a második fele lázas tevékenységgel telik a Komeni-fennsíkon Kostanjevica környékén is. Kimondva, kimondatlanul mindenki az offenzívára készül. Hősünk tüzér alakulata részére is sorra készítik az új és újabb…..
Király Iván honvéd tüzértiszt első világháborús hagyatéka – 9. rész 1917 májusában fellángol a 10. isonzói csata, amiből Kostanjevica környékén naplóírónk honvéd tüzéregysége is alaposan kiveszi a részét. Megismerhetjük, hogy mit jelentett az A, a B és a C harcfázis és azt is, hogy mikor, milyen…..
Négy évszázad közös történelme köt össze bennünket a bécsi kapucinus templom kriptájában nyugvó személyekkel. Sokuk nevét a blogunkról, de történelemkönyvekből, festményekről, szobrokról, filmekből is ismerhetjük, múlandóságuknak ez a különös emléke azonban kevésbé ismert a számunkra. Nekem…..
PintérTamás 2024.03.30 09:48:03
@BartókBéla: Szerencsére ők csak rövidebb időszakra, s nem lettek koronás (vagy kalapos) magyar királyok is. :)
A mostari katonai temető – 2. rész A bosznia-hercegovinai város katonai temetője sok magyar vonatkozású síremléket is őriz az Osztrák–Magyar Monarchia időszakából. A sírkert és az Osztrák Fekete Kereszt által ott végzett felújító munka történetét már bemutattam a sorozat első részében. A mostani…..
A történelem érettségi tételek képzeletbeli népszerűségi listáján valószínűleg nincs az élmezőnyben a dualista Osztrák–Magyar Monarchia felépítésével és működésével kapcsolatos kérdéskör. Nem véletlenül: a kiegyezés révén létrejött bonyolult államstruktúra megértése már a kortársak többségének is…..
PintérTamás 2024.01.26 13:00:53
@PollmannFerenc: Igen, az ő esetében egyértelmű az óvatosság és ennek az indoka is, ez a szövegből is érezhető, itt inkább a berlini kongresszus határozatára gondolok, a szövegezésből úgy tűnhet, mintha nemzetközileg "kényszerítették" volna a Monarchiát az okkupációra, pedig azt ő is "akarta". S ugye, könnyű Katit táncba vinni... :)
PintérTamás 2024.01.28 20:47:44
@BartókBéla: Az 1878-as elmaradt és az 1995-ös daytoni "felosztás" párhuzamba állítása nagyon érdekes felvetés. Vajon 1878-ban lett volna lehetőség/szándék etnikai alapon felosztani a területet? Az alternatív történelem kedvelőinek széles teret ad(na) egy ilyen spekulációs játék... :)
PintérTamás 2024.01.29 11:20:49
@PollmannFerenc: Senki sem... :) Csak egy korábbi hozzászólásában Béla vetette fel a fikciós lehetőségét annak, ami akkor "elmaradt" és 1995-ben valamilyen módon megvalósult.
Az első világháború alatt már törvénycikk szabályozta a „hazáért küzdő hősök emlékének megörökítését”, az 1920-as évek elejétől pedig rendszeressé váltak az elesett bajtársak emlékét ápoló és a Nagy Háborúban helytálló katona hősi kultuszát építő kezdeményezések. Így volt ez Miskolcon is, 1922-től…..
PintérTamás 2024.01.26 15:22:23
@BartókBéla: Így igaz! Engem a hagyományőrzés mai lenyomataként a Tizeshonvéd utcák jelenlegi nagy száma lepett meg!
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 11. rész 1915 őszén a nyolcas huszárok immár sereglovassággá alakulnak, ebből az alkalomból ismét trónörökösi szemlét kapnak, ahol igazán jó benyomást keltenek. Október 20-án azonban váratlanul újból állásba kell vonulniuk, ahol gyalogságként…..
PintérTamás 2024.01.22 20:07:18
@PollmannFerenc: Köszönjük, a felugrót módosítottuk.
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 9. rész 1915 nyarán Galíciában a nyolcas huszárok ismét mozgóháborúba kerülnek, felderítő lovasságként tevékenykedve csapnak össze a visszavonuló kozákokkal. Az üldözés során több találkozóharcot vívnak, veszteségeket is szenvednek. Véletlenszerűen…..
PintérTamás 2024.01.08 23:19:37
@PollmannFerenc: Könnyen ugorhat a jogsi! :)
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 8. rész 1915. április elején a nyolcas huszárokat bizony leszállítják a lovakról, hiszen a háború jellege alapjaiban változott meg. Be kell bújniuk a lövészárokba, először csak gyakorlatképpen, később már gyalogsági feladatokat is kapnak. Ráadásul…..
PintérTamás 2024.01.01 16:47:21
@PollmannFerenc: Przemysl elestének az időpontját mindig bekeveri, későbbre teszi. Az előző részben is így volt már. (Ezért is tettük már bele felugróba a pontos időpontot.) Vagy neki utólag ez a másfél hónapnyi különbség nem tűnt olyan hosszú időszaknak... :)
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 7. rész 1914–1915 fordulóján a 8-as huszárok továbbra is a háború hétköznapjait élik, de a tétlenséget – amit részben a télies időjárás is okoz – nehezen viselik, hiszen a lovasságnak a mozgás a lételeme. Békés körülmények között telik az első…..
PintérTamás 2023.12.25 11:36:29
@PollmannFerenc: Rettenetes hidegek még lehettek! A hónapok meg kicsit összecsúsztak a mesélőnk emlékezetében! :) Áprilisban meg már, az erőd elestével inkább az oroszok támadtak, nem mi, de hát szerencsére van aki rendbe tegye a kalendáriumot, ha már az kicsit összekuszálódott! ;)
PintérTamás 2023.12.27 17:51:49
@PollmannFerenc: Szerencsére! Sokáig kötözködj még! Isten éltessen utólag! :)
2023. november 8-án, szerdán 18 órakor Nagykanizsán a Halis István Városi Könyvtárban a Hadak útján hadtörténeti előadássorozat keretében Pintér Tamás tart előadást „Nagykanizsai 20-as honvédek nyomában az Isonzónál” címmel.   A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. További részletek…..
Az elmúlt hetekben a Nagy Háború Blog lelkes olvasói nyomon követhették Somogyi Lajos tüzér kalandjait, aki a világháború négy különböző frontját is megjárta. Legutoljára a palesztin frontról írt visszaemlékezéseit ismerhettük meg, így például az első és második gázai csata részleteit, amelynek…..
Somogyi Lajos első világháborús naplója – 21. rész A napló ezen utolsó fejezetében Somogyi Lajos az 1917-es esztendő nyarának hadieseményeit tárgyalja. Mindenki a várható nagy brit offenzívára készül, melynek célja valószínűleg Jeruzsálem elfoglalása lesz. Ebből azonban hőseink – legnagyobb…..
PintérTamás 2023.11.09 22:54:07
@bloggerman77: @Sigismundus: A két napóíró teljesen más személyiség volt, különböző műveltséggel, s a művük is teljesen különböző, de ettől még mind a kettő rendkívül értékes és különleges írás. Én mindkettőt nagyon megkedveltem.

