Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Malya Carmen

12 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
View Photo Slideshow Make a Free Flash Slideshow Sok mindent tanulhatunk Kehidakustánytól. Például azt, hogy NEM több száz fős szállodával kell kezdeni a fürdőváros kialakítását. Mert: - az csak néhány munkahelyet teremt- elsősorban a befektetőnek /…..
..
Malya Carmen 2010.09.12 13:21:33
@mrx2002: Kedves mrx2002!

Nagyon örülök, hogy felhívta a figyelmemet erre a két bejegyzésre! (Ez már valamiféle indulás a részvételi demokrácia felé.)

Az első linkbejegyzés a TTT (Tiszta Tér Technológia) című, takarítással foglalkozó meglepően színvonalas lapból való. Ezzel a lappal én még akkor találkoztam, amikor egyesületünk Teleházat működtetett az albertirsai vasútállomás épületében. Az akkori számban, az uniós csatlakozásra való felkészülés jegyében egy finn testvérszervezet képviselőjével közöltek riportot, aki elmondta, hogy ők tudatosan készítették fel vállalkozóikat arra, hogy a megváltozott feltételek közepette ne egymás ellen harcoljanak, hanem egymást kiegészítő tevékenységekbe fogjanak. A legutóbbi számokban is olyan témákkal foglalkoznak mint „zöld takarítás”, közbeszerzések (és azok visszásságai) stb.

Ebből a cikkből - az Ön által kiemelteken kívül – én a következőket emelem ki:

1. A tervezésnél, kivitelezésnél nem gondoltak a takarítás szempontjaira, ezért pl. van olyan szer, amiből az előírt tízszeresét kell használniuk és még akkor sem érnek el vele megfelelő hatást. Na itt álljunk meg egy kicsit! (Részvételi demokrácia következik megint.) Egy beruházás maga döntések sorozatát jelenti, amelynek többféle forgatókönyve lehet. Zanzásítottan: Van például a japán, ahol a tervezésen, döntéselőkészítésen van a hangsúly. Ez egy hosszú, elnyújtott folyamat, de amikor a megvalósításra kerül a sor, akkor már mindenki tudja mi a dolga és minden olajozottan megy. Nálunk ennek pont a fordítottja van. Dönt néhány ember pity-putty, egyeztetés nulla (a hatósági engedélyeztetés nem ez), a tervezés elnagyolt, a megvalósítás közben jönnek elő a hibák, egyre csak gyűlnek a problémák, kiderül hogy nem annyi az annyi hanem kétszer annyi és a végeredménynek kicsi a társadalmi támogatottsága. Mindenki fanyalog: ennyiért? Ilyet? Miért ide? Miért pont így? És ekkor derülnek ki a működtetés problémái is.

Mondjak példákat? Valamikor épült egy tornaterem az iskolánkhoz. A sokmindenkit megkérdező egyeztetés helyett a tervező csak azt az utasítást kapta, hogy tervezzen egy ilyen és ilyen méretű tornatermet. Megtervezte. A külső mérete valóban a megadott lett de a belsőnek kellett volna annak lennie, hogy kézilabdameccseket le lehessen játszani benne. Kézilabdacsapatunk így kénytelen Ceglédre meg Tápiószentmártonba járni.
Ha meggondolom, hogy képviselőtestületi üléseinken órák mennek el kátyúzással meg kiégett körtékkel miközben tíz- és százmilliókról döntenek ezeknek a töredéke alatt! Arról már nem is beszélve, hogy a lakosság, a képviselőtestületbe be nem jutott, sokszor nagy szaktudással rendelkező emberek nemhogy bele sem szólhatnak a döntésekbe, de még meg sem kérdezik őket.
Ha a példa rossz volt és nem is így volt, akkor tudok más példát is előhozni.

Ha leendő fürdőnknek már a tervezésénél figyelembe veszik a takarítás szempontjait is, akkor ez a blog és az Ön bejegyzése már nem volt hiábavaló.

(Folyt. Köv.)
 Kedves albertirsaiak!Bizonyára eljutott már a hír, hogy a négy induló polgármester-jelölt közül én leszek az egyik - az Önök ajánlószelvényeinek jóvoltából. Sőt nem csak én lehetek ott, hanem a nyolc egyéni választókerületből hat választókerületben lesz…..
@mrx2002: " 1. A jelenlegi is képviseleti demokrácia. Az más kérdés hogyan működik. Valóban akkor lenne képviseleti a rendszer, ha a képviselő a képviseltek érdekeit képviselné. Ön hogyan vélekedik erről ?" Én az eredeti programban részvételi…..
Malya Carmen 2010.08.20 08:15:00
@mrx2002:

Kedves mrx2002!

