Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferdeszemüveg

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Demcsák-ügyként elhíresült friss médiabotrányka újabb, ha van Isten, utolsó darabkája is a helyére került ma reggel, amikor az ATV-ben két heti meló után kóros fáradságra hivatkozással felmondó Demcsák Zsuzsa egy negyedórás interjúban mesélte el, ő hogy látja a történéseket, amikről itt és itt is…..
Ferdeszemüveg 2017.09.21 16:39:45
Kedves demcsák zsuzsa, szerintem is legyél inkább Maria hurrikánban, ha ilyeneket mondasz. Az angol vagy a spanyol megy? Csak mert ha már ott leszel, sokezer embert boldoggá tudnál tenni most amerikában, ha hírt tudnál adni a Puerto Rico-i rokonaikról, egyúttal az életben először valami értelmesre és talán említésre méltóra is használhatnád a médiában való ténykedésedet. A vihar éppen Caicos szigetét éri el, még elcsípheted. Mondjuk oda most nehezen találsz bármilyen fuvart is, de Puerto Rico felé már lehet fel tudsz kéredzkedni egy katonai helikopterre. Más sajnos nincs, mert porig tarolta a szigetet a 220 km per órás szél, azok után, hogy már Irma is meggyepálta két hete. Szóval biztos örülnének a dolgos kéznek, mert mostanra már az egész szigeten nincs áram, kommunikáció se nagyon mert San Juan környékét leszámítva mindenhol kidöntötte a tornyokat a vihar, úgyhogy jelenleg még azt sem tudja senki, hányan haltak meg és kinek sikerült életben maradnia. De ha a vihart túl is élték, sem biztos hogy a következő napokat is átvészelik, mert az átlagember házainak nagy része totálkár lett, nyakig állnak a vízben, de mivel folyamatosan esik az eső és még mindig fúj a szél, további áradásokat és sárlavinákat várnak. Ja, szombat estig biztosan kijárási tilalom van, úgyhogy majd csak óvatosan. Ha befér még a bőröndbe a gálaruha mellé, csomizz egy gumicsizmát meg elemlámpát is, hasznodra less hidd el. És egy plusz eviant is dobj be az útra, jól jöhet, mivel ivóvíz sincs, sajnos belemosta a szart a tönkrevert csatornahálózatból.
Július 7-én jelentette be a Wizz Air a vadiúj WIZZ applikációt, amitől idézem: "Egyszerűbbé vált a foglalás folyamata, és az alkalmazásban elkészített beszállókártya internetkapcsolat nélkül is elérhető marad." Aha, mormogta magában valószínűleg már júliusban is a sokatlátástól szkeptikus magyar.…..
Most minden erről szól: hogy munkaerőhiány van. És közben látom a sok munkanélkülit, akik ezt nagyon nem így látják – megértem őket. Mert a munkaerőhiány is relatív, sőt, néha a munkáltatók által tudattalanul, mégis mesterségesen gerjesztett dolog (ezzel persze nem cáfolom, hogy a probléma valós is…..
Ferdeszemüveg 2017.07.19 19:39:26
szuper a poszt. Igen, a bér az egy dolog. Pedig ez is csak egy üzlet, és bármily meglepő, nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló is növekvő bevételt szeretne. A HR munkámnak ezt a részét nagyon nem szerettem, amikor olyan bért kellett kiajánlanom, amiből én sem tudtam volna megélni. Nem mintha az enyém sokkal magasabb lett volna, de egy bizonyos fizetési szint alatt az a 10-20 ezer is számít. Minap mondott fel a munkahelyén egy speciális végzettséggel rendelkező szakasszisztens barátnőm, elmegy irodába, mert hat éve nem változott a fizetése és 120 ezer Ft volt, túlórázni kellett, sokszor éjjelig is, de ki nem fizették, vagy csak nagy könyörgések árán. Magánrendelő amúgy. Nem kérdezték meg, miért megy el és nem köszönték meg a munkáját. Pedig nem fognak senkit sem találni a helyére, max beugróst, feketén, kétszer annyiért. Nem lett volna jobb őt megbecsülni?
