Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trix

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bejegyzés sorozat első részében, a hetvenes évekből szedtem össze öt örökérvényű vígjátékot, a Monty Python kétesen sikerült visszatérése kapcsán. Most a nyolcvanas évek öt időtálló klasszikusát mutatom be. (A besorolás alapja mindig a filmek bemutatási éve.) A…..
trix 2014.08.27 20:50:07
@Wancass: Az Óvakodj a törpétől-t nézd meg, nem fogod megbánni! A történet kissé bugyuta, de Goldie Hawn összes jelenete jó! Naívan meregeti a szemét, körülötte meg hullanak a merénylők. Van benne törpe meg albínó, meg Dudley Moore egy guminővel! Rengetegszer láttam már, de még mindig szórakoztat!

A másik ilyen megunhatatlan alapmű nálam a Pénznyelő, amiben Tom Hanks és Shelley Long egy házfelújítás során kerül rémes helyzetekbe. Ebben van a repülő sült pulyka meg a beszorulós gödör a padlón. Olyan sírva röhögős az egész!
trix 2014.08.27 21:19:46
@Komojtalan: A Ketrecet már rég láttam, lehet, hogy már nem tetszene annyira. Transzvesztita témában nálam inkább bejön a Priscilla (a sivatag nem is tudom mije), Guy Pearce frenetikus benne, vagy a Flawless (Hibátlanok?) Phillip Seymour Hoffmann-nal.

Bár ezek a filmek humorosak, de inkább komikus életképeknek hívnám, cseppnyi szomorkás fűszerezéssel. A tömeg nem fogja egyfolytában a térdét csapkodni a röhögéstől, mint a felsorolt mainstream vígjátékokon, éppen ezért nem írtam 70-80-as évekbeli Woody Allen-filmeket sem az én listámba, pedig azok is klasszikusak.
trix 2014.08.27 22:21:56
@Wancass: Az jó, hogy szereted a filmeket, meg hogy van benned elszántság blogot írni erről (én lusta lennék hozzá), csak egy kicsit "bicskanyitógatóan" állsz hozzá. Ha listázni akarsz a legjobbakról, legfontosabbakról, stb., inkább hosszabbra vedd a listát, így van esélye objektívebbnek lenni. Igaz, ezzel több a meló, de végül is élvezed ezzel molyolni, nem?

Ha ilyen rövideket akarsz csak, akkor meg legyen ez egy vállaltan szubjektív lista, pl. Az én öt kedvenc akármim, nektek mi? Bátran fejtsd ki a személyes hátterét, hogy neked melyik miért. De ha csak kinyilatkoztatod, hogy ez a pár a legjobb és kész, mindig ilyen durván neked fognak esni. Ez csak egy jótanács...

Amúgy meg a vígjáték olyan sok alműfajra (romantikus komédia, akcióvígjáték, paródia stb.) bontható, hogy így együtt az 5 db mindenképpen kevés nekik. Mindenki másféle humorra fogékony, így a top 5-jük is eléggé különbözni fog. Túl nagy területről akartál meríteni, pl. csak 5 drámát is lehetetlen lenne kiválasztani, még ha időben le is szűkíted.

Ha akarsz régebbi (úristen, már minden az, ami 2000 előtt készült!) filmekről tájékozódni, nézd meg a Filmvilág online archívumát, beszkennelték az összes lapszámot, meg van kereshető adatbázis is. Emlékeim szerint voltak ilyen korszakokat meg műfajokat áttekintő cikkek, azokból lehet feledésbe merült filmekre vadászni, aztán esetleg újra felfedezni...
Szinte minden ellene felhozott pedofil vádat elismert Ian Watkins, a walesi Lostprophets volt énekese. Watkinst többrendbeli pedofil bűncselekmény elkövetésének gyanújával tartóztatták le még tavaly decemberben, de egészen idáig indulatosan tagadott mindent. A beismerő vallomást…..
trix 2013.11.27 18:20:01
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Munka közben? Nem inkább munka gyanánt? Jól fizet a kommentelés? Beszervezhetnél engem is! Ígérem, gyorsan megtanulok "semmitmondani". Én lehetnék a csapatban az elegánsan kommentelő, a tapló homofób macsót már úgyis kisajátítottad...
trix 2013.11.27 18:54:29
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát akkor nem tudom, abban a másik munkában mennyire lehetsz hatékony :( Kicsit gyakran kalandozik el a figyelmed!

Amúgy a képed alapján asztalosnak tippeltelek, aki szoknyában szeret dolgozni a műhelyben, ezt ellensúlyozza a macsó szövegével.
trix 2013.11.27 19:18:22
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Fotókkal akarsz felcsalni a honlapodra? Mint régen bélyeggyűjteménnyel egy lakásra? Nem vagyok már egy naíva!
Nézzen még több magyar csatornát Szlovákiában és Csehországban is! Elnyomják a magyart, nem használhatja a magyar anyanyelvét Szlovákiában – halljuk úton-útfélen a magyar nacionalisták alaptalan rikácsolását. Aki még mindig nem értené, a nacionalista államok tyúkszemre…..
trix 2013.11.08 13:29:15
@fakirbakir: Hát lehet, hogy ilyen is volt. Apám anyai oldali családját a szláv vezetéknevük miatt a lakosságcsere keretében Csehszlovákiába telepítették. A család egy része pár év múlva hazaszökött, idegennek érezték ott magukat, a másik része a nyugati határhoz került, szudétanémetek helyére. Ők gyökeret eresztettek ott, s végül is jól jártak.

Egyébként egy vegyes sváb-tót-magyar családból származom, idegen nevekkel, magyar identitással és nyelvtudással. A kisemberek nem foglalkoznak annyit az identitásukkal, csak próbálnak az adott lehetőségek között boldogulni. Ki így, ki úgy.
Hiába volt öt éven keresztül szinte mindig teltházas és söpört be számos szakmai díjat az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház, Alföldi kinevezését nem hosszabbította meg a Fidesz. Vidnyánszky Attila új igazgatóként az előző vezetésre és a nézőkre is több megjegyzést…..
1. ábra: A társadalmi összetartás és a vallás fontossága országos szinten véve negatívan függ össze. Vízszintes tengely: a vallás fontossága a mindennapi életben. Függőleges tengely: társadalmi összetartás. Ha megkérdezik az embereket, hogy mi az, ami a társadalmat…..
trix 2013.09.11 16:28:02
@Brendel Mátyás: Gyanítom, hogy a mai gazdasági és társadalmi sikerességnek nincs sok köze a kereszténységhez.

