Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AquilaPhotoBlog

206 bejegyzést írt és 166 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "Nehéz ügy!" - mondogatta Marty McFly és ugyanezt gondoltam én is, mikor először hallottam arról, hogy a LEGO csinál egy hivatalos Vissza a jövőbe szettet. A legendás időkép igencsak egyedi, bonyolult, mégis ikonikus konstrukció, amit nem egyszerű látványosan újraépíteni, ahogy azt láthattuk jó…..
Akik öt évvel ezelőtt idetévedtek a blogra, azok minden bizonnyal egészen furcsán néztek erre a cikkre, ami LEGO figurákkal készült fotókról szólt. Ekkor, azaz 2016-ban készítettem el az első toy photography (figura fotó, nincs még erre igazán magyar szavunk) fotósorozatomat, ami LEGO rajongóként…..
AquilaPhotoBlog 2021.11.17 17:38:09
@IamTwo: Köszönöm szépen! :)
Nehéz műfaj a tárgyfotózás, különösen, ha nemcsak ábrázolni, hanem az adott termék üzenetét is közvetíteni kell, mindezt rendhagyó, látványos módon. Erre a feladatra vállalkoztam egy nagyszerű hazai márka, a GaBKo Chili kérésére. Az nem kérdés, hogy a hazai termelőket és különleges vállalkozásokat…..
Ki ne szeretné a szép, elegáns, sportos autókat? Most nyilván férfitársaim bólogatnak leginkább, de azért a hölgyeket sem hagyja hidegen egy-egy kacérabb verda ezt nyugodtan kijelenthetjük. Nálam az abszolút csúcsot a versenyautók jelentik, még akkor is, ha néha kinézetre egyszerűbbnek tűnnek, mint…..
 Van egy fotós ismerősöd, de nem tudod, hogy hirtelen mit adj neki ajándékba a több százezres felszerelésen kívül? Ez a cikk most mentőmellény lehet a tanácstalanság süllyedő hajóján! Összegyűjtöttem 23 db +1 fotós motyót, ami garantálja a sikert!  A listát két részre bontottam. Előbb az ilyen kis…..
Bevallom mostanság eléggé nehezemre esik írni, pedig még lenne jó néhány olyan sztorim, amit mindenféleképpen szeretnék megosztani veletek. Ilyen ennek a Benetton-nak a története is, mert volt itt minden ami egy gyűjtővel megeshet. Dráma, pech, tanulság és happy end. Szóval itt az ideje, hogy erőt…..
Bármilyen sportról is legyen szó, idén nehéz dolguk van a rajongóknak, hiszen jött Mr. Covid és két vállra fektette a világot. Akárhogy is nézzük, ipponnal... Bár az online tér és a virtuális versenyek némileg enyhítettek fájdalmunkon, de legyünk őszinték, ez maximum ragtapasz lehet. Viszont hála…..
AquilaPhotoBlog 2020.08.10 23:25:22
@A Gyűjtő: Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy tetszik! :) Hát nem mondom, hogy nem hullott a hajam a végére! :D
AquilaPhotoBlog 2020.08.10 23:31:30
@rockjano: Igen, nyilván van egy határ, meg szituáció ahol nagyon megtévesztő, és van ahol a szakmabeli már kiszúrja hamar a turpisságot. :D
Köszönöm szépen a szakmai elismerést! :)
AquilaPhotoBlog 2020.08.11 02:01:08
@geegee: Ha megnézed a werkvideót láthatod, hogy pontosan azt csináltam. :D Így készült az összes bemozdulás. :)
Remélem mindenki tudott választani, lehet kissé sok opciót adtam meg. Szóval egy lombház. Egy kuckó fent a lombok között. Szerintem mindenkinek (akár titkos) gyerekkori vágya. Hacsak rövidebb időre is, de bárki élne ilyen helyen. A LEGO-nál pontosan tudják ezt és odaszúrtak, ahol a legjobban fáj.…..
  Ha akciókameráról beszélünk, mindenkinek egyértelműen a GoPro jut eszébe, sőt néha magát az akciókamerát, mint eszközt is gopro-nak hívjuk. Az egész iparág kezdetekor nyilvánvalóan ez a márka uralta a piacot, majd megjelentek az olcsóbb, megfizethetőbb kivitelek és rögtön a GoPro bukását vagy…..