A másik, ami szerintem sokkal fontosabb, a munkáltatói mentalitás, az sajnos még mindig szánalom, mintha a munkavállalónak hálát kellene rebegnie minden nap, hogy ott dolgozhat. A munkafeltételek, hogy egyáltalán felnőttként kezeljék az embert. Én az a típusú munkavállaló voltam mindig is, aki magáénak érezte a munkát. Ha sok volt, és/vagy sürgős, nem kellett megkérni, hogy maradjak és fejezzem be. Felnőtt vagyok, fel tudom mérni, mikor mi fontos. De akkor nekem miért kell engedélyt kérnem, ha kicsit később mennék be, mert dolgom van? Nyilván olyankor, amikor a munka is engedi és nyilván szólok előre. De teljesen más érzetet kelt, ha a rugalmasság benne van a szabályzatban, mintha nincs és engedélyhez kötött. Felnőtt vagyok, a hatáskörömön belül döntésképes, vagy nem azért vettek fel, mert tudok önállóan dolgozni?
A másik a home office, hihetetlen ritka, vajon miért? Miért gondolják a munkáltatók, hogy csak akkor dolgozik a munkavállaló, ha szem előtt van? Azokban a jófajta open officokban, amiben folyamatos a zsongás és képtelenség koncentrálni, mert a kollégád melletted telkonfozik. Az irodában is lehet fontoskodva semmit értelmeset sem csinálni, míg ha otthonról dolgoztam, plusz két órával többet nyomtam aznap, mert az alatt is dolgoztam, amíg utaztam volna. Csak éppen nyugiban a kanapémon, két meeting között behajítva a mosást, ebédszünetben meg elintéztem gyorsan a bevásárlást. Ez nem magyarországi munkahely volt.
Meg a hierarchia. Nem mindegy, kinek mi a pozíciója? Az a lényeg, hogy csapatként a legjobban oldjuk meg a feladatunkat. De nem, otthon még sok helyen köríteni kell egy kis hajbókolással is. Hányok tőle.
Z generációsokkal kapcsolatban már szerencsére egyre jobban felmerül, hogy emberszámba kellene venni őket, partnerként kellene kezelni a munkavállalót, én '78-ban születettként ezt sajnos nem érzekelem.
A munkakörülmények az egyik tényező, ami visszatart abban, hogy otthon vállaljak munkát.
Ferdeszemüveg 2017.07.19 21:37:03
@RHalacska: igazat adok neked is, csapatban dolgoztam, láttam én is kollégákat, akik remekül tudtak kávézni, meg meetingeken győnyörű megjegyzéseket beszúrni, közben meg nem igazán csináltak semmit, de azt a keveset jó látványosan. Meg persze szerencsére mindehol vannak hasonszőrű elhivatott csodabogarak is.
Egyszer volt egy munkahelyem, új munkaidőnyilvántartó program bevezetésekor betegállományba elspurizó, majd a bevezetés után csokibarnán munkába álló főnökkel. Néha kevesebb volt a meló, nem tudott mit dirigálni, ilyenkor kötözködött jobb híján, úgyhogy egy idő után próbáltam úgy csinálni, mintha marhára el lennék foglalva, csakhogy elkerüljem a feszkót. Kegyetlen volt, ott tényleg egész nap csak az órát lestem, és számoltam vissza a perceket a munkaidő végéig, amikor viszont úgy pattantam, mint akit kergetnek. Sokkal fárasztóbb volt, mint dolgozni és sokkal kevésbé szórakoztató :) Le is léptem pár hónap után, ez volt az utolsó magyarországi munkahelyem.
Én is dolgoztam jó vezetőkkel, de arányában sajnos kevesebbel, mint ahány idiótával. Viszont a hülyék darabszáma szerencsére fordítottan arányos a velük töltött idővel :)
De van egy egész friss példám. Most sok szabadidőm van, úgyhogy nyitott vagyok pluszmunkaszerű elfoglaltságokra, online, kötetlen munkaidőben. Láttam egy külsős recruiter hirdetést, gondoltam ez szuper lenne, szívesen besegítenék nekik, a tapasztalatom is megvan hozzá. Sikerdíjas lett volna, ez nyilván nem a legoptimálisabb munkavállalói szempontből, de ha cserébe kötetlen, az valamilyenfajta win-win. Igen ám, de semmilyen erőforrást nem biztosítottak volna. Én az időmet,a munkámat és a lelkesedésemet szívesen beleteszem, ha érdekel a munka, még úgy is, hogy sikerdíjas. Nade hogy még be is ruházzak több tízezret, és ezt havonta? Szerintem ezt nem tudja kompenzálni semmilyen esetleges sikerdíj. Amúgy sajnálom, mert nagyon szimpatikusak voltak, de ez nekem furi volt. Úgyhogy a mentalitást meg a körülményeket ilyenekre értettem.

