Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fuzzykinkyfunk

0 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Blogíró, Engedje meg, hogy a következő történetet megosszam a Nagyérdeművel:   Múlthéten történt, hogy a nagymamám hirtelen összeesett, hányt és rettenetesen szédült. Mentő ki, kórházba be, vérvétel, EKG. Ezek után azonnal (!) felállították a diagnózist: a…..
fuzzykinkyfunk 2011.08.25 22:56:51
@Ishadesu: "Csak pár apróságot fűznék hozzá az eddigiekhez:

1. Hirtelen rosszullét, hányás, szédülés lehet egy sima gastrointestinális infekciótól a Meniere-syndromáig kb. ezerféle betegség esetében. És igen, köztük van az agyvérzés is.

2. Arról nem szól a fáma, hogy a vizsgálat során fény derült-e egyéb neurológiai tünet(ek)re is (ha SBO-n látták először a beteget, akkor nagy valószínűséggel neurológiai vizsgálat is volt -még ha a hozzátartozó úgy is látta, hogy EKG-n és vérvételen kívül semmit nem csináltak-, mert az kötelező). Ha nem volt semmi más, akkor nem gondolunk kapásból stroke-ra - persze attól még lehet az. (Nagyon valószínűnek tartom, hogy a vizsgáló orvos nem talált más neurológiai tünetet a fentieken kívül, különben biztosan kért volna CT-t/hívott volna neurológust.)

3. Persze, rögtön rámondták, hogy pszichés eredetű, mégis bent tartották 5 napig? Minek? Ha valakit 100%-ig pszichésnek tartok, annak pszichoterápiát javaslok és nem foglalja feleslegesen az ágyat 5 napig. Ergo nem valószínű, hogy rögtön lelki eredetűnek tartották.

4. CT-n elviekben van valamennyi szabad kapacitás a sürgős eseteknek. Elviekben, mert ha az adott intézménynek pl. nincs saját CT-je, vagy ha van is, mondjuk éppen rossz, akkor nyilván más a helyzet. [Mint azt Murphy óta mindannyian tudjuk: ami elromolhat, az el is romlik, ez alól a CT-gép sem kivétel. Csak mondjuk horror áron javítják meg, amit nem minden kórház tud azonnal lecsengetni, vagyis amíg nincs pénz (akár napokig is), áll a CT.]

5. Bármily meglepő is, a fekvőbeteget is kénytelenek vagyunk "szélnek ereszteni", ha úgy ítéljük meg, hogy az aktív kórházi kezeléstől már nem várható további javulás, mert kell a hely a következő betegeknek. Ilyenkor jön a beteg állapotától függően a rehab, a krónikus osztály, az otthon vagy a házi ápolás.

6. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyien próbálnak megszabadulni idős, rossz állapotú, ápolást és ellátást igénylő hozzátartozóiktól, úgyhogy nem csoda, ha az orvos rögtön erre gondol, ha azt hallja, hogy a rokonok nem akarják hazavinni a mamát. Azzal, hogy milyen stílusban ad hangot eme véleményének, meg csak saját magát minősíti.

7. Kétlem, hogy a nővérek semmi mást nem csináltak, csak "a szobájukban nevetgéltek, kávéztak vagy újságot olvastak". Való igaz, hogy kevés idejük jut egy betegre, mert iszonyú kevesen vannak és iszonyú sok a munkájuk, éppen ezért nagy áldás nekik (és nekünk is), ha a betegápolásba besegítenek a hozzátartozók is egy-egy látogatás alkalmával. Ezen nem kell fennakadni! Amíg nem lesz több pénz, addig nem lesz javulás sem."

