Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pelthar

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint az várható volt, az ENSZ 10 évvel meghosszabbította a világot megnyomorító drogháborúját. 26 ország, főleg európaiak, Németország vezetésével tiltakoztak, hogy az "ártalomcsökkentés" kifejezést sem sikerült beletenniük a nyilatkozat szövegébe. Amerika,…..
Pelthar 2009.03.14 17:34:35
Köszi, örülök, hogy meg tudtam ragadni a lényeget.

Egyébként tényleg, van olyan cikk, amelyik pártatlanul, elfogulatlanul összegzi minden lehetséges megoldás előnyeit és hátrányait, minden szempontból (akár táblázatszerűen is)?

Lehetne szigorítani, lehetne mindent úgy hagyni, ahogy van. Meg lehetne próbálkozni a dekriminalizációval, illetve különböző szerenként át lehetne rendezni a tiltás fenntartását, kiterjesztését vagy elvetését, pl a veszélyesség foka szerint. Végül ott van a fogyasztás legalizációja, illetve a teljes legalizáció, és azon belül is lehet változó az állami felügyelet mértékének szintje. (Gondolok itt pl arra, hogy a termelés és/vagy a kereskedelem is állami kézbe kerüljön, esetleg egyik sem, stb, stb.)

Felsoroltam itt 6-7 különböző módszert, amivel meg lehetne próbálkozni, és biztos ki is hagytam még párat. Némelyik jobb lenne, mások talán katasztrófákhoz vezetnének, de a lényeg, hogy azok, akik nem gondolják át minden egyes lehetséges megoldás várható következményeinek előnyeit és hátrányait, azok BIZTOSAN NEM TUDNAK jó döntést hozni.

Ha van ilyen tanulmány, akkor érdemes lenne sűrűn linkelni, mert sok olyan tiltáspárti, mint pl -rizs- szerintem venné a fáradságot, hogy végigböngéssze, feltéve, hogy rá tudjuk venni: ne döntsön felelőtlenül, ha a gyerekei élete a tét. Hihetetlen, hogy még ez is mennyire rohadtul nehezen megy...
Pelthar 2009.03.14 19:11:25
@Bergeroth:

Ne kövesd el ugyanazt a hibát, amivel te vádolsz másokat! Általánosítasz, pont ugyanúgy, ahogy a "rohadt szemét drogos" mantrát hajtogatók.

Megjegyzem, én is azt írtam -rizs-nek, hogy "Ugyanott követed el a hibát, ahol az ÖSSZES intelligens tiltáspárti". Ezt inkább módosítanám "LEGTÖBB intelligens tiltáspártira".
Pelthar 2009.03.15 01:17:03
Én nem is azt mondom, hogy általában véve nincs igazad. Csak azt, hogy a szinte mindig, és a mindig közötti különbség adott esetben akár többszázezer embert is jelenthet, és nem tudhatjuk, hogy ez mire elég.

Ha valaki csak egyszer veszi a fáradságot, és utánajár az igazságnak, az már nemigen fog visszatérni az eredeti téves nézőpontjához. Egyszer és mindenkorra meg lesz győzve. Ha valaki csak egyszer átlátja a tiltás okozta károk súlyosságát minden más megoldáshoz képest, akkor végleg kihúzza a listájáról ezt az opciót. Ez már eredmény, tekintve, hogy ez egyirányú folyamat, visszafelé nem működik. Ergo egyetlen legalizációpárti sem fog a tiltás-hívek érveinek hatására fröcsögő propagandazombivá válni.

Épp én írtam, hogy apám mennyire reménytelen eset, így tudom, hogy miről beszélsz, de nem ők a fontosak. Azokra kell koncentrálni, akik hajlandók elgondolkodni.

Nincs olyan, hogy az "emberek" ezt meg azt tényként kezelik. Csak az "ember" (egyes számban) kezel ezt vagy azt tényként. Amíg vannak olyanok, akik megértik a kettő közötti különbséget, addig nekem lesznek pozitív várakozásaim.