De szerintem te nem vagy átlag vezető és a hozzáállásod sem átlagos. Nem mindneki tudja partnerként kezelni a munkatársat és sajnos nem is lehet mindnekit partnerként kezelni. Mint ahogy nem minden vezető értékeli a lekesedést és elhivatottságot, sőt vissza is élnek vele, még többet a nyakadba sózva. De ebben nem akarok változni, csak mert ők mások. Ellenben a saját érdekérvényesítő képességemet próbálom fejleszteni :)
Zsuzsanna még ugyan Magyarországon van, de nagyon elszántan készül arra, hogy a lánya után költözik Hollandiába. Ami külön megkapó a történetében, az az elszántság, és hogy próbál nem kapkodva, hanem a lehetőségeket végiggondolva dönteni. Talán ti is tudtok neki segíteni,…..
Ferdeszemüveg 2015.10.24 13:10:59
@zsuzsanka1949: én Hollandiában élek, igaz, csak három éve, de azért már van némi rálátásom, és olvasok fórumokat is, ahol rengeteg kérdés-válasz is felmerült. Nem tudom, tagja vagy-e már, de lépj be a facebookon a hollandia magyarok, illetve a hivatalos ügyek hollandiában csoportba és olvasgass. Sok kérdésedre meg fogod találni a választ. A nyelvvel kapcsolatban, ha tényleg Hollandiában gondolkodsz, tedd félre az angolt és feküdj neki a hollandnak ezerrel. Itt mindenki beszél angolul, de melót már nagyon nehéz holland nélkül találni,és igen, az idősekkel meg kizárólag csak hollandul tudsz dolgozni. És igen, úgy tudom, hogy itt kell másnem ehgy honosított szakképzettség. Itteni képzésben ne gondolkodj, egy sima alapfokú pedikűrös tanfolyam is 1000+ eur. (apropó, ha ezt otthon elvégzed pl, ez jól kombinálható az idősgondozással). A nyugdíjjal kapcsban, a korábban említett 300 eur irreális. 50 év biztosított jogviszony után vagy jogosult az állami nyugdíj 100%ára, egyébként csak időarányosan. Tehát egy év munkával 2%-os jogosultságot szerzel, és az tényleg nem több havi 20-30 eurnál. A lakással kapcsolatban, szép az EU, de egyik ország sem szociális intézmény, hivatalosan itt is csak akkor tudsz letelepedni, ha biztosítva van a megélhetésed és/vagy van munkád. Azaz vagy valaki felelősséget vállal a megélhetésedért, vagy van munkád. Tehát lakást is úgy tudsz csak majd hivatalosan kivenni, ha a lányodnak elég a magas a fizuja, és ír neked egy ígérvény szerűséget, vagy a szerződésnél be kell mutatnod a munkaszerződésed, a bérnek természetesen fedeznie kell a bérleti díjat és a megélhetésedet is. Persze feketén is találhatsz lakást, de ebbe bele se megyek, átverhetnek, utcára kerülhetsz, nem regisztrálhatsz, stb. Ha nem vagy regisztrálva, nem kapcs BSN számot, ez gyakorlatilag az adószám, ami kell a hivatalos munkavállaláshoz (van időszakos adószám, de csak négy hónapra érvényes, utána regizni kell). És akkor a költségekről. A lakásárakat meg tudod nézni a pararius.nl-en vagy a funda.nl-en. Igen valóban a lakások legtöbbjét padló és minden nélkül adják ki. (kaal) Itt lehet valóban mindegy a kutya. De. Amikor egy ilyenbe beköltözöl, akkor kapásból számolhatsz pár ezer eur költséggel, a parketta, járólap, eszközök és bútorok beszerzése miatt. A szép az, hogy ha ilyen lakásba költözöl, ha egyszer eljössz onnan, fel is kell szedned minden, mert ugyanúgy kell visszaadni, ahogy megkaptad. Tehát bútorozottat lenne érdemes keresned, de ott meg sok helyen nem engedik a kutyát, pláne nem kettőt. Esetleg még olyan lakást nézz, ami gestoffeerd, azaz legalább a burkolat benne van. Bútort lehet olcsón szerezni. Szociális lakás felejtős, éveket kell itt élned és még úgyis éveket kellene várnod rá. Csak alap havi költségek pl: biztosítás 90-100 eur, kutyabiztosítás a fentebb írtak szerint 40 eur, lakásbérlés, rezsi kb 800 eur - NAGYON barátian számolva - kajaköltség mondjuk kb 500 eur, utazás... na igen, ha szerencséd van, bingával megoldod, de ha nem, arra is számolhatsz 50-100 eurt per hó és akkor még csak pár kilométert ingáztál-utaztál a lakhelyedtől. Ez így eddig 1500 eur körül állt meg, és az már több, mint a minimálbér. Remélem nem érted félre, véletlenül sem lelombozni szeretnélek, minden tiszteletem a lelkesedésedért és a tenni akarásodért, kívánom, hogy sikerüljön, és biztos vagyok benne, hogy fog is, csak azért írtam le ezeket, hogy kicsit reálisabban láss, és esetleg csiszolj még egy kicsit a terveken, készülj rá egy kicsit jobban, gondold át, mit tudsz még változtatni hogy jobb paraméterekkel indulj az új életben. Az Ausztria-Németország-Svájc betegápolás pl jó irány lehet, hátha találsz olyan bentlakásos vidéki helyet, ahova a kutyikat is viheted. De amíg nincs meg biztosan merre van az előre, én nem égetnék fel minden hidat magam mögött, mert itt egy otthon ház ára is gyorsan elrepül.
Ferdeszemüveg 2015.10.24 13:29:37
@zsuzsanka1949: azt elfelejtettem, hogy ha szeretnél holland nyelvkönyveket, van egy pár és elküldöm, írj üzit.
Ferdeszemüveg 2015.10.24 13:52:12
@zsuzsanka1949: nagyon szívesen :) tényleg javaslom, hogy lépj be a fészbúkos csoportokba, a feltöltött fájlok között is sok hasznos infót találsz.. Arra azért előre felkészítenélek, hogy ha kérdést teszel fel, sok jófej és segítőkész ember is reagál majd, de biztos előkerülnek mag a lehurrogók és a bunkók is, ezeket majd hagyd figyelmen kívül :) dehát ilyen mindenhol van.
@Határátkelő: légyszi töröld a fészbook csoportok nevét, ha probléma, véletlenül sem reklámozni szeretnék, csak sztem tényleg hasznos ott körülnéznie egy ide indulónak.
Némi kihagyás után folytatódik az ügyintézéssel kapcsolatos sorozat, méghozzá Hollandiával. Én személy szerint valamilyen számomra megfoghatatlan oknál fogva nagyon bírom a hollandokat, tetszik az élethez való viszonyuk, úgyhogy külön öröm volt összeszedni ezeket az infókat.…..
Ferdeszemüveg 2015.01.03 00:02:23
@Határátkelő: a EU-ban csak sürgősségi esetekre érvényes a kártya. Hollandiában konkrétan nem is lehetne máshol használni, mert:
- szakorvosi rendelés itthoni formában nem létezik Hollandiában, minden szakorvoshoz háziorvosi beutaló kell. Bármilyen konkrét panasz esetén először háziorvoshoz kell menned, még akkor is, ha tudod, hogy egy szakorvosi probléma, egyébként ezért olyan fontos hogy legyen háziorvosod. Ő dönti el, hogy indokolt -e a szakorvos (esetek 99%-ban egyébként a paracetamol a megoldás a szakorvos helyett)
- a háziorvoshoz nem jutsz be időpont nélkül, időpont nincs beiratkozás nélkül, beiratkozni meg nem lehet holland biztosítás és BSN szám nélkül
- mentő kizárólag életveszély esetén jön ki, minden egyéb sürgős dologgal a kórház sürgősségi ügyeletére neked kell bemenned, de ott is csak a szigorúan sürgős ügyekben látnak el, és elképesztően minimális ellátást kapsz. Hollandiában TÉNYLEG elküldenek (pl röntgen nélkül, miután fejre estél a bringádról még akkor is, ha van holland biztosításod. megtörtént eset, ja igen és természetesen nem jött ki mentő sem). Szóval itt biztos nem működne ez a "pont itt voltam mikor műteni kellett a már tíz éve ismert vesekövemet", hacsaknem baleset és sürgősségi az ellátás. Biztos vagyok benne, hogy komplikációmentes terhesség és szülés esetén is a delikvens nyakába akasztanák a kórházi számlát.

