Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lesson

92 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor egy kettévágott karrier találkozik az önmérséklet és az alázat hiányával, akkor íródnak olyan könyvek, mint az Én, a szexmániás, Szepesi Nikolett tollából. Négy ma is aktív – nevét nem vállaló –, olimpiát megjárt úszóval közösen próbálom megfejteni, milyen…..
lesson 2013.05.25 15:48:24
@Bori Wó: Ühüm,
Akkor a mondatomat átfogalmazom:
Az élményeit elmondta egy négernek, aki leírta a történetet. Így ugye sokkal értelmesebb, sőt még polkorrekt is:-)
Ennyi erővel akkor ne használd a mittomén 'benyomás' szót, hiszen azt meg a latinból tükörfordították, (impressio), hát ki hallott már ilyet!
lesson 2013.05.25 16:40:03
@Bori Wó: Mondjuk inkábbb úgy, hogy szerinted az jelenti, a köznyelvben pedig a híres emberek helyett író irodalmi "rabszolgákra" használják ezt a kifejezést. De te már biztos nagyon sok olyan előfordulással találkoztál, amikor "életjelenséget már nem mutató, de aktívan publikáló író"-t jelent.
A kő-petrus párhuzamod meg szimplán baromság, kifordított okoskodás, nem magyarázom meg, csak olvasd el még egyszer, lassan a saját mondatodat:

A kő szó sem a latin petrus fordításaként jelent meg a magyarban, pedig ugyanazt jelenti.

Tisztelettel leborulva az új Bárczi Géza előtt:
Egy kis butus
lesson 2013.05.25 18:05:31
@Dusan: Ugyanezt mondom, de @Bori Wó: szerint az edzotaborokban igenis az az altalanos szokas, hogy romma k..rjak egymast.
Egyebkent borivo egy cukifiu.
A közelmúltban látott napvilágot a hír, amely szerint Angela Merkel német kancellár "Fedél Nélkül" típusú újságot vásárolt egy hajléktalantól. A dolog érdekessége, hogy az eset nem egy kamerák előtt megrendezett jelenetből derült ki a világ számára, hanem maga a -…..
1960-ban vagyunk. Az állampártnak infó kell arról, hogyan vélekednek a hazánkba látogató nyugatiak az országról. Nincs mit tenni, az IBUSZ idegenvezetői egymás után írják a beszámolóikat a turistacsoportokról.  A beszámolók szerint a nyugat-német turisták a…..
lesson 2013.05.20 21:11:56
@Fejesrob:
így-így, sőt mégígyebbül.
A 90-es évek végén egy svájci iskolával voltunk cserediák-kapcsolatban.
Az első évben mi mentünk ki először, és olyanokat kérdezgettek, hogy ettünk-e már csokit.
A következő évben már készültek osztálytársamék kandi kamerába illő hülyeségekkel. Például, amikor a svájciak bekapcsolták a tévét, akkor úgy csináltak, mintha megijedtek volna. Aztán eljátszották, hogy akkor láttak először lámpakapcsolót, és csodálkoztak, hogy "némmá, megnyomom, világosság lesz, megint megnyomom, sötét lesz".
Meg ilyen baromságokkal, a többire már nem emlékszem.
Volt is nagy csodálkozás a svájciak részéről, amikor ők jöttek ide, hogy nemcsak milka-csoki van, hanem számítógép is.

De mondok jobbat, amikor még csak ismerkedtünk az olasz anyósommal egy pár éve, akkor ő is olyanokat kérdezgetett, hogy nálunk van-e fokhagyma.

És abban is igazad van, hogy a körükben a forradalmat meg a kommunizmust valami rózsaszín köd borítja. Egyszer elmentünk itt Olaszo-ban egy közösségi házba, már nem tudom minek az apropóján, de arról szólt az este, hogy partizándalokat énekeltek, istenítették Che Guevara-t, meg néha felüvöltöttek, hogy "Éljen a forradalom." Na, mondom, ácsi, ez azért nem erről szól, de nem hittek nekem.
Szinte minden magára valamit adó NFL-rajongó tudja, hogy ha a Pittsburgh Steelers otthonából, a Heinz Fieldről lát közvetítést, akkor ezernyi sárga zászló leng majd a nézőtéren. Jóval kevesebben vannak tisztában vele, hogy amit a pittsburgh-i szurkolók rendületlenül "tekernek",…..
Kivételesen nem én fotóztam Pirit, 2,5 éves lányomat, hanem ő minket. Első percei óta készítek róla képeket, megszokta, talán természetessé vált neki: azt vettem észre, hogy eldobható filmesemmel kattintgat, így kezébe adtam a zsebgépet, a kis Nikont, elmagyaráztam hova…..
lesson 2013.05.20 00:13:27
ez jutott eszembe

Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz

Veszekedtem a kisfiammal,
mint törpével egy óriás:
-Lóci, ne kalapáld a bútort!
Lóci, hova mégy, mit csinálsz?
Jössz le rögtön a gázrezsóról?
Ide az ollót! Nem szabad!
Rettenetes, megint ledobtad
az erkélyről a mozsarat!