Ellenben ha a legalizáció híveit is újra és újra meg kell győzni arról, hogy nem minden fekete és fehér, akkor nyilván nehezebb lesz.

Gondolj arra, hogy tegnap még fogalmad sem volt róla, hogy például én létezek. Pedig én is itt élek ebben az országban, és a legalizációval kapcsolatban valószínűleg ugyanazt akarom, mint te, vagy legalábbis ebben a témában elég hasonló lehet az álláspontunk.

Én nem érzem azt, hogy a legalizációval kapcsolatban romlott volna a közhangulat mondjuk a 10 évvel ezelőttihez képest, sőt.

Az irigykedés, átgázolás, érvényesülés kérdése meg teljesen más lapra tartozik, ráadásul szerintem ez egyébként sem országfüggő, de ebbe itt nem is akarok belemenni.
A válság óta sok Economist-cikket átvett a magyar sajtó, de a legutóbbi drogos melléklet valahogy nem jutott el a tudatukig. Fura, pedig az összes drog legalizációjára szólítanak fel. Alcíme: a tiltás megbukott, a legalizáció a legkevésbé káros. Igaz, ezt mondták 20 éve is, de…..
Pelthar 2009.03.13 00:27:07
commander keen:

Bár én nem fogyasztok rendszeresen rekreációs drogot (alkoholt sem, a cigiről is leszoktam már, spangli hébe-hóba, úgy kb. 40-50 cigit fogyasztotam 10 év alatt), mégis azt gondolom, hogy egy pillanat alatt meggyőzlek, mint virtuális apukát, vagy ha mégsem, akkor az a bizonyos virtuális apuka nem meggyőzhető.

hwang nagyon okosan feltette a kérdést, hogy 1-10 között hova sorolnád a drogokkal kapcsolatos tényszerű ismereteidet, tehát, hogy melyiknek milyen a hatásmechanizmusa, milyen az átlagosan elfogadott mennyiség, mi a hatóanyag, stb, stb.

Nem tudom, hogy mit válaszoltál, de még egy öntelt (bár tájékozatlan) apuka sem merne 6-7-nél többet mondani, hisz egy-két egyszerű keresztkérdéssel rögtön rá lehet mutatni a fehér foltjaira, és ezt ő is tudja.

Márpedig ha a válasz nem 10, akkor adja magát a kérdés: a gyermekedet olyan súlyos veszély fenyegeti, amely a szabadságát, a jövőjét, alkalmasint az életét is fenyegetheti, miközben arra sem veszed a fáradságot, hogy utánajárj, hogy PONTOSAN mi is az a veszély??? EGY APA HOGY LEHET ENNYIRE FELELŐTLEN!!! Járj utána ember, olvass adatokat, kérdezz meg véleményeket, és ha kiderül, hogy jogos az aggodalmad, akkor képes lehetsz megóvni a gyermekedet, hisz már tudod, hogy mi fenyegeti. Ha meg az derül ki, hogy feleslegesen aggódtál, akkor legalább megnyugodhatsz, hogy megtetted azt, ami apaként kötelességed.

Nekem eszem ágában sincs téged meggyőzni semmiről, ami a drogokkal kapcsolatos, nekem csak az a célom, hogy meggyőzzelek arról, hogy apaként buksz meg, ha azt se tudod, hogy mi veszi körül a gyermekedet. Te csináltad, a te felelősséged, te tudod elkúrni az életét.

Tedd fel magadnak a kérdést: ÚGY AKARSZ-E A GYEREKED ÉLETÉT BEFOLYÁSOLÓ DÖNTÉST HOZNI, MINT HA EGY TELEMARKETINGES AJÁNLATRÓL DÖNTENÉL??? (Valaki elhadarja az ajánlatot, amit meg se hallassz, mert már rég eldöntötted, hogy úgyse érdekel semmi, amit mondani fognak...)

Vagy inkább tájékozódsz, és bevonod a kölyködet is a folyamatba.

Én az utóbbit választottam, és legalizációpárti vagyok.

