Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pocak

314 bejegyzést írt és 4337 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Jóbarátok főszereplői 2004. május 6-án, az utolsó rész sugárzásának napján Jay Leno műsorában / Fotó: Getty Images Hungary Meghosszabbította a Jóbarátok című sitcom forgalmazására vonatkozó szerződést a Netflix és a gyártó stúdió, a Warner 2019-re is. Ezzel még tovább nőhetnek az amúgy is…..
pocak 2018.12.28 14:22:27
@legtornasz1: igen, igen, igen, köszönöm, hogy legalább ketten vagyunk.
pocak 2019.01.02 12:24:50
@Kolompár Magneto: de akkor ha jön egy HIMYM-rajongó, hogy vagy sznob vagy, vagy nincs humorérzéked, ugye nem sértődsz meg?

(nálam kábé egy kategória a kettő, aranyos, szórakoztató, nem túl vicces, értem, mások miért szeretik, engem nem villanyoz föl)
A Bandersnatch avagy Bromboló Lewis Caroll Jabberwocky című nonszensz avagy halandzsaversében szerepel először, emígyen: "Beware the Jabberwock, my son! / The jaws that bite, the claws that catch! / Beware the Jubjub bird, and shun / The frumious Bandersnatch!" azaz magyarul, Weöres Sándor…..
pocak 2018.12.28 00:24:57
@Gukker: ez a Tótfalusi-féle fordítás (én is ezt ismertem először), Sixxé meg a Weöres Sándor-féle.

(csak nem írta oda, mert a fordító olyan, mint a focibíró, csak akkor érdekli az embereket, ha elbassza, ha jól csinálja, leszarják)
pocak 2018.12.28 14:40:23
@sixx: vagy az elternatív válasz, cimbi: ja, jogos, bocs, utánanézhettem volna, főleg, hogy 25 éve fordítok. a sértődöttséget meg hagyjuk meg a hanyatló vadkelet herbáljának.
pocak 2018.12.28 14:42:55
@sixx: ja, főleg, hogy nem is konkrétad neked mondtam amúgy, de szerintem te is tudod, hogy a népek általában leszarnak minket, fordítókat, azt hiszik, hogy mindent eleve magyarul írnak, vagy nem tudom.
Negyedik évad, téma a bosszú, Bobby Axelrod (Lewis) és Chuck Rhoades (Giamatti) eddig egymás elpusztításán ügyködtek, most Wendy Rhoades (Maggie Siff) segítségével nekiesnek Grigor Andolovnak (John Malkovich), Taylor Masonnek (Asia Kate Dillon), Brian Connertynek (Toby Leonard Moore) és Waylon…..
Jim Carrey filmes szerepei az utóbbi időben nem voltak igazán emlékezetesek, de úgy tűnik a színész végre talált magának egy testhezálló karaktert, viszont már egy sorozat főszereplőjeként. Idén szeptemberben mutatja be az amerikai Showtime csatorna a Kidding című 10 részes komédia sorozatot,…..
Az amerikai tévécsatornák minden évben több tucatnyi új sorozatot rendelnek be, hogy hátha valamelyik sikeres lesz, de 10-ből jó eséllyel maximum 3 éli meg a második évadot. Persze mindegyiknek nagy reményekkel vágnak neki, de általában soha senki nem látja előre, hogy melyik lesz az, ami egész…..
Méltatlanul hanyagoljuk a c:c-n az NBC idei egyik újoncát, ami letudta az első évadot, és hamarosan a Netflixen is látható lesz magyar felirattal, ha valaki még nem látta volna. A női Breaking Badnek is csúfolt sorozat sztorija annyi, hogy van három nő, akiknek különböző okokból kurva nagy szükségük…..
pocak 2018.05.10 20:49:02
@sixx: persze én is olvastam annó, hogy fordítókat keresnek, meg hogy szegedi egyetemistákkal oldják meg, szóval gyanús, hogy kell lennie.. én mindenesetre a régi star trekektől meg monty pythonoktól kezdve a black mirroron meg a flashen át a mind hunterig meg az alienistig az angolon meg a németen kívül mindenhol román feliratot láttam csak. de mondom, leszarom, szóval nem azér, csak érdekes.
Nem gondoltam volna, hogy erre is sor fog kerülni, vagyis hogy meg kell írnom ezt a szolgálati közleményt erről a tök érdektelen témáról, de miután másfél év elteltével is újra és újra felbukkan a "helyesírás" kérdése (bármit is jelentsen ez) a kommentek között, a…..
pocak 2012.02.26 00:28:21
@krisk!: persze, mint a helyesírási kérdések jelentős részében, írástudó ember itt is nyugodtan rábízhatja magát az ízlésére.
pocak 2018.02.12 15:45:07
@Csendes Szonáta: nemtom annak idején végigolvastad-e rendesen a bejegyzést, esetleg a kommenteket is, de az összes csúsztatásra meg sületlenségre, amiket összehoztál két éve meg most, megtalálod bennük a választ.