A sofi-BSN témával kapcsolatban meg: sofi szám akkor volt, amikor nincs regisztrált holland lakcím (mert pl munkásszállón lakik az illető), de hivatalos munkavégzés van, tehát adózik, tehát kell egy ideiglenes adószám, és ez a sofi szám. BSN meg akkor van, amikor letelepedsz, regisztrálsz, megkapod a BSN számot, és ez az azonosítód innentől fogva mindenhez, többek között az adózáshoz is.

A toeslagokról (lakhatási, eü biztosítási támogatásokról) meg annyit (mielőtt kedvet csinálnánk ehhez bárkinek), hogy nagyon minimális fizetési határig járnak, ezen a bérszintem eleve csak akkor éri meg kijönni, ha egy pár mindkét tagja fixen dolgozik, mert ha egyedül vagy és minimálbért keresel, baromi nehéz élhető és regisztrálható helyet találni, mert a lakhatás nagyon drága és ezt a toeslag nem oldja meg.

Egyébként ezen mindig meglepődök, amikor valaki azt írja, hogy Hollandia milyen jó és a hollandok milyen jófejek. Két év itteni élet, és egy év hollandokkal való napi szintű munka után én szeretném megkérdezni
- éltél-e már Hollandiában? (mert turistaként vicces, de ez csak a felszín, sok előny mellett rengetek a nehézség is a mindennapi életben)
- dolgoztál, érintkeztél-e már napi szinten hollandokkal? (kívülről lazának és nyitottnak tűnnek, de valójában ponthogy merevek és még igénytelenek is, a munkájukra legalábbis mindenképpen)
Budapest szívében, a Hold utcában árulják ezt a valóban rendkívül trendi luxusgarzont. A mintegy 650 ezer forintos négyzetméterár, ami az 57 négyzetméter után kért 36,9 millió forintból kalkulálható ki, közel sem tűnik barátinak, bár a minőséget és az egyedi dolgokat ugye…..
Naiv adózó illetéktartozását véletlenül 3x vezették fel a számlájára, amiből értelemszerűen csak a valódit rendezte. A másik két fantomtartozás azóta 609 ezer forintra hízott: A 2012-es évről adó visszatérítésre vagyok jogosult, amelyet ugye ebben az évben kellett volna…..
Ferdeszemüveg 2013.09.13 09:19:02
@Hurrá Torpedó: gondolom azért, mert sokan csak hitellel tudják megvenni a lakást, hogy ne a főbérlők zsebét kelljen feketén tömni. ÉS szerintem az emberek nagy része nem tud csak úgy plusz 200 (meg még több ) ezreket kirángatni zsebéből. Vagy ez én gondolom rosszul?

"amikor munkáltatói- és bankhitel segítségével tudtam egy kis panellakást venni"

Te is így vetted a lakásod, mint posztoló?
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Tisztelt Mt!   Miért állítja magáról egy 3 hónapja működő cég, a Get Work Trend Kft, hogy 1996 óta sikeres és az egyik legdinamikusabban működő munkaerő kölcsönző, közvetítő? Szó szerint ezt írják a honlapon: (getwork.hu) Én nem vezető beosztású dolgozojuk vagyok,…..
