Regisztráció Blogot indítok
Adatok
s17

14 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. Következményeknélküli Pál kínos találkozása a valósággal még csak ezután fog megtörténni. A reakciókból azt látni, hogy a kormányoldal legfelsőbb vezetése simán abban a hitben él, hogy el lehet kenni Schmitt Pál kirobbant plágium botrányát, majd valahogy elmismásolják…..
s17 2012.03.28 20:32:25
Azt írja a Képviselő Funky hogy "Selmeczi Gabriella elborzadva értesült arról, hogy a nemzetközi baloldal francia importtüntetőkkel készül meggyalázni március 15-i ünnepünket." Konkrétan így fogalmaz a zsák foltja Fidesz szóvivője:"Tovább folytatódik a…..
Ma ismeretlen vizekre tévedtem: mondván, megnézem, hogy a tolvaj csaló nemköztársasági tollnok ügyéről mit is ír mondjuk az mno.hu.  Bár erről az "apróságról" azóta sincs hír, leltem ott egy másik gyöngyszemet egyenesen (az) 1984-ből: Tehát nagy…..
A tegnapi és mai nap újdonsága, hogy az ellenzéki demagógia követeli, a kormányzati pedig megígéri a bankbetétek védelmét.  Emellett nehéz elmennem szó nélkül, nem is sikerült.Először is, az EU területén bankonként százezer euróig a tagállamok garantálják a náluk…..
s17 2012.01.07 10:51:35
@gipszjakabreg: dél-amerikai példák vannak bőven, konkrétan Argentínában volt asszem egy negyedelés (mintha ma 80 forintot kapnál minden euróért). Viszont a befalapokat szerintem nem ilyen könnyű elkapni, mivel ott valamilyen euróeszközeid vannak, részvények, kötvények, stb.
Az OBA kapcsán: nagyon jól múködik, amennyiben 1-1 bank csődbe jutna, de rendszerszintű problémát valószínűleg nem tud kezelni, ahhoz már állami akarat és beavatkozás kell. Amiben én nem bízok, hiszen most nem magával a bankrendszerrel, hanem az állammal van a probléma, ahogy Te is írod.
BlaBla.  Ez most nem a duplabóvli kormánykommunikációjáról jutott eszembe.  Azaz mégis.  Volt régen egy BlaBla nevű zenekar, és nekik egy Vegetáriánus csirkecomb nevű számuk.  Innen az idézet: Vegetáriánus csirkecomb nem létezik, de ha sokszor mondom, úgyis elhiszik. Ez…..
Rengeteg szó esik manapság a jelzáloghitelekről, illetve arról, hogy a bankok többek közt azért is kénytelenek egyre magasabb kamatokat felszámolni az adósoknak, mert ők maguk is nehezen (értsd drágán) jutnak forráshoz.  Ráadásul a felhajtott forrásaik nagy része (lakossági…..
Nagyon izgalmas lenne tudni, kik is állnak azon ügyletek mögött, melyek a forint árfolyamát, vagy az állampapírok hozamát mozgatják.  Mivel a piac szereplői számára minden ilyen információ nagyon értékes, hiszen senki sem szereti ebben a világban, ha a többiek kiismerik,…..
Gyémánt félkrajcár Játék 2011.11.25 13:39:00
A belinkelt képen egy magyar államkötvényt rejtettünk el, aki megtalálja, megtarthatja.  Két gyors reakció a mai történésre miszerint, a Moody's szerint már hivatalosan is bóvli a gazdaságpolitikánk (nincs igazuk, szerintem nincs is, és különben sincs joguk kaszinókat…..
Ígéretemhez híven próbálom összeszedni, hogy mik azok az alternatívák, amelyek a magyar kisbefektető számára felmerülnek amikor jelenleg felesleges pénzét szeretné a jövőbe átmenteni későbbi felhasználásra.  Ez a poszt az állampapírokról mesél. A legtöbben úgy tekintenek…..
s17 2011.04.22 15:33:18
@EG0: Lesz, lesz, csak egy szakdolgozat megakasztotta a dolgok folyasat ;)
s17 2011.11.24 21:30:14
@EG0: Lett :) nagy nehezen. De mostantól igyekszem valamennyire komolyan venni mindezt.
Már rég elhatároztam, hogy folytatom a blogot, annak ellenére, hogy ma Magyarországon pénzügyekről gondolkodni nem igazán sikk (és sajnos itt most nem a lakosságról vagy a vállalati szféráról, hanem magáról az államról és az azt reprezentáló improvizatív és dilettáns…..
Nívó Csak blöfföl a kormány? 2011.11.14 22:56:00
320-as eurónál a Fidesz még emeli a tétet. Másként nem lehet értékelni Szíjjártó Péter délelőtti nyilatkozatát, melyben újabb "sallert" osztott ki az IMF-nek. Adódik a kérdés, mégis milyen lapjai lehetnek a kormánynak? Blöfföl, vagy ott van a kezében a royalflös? No persze…..
s17 2011.11.15 16:14:34
@Joooe: nem állítottam, h hozzáértő vagyok. az lett volna a fenti üzenet, h az a nímand, akire Te nálam hozzáértőbbként hivatkozol, sem az. Most azt jósolom, h túl leszünk ezen a válságon, de aztán jön majd egy mégnagyobb. Ja, és lesz még majd Európában háború is és fel fog bomlani a dollárzóna. Most akkor ettől hozzáértő lettem vagy csak sokat idézett, ha ezek közül akárcsak egy is tök véletlen bejön. Ha másik ezer hozzám hasonló idióta is jósol ilyeneket, abból egy csak bejön (akár dátumokkal is) és akkor onnan kezdve ő a guru. Ez a szánalmas az egészben :)
s17 2011.11.15 16:33:29
@Joooe: egészségedre
Eredetileg a svájci bicska és a nagy magyar benzinkútlánc kapcsolatáról szerettem volna egy pikáns történetet elmesélni, de a tegnapi rögzített árfolyamos végtörlesztős bejelentés után ebből csak Svájc marad, meg az ő jó öreg devizájuk. Majd talán visszatérek egyszer a…..
s17 2011.09.11 16:44:39
@unionist: ja, és majd amikor a pokol is üvöltve menekül előlünk...
s17 2011.09.11 22:15:44
@agyamputáltak: Ez úgy hülyeség ahogy van. (Ami látható abból is, h egy jogsegélyes valaki mondta az ertéjelklubnak.) Miért kéne a bank bármivel is rendelkezzen. Itt az a lényeg, h két felnőtt fél aláírt egy magánjogi szerződést, és most a kormány óvodásnak nézve az egyiket és palimadárnak a másikat, utólag közli, h nem is úgy volt.

