Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tarkabab

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Évekig vártuk, hogy elérkezzen hozzánk harmadik gyermekünk. Majd amikor úgy tűnt, hogy végre sikerül, nagyon féltem. Mivel védőnő hallgató voltam, tudtam, hogy a negyvenes években megfogant babák nagyobb arányban lehetnek Down-syndromásak. Imádkoztam a magzathoz, hogy ha "beteg" – már tudom, hogy…..
tarkabab 2016.03.25 11:14:33
@MittuDomain: Megnyugtatna, ha a Down-szindrómás gyerekek szülei azt mondanák, hogy pokol az életük? Miért zavar az, ha jól vannak? Semmiképpen ne olvasd el ezeket, mert kikészülsz:

downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/a-csalad-elete/szeretem-es-buszke-vagyok-ra

downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/a-csalad-elete/mindenki-tud-adni-valamit
tarkabab 2016.03.25 11:24:34
@ubu1a:
ha komolyan érdekel, hogy miért kell különbséget tenni a Down-szindróma és a betegségek között, itt egy magyarázat:
downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/a-down-szindromarol/a-down-szindroma-nem-betegseg

"számos komoly tünettel jár együtt" – vagy nem. Makkegészséges Down-szindrómások is vannak. Szintén csak akkor, ha a tények érdekelnek:

downbaba.hu/downbaba/egeszsegugyi_problemak/

Attól, hogy gyorsan leírod, hogy súlyos, rendellenes meg hiba, a Down-szindrómások állapota nem változik. Súlyos tünetekkel, súlyos betegségekkel ettől még ritkán jár együtt. Ezeknek a többsége egyébként gyógyítható is.
A 19. századi orvos, John Langdon Down nem fedezte fel a genetikai betegséget, hanem egyszerűen a mongolizmus nevet ragasztotta rá, mivel úgy vélte, a betegek arcvonásai a mongolokéra emlékeztetnek. Az 1960-as években aztán, hogy a szakirodalmat megszabadítsák a rasszista felhangú…..
tarkabab 2015.01.08 11:42:15
"valószínűleg hiába győzködnénk egy Down Egyesületet, hogy holnaptól 21 triszómia egyesületnek nevezze magát"
Én arra fogadnék, hogy a hazai Down szervezetek közül az Egyesület váltana leggyorsabban, ha a köznyelv átvenné a 21-es triszómiát. Egyébként tesz is érte, hogy az emberek ezt is értsék, 2009-ben a Down Egyesület ünnepelte először Magyarországon a Down Világnapot, ennek kapcsán mindig előjön a 3/21:
0321.hu/

"Mivel a mondol redo a mongolid rasszra jellemzo, teljesen jogosan neveztek mongol idiotaknak a Down-korosokat."
Nem a mongolredő miatt nevezte el mongolizmusnak, hanem az alacsonyabb rendű "mongol rasszra való visszaütés" miatt, vagyis mert tényleg azt gondolta, hogy a Down-szindrómások megrekedtek egy olyan alacsony fejlődési fokon, mint a mongolok. szirkababa.blogspot.hu/2008/02/aki-mondja.html
Az idióta külön önmagában is teljesen indokolatlan, a Down-szindrómások IQ-ja nem ilyen alacsony, többségében középsúlyos-enyhe értelmi fogyatékosok ("debil" vagy "imbecil", ha úgy tetszik), sőt normál IQ is előfordul.

Én nem hinném a fehér bűntudat túltolása lenne, hogy ha a mongol kollégák megkérnek, hogy lécci, ne rólunk nevezzétek már el ezt az értelmi fogyatékossággal járó állapotot, akkor az európai kollégák azt mondják, hogy na jó. (Ez történt a Lancetnél és a WHO-ban downbaba.hu/tenytar/honnan-ered-szindroma-elnevezes/ )