(Bocs a nagybetűkért, nem tudtam máshogy kiemelni a lényeget.)
Már régóta akarunk írni az amerikai Dancing With the Stars és a magyar változat hasonlóságairól, himnuszt akartunk énekelni, hogy íme itt egy tökéletes adaptáció, így kell nem elrontani egy jó formátumot. De aztán az RTL Klub többszöri kérdésünkre is azt mondta, hogy a…..
Hóbelevanc Kiugróan jó 2008.09.14 16:25:00
Barkochbázzunk. Én gondolok, te kérdezel. Gondoltam, te jössz, kérdezz. Na, mi van, kérdezz már. Ne nézz rám ilyen tanácstalanul, kérdezz. Jajj, hogy egy nő annyi mindenre gondolhat...? Ez igaz. Nem kérdezel? Oké, segítek, figyelj. Négy színész. Négy szék. Alig-díszlet. Egy…..
Hajléktalanokon humorizálni a legkifizetődőbb téma, általában részegek, hülyeségeket beszélnek, és még a leglúzerebb, legszerencsétlenebb tornagatyós, kínai papucsos idióta is úgy érezheti, hogy több náluk. De ennyivel tudjuk is le a moralizást, ki nem nézett ugye ilyet a…..
Van ez a jóravaló fodrászlegény, ez a Hajas, akiből itthon celeb lett, és mutogatják, mint a kisnyugdíjas 13. havi járandóságát, tessék, itt van, nekünk ilyenünk is van, kis pinaszakállal a fején galoppozik fel s alá a Nemzet Vágtáján, örüljetek emberek. Aztán jön a bibi, a…..
Pelthar 2008.06.02 18:33:02
Egyértelműen megvolt Hajasnak a belső ív még jóval a bukás előtt, ez jól látszik az itt berakott videon is, 1:30-tól kb. 1:40-ig végig úgy mennek, hogy Sasvári kb. fejhosszal vezet kívül, és Hajas tisztán jön belül, már amikor nem azzal van elfoglalva, hogy a lovát leszedje a palánkról. Külön gáz, hogy Sasvári 1:30-nál oldalra néz (oldalra, és nem hátra!), egyenesen ránéz a mellette haladó Hajasra, majd Stohlt mutatják, és 1:35 körül már az látszik, hogy Sasvári vadul húz befelé, és a két ló alig fér el egymás mellett.

Emiatt a bukás előtti egyenesben Sasvári majdnem teljesen visszaszerezte az előnyt, de csak majdnem. Az egyenes végén Sasvári megintfolyamatosan húzódott befelé, holott amikor az egyenesre ráfordulnak, akkor Hajas lovának feje kb. egyvonalban van vele, tehát TUDNIA kellett, hogy a belső ív foglalt, mégis bevágott belülre. Hajas vészfékezett (1:44, pont ekkor vált a kép), majd már csak kapaszkodott és imádkozott. Előbbi okozhatta a ló esését.

Minden hasonló versenysportban szabály, hogy nem lehet keresztbemenni a másik előtt, hacsak nem teljesen tisztán tiéd a pozíció. Ha ez egy motorverseny, akkor mindketten óriásit buktak volna Sasvári miatt, ráadásul mindkét alkalommal.

Az ismétlés is árulkodó azért, hisz 3:20-nál Hajas már javában fékez, fel is ül, és mégis, alig fér be Sasvári mögé, ahogy próbál kívülre vágni. Ebből következik, hogy Sasvári nem lehetett TISZTÁN előtte, ergo helyet kellett volna hagynia.

Másrészt: nem vérre menő küzdelemről volt szó, hanem egy celebmeccsről, ahol a biztonságnak egyértelműen fontosabbnak kellene lennie, mint a győzelemnek. Ennek fényében különösen gáz, hogy ha valaki unfair módon versenyez, és ez itt megvolt. Nyilván nem szándékos emberőlési kísérletről van szó, hanem egy olyan - a sportban általában - szabálytalan manőverről, ami egy másik versenyző biztonságát veszélyeztette.