Egy könyvesboltban sem kérdem, honnan van a könyv, a tecsóban sem kérdem, h fizetett-e már a péknek a kenyérért. A forrásnak és a belőle adott hitelnek nincs ennyire direkt kapcsolata egymással. A fentebb általam leírt példa is leegyszerűsítő. Van hitelezési politika, eszköz-forrás menedzsment, ezek döntik el, h mennyit szeretne a bank hitelezni, illetve miből teremt rá forrást. A forrást a treasury felhajtja valahonnan, megvannak szabályozói és belső limitekként szabva, h mennyi lehet a nyitott deviza- és kamatpozíció, arra mekkora tartalékot kell képezni. A bank (hitelezéstől már független) döntése, h melyik területen melyik kockázatot vállalja fel és melyiket fedezi.

Egy tisztes bankközi swapügylet dollárban (euróban) számolva is hétjegyűnél kezdődik (jobb helyeken a tíz jegyű sem ritka, bár az inkább sima swapban, ahol nem cserél gazdát a tőke, csak a kamatok). Nem arról van szó, h marinéni szaros párezer dolláros hitelével fog pöcsölni a pénzpiac. A kerekítési hiba nagyságrendekkel nagyobb ennél :)

Másrészt nem látom ez miben különbözik attól, mintha mondjuk valaki az elmúlt harminc év nem nyertes lottószelvényeinek árát kérné vissza (és ovi lenne olyan hülye, h lottókárosultként megsegíti.)
s17 2011.09.11 22:18:12
@s17: megint slendrián voltam. Természetesen nem a pénzpiacról, hanem a pénzügyi piacokról van szó (előbbi éven belüli lejáratú, ami marinénire igaz lehet, a felvett lakáshitelére aligha).
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
s17 2011.09.11 02:32:44
@mokkaczuka: asszem itt az volt az alapsztori, h nagyobb lakasba jenhitelbol.... az a hitel tehat elvileg a ket lakas aranak kulonbozetet (+ ktsg-ek) kellett fedezze. ezen igy elszallni azert nagy felelotlenseg.
s17 2011.09.11 15:19:28
@mokkaczuka: nem ertem a tortenetet meg mindig. Ha van egy lakasom, amit eladok X millioert, felveszek Y hitelt, veszek egy uj lakast X+Y-ert (felujitast is beleertve), akkor az a lakas most eladhato mondjuk ennek a 85-90%-áért, ebből elvileg simán kifizethető a hitel és az önrészből is marad annyi, h egy kisebb lakást (talán kisebbet mint az eredeti) megvegyünk. Mondom, főleg ha az a tét, h a gyerek taníttatása (bár egy jogi diplomát azért nem neveznék jövőnek :) ) a tét. Való igaz, a dolog csak akkor működik, ha eredetileg megfelelően nagy volt az önrész és ha az adósnak van annyi esze, h nem a megmentőre vár, hanem cselekszik, amikor mondjuk még csak 180 forint a frank. (Ezzel a gazdaságpolitikával??? a jen is lesz még annyi, nem kell aggódni.)
Matolcsy György jelenleg regnáló nemzetgazdasági miniszter, a Fidesz kormányra kerülésekor nagy ívű víziókkal álmodta meg a magyar gazdaság fellendítését. Az ezek alapján megvalósult gazdaságpolitikát a kezdetektől számos kritika érte, mostanra azonban odáig jutottunk, hogy…..
Nem vagyunk kockázati szakemberek, banki kérdésekben sem vagyunk túlságosan otthon, de devizahitelesként azért mégis lenne néhány felvetésem amivel lehetne javítani a helyzetünkön és a nálam nagyobb szakértők meg talán elmondják, miért nincs igazam... Szerencsére egyre több…..
s17 2011.08.19 22:56:52
@LongJohnHolmes: bankban dolgozom, egy marutim volt amig szet nem esett. szolj legkozelebb h jonnel erte, mert igy nagy kuzdelem volt egyaltalan alkatresznek eladni. most vettem egy 10 eves francia autot, remelem birni fogja. hulyegyerek.
s17 2011.08.23 05:19:21