Nem a pogányság az érdekes, hanem a barbárság, a nyersebb viszonyok, a tagoltság, széthúzás és összefogás, az önállóság, a vállalkozószellem, az erőszakosságot ellensúlyozó önszabályozás (törvények, népi gyűlés). Ezek a jegyek formálhatták a máig különböző habitusukat, talán emiatt "feküdhet" nekik jobban a kapitalizmus meg a demokrácia. (Az izlandi parlamentnek valóban a viking "thing" az előzménye.)

Ezzel szemben más a "birodalmi" mentalitás, kisebb mozgástér jut a nagy egység részeinek, és ehhez hasonlóan az egyénnek a nagyobb csoportokkal szemben. Ezt a mintát közvetítette tovább a kereszténység, ami alól könnyebben a felsejlett a germán örökségű individualizmus, az egymással kevésbé harcoló szlávok meg passzívabbak, belenyugvóbbak voltak. Talán emiatt nem lett náluk reformáció.

Franciaország egy kulturális törésvonalon fekszik, hosszasan volt római provincia, aztán hosszasan frank királyság. Ellentétes hatások keveredtek arrafelé, félig "déli", félig "északi", talán ezért üldögél a mai gazdasági bajain is. Előbb jut eszembe róluk a nemzetállam meg az abszolutizmus, a demokatikus mozgalmaikban is sok volt az erőszak.

Egyébként meg dehogy istenítem a pogányságot, csak úgy érzem, hogy a hozzá kapcsolódó életforma más képességet eredményezett, és hogy az antik görög-római, illetve a zsidó-keresztény örökség mellett a mai Európa számára ezek is hasznosak lehetnek.

Nem gondolom, hogy a germánok jobbak, mint a szlávok, csak talán szerencsésebbek. (Jobbkor voltak, jobb helyen.) A vallásokat se rangsorolnám, mindegyikkel van bajom, de mindegyik érdekes. És biztos, hogy okkal vertek ott gyökeret, ahol, és hogy ezek az okok az egyes vallások térnyerése előtti időkben gyökereznek.
trix 2013.09.11 17:02:17
@Brendel Mátyás: A keleti, ortodox szlávokra gondoltam, nem a német, osztrák befolyás alatti nyugati szlávokra.

A csehek valóban nagyrészt husziták lettek, de aztán rájuk erőltették az ellenreformációt, mára meg a legateistább nép lettek.
trix 2013.09.11 17:13:30
@Brendel Mátyás: Mitől lettél ilyen agresszív? Én nem minősítettem a te irományodat. Szerinted olyan jó lett? A kérdés volt érdekes, amibe belefutottál, épkézláb magyarázattal nem álltál elő.

"Univerzális törvények"? "Tesztelhető állítások"? Tényleg ne fárasszuk egymást. Beszélgess magadban!
A wannabe gégerákosok valahogy mindig pont akkor bírnak drogért leugrani, amikor leltározás vagy áruátvétel folyik az éjjel-nappali dohányboltban. Naiv ügyfél azért viccesen kikérte a panaszkönyvet az utcáról, de nagyon durván elhajtották: A Bartók Béla úton lakom, immár…..
trix 2013.09.11 05:30:06
@Szondi két apró tesztje: A minap jártál Kairóban?? Bátor ember lehetsz!

És még filmre fotózol? Hihhhetetlen!
Az amerikai írók céhe ma hajnalban tette közzé a szerintük legjobb forgatókönyvekkel bíró 101 tévésorozat listáját, amin nem túl nagy meglepetésre a Maffiózók végzett az élen. Az már sokkal érdekesebb, hogy a kritikusok által minden idők legjobb sorozatának tartott Drót…..
Ványa bácsi Áll az alku 2013.05.10 13:06:53
Minden szempontból telitalálat Alföldi Róbert búcsúja a Nemzeti Színháztól. Klaus Mann regényének filmváltozata 1982-ben Oscar díjat hozott Szabó Istvánnak, a friss színpadi adaptáció pedig a leköszönő direktor pályájának talán legfontosabb rendezése, Stohl András…..
trix 2013.05.11 02:44:57
@Vörös Rocktóber:
"Jajmostmilesz. Mintha a Robi holtig való öröksége lenne a Nemzeti széke, úgy siratják. Ő is csak egyetlen rendező és igazgató a sok közül. Most jön egy másik, ennyi."

Van némi igazságod. Hasonló gondolataim támadtak nekem is a Trafó pályázata idején. Igaz, hogy Szabó György "találta ki" 1998 körül, az épületet, az intézmény formáját, tartalmát, nagyok az érdemei, de erre való hivatkozással örökre ő legyen a vezetője? Hogy egyszer eljön az idő, amikor fel kell állnia a székből, láthatólag nem akarta elfogadni. Ez volt egyfelől, másfelől meg a konkurens Bozsik Yvette a csecsemőszínházzal stb. Szabó pályázata szerintem jobb volt, de még se tetszett a reakciója. Neki már volt ideje megvalósítani az elképzeléseit, és egyszer át kell engedni a helyet, és lehetőséget kell adni másnak is.

Az ismétlést, a 2 ciklust egy sikeres projekt esetén hasznosnak tartom, a 3., 4. megbízás már necces, borítékolható a megfáradás. És most jön az, amiben nem értek veled egyet. Alföldi sikeres, érdekes és értékes színházat csinált végre a Nemzetiből, de 5 év kevés a projekt kibontakozásához. Szakmai szempontok alapján én még adtam volna neki egy újabb ciklust.

Azért megy a "rinyálás" a színházértők-szeretők részéről, mert egy épp "termőre forduló" fát (összeérő társulat + markáns művészi elképzelések) akarnak kivágni. És ez a "fa" nagyon nehezen fordult termőre. Jordán kedves, szimpatikus ember, megnyugtatólag hatott a társulatra a politikai viharok után, de sajnos művészileg nem tudta a magasba emelni a színház nívóját, elég langyos lett az összkép. Az oda szerződtetett nagy nevek, a "galaktikusok" csak nem tudták megnyerni a "BL"-t. Hiába akarta erősen mindenki, ez sajnos nem elég, valami "csoda" is kell.

Tulajdonképpen ezekből a bizonyos ideig létező "csodás" együttállásokból áll össze a színháztörténet (pl. 60-as években a Madách, 70-es években a Vígszínház, 80-as években Kaposvár, Szolnok, Katona). És a jó korszakok egy-másfél évtized után maguktól is elmúlnak, az alkotók valahogy egymásra unnak, mint egy házasságban. De ha még nem jön el ez az időszak magától, "bűn" az ilyen egymásrahatásokat, -találásokat idő előtt kinyírni.