Hogy senki ne érezze magát egy görény, klickbait cím áldozatának, rögtön a Harry Potteres vonatkozással kezdünk, de ne rohanj el sehova, jóval többről lesz itt szó, mint egyetlen helyszínről. Minden évben teszünk egy, vagy több külföldi túrát a fotós kollégákkal, ami nem a klasszikus értelemben…..
  Ötven évvel ezelőtt sor került az emberiség egyik legnagyobb utazására, mérföldkőugrására. A zsebemben lévő telefon sokszorosan fejlettebb számítógép, mint amit az egész Apollo program során használtak, de...  Megcsinálták! Mintha favésővel akarnánk falat bontani. Elképesztő! Kissé ironikus,…..
AquilaPhotoBlog 2019.09.29 18:27:23
@Bobby Newmark: Köszi szépen! :D
AquilaPhotoBlog 2019.09.29 18:27:44
@Ződ2000: Mindig ki kell találni valamit. :D
AquilaPhotoBlog 2019.09.30 22:02:36
@Gergő Lovász: ja igen azt el is felejtettem beleirni! Mekkora easter egg! :D
Igen a repetitív része néhol embert próbáló, de én amúgy élveztem, mert számomra sok újszerű megoldást alkalmazott :)
  Mikor azt mondom valakinek, hogy a LEGO megépítette a Bugatti Chiront, senki nem lepődik meg. Haladó autóbolondoknak talán felcsillan egy csalafinta fény a szemében, de nagyjából ennyi. Ám, amikor odaérek, hogy ebbe akár bele is ülhetsz és amúgy még működik is... Akkor zavart szempárok merednek…..
Nem bír magával a LEGO! Az utóbbi pár évben különösen brutális és exkluzív készletek láttak napvilágot, de idén egy igen komoly lépésre szánták el magukat. Megjelent a Stranger Things készlet, ami azért érdekes, mert a sorozatot alapvetően nem azok a gyerekek nézik, akik a LEGO főbb fogyasztói…..
    Rémlik az sok koszos, szmogos, már-már fekete, géppuska-lövésnyomoktól terhes bérház Budapest szívében? Ne ítélj elsőre, ezek a több, mint 100 éves épületek olyanok, mint a boroshordók: a lényeg belül rejtezik! Ebben a cikkben turista leszek a saját városomban és olyan helyekre bukkanok,…..
  Mi történik, ha egy 2,5 tonnás gépszörnyet kell fotózni sárban, vízben hóban, stúdióban? Semmi, ehhez egy komplett stábra lenne szükség és nyáron havat szerezni meglehetősen körülményes. Amennyiben nem az Északi-sarkon vagy. Ehelyett vegyük az autó 1:18 arányú modelljét és valósítsuk meg mindezt…..
AquilaPhotoBlog 2019.06.14 11:55:41
@Ződ2000: Hát...azért egy ugrató autót svenkelve lekapni se egyszerű, ahhoz is sok próbálkozás kell, és legyen is sikerélményed ha sikerül, mert mocsok nehéz! :DD
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik! :)
  "Sose higgy egy fotónak!" Azért ez persze nem teljesen igaz, pláne nem minden műfajra, de a most következő összeállításra mindenképpen! Ki ne szeretné a szép, elegáns, sportos autókat? Most nyilván férfitársaim bólogatnak leginkább, de azért a hölgyeket sem hagyja hidegen egy-egy kacérabb verda…..