@LongJohnHolmes: Ket okbol: egyreszt, mert nem arra van a penz, h minden honapban vegyek belole egy autot, masreszt nem is kell haromszor akkora auto, mint amire tenyleg szuksegem van. Rendben van a szexualis eletem, nem kell oriasterepjarokkal kompenzalnom. ;) Epp ezert viszont nehezen viselem, amikor valaki a bedolt autohitele miatt sir. Egy szazezres auto is rengeteg helyre elvisz, es en is tudomasul veszem, h a Bentleyhez meg meg kell varnom az ev vegi bonuszt :D
A kormányfő friss bejelentése szerint nagyon rá fognak nézni a bankok körmére, létrehozzák az otthonvédelmi monitoring bizottságot, hogy ellenőrizze a devizahitelek elszámolási költségeit. Nézzük, mely pontokon érdemes kapirgálniuk! Aki vett már kezébe devizás hiteltörlesztésről szóló havi…..
s17 2011.08.18 14:28:00
@rókafogta: amikor 12, 13 szazalekos beteti kamatot adtak, csak hogy betetet gyujtsenek, hogy legyen likviditas es tartalek. amugy az a helyzet, h melyen megvetem, aki millios hitelbol vesz autot, es most sir, h nem tudja visszafizetni. nekem sosem volt millios autom, hadd ne en (mint betetes vagy adofizeto) alljak helyt azokenak a tartozasaert, akiknek van.
s17 2011.08.18 14:31:00
@Sárga Király: megint: nem, nem rablas, felnott emberek altal alairt ervenyes szerzodes. ezt tessek mar felfogni. lehet rablasnak gondolni, de elore, es akkor nem kell alairni, es akkor olcsobb autoval (vagy busszal) kell jarni, kisebb lakasban (vagy bereltben) lakni amig ossze nem jon a penz egy resze megtakaritasbol. akkor eleg (ha egyaltalan muszaj) egy kisebb hitelt felvenni. ennyi, nem nagy truvaj.
s17 2011.08.19 01:12:18
@rókafogta: ezek szerint felelős hitelfelvevővel van dolgom. Jó tudni, akkor nem kell az én adómból :) kimenteni. A nyenyinya nem tudom, hogy jön ide, de ha már jött: szerintem aki DEVIZAHITELBŐL RÉSZVÉNYT VÁSÁROL AZ EGY HAZARDŐR, ha egy ország nevében a Zemberek pénzével teszi, és közben azt hangoztatja, h mások tőzsdézik el a Zegyszerű Zemberek pénzét, akkor nem csak egy hazardőr, de egy FASZ is. Egy populista, aljas, megtévesztő féreg. Az ő helyébe csak megfelelő mértékű fertőtlenítés után ülnék :)
Ha talán nem is mindenki, e blog olvasói biztosan tudják, hogy az új médiatörvény július 1-től már alkalmazható az internetes és nyomtatott sajtótermékekre is. A reakciókat látva, most megpróbálunk tisztába tenni néhány dolgot az új szabályozással kapcsolatban.Abban…..
Csak egy rövid bejegyzés mára. A mai napon, húsvét hétfőjén, pár perccel ezelőtt a köztársasági elnök úr aláírta Magyarország új Alaptörvényét. 2010. április 25.: forradalom Magyarországon a szavazófülkékben; 2011. április 25.: új Alaptörvényünk megszületésének,…..
Minden rossz következménye ellenére egy előnye azért mégiscsak van az öngondoskodáson alapuló magánnyugdíjpénztári rendszer szétverésének: az államadósság mintegy 1400 milliárd forinttal csökkenni fog.  Kormányplasztiknő büszke, balra (szélső) el, néző tapsol,…..
s17 2011.02.03 22:57:03
@terszim: Legyen igazad, de én most nagyon úgy látom, hogy a virtuális számlák így fognak működni: befizetsz életed folyamán X forintot (erről küldenek papírt, egyenleg fejléccel), majd megállapítják, hogy a havi nyugdíjad f(X) forint. A baj az, hogy attól tartok f(X) lényegesen kisebb lesz, mint a felgyűlt X forintból vásárolható járadék. Magyarul persze függeni fog a nyugdíj a befizetésektől, de hogy miként, azt ma senki nem tudja. Amúgy ez a fajta függés (nyilván más, mint ami 30 év múlva lesz) ma is megvan, ha akarom, ma is működnek az egyéni számlák. Még nem értettem meg (bármily erősen is próbáltam), hogy mi lesz jobb a 2013-ban bevezetett egyéni számlákban. (Hacsak nem a naprakész nyilvántartás, de az inkább minimumkövetelmény lenne ma is, nem valami amire büszkének kell lenni.)