Rendkívül releváns hozzászólás, minden pontjával egyetértek/tapasztalom.
Sajnos, hiú vagyok. Két éve azonban nagyon durván ráfizettem a hiúságomra. Biciklisbaleset következtében megnyúlt jobboldali, felső szemhéjam miatt mentem erre a klinikára, az idősebbik plasztikai sebészhez. Ő, a koromra hivatkozva – 50 fölötti vagyok – rábeszélt egy…..
Tisztelt blog!   Szeretnék megosztani önökkel egy rövid történetet. Azt kérném, hogy az elérhetőségeim ne kerüljenek ki a blogra. Előre is köszönöm!       Ismerősöm fiát vitték be nemrég a siófoki kórházba,gyógyszer túladagolással elkövetett…..
fuzzykinkyfunk 2011.02.23 19:15:48
@Irise: nyugodjék békében:(! /30 g paracetamol/
Praxis 5 év alatt 7 műtét 2011.02.07 06:00:00
2006. szeptemberében eltávolították a méhemet, egy mióma miatt. Több napig a műtét után magas láz gyötört, begyulladt a seb is, majd spriccelni kezdett a vér a sebemből. Azonnal újra megműtöttek egy érsebész segítségével. Ezután az intenzívre kerültem szepszises és…..
fuzzykinkyfunk 2011.02.07 21:08:33
@dbeata: nem kell hozzányúlni, míg nincs epeköves panasza!
Semmit sem tudunk a készülékről, csak sejtéseink vannak: nagyobb háttértár? Kamera elől és hátul? Több pixel a kijelzőn? Nagyobb fényerősség? Kétszer több memória? A pletykák könnyebb és vékonyabb LCD panelről szólnak, de vajon hihetünk nekik?Kínában ezekkel a…..
Tisztelt blog!   Édesapám szenvedésének egy rövidke, ám annál durvább részletét szeretném megosztani Önökkel. Szegény azóta már nincs közöttünk, tüdőrák következtében hagyott itt bennünket, mindenesetre fájó emlék az az orvosi mulasztás, amelynek következtében…..
fuzzykinkyfunk 2011.01.29 19:30:47
@miklos.rabai: "Ezek következményei tehát a vakság, a veseelégtelenség, és a neuropátia, ami sok részből áll, de a legjellemzőbb ugye az impotencia... :("
Ez utóbbihoz hozzáfűzve: sajnos nem ez vezet a beteg halálához, hanem leginkább egy cardialis neuropathiara jellemző fájdalmatlan szívinfarktus, szívelégtelenség, malignus ritmuszavar, vagy neuropathias(/neuroischaemias) láb amputatiója és ennek minden következménye.
fuzzykinkyfunk 2011.01.29 20:52:32
@drKotasz: ezzel teljes mértékben egyetértek, egy érügyileg reconstrualt láb (akár lábfejig) óriási siker . Ami marad, ugye az a jéghegy alja: a kóros mechanizmusok a háttérben. Ilyenkor az autonóm működések kóros regulációja vezet a beteg halálához pl. egy kamrafibrillációhoz.
Praxis Édesapám tragédiája 2011.01.26 06:00:00
Tisztelt Blog és Olvasói(orvosok és orvoskodók)!   Régóta vagyok olvasója a Praxis blognak, néha hozzá is szólok, most úgy döntöttem, megosztom édesapám tragikus esetét. Augusztusban kezdünk-a kórkép összetett, kérem az orvos olvasók véleményezését, de igyekszem…..
fuzzykinkyfunk 2011.01.26 23:12:32
@Hatodéves: belgyógyász szemmel nézve: " sosem fáradékony férfit 2 lapát szenenként kiveri a víz, le kell ülnie". Lehet egyből szívelégtelenségért kiáltozni, meg COPD, hypoxia et cetera, de lehetett subfebrilis is,és/vagy motoros neuropathia a csökkent terhelhetőség mellett melyet a tüdőbetegsége krónikus okozott -ez előbbi nyáron kevésbé tűnik fel, ugye? Több Lyme kórost kezeltem már és felejtsd el a tankönyvet. Egynél volt csak bőrtünet (!), meg miegymás. A bagó jó alap lehet feltételezni a tüdő malignomáját ezek mellett, akár VCS sy-t okozva, akár paraneopl. thromboembolias eseményeket nézve, akár az esetleges met.-ek szempontjából.
fuzzykinkyfunk 2011.01.26 23:17:14
@rikavagyok: nem kell mindent elhinni, még ha infektológus is az illető, ahogy fentebb írtam, nem csak kullancs terjesztheti a Borreliákat.
Praxis Megalázott a nőgyógyász 2011.01.24 06:00:00
Sok évvel ezelőtt történt! 34 éves voltam, már megszületett – szerencsére – mindkét gyermekem! Egyik reggel iszonyatos alhasi fájdalomra ébredtem, elmentem a háziorvoshoz. Ő tovább küldött a nőgyógyászhoz, aki megvizsgált, miközben iszonyatos fájdalmat éreztem.…..
fuzzykinkyfunk 2011.01.24 21:51:14
@Leroi: ha csak kalapácsuk van, mindent szegnek néznek,) egyébként a legfontosabb, hogy nil nocere!
Tisztelt Praxis blog!   Levelem témája a háziorvosi rendeléssel kapcsolatos tapasztalataim lesz, illetve pár észrevétel, amivel javítani lehet az ellátás színvonalát és még pénz sem kell hozzá.     Az eddigi bejegyzéseket olvasgatva ez nem tűnik annyira jelentős…..
fuzzykinkyfunk 2011.01.08 23:30:08
@Napkutya: ott a pont
Pár nappal ezelőtt az Index már spoilerezett kicsit, most eljött az idő, hogy hivatalosan is megerősíthessük: a blog.hu mától mobilsablonnal is elérhető!  Ezentúl, ha kedvenc blogodat mobilon nézed, akkor a telefonokra optimalizált verzióval fogsz találkozni. Csak a lényeg:…..
Ezt a csodálatos képet szorgos kezek és masinák szerkesztették a Hold déli pólusáról az LROC keringő egység által hat hónap leforgása alatt  készített 1700 felvétel alapján. A megvilágítottsági térkép egyfelől lenyűgöző, másfelől tanulságos. Fény…..
fuzzykinkyfunk 2010.12.19 21:48:02
@sutyerák: ez igen \@/
Az édesapám több mint 3 hónapig volt a kazincbarcikai kórházban ,agyvérzés után. Lekötözve, kiszolgáltatva, megalázva. Kétszer kiszárították,mert még az infúziót is sajnálták tőle.Mindez az Ápolási osztályon történt,havi 80000 ft ellenében.Minden nap…..
fuzzykinkyfunk 2010.11.20 21:20:53
fuzzykinkyfunk 2010.11.20 22:21:10
Sok gyógyszercég pénzel orvosokat például előadásokért, amik elvileg nem befolyásolhatják azt, az orvos később melyik gyógyszert írja fel egy bizonyos indikációban, de hát elvileg mégis megtörténhet. A lényeg az, hogy jobb erről tudni. Az USA-ban most hoztak nyilvánosságra…..
Praxis Dohányoznak a rendelőben 2010.10.23 06:00:00
Kedves Praxis! Közelebb vagyok már a negyvenhez, mint a harminchoz, de nagyon ritkán volt dolgom háziorvossal. Ha nagyon kellett, elmentem magánrendelőbe, vagy orvos ismerősöm által ajánlott szakrendelésre, stb. Betegállományban még életemben nem voltam - olyan munkahelyem van, ahol…..
fuzzykinkyfunk 2010.10.23 22:00:38
@pakesz: @Viviparus: /azért ne hasaljatok már egymás hátára/ - még az írott beszéd előtt is lehet fogat mosni!! sok sikert!
fuzzykinkyfunk 2010.10.23 23:25:40
@pakesz: köszönöm!
fuzzykinkyfunk 2010.10.24 00:28:09
@pakesz: aludj egy egy jót, hátha meglátszik rajtad! vegyek neked ékezetes billentyűzetet/szoftvert?
Tisztelt Praxis!   Nemrég egy teljes kivizsgálás alkalmával szembesültem a kórházakban (legalábbis abban a budapesti intézményben, ahol én voltam) uralkodó áldatlan állapotokkal. Ezért elsősorban nem a dolgozókat teszem felelőssé, hiszen találkoztam szép számmal…..
fuzzykinkyfunk 2010.10.22 22:54:13
@gld:" Nem kell feltétlenül minden ágy mellé széf. Szerintem elég, ha van egy az osztályon, amit általában a főnővér kezel."