Hiába szidtam, fenyegettem,
nem is hederített reám;
lépcsőnek használta a könyves
polcokat egész délután,
a kaktusz bimbait lenyírta
és felboncolta a babát.
Most nagyobb vagyok, mint te! -mondta
s az asztal tetejére állt.

Nem bírtam vele, tönkrenyúzott,
de azért tetszett a kicsi,
s végül, hogy megrakni ne kelljen,
leültem hozzá játszani.
Leguggoltam s az óriásból
negyedórára törpe lett.
(Mi lenne, gondoltam, ha mindig
lent volnál, ahol a gyerek?)

És ahogy én lekuporodtam,
úgy kelt fel rögtön a világ:
tornyok jártak-keltek körülöttem
és minden láb volt, csupa láb,
és megnőtt a magas, a messze,
és csak a padló volt enyém,
mint nyomorult kis rab mozogtam
a szoba börtönfenekén.

És ijesztő volt odalentről,
hogy olyan nagyok a nagyok,
hogy mindent tudnak és erősek
s én gyönge és kicsi vagyok.
Minden lenézett, megalázott,
és hórihorgas vágy emelt
-föl! föl!- mint az első hajóst, ki
az egek felé szárnyra kelt.

És lassan elfutott a méreg,
hogy mégse szállok, nem növök;
feszengtem, mint kis, észre sem vett
bomba a nagy falak között;
tenni akartam, bosszút állni,
megmutatni, hogy mit tudok.
Negyedóra - és már gyűlöltem
mindenkit, aki elnyomott.

Gyűlöltem, óh hogy meggyűlöltem!...
És ekkor zsupsz, egy pillanat:
Lóci lerántotta az abroszt
s már iszkolt, tudva, hogy kikap.
Felugrottam: Te kölyök! - Aztán:
No, ne félj - mondtam csendesen.
S magasra emeltem szegénykét,
hogy nagy, hogy óriás legyen.
 Az ötvennyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál a döntőjéhez érkezett, amiben Magyarország is szerepel. A második elődöntő eredményhirdetésekor ByeAlex-ék jutottak be először a döntőbe. Persze ez nem jelenet semmit, mivel a továbbjutó tízből Magyarország lehetett az első,…..
Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak…..
Pollen, poratka, penészgomba, építőanyagok, vegyszerek – mind potenciális veszélyforrást jelentenek az allergiások számára. A megfelelő építőanyagok, berendezési tárgyak kiválasztásával, illetve lehetőség szerint a lakóhely megválogatásával sok irritációt okozó…..
Megdöbbenéssel olvastam, hogy Angelina Jolie eltávolítatta melleit a rák kialakulásának 87%-os esélye miatt. A hírt ő maga árulta el a New York Times-ban megjelent cikkben, ami a Mandiner blogon teljes egészében magyarul is olvasható. Ahogy Angelina Jolie fogalmazott "Az…..
Korábban egyszer már összegyűjtöttem a legkínosabb reklámszlogensémákat, amiket akkor vesznek elő a marketingesek, amikor végképp semmi ötletük sincs. Mindig azzal hitegetem magam, hogy ezek kizárólag ügyfelektől jönnek, és a kreatívok körmük szakadtáig próbálnak…..
lesson 2013.05.16 11:08:10
@Bunny Munro: nem nem, épp ellenkezőleg, a mondatotban az ún. határozóvá tevő mint-re hoztál példát. Ilyenkor nem kell vessző. Az ilyen szerkezeteket át lehet fogalmazni -ként toldalékot tartalmazú szavakká. (Tehát a te mondatod: Több biztosítóként sok emberrel tartotta a kapcsolatot.)
Más esetekben, amikor a mint hasonlítást fejez ki, kell a vessző
Aki maga nem tanár, vagy nincs a közvetlen közelében tanár, fogalma sincs, mi mindent rejtenek a munkaköri kötelességek. Csak azt látják, megtart 22 órát egy héten, szabad egész nyáron, lógatja a lábát havi száz nettóért. Aki még nem tanár, de felmerült a lehetősége, hogy…..
lesson 2013.05.15 11:47:11
Már megint itt vagyok, jó kis blog ez :) Most látom csak, hogy kié. Így már érthető a 111 pont jó stílusa, fanyar iróniája.
Még csak annyit akartam mondani, hogy aki szerint pl egy pénztáros munkája bármiben is hasonlít egy tanáréhoz, az próbálja ki mindkettőt, és akkor majd rájön, hogy melyik a komplexebb feladat.
Magamból kiindulva: nemrég összeszámoltam, hogy életem során 14 munkakörben dolgoztam. (A diákmunkákat is beleértve). A legtöbb ideig tanár voltam, de azonkívül a teljesség igénye nélkül: recepciós egy haaaatalmas multinál, pincér egy nagyon forgalmas bárban, fordító, idegenvezető, középvezető cégnél.
Valahogy egyikhez sem tudnék ilyen hosszú listát írni, (pl. a fordítónál kb. ötelemes ez a lista: 1. megkap anyagot 2. ctrl C- ctrl V-vel átmásol programba 3. szöveget átír 4. ha nem megy, tanácsot kér más fordítóktól 5. szöveget megformáz 6. visszaküld- na jó, ez 6 :)
Tanárnak lenni szerintem azért borzasztó fárasztó, mert a lista elemeit folyamatosan multitask-ban teljesíted.
Pl: diktálod a házit, közben írod be a naplót, de már azon jár a fejet, hogy kikkel van a köv. órád: jaj, Józsikának el ne felejtsem bevinni a javítódolgozatot, meg a szöveget vigyem be pendrive-on, jaj de abban a teremben a gépen nem tudom megnyitni, akkor szünetben még el kell mentetni másik formátumban. hopp, az összes gép foglalt, irány a könyvtár, ott megtalálnak a gyerekek, és kérdezgetik, hogy mit csinálunk majd órán? mit tetszik gépelni? jaj, tessék már segíteni ebben meg abban....