Sajnos ezen blog tanúsága is az, hogy

A. az emberek képtelenek elvonatkoztatni az előítéleteiktől és aszerint ítélik meg az esetet, hogy mit gondolnak a résztvevőkről (akiket személyesen valszeg egy itt commentelő sem ismer), illetve

B. sokak szerint sajnos a győztesnek mindent szabad, és a cél szentesíti az eszközt.

C. olyanok mondanak sarkos véleményt, akik nem is nagyon nézték meg az esetet, vagy a videokat - ha mindenki kikockázná, akkor egyértelmű lenne Sasvári sportszerűtlensége.
S-blog Monaco 2008.05.26 12:22:00
Történt már veletek, hogy egy borzasztóan izgalmas F1 futam közben levettétek a hangot a közvetítésről? Tegnap megtettem. Nem bírtam tovább hallgatni a retekklubbos szakkommentátorokat. Borzasztó volt és csapongó. Azon már nem lepődöm meg, hogy a versenyzőket nem ismerik fel,…..
Pelthar 2008.05.26 17:58:49
Wéber Gáborral nekem általában nincs gondom, egyébként is helye van ott, pályaautósként nem ügyetlen, pedig már nem fiatal. Idén először részt vehetett a Seat Leon Eurocup első futamán (Ez a kupa a WTCC másodosztályának is tekinthető, pl innen került oda Huff és Terting, olyan mint a F1-nek a GP2).

A 16. helyről rajtolva lett 3. az egyik futamon, mellékesen a 2. legjobb köridőt futva, és miután szabad lett előtte az út, utána folyamatosan közelítette az élmezőnyt is, csak közben vége lett a versenynek.

Nem tudom indul-e majd a többi versenyen is, de ha összetettben a top3 környékén zárna (jelenleg 5. helyen áll), akkor a WTCC-ből is kaphatna ajánlatokat, ott meg azért ex-F1-es pilóták is nyomják a gázt, lényegében tökugyanolyan autókkal, mint az Eurocup versenyzői.

Egy a lényeg, Wéber tényleg ügyes versenyző, és jó ötlet volt az RTL-től, hogy szerződtette.

Ellenben a mostani futamon a Räikönnen-es ütközést szerintem ő is benézte, pályaversenyzőként pont neki kéne tudni, hogy egy ilyen megcsúszást NEM lehet megfogni, a fizika alapvetően egyszerű szabályai nem teszik ezt lehetővé. Ahogy valaki korábban írta is, ha a fékerőelosztás nincs jól belőve, és egy ilyen brutális fékezésnél elúszik a kocsi hátulja, akkor onnantól kezdve csak imádkozni lehet, mivel 4 db csúszó, blokkoló kereket se fékezni, se irányítani nem lehet, még szárazon se, nemhogy vizen. Még ha sikerül is Räikönnennek egyenesbe hozni az autót, akkor is nekiszáguldott volna a bukóteret és a pályát elválasztó falnak (Coulthard is centikkel kerülte el, amikor becsúszott a bukótérbe), de így közben ott volt szegény Sutil is. Pech. Van ilyen.