A főnővérek általában 8 órát dolgoznak, hétköznap. vagyis a heti 168 órából 40 órát elvileg.
fuzzykinkyfunk 2010.10.23 00:27:17
@TamásD: az anencephalometriája pont nullát mutat ;)
fuzzykinkyfunk 2010.10.23 00:43:07
@pakesz: a személyeskedést is leszámítva, számodra értelmetlen lenne, jócc!
A KBK legutóbbi voksolásán a gyógyszer-konteó hajszálnyival bár, de az élen végzett. Miután kihirdettem a végeredményt, elővettem a jegyzeteimet és a bekönyvjelzőzött forrásokat (és persze konzultáltam Velük), rájöttem, hogy a témát egyetlen posztban bemutatni kábé olyan…..
fuzzykinkyfunk 2010.09.26 22:54:33
@kacsa.: "miniverzalis" vagyok csak:). Az emberhez (humán állat) tudok csak hozzászólni. Nyilvánvalóan csecsemőkkel nem fognak csak úgy kísérletezni, retrospektíve lehet szinte csak adatokat gyűjteni e témában, az ugye meg rendkívül korlátolt, minden más pedig emberellenes lenne.
A "rákkutatásban" is végtelenül etikátlan lenne a klasszikus placebo kontrollos kettős vak vizsgálatok, akár keresztezett verzióban is. Nehéz ügy.
Sziasztok!   Én is elmesélek egy történetet, ami tavaly esett meg velem. Elmentem a háziorvoshoz, két éve nem voltam, és ez volt az első alkalom, mióta itt lakunk, tehát nem tudtam kihez megyek, aki éppen rendelt.Szép bemutatkozása sikeredett az orvosnak mondhatom: úgy egyórás…..
fuzzykinkyfunk 2010.09.20 21:47:32
Sziasztok!Elég szörnyűek a tapasztalataim a Miskolci kárházzal kapcsolatban. Amelyik rokonom bement, egy sem jött ki élve. A Belgyógyászat egyenesen embertelen. Bement a 49 éves unokatestvérem a gyomrával a szokásos kontrollra, úgy volt, hogy hazajön, elkapta a tüdőgyulladást,…..
fuzzykinkyfunk 2010.09.11 18:35:48
@scorpioscorpio: Jó pár felfekvést láttam már, de ebből kialakuló igazi sepsist nem sokat.
Nekem sajnos egy sürgősségi döntés után édesanyám került be május elején a szekszárdi kórház pszichiátriai osztályára. Idegorvosi konzílium után került be, ahova a saját lábán érkezett, majd került elhelyezésre. A részletektől mindenkit megkímélve: a negyedik napon…..
fuzzykinkyfunk 2010.09.07 21:24:08
Kedves olvasó! Biztosan emlékszel a múlt hét péntekjén megjelent, és A mormon-összeesküvés címet viselő posztra itt, a konteóblogon; nos, annak a legvégén ezt írtam: "Nagyon tudnám értékelni, ha a bennfentesek (vagyis mormon vallású felebarátaink) közül is nyilatkozna…..
fuzzykinkyfunk 2010.09.07 14:47:36
@khamul: Ha teljesen befejeződik a humán DNS vizsgálata, akkor ez majd minden efféle ide-oda vándorlási zagyvaságot boríthat. Persze ez "csak" tudomány.