Ferdeszemüveg 2013.06.15 14:35:13
szerintem is van némi káosz a fejekben
1) vannak jó és korrekt munkaerő-kölcsönző cégek, akik akkor is kifizetik a munkavállaló bérét, ha annak ellenértékét még nem kapta meg a megbízójától - aki a munkavállalót kölcsönbevevő cég. Ezt egyébként meg is kell tennie, lévén, hogy a munkavállaló vele van munkaviszonyban. De természetesen mint mindenhol, ezen a területen is vannak csalók,de emiatt nem szabad egy kalap alá venni az összeset.
2) habár HR-en dolgoztam, a kőfejtős megjegyzésre csak annyit reagálnék, ki lehet próbálni, mennyire könnyű vagy nem könnyű az emberek lelke, igényei és a vezetés által elvárt számok teljesítése között lavírozni és utána lehet nyilatkozni. Azt viszont nem árt tudni, hogy a cégek sem jókedvükben alkalmaznak bérelt munkaerőt, hanem mert nincs rá létszám és/vagy bérkeret. A bérköltség a büdzsében mindig bérköltség, de a munkaerő-kölcsönzést például be lehet tenni egyéb kiadásokba, és így mindjárt nem jelenik meg a személyzet költségében, és esetleg a létszámban sem. És ugye az sem mindegy a munkáltatónak, hogy a terheléstől függően szüksége lehet időszakos munkaerőre, amit kölcsönzéssel a legegyszerűbb biztostani, ebben az esetben sem a keresésre, sem az adminisztrációra nem kell időt és pénzt fordítani.
Az már persze valóban a helyi HR felelőssége, hogy mennyire tájékoztatja a kölcsönzött munkavállalót és mennyire törődik azzal, hogy a kölcsönzött állomány is ugyanúgy integrálva legyen, mint a saját állomány. Buta az a cégvezetés, amely inkorrekt cégtől kölcsönöz munkavállalót, mert ez a munkavállaló motivációján, és munkához való hozzáállásán is meg fog látszani.
Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja…..
Ferdeszemüveg 2013.03.01 20:40:51
@hot-spot: ja persze. nekem egy igazi csőlátású ökörnek tűnsz, ezt már több kommented alapján is így gondoltam, de csak ez verte ki ennyire a biztosítékot. nyilván te feddhetetlen életet élsz, sosem néztél pornót, nem ittál alkoholt és még csak soha egy piszkos godolatod se volt.
feltúnt, hogy szándékosan nem minősítettelek? habár nem hinném, szerintem te a saját kis világodon kívül nem látsz meg semmit.
Hollandiában komoly hagyományai vannak az önkéntes munkának, odafigyelnek egymásra az emberek, és még környezettudatosak is. Persze a sok pozitívum mellett akadnak hátrányok is, például a lakáskeresés ott (sem) egyszerű – mint erre mai szerzőnk, Anna is rájött. „2012…..
Ferdeszemüveg 2013.03.01 08:29:31
@hothead: érdekes, mondjuk mi Rotterdam belvárosában lakunk, és sokszor néhány utcában szimplán kirakjék az utcára a szemeteszskokat, ahol nincs a közelben gyűjtő. Persze a nagyvárosok általában kaotikusabbak, mint a kistelepülések.
Ferdeszemüveg 2013.03.01 08:33:24
@AnnaUtrecht: nyilván elzárok mindent :) meg leragasztottam minden lukat a konyhaszekrény hátulján, a falon lévő lukakat is kitöltöttem glettanyaggal, és még mindig itt van :) kezdem tisztelni, szisztematikusna kikerüli az egérfogót, a csapdát és még a ragasztócsíkokat is :)
fúj, mi nemrég láttunk egy lelőtt patkányt az utcán, az elég undorító volt.
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
Ferdeszemüveg 2013.02.24 21:15:43
Az egészségügyet már többen leírták, és igen, sajnos igaz a havi többtízezres költség, ha korábban nem voltak Magyarországon biztosítva. De a Medicovernél már pl évi százezerért lehet alapbiztosítási csomagot kötni - nyilván ez életkorfüggő, idősebb korban valószínűleg drágább. És van sok magánorvos, azok sem annyira horrodrágák. Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy ha rendszeresen szükségük van rovosra, semmiképpen nem mennék valami eldugott kis gyönyörű faluba. A '90-es évek elején rengetegen kiköltöztek Budapestről az agglomerációba - kertes ház, béke, stb - de vannak rá tanulmányok, hogy sokan jönnek vissza - sajnos azért, mert Budapesten jobb az infrastruktúra - és ebbe most beleértem az egészségügyet is. És mindenképpen magán egészségbiztosítást kötnék, vagy magánorvoshoz is járnék, nem azért, mert mindehol feltétlenül szar az egészségügyi ellátás minősége, ez nagyon is eltérő, viszont mindehol hosszúak a várólisták, ha pl mondjuk az idős kor indokol valami komolyabb vizsgálatot, sajnos itt nem úgy megy, mint a doktorhousban, hogy mr-t, ct-t neki. Sokszor hónapokat kell várni egy vizsgálatra.