Palik nem jó, millió különböző okból, a többségét már leírták előttem. Gyula igyekszik, de béna, helyette valami olyan fiatal srác kéne, mint pl az M1-es MotoGP közvetítésekből Haraszti Ádám.
Közleményt adtak ki ma a sportújságírók, amiben az ellen emelik fel szavukat, hogy Talmácsi Gábor számukra megközelíthetetlenné vált. A sportolót ugyanis csak World Communications Company közreműködésével lehet megszólaltatni a médiában, csak ez a cég tehet fel neki…..
Próbadolog Rosszreklámosít a UPC 2008.05.19 10:01:00
A nagysikerű Szőkekapitányos reklámsorozat (mert már ugye a reklámokat is sorozatokban kapjuk...) után a UPC váltott. Új image, új termékek (digitális átállás kényszerítés?) és új reklámok... hopp az az mégsem teljesen új pedig annak indult. A UPC új korszakának első…..
Hét év után először állt saját lábára egy szklerózis multiplexes beteg, akin kenderkivonat-tablettát teszteltek. A 2000 óta kerekesszékben élő 64 éves férfi egy 12 hetes kúrán vett részt. Csak néhány hét után vett észre javulást, és amikor abbahagyta a tabletta szedését,…..
Autófília Egyenesben elnyúlik ! 2008.05.13 16:00:00
Nem biztos, hogy elegáns dolog beállni a sorba a Palik Lacit szidó blogok közé, ezért nem árulom el, hogy a hétvégi Török Nagydíj közben fogalmazódott meg bennem a post gondolata.Arról sem szólok egy szót sem, hogy az ő szokásos szófordulata akasztott ki ismét, miszerint az…..
Pelthar 2008.05.13 19:40:06
Nekem személy szerint az a legnagyobb bajom, hogy egyszerűen lassúak és figyelmetlenek a kommentátorok, illetve az is minimum felkészületlenség, hogy még mindig a kivehetetlen sisakszínekre alapozva próbálják megállapítani, hogy ki van a képen (pocsék találati aránnyal), holott már jó ideje pont ezért festik az első számú pilóta autójának belső kameráját pirosra, a másikat meg rikító zöldre. Ott vannak jól láthatóan a pilóta feje fölött, alig mutatnak olyan képet, ahol ez nem kivehető. Csupán egyszer le kéne ülni, és megtanulni, hogy melyik csapatnál ki az elsőszámú versenyző (papíron természetesen minden csapatnál van ilyen), és többé nem fordulna elő, hogy versenyenként 8-10 alkalommal is összekeverik a csapattársakat.

Nem tetszik továbbá, hogy a kommentátorok elfogultak, nincsenek tisztában a pilóták képességeivel, ezért pl számukra érthetetlen, hogy Webber miért gyorsabb mindig mint Coulthard, és sokszor úgy érzem, hogy nem adják meg a tiszteletet a középső-hátsó régiókban is nagyon komoly teljesítményt nyújtó versenyzőket. Én pl nagyon drukkolok Szávay Áginak, ő jelenleg 15. a világon, és - többnyire - meg is kapja érte a neki járó respektet. A Forma 1-ben ez kiemelten igaz kéne, hogy legyen, mivel veszélyesebb sportág, ráadásul a hátul lévőket a technika gyengesége is sújtja. Jó lenne ezt figyelembe venni, és nem "butáskodni" meg "ügyetlenkedni".

Wéber Gáborral nekem nincs komoly bajom, Szabó Róbert ellenben annál rosszabb, és a stúdióban ülő műsorvezetők is kritikán aluliak, akár Héder ül ott, akár az Autómániás Gyulay Balázs (utóbbi az abszolút mélypont számomra).
Hóbelevanc A modor romlása 2008.04.13 16:00:00
Sokak szerint már a századfordulón rossz útra tért a modor és az etikett. A XIX. század végén, és a XX. század elején az etikett megtartása nem csak szórakozásnak minősült, de a nők számára egyenesen hivatásnak tekintették. A magasabb társadalmi rétegben forgolódók nem is…..
Pelthar 2008.04.14 15:28:38
fortisszima, nyilván sejted, hogy nem saját magam fényezése volt a cél, és természetesen teljesen igazad van. Ahogy Doris is jelezte, kicsit leakadtatok ezen a ponton, a hozzászólásnak messze nem ez volt a legfontosabb pontja.

Én úgy gondolom, hogy semmi baj nincs azzal, ha a gyerekek filmeket néznek, FPS-ekkel játszanak, vagy a haverokkal ökörködnek, stb, stb, feltéve, hogy az érdeklődésük nem merül ki ezekben. Az ifjúsági regények hősei arra tanítanak, hogy küzdj a saját érdekeidért, de sose feledd mi a fair play, és tiszteld a másét. Hasonló hatása van, mint mondjuk a sportoknak, pl Cseh Laci se húz be kettőt a mellette lévő pályán úszónak, ha az meg akarja előzni, hanem inkább kettőzött erővel küzd, és lám, van is eredménye. Győzni akar, de nem minden áron, és megbecsüli a bronzot is, ha megtett mindent és mégis "csak" az jut.

