Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsbura

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kicsit nehéz megérteni azt, amit most szeretném, ha megértenétek. Azt is tudom, hogy sokakból elementáris zsigeri ellenkezést ki fog váltani. Jobb is ezt előre leszögezni, hogy senkit – sem a kedves olvasót, sem a szegény posztolót – ne érjen meglepetés a későbbiekben a…..
A minap a családunkból valaki elmesélte, hogy szeretne elutazni Ausztráliába.  Gyerekkori álom – nincs is ezzel semmi baj! Ráadásul talált egy srácot, aki alkalmas útitársnak mutatkozik. Az apró gond legfeljebb csak annyi, hogy az illető 28 éves hajadon leány, éspedig a…..
Zsbura 2014.06.21 20:30:30
@csaba carmarthen:

Csaba, idemásolom Neked a könyvajánlót, néhány századdal előbb játszódik:

Endo Suszaku Némaság című regénye – témaválasztásában és szemléletében egyaránt – sajátságosan katolikus regény. Japánban játszódik, a 17. század elején, mikor a gyorsan terjedő kereszténységet hirtelen kitiltják az országból. A misszionáriusokat és az újonnan kereszténnyé lett japánokat brutális kínzásokkal kényszerítik hitük megtagadására. A regény főhőse egy portugál szerzetes, Rodrigues, aki társával elindul a messzi Japánba, hogy meggyőződjék a kósza hírek valódiságáról. A két szerzetest, célja elérésében – a misszionálás folytatásán túl – egy személyes indíték vezérli: az a hír járja ugyanis, hogy rajongva tisztelt hajdani szerzetes-tanáruk, a japán missziók legendás hírű vezéregyénisége is megtagadta hitét. Az ő sorsáról szeretnének mindent megtudni, amikor nekivágnak a kalandos tengeri útnak, hogy Indián és Kínán keresztül eljussanak Japánba…
A szamurájok kegyetlenségben harsány világa szinte fülsiketítővé erősíti Rodrigues háborgó lelkében Isten némaságát. Hogyan engedheti meg Ő ezt a tengernyi szenvedést? Isten nem marad néma, látszólagos hallgatásában sem! – érti meg legvégül Rodrigues, a szenvedő Krisztus arcában látva meg mesterének valódi arcát.
Egy részleteiben is kiváló, szellemében pedig kifejezetten keresztény ihletésű regényt vehet kézbe a magyar olvasó. Általa nemcsak egy izgalmas történet részesévé válik, hanem saját kereszténységének, saját Krisztus-képének bírájává is.
Zsbura 2014.06.20 17:34:18
@pacsy: Jó pihenést kívánok! De jó ilyen őszinte szavakat olvasni! Akkor én is lehetek most kimerült, uncsi. Pappal beszélgetni máshová is járok ...
Nemrégiben történt, hogy bejött hozzám a tanszékre egy fiatal teológushallgató, egy nagyhírű hagyományos női szerzetesrend tagja. Elmesélte, hogy nagyon fél, mert az ő rendjében a noviciátus alatt kötelező részt venniük egyénileg vezetett szentignáci lelkigyakorlaton.…..
Egy mostanában elvégzett felmérés szerint az olaszok 59 százaléka azt állítja, hogy nagy segítséget jelent számára, ha foglalkozik saját spirituális kérdéseivel. Sokan merítenek pozitív energiát ebből – és mi tagadás, nem csak Itáliában! Terjedni látszik egyfajta…..
Zsbura 2013.12.10 00:04:42
@Dr. szpahi:

Egyetértek és kérem szépen hogy NE hagyjátok,
kedves Jezsuiták !
Jezsuita bloggerek Rorate reform 2013.12.06 22:07:48
Az adventi roráték megpróbálják az embert. A diákjainkat még inkább: kötelező szentmise hideg hajnalon egy fagyos templomban. Hol ebben az Isten? Gondoltuk, bevonjuk őket, amennyire csak lehet: felajánlási körmenet, sok-sok hívek könyörgése, csengetés, ministrálás, mindenféle.…..
Egy olyan tapasztalatról szeretnék most beszélni, ami egy kicsit mindenki lelki életének része, ha nem is esik gyakran szó róla. Bizonyos fokig mindannyian átélünk elkülönültséget, izolációt, egyedüllétet. Ha akarjátok, és megengeditek nekem, mondanék valamit a papi,…..
Zsbura 2013.12.03 08:47:20
Egyedül élek, nincs családom. De a családi házunkban itt él a testvérem és az ó családja, gyerekei, az édesanyám, és a gondozónője, kutyák, sőt újabban az ablak előtti fenyőn megjelenik egy mókus is...
Megszoktam, jól el vagyok magammal...
Több, mint negyven éve tartozom egy baráti körhöz... Több, mint húsz éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen...
Számomra a magány mást jelent - egészen kiskorom óta.
És minél többet jut eszembe, annál nagyobb a magányérzetem.
Itt éldegélünk, jól paraméterezhető helyben,
és időben.
Van mihez viszonyítani, hogy 2013. év van, hogy 24 óra alatt rengeteget utazom a föld középpontja körül, még ebben a hónapban a nap körüli utamon egy ellipszis "csúcsához" fogok érni. Vagy nincs még egy ilyen bolygó emberi lényekkel, vagy van valamennyi, vagy vagy megszámlálhatatlanul végtelen bolygó létezik, amin van élet. Vagy ha most csak ez az egy ilyen bolygó van, ahol élet is van, hány - de hány ilyen bolygó volt már az időben, mint a föld, és hány és hány ilyen lesz még... Nem tudom, mennyire vagyok ezzel egyedül, de négy éves koromban már kikészítettem az édesanyámat ezekkel a kérdéseimmel. Bár akkor még nem a végtelen halmazok fogalmával fejeztem ki magam...
Egyetlen biztos reményem, hogy van az Egyetlenegy, akinek a tenyerén élek.
Persze, hiábavaló a fentieken töprengeni, mondhatjuk, még így család nélkül is kevés számomra a 24 óra, annyi lenne a teendő.
De attól, hogy nem töprengek rajta, ott van a tudatalattimban és végtelen magányérzetet ad - olykor. Teljesen függetlenül attól, hogy tudok-e egy húron pendülni a közelemben élőkkel, hogy nap mint nap minden óra más - bár ez plágium Faustina nővértől - hogy fel tudom-e vidítani 87. éves anyukámat, vagy tudok -e segíteni az anyagi gondokkal küzdő család tagjaimon.... stb... stb.

Szerintetek is így van, hogy ez a hatalmas kollektív magány is ráül az ember lelkére, még
akkor is, ha van Valaki, akinek tudom, nagyon fontos vagyok, és az idők kezdetén már gondolt rám... ?

Az a vigaszom, hogy ez a felfoghatatlan magány is az Ő tervének része ...
Zsbura 2013.12.03 21:03:53
@Izrael misztériuma: Szia Misztérium, gyönyörű a kép. Köszönöm szépen
Sok évvel ezelőtt történt az eset. Még kezdő papként Németországban beszélgettem egy fiatalasszonnyal, akiről kiderült, hogy kilépett az egyházból. Arrafelé ez egyáltalán nem ritka jelenség; nem is ütköztem meg rajta. Ám amolyan jószándékú-tájékozatlan…..
Zsbura 2013.10.22 19:48:45
@pacsy:
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
Mikor egyszer aggályos kedvemben voltam, - sokszor, mindig - szembesültem először a hittagadás ilyenfajta besorolásával.
De olvasva akkor a kapcsolatos okfejtéseket,
megértettem, hogy az egyházam mindig azért hozza a gyónással kapcsolatos csavarokat, hogy segítsen a gyónón - mindent megtegyen, hogy segítsen és megtartsa.
Zsbura 2013.10.22 21:11:55
@pacsy:
Így igaz, pf előadásai húznak-húztak ki a gödörből.
Ezen a ponton pedig még nagy testvér is helyesel, legalábbis korábbi posztja erre utal. :)
Zsbura 2013.10.23 12:37:03
@misihanna:
Misihanna,
szerintem egy szerzetes nővér, Istenre bízta jövőjét, Istennek szentelte életét.
Ha átment a traumán, és megerőszakolták a háború során, akkor majd azt mondja, no, Istenem, ez a megfogant új élet már nem fér bele,
el vele, én meg megyek vissza zsolozsmázni, beteget ápolni, tanítani, életeteket menteni. ?
Szeretnék egy kis teológiát tanítani Nektek! Egy nyúlfarknyi kurzust ajánlok csupán, talán ha 5-6 perces, lerövidített traktátus: egyetlen argumentum. Hogy is kezdjem csak… Talán egy kérdésből érdemes kiindulni. Mit gondoltok: mi lesz a halál utáni sorsa, a jövője azoknak, akik…..
Újabb hungaricummal dicsekedhetünk. Ledöntöttünk egy szobrot, ami nem is létezett, azaz a ledöntés céljával hozták létre. Ha mondjuk a tettesek egy főiskola vagy egyetem diákjai, és a szobor a rektor vagy dékán képmása, netán egy szigorúan osztályozó tanáré, akinek…..
Zsbura 2013.10.06 10:14:16
@Kajla: Kajla, nagyon köszönöm a versidézetet!
Ezzel az útravalóval könnyebb szívvel megyek be holnap a munkahelyemre.
OFF Te írtad egyszer, hogy valamikor a városmajori toronyszobában töltekeztél az életre?
Zsbura 2013.10.06 22:16:30
@Kajla: Mert én is odajártam. De ez már nagyon off. Viszont örülök neki. És szívből örülök az írásaidnak.
Boldog újévet kívánok mindenkinek! Miután túléltük a maja világvégét, újra rácsodálkozhatunk világunk szépségeire. Ehhez ajánlom a Pi élete című filmet Ang Lee rendezésében. Gyönyörű látvány, a háromdimenziós mozi egyik mesterműve. Mindazonáltal komoly kérdéseket…..
Zsbura 2013.02.17 00:01:23
@türkiz: Köszönöm szépen.