AquilaPhotoBlog 2019.03.14 13:24:21
@[megmondoember]: értem, tehát annak ellenére, hogy számodra kicsit sem hasonlítanak igazi képekre, ezen felül sem tartod érdekesnek. Nyílván naponta látsz hasonló tartalmat. :D
Semmi gond, nem tetszhet mindenkinek, de talán annál azért több van benne, márcsak azért is, mert bárkinek leesik, hogy nem 1:1es autók, de gyerekkorunk matchboxszait talán nem látjuk mindig így. ;)
AquilaPhotoBlog 2019.03.14 13:36:55
@gigabursch: persze, nem is elvárás h vitathatlanul megtévesszen, ahhoz nagyobb méretű kocsik kellenének, ezeknél az ajtó rések pl. nagyon árulkodnak. :)
AquilaPhotoBlog 2019.03.14 15:03:12
@B-): Ebben teljesen igazad van, sajnos nem volt más opcióm, kicsit csalni kellett. :) A sárga házra még lehetne mondani, hogy azért mert messzebb van, de a garázs árulkodó igen. Legközelebb majd szerzek arányos házakat. :D

@Ződ2000: Hagyjad, csak eleget kellett tennie a nevének. :D
- Hát ez meg mi a *****?- Neeee, mik ezek a kóborkutya-falkák?!- ...értem én, hogy ez a szembe sáv, de ott megyek, ahol nincs kátyú!- Hol előz ez az állat ******??? Záróvonal, kanyar, kis teherautó?? Végülis... Aki legalább egyszer járt már erre, az ebből a kis párbeszédből is hamar kitalálja, hogy…..
AquilaPhotoBlog 2019.02.18 11:33:45
@timargabor: Ezt nem tudok, pedig volt velünk helyi erő, de ez valahogy nem volt opció Bár a nagy hó miatt lehet nem nagyon működött volna, azt nem tudom. :)
AquilaPhotoBlog 2019.02.18 11:34:40
@AlexAston: A Hargitán nem voltunk, de a többi helyen, ha olvastad a cikket, jártunk. :) A Transzfogaras tényleg meglepett, semmit nem láttunk az útból. :D
AquilaPhotoBlog 2019.02.18 11:35:38
@Danubius: Nem a székelyek sara ez, a magyar falvak szép rendezettek. A románok tojnak az utakra minden szinten. Mondjuk, ahogy ott vezetnek... :D
  Akik követik az Aquila Blogot, vagy  bármely oldalát (Facebook, FigsFanPhotos, YouTube, Insta), az tudhatja, hogy néhány éve elkezdtem LEGO fotókat készíteni és ezáltal beleásni magam a toy photography műfajába. Erről bővebben ITT olvashatsz! Ennek nyomán ért az a megtiszteltetés, hogy a Škoda…..
AquilaPhotoBlog 2019.01.03 17:48:47
@Fotósképző: Persze, nyilván mindent nem lehet, vagyis ebben a méretarányban nem. Talán még a vintage a leghihetőbb, ott viszonylag kevés dolog árulkodó. A fehér kombi is jó lenne, de a modell rései is leleplezőek. Reálisan tudható, hogy az 1:43 arány kompromisszumokkal jár. Ebben abszolút igazad van! :)
De nagyobb modellekkel már szerintem meglehet csinálni azt, hogy tényleg nem mondja meg az ember. Legalábbis nem egyből. :D
Viszont, és remélem tudsz segíteni, az objektív még egy kulcskérdés. Ugye ezeken a képeken nincs elég erős perspektívikus rövidülés. Még pedig azért egyik lencsének sincs elég kicsi közelpontja. Ha megfelelő távolságba viszem, már nagyon kicsi az autó nagylátószögön. Tudsz olyan üveget, ami nagylátó, de max 1-2cm a közelpontja? Mert én eddig még nem futottam össze ilyennel. A telefon kameárja pl. tökéletes ilyen szempontból, csak hát ott más, súlyosabb kompromisszumokat kéne kötni, azt nem nem szeretnék.
AquilaPhotoBlog 2019.01.04 16:56:08
@Fotósképző: Azt hiszem félreértettél, rosszul írtam akkor. :D Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy a gyutáv és tárgytáv milyen kölcsönhatást eredményez perspektívában, torzításban stb.
Ugye, ha a valóságban fotózok egy autót mondjuk egy méterről, legyen kettő, és aránylag nagylátószögön vagyok, akkor elég erős lesz a torzítás, pl. erős perspektívikus szűkülés. Ugye minél nagyobb a látószög és minél közelebb vagyunk a tárgyhoz, annál erősebb lesz a torzítás.
Namost a problémám, hogy hiába van nagylátó üvegem, nem tudok elég közel menni ehhez a kis modellhez (a lencse közelpontja miatt), hogy érződjön ez a hatás és ezáltal még realisztikusabb legyen. A kérdés tehát annyi: ismersz-e olyan nagylátószögű objektívet, amit megfelelően lerekeszelve, akár némi stacking mellett, 1-2 cm közelségbe tudok tolni az autóhoz. Írtad a makrót, végülis, ha 20mm körül van, az működhet.