különben még azóta várjuk tőled és elvbarátaidtól, hogy előszedd a korabeli itteni vagy akár későbbi nyestes posztjainkban azokat az irtózatos helyesírási hibákat, amik miatt háborogtok.
pocak 2018.02.25 19:58:52
@kcsi: hát igazság szerint sok mindent szeretnénk, de ketten maradtunk hivatalosan Jakabbal, és mind a kettőnk feje fölött jócskán átcsapnak a hullámok, de hát ugye a remény rugózik örökké, lesz még szőlő, lesz még aktív leiterjakab.
Hétfőn este indul a Feleségek luxuskivitelben első évada a Viasat3-on, tetszik tudni, ez az a műsor, ami betekint a gazdag emberek kulisszái mögé, és azt mutatja meg, hogy attól, hogy egy nő gazdag, még nem biztos, hogy ellenszenves, vagy pont fordítva - ez majd kiderül az amerikai Bravo tévé…..
Lesz harmadik évad a True Detective (A törvény nevében) című sorozatból - ez már önmagában is hír, de a Variety még néhány részletet is megosztott róla. Egészen idáig nem volt egyértelmű, folytatódik-e az HBO rendkívül jól induló, de a második évaddal jókora csalódást okozó misztikus krimisorozata,…..
pocak 2017.09.01 10:34:11
@ZMO: igen, igen, igen! a lába nyomát nem csókolhatta meg a Fargónak már az első évad sem.
Mert ilyen lenne a TBBT, ha csak egy ember röhögne alatta, de azt Ricky Gervaisnek hívnák...
pocak 2017.03.10 11:35:54
@deviantRider: asszony az a típus, aki nagyon tud röhögni (cukin csinálja), én meg az, aki nem. és mindig azt hiszi, hogy valami nem tetszik, pedig képes vagyok faarccal végignézni dolgokat, amiket amúgy tök viccesnek találok.

de persze van, ami tényleg nem tetszik, azt onnan lehet tudni, hgoy idegesítően végigfanyalgom.
Az ígért előzetes a The Americans-hez. Itt van egy másik is, amiből kiderül, hogy bővülni látszik a családi biznisz. Itthon a Cool adja Foglalkozásuk: Amerikai címmel...
Alakul a Netflix idei nagy kritikuskedvence, a II. Erzsébet életét feldolgozó The Crown című sorozat második évadának szereplőgárdája: Michael C. Hall (Dexter) és Jodi Balfour (Quarry) már alá is írt hozzá, ráadásul nem semmi szerepekre, hiszen Hall JFK-t, Balfour Jackie Kennedyt alakítja majd…..
pocak 2017.02.10 13:39:26
@Hizdahr zo Loraq: @sans paraben: bocs, azt hittem, nyilvávaló, hogy irónia volt, nem erre ezekre vágyom egy ilyen sorozattól nyilván (a trónok harcát szoktam nézni jobbik felem lelkesedésétől hajtva, de nem vagyok oda érte).

meg hát azért nagyjából-egészéből tisztában is vagyok a történésekkel, szóval a sztori adott, és aki leül elé, hülye, ha másra számít. de a megvalósítás dögunalmas volt nekem, a karakterek laposak, úgy éreztem, nem adott többet egy mittomén, spektrumos dokumentumfilmnél.