De az egyik mondatom nem lett kerek. ... Nekifutok megint:

Ha elmenekülök Isten elől, mert fájdalmas, szégyenletes dolgok történtek a múltban, vagy inkább tagadom ezek miatt Istent, vagy nem veszek Róla tudomást, ... Mindez gyógyulhat, ha a találkozásnál felvállalom a Tigris társaságát is.

De, most már igazán túlragoztam....
Zsbura 2013.02.17 21:18:38
@türkiz:
Kedves Türkiz és komoNdor, nagyon- nagyon köszönöm kedves szavaitokat. Bárcsak jól tudnék élni a Tőletek itt kapott ajándékkal. Zsuzsa
Zsbura 2013.05.06 08:59:46
@telihold83: Márciusban olvastam. Lassan már múlik a hatása ... :))
Eddig még nem jutott eszembe, hogy ez is a vízen járás egy formája. Április közepén Litvániában gyakorolhattuk ezt a sportot, hiszen, amíg itthon végre már kitört a tavasz, a balti országban még hó és jég borította a tájat, amikor gépünk földet ért. Jezsuita hivatásgondozók éves találkozójára…..
„Tudjátok, a Konklávénak az volt a feladata, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, bíboros testvéreim jóformán a világ végére mentek el érte… hát, most itt vagyunk …”  http://goo.gl/WoQU9 Átrohantam az udvaron az esőben. Fel a többiekhez. Valami angol…..
Zsbura 2013.03.16 13:18:30
@stlouisdefrance:

A stílusoddal semmi bajom.

Szerintem az általad felsoroltakon kívül egyházunk mással is foglalkozik, amit nem gondolsz említésre méltónak...

Az igénytelenséged nem visszafogottság kérdése....
Zsbura 2013.03.17 09:39:07
@m-athos:

"A kommentek másik része pedig ezekre próbál reagálni valamit a maga módján."

Szia, a szívemből beszéltél, tanultam belőle....
Nem kellett volna nekem sem felvenni a kesztyűt és alkalmat adni a további ünneprontásra. Butaság volt ...

"No sebaj, én azért ünneplek. Ha nem lenne ilyen későn, még forralt bort is főznék... :)))"

Hanem kérlek, hívj meg arra forralt borra !
:) :) :)
Tegnap a barátaimmal negyed deci birsalma pálinkával ünnepeltük Ferencet.
Immár 10 éve, hogy elhunyt a püspökszentlászlói Életrendezés Háza alapítója Vácz Jenő atya. Számosan vagyunk, akiknek életében fontos fordulópontot jelentett a Jenő atyával való találkozás, és a püspökszentlászlói lelkigyakorlatozás. Először 1996-ban jutottam el ebbe az eldugott kis mecseki…..
Nem tudom, ismeritek-e azt, akiről beszélni akarok. Elég ellentmondásos figura. Egyrészt rajonganak érte, 4-500 ember jár el hetente a hittanóraszerű „kedd esti alkalmaira”, másrészt vannak, akik kígyót-békát kiabálnak rá és legszívesebben azonnal máglyára…..