@PollmannFerenc: Nekem is hiányozni fog Somogyi Lajos is.

Ő egy életvidám "pesti csibész" volt, aki nagyon szeretett élni, s hála Istennek, a nagy háborús "kalandját" meg is örökítette írásban is a számunkra, amiért csak hálásak lehetünk neki.

Néhány történet hamarosan a saját hangján is hallható lesz a blogunkon... ;)
2023. október 14-én, szombaton 16 órakor a bosznia-hercegovinai Mostarban, a város régi katonai temetőjében ünnepség zajlott. Az Osztrák Fekete Kereszt hadisírgondozó szervezet burgenlandi részlege négy éve dolgozik az Osztrák–Magyar Monarchia idején létesült és 1952-ig katonai temetőként használt…..
2023. szeptember 24-én vasárnap délelőtt színültig megtelt az olaszországi Isonzó folyó partján fekvő Sagrado település polgármesteri hivatalának a tanácsterme. A szépszámú olasz és magyar érdeklődő a Roberto Visintin nevét viselő ösztöndíj 2023. évi ünnepélyes átadására gyűlt össze. A…..
Nagykanizsai 20-as honvédek az Isonzónál – 1. rész Az 1917-ben vívott 10. és 11. isonzói csata a nyugati front nagy összecsapásaihoz hasonló igazi nagy felőrlő „anyagcsata” volt, amelyben a szembenálló felek soha korábban nem látott mennyiségű hadianyagot használtak fel és haderőt vetettek be. Az…..
PintérTamás 2023.08.05 12:19:47
Nagykanizsai 20-as honvédek az Isonzónál – 2. rész A Kostanjevica melletti első isonzói állásperiódust követően 1917. július végétől augusztus 19-ig pihenőn volt a 20. honvéd gyalogezred. A 11. isonzói csata kitörését követően azonban az alakulatot is riadóztatták, majd a hónap végén Selo falu…..
Magyarországon eddig egyetlen magán területen állított első világháborús emlékkeresztről tudtunk. Fodor Sándor zászlós Budapesten, a Körvasút sor 43. szám alatt található keresztjéről megjelent írásunkat olvasta Pipoly János miskolci olvasónk, s ezt követően keresett meg bennünket. Nagymamája…..
PintérTamás 2023.07.20 10:32:39
@BartókBéla: Köszönjük, számunkra is mindig öröm, ha az írásaink újabbakat generálnak! S hátha van még több ilyen kereszt is!