És még egy apróság: ha nem kerül túl sokba, a kór helyett lehetne szindróma? Köszi. ( downbaba.hu/tenytar/kor-vagy-szindroma/ )
"A Boiron Laboratórium az Oscillococcinumot a világ mintegy 80 országában forgalmazza, ez az egyik legismertebb terméke. Alkalmas az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére. Alkalmazását az influenza kezdeti tüneteinek jelentkezésekor meg…..
A gyermek 1500 éve halt meg Franciaországban. Eltemetésének körülményei arra utalnak, hogy a középkorban nem feltétlenül bélyegezték meg őket.   A Down-szindróma egy veleszületett genetikai rendellenesség, késlelteti a növekedést és enyhe értelmi zavarral jár. A 19.…..
Egyre több az olyan bölcsőde és óvoda, ahová autista vagy értelmi sérült gyermekeket is integrálnak. Igyekeznek a társadalommal elfogadtatni és megmutatni neki, hogy nem csak az egészségeseknek áll a világ. Az ötlet nagyon is jó, segíti a társadalmi tolerancia kialakulását, és…..
tarkabab 2014.06.25 07:45:47
Kedves Heléna!

Sokat gondolkoztam, hogy kommenteljem-e a cikkét. Látom, hogy jó szándékkal közeledik a témához és nem akartam megbántani. De azt is látom, hogy tanulni szeretne, akkor pedig szüksége van a segítségre.

Valószínűleg nem ismer Down-szindrómásokat, Williams-szindrómásokat, autistákat. Nem tudja, nem élte át (és nem olvasott róla eleget vagy megfelelő forrásokat), hogy ők nem eleven diagnózisok, hanem egyéniségek, akiknek az egyéniségében különböző mértekben játszanak szerepet a diagnózis következményei (és maguk a tünetek). Ebben a cikkben a fogyatékosok egy-egy homogén, egymástól és a közönséges emberektől markánsan elkülönülő, sztereotipikus panoptikumban jelennek meg, ahol a jó szándékú, naiv szemlélő saját nagy szívének köszönhetően, normálisságánál fogva megszerzett jogával, jóságosan emberré nyilvánítja ezeket a fura lényeket.

Egy példa: "Ám nem szabad rögtön leírni ezeket a gyermekeket, igenis vannak köztük olyanok is, akik megfelelő környezeti és a nevelési segítséggel, de megtanítható (sic) az önálló életre." Nem magyarázom, inkább megkérdezem, hogy dicsérőnek vagy inkább elítőlének érzi, ha én azt írom a cikkéről, hogy "nem szabad teljesen leírni az egészet, ha az ember nagyon keresi, igenis találhat benne értelmes mondatot"?

Vagy egy másik: A Williams-szindróma leírása mögé próbáljon meg elképzelni egy állást kereső felnőttet. "Aranyos, ritka kis manó", "becsapós kis kölykök" - mintha nem is feltételezné, hogy túlélik az óvodás kort. Mivel eddigre már beszélt mindenről, ami a témával kapcsolatban eszébe jutott és a cikkben nem mondja ki, hogy a gyerekek lennének a fő témája, ezért ez így rossz képet közvetít. De a "becsapós kis kölykök" nem csak ezért elfogadhatatlan, hanem azért a szemléletért is, amely szerint az alacsony IQ-juk "igaz", a jó verbális készségük meg nem, az "becsapás", hiszen csak az számít igazán, amiben gyengék, az határozza meg őket, hogy mennyi az IQ-juk. (Későbbiekre jó tanács: ha egy embercsoport IQ-járól azt olvassa, hogy egy 10 pontos tartományban mozog, akkor egészen biztosan tudhatja, hogy az nem igaz. Legfeljebb az átlag, ami szórás nélkül keveset árul el a valóságról.) Amivel kapcsolatban végül sajnos nem árulja el, hogy "mire jók a sokat emlegetett IQ-tesztek": arra, hogy a hagyományos, frontális és differenciálatlan, mindenki számára "egyen"oktatást nyújtó iskolagyárakban való megfelelést bejósolják. (Így visszakanyarodva pedig igazán kíváncsi lennék, hogy hol van az az "egyre több" bölcsőde és óvoda, ahol integráltan fogadják az értelmi sérült gyerekeket.)

Dicséretes a szándék, hogy az "irreális képek és eltúlzott elképzelések" helyébe valami mást mutasson fel a sérütekkel kapcsolatban, de amíg saját maga sem rendelkezik reális elképzelésekkel, addig ez nem igen lehetséges. Remélem, nem veszi el a kedvét, nem töri le az érdeklődését sem az én kommentem, sem a többieké.
A Down-szindrómások IQ-jával kapcsolatban ajánlom figyelmébe Chris Borthwick elgondolkodtató, szemléletformáló írásának összefoglalóját:
downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/a-down-szindromarol/rasszizmus-iq-es-down-szindroma és ezt a néhány gondolatot: downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/a-down-szindromarol/kepessegek/ertelmi-kepessegek-es-ervenyesules

További munkájához sok sikert és kitartást kívánok!