A nyelvtudással kapcsolatban, nekem van saját tapasztalatom, az én párom külföldi, és nélkülem nemigen tudott volna ügyintézni, vagy a minndennapi élet dolgaiban tevékenyen részt venni, amíg Magyarországon éltünk. Szánalmasan kevesen beszélnek legalább angolul, hát még egyéb nyelvet, az idősebb korosztályban pedig sajnos elenyésző (gondolok itt a postai, hivatali alkalmazottakra).A nagybátyám is évtizedek után költözött haza Ausztriából, vett egy lakást a belvárosban, meg egy nyaralót Balcsin és élvezi, ez a gyerekkora színtere, és azt mondja, hogy akármennyit és akárhol is élsz, ott mindigg csak idegen maradsz. de persze ez nagyban függ a személyiségtől is. Sok sikert Nektek!
Ma Hollandia az úticélunk, ám Zeeuws Meisje posztjaival ellentétben most nem az egyetemi életről lesz szó, hanem a munkás hétköznapokról. Főhősünk, Viktor a családot hátrahagyva vágott neki a (majdnem) ismeretlennek, és nem csekély hányattatás (és azt gondolom, mindenki…..
Ferdeszemüveg 2013.02.24 13:55:42
@kacce: szia, hol vannak eek a társaságok? én nemrég költöztem Hollandiába, és nagyon örülnék, ha találnék társaságot.
Gyakran hajlamosak vagyunk félvállról legyinteni erre az ’egészséges táplálkozás’ témára. Gondoljuk, hogy inkább rövidebb ideig élünk, de ezt az egy életet igenis élvezni akarjuk. Ezért megengedünk magunknak bármit, ami finom, még akkor is, ha tudjuk, hogy káros a…..
Ferdeszemüveg 2013.02.13 18:38:42
Szia,
most találtam rá a blogodra az indexen keresztül, és nagyon-nagyon örülök neki! Nem találtam elérhetőséget a bogon, úgyhogy ide írom a lelkendező soraimat - egyébként már meg is osztottam az ismerőseimmel a blogodat. Nemrég derült ki az enyhe inzulinrezisztanciám, úgyhogy most diétáznom kell, néznem a GI-t és számolnom a szénhidráttartalmat, no cukor, no fehérliszt stb. Őszintn szólva én azt hittem korábban, hogy egészségesen eszem, mert sok zöldséget ettem, csak csirkét s halat, teljes kiőrlésű kenyeret..... most, hogy nézem az összetevőket, döbbentem rá, mennyi szemét van az ételekben. Amit teljes kiőrlésűnek hittem, az csak x%-ban az, a többi búzaliszt. Amikor a halat vegetával fűszereztem, akaratlanul cukrot is adtam hozzá, és döbbenet, hogy mennyi cukor van mindenben. Azon pedig kifejezettem felháborodtam, hogy a bolti csirkesonka is csak X%-ban tartalmaz húst, és hogy a legtöbb felvágottban van szénhidrát... döbbenet.
Én még csak most tanulom, hogyan egyek egészégesen, vizont már van látszata, egy hónapja cinálom a diétát= eszem tényleg egészségesen, de sokkal jobb a közérzetem, valóban, nekem is tisztább a bőrőm, és teljesen megszűntek a farkaséhséges rohamok, és legviccesebb, hogy egyáltalán nem kívánom a csokis-cukros dolgokat - merthogy van elég tápanyag a szervezetemben. Nehezíti a helyzetemet, hogy most költöztem Hollandiába és itt még egyelőre nem találom ezeket a hozzávalókat, de a receptjeid óriási segítséget nyújtanak, köszönöm!
kata
Mégpedig egyenesen Hollandiából, ahol sok minden van – speciel a magyar viszonyokhoz szokott embernek jónak tűnő, megfelelő méretű lakás viszonylag kevés. Legalábbis ezzel szembesült Kata, aki (nagyon helyesen) meg is írta az albérletkeresés kálváriáját. „Hamarosan…..