@Na hogy érzi ez a Wágner magát?:
Nem tudom ki az Úr/Hölgy a fotósképző profil mögött, de korábbi cikkeknél írt hozzászólásaiból már kiderült, hogy ért a szakmához, én is igyekszem korrekt lenni, szóval nagy hülyeség csak nem hangzik itt el! :D
Viszont lámpa probléma nem teljesen tiszta, hogy melyik képre vonatkozik, illetve, hogy hogy is érted pontosan. :D
AquilaPhotoBlog 2019.01.04 22:54:00
@geegee: Azaz, pontosan! :D Köszi szépen! :) Ilyen házakból sosem elég, jó szolgálatot tettek. :D

@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: Clear, köszi minden észrevételt! :)
  Fura dolog ez a toy photography, mely műfaj itthon még csak kevéssé ismert és érthető módon furán néznek az emberek, ha megemlítem nekik. "Játék fotó? Na ne röhögtess már!" - mondják. Jogos, ez így tényleg nem hangzik túl komolyan, pedig, ha tudná a Kedves Olvasó, hogy mennyi munkával jár, máris…..
AquilaPhotoBlog 2018.11.16 17:24:00
@mrbloodbunny: Köszi szépen! :)
AquilaPhotoBlog 2018.11.16 23:09:08
@DarthVader: Figyeltünk rá, hogy minden az előírások szerint történjen! :D

@pizo: Köszi szépen! :)

@mocor2: Igen, valami szárazjeges témán agyaltam már, csak a beszerzést kell még kigondolni.
AquilaPhotoBlog 2018.11.17 20:59:54
@mildi: Maxi köszi! :D
Fura hely ez az USA... tud valamit, amit más ország nem. Ezt pedig Hollywood-nak köszönheti. Miért? Mert hiába néztük már rongyosra New York tűzlépcsős házait, San Francisco dimbes-dombos utcáit, Arizona kősivatagjait, Kalifornia óceánpartjait vagy az útszéli moteleket, ahol általában megölnek…..
AquilaPhotoBlog 2018.10.23 20:54:09
@Eltévelyedés: Persze, hogy csak a felszínt kapargattuk, annak is csak a felső néhány centijét. :D 6 nap alatt ekkora távon, nincs is lehetőség többre szerintem. Így is maxon járattunk mindent, pihenő nélkül. Vissza kell menni nincs mese. :) Ez az út főleg arra volt jó, hogy lássam: na ezeket hagytuk ki, ezt kellett volna másképp! :D
Voltak kint ismerőseink akik már 20 éve ott élnek, de ők pl. ajánlották az IHOP-ot és gondolom nincs bajuk a kávéval. :D

Köszi, örülök, hogy a képek tetszenek! :)
AquilaPhotoBlog 2018.10.24 10:48:05
@zdyzs: Azt hiszem kicsit félreértettél vagy nem nem írtam egyértelműen. Szóval, én nem azt akartam mondani, hogy máshol nincs ennyire látványos út, hanem azt, hogy itt egy sima út vagy autópálya is hozzátartozik az államok imidzséhez, amit mindenki ismer. :)
Ha azt mondom 66-os út, 1-es út vagy csak simán, hogy egy tipikus autópálya, mindenki tudja mire gondolok.
De az általad említett utak (biztos lenyűgözőek), név alapján ismeretlenek a legtöbb embernek. Ciki, nem ciki nekem is. :D Szóva, hacsak nem guglizok rá, elképzelni sem tudom milyen lehet. Na most az USA esetében ilyen nincs. :D
AquilaPhotoBlog 2018.10.24 12:56:11
@pali041: Én nem éltem meg ennyire szörnyen, mert Arizona-ba már nem mentünk be, bár továbbra is érdekel. :D A Monument Valley, a Grand Canyon, Death Valley ezek bakancs listán vannak. Los Angelestől északra pedig javult azért a helyzet. San Francisco már kifejezetten kontinentális volt, már-már hűvös.