Üdvözlettel:
Gyarmati Andrea
hacsaknem Trafikország, ébredj! 2013.05.14 12:51:02
Eltelt már annyi idő a trafikbotrány kirobbanása óta, és kiderült már annyi újabb és újabb fejlemény, hogy nyugodtan kijelenthetem: irigylésre méltó húzás ez, fejlettebb diktatúrákban is tanítani kéne azt, ahogyan egy kormány hülyére veszi, és oligofrén, öntudatlan…..
“Ha nem itt lakom, akkor szerencsém van, akkor járhat iskolába?”  – kérdezi Tomi anyukája. Mert a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek iskoláztatása ma főképpen szerencse dolga. Jogaik ugyanis alig vannak...
tarkabab 2012.10.09 12:13:39
@Neon Fu: de te véletlenül maradtál kinn, ugye?
tarkabab 2012.10.09 12:26:00
@Zéé-e: van egy jó hírem: nem kell neked fejben összerakni, hogy hogy működhet az integráció, mert van működő gyakorlat, gyakorló szakemberek. Ez nem olyan dolog, hogy bárki ért hozzá, aki rászán 2 percet, hogy megírjon egy kommentet. Ha neked van szakmád, biztos megérted, hogy van olyan része, amit nem te találtál ki, mert okos vagy, hanem megtanultad másoktól, hogy hogyan működik.
tarkabab 2012.10.09 15:23:58
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cEs4iKy5GIU
integrált oktatásban "tönkrement" gyerekek és tanárok
   A Magyar Pszichológiai Társaság beszámol számos olyan "pszichológiai területeken folyó képzésről, amelyek megtévesztőek lehetnek mind a laikusok, mind a szakemberek számára. (...) A megtévesztés lényege, hogy a képzést végző cégek személyek, gyakran arra hivatkoznak, hogy képzésük akkreditált."…..
tarkabab 2012.04.07 08:12:09
@Ms.Monroe: @Ms.Monroe: A dolognak ez az egyik szomorú oldala, hogy a beiratkozottakkal elhitetik, hogy megtanultak mindent, amit kell és jogosítványt szereztek terápiás és/vagy tanácsadói munkára. A MBE a honlapján egyenesen azt hirdeti, hogy "hallgatóink mindent megtanulnak, amit Magyarországon a pszichológia tudományában bárhol tanítanak", mondjuk az más kérdés, hogy hogyan hiheti el valaki józan ésszel (esetleg már egy diplomával a zsebében), hogy 288 (tömbösített) órában meg lehet azt tanulni/tanítani, amit az igazi egyetemeken még 2000 órában sem tudnak megtanulni/megtanítani. Nem az a baj, hogy létezik ilyen hobbipszichológiai ismeretátadás, hanem az, hogy a végzettek pszichológusnak hiszik magukat. Nem, ez nem is baj, ez tragédia.