de persze még ez is mindegy, csak azt nem értem továbbra sem, miért ment el rá sokkal több pénz, mint egy valóban lűdözős, sok cgi-s akciósorozata vagy hasonlóra.
Egészen döbbenetes, hogy 2013-ban volt az első szinkronos toplista a blogon. Bár nem úgy emlékszem rá, mintha tegnap lett volna, de végigböngészve a korábbi helyezetteket, fel sem tűnt, hogy idő közben elrepült egy-két esztendő. Ez tehát sorban a negyedik alkalom, hogy a hölgyek és az urak után az…..
pocak 2016.12.24 19:14:22
@Jasinka Ádám: hú, ne haragudj, én meg afölött siklottam el. csak a túlzott halászléfogyasztással tudom magyarázni.

azért mentségemre szóljon, hogy tök sok az olyan fordított tartalmakról (könyvekről, filmekről, sorozatokról, akármikről) szóló írás, ahol hanyagolják a fordítók, és fordító lévén magam is (nem sorozatoké), kényes vagyok erre.
A filippínó Alyas Robin Hood című műalkotásról van szó, felhívnám a figyelmet a lángszóróra...
3,3 millió nézője volt a 100 milliós kalandnak első körben, ami 2014 januárja óta a legjobb újoncdebütálás a kábeladón, akkor a True Detective hozott hasonló számokat. A Trónok harca 2011-ben 4,2 millióval nyitott.  Dögös androidok jönnek a sárkányok helyére A Westworld sorozatverziója nagyjából…..
A többszörös díjnyertes sorozat (Aranyglóbusz, Peabody, Critics' Choice, WGA, AFI, TCA) berendelése a minőséget látva nem, a nézettséget tanulmányozva óriási meglepetés. A második évadra a közönség érdeklődése megcsappant (paranoiából is megárt a sok), múlt héten…..
pocak 2016.08.17 11:58:09
@Gringo: igen, én se értem a hájpot. az első évadot végignéztem, de végiguntam, a második évad első részének a közepén kaszáltam. még lehet, hogy újrapróbálkozom, hátha egyszer leesik, mitől ennyire jó ez az álmos monotónia.
Nem vagyok sportközvetítés-habzsoló, nem ismerem sz összes magyar riportert. De az feltűnt, hogy az elmúlt években minden meccs, illetve verseny után jó esetben annyit szűrtem le, hogy jellegtelen, középszar volt a kommentátor, sokkal gyakrabban idegesítő és/vagy nagyarcú és/vagy a magyar nyelvvel…..
Nem, nem vagyok álszent, sem erkölcscsősz. Tudom, hogy én is vétek hibákat. A lista nem is arról szól, hogy népneveljek. Pusztán dokumentálni szeretném, ami kiakaszt. És tudom közben, hogy mást meg más akaszt ki (valakit pedig egyenesen én akasztok ki), azaz biztatok is mindenkit,…..
pocak 2013.08.07 10:09:45
@peetmaster: "Pedig szerintem manapság az írás az elsődleges, a beszéd csak annak a "hangosítása".

ezt nem is értem, az emberek anyanyelve az, amit beszélnek, nem az, amit írnak. ez mindig így volt, mindig így lesz.

"Amellett az angol "in" és "into" közti különbséget nem lehet félreértésmentesen visszaadni, ha lemondunk az n-ről."

1. nem az -n-ről mondunk le, hanem -ban locativus rag helyét átveszi a -ba.

2. bőven vannak nyelvek, ahol abszolút semmi különbséget nem tesznek a locativus és az illativus között, mégse hiányzik senkinek, hogy ezekre két külön rag legyen, nem értik egymást folyton félre. (ami azt illeti angolul is meglehetősen gyakori az in illativusi jelentésben is.)

ha ennek a megkülönböztetésnek az elvesztése szörnyesztő félreértésekkel járna, és rontaná a kommunikáció hatékonyságát, egyszerűen nem történne meg.
pocak 2013.08.07 18:10:34
@peetmaster:
csakhogy ez nem mennyiségi kérdés. a beszéd, az anyanyelvhasználat spontán tevékenység, amit az ember otthon a szüleitől meg a környezetétől tanul. az írás egy ad hoc szabályok közé szorított tevékenység, amit az iskolában úgy tanulunk meg, mint a törit meg mittomén. óriási különbség.

1. nem, ha az -n-ről mondanánk le, olyan szavakat használnánk, hogy "katla" meg "beto", de ilyesmit nem tapasztalunk.