Most látom az öngondoskodásos kommentet: való igaz, akár még jól is elsülhet az a tény, hogy a magyar nép az eddigi szokásosnál sokkal többet foglalkozott a jövőbeli megélhetésének gondolatával. Azt viszont tartom, hogy az öngondoskodás kapott egy nagy pofont is, mert megint súlykolva lett, hogy ebben az országban csak az állam menthet meg / tarthat el mindenkit. Bár kötelező volt, de ennek hátterében ugye az áll, hogy ha ennyivel több lett volna a nettó bér, akkor nem sokan képeztek volna belőle tőkét a későbbi nyugdíjas éveikre. Másrészt ki tudja, hogyan jönnek ki ebből az egészből az önkéntes pénztárak. Szóval szerintem több faktor miatt is igaz lehet az állítás. Véleményként továbbra is fenntartom. (A helytelen szóhasználatot viszont javítom :) )
s17 2011.02.04 19:56:09
@midnight coder: Az állampapír vásárlásakor nem az állam finanszírozza a manyupokat, hanem fordítva, a manyupok(at alkotó adófizetők) az államot. Ennek megfelelően csak azért tűnhet úgy, hogy a manyupok bevezetésével nőtt az államadósság, mert az eddigi átláthatatlan és kiszámíthatatlan jövőbeli nyugdíjigérvényeket értékpapírosította az állam. Ezáltal kiborult a bili, kiderült, hogy hosszú távon ez a nyugdíjszint nem tartható fent, akár hogyan is hívjuk.