Hidd el, ez fáj a legjobban a Nemzetibe járóknak, és ennek semmi köze ehhez a mesterségesen gerjesztett balos-jobbos ellentétnek. Ugyanez a közönség (célcsoport) a mai napig nem bocsátotta meg Schilling Árpádnak, mondjon akármilyen okosakat mostanában is, hogy valami homályos okból, hiúságból feloszlatta az ereje teljében levő Krétakört. Ha politikailag néznénk, az egy "táboron" belüli gyilkosság volt.
trix 2013.05.11 04:54:47
Vidnyánszky egy elég ambivalens figura. A tehetségét mindenki elismeri a színházi életben, de emberileg kissé riasztó megnyilvánulásai vannak. Amikor a 90-es évek közepén-végén megjelent az előadásaival Magyarországon, felfigyelt rá a szakma, csupa jó kritikákat kapott, de neki valahogy ez nem volt elég. Pechjére az egy felívelő korszak volt, akkor robbant be Bocsárdi, Eszenyi, Alföldi, Zsótér, Schilling, Novák Eszter, Pintér Béla stb., és ő csak egy volt a sok tehetség közül, de mintha arra vágyott volna, hogy ájultan "hasra essenek" előtte. Hogy ennek az ő természete az oka, vagy magyar kisebbségiként Kijevben tanulván érték valami sérelmek, fogalmam sincs.

Az is igaz, hogy bár a kritika és a közönség is érdekesnek és értékesnek találta a rendezéseit, de valahogy mégse "cuppant" rá, itt, a "Kárpátokon belül" kicsit idegen maradt a lengyeleknél, oroszoknál, románoknál elterjedtebb, elfogadottabb szertartás-szerű színház (saját definíciója szerint költői színház). Talán emiatt sem kapott annyi díjat, meghívást, ami őt kielégítette volna. Sértettségében egyre több megjegyzést tett a pesti "liberális" színházi lobbira, amit azok eleinte értetlenül fogadtak, zokon vettek, később egészen elmérgesedett a viszony köztük, beállt a máig tartó állapot: kis túlzással mindenki elismeri, de senki se szereti.

Amikor a beregszászi társulat anyagilag ellehetetlenült, az egész magyar színházi szakmai összefogott, hogy az előadások bevételeivel megsegítsék őket. Az alternatív társulatok is, akik szintén nem álltak túl jól. Ezt később azzal "hálálta" meg, hogy (törvényjavaslat formájában) támadta a független színházak létjogosultságát, mondván, a jobbak tagozódjanak be egy-egy "kőszínházba", a többiekre meg nincs szükség. Valószínűleg ez a nézet köszön vissza a Fidesz-kormány támogatási (támogatás-visszatartási) herce-hurcájában.

Amikor egyre többet rendezett az Új Színházban, volt a szakmában egy reménykedés, hogy hátha az ő markáns elképzelései "gatyába rázzák" a neves színészekből álló, tespedő, alibiző társulatot. Voltak is sikerek (pl. Roberto Zucco), de aztán ez az egész, ki tudja, mi okból, elhalt. Pár évre rá némi kéretés után összeállt a Bárkából kipendített, kissé zavaros Csányival, és megpályázták a debreceni színházat. Ahonnan nemsorára távozott az igazgató Csányi, majd a tánctársulatot vezető Horváth Csaba is. Úgy látszik, nem tűr meg maga mellett más dudásokat a csárdában.

Közben egyre erőteljesebb offenzívába kezdett. Ha az általa liberálisnak tartott, pesti színházi kör nem fogadja be, akkor a jobboldalnál keres pártfogókat. A másod-harmadvonalbeli vidéki színházakból szervez hátországot magának (Magyar Színházi Társulat), akármennyire is különbözzenek tőle stílusban, nívóban. Kormányváltáskor kvázi bejelenti igényét a Nemzeti vezetésére, amire kénytelen lesz még éveket várni. Addig is egyre több posztot, pozíciót szerez meg magának (kaposvári színészképzés, szakmai bizottságok stb.), hogy ha spontán nem sikerült, akkor magát a szakmára ráerőszakolva váljon afféle "színházi pápává", megkerülhetetlen tótum-faktummá. Rendezőként meg egyre kevésbé friss és átütő, hullámzó színvonalú. Szerintem kifáradt ebben a sok "harcban".

A siker (a legfontosabb színház vezetésének megszerzése) érdekében összeáll mindenféle szakmailag elhervadt, de jól pozícionált színésszel (Eperjes, Reviczky), kiváncsi vagyok, mit fog tudni belőlük kihozni. Szerintem semmit. Paradox módon művészileg akkor van esélye kiteljesedni, ha egy esetleges kormányváltás révén meg tudna szabadulni a politikai ballaszttól (személyek, egyesületek, bizottságok, ideológiák túlzott emlegetése), és kicsit "bezárkózna" a művészet "elefántcsont-tornyába". És ha talán létrejönnek majd "csodás" előadások, akkor is megmarad egy kis keserű íz. Nem fogják neki elfelejteni ennek az egésznek az árát.

Bár van némi áthallás, de a Mephisto biztos nem róla szól, nem neki lett címezve. Ő nem egy középszerű ember, egy féltehetség, aki politikai hátszéllel jut egyre magasabbra. Nála épp az a fájó, hogy a művészi és az emberi nagyság nem kézenfogva.
Idén már május elseje előtt egy nappal a szocializmusban érezhettük magunkat, ugyanis az állami tulajdonú Magyar Turizmus Zrt. eredményt hirdetett Az év turisztikai témájú szakdolgozata című pályázatán, és bizony az "Újszerű témaválasztás" nevű kategória nyertese Orbán…..
trix 2013.05.02 18:23:04
@Deepthroat: Mély Torok :) Ott dolgozol?

Gerendai Károly "null szaldójához" én már évek óta nem járulok hozzá, annyira eluntam a támogatást kérő rinyálását, miközben a Michelin-csillagokat vadássza... Ezért erőm sem volt elolvasni a velük kapcsolatos szakdolgozatot, tehát fogalmam sincs, hogy milyen, díjra érdemes-e. De nem is ez igzat ebben az ügyben. Már régebben eszembe jutott, vajon mit tanulhatnak az Orbán gyerekek.

Gáspár a fater focista álmait próbálja megvalósítani (szerintem kudarc lesz a vége, mint a legtöbb ilyen szülői kísérletnek). És most végre megtudtuk, hol tanult Ráhel! Hol máshol, mint a bűnös Corvinuson! Akik tavaly csak 250 államilag finanszírozott helyet kaptak, az idei tervek szerint meg 0 (!) darabot kaptak volna, ha nem kezdenek hosszas tüntetésbe a diákok.

A tervek mellé adott pökhendi magyarázatokban meg elhangzott, hogy a közgazdászok képzését nem kell támogatni, mert úgy is csak az adóelkerülésen jár az eszük. A tervekben egy hosszú listában felsorolták a nem támogatható, társadalmilag kevéssé hasznos, elhelyezkedést nem elősegítő képzéseket, mint például a... turizmus-vendéglátás!