2. csakhogy ez nem így működik, hogy ha neked tetszik valami, akkor majd a nyelvközösség jól alkalmazkodik hozzád. az ilyesféle nyelvi változások spontán és kiszámíthatatlan folyamatok. megtörténnek és kész. ha ez a megkülönböztetés elveszik, akkor a nyelvközösség nem tartotta szükségesnek. ahhoz tök jogod van, hogy a fogad szívd, mert te szeretted, de ennyi.

ha végleg eltűnik a -ban, ugyanúgy nem fog hiányozni, ahogyan az olaszoknak sem hiányzik, meg ahogy befejezett folyamatos jövőidő sem hiányzik nekünk, pedig gazdagabb lenne a nyelv több eszközzel.

3. még. aztán ez vagy így marad, vagy nem, vagy az írás hatására a beszélt nyelvben is visszatér a -ban. sose lehessen előre tudni.
pocak 2016.08.02 11:44:40
@inebhedj - szerintem: Lemaradtál egy brossúrával, a 12. kiadás szerint már egybe kell írni a nyitvatartást. a kevés értelmes változás egyike.

De azért ugye világos ugye, hogy a, IPA-val elég macerás lett volna pontosan átírnom Árpád korának nyelvállapotát, b, a mondanivaló szempontjából ennek semmi jelentősége.
Felrobbanó autóval, sötét sikátorokban eldördülő lövésekkel és egy mindenféle érzelmet látványosan megélő Benedict Cumberbatch-csel érkezett meg a hétvégén a Sherlock negyedik évadának előzetese, aminek épp ideje volt már, mivel két és fél éve véget ért az utolsó teljes sorozatévad. A videó alapján…..
pocak 2016.07.26 01:37:17
@Lady Scarlett: Pedig az egyik legjobb nyomozós sorozat lett belőle, úgyhogy érdemes.* Az persze igaz, hogy nem nagyon kell benne keresni Conan Doyle nyomait. Simán jobb, mint Cumberbatchék harmadik teljesen ostoba fan service-be fulladt harmadik évada (aminek szintén csak slágvortokban volt köze Conan Doyle-hoz, szellemiségében semmi).

*Diszklémer: Igazából egy másik nyomozós sorozatot se nézek, úgyhogy ez üres nagyotmondás volt a részemről. De tényleg jó.
A negyedik lesz a Black Sails, magyarul Fekete vitorlák című sorozat utolsó évada, jelentette be a Starz csatorna. A Karib-tengeren garázdálkodó kalózok történetét itthon a Paramount Channel sugározza. Arról egyelőre nincs szó, hogy 2017-ben mikor mutatják be a sorozatot lezáró 10 epizódot. A hírrel…..
Mindössze két és fél percbe belefért az összes pucérkodás, ami egyébként rekord, mármint rekordkevés, hiszen a harmadik évadban majdnem tíz percnyi dugás volt, szóval megszelídült a "csöcsös-sárkányos" sorozat.  ..
pocak 2016.07.02 15:06:16
@Dave555: két-három rész után én is kukáztam, egyáltalán nem tudott érdekelni. aztán b. nejem annyira lelkesen nézte, hogy kedvet kaptam tőle, és az idei évad előtt szép lassan végignéztem az előző ötöt. továbbra sem értem a veszett rajongást, mert hát elég uncsi ez a cucc. de azért most már mégis kíváncsi vagyok, szóval valamilyen szinten rá lehet kattanni, bár az egész alapvetően sok hatásvadászatból áll, illetve abból, hogy jon snow ugyanazzal a búbánatos tekintettel néz maga elé minden elképzelhető szituációban.
Hétfőn este az HBO-n lement a Trónok Harca hatodik évadának hetedik része. A meglepő visszatérésekkel dúsított epizód spoileres kibeszélője a tovább mögött olvasható...
Ennyi a hír és nem több: az évad egyik legviccesebb újonca (a másik a Life in Pieces) az egykori Prizma TV helyén látható RTL+ adásán követhető majd Jogászok ásza címmel. A sorozat egy magát ügyvédnek képzelő, ám ehhez a szakmához egy cseppet sem értő színészről szól, akit a sorozatából kiírtak, ő…..