A másik része a pénz: pszichológia szakokon is létezik állami finanszírozás, a MBE viszont fizetős, ha jól tudom. Mit szólnál hozzá, ha a gyerekedet egy olyan orvos műtené, aki fellázadt az igazságtalanság ellen, hogy mennyi pénzt kell áldoznia annak, aki orvosin akar végezni, szakvizsgát kell szerezni, rendelőt kell fenntartani és inkább a sufniban veszi ki a gyereked manduláját egy harapófogóval?
Kérdés nélkül, durva megjegyzések kíséretében szállította le a buszsofőr azt az értelmi fogyatékos férfit, aki ÉFOÉSZ tagsági igazolványát mutatta fel neki felszálláskor. Bár a megfelelő, ingyenes utazásra jogosító igazolvány is nála volt, alkalma sem volt meggyőzni a…..
tarkabab 2012.01.18 20:12:32
@Peti817172M: veled még soha nem fordult elő, hogy nem azt az igazolványt kaptad elő valahol, ami épp ott kellett? én hallottam már ilyenről ;) egy értelmi fogyatékossal lehetne annyira türelmes, hogy még egy esélyt ad neki, hogy a tévedését korrigálja. ami azt illeti, bárki mással is. legyünk már emberek.
tarkabab 2012.01.20 08:45:15
@ZBR: igen, ez helyközi, BKV-nál az van, amit írtunk: nesze semmi, fogd meg jól
tarkabab 2012.01.20 08:48:15
@rhubarbjelly: ha a te gyerekedet megalázza egy tanár, mert egy másik gyerek felbosszantotta, annyit mondasz, hogy "tökéletesen megértem"?
Az ENSZ Közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, két évvel később pedig úgy döntöttek, ez a nap lesz az emberi jogok világnapja. A bevezetést és a 30 cikket átfutva semmi meglepővel nem találkozunk, 63 évvel a megalkotás után szeretnénk mindezt…..
tarkabab 2011.12.09 15:32:14
@P.mester: neked mennyit fizetnek?
tarkabab 2011.12.09 15:48:41
@pokuszhok: "Mint ahogy arra is vannak szabályok, hogy ki kerüljön kisegítő iskolába, ki normálisba ki pedig tehetséggondozóba"
Ezek a "szabályok" se nem örökérvényűek, se nem univerzálisak. a downosok pl. nem azért járhatnak más országokban normál iskolába, mert előtte megokosodtak és páran elvégezték a főiskolát, hanem fordítva. és nálunk azért nincs olyan, akinek jogsija van vagy főiskolai végzettsége, mert nem tanulhatnak a szükségleteik szerint.

az állatvédőkkel bizonyára gyümölcsözőbb beszélgetést lehetne folytatni az állatvédelemről, mint itt, az emberi jgok kapcsán. egy autós blogban is reklamálsz, hogy miért nincsenek karácsonyi receptek?
tarkabab 2011.12.09 16:17:28
@pokuszhok: "Szóval, ha nem tudunk örökérvényű és univerzális szabályt alkotni, akkor inkább meg se próbáljuk?" Ezt nem tudom, miből vezetted le. Én ezt állítom: az a 3500 gyerek, akiről most szó van, nem szerencsétlen és nem reménytelen, nem is képezhetetlen. magyar gyerekek, akiknek törvényben rögzített joga, hogy tanuljanak. Láthatóan anélkül beszélsz a dologról, hogy ismereteid lennének róla. Szabad ilyet is, de vitatkozni nem érdemes róla, mert nem észérvek mentéb szerveződik.

További mindenjót, emberi jogokat neked és a családodnak is. Ha fogyatékos gyereked születik, neki is.
Lázár János eltörölné a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerekek osztályaiban a minimális óraszámokra vonatkozó előírást. A Fidesz frakcióvezetője nem segélyeket vagy kiváltságokat vonna vissza, hanem gyerekek elemi oktatási jogait sodorja veszélybe...
tarkabab 2011.11.21 10:00:15
"Down. Igen, olvastam az origón a borzasztó nyolc vagy hány részes sorozatot a Down Szindróma és a "Magyar Down Kór" közti különbségtétel jegyében. Szarabb propagandademagógiát még a Tízezren A Rendszer Ellen blogon se találni egy gyengébb napon. Nem azért szar, mert demagóg, hiszen abból ért a proli, hanem azért, mert az se derül ki tulajdonképp mit is propagál. Valószínűleg azt, hogy mindenki nyugodtan vállaljon gyereket, mert a DS valami szubjektív dolog ami ha nem nevezzük nevén, tulajdonképp nem is létezik. Hát, ez a mágikus gondolkodás még Steve Jobsnak se jött be."

Az "a többi stimmel" - jellegű komment esete. NEM VOLT az origón "nyolc vagy hány részes sorozat a Down Szindróma és a "Magyar Down Kór" közti különbségtétel jegyében". Egy poszt volt az érintőn a "magyar Down-kórról":
erinto.postr.hu/mdk Lehet, hogy azért nem derült ki, hogy mit propagál, mert nem propagált semmit? Tényleg elolvastál "nyolc vagy hány" posztot úgy, hogy egyikből sem értettél semmit és magadnak kellett összerakni mögéjük valami ellenszenves butaságot a saját fejedből, amit aztán rájuk húzhatsz és utálhatsz? Ennyi fáradsággal már akár olvasni is megtanulhatnál.