Hát ez nagyon érdekes! Lehet, hogy Ráhel otthon panaszkodott, hogy így az egyetem, meg úgy, aztán a "betiltás" lett (volna) a vége. Vagy épp ellenkezőleg, minden nagyon klassz, de tényleg túlképzés van, úgy hogy rakjunk sorompót az "eszkimók" elé, hogy maradjon a gyereknek "fóka"? Ha volna egy tökös riporter, megkérdezhetné Ráhelt, hogy mit gondol a felsőoktatást érintő változtatásokról. Most már csak azt kellene kideríteni, hogy ő még ingyen tanulta-e ezt a felesleges magánhobbit.

Egyébként meg érzésem szerint nem kell félteni a kis királylányt. Vőlegénye a kezével együtt a "fele királyságot" is elnyerte felcsúti birtokok formájában. Valahogy az se volt neki "zsenánt".
trix 2013.05.02 19:16:37
@Deepthroat: Ez igen dicséretes! Remélem, összejön egy kis Watergate!

Utálom, hogy ebben az országban semmi sem derül ki igazán! Még a nagy botrányok is idővel elhalnak, így aztán nincs is visszatartó erejük...
Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. 51 éves volt. Azt hiszem, nem kell az embernek éppen gyászolnia ahhoz, hogy az információ hírértékéből ennyit, ne…..
A Los Angeles Bel Air nevű részén 1959-ben épült, úgynevezett Singleton házat, az azonos nevű gyáriparos terveztette. Most 16,5 millió dollárért lett az egyik leggazdagabb európai tulajdona. A vásárló Francois Pinault egy párizsi székhelyű, nemzetközi konglomerátum elnöke,…..
trix 2013.01.15 20:31:40
Hát, a kedves posztíró azért megemlíthette volna, hogy ki tervezte az épületet, ha már a tulajdonosokat mind felsorolta... Amerika Frank Lloyd Wright utáni (és Frank Gehry előtti) leghíresebb építésze, Richard Neutra. Az árba bizonyára ez a tény is belejátszik, nemcsak a telek ára.

A neve nem annyira közismert, mert főleg lakóházakat tervezett, kevesebb középületet. Bécsben született, a 20-as években ment Amerikába. A kb. 1920-1970 közötti (ma már klasszikus) modern építészet egyik nagyra tartott alakja. Ha valakit érdekel, néhány (az egyszerűség kedvéért Wikipédiás) link:
en.wikipedia.org/wiki/Richard_Neutra
en.wikipedia.org/wiki/Mid-century_modern
en.wikipedia.org/wiki/International_style_(architecture)

Én eléggé szakmaiatlanul csak "kaliforniai Bauhaus"-nak hívom ezt napfényben, víztükörben, tengeri szellőben feloldodó, kitárulkozó, érzéki geometrikus építészetet, melynek ő a legkiválóbb képviselője. A mi éghajlatunkon nehéz ezt átérezni, de azon a szubtrópikus klímán mi is csak arra vágynánk, hogy a természet szinte bejöjjön a házba, még bent se szakadjunk el a táj látványától. Nem véletlenül van annyi eltolható üvegfal!
Hasonló szemléletű házak ugyanabból a korszakból:
en.wikipedia.org/wiki/Case_Study_Houses
Peter Thiel, a PayPal megalapítója és a Facebook első befektetője mindig őrült ötletekkel áll elő, most éppen egy „törvényen kívüli” vízi államot álmodott nemzetközi vizekre, nem messze San Francisco partjaitól. A vízi államban nem lenne szociális rendszer és…..
Májusban az MSZP előjött stratégiai tervezetével a 2014-es választásokig, melyet Baloldaliság. Remény. Erő. címmel illettek. Keveset lehetett róla hallani, a sajtóban is csak egy Népszabadság-cikk született a tanulmányról. Ez nem is meglepő, mert alapvetően belső anyagról van…..
trix 2012.09.18 02:39:52
@Régi Péter:
Szerintem el vagy maradva egy-két fejezettel:
www.kreativ.hu/media/cikk/mi_folyik_az_indexnel
www.tenyezo.hu/az-index-hu-elesett-csak-tudjatok-rola/
nepszava.com/2011/01/magyarorszag/hogyan-manipulal-az-index.html
Úgy tűnik, mostanra a kormányfő is belátta, hogy tarthatatlanná vált Schmitt Pál köztársasági elnök helyzete. Hiába teljesítette maradéktalanul az elvárásokat - azaz írt alá mindent - a törvényalkotás motorja, a nemzetközi színtéren is óriási felháborodást keltő…..
trix 2012.02.16 19:02:44
Mindenki ezen a plágiumon lovagol... Szerintem nem ez a legsúlyosabb ebben a történetben, hanem a szándékos, előre eltervezett csalás! Ennek a csalásnak csak egy része a plágium, a "más tollával való ékeskedés", a doktori megírásának és megvédésenk körülményei is elég neccesek, többen segíthették a cím megszerzésében, kvázi tettestársak.

1. Schmitt közgazdászként diplomázott, s bár sporttal foglalkozott egy ideig mint főhivatalnok, illetve diplomata, de se a közgazdaság, se a "sporttudomány" terén semmilyen tudományos munkát nem tudott felmutatni se a doktori írása előtt, se utána.

Szakmai előélet nélkül hogyan kopogtathatott be a diplomájától teljesen elütő doktorival? Valószínűleg valakitől kapott egy tanácsot, hogy kis segítséggel megszerezhető lenne egy ilyen cím, jól mutatna az önéletrajzban, és tovább léphetne a nemzetközi karrierjében.

SP minden rendszerrel, minden kormánnyal hajlandó volt simulékonyan együttműködni bizonyos kinevezések érdekében (Sporthivatal vezetése, MOB elnök, spanyol és svájci nagykövet), emellett nagyon hiú ember is lehet, "független" főpolgármesteri jelöltsége után egyből alelnökként lépett be a Fideszbe. Erről azt nyilatkozta, hogy ha nem kínálják meg ilyen magas, hozzá illő pozícióval, akkor nem biztos, hogy belépett volna a pártba.

2. A doktori a kortársak elmondása alapján az akkori lazább formai követelményeknek sem felelt meg teljesen, pongyola szövege, magyartalansága, hibái alapján sokszor nyersfordításnak tűnik, mégis kiválónak minősítették a kirendelt "segítők", akik a még félóráig se tartó védéskor sem kukacoskodtak, nem is csoda, hiszen SP juttatta őket előtte-utána különböző díszpinty pozíciókba.