Felvétel: Szabó Roland (Drón)   Akik szokták bogarászni a blogot, azoknak bizonyára nem meglepő, hogy újabb utazás témájú cikk következik. Az Alpok és Írország is törzsvendég itt, ám van egy - eddig méltatlanul perifériára került - vidék, ami még nem kapott helyet. A Tátra! Igaz, ez nem volt túl…..
AquilaPhotoBlog 2018.08.28 21:50:36
@staropramen: Azért írtam így, mert én alapvetően büszke vagyok arra, hogy létezik ilyen kapcsolat két nemzet között. Most mi sajnos csúnyán belenyúltunk a prosztóbbik részébe, ami első lengyel élménynek kicsit visszás, de ez úgymond nem változtat semmin. Nyilván a lengyelek is fogtak már ki nálunk gyökereket! :D
De leírni azért gondoltam fontosnak, hogy más lehetőleg ne csússzon rá ezekre! :)
AquilaPhotoBlog 2018.08.28 22:05:02
@Zed is not dead yet: Hát ez durva. És még azt hittem, hogy rossz passzban kaptuk el őket...
AquilaPhotoBlog 2018.08.28 22:26:21
@Zed is not dead yet: Hát, sajnálom, hogy nem tudtam jobb hírt hozni! :/
  - Uram! A késemért jöttem! - Hol hagyta? - Valami matrózban. - Milyen kés volt? - Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta? - Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele? - Kagyló. - Hány részből? - Egy darabból készült. - Akkor nincs baj. Megvan a kés! - Hol? - A hátamban.[...] a…..
AquilaPhotoBlog 2018.08.23 14:29:04
@Kong.Kinga: Sok sikert, hajrá! :)
Szerencsére nem sok olyan emberrel találkoztam még, akinek ez a név ne mondott volna semmit vagy épp ne az ő filmjein nőtt volna fel, ahogy anno én. Az első Attenborough sorozat, mely végül díszdobozban került a polcomra (még valamikor a korai tízes éveimben), az a  Madarak Élete c. film volt. Már…..
  Képzelj el egy gőzmozdonyt! Megvan? Akkor most képzeld el akkorában, mint egy ház! Ez már nem olyan egyértelmű, de legjobban így tudom leírni egy hőerőmű gigászi kazánjainak méretét. Nyugalom, ahogy a korábbi cikkeknél, úgy most sem kell kizárólag a képzeletetekre hagyatkozni, mivel pontosan egy…..
AquilaPhotoBlog 2018.06.25 11:24:41
@megvagyhadnagy: Először is köszönöm, hogy Te értelmesen és normálisan meg tudtál fogalmazni egy kritikát, észrevételt. Különösebb történeti háttér egyrészt a helyszín miatt nincs, másrészt ez tényleg a fotókról, a személyes benyomásról szólt. Páran már úgyis kitalálták, hogy hol van ez a hely, ilyenformán pedig aki a történetére kíváncsi az minden bizonnyal átfogóbb leírást kap egy ezzel foglalkozó oldalon. :)
És természetesen nincs, teljesen jogos a meglátás! :)
AquilaPhotoBlog 2018.06.25 12:38:26
@Karipapa01: Így van, nem mi vagyunk a szervezők úgymond. Nem állhatunk oda, hogy akkor egy nyílt gyárlátogatást szerveznénk. És nem is ekként működünk. Csak csapat, akik igyekeznek eljutni extrább helyekre és ezt bemutatni azoknak, akiket érdekel. Enni erővel elég sok ember/csapat bszhatná, mert olyan helyekre jut el.... Nem is értem ezt a felvetést...
Gondolom, mindenki találkozott már különféle városokkal, falvakkal – a filmekben, a könyvekben, rajzokon, a fantáziánkban – amik, már-már valószínűtlenül hangulatosak, szépek és természetesen valami betyáros táj veszi őket körül. Persze, ilyen csak a mesében van! Gondoltam eddig... Aztán jött…..
AquilaPhotoBlog 2018.03.12 17:45:28
@vackor1: Nem, a felépített kínais dologra nem tértem ki szóval az teljesen jogos! :)
Ami a felvonót illeti valóban, mi is olvastunk több félét, valahol az volt, hogy nem jár más az, hogy jár... Végül megnéztük saját magunk! :D