Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eax

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Őszintén együttérzek mindenkivel, akinek bármi köze is volt a tűzijátékhoz, a bombamestertől vagy kitől elkezdve az összes mindenkiig, aki már két hete építette a kilövőállásokat, a szervezőkkel és persze a nézőkkel, ekkora szopást elképzelni is nehéz, hogy tudniillik a…..
eax 2006.08.21 15:47:06
panucci:

Azert ez nem egeszen igy van. Az OMSZ-nek tobb, egymastol majdnem fuggetlen elorejelzesi rendszere van. Van a hosszutavu, amirol te beszelsz, van az ALADIN, mibol generaljak (tobbek kozott) a TV-s elorejelzeseket, es van a MEANDER, amit az ilyen esetek elorejelzesere talaltak ki. Ezeknek a mukodesuk, feladatkoruk, pontossaguk, stb. alapvetoen kulonbozik.
A MEANDER a SYNOP ("foldi" meteorologiai allomasok) eszlelesekkel szinkronban, orankent egyszer fut le, ezt "frissitik" a 30 percenkent erkezo muhold, es 15 percekent erkezo radar-eszlelesekkel. (Tehat 1 orankent van "teljes verzios" elorejelzes, utana 15 percenkent frissitik, de az orankenti a megbizhatobb).
Ez feladatkorebol kifolyoan egyaltalan nem keszit elorejelzeseket nehany oras idotartamnal hosszabbra, viszont a bevalasa sokkal jobb annal, mint amit a "sima", tobb napra elore keszitett elorejelzes tud, a balatoni viharjelzesek bevalasi statisztikaja, mikor legutobb neztem, messze 90% felett volt (az ezzel foglalkozo amator oldalak is 80% korul vannak).
A MEANDER racsmerete 4 km-es, idobeli felbontasa pedig (ha jol emlekszek) 15 perces, tehat maximum 4 km-es es negyedoras pontossaggal tudjak megmondani, hogy hol/mikor lesz vihar.
A MEANDER-nek egyebkent van egy riaszto alrendszere, ami azt tudja, hogy amint elkeszul az aktualisan legfrissebb elorejelzes, vegignezi, es ha talal valamilyen elore meghatarozott jelenseget, akkor arrol azonnal, automatikusan ertesitest kuld a "megrendelonek" emailben, SMS-ben, stb. Ha a nexus ezt elkovette volna, akkor szerintem 1-2 oraval elobb mindenkepp tudnak a viharrol.

Egyebkent kb. 1 napra elore lehetett tudni, hogy benne van a pakliban egy ilyen vihar (raadasul ez meg fronttal egyutt is jott, azok pedig eleg jol elorejelezhetoek), tobb amator meteorologus oldalon fent is volt mar szombat este az elorejelzes (persze ez nem olyan elorejelzes, mint amit az OMSZ csinal, hanem hogy "delutan a CAPE lehet ennyi, SRH annyi, ebbol lehet szupercella meg MCS, innentol a tobbit mindenki talalja ki").

Szamomra az az erthetetlen, hogy a szervezo ceg a tuzijatek tobbmillios koltsegvetesebol miert nem kepes/hajlando aldozni erre egy minimalis osszeget.
Ezen felul az OMSZ honlapjan van kimondottan veszely-elorejelzes, es a 15 perces radarkepek is fentvannak, amibol annyira nem nehez rajonni, hogy valami csunya dolog kozeledik, meg azt is meg lehet tippelni ugy fel ora pontossaggal, hogy mikor. Nehezen hiszem el, hogy egy ekkora cegnel nincs arra ember, hogy nyomogassa az F5-ot, es telefonaljon, ha bepirosodik Bp a terkepen.

Tehat szerintem az elsodleges felelosseg mindenkepp a szervezo cege, a masodlagos viszont mindenkie, aki nem tajekozodott, mielott kiment tuzijatekot nezni, en a mentok, rendorseg, tuzoltok mellett az OMSZ-t hibaztatom a legkevesbe.

Udv. eax
egy erdeklodo informatikus
eax 2006.08.22 06:16:52
Edelweiss:

Amikor a fronthoz kapcsolodo zivatarzona belepett az orszagba, meg egyaltalan nem mutatta semmilyen lathato jelet, hogy ilyesmi lehet belole, komoly eselye volt, hogy az egesz a hatar elott szetesik, csak a radioszondas meresek, es az idojarasi modellek futasai utaltak arra a labilis legkori helyzetre, aminek hatasara meg a front elott kialakult tobb, vonalba rendezett szupercella, amelyek kozul a legerosebb epp Bp felett erte el legnagyobb intenzitasat.

En az ominozus idoben otthon voltam, es kovettem a vihart. Megvolt gyakorlatilag minden adat: a GFS modell futasai, NOAA es EUMETSAT-muholdkepek, radaros felhoteto, es reflektivitas-meresek, villamdetektor, a kornyezo orszagok radioszondas meresei, stb, es meg igy csodalkoztam a Bp-i katasztrofa meretein, en kb. 80-90 km/h-snak tippeltem a max. szellokeseket, de tobb, mint 120-at mertek a hivatalos allomason... Ha szerinted te a Duna-parton allva felnezel az egre, majd kapasbol mondod km/h pontossaggal a maximalis zivataros kifutoszel, csapadekmennyiseg, jegszem-atmero, stb. ertekeket 2 orara elore, akkor 2 dologra tudok gondolni: a.) inkabb lottoznod kellene vagy b.) hulyesegeket beszelsz.

"oszinten remelem, hogy azert egy kozeledo vihart meg tudsz kulonboztetni egy tavolodotol."

Hidd el nekem, ez altalanos esetben azert kozel sem ilyen trivialis dolog.

A felpercekenti villamlas pedig nagyon becsapos tud lenni, egyreszt vannak olyan sima, egycellas zivatarok, amik a pulse-period-uk alatt meglepo elektromos aktivitast kepesek produkalni, aztan 20 perc mulva mar a hult helyet sem latod, es massziv HP-szupercellaknal is elofordul, hogy kimondottan alacsony a villamtevekenyseg benne, es ami van, azt sem latod az eros csapadek mellett.

Ami figyelmeztethetett volna, az a kozeledo magasszintu felhozet, de az egyreszt a legtobb hidegfronthoz szeriatartozek, az eros felaramlasokra utalo apro jeleket pedig a varos kozepen a profik sem biztos, hogy eszreveszik, hat meg aki nem tudja, hogy mit is keressen. Masreszt a felaramlas egy dolog, egy ilyen vihar kialakulasa meg rengeteg mindentol fugg, tehat ezek kozel sem garantaljak a bekovetkezeset.
Es meg egy dolgot lassunk be: amikor mar az ember egy szupercella felhozeten latja, hogy mi is a helyzet, es hogy mekkora intenzitassal villamlik, akkor mar a rendelkezesere allo nehany perc alatt sok mindent a tomeg kozepen nem tud tenni.

Udv. eax