3. SP későbbi megnyilatkozásai is arra utalnak, hogy nem nagyon van tisztában a tudományos munka készítésének mikéntjével ("törzsanyag" stb.), illetve a tudományos címének pontos tartalmával. "Kegyes csalás", hogy külföldön PhD-ként fordítja le, annak ellenére, hogy itthon nem kérvényezte a cím átminősítését. Az új rangról csak annyit tud, hogy milyen latin szavak rövidítése, de azt teljesen félreértette. A róla szóló könyvben azt meséli, hogy filozófiatörténetből szerzett doktorit, ez az elképesztő állítás indította el az egész nyomozást.

4. Az egész alapján az is feltételezhető, hogy talán nem is ő maga, hanem egy stróman írta, csapta össze helyette az egészet, ezt persze egyáltalán nem lehet bizonyítani. Gyanítom, hogy át se olvasta rendesen a "megrendelt" doktoriját, mert tudta, hogy nincs jelentősége, le van vajazva az egész.

Tehát SP és a szűkebb környezete, felesége, Makray Katalin, meg néhány bizalmasa tudta, hogy ő maga vagy a stómanja a lehető legkevesebb munkával (más szövegének a lefordításával, átemelésével, feltupírozával), a pozíciókkal "lekenyerezett" elbíráló közeg asszisztálásával szerez egy fokozatot a karrierjét elősegítendő.

Egy tudatosan megszervezett színjáték, csalás volt az egész! És ő ezzel a tudattal helyezkedett tovább az ezt követő két évtizedben, és ki tudja, még milyen vaj van a füle mögött (vagy fideszül: hány csontváz van még a szekrényében) pl. a szállodás korszakából?

Mindenki ismer a környezetében ilyen helyezkedő, ügyeskedő, érdemtelenül előre jutó embereket. Szimbolikus, hogy ebben az országban ezzel a mentalitással a legmasabb posztra is el lehet jutni...

(Bocs a hossz miatt, de már nagyon a bögyömben volt ezt az egész! Muszáj volt már kiadnom!)
   Tisztelt hölgyeim és uraim!Köszönöm, hogy tegnap öltönyt vettek, inget és a legszebb nyakkendőjüket. Emberemlékezet óta Magyarországon ekkora tömeg még nem demonstrált a kormány és politikája mellett. Az önök kormányszeretete megértette az…..
 Most az a veszély fenyeget, hogy a balliberális oldal csalódik, letörik. Illetve emiatt elkezdi viccelődéssel, cikizéssel elütni a dolgot, szervezés, aktivizálódás, cselekvés helyett. Nem magyarázni, nem cikizni, nem kritizálni kell, nem ekézni kell, ki kell menni…..
trix 2012.01.22 17:41:23
Na, ennek a számháborúnak semmi értelme! Az Orbán-hívők (fideszesek és jobbikosok) szeretnek tömegtüntetésekre járni, az elmúlt tíz évben volt rá sok alkalmuk, egy ideje meg már nem, úgy hogy hiányozhatott nekik. Szerintem a többség biztos nem volt lefizetve, inkább ők maguk hajlandóak erre áldozni valamennyit. A nyugdíjas tüntetők és a gazdag vállalkozóik egyaránt...

Ez tulajdonképpen egy nagylétszámú furcsa szubkultúra, elég csak a tábláikat meg jelszavaikat figyelni. A "másik" oldal, a többiek (tehát a nem Orbán-hívő jobbosok, mindenféle balosok meg "kozepesek") más habitusúak, tüntetni se szeretnek annyira, de ha mégis, sose vinnének politikusokat éltető táblákat! A Szeretünk, Viktor! meg a Hajrá, Viktor! csak engem emlékeztet az Éljen, Rákosi!-ra? Ennyit a "nép"-ről!

Egyáltalán nem kell a "másik" oldalnak ugyanekkora vagy még nagyobb számban kimennie az utcára! Egyrészt úgy sem tudnák méretükkel a hatalmon levőket befolyásolni (dac-kormányzás van), másrészt a választásokig elegendőek a "jelzésértékű" megmozdulások, amik megmutatják, hogy van/lesz más választási lehetőség, mert igazából a választói fülkékben kell majd a nagyobb tömegnek megjelennie.

Így volt ez 2002-ben is, amikor a csendes többség máshova szavazott. Lett is nagy meglepetés meg düh. Kérdés, most (2014-ben) mire lehet majd szavazni? Kik fogják tudni megszólítani a mostani csendes többséget, mert a közvéleménykutatásokat elnézve, valamilyen formáció még nagyon hiányzik a palettáról...
 „Fegyver csörög, haló hörög, A nap vértóba száll, Vérszagra gyűl az éji vad: Te tetted ezt, király! Levágva népünk ezrei, Halomba, mint kereszt, Hogy sírva tallóz aki él: Király, te tetted ezt!” Nahát, nahát, lehet, hogy a duna tévések a legtökösebb…..
trix 2011.07.08 21:47:34
Na, akkor egy kicsit a tényekről... A Kívánságkosár főszerkesztője nincs kirúgva, ő maradt, csak a csapatát b*szták ki mellőle (1 szerkesztő, 4 asszisztens, ami soknak tűnik, de a napi 2,5 órás adás előkészítése a rengeteg levéllel, emaillel, telefonnal, a kérhető műsorszámok összeállítása, a jogdíjügyek lerendezése, a lement adások archiválása valóban megkavánja a 4 segítő közötti munkamegosztást, a szerkesztő meg csevegős témákat keres, vendéget szervez hozzá stb.

A félreértések elkerülése végett én nem dolgozom ebben a műsorban, de pontosan látom, hogy mennyit gályáznak vele, amúgy magánemberként nekem nem tetszik ez a műsortípus, de ez a Duna legnézettebb műsora, főleg a nyugdíjasok imádják, azonkívül a koradélutáni "használhatatlan" műsorsávot tölti ki. Ez a műsort az új vezetőség is megtartaná, szerepel az új őszi műsorrácsban is, amúgy meg egész nyáron megy folyamatosan. Illetve csak menne, mert az említett 5 embert (30-as, 40-es családanyák) mind kirakták, egyedül a főszerkesztő maradt meg 3 műsorvezető. Minimális háttérstáb nélkül semmilyen műsor nem tud elkészülni, 1 db ember (a megmaradt főszerkesztő) ennyi feladatot egyszerűen nem tud egyszerre ellátni. És ezeket az asszonyokat úgy találták feleslegesnek, hogy nem mondták meg, mégis ki fogja a valóban előálló feladatokat ellátni jövő hétfő reggeltől kezdve ellátni. Hétfőn még biztosan lesz adás, mert a munka iránti elkötelezettségből hétfőn még önként bejönnek dolgozni, de mi lesz keddtől? A távoli (Kunigunda utcában székelő) vezetőket egyáltalán nem érdeklik az ilyen problémák. És nem ez volt az egyetlen, hasonlóan értelmetlen lépés a napokban.