Való igaz, nem volt benne olyan bekezdés, hogy emberek, ez a poszt erről meg erről szól, ne gondolkozzatok azon, amit olvastok, megmondom én előre, mit kell gondolni. De ha már így jártunk, itt kifecsegem a titkot: arról szólt, hogy Magyarországon annyira más a DS tálalása, a hozzáállás, az elvárások, hogy szinte másik "betegségnek" tűnik, mint külföldön. A két leírás alapján többen valóban azt hitték, hogy 2 "betegségről" van szó.

A valaha szintén képezhetetlennek tartott Down-szindrómások ma jogosítványt szerezhetnek, főiskolát végezhetnek, szakmát tanulhatnak, dolgozhatnak, önállóan élhetnek. Jellemzően persze nem nálunk, ahol a down kóros még mindig a reménytelen idióta szinonimája. A megfelelő képzés, a társadalmi elfogadás és a helyénvaló elvárások ehhez mind fontosak. És nem az a kérdés, hogy miért költsünk azokra, akikre már azért is költeni kell, amit a többiek ingyen tudnak, maguktól. Az a kérdés, hogy mennyivel kerülnek majd többe felnőtt korukban, sok-sok éven át, ha most, gyerekkorukban nem ragadunk meg minden lehetőséget, hogy tanítsuk őket.

Úgy látom, olyanok is vannak, akik azt képzelik, hogy a fejlesztés az a kockás füzet-iskolapad tengelyen zajlik. Annyi időm nincs, hogy elmeséljem, mi mindenféle lehet a fejlesztés és a megfelelő eszközök, technikák, hozzáállások kombinációjával mi mindent el lehet érni. De hát ennek nyilván utánaolvasnak az érdeklődők.
tarkabab 2011.11.21 10:03:49
tarkabab 2011.11.21 10:09:22
@beavereater: "Elég nehéz úgy fejleszteni valakinek a mozgását, hogy nem érti meg a "Pistike, emeld fel a jobb kezed" utasítást..."

Ez a tornaóra, amire te gondolsz, nem a mozgásfejlesztés. Több mozgásfejlesztő módszer (Katona, Dévény) újszülött kortól dolgozik a gyerekekkel, de a többinél is elég kontraproduktív lenne, ha olyan készségek lennének az előfeltételei, amik alkalmasint épp az adott mozgásfejlődési szakaszra épünek. Itt konkrétan a kéz felemelése "hamarabb következik" a fejlődésben, mint a beszéd megértése, az utasításoknak való engedelmesség vagy a jobb-bal megkülönböztetés.
A következő napokban rengeteg szó lesz arról, hogy mekkora nagy mérföldkő egy gyerek életében az iskolakezdés. Emlékszem, hogy az én életemben is az volt; pont egy olyan tanévben lettem elsős, amikor a hatodik születésnap legkésőbbi idejét megváltoztatták augusztus 31-ről…..
tarkabab 2011.10.30 23:18:42
@Felicitasz: most vettem észre, hogy megint elrettentô példa lettem valamiben, bár, mióta azt olvastam magamról, hogy Helen Doron módszerrel tanítottam szobatisztaságra a gyerekemet, nem kellene csodálkoznom semmin :)

nem tudom, hogy véletlen-e, hogy pont nem azt a strikeres posztot linkelted be (az elsôt a témában), ahol a kommentekbôl kiderül, hogy a kifestô nem úgy "káros", mint a klórgáz, hanem csak annyi, hogy ha a kreativitás felé akarod kinyitni az utat, akkor ez arra nem alkalmas. (még a fiam példáját is elmesélem, aki kifestôzött és most animációs filmeket készít, a kreativitásából él.) és elhangzik az is, hogy a kreativitás egyrészt nem az egyetlen és mindenáron "fejlesztendô" terület, másrészt hogy a kifestôzésen, "neki rajzoláson" kívül annyi minden történik még a gyerekkel (kreativitás fronton is), hogy nem lehet így kijelenteni, hogy a világegyetem sarka azon a ponton van leszögezve, hogy "a kifestô káros".