A részvételi demokráciának nálunk fejlettebb demokráciájú országokban megvan ár a gyakorlata. Ha az emberek azt látják, hogy amit javasolak, az meg is valósul, akkor nagyobb kedvük van hozzá. Ha az embereket bevonják az előkészítésbe és látják, hogy nem is olyan egyszerű, akkor nem csak hőbörögni fognak. De ha azt látják, hogy semmi nem valósul meg abból amit javasolnak, akkor leszoknak a városfórumról. Hányszor hallom most is a kampány során, hogy "úgyis az lesz, amit azok akarnak"! Akkor meg minek járjanak fórumokra?

És még egy: az emberek bevonásához információkkal is el kell látni őket. Törvény írja elő, hogy a képviselőtestületi ülések jegyzőköyveit a helyileg szokásos módon közzé kell tenni. Nálunk ez a könyvtár, ahol a legutolsó képviselőtestületi jegyzőkönyv 2009 novemberi! Ilyen tájékoztatás mellett ne csodálkozzunk, ha a lakosság nem tud beleszólni a tervezésbe.
  Részvételi demokráciát! Haladéktalanul bevonjuk az albertirsaiakat a város minden tervezési folyamatába, a közösségi tervezés külföldön már jól bevált módszerével. Ami nem egy-két lakossági fórumot jelent, hanem szakemberek bevonásával civilek,…..
Malya Carmen 2010.07.26 08:07:36
@Magócsi: Kedves Magócsi tanár úr!

Először is köszönöm a nagyon részletes hozzászólást.

Ezt a "Milyen legyen Albertirsa?" írásomat másképpen képzeltem el. Azt szerettem volna, ha a kép, a válasz erre a kérdésre lakossági fórumokon alakul ki. De ez hosszú folyamat, a részvételi demokrácia időbe telik, ezért fordítottam meg a sorrendet.

Ez a program nyitott, az lenne a jó, ha vitákban alakulna ki a végleges változat. Ez a hozzászólás olyan sok mindent említett, hogy minden egyes kérdéséről egy-egy blogbejegyzést írok. És kezdem is mindjárt a fürdőnkkel.
Malya Carmen 2010.08.14 14:53:55
@mrx2002: Húh, kedves mrx2002!

Először is köszönöm a részletes hozzászólást. Igazából még Magócsi tanár úr minden kérdését sem válaszoltam meg, s itt ezeken az oldalakon meg kellene írnom, amit a piacon meg máshol javasoltak a lakosok.

Pontról pontra válazolok, méghozzá most azonnal.

Köszönettel:
Malya Carmen
  Már előző bejegyzésemben is említettem, hogy reneszánszát éli a kerékpár mindenhol a világon. Különösen a trendi nagyvárosokban jöttek rá arra, hogy ha kiszállunk az autóból, akkor nem csak a klímát védjük, hanem magunkat is. Az egészségünket. Csakúgy, mint a…..
 @magócsi: Idézet: "Telekocsi közösség: érdekel valakit Pestig egy DL MCV Laureate? (Laureate, emberek, értettétek? Eto ellopott bentlije ehhez képest…)Sertéstelep nem, autógumikat hasznosító üzem igen, mer mér?"A telekocsi közösséget később kifejtem, de az…..
 Magócsi tanár úr a megjegyzésében rámpirított, hogy miközben az emberek bevonásáról papolok a döntések meghozatalánál, aközben kijelentem, hogy a fürdőnket soha, semmilyen körülmények között nem adjuk el. Amihez hozzátettem azt is, hogy mindenre nyitott vagyok, kész…..
 A világban válság van, termelés, szolgáltatás és a kereslet mindenhol visszaesik. Kevés olyan terület van, mely töretlenül fejlődik. A kevesek egyike a wellness-ipar. Mi - más helyekkel összehasonlítva – avval vagyunk kedvezőbb helyzetben, hogy nekünk gyógyvizünk van.…..
Ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, akkor még több, pályázatok által meghatározta átgondolatlan, koncepciótlan beruházás fog épülni. Pályázni, pénzt bevonni viszont kényszerré válik, mert valamiből fedezni kell a már meglévő létesítmények fenntartását. A fenntartási…..
           Induljunk ki valami pozitívból. Egy Budapest vonzáskörzetébe tartozó olyan település a miénk, amely városi rangra emelkedett – ennek eddig csak a presztízsértékét érzékeltük -, s amelyben az elmúlt 20 évben sok minden épült. Az…..