A létszámleépítés döntő részben a napi robotot végző "kisembereket érinti", arányaiban sokkal kevesebb az előző vezetés alatt helyzetbe hozottak, az "elnök embereinek" száma. A politikai tisztogatásnak is csak az esetek egy kis részét lehet felfogni, egy ilyen nagyarányú létszámleépítés persze kapóra jön a túl független, önálló, másként gondolkodó renitensek elküldéséhez. De alapvetően az átgondolatlanság, a logikátlanság, az elmúlt évben többször megtapasztalt lerohanás, rombolás és az ehhez társuló érzéketlenség a legfőbb baja mindenkinek. A legtöbb emberről fogalmuk sincs, hogyan gondolkodnak...
trix 2011.07.08 22:56:07
Sokan a hozzászóló közül egyszerűen nem értik, milyen most itt a közhangulat. Könnyű azt mondani, hogy sokan dolgoztak a közmédiában, így összemosva. De ebből nem derül ki, hogy mekkora különbség volt az egyaránt 2-2 csatornát műsorokkal megtöltő, tehát hasonló nagyságú feladatot ellátó két tévé között. A Duna külsős-belsős együttes létszáma az utóbbi 10-15 évben a 450-500 fő körül stabilizálódott. Ebből a mindenkori vezetőség és a sleppjük, az idehozott lieblingjeik max. 50 főt tehettek ki. A tobbi ember tényleg dolgozott. Az MTV-ben több feladat szét volt (van) bontva, és minden feladatra sokszor több embert alkalmaztak. A mostani cirkusz előtt kb. háromszor annyian voltak (kb. 1500), és mily meglepő, a leépítések után is háromszor annyian maradnak (kb. 1000-en), a Dunában megmaradt kb. 300 ember meg alig elég a feladatokhoz, tehát valószínű, hogy az itteni munkákat MTV-es fogják kapni.

Versenyszférás hasonlattal ez olyan, mintha egy nagyjából nullszaldós autógyárat összevonnának egy alaposan veszteséges másik autógyárral, és a párhuzamosságok megszüntetése címén elküldenék a jóval kevesebb emberrel, gazdaságosabban működő cég dolgzóinak nagyrészét, hogy a rosszabbul működő cég dolgozóit az ott felszabaduló helyekre el lehessen helyezni. Elég igazságtalannak túnik ez a megoldás! Ilyen a
versenyszférában persze nemigen történik, mert üzletileg egy ilyen akció elég haszontalan lenne!
trix 2011.07.08 23:16:44
@palpeter: Őket a mostani elbocsátások nem érintik. Jogilag független vállalatok. Az "új" MTV nagy része régi MTV-esekből áll, az "új" Duna Tv harmada régi Dunás, kétharmada a mostani kormányzat "kegyeltje" (jobbos médiumtól vagy katolikus berkekből jött vagy valaki valakijének a valakije), a legalacsonyabb fizetés 400.000 forint.

A vezérigazgató (Ókovács Szilveszter), illetve a két intendánsa (Bakonyi Péter, Daru Gábor) a Hír Tv-ből jött, ahol nem mondtak fel, hanem 1 év fizetés nélküli szabadságra mentek, hogy közben elvállalhassak az új, Dunás megbizatásukat. Pletykák terjednek arról, hogy jövő évtől a kis zrt-ket is beolvasztják az Alapba, akkor talán visszamennek a Hír Tv-be?
Azt eddig is tudtuk, hogy a kormány mohósága féktelen. Egészen mostanáig mégis reméltük, hogy a civil szférát, társadalmi szervezeteket, a kultúra, a művészet érdekképviseleti szervezeteit nem éri el. Hittük, odáig nem fajulhat a diktatúra a harmadik évezred Magyarországában,…..
A képen látható Alyona Osmanovát -aki szerintem teljesen normálisan, egészségesen néz ki- ugyanis így szerződtette a Ford modellügynökség 'dundi' divíziója, a Ford+.Van pár indulatos mondat a tarsolyomban arról, hogy ha ő már plus size, akkor a normális testtömegindex…..
trix 2010.05.14 17:41:10
trix 2010.05.14 19:17:54
Jaj, én annyira unom már a modellek méretein való rágódást! A ruhabemutatás egy szakma, bizonyos testalkatok jobban megfelelnek erre a célra, akkor is ha elütnek az átlagostól vagy az ideálistól. Modellnek az jó, aki olyan mint egy két lábon járó vállfa, szemből nézve a válla szélesebb, mint a csípője, nincs túl nagy melle, magas, hosszúak a végtagjai és a nyaka, ovális az arca.

A kifutókon soványabb lányokat dolgoztatnak, mint a katalógusfotókon. A plus size modellek közelebb vannak az átlagos testalkathoz, de róluk lehet jobb fotókat készíteni a molett ruhákhoz. A 100 kilós vásárlóknak 80 kilóst fotóznak, a 70 kilósoknak 50 kilóst, kb. Ruha nélkül a kirakati próbabábuk is "barbisan" irreális méretűek. A célra ez felel meg.

Sokszor a fotók is csalókák, a kerekebb archoz kerekebb testet párosítunk, a homokóra alkat gyakran debellának tűnik a nagyobb mellek és csípő miatt, hiába karcsú a dereka. Tehát nemcsak a centik számítanak, hanem az "érzet" is. Emiatt irányíthatták ezt a kislányt is a Ford+hoz. És ez még mindig korrektebb eljárás, mintha azzal gyötörnék, hogy fogyjon le 5-10-15 kilót!

A nőknek meg egyszerűen tudni kellene helyén kezelni ezeket az "iparági" ügyeket! Azon se siránkozunk, hogy miért csak 190 centi felett lehet valaki kosaras vagy 150 centi alatt tornász vagy zsoké, a balerinák meg még a manökeneknél is soványabbak. Az a kevés nő, akiknek megfelelőek az adottságai, álljon modellnek néhány évre, utána úgyis más munka után kell nézni nekik is. Nem kell őket irigykedve agyonkritizálni!