(innen Lapis Lazulinak is szánnám):
ami engem igazából az ilyen helyzetekben meglep és amit nem értek: az emberek _elképzelik_, hogy a másik mit csinál és a saját fejükben, saját maguk által látrehozott képen megbotránkozva ítélnek meg/el másokat.

Értem én, hogy kicsit mindig kell sarkítani, ha az ember ki akar valamit mondani, de ha ti úgy képzelitek, hogy ha valaki Strikert olvas és/vagy ha a kreativitás kibontakozásához szeretne több eszközt adni a gyereke kezébe, akkor az elhajtja a könyörgô gyereket, hogy "rajzojjá magadnak", az leginkább arról árulkodik, hogy az ô fejében mi van. Engem az ötlet is megdöbbent önmagában, nem csak azért, mert azt olvasom, hogy én csinálom.
tarkabab 2011.10.31 10:30:28
Köszönöm a választ!
Hiszek neked, hogy a szándékaid ilyenek, ezért megmondom, hogy innen nézve mi az, ami nem illik ebbe a képbe:

"Szegény gyerekek meg a tanulás és a szórakozás ösztönös vágyától hajtva üldözik a felnőtteket, hogy RAJZOLJÁL NEKEM ANYA, rajzoljááááááááál, (...)

A szülő meg elolvasta Strikert és azt feleli, hogy "rajzoljál magadnak kisfiam, mert az a spontán és a kreatív".
A gyerek ezt elutasításnak éli meg (mert az is), és ha nincs szerencsénk, akkor a dolog megtanulása ezután jó ideig nem fogja érdekelni."

Nekem ez elképzelt jelenetnek tûnik és a benne szereplô szülô nem csak érzéketlen /az én mércémen már kegyetlen/ (elutasítja "szegény gyereket") hanem ostoba is ("elolvasta Strikert" és valami onnan kihorgászott, felületes szabályt gépiesen ráerôltet a gyerekére).

Az egyet nem értôs pontok engem nem zavarnak különösebben, de ez a kép a Strikert olvasó szülôrôl, ez igen.

Ami Strikert illeti, szerintem nem ott van a kulcs, hogy a kifestô, a "nekirajzolás" gondosz dolog-e, hanem hogy (ezekkel a gondolatokkal találkozva legalább egyszer az életben átgondolhatod, hogy) amiket csinálsz, ahogy viszonyulsz az alkotásaihoz, abból a tiszteletet láthatja-e, vagy a lenézést. Ha úgy rajzoltok együtt, hogy örül neki és tanul belôle, az teljesen más eset, mint ha úgy rajzoltok együtt, hogy az ô traktora egy rakás szerencsétlenség, nézze meg, hogy kell rendesen. És még egy ilyen "direkt tanítós" helyzetet sem az ír le igazán, hogy direkt tanítod-e, hanem hogy ezt tisztelettel csinálod-e. Szerintem lehet "rossz" a nekirajzolás, a kifestôzés, ahogy lehet rossz a "magárahagyás" is. Ha figyelsz a gyerekre, fogod látni, hogy az adott helyzetben mi viszi elôre (bármerre legyen is az). (és ismétlem, nem zavar, ha ebben nem értünk egyet)

Ami sztem tényleg sokat levon a strikeri gyakorlat alkalmazhatóságából, az az, hogy egy csomó dolgot onnan "tud", hogy a gyerekével mûködött. Amikor a könyvet olvastam, sokszor bólogattam mosolyogva, hogy "Aha, egy gyereked van". Nekem is van 1 olyan gyerekem, akivel kb. ugyanígy mûködtek volna ezek a dolgok. Meg 3 másmilyen :)

Mégegyszer köszönöm!
kérgestest A Waldorf 2011.02.12 15:39:00
I. még a hasamban volt, amikor sorra olvastam Vekerdy könyveit, hülyének is nézett mindenki, mit filózok azon, hogy hova fog járni óvodába a gyerekem, amikor még csak hason belüli 28 hetes? És még meg sem született, amikor már Waldorf-ovi nevelési programokat downloadoltam a netről,…..
1998-ban törvény rögzítette, hogy a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények legnagyobb részét 2010 január 1-ig meg kell szüntetni, s ekkorra biztosítani kell, hogy az érintettek emberléptékű, kiscsoportos lakóközösségekben éljenek; vagyis azt, hogy az államszocializmus által a társadalom…..
tarkabab 2010.03.20 08:44:15
@sarasvati: az is jó kérdés, hogy miért csak a legsúlyosabbakról beszélsz, igen.