Ferdeszemüveg 2012.10.24 12:12:09
@Tupírka: szia, én írtam a posztot. én jelenleg még csak itthonról keresek, de majd hamarosan már kintről, és szívesen megosztom a tapasztalataimat. Itthonról egyelőre annyi a tapasztalatom, hogy eddig mindenhonnan elutasítottak, annak ellenére, hogy a magyaron kívül németül és angolul beszélek, multiknál dogozom és csak olyanra jelentkeztem, ami a szakmámba vég - bár sajna én nem vagyok mérnök :) itthon a válság alatt is találtam több állást, amikor keresnem kellett, úgyhogy gondolom csak ki kell tapasztalnom, mi ott a módi, meg szerintem sokat fog segíteni, ha már ott is lakom teljesen. a párom a linkedinen keresett és jelentkezett hirdetésekre, ajánlom nektek is. érdemes arra is jelentkezni, ahol be van írva a holland nyelv, mert például az ő hirdetésébe is be volt, jelentkezett és mégis őt vették fel, szerintem mérnöknél és multiknál az angol elég lehet.
Ferdeszemüveg 2012.10.24 12:19:11
@nestje: szia, köszi a tippet, kedves volt a kommented, sokan csak a fejemhez vágják, hogy nem vagyok nyitott - én írtam a post. Amúgy, de nyitott vagyok csak hirtelen sok és új volt minden. szóval, végül bútorozott a lakásuk, mert amíg nem telepszünk meg végleg - ez a terv, de mint tudjuk, sok mindenen múlik - addig nem akartunk bútorba beruházni. Egyébként pedig már egész megbarátkoztam, sőt, tetszik is, csak amikor a postot írtam, két tömény nap azzal ment el, hogy furcsa lakásokat nézegettünk, de végül tökjó, amit találtunk. nagyon köszönöm a jókívánságodat!
Ferdeszemüveg 2012.10.24 12:37:57
@S. Lala: szia Lala, én írtam a posztot. mi Rotterdamba mentünk, de ez meg a kikötő miatt nem olcsó. Egyébként találtunk lakást és most, hogy volt alkalmam több napot ott tölteni, megszerettem, csak elsőre volt sokkoló. Nem, nem voltak nagyok az igényeim, csak úgy voltam vele, hogy azért rosszabba nem szeretnék menni, mint itthon.
A munkakereséssel kapcsolatban: angolul jól beszélek, és németül is jól beszéltem, de ez most nem aktív. Humánerőforrás területen dolgozom, multiknál dolgoztam és itthon a válság ellenére is találtam több munkát, amikor keresnem kellett, míg a kinti jelentkezéseknél eddig az interjúig sem jutottam el - jó, jelentkeztem még túl sok állásra. Nyilván ki kell tanulnom az ottani munkaerőpiaci etikettet is, de jól gondolom, hogy az mindenképpen számít, ha már teljesen ott is leszek, ottani telefonszámmal, stb?
Végre itt a jó idő Tegnap azt hazudta az időjós picsa, hogy jön a jó idő, végre itt a péntek, végre itt az iWiW válogatás!Fasznyalóka fasztorta helyettBandi jó bőrben (Subba szív iWiW Klasszik)Savos tortaFotosop ArtistaCsöcsi 1Csöcsi 2Én és a nagy képű haverjaim…..
Mit tehet egy csaj, ha a pasija egy idő után lakótársként kezeli? Pedig annak idején mindent megtett az illető, hogy ezt a lányt megszerezze. Ha a lángok csitulnak feltétlenül törvényszerű, hogy a pasi bunkó legyen? Levélírónk volt annyira talpraesett, hogy határozott döntést…..
Ferdeszemüveg 2010.07.26 16:28:41
@Csirke72:
egyetértek :) az összes hozzászólásoddal :)