Az meg, hogy ki kit sunázna, magánügy. "Hogy kerül a csizma az asztalra?" Nem az volt a kérdés, hogy tetszik-e, megfelel-e a (szubjektív) szépségideálodnak, megdugnád vagy járnál vele, hanem hogy milyen farmert vagy blúzt ráadva lehetne róla jó (vásárlásra ösztönző) fotót készíteni. Hát róla inkább kissé molettest, mint tinédzseresen karcsút és extrémet.
Szegény embert az ág is húzza, gondolhatják most a második számú kertévé vezérlőjében,  hiszen távozott Magyar Rita, a csatorna eddigi kommunikációs igazgatója csoportvezetője, közös megegyezéssel, persze, ahogy ez ilyenkor lenni szokott, ráadásul tegnap este volt olyan…..
w Lassú hajnal 2008.11.24 08:30:00
A magyarok istene lusta dög. Most sikerült felfogni, hogy tényleg nincs pénz.   Ld. még: Hitel, világ, stádium..
trix 2008.11.24 18:49:19
Hát nagyon elszomorodtam ezektől a hozzászólásoktól... Semmilyen válság nem elég ahhoz, hogy az emberek felfogják, a szocializmusnak tényleg vége! '90 óta várom, hogy legyen végre egy politikus, aki churchilli módra nem ígérne mást, "csak vért, verítéket s könnyeket", de ennyi bátorság egyikben sem volt, mind megpróbálta szépíteni a helyzetet, elrejteni a várható nehézségeket.
Végigkínlódtuk a tulajdonváltás meg a szerkezetátalakítás nagy részét, és azt hittük, hogy most majd jön a "jóléti állam", a kapitalizmus szebbik arca. Mert megérdemeljük. Csak közben a világgazdasági változások nyugaton is aláásták azt a szisztémát, s lassan ott is kénytelenek beismerni, hogy csak egy gazdaságilag kedvező korszak szép álma volt, hosszútávon nem tartható. És ennek nem a jelzálogpiaci válság az oka, az csak katalizátor vagy egy heves lázas állapot. De Magyarországon senki sem akar ezzel az illúzióval leszámolni.
Messzire nyúlnak ennek a gyökerei: kádári konszolidáció, gulyáskommunizmus, maszek, háztáji, gebin, gmk, az egyéni boldogulás, gazdagodás lehetősége a társadalmi "békéért", passzivitásért cserébe. De aztán jött az olajválság, a cserearányromlás, a "begyűrűzés", az államcsőd réme, a hitelfelvételek, az agónia elodázása. A lekenyerezésünkre felvett akkori hiteleket fizetjük még ma is és még sokáig. A takarón túli nyújtózkodás, a valóság figyelmen kívül hagyása mélyen az agyakba szívódott.
Itt azt gondolják az emberek, nem kivitelezhetetlen, hogy csökkentsék a befizetési kötelezettségeket és ugyanakkor növeljék a juttatásokat. Egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy a kettő együtt nem megy, vagy-vagy. Legszívesebben megköveznék azt, aki az állami újraelosztás szűkítését vagy az öngondoskodás nagyobb szerepét szóba meri hozni.
Nem akarnak az emberek szembenézni azzal, hogy egyre kevesebb aktívnak kell az egyre több inaktív ellátását finanszírozni, az aktívak igyekeznek egyre kevesebb adót fizetni, illetve minél hamarabb inaktívvá válni, és közben a munkához jutás lehetőségei a relatíve magas bérek miatt a jövőben még nehezebbek lesznek.
Jellemző ez a "kilóg a nép segge a gatyából" hasonlat is, ami újmagyarul azt jelenti, nem élünk olyan jól mint a rózsadombi gazdagok, vagy mint a svájci átlagpolgárok. De úgy sem, mint a legtöbb afrikai vagy bangladesi, akiknek tényleg kilóg a segge a gatyából. Csak mi "vigyázó szemeinket" folyton arra vetjük, ahol nagyobb a jólét, és ezzel örökös, kielégíthetetlen sóvárgásra ítéljük magunkat.
Mentségünkre szolgáljon, hogy a kapitalizmus mostani szakasza a fogyasztásra épül, amely napról napra újratermelődve perpetuum mobileként tartja mozgásban a gazdaságot. (Van is egy "népi" megfigyelés arról, hogy miért romlik el olyan gyorsan minden. Azért, hogy újat vegyünk.)
Mi azt gondoljuk, hogy nekünk is járnak azok a javak, az a nívó, ami a nyugatiaknak, hisz mi is dolgozunk ugyanannyit. (Vagy nem, de ez egy másik kérdés.) De ha majd pl. az 1 milliárd indiai is ezt fogja gondolni, akkor mi lesz? Peking, szmog és olimpia? És a sok milliónyi kínai szemére se lehet vetni, hogy ők is a nyugati életszínvonalat akarják megvalósítani, hiszen az ezt megelőző 10-15 évben főként csak termeltek szerény fogyasztás mellett. A szakértők szerint Amerika növekvő fogyasztását Kína termelése fedezte, és részben emiatt növekedett óriásira Kína gazdasága, fizetési mérlege, valutatartaléka.
De most az ökológiai távlatokat félre téve, mintha hiányozna az emberekből a józan ész, különben nem lehetne megetetni őket olyan reklámokkal, mint a providentes, raiffeisenes, "nyuszómuszós" agymosások, amelyek azt hitetik el, hogy bármit lehet, akár erőn felül is. Merjél nagyot álmodni. (Háryjánosok és patópálok hazájában inkább a reális, megvalósítható álmokhoz kell bátorság.)
A populizmus meg egy olyan csapda, amiből rettentő nehéz kimászni: a gyáva politikusok csak azt képesek mondani, amit a nép hallani akar, amit szavazatokkal jutalmaz. És nem úgy tűnik, mintha ennek már a végére értünk volna. Az olyan döntések meghozatatlában, amikkel a kedvünkben akarnak járni (fizetésemelés, adó- és járulékcsökkentés), közvetve mi is felelősek vagyunk, mint ahogy közünk van az ország gazdasági mutatóihoz is, pl. az egyik legfontosabbhoz, amelyik a hazai megtakarítás mértékét mutatja. Ebből kellene fedezni pl. a vállalkozásokat "olajozó" forgóeszköz-hitelezést, vagy a fiatalok önálló lakáshoz jutását. De ha a többség ilyen-olyan okokkal hiteleket vesz fel, a megtakarítások (az alacsony betéti kamatok miatt) megcsappannak, a különbözetet valahonnan fedezni kell: takarékosabb országok befektetéseiből vagy hamis pénzügyi manőverekből.
Igaz, az emberek többsége is csak azt csinálja "lent", amit a politikusok "fent": jobb helyzetbe akar kerülni, mint amit a lehetőségei megengednek, hitelből tömködni a réseket, de ez nem folytatható a végtelenségig. Ideje lenne felébredni!
(A félreértések elkerülésére: 40 éves elvált nőként, 1 gyerekkel, 35 nm-es öreg lakással, nettó 90 ezres fizetéssel, várható örökség nélkül mondom mindezt.)