A mai napon történt közlésnek külön jelentősége is van, bár tegnap is lehetett volna... Feladvány mindenkinek. :)
PintérTamás 2023.07.20 22:12:55
@Tótpál Klaudia: Így van, erre gondoltam.

@BartókBéla: Közben újabb kereszt is felbukkant, lásd a blog Facebook oldalát.
Az úzvölgyi temetővel kapcsolatban közzétett román nyelvű levéltári dokumentumok áttekintése Az elmúlt hónapokban az úzvölgyi temető ügye mind Romániában, mind Magyarországon jelentősen felkavarta a kedélyeket. A temetővel kapcsolatban már mi is közöltünk néhány írást, amelyek az ott nyugvó egyes…..
A napokban újabb fordulat történt az általunk is nyomon követett úzvölgyi katonai temető ügyében. A román hatóságok által román katonaként azonosított hősi halottak többségéről kiderült, hogy magyar állampolgárok voltak, s magyar honvéd gyalogezredekben szolgáltak. Szerkesztőségünknek sikerült…..
PintérTamás 2019.07.31 00:00:59
@R O B I: Van, Rotaru Stan minden valószínűség szerint megegyezik Rotár Viktor trén katonával, aki szintén a Monarchia katonája volt és a csíkszentmártoni tábori kórházban halt meg.
PintérTamás 2019.08.25 12:41:50
@magyaros17: Köszönjük, mi is így gondoljuk és ezen dolgozunk!

Tegnap újabb, ezúttal Román Mihályról kistéglásról kapott adatokkal és a helyi emlékműről készült fotóval frissítettük a cikket.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 29. rész Az út hazafelé tengeri aknák között vezet. Egyéb lehetséges veszélyforrások: lázadás, tengeri rablók, antant ellenőrzés. A tengeri betegség ezekhez képest ugyan kevésbé súlyos, mégis alaposan megviseli az utasokat. Szénfelvétel…..
PintérTamás 2023.06.19 20:03:19
@BartókBéla: Ez azért elég durva általánosítás, Bélám! A marxista történészekre volt ez jellemző! :)

Ha valaki végig követte a doktorunk közel 5 éves háborús történetét, akkor láthatta, hogy elég kritikus volt ő a tiszttársaival, a katonai vezetéssel és mindenkivel (magával is) szemben. S kegyetlenül őszinte is volt, nem szépítette senki hibáit, a sajátjait sem. Ezért is van a naplójának különleges értéke, s van most miről vitatkoznunk. :)

Empátia, némi empátia, uraim, anélkül nagyon nehéz megérteni a korszak emberének a gondolkodását és a tetteit! Ez szerintem laikusként is elvárható, történészként pedig pláne. 100 évvel később nagyon könnyű már okosnak lenni, s kigúnyolni minden emberi, gondolkodásbeli, s történelmi hibát és problémát. Legalábbis, amit mi most annak gondolunk... :)
PintérTamás 2023.06.19 23:13:51
@BartókBéla: A véleményednek mindig örülünk, ahogy most is! Én irónia helyett inkább éreztem általánosító maró gúnyt a tisztikar egészével szemben. :)

Ezt Kemény doktor és néhány társa esetén már sértőnek és megalapozatlannak éreztem, ezért született a válaszom, amivel semmiféle személyeskedés, kioktatás, címkézés sem volt a célom, ha rám gondoltál! Ha így érezted, akkor elnézést kérek! Én is csupán a véleményemet írtam le a doktorral, s az általam helyesnek vélt történeti megközelítéssel kapcsolatban. Ez szintén vitatható! :)
PintérTamás 2023.06.20 00:00:28
@BartókBéla: Lássuk, lássuk, de nem csak a személyes szimpátia mondatta ezt velem. Kemény doktor személyétől független is komolyan gondolom a történeti megismerésben az empátiát. Legyen szó bárkiről. Na, jöjjön Somogyi Lajos! :)
Somogyi Lajos és naplója Rendhagyó bejegyzés következik. Új sorozatot indítunk a jövő héten: Somogyi Lajos, a 4. hegyi tüzérezred katonája naplóját fogjuk heti részletekben közreadni. A budapesti szűcsmesterből lett tüzér az első világháború négy frontján is megfordult az alakulatával. Az orosz,…..