A rajzolással sincs gond, hisz az alkotás szeretetére tanít. A legfontosabb, hogy a gyereknek mindig ott legyen a lehetőség a választásra, a legtöbb kissrác hihetetlenül aktív és kiváncsi, játszva tanulnak és élvezik is, de a személyiségfejlődés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit tanulhatnak. Verne hősei klasszikus alapeszmékért küzdenek, családért, szeretetért, becsületért, tudományért, stb. Kell, hogy a gyerekek találkozzanak ilyesmivel, amit mondjuk a Postal 2-ben nem találnak meg. (Persze itt most nyilvánvalóan nem 5, hanem inkább 12-14 éves gyerekekről van már szó.)

Manapság a netes fórumok tele vannak olyan fiatalokkal, akik trollként csak azzal foglalkoznak, hogy a mások által elért és alkotott értékeket fikázzák, mert szerintük ez - valamint egy-két felháborodott fórumozó reakciója vicces. Nem egy-két emberről van szó, hanem rengetegről. Eleinte csak a Kiszel Tündéken röhögtek, mostanra viszont már mindegy ki van a képernyőn, és nem számít, hogy értékes-e amit csinál. Szerintem ez nem jó irány. A szülőknek óriási a felelőssége abban, hogy ne csináljanak szűk látókörű "fogyasztó zombit" a gyerekből, márpedig ez pont a szélsőségek hozománya lehet.

Írok még egy példát a saját életemből, hogy engem hogyan igyekeztek a helyes irányba kormányozni anno. Kb. 12 évesen úgy éreztem, hogy apámék igazságtalanul elhanyagolják az én igényeimet, és miközben a legtöbb velem egykorú kölyök zsebpénzt kap, hogy a Mekiben kajáljon (illetve a City Grillben, akkor még nem volt itthon Meki), fagyizzon, moziba járjon, stb, stb, erre nekem egy fityinget sem adnak. Fogtam magam, és elvettem egy ezrest anyám tárcájából, majd elmentem a haverjaimmal és betoltunk pár hamburgert. Persze lebuktam, kiderült a dolog, én kaptam pár tisztességes atyai taslit, ami nem feltétlenül javított a helyzeten. Néhány héttel később viszont karácsonyra megkaptam azt a számítógépet, amire annyira vágytam. Abban a pillanatban értettem meg, hogy mekkora marha voltam, és rájöttem, hogy én ezt az ajándékot nem igazán érdemlem meg. Megértettem, hogy ez egyszeri alkalom volt, megelőlegezett bizalom, és ha szeretném, hogy más vágyaim is teljesüljenek, akkor jobban meg kell becsülnöm azt amim van.
Pelthar 2008.04.14 19:16:27
Ejött végre az a pillanat, amire úgy 17 éve várok: megfilmesítik Ken Follett Katedrális című monumentális regényét, amit 21 évesen szinte két nap alatt elolvastam, mert annyira magával ragadott a romantikus kalandregény, és rohadtul sajnáltam, hogy vége lett, amikor vörös…..
w Lopók között szegényember 2007.11.19 10:00:00
Talán a nagymamákhoz is eljutott a Nagy Warezrazzia híre. Megrohanták az ávósok a szerverszobákat, elhurcolták a jajveszékelő gépeket kihallgatásra. Az intézkedés nyomában, mint rendesen, ott hetvenkedett az ASVA, az Artisjus, meg a BSA. Mivel e szervezetek jobbára értelmetlenül…..
Gera Zoliék elszámolták magukat, de csúnyán. Már a mostani kommunista szombaton szerdai műszakot tartottak – feltételezve, hogy a válogatott is elutasítja a vasútbezárást és a társadalombiztosítás átalakítását, és ezért csatlakozott a szerdai általános sztrájkhoz.…..