És minden nap így telik el, hogy lavírozol a lista elemei között, amit egyébként bármennyi elemmel lehet bővíteni, mert amikor már azt hiszed, hogy mindent láttál, és mindennek az ellenkezőjét, akkor történik valami, amiről el nem tudtad képzelni, hogy megtörténhet, vagy egyáltalán létezik. Ilyenkor csak széttárnád a kezed, hogy bocs, ez túlmegy az én hatáskörömön vagy kompetenciáimon, csak ez épp nem érdekli se a gyereket, se a szülőt, se az igazgatót, úgyhogy neked kell megoldani.

És az ilyen nagyon durva váratlan dolog nemcsak iskolaidőben történnek. Velem csak nyári szünetben, és az iskola épületében töltött éjszaka során, de egyszer az egyik kollégámat kb. hajnali 3-kor hívta az igazgató, hogy azonnal menjen be a suliba,mert az egyik gyerekkel nagy baj van, és senki mással nem hajlandó beszélni, csak vele.
Néhány órája robban a világban a hír, miszerint Angelina Jolie eltávolíttatta melleit. Édesanyja mellrákban halt meg, tíz évig betegeskedett és nem akarta ő is kitenni magát ennek a veszélynek. (És nőtársai figyelmét is szeretné felhívni a betegségre!) A színésznő orvosai…..
1000 leütés Érvek Orbán mellett 2013.05.12 10:03:03
Egy korábbi posztomat úgy fejeztem be, hogy ideje számot vetni azzal: miért támogatja Orbánt, aki támogatja. Jobb híján megpróbálom összeszedni én az érveket, megkímélve magamat az atipikus ("rám nézett egyszer azzal a két szép szemével"), a bipoláris depresszióra utaló…..
lesson 2013.05.13 09:20:04
@G.d.Magister: lehet, hogy már más is írta, de benne van a posztban (3. pont), aminek a kihagyása miatt reklamálsz.