Abban sajnos végtelenül igazad van, hogy a demográfiai gondokat a manyupok sem oldják meg. Ha négymillió (mittomén, írtam egy számot :) ) nyugdíjas szeretné szép lassan leépíteni és kenyérre költeni a portfólióját, miközben csak kétmillió járulékfizető újonnan érkező járulékai jelentenek keresletet a papírok iránt, akkor az árak legkevésbé sem felfelé fognak menni. Azonban még ilyenkor is nagyobb a tőkefedezeti rendszer játéktere, mert egyrészt fektethet már eleve demográfiailag jobb helyzetű piacokba, másrészt adott esetben a magyar papírok piacára is bejöhetnek ezek a demográfiailag jó helyzetben lévő :) befektetők. Ehhez persze olyan magyar gazdaság kellene, hogy harminc év múlva minden kínai nyugdíjalap tülekedjen az államkincstár kilincséért minden egyes kibocsátáskor.
s17 2011.02.04 20:03:38
@kpityu2: A hosszú lejáratú magyar állampapírok piaca az elmúlt időszakban többször is befagyott, és még mindig nem érzi túl jól magát. Ez azt jelenti, hogy mégsem akkora buli kereskedni velük. Nem véletlen van minden elsődleges forgalmazónak jegyzési kötelezettsége. Békeidőben tipikusan nagyon kicsi a vételi és eladási árfolyamok különbsége (nem a lakossági árazásra gondolok), zavarosabb időkben pedig mindenki be van ijedve a hitelkockázattól és a papírok rendszerszintű kockázatától (amikor mindenki egyszerre szeretne eladni). Sajnos a jelenlegi intézkedés a piac szűkítésével és a volatilitás (az ár változékonysága) várható megnövelésével nem abba az irányba hat, hogy a kereskedői jutalékok csökkenjenek. Másrészt az, hogy vannak kereskedők, azt jelenti, hogy van piac, ami azt jelenti, hogy az állam tudja (újra)finanszírozni a kiadásait. Nem kell sokat visszalapozni a történelemkönyvekben, hogy kiderüljön milyen amikor nincs kereskedő (van, csak fél és kushad), nincs piac, és a kormány mehet az IMF-hez pitizni, hogy ne kelljen csődöt jelentsen másnap.
Sok szó esik manapság arról, hogy a magánnyugdíjpénztárak rosszul sáfárkodnak a pénzünkkel, tőzsdére viszik ahelyett, hogy a biztonságosabb(nak vélt) állampapírokban tartanák.  Az ellenoldal érvei között szerepel, hogy hosszú távon historikusan jobban teljesítenek a…..
s17 2010.11.28 21:43:45
@Nyugdíjkárosultak: Nyilván nem, sőt nem is akartam azt sugallni, hogy a csak-BUX-ba fektetés lenne az igazán tuti. Inkább csak annyi, hogy aki pénz-/nyugdíj-/befektetésügyben kiejti a száján az átlag szót, az nagyon könnyen tévedésen vagy csúsztatáson kapható. Jobb lenne, ha tényleges MaNyuP portfóliókkal lehetne eljátszani a fenti összehasonlítást, de sajna ahhoz egyrészt nincs adatom, másrészt elég értelmetlen lenne az állami szabályozás pár évvel ezelőtti gyökeres megváltozása miatt.
s17 2011.02.03 00:17:01
@anonymus0911: Érkezik szép lassan, csak most kissé eltérítettek az aktuális eseményekről alkotott gondolataim. :) A befektetős szál folytatása mindenképpen hamarosan várható.
Ígérem, nem csak ez a rovat lesz.  Ígérem, nem a mentálisan gyengébbeket fogom rugdalni.  Különösen magas labda kiflibarbiba belekötni, számolni nem tud, a gazdaságról fogalma sincs, a sminkje rémes.  De, azért álljunk már meg egy szóra:…..
s17 2011.02.02 23:12:23
@Spiritmonger: A fejem állapotával egyetértek, napok óta fáj a jobb fülem. Más baj szerintem nincs, a személyeskedésnek pedig semmi értelme. (Ja, bocs, hogy csak most válaszolok, eddig dolgoztem :) ).

Nem látom értelmét, h egy cikkből kiragadott részletekre reagáljak, bárkivel szívesen vitatkozom, ha a saját véleményét és főleg érveit állítja az enyémmel szembe.

Mellesleg a blog célja nem a manyupok védelme, sajnos nem sokat tehettem értük, a kormány éppen most tette tönkre százezrek jövőjét. A lényeg az lett volna, hogy rávilágítsak milyen manipulatívan lehet ezekkel az adatokkal bánni, mennyire könnyű a felfoghatatlanul nagy számokkal dobálózni. Természetesen úgy gondolom, hogy itt nem csak szándékos megvezetésről, de túlzott önbizalomból, makacsságból és buta meggyőződésből elkövetett lopás történt. Ez a meggyőződés számomra sokkal ijesztőbb, mintha simán direkt becsapták volna az embereket. Az, hogy mi lesz a vége, nem most derül ki, hanem 30 év múlva, csakhogy akkor mindenki az akkori kormányt fogja szídni a most elkövetett galádságok eredményéért.

Az államadóssággal kapcsolatos fent is mantrázott tévhitre egy külön posztban szeretnék reagálni még a napokban.
Áj szink tisz iz dö bigining of a veri bjútiful rovat:    Kár, hogy amíg az ügyintézőre vár az ember, az a szlogen hangzik el, hogy "Bármi legyen a terve, a citibankkal most 1 nap alatt megvalósíthatja".  Kedves citibank, egy sima bankon belüli…..