www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/home.shtml
Sziasztok kedves olvasók! Elmesélem szomorú történetemet, hogy mással sose forduljon elő ilyen. Sajnos gyógyszerszedés miatt terhességmegszakítást javasoltak, párommal nagyon őrlődtünk a döntésen, mert nagyon szerettünk volna már babát, de az orvosok tanácsát megfogadtuk. Az…..
fuzzykinkyfunk 2010.08.29 20:35:05
@Babette_: Apa jókat eszik, sokat iszik (10-20-30 évig). Epeköve, epehólyag gyulladása és belobbant hasnyálmirigye lesz. Apa krízisbe kerül, de végül megmentik. Vége a sztorinak.
fuzzykinkyfunk 2010.08.29 21:59:03
@radiologus.hu: pontosan, annyi kiegészítéssel, hogy: "apa kocsit hajt".
A compliance sajnos orvosi fogalom, nem a betegek találták ki, szóval nem működik. Nem szmájlizok.

""-Tudósok-
Pozitív-csokor Olyan sok rémtörténetet olvashattam az elmúlt pár hónapban a blogon, hogy már-már magam is kezdtem elhinni, hogy helytálló a kétségbeesett felkiáltás, miszerint csak a magyar egészségügytől mentsen meg minket a sors… Ezért elhatároztam, hogy…..
Praxis Túl van szedálva a néni 2010.08.27 06:00:00
Hát rossz sztorikból nekünk kijutott, ha kórházakról és ápolónőkről és orvosokról van szó. Édesanyám 76 éves. A 70. szülinapján még felfogta, hogy mit kapott a szülinapjára. Csak pár nap kellett a sötétséghez.A diabétesz és az érszűkület már csak a legkisebb bajunk. 6…..
fuzzykinkyfunk 2010.08.27 20:44:45
@Irise: klónozd magad, mindent megold:DD