A poszthoz:
-Orbán nemcsak jó, hanem szép is.
-Fúj!!!! (Ha Fletó, Bajnai, Hiller, stb. megjelenik a TV-képernyőn)
-Gulyás Gergely mindig lealázza Kálmán Olgát.
-Mindig mindenki csak bántja azt a szegény Vikit
-Na jó, ez és ez az intézkedésük nem jött be, de mi emiatt nem fordulunk el tőlük, mi hűségesek maradunk.
-Nem értem, miért mentél el külföldre, már csak egy kicsit kell várni, és Viki elintézi, hogy jó fizetések legyenek Magyarországon

(a fenti 6 pont idézet közeli hozzátartozóimtól, akik sajnos teljesen komolyan gondolják ezeket az "érveket".)
Fotó: estately.com Egy amerikai ingatlanos oldal, az Estatly blogja összeszedett 17 olyan szomszédtípust, akit jobb elkerülni a lakásvásárláskor. A listát erősen befolyásolta, hogy mihez volt épp vicces képük, mi a beszédtéma az USA-ban manapság, meg hogy egyáltalán miből lehet…..
Nagyon jó érzésekkel osztom meg Hajni írását, mert jó olyan történeteket olvasni, melyek a nehézségek ellenére is jól végződnek és melyekből süt az, hogy a szerzője a mindenki életében adódó problémák ellenére elégedett a sorsával. Hajni (mint írja is) nem lett gazdag,…..
Elég sok posztban megjelent már az, hogy sokan csalódtak a honfitársaikban külföldön, de konkrét történet viszonylag kevés érkezett. Ezért éreztem érdekesnek megosztani Zoltán Facebookon érkezett írását, akinek egy olyan honfitárssal gyűlt meg a baja, akinek ráadásul ő…..
lesson 2013.04.22 11:37:56
@judy7: Minden nyelvre igaz, hogy az egyszerű fogalmakhoz kapcsolódnak a szólások (evés, testrészek, lásd pl. magyar kezeskedik, kezel, stb, angol hand out, handle, stb.) A kajás idiómákra példák az angolból: bread-and-butter issues, pudding face, none of your sauce, not my cup of tea, easy as apple pie, in a nutshell, too many cooks spoil the broth, stb). Olyan kajákhoz kapcsolódnak ezek, amiket minden nap fogyasztanak. Az ázsiaiaknál nyilván a rizshez kapcsolódik egy csomó köznyelvi metafora, szólás, közmondás.
A poszthoz: a digók is ilyenek. - Nahát, külföldre mentek dolgozni? Bello. Nekem is szerezzetek már valamit, akkor megyek utánatok. - Mivan?
Csodálatos utazásra invitálok ma mindenkit (pontosabban invitálunk a szerzővel, Mariával), melynek során eltöltünk majd egy kis időt Dél-Olaszországban, aztán egy nyarat Cipruson, majd visszatérve Itáliába felkészülünk egy skóciai életre. Körülbelül ilyen az Agrodolce Vita,…..
lesson 2013.04.21 00:10:29
@dirtyfreebird: jaj, értem, Gibraltár fel sem merült, az olyan kicsi.
lesson 2013.04.21 09:54:34
@DieNanny: De, én pontosan Máltára akartam menni, de a barátom nem, mert ott sok az olasz :), meg abból megint csak az lenne, hogy lehúzzuk a nyarat a vendéglátásban, aztán télre marad a citrommeózás.
lesson 2013.04.21 21:08:20
@Mirjam2: Köszönöm a biztatást :)
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
lesson 2013.04.21 11:16:47
@zopilote: az először-t akkor biztos nem láttad még leírva ;))
lesson 2013.04.21 11:32:30
Hadd ajánljak egy nagyon jó honlapot:
www.transparent.com/word-of-the-day/#.UXO_EoIVe2w
napi egy-egy szót kérhetsz hírlevélben, amit szövegkörnyezettel és kiejtéssel tanít a program. Napi egy szó - az egy évben 365. Csak az összehasonlítás végett: az átlagember aktív szókincse kb. 3000.
Napi másfél perce pedig a legelfoglaltabb embernek is van.
lesson 2013.04.21 14:09:40
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: rájöttem, hogy az én agyammal valami komoly baj van, én sosem tudom, hogy milyen nyelven álmodom. Az is sokszor előfordult álmomban, hogy kitaláltam a következő heti lottószámokat, de felkelve soha nem emlékeztem rá :DD
Észak Dél Nyugat Kelet ..
A Gunung Bromo megmászása után szokás szerint betereltek minket a mikrobuszba, és bár nem kellett szerintem 200 kilométert sem megtenni, azért sikerült megint egész nap utazni. De legalább sötétedés előtt sikerült megérkezni egy Sempol nevű településre, innen közelítettük meg…..