de az is, hogy miért nem olvasod el a poszt első mondatát, vagy legalább az elejét:
"1998-ban törvény rögzítette, hogy a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények legnagyobb részét 2010 január 1-ig meg kell szüntetni, s ekkorra biztosítani kell, hogy az érintettek emberléptékű, kiscsoportos lakóközösségekben éljenek"
nem arról van szó, hogy a pszichotikusok egyszálmaguk beköltöznek a szomszédodba, hanem "emberléptékű, kiscsoportos lakóközösségek"-ről!

valamikor lépni kell, és annak a generációnak, aki a tömegintézményekhez szokott, ez nehéz lesz. de ez nem indok arra, hogy a következő generációk is így éljék le az életüket.
tarkabab 2010.03.20 10:15:47
@simonmondja.: bocsi, de nem nagyon értem, hogy mit akarsz nekem mondani...
Skinner a behaviorizmus atyja különösen izgalmas kísérletet végzett el 1947-ben. A behaviorizmus a viselkedést a kondicionáláson keresztül próbálta magyarázni, azaz annyit mondott ki, hogy azok a viselkedési mintázatok alakulnak ki és erősödnek meg az állatokban, amik valamilyen…..
tarkabab 2010.02.20 14:40:02
@Nádori Gergely: akkor a galambok gondolkoznak? :)
a placebo hatás meg a babona szerintem elég nehezen szuszakolhatók egy kategóriába...
azt elhiszem, hogy a galamb "babonás" a maga galambmódján és azt is, hogy hasonlóan alakulhat ki néhány emberi babona is, emberi körítésekkel körítve, csak a talpmasszázs nem babona
A béka marad Hol a határ? 2010.01.19 15:23:00
A biológia nem rendes természettudomány, nincsenek például olyan szép és egzakt meghatározásai, mint a fizikának vagy a kémiának. A legtöbb olyan központi fogalom, amivel dolgozik (élő, gén, faj) kicsit maszatos, nem írható körül szabatosan. Ez persze nem akadályozza meg abban,…..
Azt hittem, többet ilyen lapot nem húzunk. Hát de. Valamit* találtak a kistesó szívén, ami Down-szindróma gyanús (önmagában nem betegség persze, de jele lehet a Downnak) így aztán az utolsó utáni pillanatban jön az amniocentézis. Szerdán és utána drukkoljatok, hogy ne veszítsem…..
Gyerekszoba Fa-habtapilap? 2009.10.30 09:58:00
Majdnem. Alapvetően habtapilap. Ami, ugye, alapjában véve baromi gusztustalan egy találmány - mint azt már többször kifejtettem -, bár igencsak praktikus. Hiszen jól szigetel, stabil, de mégis puha felületet ad ahhoz, hogy a gyerek játsszon és essen rajta, emellett pedig viszonylag…..
Egyetlen kép, ami mindent elmond. Újabb szerelem a gyerekszobák terén a csíkos, és főleg és különösen és leginkább, ez a piros csíkos gyerekszoba. Minden részlet tökéletes, úgy, ahogy van. Az eltolt emeleteságytól kezdve, a fal csíkjaival harmonizáló ágytakarón át a…..
Már nagyon vártuk Annát! 2 éve szerettünk volna gyereket, és végre megérkezett! A szülés után azt gondoltuk, minden rendben van. Az orvos is ezt mondta.Aztán másnak közölték, hogy Down-kóros lehet a kicsi. Minden jel erre utalt. Rögtön elvitték tőlem a koraszülött osztályra.…..
Gyerekszoba Olvasóvá nevelünk 2009.07.01 17:58:00
Mert az fontos: olvasó emberekké nevelni gyermekeinket. Itt a remek lehetőség, hogy könyvön feküdve olvasson az a gyermek. Persze, nem kemény könyvre kell gondolni, hanem egy pihe-puha szőnyegre, ami egy nyitott könyvet formáz. Az egyik oldalára az van írva, hogy "Once upon a…..