Aszongya dr. habil. Balázs Géza, tanszékvezető egyetemi tanár, nyelvápolás-ipari nagyvállalkozó a keddi (júl. 29.) Népszabadságban a helyesírási szabályzat ún. reformjának környülállásait ecsetelve:..
trix 2008.10.18 01:49:04
Elöljáróban annyit, én is valami korrektorféle munkát végzek néhány éve, csak éppen filmekkel kapcsolatban, de ezt megelőzően is sokszor kellett különféle szövegekkel "bíbelődnöm"... Két fontos megállapításra jutottam az évek során: egyrészt az emberek (nem az átlagemberek, hanem azok, akiknek a munkájuk része bizonyos szövegek előállítása) gyakran trehányak, nem elég gondosak, figyelmesek, és egész egyszerűen nem olvassák vissza azt, amit leírtak. Ezért gyakori a félig átírt mondat, a nem megfelelő ragozás, és persze vannak a nem elégséges tudásból származó hibák is. A helyes vessző-használatot már nem is várom el, teljesen reménytelen lenne... A legújabb járvány, hogy
nem használják a felkiáltójelet. A köszönések, felszólító mondatok végére is pontot tesznek, az óhajtó mondat meg egy kihalt állatfaj, nem ismeri senki.
A másik meglátásom, az "emberek" védelmére: a magyar nyelv (nyelvhasználat, nyelvtan, helyesírás) tele van következetlenségekkel, néhány szabály egyszerűen ellentmond a józan észnek, logikának, és bármilyen vicces, némelyik nem esztétikus megoldást eredményez. A példának felhozott Arsenal...-mérkőzést talán sikerül helyesen leírni a többféle írásjellel, de jól semmiképpen sem fog mutatni. Megfigyelhető "trend", hogy az emberek egyre kevésbé szeretnek ragozni, inkább mindent csak "natúran" egymás mellé tesznek, úgy is érti mindenki, miről van szó. Ez így az angolban (kis túlzással) elmegy, de a magyarban valamit ilyenkor is kezdeni kellene a szavakkal, és akkor ott is vagyunk az egybeírás-különírás-kötőjelezés ingoványos mocsarában. Nehéz elfogadtatni a kollégákkal, hogy pl. a koncert, ahol Mozart által írt zeneműveket adnak elő, az Mozart-koncert, ahol Zorán lép fel, az Zorán-koncert, ahol viszont a Kispál és a Borz, az Kispál és a Borz-koncert. Ez utóbbi szerintem is elég hülyén néz ki, hiába helyes, ha a ragozott formát használnák (X. Y. koncertje), nem lenne semmi gond, attól viszont érthetetlen módon idegenkednek. És ez csak egy példa, rengeteg bajunk abból ered, hogy idő- és energiatakarékosságból túlzottan elszaporodtak a szóösszetételek, néha a "laikusnak" nem is olyan könnyű értelmezni, mit takar: abból készült, az okozza, azt eredményezi stb.
Egy-egy ilyen jelenséget nem lehet "hatalmi szóval" visszaszorítani, meg kellene tanulnunk együttélni vele, alkalmazkodni hozzá, a szabályok meg gyakran nem könnyítik ezt meg. Az arsenalos példára visszatérve, egyszerűbb lenne, ha néhány kötőjelet el lehetne hagyni, hiányuk nem lenne értelemzavaró. Erre és a következetlenségre egy friss példa: nemrég egy egész sorozatot kellett átjavíttatnunk, mert az ott bemutatott templomok nevéből hiányzott a kötőjel, és gond volt a kis- és nagybetűs kezdéssel is. A szokás, a hagyomány néha ellentmond a logikának: létezik Szent őrangyalok-templom, illetve Szent Péter és Pál-templom, a Szent Anna-templomban működik a Szent Anna Plébánia, szentről van elnevezve a Szent Margit Gimnázium és a Szent István körút is, egyébként meg a Bükkös Panzió a Bükkös utcában található, a Bükkös-patak mentén stb. Agyrém! Ezeket valóban egyszerűbb lenne egyformán írni: a Szent István Bazilikát ugyanúgy megtalálnánk, mint a Szent István-bazilikát. Az ilyenfajta reformokra valóban nagy szükség lenne, mert a hétköznapi nyelvhasználat amúgy is ebbe az irányba tart, de ekkora "bátorságot" nem nézek ki az akadémikusokból...
A Hannibál Lektűr-attitűd rbar08 2008.08.20 02:22:00
...vagyis a mai repülős cucc (nem, nem írom, ki a nevét: nem fogok reklámozni egy overhypeolt szart)Itt dél-budán napok óta repkednek túl alacsonyan, túl hangosan, túl sokat a dögök. A gyerek fél tőlük.Engem idegesítenek.És még felelőtlenül veszélyesnek is tartom az…..
trix 2008.08.21 00:36:15
A XI. ker. északi részén lakom (egy ócska szar bérházban, szívesen elköltöznék, de miből), az I. ker.-ben dolgozom, az utóbbi pár nap mindenkinek az idegeire ment a zaj miatt, tehát:
- a gyakorlás egy részét máshol kellene kivitelezni (az ántivilágban a légiparádéhoz nagyrészt a városon kívül gyakorlatoztak), csak a legszükségesebbeket itt a helyszínen, akkor elviselhetőre csökkene a zajártalom
- a város fölötti alacsony repülésnek van elvi kockázata, még ha eddig nem is zuhant le senki
- egy városnak, városrész(ek)nek van terhelhetőségi határa, azért olyan idegesek most sokan, mert eléggé e határ közelébe jutottunk
- a sokat emlegetett észak-déli budai útvonal (II. ker. déli része, I. ker, XI. ker. északi része) normális esetben is elég neuralgikus pontja a városnak, a földrajzi viszonyok (hegyek) miatt nem nagyon van alternatívája
- az építkezések és felújítások miatt az alsó-felső rakpart egyes részei, csatlakozó utak, terek hosszabb ideje le vannak zárva, és messze van még a vége...
- ilyen helyzetet még jobban megterhelni?! erre hivatkozva miért nem lehetett idén a pesti oldalra települni, vagy délebbre, vagy északabbra tenni az egészet? persze a RB-nak az nem lenne megfelelő presztizsű terület!
- és miért kell ezt az egészet aug. 20-ra tenni? így is éppen eléggé telítve van rendezvénnyel ez a nap! ha mondjuk júl. közepén lenne egy hétvégén, akkor is biztosan sokan elmennének megnézni! persze a tűzijáték garantálja a tömeget, a blama lehetősége kizárva!
- a tisztavatás egy kis katonai puccal, a körmenet meg az esti tűzijáték már "hagyományosan" az ünnep részei, ennyi bőven elég lenne 1(!) napra! egyébként meg nem hiszem, hogy pl. a francia vagy amerikai nemzeti ünnepre, a hivatalos események közé be lehetne szúrni egy ilyen "reklámértékű" rendezvényt, máskorra biztosan...